2019-03-19 1230 瀏覽
放工後同屋企人食個飯,呢間可以算係適合聚腳嘅餐廳,食物大份,選擇都唔少。馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬粉($68)豬扒算得上厚身嘅,但肉質較扎實,無乜脂肪。但味道上略嫌不足,炭燒味唔突出。撈檬味道不俗,配上魚露醬汁,酸酸辣辣,開胃非常。招牌無骨海南雞飯($80)海南雞飯主要係屋企人食,自己食咗少少雞件同飯,雞切得較薄身,入口算滑嫩,但無咩味道,需配合醬料食先好啲。秘製肉骨茶($86)肉骨茶係我地每次必點之選,入面有大量淮山、杞子等,藥材味好足,但個種藥材味好清甜,飲完會有種健康養生感。排骨肉質軟稔,脂肪唔會太多。最鍾意食吸收哂湯汁嘅豆腐卜,好入味。印尼炒飯($78)呢款都係我好鍾意食完又食嘅主菜。飯炒得香辣惹味,入面另有魷魚圈,串燒唔乾身。有大大塊蝦片,卜卜脆。油蔥餅($26)同市面上常見嘅做法不同,餡料唔單止係蔥,反而加咗炸紅蔥頭個類,放咗好多好足料。可惜我自己對呢類餡料興趣不大,感覺同塊餅嘅味道不太夾,都係鍾意普通個種蔥油餅。不過有屋企人係幾欣賞呢款油蔥餅,各花入各眼。泰國豆奶紅豆冰($38)之前幫襯叫過豆奶配紫米露,但發覺都係配紅豆先最夾。泰國豆奶同一般紅豆冰嘅奶味唔太一樣,豆味好似再
放工後同屋企人食個飯,
呢間可以算係適合聚腳嘅餐廳,
食物大份,選擇都唔少。

馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬粉($68)
豬扒算得上厚身嘅,但肉質較扎實,無乜脂肪。
但味道上略嫌不足,炭燒味唔突出。
撈檬味道不俗,配上魚露醬汁,酸酸辣辣,開胃非常。
招牌無骨海南雞飯($80)
海南雞飯主要係屋企人食,
自己食咗少少雞件同飯,
雞切得較薄身,入口算滑嫩,但無咩味道,需配合醬料食先好啲。
秘製肉骨茶($86)
肉骨茶係我地每次必點之選,
入面有大量淮山、杞子等,藥材味好足,
但個種藥材味好清甜,飲完會有種健康養生感。
排骨肉質軟稔,脂肪唔會太多。
最鍾意食吸收哂湯汁嘅豆腐卜,好入味。
印尼炒飯($78)
呢款都係我好鍾意食完又食嘅主菜。
飯炒得香辣惹味,入面另有魷魚圈,串燒唔乾身。
有大大塊蝦片,卜卜脆。

油蔥餅($26)同市面上常見嘅做法不同,餡料唔單止係蔥,
反而加咗炸紅蔥頭個類,放咗好多好足料。
不過有屋企人係幾欣賞呢款油蔥餅,各花入各眼。

泰國豆奶紅豆冰($38)
之前幫襯叫過豆奶配紫米露,但發覺都係配紅豆先最夾。
泰國豆奶同一般紅豆冰嘅奶味唔太一樣,豆味好似再濃啲,幾解辣。

cool爆鮮士多啤梨冰冰($38)
呢杯都係第二次叫,因為份量都好足,幾抵飲。
沙冰同士多啤梨好易滿瀉,味道酸甜開胃。
士多啤梨都鮮甜,解渴之選。
2019-03-12
2019-03-17 179 瀏覽
今日在青衣城看完電影,在樓下看見 Mee 大排長龍等位食晚飯,於是我們也在這一間食晚飯!我們要了無骨海南雞飯,海南雞飯真是沒有骨,肉質鮮味,加上酸甜醬配合得好!只是蔬菜煑得太老又冷冰冰不好吃!串燒牛、雞好味,牛肉燒得好淋,配上適當的沙爹汁及波蘿,特別好味素蔬春卷都好味,只是得一塊生菜,太少了!店家未免太吝嗇,一塊生菜如何包三條春卷(一條春卷切開一半即是六件),真奇怪!還有香蕉薄餅,薄餅煙un包着香蕉蓉,我覺得太甜了!這頓晚餐食了大約二百餘元,價錢算大眾化!
只是蔬菜煑得太老又冷冰冰不好吃!

無骨海南雞飯

串燒牛肉、雞肉

素蔬春卷都好味,只是得一塊生菜,太少了!

春卷

還有香蕉薄餅,薄餅煙un包着香蕉蓉,我覺得太甜了!
香蕉薄餅

這頓晚餐食了大約二百餘元,價錢算大眾化!

