2017-05-30 558 瀏覽
今日同朋友去左觀塘亞太中心睇示範單位 - 天寰 ~ d 樓真係好貴!睇完之後就去食飯,樓下3樓有間食西餐,朋友話好耐之前食過,今日想再食下~於是就陪佢啦!6 點幾唔算好多人,不過7點開始,差唔多 full house! 先睇下menu ~ 好多選擇~沙律、小食、steak、湯。。。 海鮮、意粉、pizza、side order 都有~ 職員一開始先遞上餐包~ 我地點左3款蠔 ~ 有:美國熊本蠔,偏細隻,新鮮~2 隻美國 taylor pacific ,肥美,鮮甜~而法國 KYS marine 好重海水味!各有各特式 =] 鮮蝦、芒果、牛油果沙律~材料豐富,蝦既份量偏多,芒果同牛油果就好熟,正! 之後上左 2 碗湯~有洋蔥湯、海鮮周打湯~洋蔥湯除左有好多洋蔥絲之外,仲有塊蒜蓉包浸0係入面!而周打魚湯好多薯仔 & 海鮮,口感豐富 =] 主菜有澳洲草飼西冷~我地點左7-8成熟,西冷口感柔軟,食落嫩口! 另外我地亦點左Vodka 汁三文魚螺絲粉 ~螺絲粉非常彈牙,三文魚亦可口甜香,不過我又唔係好覺有vodka 味! OVERALL 小評:味道:★★★★☆環境:★★★★★服務
於是就陪佢啦!

先睇下menu ~

好多選擇~
沙律、小食、steak、湯。。。

海鮮、意粉、pizza、side order 都有~

職員一開始先遞上餐包~

我地點左3款蠔 ~ 有:

美國熊本蠔,偏細隻,新鮮~
2 隻美國 taylor pacific ,肥美,鮮甜~
而法國 KYS marine 好重海水味!

各有各特式 =]

鮮蝦、芒果、牛油果沙律~
材料豐富,蝦既份量偏多,芒果同牛油果就好熟,正!

之後上左 2 碗湯~
有洋蔥湯、海鮮周打湯~

洋蔥湯除左有好多洋蔥絲之外,仲有塊蒜蓉包浸0係入面!
而周打魚湯好多薯仔 & 海鮮,口感豐富 =]

主菜有澳洲草飼西冷~
我地點左7-8成熟,西冷口感柔軟,食落嫩口!

另外我地亦點左Vodka 汁三文魚螺絲粉 ~

OVERALL 小評:

味道:★★★★☆
環境:★★★★★
服務:★★★★★
衛生:★★★★★
抵食:★★★☆☆

2017-05-30
2017-05-28 184 瀏覽
觀塘區美食多,今次就同好姊妹去Manhattan Grill & Bar 慶祝生日。事前打電話訂枱,講明係生日晚餐,可免費獲贈朱古力心太軟甜品,加生日字句。職員細心同態度好個度環境舒適,但枱就細D。可能因為星期五關係,我地三個人,得一張圓形細枱。食物要上完一碟,食晒,拎走,先再止另一碟。我地叫左水牛城雞翼,外脆內軟,D汁同西芹都OK,幾好味紅菜頭沙律,dressing有好多,蔬菜好新鮮、爽口。雜錦海鮮Pizza,賣相幾靚,熱辣辣,材料豐富。最後甜品都好精緻,值得一讚

