2020-02-24 105 瀏覽
冇嗌後上結果上左甜品先 估佢唔到竟然係然辣辣既😍😍😍😍巧巧味 唔算太甜又有啲斑蘭香!😋個碗仔好得意🤣 呢度燈光同佈置黎講打卡一流~估唔到上水都有打卡好地方等左陣其他野食就黎喇 叫左個小食拼盤蝦餅:夠陣牙新鮮熱辣新香茅雞翼:外脆內滑牛雞串燒:配埋沙嗲汁好好味!春卷:我本身唔鍾意春卷皮 但呢個都炸得夠脆又唔會硬 男朋友就話好好味泰式鳳爪:酸辣加爽口😋主食嗌左個一口牛柳粒飯牛柳粒唔會過un又唔會過稔 又唔會過鹹 唔餸飯就咁食都ok再黎個野飲 芒果芝芝 有茉莉茶底 唔會太漏 好飲🥰🥰
椰汁千層糕

等左陣其他野食就黎喇 叫左個小食拼盤
蝦餅:夠陣牙新鮮熱辣新
香茅雞翼:外脆內滑
牛雞串燒:配埋沙嗲汁好好味!
泰式鳳爪:酸辣加爽口😋

椰汁千層糕
小食拼盤
牛柳粒飯
芒果芝芝
晏晝o係上水親戚屋企拜完年,我同老婆兩個人夜晚諗住落去附近彩園廣場睇下有咩好食。行下行下比一間餐廳門面吸引住,因為佢出面係有一個賣台式飲品既counter,而望落佢飲品 menu 都好吸引,因為時間尚早 (約6:30pm),所以入到去即刻有位!雖然我地得 2 個人,佢亦都有 2 人枱,但店員好貼心咁安排左張 4 人枱比我地,話等我地可以坐得舒服d,好抵讚!坐低一打開menu,即刻比 *原隻波士頓龍蝦喇沙* 幅相吸引住!見到佢個價錢$88咁平我嚇左一跳!!然後望一望隔離枱,差唔多枱枱都有叫,所以我地都唔執輸 order 返一碗先。原隻波士頓龍蝦喇沙 $88嘩~一上枱果陣我地都忍唔住嘩左一聲!隻龍蝦好大隻,而湯麵 ("侵侵"=油麵+米粉) 既份量都唔少,仲勁香添呀!隻龍蝦本身廚房已經有幫我地敲碎左d殼等我地食果陣容易 d 拆肉,所以我地只要戴手套,好容易就拆到大大啖肉出黎!龍蝦肉肉質彈牙,唔會太膠亦唔會太霉,超高質!馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬 $68真心要讚下佢地呢個撈檬做得好出色!首先係佢既檬粉係夠哂凍,呢樣好多好出名既餐廳都做唔到!其次就係佢既配料 (蘿蔔絲,生菜絲,椰菜絲)都切得好幼細

坐低一打開menu,
原隻波士頓龍蝦喇沙

原隻波士頓龍蝦喇沙 $88

龍蝦肉肉質彈牙,唔會太膠亦唔會太霉,超高質!

馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬

馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬 $68

都切得好幼細,再加埋脆口既花生同脆漿,撈埋一齊食既口感係超級好!豬扒更加係水準之上,夠哂惹味而且肥瘦適中,非常好食!
香茅雞翼

香茅雞翼 $58

開頭以為只係得5隻雞翼,原來仲配埋青木瓜沙律。

雞翼好香好入味,青木瓜沙律酸酸甜甜,好開胃!
芒果芝芝冰茶

芒果芝芝冰茶 $33

同樣都係大大杯,先飲頂頭既芝士奶蓋先, 芝士味夠濃,但我更欣賞佢既茉莉花茶底,茶味夠清香!
香芒椰汁糯米飯

香芒椰汁糯米飯 $48

我又係比佢幅相吸引左而叫既,果然無令我失望!糯米飯既質素亦好高, 椰汁味好重而飯既口感亦好好,唔會好似出面食果d硬掘掘。

總括黎講呢餐真係十分滿意,不論食物及服務都好高分!誠意推介大家黎試下!
2020-01-30
原隻波士頓龍蝦喇沙
馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬
香茅雞翼
芒果芝芝冰茶
香芒椰汁糯米飯
2020-02-09 155 瀏覽
向北區想揾個地方食星馬菜ge地方真係好少,近排發現彩園商場有間,今日有時間,去惠顧下先秘製特色牛骨湯河唔係淨係得個湯係牛骨,內裡全部都係牛,有牛肉、牛丸、牛腩、牛柏葉牛腩好淋,又有牛肉味,牛丸又夠彈牙芭堤雅蝦醬炒飯份量幾大碗,炒飯好香一層肥一層瘦,幾層口感好跟餐點左兩杯手搖飲品黑糖珍珠鮮奶、西柚凍頂烏龍茶,大大杯慢慢歎馬拉盞炒通菜$64我哋點左份《Mee...小食拼盤》,餐廳會捐$10做善事小食拼盤有蝦餅、串燒、雞翼、春卷、無骨鳳爪無骨鳳爪好入味春卷裡面好足料,又脆卜卜碗底有隻公雞難得可以坐低慢慢歎我的手搖飲品

