2016-09-25 1713 瀏覽
今晚想靜靜地 2個人坐低食飯傾下偈所以近近地就係觀塘揀間 見曼克頓嘅氣氛唔錯可能平日 人少少 傾偈岩晒先叫兩款生蠔醒醒胃先USA KUMAMOTO 美國熊本蠔細細隻, 味道很重, 海水味濃, 非常CREAMY, 蠔味留於口腔內徘徊IRELAND IRISH ROCK 愛爾蘭石蠔大隻, 味道較淡, 不夠飽滿再來兩杯apple cider (2杯有禮品送)突然店員放上一籃子 籃子上有塊布原來包住左兩件包餐包 布係用黎保暖一個是普通麥包 好鬆軟另一個似是muffin質地 椰香味 甜甜地唔食包嘅我 竟然一啖又一啖咁食晒蟹肉海鮮餅蟹餅兩邊煎得香脆, 內裹卻很軟身淡淡蟹肉, 偶爾食得到蟹肉嘅衣,又有未打成溶嘅薯仔粒新鮮薯仔混入海鮮, 味道甜甜地, 若蟹肉再X富啲, 成件事就完美得多。Parmaham 西班牙巴馬火腿基本上每次食飯如果見到有呢道菜都一定會試因為本身非常鍾意食哈密瓜今次呢道菜外相好吸引, 非常橙色嘅哈密瓜果然甜到漏, 切成一小粒再配西班牙火腿食呢黎西班牙火腿肉顏色不淺不深,豬味不算得上很濃, 鹹香, 肉質有口感加上價錢吸引, 份量充足。亦有沙律菜配黑醋汁伴碟, 令人胃口大開完成頭盤 店
今晚想靜靜地 2個人坐低食飯傾下偈

所以近近地就係觀塘揀間 見曼克頓嘅氣氛唔錯
可能平日 人少少 傾偈岩晒

先叫兩款生蠔醒醒胃先
USA KUMAMOTO 美國熊本蠔

IRELAND IRISH ROCK 愛爾蘭石蠔

大隻, 味道較淡, 不夠飽滿

再來兩杯apple cider (2杯有禮品送
突然店員放上一籃子 籃子上有塊布
原來包住左兩件包餐包 布係用黎保暖

一個是普通麥包 好鬆軟

另一個似是muffin質地 椰香味 甜甜地

唔食包嘅我 竟然一啖又一啖咁食晒

蟹肉海鮮餅
蟹餅兩邊煎得香脆, 內裹卻很軟身

淡淡蟹肉, 偶爾食得到蟹肉嘅衣,又有未打成溶嘅薯仔粒

Parmaham 西班牙巴馬火腿
基本上每次食飯如果見到有呢道菜都一定會試

因為本身非常鍾意食哈密瓜

今次呢道菜外相好吸引, 非常橙色嘅哈密瓜

果然甜到漏, 切成一小粒再配西班牙火腿食

完成頭盤 店員幫我地換碟

可以食main course嚕

分別叫左rib eyes 同pasta 2個人share

100%谷飼牛($388)
12oz原來都有咁大塊 又咁厚

Order左五成熟 切上去可見到4-5成但切嘅時候可能刀不夠鋒利,好難切..開始失望

但第一口啖咬落去...驚喜來了
肉質鬆軟,容易咬開,完全無癡牙

將牛扒兩邊煎香 鎖緊肉汁, 淡淡牛肉味滲出,

味道不是很濃,不錯

最驚喜係伴碟嘅薯條

金黃色仲熱辣辣, 新鮮炸起, 非常香脆

橄欖油帶子扁意粉
由於較多橄欖油嘅關係, 既香又偏油, 不過橄欖油對心臟好, 唔怕喇

帶子兩邊煎香, 肉質嫩滑

扁意粉偏硬, 但可以接受, 如果再軟身一啲, 就perfect

將所有食物放入肚內之後過一陣子,店員問我地要唔要order甜品

可惜我已經飽到食唔落, 下次再試!

P.S 餐廳環境情調柔和, 適合與朋友飲野食飯, 仲有outside可以食煙
2016-09-20