我地叫左水牛城雞翼,外脆內軟,D汁同西芹都OK,幾好味

水牛城雞翼

紅菜頭沙律,dressing有好多,蔬菜好新鮮、爽口。
紅菜頭沙律

雜錦海鮮Pizza,賣相幾靚,熱辣辣,材料豐富。
雜錦海鮮Pizza

最後甜品都好精緻,值得一讚

2017-05-12
紅菜頭沙律
雜錦海鮮Pizza
2017-05-25 284 瀏覽
早陣子公司傳起裁員的消息,人心惶惶,同事們午飯時亦食不下嚥。上星期集體收到白信封,原來是加薪信,同事的憂慮一掃而空(暫時?!)。加薪後當然要繼續加班,今天就和一男神同事加班到八時,家裏沒有留飯,二人即興說要豪食一餐,就走過來亞太中心這邊開餐吧。餐廳看上去很高檔次,其實午餐價格不貴,晚餐倒沒有試過。餐廳晚上的感覺與日間截然不同,一道牆掛有曼克頓風景的燈飾,加上玻璃的倒影,晚上看感覺曼克頓的夜景一映入簾。首先當然要「豪」一「豪」慶祝一下吧,蠔有十二款選擇,但時間太晚,有好幾款已經沽清,店員幫忙推介。美國 熊本蠔 $52/隻 - 店員推介說這蠔size比較小但很鮮甜。原來比想像中還小,不過說是很鮮甜倒是沒說錯味鮮而甜,有清爽的海水鮮味。法國 KYS $62/隻 - size比美國熊本蠔大得多,我覺得鮮甜程度和熊本蠔比起來不會差太多。而且肉身肥厚,吃後口腔內還有清甜鮮味的餘韻!兩款蠔的海水味都不濃較易入口,不過我個人還是喜歡大大隻吃起來更有滿足感,所以KYS較合我心意。蟹肉龍蝦湯 $72 - 湯的濃度拿捏得剛剛好,味道不會過重亦不會過稠,但加了一點忌廉所以仍然creamy。我們二人叫了一碗打
,今天就和一男神同事加班到八時

,店員幫忙推介。

熊本蠔

而且肉身肥厚,吃後口腔內還有清甜鮮味的餘韻!
法國 KYS
,所以KYS較合我心意。

蟹肉龍蝦湯 $72 - 湯的濃度拿捏得剛剛好,味道不會過重亦不會過稠,但加了一點忌廉所以仍然creamy。我們二人叫了一碗打算分甘同味,店員很體貼,主動提議幫我們分開了兩個細碗,由廚房處理,出來時看上去是兩整份的,很美
。可惜溫度不夠熱騰騰,扣了一點點分數。
蟹肉龍蝦湯
蟹肉份量也不少,我們本就喜歡喝龍蝦湯,蟹亦是至愛,一碗湯滿足了兩個願望。

餐廳推介的頂級天然安格斯牛,賣點是100%純天然、素食飼養、不使用生長激素抗生素,所以吃得特別安心。

12安士頂級天然安格斯肉眼扒 原價$428,特價$408。果然是份量十足,肉眼扒肥瘦部份都有,肉質鮮嫩。

12安士頂級天然安格斯肉眼扒

選了五成熟,優質牛扒煮太熟就浪費了。我喜歡吃肥的部份因其帶一點點肥膏,所以肉質加倍嫩滑。但美中不足的是,有部份牛肉稍嫌不夠油脂,沒有我預期的每口牛也能滲出濃濃牛油香味。配肉眼扒的是燒汁,剛剛上的時候燒汁還在冒煙,另外還有一小瓶芥末醬,芥末不很嗆鼻感覺很純容易入口。肉眼扒高質,所以蘸哪種調味,甚至甚麼都不蘸也足夠美味。

燒挪威三文魚柳 $218 - 三文魚柳外皮燒得剛好,很香脆,魚肉嫩滑亦帶點油脂所以不會覺得乾澀。配上黃黃的白酒檸檬牛油汁,味道微酸帶香,與魚肉很匹配,刺激味蕾所以特別開胃。

燒挪威三文魚柳

朱古力布朗尼 $56 - 原本想吃朱古力心太軟的,可惜當天碰巧焗爐壞了
,店員就推介了朱古力布朗尼。
朱古力布朗尼

一般在外面吃的朱古力布朗尼很甜,凍凍的而且硬繃繃的,我就不太喜歡,本打算就此作結,但考慮到不吃甜品感覺不太完滿,所以就試一下吧。這裡的朱古力布朗尼比較特別,甜度不太高而朱古力味濃,質感鬆軟,切開後還冒著煙
,在吃完一頓豐富的晚餐後吃這甜品都不會太膩。