串燒牛肉、雞肉
  • 串燒牛、雞
2019-03-13 212 瀏覽
星期六/日去青衣城睇戲,戲院樓下嘅 Mee 永遠都係人頭湧湧。為嘅係一碗限量嘅特價龍蝦叻沙!可惜嘅係每次去到都售罄。今日星期一,情況如何呢?答案係……平日嚟最好!晚上七時,完全唔駛排隊等位,龍蝦叻沙八點都仲有得食,想食限量龍蝦叻沙要留意喇!因為之前响葵興分店已經食過龍蝦叻沙,今日要趕睇8點場,時間緊迫,唔想煩又唔想污糟,所以食普通海鮮叻沙摻摻($84)。叻沙湯底依舊香濃,椰香咖哩香味道互相輝映,加上海鮮 - 海蝦、魷魚、魚蛋、蟹柳嘅鮮味,甜辣味道層次分明而且平衡得剛好!淨湯都可以飲一大碗 香茅豬扒飯,豬扒肥而不膩,厚而不柴,淡淡滲出蔥香蒜香,即使唔醮任何醬料都非常好味!馬拉盞蒜蓉炒通菜,味道不過不失,可以平衡晚餐嘅肉類油膩感。士多啤梨沙冰,絕對係二人分量。沙冰用新鮮嘅士多啤梨打成,啖啖都有好濃嘅士多啤梨味。雖然偏酸,但非常開胃!因為係星期一,人流極少,店員服務都比較勤快細心。效率一流

馬拉盞蒜蓉炒通菜,味道不過不失,可以平衡晚餐嘅肉類油膩感。

。雖然偏酸,但非常開胃!

因為係星期一,人流極少,店員服務都比較勤快細心。效率一流

馬來蜜汁炭燒豬扒菜飯

馬拉盞炒通菜

Cool爆鮮士多啤梨冰冰

2019-03-11
Cool爆鮮士多啤梨冰冰
2019-03-10 111 瀏覽
能與她在一起, 不論是吃五星級酒店定係茶餐廳, 也是幸福美好的.  跟她試了這間人氣店, 用app排定隊快好多, 中午時份真的要分秒必爭.  套餐份量非常大, 既有主食外, 仲會跟埋沙律, 湯, 甜品及飲品, 好划算, 難怪長期都咁多客.  咖喱汁最好送飯, 牛腩多又大件, 但有欠鬆化, 還幸有不少牛筋. 但仍及不上她分享給我的喇沙好, 參參麵底, 椰香充足, 或者係心理因素關係, 她分給我的東西總是美味.  可否, 天天都是如此美好?
可否, 天天都是如此美好?
2019-02-20 356 瀏覽
行青衣城行到有點餓,想醫下肚,聽閒餐廳有款喇沙有原隻龍蝦大大隻兼大大碗,特登入內一試。當日是平日夜晚,上班族尚在通勤,人流起初不多;餐廳內部不算大,但裝修有特色,顏色鮮明,燈光明亮,讓人感覺精神;餐枱的距離較窄,但未至於會清晰地聽到旁人的對話。當待應向我靠近,不需考慮就點了波士頓龍蝦喇沙。波士頓龍蝦喇沙 ($84)上菜時果然視覺震撼, 成隻龍蝦大大隻放係喇沙上邊。邊第一口先是湯底,湯算濃但唔算足料,豆卜和粉都好入味,抵讚!再食下隻龍蝦就開始出事,睇還好睇,其實龍蝦不算太多肉可食,身驅同腳得幾啖,而且無提供開龍蝦的餐具,要咬開未必容易,有可能會整傷口腔。坦白講,如果沒有龍蝦的話,這個喇沙好普通,而且龍蝦肉和其他配料也真的不是太多,實在是好睇多於真係好食食物質素都可以接受,以市中心而言晚餐而言價錢合理,提醒大家約七時左右人流開始增加,即使是平日夜晚也需要等作為,而且限量發售,食龍蝦喇沙要注意!

當待應向我靠近,不需考慮就點了波士頓龍蝦喇沙。

波士頓龍蝦喇沙 ($84)

