2017-03-04 266 瀏覽
原本想近朋友係觀塘附近搵間餐廳,見到呢間好多好評,就一心去試吓,環境其實好普通,啲職員以為自己係高級餐廳,要我哋食完小食先可以上主菜,我哋叫咗個小食肉醬薯條,呢碟係最好食架啦,全程都冇興趣相機食先,所以沒有相,抱歉,其他主菜個魚係死鹹,所以大家不要比食評騙到了
2017-03-03
2017-03-03 1394 瀏覽
觀塘重建計劃展開已一段時間,作為升斗市民,也許與我無特別關係,雖住新界偶爾也會過來觀塘。門面裝修有些西式化,門口擺滿餐牌供參考。我和朋友翻閱一下,決定要選擇進去。裝修很是精緻,一邊是餐飲出品處,另一邊是繁榮都市的燈光景,仿佛置身曼克頓。即叫即開的生蠔分別是來自美國和法國的,美國蠔味道較淡味鮮,法國的海水味較重,各有千秋,我們選擇了先食較淡味的美國蠔再食味重些的法國蠔。餐包很脆,不小心會弄到滿台都是面包碎,實在是又香又脆。我們期待小吃和主菜。雞翼外皮金黃蘇脆,皮香肉滑,若果想增加味蕾刺激,有兩種醬汁可以增進味覺,占上一點來吃也是特別。這是我非常喜愛的小吃,蟹肉放在白菌上焗,味道香醇順口,爽滑多汁,非常惹味,食完鮮味仍留齒迥轉,令人難忘。美國純黑安格斯肉眼,外皮充滿炭香,這樣食牛扒又是另一種風味。可能因為我們選擇了七成熟,吃起來肉質稍韌,我就後悔落單時應該聽取侍應的建議要五成熟才好。不過喜歡嚼勁的朋友卻是非常喜歡。美國牛肉漢堡,牛肉可以選擇成熟程度,一層牛肉一層煎香的煙肉,一層洋蔥,一層生菜,層次豐富,味道和口感亦自然豐富多彩,味道變化多端。一個別緻裝載的炸薯條,雖然我們已經食得很飽,但仍

一個別緻裝載的炸薯條,雖然我們已經食得很飽,但仍然忍不住點上茄汁往嘴里送。

今晚是一個非常豐富的晚餐。來吧曼克頓。
2017-03-02 2211 瀏覽
去觀塘等埋朋友仔放工,佢今日星期六返半日, 我哋仲可以一齊食個晏行一陣街先返屋企 之前泥過呢一度食晚飯印像很好,所以 見到佢逢星期六日同埋假期 lunch time時間 11-3都推出左semi-buffet , 價錢相當優惠吸引,仲要4個可以free一個, 我哋早一個星期已經book定枱喇。 門口入到嚟會見到一個長長嘅吧檯, 酒櫃 上面 整整齊齊的 放滿一排排 不同酒樽, 乾淨企理 旁邊 就有甜品沙律同埋小食嘅buffet枱 佢哋嘅套餐都幾抵食,而且款式 選擇都有很多 加78蚊 升級咗 個主菜點樣分澳洲羊架, 炭燒嘅香烤味道 已經令人流曬口水, 我哋點咗份5成熟嘅, 剛好夠曬嫩滑 ,帶一點點羊羶味,口感不錯。 芝士海鮮闊條麵 裏面配料夠哂足,有蝦, 魚,魷魚 麵嘅煙韌度剛好, 再配以香濃嘅芝士忌廉醬料, 非常creamy順滑 再來就係我喺出面自己去搭嘅煙三文魚火腿 凱撒 沙律😂, 睇到都夠曬豐富呀, 平時食煙三文魚沙律邊有咁好餸㗎😂 今日鍾意食幾多有幾多。 食咗個沙律煮菜再來就係食少少其他小食, 春捲同埋 火腿菠蘿pizza都非常唔錯, 食下食下都飽啦😜 最後叫佢上埋杯餐