店員說今天剛巧有兩人請假所以很忙。當晚差不多滿座,但店員在我們點菜時仍不忘介紹食物,上菜時也溫馨提示如何吃、哪部分最好吃等等。感覺很專業。
熊本蠔
法國 KYS
蟹肉龍蝦湯
12安士頂級天然安格斯肉眼扒
燒挪威三文魚柳
朱古力布朗尼
2017-05-25 150 瀏覽
今日佢朋友去咗觀塘嘅「Manhattan Grill & Bar」食晚餐,入到去個氣氛燈光比較暗都幾有浪漫情調嘅餐廳入面牆上面既裝修好似美國曼克頓嘅景象一樣,用燈光打造出嚟。實在太肚餓了,我哋已經急不及待叫嘢食啦,首先叫咗個前菜就係「巴馬火腿配蜜瓜」, 由於我太鍾意食蜜瓜了,所以好快清晒呢碟,食落去火腿唔算太鹹,連埋橙色嘅蜜瓜一齊食,味道夾到,而且蜜瓜好新鮮,咬落去好多汁,正!之後仲有一籃麵包,一個係類似蛋糕,咬落去好鬆軟,好好食,個麵包夾都係外脆內軟,好新鮮而且仲係熱架,個麵包差點少少牛油,好正。食到有啲頸渴就叫咗一碎「洋蔥湯」試吓,個洋蔥湯望落去雖然表面好油,但係飲落去又唔覺得滿口都係油,反而門口都係洋蔥味,入面仲有一條條嘅洋蔥絲,同埋有一個芝士蒜蓉包係湯入面,有啲似酥皮嘅味道,好特別。之後我地叫咗個「曼克頓小食拼盤」,見到餐牌上小食拼盤入面有水牛城脆辣雞翼、美式焗薯皮、炸芝士條同埋薄餅,一個小食入面可以滿足晒我哋嘅願望,哈哈!雞翼炸到脆卜卜,而且肉質非常滑嫩,外脆內軟,再加小小辣汁,非常惹味;美式焗薯皮好脆,以上好似一個弧形咁,外面啲皮好脆,入邊有薄薄嘅薯仔,正;炸芝士條咬落去,

之後我地叫咗個「曼克頓小食拼盤」,見到餐牌上小食拼盤入面有水牛城脆辣雞翼、美式焗薯皮、炸芝士條同埋薄餅,一個小食入面可以滿足晒我哋嘅願望,哈哈!雞翼炸到脆卜卜,而且肉質非常滑嫩,外脆內軟,再加小小辣汁,非常惹味;美式焗薯皮好脆,以上好似一個弧形咁,外面啲皮好脆,入邊有薄薄嘅薯仔,正;炸芝士條咬落去,見到入面有好多白色嘅芝士,不過好彩唔會流出來,食落去好有口感,煙煙靭靭,幾特別啊!

見到餐牌上面有我地最鍾意嘅鵝肝,所以我哋就叫左一份砵酒煎鵝肝,賣相非常吸引,有兩大塊鵝肝,而且鵝肝上面有好多汁,急不及待要切黎食啦!我就比較鍾意食薄切煎鵝肝,因為可以食到佢外脆內軟,入面係鵝肝蓉嘅感覺,好好味呀!佢煎得好香口,而且唔油,值得推介呀。

係時候要叫下啲主菜食下啦,叫咗一個「BBQ美國燒排骨(半條)」,個賣相都非常吸引,本條原來都好多啊,足夠兩個人份量,而且排骨配一籃炸薯條,真係好豐富,排骨肉質滑嫩,咬落去都有啲排骨汁唧出嚟,加埋佢配埋嘅BBQ汁,好滋味呀。
另外個薯條炸得好香口,新鮮即炸架,仲要熱辣辣,加埋茄汁一齊食冇得頂呀!

食咗咁多野,之後想食返啲甜野,我哋就分別叫咗「鮮果拿破崙」同埋「法式焦糖布丁」。
拿破崙好大碟,而且好似層層疊咁,好足材料啊,望落去都有不同嘅水果,例如士多啤梨、藍梅、桃等等,而且拿破崙好香口,食落去脆卜卜,連埋啲醬同埋鮮果一齊食,正。

另外個焦糖布丁,面頭有燒左嘅焦糖,連埋啲布丁一齊食又唔算太甜,味道剛剛好,食落去都唔會覺得好肥。

食咗咁多野,呢一餐真係好滿足呀!最後兩個人埋單都係$800左右,兩個人分別一人$400就可以食到咁豐富嘅西餐,超值啊!

