2022-12-15 1435 瀏覽
同事減肥嘅時候最鍾意揀尼間尼間有專人送上尼都幾方便選擇勁多每次都要揀好耐不過質素時好時壞塊雞脾時大時細今次叫咗煙三文魚 + 烤南瓜 + 燴野菌 + 車厘茄莎莎 + 甜紫蕃薯 + 南瓜籽 + 凱撒醬 + 是日鮮果茶(走甜)有濃濃草青味唔鍾意草青味嘅朋友可能會唔鍾意不總括尼講食材都係新鮮仲可以要熱嘅添
同事減肥嘅時候最鍾意揀尼間
唔鍾意草青味嘅朋友可能會唔鍾意
不總括尼講食材都係新鮮
仲可以要熱嘅添

2022-10-04 1005 瀏覽
好喜歡佢嘅沙律餐非常多選擇,對上一次幫襯係2022年5月,今次10月再幫襯,同樣外賣自取,價錢由$60加至$65,份量真係相差好遠,食物連醬汁都小左好多,不過食物質素仍維持到,新鮮好味…不過大胃王未必夠飽…唔知店主會唔會改良番呢?
自選健康餐
2022-10-03
2022-09-29 653 瀏覽
自從係觀塘返工之後,一星期最少嗌一次已經幫襯超過一年加左價之後,近一個月啲份量細左,完全唔夠飽,變左仙女餐以前好大份,同一個餐,以前食唔晒,宜家3點就肚餓。但食物質素ok,keep到一樣好。希望店家會改善。
自從係觀塘返工之後,一星期最少嗌一次
已經幫襯超過一年
加左價之後,近一個月啲份量細左,完全唔夠飽,變左仙女餐
以前好大份,同一個餐,以前食唔晒,宜家3點就肚餓。
但食物質素ok,keep到一樣好。
希望店家會改善。
外賣自取
為配合小弟減肥之路,有時會買呢間既健康餐盒食下。但眾所周知,坊間健康餐都係貴的,所以一直都搵緊性價比之選既健康餐。由於都食左好多次,簡單黎講,有熱餐 同自由配搭食材既冷餐/墨西哥卷,個人多數食冷餐😂食物質素黎講正常,唔太差,沙律唔會有怪味,大部份食物既調味都唔錯。如果集中講慢煮雞胸肉,佢未算係最出色,肉係爽但唔係最嫩。相比之下,熱餐比我既感覺就係冇咁健康🙈 ,但呢啲好個人,如果唔駛減肥減到咁癲,的確係唔錯既選擇!優點:- 60 至 80 蚊價位既健康餐(墨西哥卷再平啲)- 多選擇,自由配- 食物質素好 味道都不錯缺點:- 主要係太忙,人手唔夠,服務唔夠快- 私心如果熱餐有慢煮雞胸就好總結:健康人生,可以一試,理論上應該食唔肥😛