旁邊 就有甜品沙律同埋小食嘅buffet枱
佢哋嘅套餐都幾抵食,而且款式 選擇都有很多
芝士海鮮闊條麵

裏面配料夠哂足,有蝦, 魚,魷魚

最後叫佢上埋杯餐飲就剛剛好啦, 呢杯係加左 利賓納 嘅 fruit punch , 估唔到佢呢兩個味道加埋係咁協調,正👍

外面outdoor非常寬大, 相信 天氣好嘅時候坐喺出麵食嘢都幾寫意
2017-02-26 1905 瀏覽
當晚同2個朋友一齊去,所以叫多幾款唔同既野食。巴馬火腿伴蜜瓜 先講講中間既沙律,火箭菜好清爽,車厘茄新鮮多汁。旁邊既蜜瓜好甜,仲帶有小小幽香。另外,火腿一片好大塊,有小小厚度,肉質非常柔軟,只帶少量脂肪,味道偏咸,必須搭配沙律菜同蜜瓜一起食用。此前菜我認為夠4個人分黎食。黎呢度當然唔少得要試下生蠔啦,我地就揀左兩款幾唔同既口味比較一下USA Taylor Pacific Rock(圖中下面4隻較大的)比較大隻,有手掌流般大小,肉地好飽滿,食起上黎好creamy,鮮甜肥美,而且處理得非常好,海水味唔太重較清淡France KYS Marine(圖中上面4隻較小的)比較細隻,感覺上瘦D,質感上沒有之前那般滑溜,食落肉質較實在,有小小爽口,裙邊亦都好有咬口,而且食落帶小小海水咸味燒挪威三文魚柳 呢味菜式睇落去顏色十分豐富,除左有小小新鮮車厘茄同脆肉瓜伴碟之外,仲有一小塊檸檬俾客人自己調味,魚柳上面仲有一浸黃色的醬汁,甜甜酸酸幾開胃。主角三文魚柳好厚身,約有一隻手掌大小,燒至八、九成熟,上層連埋魚皮比較熟,肉質較實淨,有一陣燒烤既魚香味,加上小小調味粉更加惹味,下層部份仍然呈半生熟狀態,肉質比
當晚同2個朋友一齊去,所以叫多幾款唔同既野食。

生蠔

France KYS Marine(圖中上面4隻較小的)

燒挪威三文魚柳

呢味菜式睇落去顏色十分豐富,除左有小小新鮮車厘茄同脆肉瓜伴碟之外,仲有一小塊檸檬俾客人自己調味,魚柳上面仲有一浸黃色的醬汁,甜甜酸酸幾開胃。主角三文魚柳好厚身,約有一隻手掌大小,燒至八、九成熟,上層連埋魚皮比較熟,肉質較實淨,有一陣燒烤既魚香味,加上小小調味粉更加惹味,下層部份仍然呈半生熟狀態,肉質比較軟,可以食到三文魚最原本的鮮味。
香蒜欖油帶子扁意粉