2017-05-23 143 瀏覽
Book左位同女朋友補祝生日,就搵左呢間餐廳一試一入到餐廳環境都十分有情調,餐廳服務都做得幾好,有少少當年去美國餐廳的感覺🇺🇸因為只有兩個人的關係,所以都唔敢叫太多,最後叫左一個湯,一個牛柳拼大蝦,一個海鮮飯,海鮮飯份量唔太多,但味道真係一流,牛柳大蝦都十分之好食,完全唔會overcook最後生日訂位可以安排埋生日甜品
Book左位同女朋友補祝生日,就搵左呢間餐廳一試
最後生日訂位可以安排埋生日甜品
2017-05-23 161 瀏覽
今次嚟到觀塘APM行完街就去附近睇吓有乜嘢食,上到去呢個商場見到上面有一間美國特色餐廳叫做「Manhattan Grill & Bar」,望落去好有relax嘅感覺,所以我哋兩個人就入去試吓晚餐。入到去見到有好大幅畫係入口嘅牆上面,原來係模仿美國曼克頓嘅景觀,佢係用燈光打造而成,放喺最當眼嘅位置,好特別啊!入面嘅座位都好舒適寬堂,而且位置好大,原來除咗室內,仲有室外坐架,另外喺門口嘅位置仲有吧枱坐,連座位都有好多選擇。店員就安排左我哋兩個人坐四人枱,入到去環境好浪漫,燈光比較暗,情侶同埋朋友談心嘅最好環境同埋感覺,而且坐得好舒服,一流嘅享受。一坐低店員好體貼啊就俾咗兩杯水我哋,我哋先掉咗個前菜就係「巴馬火腿配蜜瓜」, 食物味道嘅賣相同餐牌所示嘅圖片一樣,有好多塊巴馬火腿,同埋一片片切得好靚嘅橙色蜜瓜,食落去蜜瓜好脆口同爽口,而且好甜呀,非常新鮮!再夾埋啲巴馬火腿一齊食好match呀個味道,而且啲蔬菜好醒胃,開胃自選。之後店員仲俾咗兩個餐包俾我哋添,原來一個係鬆糕,一個係包,個蛋糕好好食呀,非常鬆軟,兩個都係熱辣辣!再加埋牛油一齊食,好味道啊!估唔到餐包都可以咁好食。之後我哋一人叫咗一個

之後我哋一人叫咗一個湯飲,分別係「洋蔥海鮮湯」同埋「龍蝦湯」,個洋蔥海鮮湯賣相有啲似出面茶餐廳嘅羅宋湯,但係佢同出面嘅羅宋湯好唔同,佢入面有好多材料,有蝦、洋蔥同埋海鮮等等,非常足料,而且味道啱啱好唔會太咸,值得推介。

個龍蝦湯望落去好濃郁,聞落去都有好濃嘅龍蝦味道,而且飲落口好似滿口都係龍蝦咁,好足材料啊,而且味道唔會太咸,啱啱好!入面仲有幾隻蝦添。

之後梗係叫啲小食,掉咗我哋最鍾意嘅「水牛城雞翼」,店員好好呀,知道我朋友唔可以食咁辣,所以個辣汁另外上的,雞翼炸到脆卜卜,而且肉質非常滑嫩,啲肉仲有少少油添,感覺好新鮮即炸,食完幾隻仲想叫多一碟食添。

係時候要叫下啲主菜食下啦,叫咗一個「香蒜橄欖油帶子扁意粉」,個賣相都非常吸引,見到有小小辣椒係扁意粉上面,帶子亦都大大隻非常新鮮,食落口滿口橄欖油味道,真係冇偷工減料,扁意粉兩個人嘅份量剛剛好。

之後就梗係要叫我最鍾意食嘅「牛扒」啦,牛扒我哋叫咗六至七成熟,牛扒嘅賣相好似炭燒牛肉咁,一間間好似格仔咁,切落去都非常易切,見到牛扒中間係粉紅色,食落口肉質滑嫩,容易咬口,牛肉味非常正,而且配埋新鮮炸起嘅薯條,加埋茄汁一齊食,非常香口美味呀。

食咗咁多肉同埋意粉,之後梗係要叫番啲蔬菜來清下腸胃,叫咗個「忌廉汁菠菜」同埋「炒扁豆」。個菠菜好食落去好creamy,好似食緊薯蓉咁,好新鮮,亦都好美味,另外個炒扁豆,咬落去好爽口,清腸胃之選。