雞胸,牛油果,西蘭花

優點:
- 60 至 80 蚊價位既健康餐(墨西哥卷再平啲)
- 多選擇,自由配
- 食物質素好 味道都不錯

缺點:
- 主要係太忙,人手唔夠,服務唔夠快
- 私心如果熱餐有慢煮雞胸就好

總結:
健康人生,可以一試,理論上應該食唔肥😛
2022-07-19
雞胸,牛油果,西蘭花
2022-06-14 720 瀏覽
最近依間餐廳成為了我每星期至少食一次既選擇,試左佢幾款主菜後,係時候寫返一個食評。畢竟觀塘區少有如此多菜少肉又價錢合理(通常65蚊)既午餐選擇,值得表揚👍🏻透過餐廳網站先選一款主菜,再加配四種配菜同一款superfood及一種醬汁,就完成依個自選健康午餐啦!網站仲會顯示揀選食材既卡路里,關注健康人士就唔怕一不小心食錯野啦~我最常選擇既係雞胸肉,貪佢蛋白質多多又低卡,份量好足夠好飽肚㗎。而且餐廳應該係用慢煮烹調,所以雞胸都好juicy唔柴皮㗎~另外有時想食香口啲,餐廳有烤髀選擇,大大隻😍 餐牌話係烤既方法煮,相對健康,去埋皮食就更加guilt free~鯖魚就係正常鯖魚味😂 有時都要食下omega 3, 但問心我就覺得好唔夾沙律既🥹 另一選擇係煙三文魚(無影相)但好似無咁多,我怕唔夠蛋白質會係配菜度自己揀多隻蛋。有幾款墨西哥卷,原來卷入面再有菜🤪 今次真係菜放題 吞拿魚蛋卷味道不錯又飽肚~最後餐廳有少量熱食選擇提供,我淨係試過厚切豬,份量應該夠男士食了,比埋下層配料大家睇下,而且我上次件豬扒都唔太肥~配菜方面,我通常每餐會選一份碳水,例如南瓜/紫蕃薯,再揀一個生菜或雜菜底,推介既配料有車

雞胸
雞胸

烤雞髀

青魚

吞拿魚蛋墨西哥卷

厚切豬肉眼

配菜勁多

配菜方面,我通常每餐會選一份碳水,例如南瓜/紫蕃薯,再揀一個生菜或雜菜底,推介既配料有車厘茄莎莎,適當調味唔會太單調~蘆筍秋葵每次都好新鮮係清新之選,另外炒雜菇都幾好,夾熱食不錯👍🏻 有少少配菜係要加錢,我淨係試過泡菜,份量會令你覺得值回票價。

配菜

餐廳隨餐會附送水果茶或檸檬茶~當然可以叫走甜啦~我最鍾意佢係一個餐都肯送外賣,而且外賣員都好有禮貌㗎👍🏻🫶🏻

烤雞髀
2022-05-31 347 瀏覽
介紹翻,呢間係我日日食食嘅餐廳。只要係觀塘返工,65蚊就送貨上門,而中環或者灣仔就有自取點。而且選擇又多又健康,最適合我呢D減肥人士~ 題外話,學黃子華話齋,D嘢用左英文名真係高級左。點睇Quesadilla都高級過夾餅🤣🤣.番茄芝士夾餅 配 4個菜 Tomato & Cheese Quesadilla $65夾餅有驚喜。番茄味十分濃郁,芝士仲要拉絲。而今次我點嘅Romesco, 用番茄同香草熬煮製成,番茄味濃郁之餘仲有香草味。夾餅加上Romesco,番茄味Double Up!.香草雞扒 配 四個菜 Chicken Thigh with Herbs $65香草雞扒經過烤製,整體都比較香口,不過雞皮比較韌。雞扒唔乾柴,帶有香草味,調味適中,值得嘗試(最緊要係無骨)。.特別點名讚賞下今次點嘅醃南瓜,酸甜爽脆。口感同一般南瓜唔同,開胃得黎又有營養,十分推薦。.外賣黎,應該唔會話叫我比分掛 XD 不過如果係比個海景的話應該有一百萬分。服務方面,客服姐姐好用心咁解答,同幫我處理送餐遲到嘅問題,比滿分。但係如果多餐要送嘅時候,我都要落樓下去拎外賣呢一點有少少唔開心。不過65蚊就有送貨呢一點,給過!
💯評分時間(滿分5分)
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

總分:9/10
2022-04-27 229 瀏覽
超乎我想像的沙律餐🥗我係經由某apps交外賣的外賣黎到一拎已經好重手,打開真係感受到落足心機~唔hea,大大份 全部食材都好足首先,烤南瓜🎃真係好香甜,有烤過個味道,甜軟香薯仔沙律🥔就正常一般但好食雞蛋🥚糖心,好味道~~~重點雞腿大大隻🍗好香香料味道,但係個雞腿係勁嫩滑 ,我一定會再Encore整體係全部都好好味道,如果有間係我返工附近我不懂成日幫襯希望店家可以keep on住個水準下次再試下其他款
超乎我想像的沙律餐🥗我係經由某apps交外賣的
首先,烤南瓜🎃真係好香甜,有烤過個味道,甜軟香
薯仔沙律🥔就正常一般但好食
雞蛋🥚糖心,好味道~~~