波士頓龍蝦喇沙
  • 波士頓龍蝦喇沙
2019-02-17 220 瀏覽
見lunch set 有沙律、湯、主菜、甜品及飲品,好似唔錯就試下,但原來沙律同甜品都麻麻地,不如減少少價,做平少少既lunch set,主菜配飲品就夠。招牌海南雞飯,套餐有沙律、湯、主菜、甜品及飲品。海南雞唔算好滑,雞肉實結,冇咩味,比較普通,個飯都冇咩油香,不過有好大碟菜花,仲有紅青香蘿蔔湯,個湯幾好飲既。甜品係慕絲蛋糕仔,品太甜幾輕盈,都唔錯,但帶點泰式甜品會好一點,如椰汁糕,成本低又有泰式feel。沙律直頭事旦整,即食日式螺肉沙律,麻麻地同唔夾成個餐。海鮮叻沙,套餐有沙律同甜品及飲品,個叻沙湯底好正,偏椰奶味,所以好香濃滑,好夾個微微辣既湯底,配料幾多,有蝦、魷魚、魚蛋、豆卜、蛋....用油麵同米粉兩溝,口感豐富味道好好。個餐最抵都係有飲品,泰式奶茶,唔太甜,仲好香滑味重,正架。檸茶亦份量大大杯,味道調得剛好。
招牌海南雞飯餐

海鮮叻沙

2019-02-16
海鮮叻沙
2019-02-16 172 瀏覽
平時經過見好多人排隊, 所以今日一心去試下.等左約15分鐘, 用餐時間為1.5小時餐廳6點開始有半價龍蝦喇沙(限售30份). 系門口等位時, 目測每枱都有點了. 我約7點入坐, 竟然仲有喎, 馬上叫碗來試試.另外我地仲有叫左 牛骨湯河, 招牌海南雞, 炒貴刁龍蝦肉有點鞋牛骨湯河 不錯招牌海南雞 雞冇味, 油飯一舊舊, 整個餐都系唔涷唔熱包括碗湯炒貴刁 貴刁炒到好碎, 有點重口味
平時經過見好多人排隊, 所以今日一心去試下.
等左約15分鐘, 用餐時間為1.5小時

另外我地仲有叫左 牛骨湯河, 招牌海南雞, 炒貴刁

龍蝦肉有點鞋
牛骨湯河 不錯
炒貴刁 貴刁炒到好碎, 有點重口味
題外話/補充資料: 俾完錢後有幾張優惠卷送,其中一張係送馬來鬆餅,見有幾台客用,但服務員說師傅放假所以冇得叫.
2019-02-16
2019-02-15 81 瀏覽
💁🏻‍♀️Mee...lemongrass (青衣)🍴-成日都覺得住青衣嘅人好似得青衣城先有嘢食,今次試咗呢間馬來西亞/新加坡餐廳,一般啦。呢間餐廳星期日超多人,我地3個人等左半個鐘有多先有位🧟‍♂️ .無骨海南雞喇沙($82)呢間餐廳好似轉左菜單,午餐迫人成個餐咁叫💩💩係多左野食,但價錢自然都漲左😭跟餐包野飲,主菜,同埋(唔知點解)crossover左個日本海草,同個樣好似中左幅射咁瑩光粉紅嘅甜品🍮講返主菜先,喇沙味道不錯,配菜得豆卜😅😅😅😅至於個海南雞⋯⋯冇咩味,有啲鞋,有啲失望😞但整體幾大兜嘅。至於個海草同甜品,認真油麻地,食左少少就冇再掂過😵又加價又加左啲無謂配菜,為咩呢🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️ 咁嘅價錢唔太值呢個質素喔👋🏻-📍Mee...lemongrass (青衣)#青衣 青敬路33號青衣城2期2樓223號舖#小丸子搵食記#小丸子青衣-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #
💁🏻‍♀️Mee...lemongrass (青衣)🍴

無骨海南雞喇沙($82)

📍Mee...lemongrass (青衣)
#青衣 青敬路33號青衣城2期2樓223號舖
#小丸子搵食記
#小丸子青衣
#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #越南菜 #新加坡菜
2019-02-15 121 瀏覽
呢日下晝約咗人喺青衣城見面,之後見有啲肚餓,就一個人去咗呢間位於青衣城二期2/F嘅 《Mee……lemongrass》食返個下午茶餐。餐牌圖文並茂,下午茶餐都算幾多選擇,我揀咗個馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬粉飲凍咖啡。豬扒夠厚切,份量都幾多,而且夠入味,豬扒外面略帶脆身,肉質爽口,碗入邊仲有d香脆嘅花生,同爽口生菜,整體食落口感都幾豐富。檬粉本身冇味,全靠餐廳提供嗰樽酸酸辣辣嘅醬汁,撈咗之後味道都唔錯。凍咖啡普通,都飲得過。