這個扁意粉帶有一陣微微的蒜香,雖然表面上可以睇到一層油光,但食落完全唔覺得膩。扁意粉里面加入了小小香草用作調味,還有幾條黃椒絲增加口感。扁意粉比較粗,但食落一D都唔硬,幾彈牙,又不會煮得太腍,成碟野整得幾干身,扁意粉吸收曬個汁,好入味,食起黎幾爽快。 最後就係帶子啦,粒粒都有兩隻手指公咁大,其中一面睇得出有輕輕煎過一下,可以鎖住水份,所以咬落去粒粒帶子都鮮嫩爽口,仲食到應有既鮮甜味。
雜錦海鮮披薩
呢個係一款薄薄既pizza,但份量亦唔算少,中間充滿烤至融化既芝士,上面分佈不同既海鮮,鮮蝦爽口,魷魚彈牙,火侯控制得好好,不會烤到D料太乾,加上千島醬汁,係一個最穩陣,最大眾化口味既配搭。
美國頂級天然安格斯肉眼
今晚的主菜終於黎啦,美國頂級天然安格斯肉眼(5成熟),旁邊的厚切炸薯條同蔬菜就算再好,都被比下去,相片中係12oz的安格斯肉眼牛扒,有厚度之餘,仲有一定大小,一個人食黎講份量係相當足夠的。牛扒表面的網紋十分清晰,賣相好吸引,還有陣陣烤熟的香味,上面邊緣位置有小小脂肪,肉的部分切落去仍然是很腍,沒有什麼筋,很容易切,將小小脂肪的肉一併放落口咀嚼,會有很濃的牛肉味,而且從圖片可以看見肉汁非常豐富,令人想一口接一口咁食唔停。
法式焦糖布丁
這個甜品雖然較為簡單,但要做得好食都唔容易,最上面有新鮮士多啤梨同藍莓,小小的果酸味可以襯托出下面布丁單純的甜味,令人食落唔會覺得膩。水果下面是一層焗到金黃色的,薄薄的脆焦糖,除左增加不同甜味外,還可以增加口感。最下面就係布丁啦,火侯控制得好好,質地軟綿綿,滑嘟嘟,不會太實又不會太稀,而且蛋味濃郁。
鮮果拿破崙
鮮果拿破崙
呢個甜品整得相當精美,簡單黎講就係幾層酥皮加上大量水果,但擺設同構圖就好有心思,望落去就好似一幅畫咁,唔捨得食。先講酥皮,焗到好脆口,食落又有牛油香味,夾埋上面的糖霜一齊食就特別易入口,明知係肥ga啦,但都食唔停口。另外水果種類非常多,大多都係以甜味為主,略有帶酸的,加以增加口水分泌,令整個甜品食起上黎唔會好heavy。
特濃心太軟
朱古力心太軟既基本當然就係要做到流心效果啦,而呢到亦都整得相當出色,輕輕切開液體既朱古力就流出黎,當中意想不到既係里面帶有小小酒味,食完真係成個人冧曬,蛋糕質地亦都十分鬆軟,我地亦都可以選擇用周圍既核桃碎點朱古力黎食,另外雲呢拿雪糕亦都唔馬虎,好滑溜。
題外話/補充資料: 餐廳環境情調氣氛都不錯,適合情侶約會進餐。
2017-02-08
生蠔
  • 美國頂級天然安格斯肉眼
2017-02-26 299 瀏覽
今天跟老婆去試下有幾好食,其實比預期差!semi lunch buffet,$158原來只包括湯,沙律,甜品和啡或茶。要主菜就加$40,之後還得再加一呢!主菜份量少,又無特別。除非再+75再升級個主菜,就應該好少少,但總括而言,不值。如果唔係想任食沙律,可考慮holiday set lunch,應該仲抵食。
2017-02-23 912 瀏覽
諗住食西餐撐枱腳,男友話想食蠔,我就即刻上網搵邊度有好嘅西餐廳,見曼克頓有十多款生蠔嘅oyster menu,就決定嚟呢度試下。經理建議我們先吃味較淡的USA Taylor Pacific Rock ,蠔肉很厚,口感較爽身滑溜,簡單而直接的鮮味。法國黃金蠔口感creamy,帶有濃郁海水咸鮮味。兩款截然不同性格的生蠔各有千秋,如再有一款生蠔加插在兩者之間,來個完滿的起承轉合,我想應該可以是澳洲的Tasmania 或者法國Brittany 。頭盤的海鮮蟹餅煎得夠香脆,有薯仔、魷魚、蟹肉餡料。龍蝦湯味道濃郁,忌廉令湯更幼滑,能吃到一口口的蟹肉絲。牛柳配鵝肝,為免上碟時肉已冷卻,細心地用上了已翻熱過的碟盛載。鵝肝是薄片,牛柳約兩寸厚,比掌心小一點,medium rare 切開內裡肉色粉嫩,口感鮮嫩柔軟,稍嫌沒有肉汁。香蒜茄汁海鮮天使麵,配料甚豐,天使麵調味不錯,如用大蝦取替蝦仁整體效果會更好。礙於今夜下雨天,無法到室外雅座感受浪漫情調,即使留在室內仍能在這優靜寬敞的空間裡,好好享受二人共處的時光。
USA  Taylor  Pacific Rock
2017-02-22
USA  Taylor  Pacific Rock
法國黃金蠔
2017-02-23 794 瀏覽
每次買Groupon D優惠, 一定會做吓research. 見到呢間好多"笑笑", Groupon 個set menu 又幾豐富, 地點又方便,就用$500 買咗個2人set. 門口幾靚, 但入到去個環境就比想像中迫同唔太賞心悦目. Open kitchen 但佈置好「娘」. Groupon 個menu 有包, 湯, salad, main, 甜品, wine 同drink. 一上枱有一個包同一個banana muffin. 個muffin 幾好味, 暖暖的, 有蕉蓉喺入面. 之後上咗個海鮮紅湯, 佢應該有D特別香料, 我就唔太鐘意, 而且D海鮮好「梅」唔fresh. Main 一個係8oz 牛扒配薯條, 個牛係5成熟, 煎得幾好, 生得嚟冇血水. D薯條就比較硬同乾. 叧一個係蒜香意粉煎魚片, 味道係ok ge. 之後甜品就係New York cheesecake, 味道ok, 不過就太creamy, 唔夠cheese 味唔夠thick. 佢唔寫係new York cheesecake 會好D. 另要俾加一$50. Overall 係好飽. 不過唔滿足. 已經係買Groupon 先