食咗咁多嘢,最後兩個人埋單都係$800左右,兩個人分別一人$400就可以食到咁豐富嘅西餐,而且坐得咁舒服,值回票價啊。

2017-05-20 153 瀏覽
牛扒有少許老,切不開!但咖啡及餐湯都不俗!但上菜時間較久,答應顧客有枱轉換,能夠做到。服務人員有禮,態度佳!不失為一間能與朋友食飯聊天的好地方!若價格略為調低更好!
  • 牛肝菌忌廉湯
  • 餐包
  • 小食拼盤
2017-05-18 205 瀏覽
朋友生日, 一直想揾佢食飯, 但佢實在是位大忙人, 就連假期, 星期日都要返工。於是约佢星期日食個semi-lunch buffet, 佢提議左這間餐廳,因近佢公司附近, 佢話食完方便回公司做事。餐廳地方很寬敞, 很大, 一入去就見到有個酒吧位置, 那裡放置了很多酒精飲品, 估計這位置晚上才開放。再行入去見到有個露天位置, 相信亦是晚上才開放的。我們去到已經見到有幾枱食客,店員安排好坐位给我們後, 我們點了這個semi-lunch buffet 每位$198, 我們還加$78升级了主菜, 一個是澳洲草飼西冷 8oz, 另一個是澳洲草飼羊扒 6oz, 各樣煮至六成熟。趁主菜未上枱前, 先看看自助區有什麼食物先。有沙律吧,  有pizza, 麵包, 春巻, 忌廉粟米湯, 芝麻糊, 甜品都有好幾款, 而且會不時轉款添。還有煙三文魚, 煙鴨胸, 法式凍肉拼盤, 扒雜菜配香草醬, 仲有呑拿魚三文治。種類都算幾多, 不過如有少少熱盤如蔬菜菇菌就更加好。😝雖然有這麼多種類食物, 我也不是全部都吃過, 只揀了自己喜歡的食物。首先粟米忌廉湯, 比較稀, 味道相對淡, 後來自己加左少少鹽和胡椒粉, 味道才

沙律吧
pizza, 麵包, 春巻
法式凍肉拼盤
呑拿魚三文治
芝麻糊
甜品
首先粟米忌廉湯, 比較稀, 味道相對淡, 後來自己加左少少鹽和胡椒粉, 味道才恰當。
忌廉粟米湯
煙三文魚有魚味和煙燻過味道, 而且三文魚魚肉肥美, 每片都切得有厚度和大塊。
煙三文魚

平時係街食 煙鴨胸會連皮和脂肪, 每次我要咬開分開, 非常不方便。但這裡會將皮和脂肪切走, 淨係食肉, 非常方便, 我不經不覺食左好多, 而且味道又適中, 不會太鹹, 肉質又爽口, 非常不錯。
煙鴨胸

煙三文魚, 煙鴨胸, 扒雜菜配香草醬
吃了很多肉, 要在自助區取一點蔬菜 "扒雜菜配香草醬", 生果和甜品吃. 這個雜菜有三款唔同蔬菜, 配以香草醬烹調, 雜菜很香甜, 味道只有香草味, 故味道比較淡味,我後來加了少少鹽作調味, 味道即是提升了。
扒雜菜配香草醬

