2020-06-02 112 瀏覽
上水最近多了很多新餐廳,多了新的選擇,平日放工返到上水大多跑回家食飯,這晚沒有住家飯食,就一於出街食飯,偷懶一天。之前經這這間東南亞餐廳,見到裝修很精緻,門口有外賣飲料供應,於是今次就入去試下。兩個女仔又不吃得多,所以只點了兩個主食和一份小食,最多都是棒住肚子走呢。香茅雞翼煎炸得皮香肉嫩,濃濃的香茅味,把雞翼煮得十分惹味。雞翼配的木瓜沙律很清新,木瓜絲爽脆香甜,沙律汁酸酸甜甜的,十分開胃。檳城炒貴刁比想像中大碟,而且十分足料,有炒弓一般的炒貴刁都比較多油,但是這個油分比較少,食完不會在碟上見到剩油。這份緬甸咖喱雞一點也不辣,甜甜的咖哩很適合香港人的口味,雞肉的份量很多,還有好幾塊我喜歡吃的薯仔,用來送飯一流!這杯熱的宇治抹茶奶茶比想像中大杯,抹茶味精十分香濃,但一點都不苦澀,奶的份量剛好不會太多,恰到好處,性價平十分高。

2020-05-30 95 瀏覽
食物垃圾1)個秘製特色牛骨湯河完全無味,求其用滾水滾熟啲肉,啲湯又無味。2)海南雞飯又係無味。3)連杯檸茶同好立克都無味。希望呢間野快啲執笠,開過另一間,大家唔好中伏。
食物垃圾

2)海南雞飯又係無味。
3)連杯檸茶同好立克都無味。

希望呢間野快啲執笠,開過另一間,大家唔好中伏。
2020-05-30
2020-05-28 276 瀏覽
今日同男朋友去上水整啲野 所以就決定係上水食埋晚飯先走,行過見到呢間啲裝修同食物都幾吸引 就入左去食。106-香葉蝦仁米紙卷6件 $66食落好清爽好清新 蝦仁幾爽口!🤓202-無骨酸辣鳳爪沙律 $72呢啲個汁酸啲 係一個好開胃既小食 而且好岩食肉獸既朋友食 無骨真爽😌😙306-炭燒豬扒喇沙 $74豬扒有塗上蜜糖 好好味但豬扒本身質感偏硬身,而喇沙湯非常濃郁 飲完好似去左泰國馬來西亞個啲國家咁😂 不過唔食辣既朋友可能會覺得辣!同埋超大份😆502-馬拉盞炒通菜 $64通菜非常吸馬拉盞既汁 所以好正!☺️607-招牌無骨海南雞飯 $78雞皮好滑好彈 雞肉雖然唔算滑 但都可接受 因為佢有例湯,菜,雞同飯。基本上嗌一個呢個已經好夠飽 但我地唔知 所以叫左好多野食(個時太肚餓),好彩最後都差唔多食曬~😌最後,忍唔住叫左個芒果糯米飯外賣比屋企人食,外賣而家仲有八折好抵!

香葉蝦仁米紙卷

炭燒豬扒喇沙
馬拉盞炒通菜
招牌無骨海南雞飯
2020-05-27 98 瀏覽
今日黎到上水揾好野食,呢間mee lemongrass之前係靑衣已經試過一次,但靑衣店已結業,今次黎到上水店,吾知質素如何呢黎到既時間仲係下午茶,tea set menu好多選擇,樣樣都好想食,而且價錢合理我見到主菜單有個波士頓龍蝦喇沙勁吸引,不過今日食左下午茶先,下次再試首先上既係海南雞飯,個雞十分嫩滑,而且入味,點埋個醬簡直完美。飯亦都吸收晒d雞味,齋食飯都超好食,而餐配既湯都好清甜呢個蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬,都係出色之作,個豬扒又嫩又入味,檬粉質地好好,吾會好碎,呢個可以俾滿分芭堤雅蝦醬炒飯都好味,飯夠乾身,飯粒都有蝦醬既香味黑糖鮮奶珍珠係我最愛,呢到既出品都十分吾錯今餐食得十分滿足,每樣食物都好出色。每次食完美味既食物都會令心情好一整天