另要俾加一$50. Overall 係好飽. 不過唔滿足. 已經係買Groupon 先平D, 呢個價錢我就覺得唔值.
用餐優惠
團購
2017-02-23 222 瀏覽
Chris 妹妹生日. 係觀塘OPC 中心有一間曼克頓餐廳. 餐廳都算大. 而且有露天座位. 座位亦坐得好舒服. 每張枱都有一個焟燭杯. 真係名符其實的曼克頓 (Romantic). 點解我個標題會用 "驚喜生日飯"呢! 原因就係係我book位嘅時候. 叫職員安排了一個心太軟寫上朋友名字及Happy Birthday. 職員說沒有問題. 可以辦到. (雖然這個要求其實每間餐廳都做到的.)最驚喜就係原來有生日朋友甜品係餐廳送的. 還有一張2R的即影即有相片. 你地話係咪好驚喜吖! 仲有就係職員服務態度冇得彈. 只有讚. 因為他們每枱客人都會用心介紹餐廳食物及份量. 以免客人叫多咗而浪費食物. 我地冇叫湯, 都有包包送的. 一個係牛油包. 一個係香蕉蛋糕我地選擇咗以下食品飲品-Virgin Daiquiri Manago 及 Virgin Colada Strawberry. 其實兩者分別就係Virgin Daiquiri Manago沒有奶的. 而Virgin Colada Strawberry有奶的. 我就飲Virgin Daiquiri Manago. 芒果味都幾濃. 不過就稍為甜咗
我地選擇咗以下食品
飲品-Virgin Daiquiri Manago 及 Virgin Colada Strawberry. 其實兩者分別就係Virgin Daiquiri Manago沒有奶的. 而Virgin Colada Strawberry有奶的. 我就飲Virgin Daiquiri Manago. 芒果味都幾濃. 不過就稍為甜咗d. 而Virgin Colada Strawberry好香. 味道剛好. $48
生蠔-每天都有不同品種的.
今天就有美國泰勒太平洋石蠔$48及法國女伯爵$65. 美國泰勒太平洋石蠔味道比較淡. 而法國女伯爵海水味濃較喊. 兩者肉質都唔錯.
巴馬火腿伴哈蜜瓜-巴馬火腿好大塊. 唔會碎濕濕. 又唔會太咸. 哈蜜瓜好甜. $98
白汁蟹肉扁意粉-這個意粉比較特別. 因為我食到好似有少少水喉味. 但味道又唔錯的. 咁啱職員行過. 就問吓啦! 原來係落咗一種酒(最後都忘記咗個名). 加上白汁及蟹肉烹調而成的. 而我食到的水喉味. 就係這款酒的味道. 點解我會咁講! 就係職員見我有少少懷疑. 所以就比咗嗰支酒我睇同埋聞一吓. 哇...真係呢隻味道呀. 正明係真材實料. $138
西班牙伊比利黑豚扒10oz-切的時候都已經好juice. 食落真的juice而且好香. 但職員話要盡快食. 因為如果凍咗肉汁收乾就會鞋了. 再配上炸薯條. 條骨比我食埋. 好味道. $298
最正甜品出場了-就係帶給我地驚喜的生口日甜品心太軟. 香濃朱古力又唔會太甜配上雲呢嗱雪糕. 美味.
今晚整餐飯食得好開心又滿足.
2017-02-22 1120 瀏覽
相約朋友觀塘gathering, 想揾個地方坐得好d 可以傾耐d 計。 諗起之前夜晚食過呢間Manhattan, 印象唔錯, 就去睇睇Lunch 有咩食Lunch 最平78, 但我地發現有Executive Lunch, 食物比較高級少少。 而且我地打算坐耐d, 所以就拍版食Executive Lunch! lunch 時間都幾多人幫襯,全部都係西裝友! 但餐廳d 枱都幾闊落,無夾硬加多幾枱去做生意,坐得好舒服!Starter朋友揀左自助沙律吧原來可以無限次出去拎,岩晒超大食既佢,選擇都幾多除左有沙律菜外,仲有冷盤長通粉同埋辣味雞肉。沙律醬都有幾款選擇, 除左平時成日食到既千島醬及凱撒沙律醬,仲有藍莓汁醋,酸酸甜甜好開胃!蟹肉海鮮蝦餅我揀呢個前菜因為之前晚飯黎食過覺得味道唔錯除左蟹肉外,仲有墨魚粒同蝦粒,非常足料。 外面煎得好脆好香口好快面包就送上主菜暖笠笠。我食左個muffin, 中間有好多朱古力粒。 估唔到餐包都可以食到muffin朋友揀左西冷牛扒Medium 切開見到岩岩好無血水出但又唔會太熟,牛扒外面有咬口入面就好嫩, 非常好味! 可能太好食既關係覺得太細塊啦! 份量多d
Starter