食到甘上下, 我們便著侍應上主菜, 澳洲草飼西冷 8oz , 西冷牛扒都算大塊, 雖然已告知是六成熟, 但看見牛扒應該不止六成, 可能有七至八成熟, 幸而肉質不是太靱, 還算腍, 亦有牛肉的味道, 這亦算不錯。
澳洲草飼西冷 8oz
澳洲草飼羊扒6oz只有兩件, 羊扒很易切開及咬開, 而且没有太多肥膏, 羊肉的羶味不是很濃烈, 羊肉質感亦很腍。兩個主菜都是配薯條, 薯條香脆有薯味, 非常香囗。
澳洲草飼羊扒6oz
生果切粒有西瓜, 哈蜜瓜和火龍果, 多汁和爽甜。
生果
特濃朱古力布朗尼 - 朱古力味果然很重, 軟硬適中, 好似有好少好少既酒味, 味道很特別, 而且一口一件, 不知不覺間便吃多了。
特濃朱古力布朗尼
經典紐約芝士蛋糕-芝士味很濃亦很creamy很軟绵, 很飽足。
最後因吃得太飽, 我們點了熱檸茶消消滞。
2017-04-30
煙三文魚, 煙鴨胸, 扒雜菜配香草醬
扒雜菜配香草醬
特濃朱古力布朗尼
2017-05-17 1309 瀏覽
西餐食得多又多,主要係九龍既尖沙咀 港島中環咁。今次係港島東放工,就搭上少少地鐵去到觀塘食下西餐。亞太係Apm旁邊好易揾。見有Wifi一定入啦,data無啦,哈哈。好有情調的餐廳,內有好有時尚感既黑色裝修,外面係好bar feel既飲野地方。先吃麵包和小蛋糕muffin,小蛋糕外脆內似馬拉糕。牛油果葡萄(提子)合桃沙律配酸酸微微汁帶小辣汁。先講合桃,甜脆適中好香口!小蕃茄一開二帶到多汁,提子係紅色既無籽,牛油果好香好油好好食,令沙律菜有返好多味。食完後,店員好細心幫我地換碟 Tabasco 濕紙巾同話準備上生蠔。生蠔有檸檬夾超級欣賞,同平時既汁。生蠔有4隻,分別係美國熊本蠔非常tiny,一入口係海水味,然後係鮮甜既,好特別。法國瑪麗諾曼蠔大隻多,一食係咸海水味,之後食到蠔肉肉心係比熊本蠔更鮮甜。白汁蟹肉扁意粉都幾多蟹肉同creamy,意粉岩岩硬度。白汁配青椒紅椒黃椒同蘑菇可以去哂佢地既青草味,好食過佢地本身原味嫁。Aspen Ridge Natural Rib-eye 12oz Medium,原價400幾依加400頭,咁要試下完全無抗生素既牛啦。上枱大舊。粉嫩色未食都好吸引。食有油脂既

白汁蟹肉扁意粉都幾多蟹肉同creamy,意粉岩岩硬度。

上枱大舊。粉嫩色未食都好吸引。食有油脂既牛肉就牛油香味濃,純牛肉就軟軟口感。

配薯條份量多,好飽。薯條唔會炸到好油,金黃色。怕熱氣可以點蕃茄汁,淨食都得OR點牛肉既汁。

食埋特濃朱古力布朗尼,服務幾好呀,每個菜都換碟,唔會交叉口味,又好快手。
輕快音樂,Open kitchen令食客可以睇下廚師點煮,又係一個享受。

• Aspen Ridge Natural Rib-eye
  • 法國瑪麗諾曼蠔
2017-05-16 1114 瀏覽
今晚約了兩個妹妹去觀塘試新野,因為見過Openrice 內的食評都算好多好評,就揀左呢度食西餐。Parma ham melon-火腿唔會干身,好香肉味,配上蜜瓜,簡直係絕配👍👍👍水牛城雞翼-炸得好香脆,有少少辣味,如果加埋附上秘製醬汁就更正😋😋😋焗蟹肉海鮮餅-焗烤得好香,蟹肉夾埋海鮮粒就更好味。叫了3隻法國美人魚蠔($65)-老婆話個名好靚要試下,而細妹妹唔吃生的,所以我們每人一隻,隻蠔唔算大又唔算厚身,而係蠔味都幾鮮,仲有海水味墨西哥玉米片伴辣肉碎($98)-個樣有些似肉醬意粉不過換咗玉米片,玉米片好香脆,肉碎唔算好辣,連埋玉米片一起吃都好好味👍👍👍美國焗薯皮($88)-薯皮焗得好香脆,薯仔味濃,連埋D香脆煙肉就更加正,我反而沒有點醬汁。頂級天然安格斯牛 rib eye 16oz($538)-牛肉味濃,完全無根,因為妹妹唔食生嘅,所以七成熟,雖然係咁都唔靭,外皮燒得好香,我沒有點汁,因為牛排靚,完全不用加調味料。因為叫咗牛扒,所以老婆叫了杯House wine($52),我試了一口,都幾好味。甜品要了3種,心太軟、拿破侖、芝士餅。心太軟的朱古力好流心,而味道好濃郁。拿破侖內的餅做得好