芭堤雅蝦醬炒飯都好味,飯夠乾身,飯粒都有蝦醬既香味

黑糖鮮奶珍珠係我最愛,呢到既出品都十分吾錯

2020-05-26
  • 招牌無骨海南雞飯
2020-05-26 79 瀏覽
諗住放工去上水配眼鏡,順便同男朋友撐下枱腳。就係openrice 度搵到依間泰國菜。依間餐廳係有賣手調飲品嘅,唔洗淨係飲檸茶檸水👍🏻👍🏻我就叫左杯芝士奶蓋四季春。唔算好甜,但茶香而且芝士奶蓋都打得好滑身👍🏻男朋友就叫左一杯宇治抹茶仙草。抹茶味好濃,加埋仙草都幾夾。依份龍蝦喇沙真係不得了,cp值超高。隻龍蝦成隻手掌咁大隻,加上超好肉仲有膏👍🏻👍🏻但只係88咋❤️❤️我地仲叫左一份串燒,有2串雞,2串牛。都燒得好好味又唔乾👍🏻最值得讚嘅係伴碟嘅水果,好開胃👍🏻豬扒撈檬係我嘅最愛,酸酸甜甜,好開胃嫁,而且份豬扒都好大塊❤️岩晒果晚收工好餓嘅我又點會少得甜品呢,我就叫左份椰汁千層糕同芒果糯米飯,椰香味超濃,煙煙韌韌咁❤️正呀

2020-05-20 91 瀏覽
今日去上水探朋友 就去咗佢附近食東南亞菜 佢話經常都好多人食就帶我嚟試下 我哋好早就入咗 所以唔使排隊 餐廳環境坐位都舒服小食拼盤 $148兩個人食嘢小食唔可以叫好多樣最好就係叫個小食拼盤咩都有啲 今次個小食拼盤有蝦餅 串燒雞 春巻 雞翼同無骨鳳爪 沙嗲汁做得好好食 用呢配串燒真係一流 無骨鳳爪夠曬入未 招牌無骨海南雞飯 $78雞肉份量好多 去咗骨真係方便我啲懶人食啖啖肉 雞肉嫩滑 配埋佢嘅秘製醬汁更加好食 雞皮都好爽脆 平時唔食雞皮嘅我今次都連皮食飯龍蝦喇沙 $58喇沙湯底香濃 陣陣椰香味 半隻龍蝦蝦肉非常彈牙 面底係(侵侵)即係油麵同米粉兩樣撈埋煮口感好特別香芒椰汁糯米飯 $48因為叫咗兩杯嘢飲所以糯米/飯都食唔落要打包返屋企食 同傳統糯米飯唔同佢係好似壽司咁分開四舊一口一口咁食 椰汁另上自己鍾意加幾多悉隨專便 個糯米飯軟硬度適中 呢個甜品真係推薦芝士黑糖鮮奶 $25芝士味好香 黑糖味唔會遮蓋咗鮮奶嘅味道好飲茉莉綠茶 $18朋友叫咗個綠茶 都話淡淡清香食飽飽之後覺得呢間餐廳回頭率極高 見到佢都仲有其他分店