朋友揀左自助沙律吧
原來可以無限次出去拎,岩晒超大食既佢,選擇都幾多
蟹肉海鮮蝦餅
我揀呢個前菜因為之前晚飯黎食過覺得味道唔錯
好快面包就送上

主菜
朋友揀左西冷牛扒
Medium 切開見到岩岩好無血水出但又唔會太熟,牛扒外面有咬口入面就好嫩, 非常好味! 可能太好食既關係覺得太細塊啦! 份量多d 就好啦
豚肉扒

估唔到會甘厚而又煮得熟透。 咬落去唔鞋,反而有好香既肉汁好juicy! 最驚喜係食到脂肪位時,竟然烤到外面脆但一咬d 油係口中必出黎

兩塊扒都質素高,而且烤到好香。 而d 薯條都新鮮即炸,上到枱仲脆卜卜, 連side dish 都唔會馬虎!
Dessert
Chocolate Brownie
上枱時暖笠笠的,好濃好香朱古力味,質地偏軟唔會太硬,而且甜度岩岩好。 旁邊有d 沾左焦糖焗過既果仁,又香好脆
New York Cheesecake
試左少少朋友呢個ny cheesecake, 好驚食到d Ny Cheesecake 好硬,好似唔知放左幾耐甘。但間的cheesecake 係軟身,而且有少少入口即溶既感覺
加埋女士都鐘意既士多啤梨醬,好滿足呀!
總括黎講成個lunch都好滿意, 食物好味,坐得又舒服,而且員工都好有禮貌,主動收起d 食完既碟,又同我地有small talk. 大滿足呀!
2017-02-20 346 瀏覽
用588 (2人set) 再加多百幾轉牛扒。呢個價比你嘅質素係差。唯一係佢份量夠大之外真係無咩好。餐包😂~高級嘅茶記包+盒裝牛油仔沙律菜~ 好普通(粟米小小紅菜頭嘅沙律)菌湯~ 淡的而且唔滑美國牛扒~無牛味㗎(加咗錢唔直)配菜係西蘭花+蕃茄仔《家的感覺》(如果係一般價錢嘅餐廳我完全接受,配菜得宜都幾重要㗎)豬肋骨~有好大雪味配薯條係林㗎講真一d都唔直呢個價。希望你地會改善下囉。不過直得一讚係待應係有禮貌嘅

餐包😂~高級嘅茶記包+盒裝牛油仔

沙律菜~ 好普通(粟米小小紅菜頭嘅沙律)

菌湯~ 淡的而且唔滑

豬肋骨~有好大雪味

配薯條係林㗎

講真一d都唔直呢個價。希望你地會改善下囉。
不過直得一讚係待應係有禮貌嘅

2017-02-13 382 瀏覽
觀塘搵嘢食一啲都唔難,但係要搵一間有情調同埋好味嘅餐廳就要花多少少功夫餐廳好大,有分別戶外同戶內,適合唔同類型嘅聚會頭盤就叫左生蠔,生蠔即叫即開,美國同法國都有Taylor Pacific Rock海水味淡,幾清新法國美人魚好creamy 而且肉身較肥美Comtesse 食落都幾鮮甜一路以來餐包只不過係配角,但係喺呢間餐廳都可以成為其中一個主角因為餐包都幾有誠意不但仲係微暖而且scone入邊有餡Parma ham melon 蜜瓜好甜,配合有鹹香嘅巴馬火腿簡直係完美嘅組合白酒煮青口白酒味非常濃郁,青口食落都好新鮮,我就鍾意落少少Tabasco辣汁調味,配合埋三色甜椒一齊食,增添手口口感AR primer natural rib-eye 12 oz喺度嘅牛扒做緊special offer我就叫左五成熟,牛扒表面有一間間烤過既坑紋,夠晒火候但裏面唔會過分熱,反而仲見到小小嘅紅色肉,好Juicy睇外國烹飪節目有個名廚經常煮這道菜式威靈頓牛扒經典嘅英國菜式,口感濃郁配合鬆脆金黃嘅酥皮,包住火腿蘑菇層,一試難忘Apple crumble 仲係熱辣辣,入邊超多果肉上邊有凍冰冰嘅雪糕可以食到冰火交融