Parma ham melon

水牛城雞翼

焗蟹肉海鮮餅-焗烤得好香,蟹肉夾埋海鮮粒就更好味。
焗蟹肉海鮮餅

House  wine

甜品要了3種,心太軟、拿破侖、芝士餅。
心太軟的朱古力好流心,而味道好濃郁。
心太軟

拿破侖內的餅做得好脆, cream仲好味,唔算太甜。
拿破侖

芝士餅唔會好實,食落好鬆軟,芝士味濃。
芝士餅

拿破侖
芝士餅
  • 生蠔
2017-05-14 123 瀏覽
為三位母親慶祝之餘,亦為囝囝慶祝生日!囝囝希望食 Beef Willington, 所以選擇呢間!服務很好,店員親切!食物質數大家也很滿意!半自助餐,選擇雖然大太多,但甜品卻令大家滿載而歸!

• 威靈頓牛柳
2017-05-13 135 瀏覽
我們約了老公的兩個妹妹食飯,老公之前睇openrice ,就看中了這間曼哈頓的風情。這間在OPC的店舖在三樓,地方不是很大,但每枱坐位都十分闊落,完全舒適的享受美食。頭盆先來3隻美人魚(生蠔),十分新鮮,有海水味。入口鮮、甘、香、軟,不錯的選擇。👌女仕們愛吃頭盆,叫了幾種Potato skin 有芝士及煙肉,十分香脆可口。Nachos 有芝士及肉醬(有點似肉醬義大利麵),脆卜卜好有口感,味道有少少辣😋😋😋Parma ham and melon,西班牙火腿的煙薫味好香配合蜜瓜。讚👍Chicken wing 炸到脆脆的,仲有少少辣,真的不錯👍。主食是16安士的安格斯肉眼扒要7成,十分香滑上枱就已經聞到濃濃的異國風情。這是值得推介的一味主菜,完全沒有筋,牛肉好濃😋😋😋😋最後還點了3種甜點心太軟 ,朱古力軟綿綿配合雲尼拿雪糕,甜度剛好。鮮果拿破輪-好香脆而且好味道😋😋😋紐約芝士蛋糕-好鬆軟,芝士味濃👍👍👍

美人魚生蠔

女仕們愛吃頭盆,叫了幾種

Potato skin 有芝士及煙肉,十分香脆可口。

Parma  ham  melon

最後還點了3種甜點

心太軟 ,朱古力軟綿綿配合雲尼拿雪糕,甜度剛好。

鮮果拿破輪-好香脆而且好味道😋😋😋

紐約芝士蛋糕-好鬆軟,芝士味濃👍👍👍

美人魚生蠔
Parma  ham  melon
2017-05-09 151 瀏覽
最近經常吃西餐😃我喜歡吃美式餐廳的頭盤和小吃,所以叫了5樣😆只是吃頭盤也差不多飽了7成😂《頭盤》1. 美式焗薯皮$88 味道ok,好懷念dan ryan的⋯2. 墨西哥玉米片伴辣肉碎$98 肉碎多了一點、汁的水份令部分玉米片淋咗,味道ok3. 蟹肉海鮮餅$96 煎得好香,蟹肉比較少不過味道不錯4. 水牛城脆辣雞翼$98 一般5. Parma Ham配蜜瓜$98 一般6. 這家出名是生蠔,餐牌上有14款不同擇,最後選了「法國美人魚」$65 阿嫂純粹因為名字叫美人魚而選的,雖然偏貴但吃得出很新鮮,肉質肥美鮮甜很好吃!推薦!《主菜》美國Aspen Ridge頂級天然安格斯肉眼16oz $538(優惠價)這個號稱是天然不用激素、抗生素飼養的美國安格斯牛,我們叫的是七成熟,感覺有點太熟了只有兩邊的部份略生,中間是全熟比較韌但肉味很濃,我切小塊來吃慢慢細嚼很好吃!下次再吃叫medium好了。《甜品》1. 特濃朱古力心太軟$72 ok2. 鮮果拿破崙$62 拿破崙不夠脆3. 經典美式芝士餅$52 有淡淡橙皮味道減低芝士餅的「漏」口感