整體係全部都好好味道,如果有間係我返工附近我不懂成日幫襯

希望店家可以keep on住個水準
下次再試下其他款
2022-01-08 272 瀏覽
上週新年家人聚會,叫了到會10人餐,大家好滿意,而家禁堂食,可以再encore 雞胸凱撒沙律芥末蜜糖焗雞中翼意大利式焗豬肉丸蕃茄醬蘑菇雞肉法式酥盒燒美國豬肋骨法式紅酒燉牛肋條卡幫尼煙肉蛋汁芝士螺絲粉南瓜提子干意大利飯水果茶
2022-01-01
燒美國豬肋骨
法式紅酒燉牛肋條
卡幫尼煙肉蛋汁芝士螺絲粉
南瓜提子干意大利飯
想減脂減肥食得健康唔少人會選擇自己煮同帶飯,不過每日要諗帶啲乜同點煮其實都好傷腦筋~ 帶帶下有時我都唔得閒煮或者懶得帶,所以減脂計劃告吹。不過最近見到網上面有呢間專賣健康餐嘅 Mela 有健康自選餐可以揀一份主菜+ 四款配菜+一款超級食物 + 一款醬汁+ 一支飲品(仲可以走甜)只係$60hkd!!!而且官塘區仲有得送貨,真係平靚正! 試咗佢哋嘅雞胸餐之後覺得慢煮胸都好滑又大舊,而且配菜份量都好多,醬汁係分開裝,自己鍾意落幾多都得;覺得比起我自己煮又好味啲同慳時慳力。另外佢哋熱食餐由$68 起,一樣有大大塊肉加配菜,如果食得多出面味精餐想食得健康的話呢間鋪絕對係信心之選!

自選健康組合 ($60) 🥗係openrice 落單既價錢係$60 連飲品。首先自選一款主菜,可以揀燒牛脷、燒牛肉、慢煮雞胸、香草雞扒、煙三文魚、蕃茄芝士夾餅等等。小編揀左慢煮雞胸,份量唔少,但略為乾柴。之後可以自選四款配菜,選擇太多就唔一一列舉,小編揀左西蘭花、水煮蛋、森林野菌同有機螺絲粉沙律。之後仲可以揀一款超級食物,which is 小編揀左提子乾。當然醬汁都係自選啦,佢既優點係自動set aside 醬汁,鐘意落幾多就幾多🤤觀塘番工既朋友又多一間健康飯堂選擇喇🤤D.I.Y. Combination ($60) 🥗Preordered on OpenRice at a price of $60. Firstly you have to choose a main from a variety of choices like grilled ox tongue, grilled beef slices, slow cooked chicken breast, chicken thigh, smoked salmon…etc. I chose slow cooked chicken
自選健康組合 ($60) 🥗

觀塘番工既朋友又多一間健康飯堂選擇喇🤤

D.I.Y. Combination ($60) 🥗

Preordered on OpenRice at a price of $60. Firstly you have to choose a main from a variety of choices like grilled ox tongue, grilled beef slices, slow cooked chicken breast, chicken thigh, smoked salmon…etc. I chose slow cooked chicken breast as my main. As you can tell from the photo, the portion of the chicken breast was generous, but the chicken breast was a bit dry. And then you have to choose 4 side dishes. There are a lot of sides that you can choose from. I chose broccoli, hard boiled egg, mushroom and pesto fusilli. After that you can choose a super food. What I chose was raisins. Of course you can also choose your own sauce. One thing I like is the staff will automatically set aside the sauce so that you can adjust the amount yourself. 🤤

Good news to Kwun Tong people! Another healthy canteen is found!! 🤤
自選健康組合
自選健康組合