餐廳好大,有分別戶外同戶內,適合唔同類型嘅聚會
頭盤就叫左生蠔,生蠔即叫即開,美國同法國都有
Taylor Pacific Rock海水味淡,幾清新
法國美人魚好creamy 而且肉身較肥美
Comtesse 食落都幾鮮甜
因為餐包都幾有誠意不但仲係微暖而且scone入邊有餡
Parma ham melon
蜜瓜好甜,配合有鹹香嘅巴馬火腿簡直係完美嘅組合
白酒煮青口
喺度嘅牛扒做緊special offer
睇外國烹飪節目有個名廚經常煮這道菜式
威靈頓牛扒
Apple crumble
仲係熱辣辣,入邊超多果肉上邊有凍冰冰嘅雪糕可以食到冰火交融嘅感覺
2017-02-12 363 瀏覽
呢幾日天氣忽然轉冷,好似要食返多啲嘢補充能量今晚就嚟到觀塘亞太中心,呢幢大廈有好多間餐廳,睇來睇去決定揀間西餐食!入到餐廳,發現餐廳前邊就係飲嘢嘅地方,有幾張高枱,而酒吧後邊呢就係食飯嘅地方,地方好闊落,枱與枱之間嘅空間感非常充足。打開餐牌發現選擇好多,生蠔、海鮮、扒類、意粉、pizza等等應有盡有,仲有個好豐富又抵食嘅二人餐我哋叫咗四隻生蠔,一個小食,一碗龍蝦湯,一個威靈頓牛柳同埋一個pizza。先來四隻生蠔,侍應好細心咁介紹兩款生蠔嘅分別,亦有推介應該食邊隻先。USA Taylor Pacific Rock大隻又creamy,肉質爽口肥美,有淡淡既海水味;另外個款France KYS Marine就冇咁肥美,不過肉質都好爽口,同埋金屬味重少少。食完生蠔就食咗個頭盤 - 香蒜白酒煮大蝦咪睇佢細細兜,其實有成六隻大蝦!蝦新鮮又夠大隻,同蒜頭辣椒牛油一齊煮完好惹味,加上烘到好香脆嘅蒜蓉包一齊食,真係好似食緊西班牙啲Tapas咁正然後就都龍蝦湯同餐包個龍蝦湯好濃郁鮮味,仲食到啖啖蟹肉,不過我哋兩個人share一碗,唔係幾夠喉囉然之後就到食主菜啦,由於唔想兩個主菜放到凍哂,餐廳好細心咁安排左
呢幾日天氣忽然轉冷,好似要食返多啲嘢補充能量

食完生蠔就食咗個頭盤 - 香蒜白酒煮大蝦
香蒜白酒大蝦  (伴蒜蓉包)

然後就都龍蝦湯同餐包
蟹肉龍蝦湯

然之後就到食主菜啦,由於唔想兩個主菜放到凍哂,餐廳好細心咁安排左先上pizza, 然後食到差唔多先上威靈頓牛柳,非常抵讚
Parma  Ham  pizza
Parma Ham Pizza 有八件,每件都又薄又脆,加上鹹香嘅Parma ham同埋清新嘅火箭菜,真係食到停唔到口呀!不過,美不足嘅地方就係芝士控表示芝士唔係好夠呢

壓軸登場嘅係威靈頓牛柳
一開始見佢上台好似好細件,諗住食完仲可以叫個甜品啦,點知食到一半已經好飽喇!
咪睇件牛樓外型平實,其實內有乾坤..
切開金黃色嘅酥皮,入面就係粉嫩嘅牛柳(呢個係medium rare的效果)同埋一層好香嘅蘑菇蓉。
威靈頓牛柳
大家都知道威靈頓牛柳係一味好麻煩嘅手工菜,工序多製作時間又長,真係唔係好多餐廳會做。 要做到牛柳腍身,蘑菇蓉乾身而且味道濃郁,再加一個完整香酥嘅酥皮實在不容易,喺呢度食到個咁正嘅威靈頓牛柳實在係有驚喜