小食拼盤 $148

芝士味好香 黑糖味唔會遮蓋咗鮮奶嘅味道好飲

茉莉綠茶 $18
朋友叫咗個綠茶 都話淡淡清香

食飽飽之後覺得呢間餐廳回頭率極高 見到佢都仲有其他分店

有次同朋友們在上水踏單車運動後, 到附近開胃的東南亞菜~mee...lemongrass 食晚飯。 這店裝修以木為主,地方好舒服。***【地道串燒】可選牛,雞 $66 我選擇全牛串燒,想不到咁大盤, 在旁仲有青瓜、菠蘿、蕃茄仔、麵包條。 牛肉串燒質感頗有咬感,有濃濃牛味, 啖啖肉好Juciy,另可沾點沙嗲醬或咖哩汁,更惹味。**【香脆鱸魚配青芒果汁】$132 鱸魚身上舖滿了青木瓜及芒果絲沙律,十分有份量。 魚的皮好脆口,外脆內軟,而魚肉好嫩滑, 沾上甜酸青芒果汁或,令魚更鮮美可口開胃, 可與沙律一齊同食更多口感美味。**【馬拉盞炒通菜】$64 這通菜炒得很香很惹味,通菜好鮮嫩及少渣。**【MEE喇沙】$82 這喇沙有好豐富有好多餸, 大蝦、蜆肉、蟹柳、魚蛋、豆卜及雞蛋。 有兩款麵條掛著最正濃郁喇沙湯底, 具香濃椰香帶微微辣, 甜辣交替刺激食欲,十分好味呢!
有次同朋友們在上水踏單車運動後,

這店裝修以木為主,地方好舒服。
地道串燒】可選牛,雞 $66
我選擇全牛串燒,想不到咁大盤,
在旁仲有青瓜、菠蘿、蕃茄仔、麵包條。
牛肉串燒質感頗有咬感,有濃濃牛味,
啖啖肉好Juciy,另可沾點沙嗲醬或咖哩汁,更惹味。
香脆鱸魚配青芒果汁$132
鱸魚身上舖滿了青木瓜及芒果絲沙律,十分有份量。
魚的皮好脆口,外脆內軟,而魚肉好嫩滑,
沾上甜酸青芒果汁或,令魚更鮮美可口開胃,
可與沙律一齊同食更多口感美味。
馬拉盞炒通菜$64
這通菜炒得很香很惹味,通菜好鮮嫩及少渣。
MEE喇沙$82
這喇沙有好豐富有好多餸,
大蝦、蜆肉、蟹柳、魚蛋、豆卜及雞蛋。
有兩款麵條掛著最正濃郁喇沙湯底,
具香濃椰香帶微微辣,
甜辣交替刺激食欲,十分好味呢!
2020-05-17 78 瀏覽
平日晚餐時間並不多客人,環境坐得疏落,寧靜, 舒適 ,服務唔錯。好啦,講番食物,叫了個印尼炒飯,係最快出場的食物,点完餐都唔駛5分鐘就出咗,見到個樣係正常的,但食落同快餐店的出品差不多,首先在上面個蛋係凍的, 好明顯係一早煮定 ,另外個飯係暖嘅,應該都係一早煮定,但味道正常的。杯飲品係好味的,有芒果味同茶的香味又不太甜,推薦做緊特價的半邊龍蝦啦沙就痲痲地,啲肉好鞋,好韌,冇味又唔熱,好似煮好放咗好耐咁總體嚟講,食物痲痲,CP 值唔高,如果想坐得舒服同對服務有要求的是可以的。
杯飲品係好味的,有芒果味同茶的香味又不太甜,推薦

芒果芝芝
芒果芝芝
2020-05-13 93 瀏覽
首推印尼炒飯好食,個飯有鑊氣,又有魷魚同大蝦,足料! 仲有兩塊大大塊嘅炸蝦片,十分脆! 可以再食! 龍蝦麵喺用拉麵和米粉混合煮成㗎,非常特別,味道算唔錯,湯底濃郁,可以一試。至於小食併盤有雞翼,酸辣鳳爪,魚餅,串燒,炸春卷,有齊一般泰國菜必食嘅小食,醬汁味道亦不錯。甜品方面叫咗芒果椰汁糯米飯,賣相頗特別,椰汁分開另上,鍾意加幾多就加幾多,味道都合格,唔會過甜。飲品方面淨係叫咗杯芒果芝芝,芒果酸酸甜甜,都好好飲。
首推印尼炒飯