凍咖啡普通,都飲得過。

系咪一見到粒粒芒果隻眼已經發晒光呢😶再用隻手指向左移張相 可以見到好伏嘅士多啤梨沙冰🤢同好滑嘅無骨海南雞💃 👉香芒椰汁糯米飯($48)個碟設計得好有心思 拖鞋盛載住粒粒芒果同埋糯米飯 而拖鞋上面就有一小碟椰汁 外表好吸引😆食落去芒果細細粒好甜 而佢個糯米飯都好實淨 整到好似壽司咁 但如果個飯多番少少椰汁味會更好 可以叫黎當飯後甜品👀 👉士多啤梨沙冰($38)第一啖飲落去正正常常 但再飲多次就飲到杯野有藥水味🤥🤥🤥其實我真系寧願個士多啤梨味淡少少 都唔想有藥水味 大家去到真系唔好叫呢個 大伏🤡真系不可一 不可再🤢 👉無骨海南雞餐($78)又系一個打卡位 佢個位擺得好靚 真系有度過🤷個雞好值得推介 肉質好滑 雞皮唔會好肥膩 同埋雞肉都無骨 食海南雞最開心就系隻雞又滑又冇骨🤤個餐有菜有湯有飯 都幾健康架 大家可以試下呢個海南雞🤧
👉香芒椰汁糯米飯($48)
👉士多啤梨沙冰($38)
👉無骨海南雞餐($78)
2019-02-05
  • 無骨海南雞喇沙
2019-01-29 225 瀏覽
今晚同男朋友去左青衣城,原本想試下天丼,但條隊太長所以就去左另外一期,食呢個泰國菜~ 當晚係平日,但呢間都已經爆曬,好多人都叫個個大大碗龍蝦海鮮喇沙,因為宜家做緊特價,$188 (原價$258),但我地驚食唔曬,所以就叫左其他野食,點知都好大份!$76 大蝦金邊粉金邊粉黎講,呢個價錢唔算特別貴,有兩隻蝦,配料唔算多,勝在粉既份量超級多,兩個人share都唔過份!$82 海南雞喇沙海南雞係失色之作,唔夠滑!
$76 大蝦金邊粉

$82 海南雞喇沙

海南雞係失色之作,唔夠滑!
2019-01-29
2019-01-28 132 瀏覽
經過比原隻龍蝦吸引住 就入左去試呢碗原隻波士頓龍蝦喇沙🤤一上枱碗喇沙既賣相真係好吸引 先飲一啖喇沙湯 唔係好辣 幾好味 👍🏻 麵底係鴛鴦麵 油麵加米粉 足料好味 可惜隻龍蝦雖然大隻 但係無乜味 比較失色🤦🏻‍♀️另外試左馬來海鮮炒粉絲 好失望 無味 可能係一早煮定 淋哂🤢
經過比原隻龍蝦吸引住 就入左去試呢碗原隻波士頓龍蝦喇沙🤤
原隻波士頓龍蝦喇沙

馬來海鮮炒粉絲

原隻波士頓龍蝦喇沙
2019-01-18 130 瀏覽
對上2次黎係為左食呢間店的龍蝦喇沙,今次就試下食海南雞喇沙。呢間店食物keep住「佳」。個海南雞夠晒滑溜,係有小小肥,鍾意食雞皮既我,就唔太抗拒既。個湯夠晒濃郁,味都夠晒鮮,飲完一啖接一啖,不過事後係有點口渴的。個麵底都算爽口好食,夾埋湯送入口一流。

呢間店食物keep住「佳」。

個麵底都算爽口好食,夾埋湯送入口一流。

2019-01-16
  • 無骨海南雞喇沙
  • 波士頓龍蝦喇沙
2019-01-14 167 瀏覽
每每想吃喇沙,就會來到呢間店在青衣已有1年多時間的mee.馬來喇沙 ,海南雞專門店。印度薄餅香脆可口檬粉配料色彩繽紛龍蝦喇沙每次來必叫菜式,每天只限60份,先到先得。

印度薄餅香脆可口

檬粉配料色彩繽紛

龍蝦喇沙每次來必叫菜式,每天只限60份,先到先得。

2019-01-08 170 瀏覽
原隻波士頓龍蝦喇沙 半價$84!!!!!!有日去完大嶼山夜晚出返黎青衣搵食 門口見到龍蝦喇沙做緊半價 限量30碗 好吸引咁 就試下佢啦!😍震 撼 !!! 隻碗仲要係XXXL😳 龍蝦肉質都正正常常 有少少蝦膏! 龍蝦預先劏開左兩邊 鉗亦有壓過既痕跡 殼唔算太硬 所以唔太難拆肉 (至少我冇用過手)豆卜有好多件 索曬湯汁好正😋 麵係摻摻即係米粉溝油麵 喇沙湯味道普通 唔算特別濃郁 可能我重口味啦 整體未算好驚艷 但80蚊有龍蝦食算係咁啦!☺另一碟係海鮮炒粉絲 都足料既! 但唔算香口 味道普通
原隻波士頓龍蝦喇沙 半價$84!!!!!!

另一碟係海鮮炒粉絲 都足料既! 但唔算香口 味道普通