今次太飽,食唔落甜品,唯有留返下次再試啦。順帶一提,一路食飯見到唔少情侶喺度慶祝生日,餐廳會有甜品送,侍應哥哥仲主動幫你影相添

2017-02-09
香蒜白酒大蝦  (伴蒜蓉包)
蟹肉龍蝦湯
Parma  Ham  pizza
威靈頓牛柳
  • 生蠔
2017-02-06 357 瀏覽
星期六慶祝朋友生日,見open rice好多好評咁就book左呢間餐廳食飯,點知就中大伏!當日我地食左2個頭盤,一個蒜蓉包,一個芝士雞肉夾餅,兩個小食味道唔錯,但俗量較少!之後食左個香蒜帶子意粉,辣辣地,幾好食,不過問題就黎喇,兩個扒一上,我地o哂嘴,首先,朋友個肉眼原本叫medium well,後來改medium,waiter回覆ok,之後我個鵝肝拼牛柳要medium rare,點知一上枱個肉眼硬到吉都吉唔入,我地都算,但個牛柳切開起碼medium去到medium well,同番個經理反映,佢一開始同我講話個邊會熟啲,我就切開中間同佢講一樣都係熟過頭,點知佢竟然攞張卡黎同我對色,大佬,我自己都做西餐,日日都對住啲扒,你唔係咁樣黎同我對呀麻,之後我話呢個一定唔係4成,佢就攞番入廚房對單,先發現落單果陣個waiter根本就落錯左就medium well,果下真心嬲左,仲要攞番黎問我咁係咪即係冇問題,而且個牛柳起渣,餐廳除左話free甜品之外咩表示都冇,但我想講我原本就有生日個甜品,根本就唔需要多一個甜品總括而言,落錯單個waiter冇覆單,又一句sorry都冇,之後仲要懶funny咁同我
總括而言,落錯單個waiter冇覆單,又一句sorry都冇,之後仲要懶funny咁同我地講,真心一肚火唔覺得好笑,之後個經理自己連4成熟定7成熟都分唔清,仲要攞張卡黎同我嘈,一啲專對知識都冇🙄埋單1300蚊食啲咁既食物質素同咁既服務態度真係一啲都唔值,只好black list永冇下次!!
蒜蓉包 ,芝士雞肉夾餅
2017-02-04
用餐優惠
優惠券
2017-02-04 2853 瀏覽
這天難得和朋友一起來到觀塘面試,於是便決定面試後一起吃頓飯再走。朋友曾經推介過這間manhattan給我,說味道不錯,而且服務又好。於是我們便沒有多作他想,大約6點多便來到餐廳了。現在不算是繁忙時間,可是已經看到店内坐了很多台顧客了。而且餐廳面積很大,竟然還有戶外區域,不過冬天天氣冷,所以也就暫時沒有人坐在外面。點餐後不久,服務員便送來了餐包。一個是鬆軟的麵包,另一個則是鬆餅,作爲前菜來説確是不錯。朋友戒了凍飲,所以沒有點飲料,而我則點了這一杯Apple Banana Shake($48)。一喝之下,實在是沒有選錯呢,實在是太好喝了。裏面的成分有蘋果,香蕉,橙汁等等,果香十足,尤其蘋果和香蕉味尤爲特出。感覺清甜清新,而且口感細滑,沒有多餘的沉澱物,健康又好喝。我們點了一個小食一起分享。這個蟹肉釀白菌($64)雖然分量不多,但卻十分滋味。小小的一個白菌方便一口放進嘴裏,能夠同時吃到多個層次和味道。鮮甜的蟹肉,濃濃的菇香,實在是配合得天衣無縫,而且白菌也很juicy,每人兩顆實在不夠喉呢。接著便開始上主菜了。我們點了兩個main course一起分享,分別點了一個牛扒和意粉。香蒜欖油帶子意
一個是鬆軟的麵包,另一個則是鬆餅,作爲前菜來説確是不錯。

香蒜欖油帶子意粉($158)
這個意粉雖是炒意粉,可是卻不覺乾身,而且也不算油膩,意粉很彈牙,而且蒜香很足,也帶點點辣味,很惹味香口,最吸引的是有多隻爽口鮮甜的帶子,非常滿足。