飲品方面淨係叫咗杯芒果芝芝,芒果酸酸甜甜,都好好飲。
2020-05-09 89 瀏覽
Mee....lemongrass Yummy yummy 😋😋幾好坐!! 店員態度都好適合同友人坐低傾下計 😍😍食物方面性價比高 1 軟殻蟹米紙卷入面有芒果紅椒青椒黃椒加上長長脆脆嘅軟殼蟹好食2 泰式蠔仔蛋上菜嘅時候熱辣辣 有個鐵板嘅入面有好多豪仔 個蛋呢煎得好香 推介3 馬拉盞炒通菜好大碟好抵食 好入味D菜唔老 okay ga !!4 馬來庶蝦睇張相 隔住個mon都覺得好食足料 好爽 蝦味重5 芒果糯米飯食泰國嘢點可以唔食佢重點甜品啲芒果好甜好香 加上糯米飯有餘溫好好食
Mee....lemongrass

入面有好多豪仔 個蛋呢煎得好香
推介

3 馬拉盞炒通菜
好大碟好抵食 好入味
D菜唔老 okay ga !!

4 馬來庶蝦
睇張相 隔住個mon都覺得好食
足料 好爽 蝦味重

5 芒果糯米飯
食泰國嘢點可以唔食佢重點甜品
啲芒果好甜好香 加上糯米飯有餘溫好好食

• 香芒椰汁糯米飯
2020-04-15 171 瀏覽
前排探朋友入到去上水,上水依家無左水貨客同大陸人,係冷清左好多,同時都舒服左好多!見到好多鋪都結業,唔知食乜去。朋友就話去食呢間食東南亞菜既連鎖店。雖然味道係幾好,環境都坐得舒服,但我略嫌覺得個價錢係有些小園貴。馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬粉 ($72)推介指數:9.5/10個厚切豬扒真係燒得超好,個皮係有小小脆既感覺,加上用蜜汁去燒,係非常juicy,超級正!肉質亦十分鬆軟,就咁食個蜜汁燒豬扒我肯定俾滿分!但個撈檬粉個口感無乜特别,唔算有驚喜,係呢度係會有小小失分。不過個豬扒真係好carry!軟殼蟹紙米卷 六件 ($68)推介指數:7.5/10呢個係有小小失望,因爲我expect會食到軟殼蟹既味道,但同朋友食完既反應都係「好似無軟殼蟹咁既」,係呢個位係比較失望!不過總括味道係幾好,以呢個價錢只可以話尚可接受。我覺得個蜜汁燒豬扒係十分值得一試!不過價錢係會偏貴小小,但以豬扒咁既質素係絕對可以接受,只係紙米卷唔足料而扣左小小分!
前排探朋友入到去上水,上水依家無左水貨客同大陸人,
係冷清左好多,同時都舒服左好多!

馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬粉 ($72)
馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬粉
推介指數:9.5/10

肉質亦十分鬆軟,就咁食個蜜汁燒豬扒我肯定俾滿分!

不過個豬扒真係好carry!

軟殼蟹紙米卷 六件 ($68)
軟殼蟹紙米卷 六件
推介指數:7.5/10

呢個係有小小失望,因爲我expect會食到軟殼蟹既味道,

不過總括味道係幾好,以呢個價錢只可以話尚可接受。

我覺得個蜜汁燒豬扒係十分值得一試!

2020-01-15
馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬粉
2020-04-06 221 瀏覽
係呢區好吃的食肆不多,尤其是一些東南亞食物,呢間食物和品質不錯,所以間中都會去食。必吃的厚切豬扒———咬落軟熟,香脆外皮熱辣辣的口感。味道帶一點甜的做法,再點一些配上的帶微辣的醬汁,吃得特別滋味.......😋肉骨茶——材料相當豐富,足料入味,須然肉骨茶的味道不是我曾經在馬來西亞喝過的出色,但也是做得不錯,也迎合到香港人的口味⋯⋯海南雞🐔配油飯——-海南雞🐔,肉質嫩滑,點上醬汁更吃出海南雞的風味。油飯——不會過油,油飯軟硬度適中,味道亦不錯軟殼蟹米紙卷——吃下又清新又清爽的感覺,軟殼蟹脆卜卜,香口又香脆,蔬菜🥬又爽又甜,最佳配搭,最愛吃米紙卷的煙煙靱靭的口感,好味道。環境雅緻,坐得舒適,服務亦不錯。