《頭盤》
1. 美式焗薯皮$88
美式焗薯皮

味道ok,好懷念dan ryan的⋯

2. 墨西哥玉米片伴辣肉碎$98
墨西哥玉米片伴辣肉碎

肉碎多了一點、汁的水份令部分玉米片淋咗,味道ok

3. 蟹肉海鮮餅$96
蟹肉海鮮餅

煎得好香,蟹肉比較少不過味道不錯

4. 水牛城脆辣雞翼$98 一般
水牛城脆辣雞翼

5. Parma Ham配蜜瓜$98 一般
Parma Ham配蜜瓜

「法國美人魚」每隻計算

《主菜》
美國Aspen Ridge頂級天然安格斯肉眼16oz

美國Aspen Ridge頂級天然安格斯肉眼16oz (優惠價)

1. 特濃朱古力心太軟$72 ok

美國Aspen Ridge頂級天然安格斯肉眼16oz
經典美式芝士餅
  • 生蠔
2017-05-08 258 瀏覽
今日同朋友去左佢屋企附近apm隔離嘅大廈食飯,餐廳暗暗地幾有氣氛,有室內同戶外揀,如果中意吹下風既戶外都幾chill.(1) 我朋友好中意食生蠔,所以我地都叫左兩隻餐廳推薦美國泰勒太平洋平蠔做頭盤,生蠔既size唔算好大,但係好新鮮好Juicy又creamy,食完覺得齒頰留香。.(2) 另一份頭盤就係香蕉蛋糕,件蛋糕細細地但好香香蕉味,食完唔會有濟既感覺。.之後主菜就上啦: (3) 首先,有一份煙肉帶子菠菜意大利飯,飯上面有帶子,好濃芝士味既意大利飯同菠茶好夾,帶子外邊有煙肉包住,煎得外脆,裏邊帶子同煙肉煎完帶點香口。.(4) 之後就上我最中意既蒜蓉炒波菜,菜煮得夠林,而且係用新鮮蒜蓉粒炒,特別入味。.(5)我地一人揀左一份正餐,我揀魚, 香煎意大利海鱸魚柳,魚皮香脆肉入味,另外配菜有薯蓉,車厘茄同埋翠玉瓜,份量都算大。.(6)我朋友揀澳洲草鉰西冷牛肉,點左7成熟表面有一有鐵板燒過的味道,比較有咬口,肉汁鎖住係肉裹面,另外配菜有薯條,車厘茄同埋翠玉瓜,粗身薯條配茄汁一流。.(7)最後就係女仔最愛既甜品,我地揀左鮮果拿破崙,重奶油味又好鬆脆,兩個人一份岩岩好夠哂數。

之後主菜就上啦:

2017-05-01 2340 瀏覽
如今可刮目相看的覌塘,己是煥燃一新的啦!在這OPC中心的3樓303鋪里,有間極有浪漫氣氛濃厚及還有挻大的露天座位西式餐廳在這的呀!👍當我們步入餐廳,可看到這简單却优雅不俗的装飾!👍我們選了瓶紅酒,更增添了不少樂享的氣氛呀!😁😁😁"法國瑪麗諾曼"及"美國泰勒太平洋石蠔"此是首上來的2國生蠔,首感2國的蠔是那麼地新鮮,👍👍👍嫩嫩溜滑的,鮮甜無比的,一點兒都不感腥味的呀!再細細嚐到那法國蠔的味兒,是鮮甜而帶些淡淡的清鮮味的!而,另一美國石蠔,却拥有Creamy的香鮮味道的呀!我想,要是都能肥美些,那該更美味無限好的啊!"燒挪威三文魚柳"看到此色彩缤纷的配搭,好美哟!再嚐進口里,三文魚肉味道濃郁的,只是稍微欠嫩滑的喲!☺️"澳洲草飼洋扒"首看見的是洋扒如此份量足的呀!块頭大大得很呀!羊肉不會"騷",咬在嘴中,可真太有口感很很的呀!"蒜蓉炒菠菜"菠菜炒得極之青綠色的好,如絲般地嫩滑!餐廳店員都是彬彬有禮貌的啊!👍👍👏
我們選了瓶紅酒,更增添了不少樂享的氣氛呀!😁😁😁
"法國瑪麗諾曼"及"美國泰勒太平洋石蠔"
此是首上來的2國生蠔,首感2國的蠔是
"燒挪威三文魚柳"
"澳洲草飼洋扒"

"蒜蓉炒菠菜"
菠菜炒得極之青綠色的好,如絲般地嫩滑!
餐廳店員都是彬彬有禮貌的啊!👍👍👏