另一個主菜則是威靈頓牛柳($308)
威靈頓牛柳對我來説是一個難度很高的菜式,雖然我很喜歡吃,但卻有點擔心。因爲很多餐廳的出品達不到期望,可以弄得很難吃,但這次我們決定給它一個機會試試看這裏的威靈頓牛柳質素如何。一切開牛柳,看到裏面是medium rare的熟度,已教人口水直流。
一吃之下,味道又驚艷到我,真的挺好吃呢。外層的酥皮香脆,内裏的牛柳嫩滑多汁,而且一點也不靭。牛柳雖有一定厚度,但卻煮得剛剛好,肉質很軟,而且牛味很突出,不需額外的醬汁已夠味。另外牛柳跟了一份炸薯條,雖然炸得也很香脆,不過吃完牛柳後已經很飽了,所以並沒有吃很多。

雖然已經飽了8成,但是女生面對甜品還是無法抵抗吧。推介我們來的朋友千叮萬囑我們一定要試試這裏的朱古力心太軟
一切開蛋糕外層,内裏的朱古力醬便傾斜而出了,十分澎湃,可見流心度很令人滿意。而且朱古力的濃度很高,整體不會偏甜,帶點朱古力獨有的苦味,蛋糕也焗到外脆内軟,實在是一個很高質的甜品

整體來説,食物質素真的很好,尤其是威靈頓牛柳,絕對是上乘之作。另外服務態度也值得一讚,這裏的服務員都時刻保持微笑,同時也很樂於協助顧客。
2017-02-02 1973 瀏覽
到了周年紀念日,作為女方,也絕不能馬馬虎虎度過男朋友要為年未埋尾而奮勇工作,所以準備不多,只能空出時間一齊食飯,已經算好,那只好靠自己BOOK個靚靚既西餐廳慶祝曼克頓餐廳,離男朋友的公司頗為近加上,在OPENRICE的照片中都見到場地環境、服務、食物水準都一流,當然兩個人齊齊食餐好氣氛一流的、燈光淡淡燈飾都非常吸引非常有心思的、簡單就是美的小燈飾華麗的餐桌擺設澳洲哥芬灣 $38/隻:海水味較重和偏咸, 以致蠔味徘徊在口腔內,難以驅散,一試難忘的鮮甜味度美國泰勒太平洋石蠔 $48/隻:從未食過那麼大隻的,有成個檸檬茶盒咁多,好順滑落入口腔,海水味會較澳洲哥芬灣淡啲,不過勝在好爽口同清新餐包入面仲要係有餡,熱騰騰的把牛油融化後,軟熟的麵包變得更香氣撲鼻!白汁蟹肉扁意粉 $138白汁收乾左與扁意粉共為一體,更上扁意粉會較有口感,同埋沾醬的面積較大,食落會充滿醬汁的味道蟹肉一絲絲的與蘑菇散落在意粉中每個角落,更甚啖啖有口感曼克頓小食拼盤 $ 148雞翼呢架野,有邊個唔鍾意食,個汁睇到個圖都知濃濃的,夠曬甜到入心焗薯皮好香口,脆卜卜的,對於馬玲薯愛好者的吸引力十分大炸芝士,看似乾身的芝士條,一口
到了周年紀念日,作為女方,也絕不能馬馬虎虎度過

曼克頓餐廳,離男朋友的公司頗為近

氣氛一流的、燈光淡淡
燈飾都非常吸引
非常有心思的、簡單就是美的小燈飾
華麗的餐桌擺設

白汁蟹肉扁意粉 $138

蟹肉一絲絲的與蘑菇散落在意粉中每個角落,更甚啖啖有口感
曼克頓小食拼盤 $ 148

焗薯皮好香口,脆卜卜的,對於馬玲薯愛好者的吸引力十分大

炸芝士,看似乾身的芝士條,一口拉出了長長的芝士絲,芝士味道又不會過濃,完全我的取向

旁邊仲有個印度薄餅的,又提供傳統的醬汁醮來食,非常豐富的小食拼盤
AR Prime Natural Rib-eye 12 oz $298

重量級的肉眼扒,質素拍得住OUTBXXK,目測厚度1.CM,面積有3/4大張A4張咁大

煎得色水好靚,切的每一下都有肉汁噴出來,香濃的肉味散發,食慾提升到一個點

肉質嫩滑,肉汁在口腔流連不斷

肉扒仲要跟埋個薯條,超FULL的一餐,薯條仲要粗身的,真的好難捨棄這種有薯香的薯條
鮮果拿破倫 $48

最後,叫埋個甜品兩個人SHARE,賣相滿分的鮮果拿破倫 ,因為唔可以切下去,唯有一人一層咁食

吉士醬與鮮果的配搭,清新得來又甜
餐牌如下:
2017-01-12