油飯——不會過油,油飯軟硬度適中,味道亦不錯

環境雅緻,坐得舒適,服務亦不錯。

2020-03-15 262 瀏覽
今次嚟上水彩園廣場食嘢,知道呢間mee lemongrass已經開咗一段時間,長期都唔排隊都受歡迎,一直都好想來食!今次多幾個人一齊嚟食!試咗好多野!龍蝦喇沙麵,賣相好正!大大隻龍蝦係碗,真係好足料,好大舊,雖然應該係雪藏龍蝦,但$70幾真係好抵食!因為做緊半價!另外,蜜汁厚燒豬扒好淋身超好食,豬扒又大塊又夠厚,好多肉呀!食到頸渴就試咗幾款嘢飲,有黑糖珍珠奶茶,茉莉綠茶,四季春芝士茶!大大杯,都幾解渴!又抵飲!馬拉盞炒秋葵好有馬拉盞味!有秋葵好特別,仲可以有利排便!好少何可以喺泰國菜都可以食到!無骨酸辣鳳爪沙律酸酸辣辣唔錯!地道串燒有兩串豬肉兩串牛肉,仲有麵包多士,再配埋串燒汁,好食!唔點醬食都好夠味!芒果糯米飯分量剛剛好,唔會太多,又可以一啖食一舊!椰汁千層糕,有4舊!煙煙unun!唔錯!下次會再黎!希望keep到水準!
今次多幾個人一齊嚟食!試咗好多野!
無骨酸辣鳳爪沙律酸酸辣辣唔錯!
芒果糯米飯分量剛剛好,唔會太多,又可以一啖食一舊!
椰汁千層糕,有4舊!煙煙unun!唔錯!
下次會再黎!希望keep到水準!
2020-03-09 230 瀏覽
周圍去搵嘢食,今日响上水出現,上網搵地方食午餐,見呢間都多人推介,入嚟試下佢啦~又想食海南雞,又想食喇沙,咁就啱喇,呢到有個海南雞喇沙,可以滿足晒我兩個願望一睇個賣相,唔錯,食落啱晒我口味,喇沙少少辣,又有椰香味,個雞夠滑,又要去埋骨,啱晒我呢啲懶人

2020-03-08 150 瀏覽
最近疫情關係,都好少出去食,出得去食就當然要食啲好味既!宇治抹茶珍珠,抹茶夠濃味,珍珠少少甜又煙韌。伯爵珍珠奶茶,相對上比較淡味,但茶味較香。Mee…小食拼盤,每樣有啲唔洗諗。蝦餅好香幾彈牙,無骨鳳爪夠酸唔太辣,雞翼夠味但稍為乾左啲,而個沙爹醬係最好味!緬甸咖哩雞,味道較重唔算辣,要黎撈飯一流,而雞肉雖然唔算嫩,但入哂咖哩味。蜜汁炭燒厚切豬扒配喇沙,炭燒豬扒有肉汁,連埋蜜汁好好味;喇沙個湯好夠椰香,辣度適中。慣性地好味既喇沙會係連湯都飲埋!近排仲做緊外賣自取優惠,買返屋企食夠安全。
最近疫情關係,都好少出去食,出得去食就當然要食啲好味既!

宇治抹茶珍珠,抹茶夠濃味,珍珠少少甜又煙韌。
宇治抹茶珍珠

伯爵珍珠奶茶,相對上比較淡味,但茶味較香。
伯爵珍珠奶茶

Mee…小食拼盤

緬甸咖哩雞

馬來蜜汁炭燒厚切豬扒配喇沙

慣性地好味既喇沙會係連湯都飲埋!

近排仲做緊外賣自取優惠,買返屋企食夠安全。
2020-03-05
宇治抹茶珍珠