秘製特色牛骨湯河

牛腩好淋,又有牛肉味,牛丸又夠彈牙
秘製特色牛骨湯河

芭堤雅蝦醬炒飯份量幾大碗,炒飯好香
芭堤雅蝦醬炒飯

一層肥一層瘦,幾層口感好

手搖飲品

馬拉盞炒通菜$64
馬拉盞炒通菜

我哋點左份《Mee...小食拼盤》,餐廳會捐$10做善事

小食拼盤有蝦餅、串燒、雞翼、春卷、無骨鳳爪

無骨鳳爪好入味
Mee...小食拼盤

春卷裡面好足料,又脆卜卜

碗底有隻公雞

難得可以坐低慢慢歎我的手搖飲品

2020-01-16
下午茶
手搖飲品
馬拉盞炒通菜
2020-02-04 72 瀏覽
又來到我至愛嘅泰國越南餐廳-mee lemongrass!真係好近又方便,喺上水火車站行過嚟5分鐘就到,每次一入嚟,都覺得好舒服,員工服務態度又好!今次同埋屋企人嚟,試咗好多新野,有蜜汁厚燒豬扒,呢個咪講笑真係超好食,肉質有淋身有夠入味,重點係夠香口!馬拉盞炒秋葵好食,今次好夠馬拉盞味!清腸胃通通便!繼續都係例牌叫無骨酸辣鳳爪沙律,唔辣好食!地道串燒,又有牛又有豬,又有剛烤嘅麵包仔,好好食!芒果糯米飯都係一樣咁好食,芒果都夠甜!椰汁千層糕,煙un有𡁻口!仲有食咗龍蝦喇沙,見佢今次半價好抵食!好多肉,而喇沙湯都好好食!呢間餐廳真係食極都唔厭,希望可以開多啲分店啦!
馬拉盞炒秋葵好食,今次好夠馬拉盞味!清腸胃通通便!
繼續都係例牌叫無骨酸辣鳳爪沙律,唔辣好食!
地道串燒,又有牛又有豬,又有剛烤嘅麵包仔,好好食!
芒果糯米飯都係一樣咁好食,芒果都夠甜!
椰汁千層糕,煙un有𡁻口!
呢間餐廳真係食極都唔厭,希望可以開多啲分店啦!
2020-01-31 1471 瀏覽
肺炎肆虐,一晏左去街市就一菜難求,咩都買唔到之下,唯有出街食啦🙈 雖然屋企附近嘅餐廳好多都好優質🌟但再好,食咗大半年都開始食厭了...所以今晚再次encore❗️嚟到上水站隔離,呢個彩園商場入面嘅一間高質星馬泰菜❣️諗起佢杯超足料嘅黑糖珍珠鮮奶已經流晒口水喇🤤我哋今次食嘅嘢同上次完全唔一樣🙈試多啲新野嘛🤣無骨酸辣鳳爪沙律 $72擺得好滿好密😍 超級大份❗️兩個人食真係太多😝3-4人分就差唔多喇~鳳爪真係隻隻都冇骨👍🏻酸酸地幾入味,用來做前菜一流❣️不過我哋食晒成餐飯都剩返¼係度🤪地道串燒 (2牛2雞)$66有驚喜❣️肉質彈牙又嫩滑💕個雞肉食落直頭好似豬頸肉咁🙈伴碟仲有好多配菜可以食👍🏻波士頓龍蝦喇沙 $88實在太抵食喇!成隻龍蝦好似條龍咁俯臥喺碗麵上面🤣喇沙湯底香濃😋❣️濃得來唔會太鹹💕除咗龍蝦做餸之外,仲有豆卜👍🏻 吸晒喇沙湯底嘅精華再放入口🤤簡直係大滿足❤️檳城炒貴刁 $74識落有啲似乾炒牛河😆啱晒寶寶呢啲「佬」嘅口味😝火炙芝士黑糖珍珠鮮奶 $28太好喇❣️外賣飲品買一送一優惠仲做緊❗️可以喺外面買完直接拎入鋪頭飲😆不過今次明顯冇上次咁好,黑糖珍珠太腍,已經唔Q軟彈牙了😖 可能因為生意唔多,啲珍珠已
肺炎肆虐,一晏左去街市就一菜難求,
咩都買唔到之下,唯有出街食啦🙈
雖然屋企附近嘅餐廳好多都好優質🌟
但再好,食咗大半年都開始食厭了...
諗起佢杯超足料嘅黑糖珍珠鮮奶已經流晒口水喇🤤

我哋今次食嘅嘢同上次完全唔一樣🙈
試多啲新野嘛🤣

無骨酸辣鳳爪沙律 $72

擺得好滿好密😍 超級大份❗️
兩個人食真係太多😝
3-4人分就差唔多喇~
鳳爪真係隻隻都冇骨👍🏻
酸酸地幾入味,用來做前菜一流❣️
不過我哋食晒成餐飯都剩返¼係度🤪

波士頓龍蝦喇沙 $88

實在太抵食喇!
成隻龍蝦好似條龍咁俯臥喺碗麵上面🤣
喇沙湯底香濃😋❣️濃得來唔會太鹹💕
除咗龍蝦做餸之外,仲有豆卜👍🏻
吸晒喇沙湯底嘅精華再放入口🤤
簡直係大滿足❤️

檳城炒貴刁 $74
識落有啲似乾炒牛河😆
啱晒寶寶呢啲「佬」嘅口味😝

火炙芝士黑糖珍珠鮮奶 $28
太好喇❣️外賣飲品買一送一優惠仲做緊❗️
可以喺外面買完直接拎入鋪頭飲😆
不過今次明顯冇上次咁好,黑糖珍珠太腍,已經唔Q軟彈牙了😖
可能因為生意唔多,啲珍珠已經擺咗一陣~
不過仲飲得出係真材實料👍🏻 牛奶味仲係好出+杯邊有唔少黑糖糖漿☺️
Size都冇變,一樣仲係大大杯❗️
買一送一好抵飲💕

十勝紅豆牛奶$32
小店用牛奶方面真係一啲都唔慳❗️
呢杯飲品依然飲到好重嘅牛奶味🥰
紅豆煲得好溶👍🏻
篤幾篤,搞幾下,紅豆同牛奶就輕易混合埋一齊,兩者味道混合埋一齊好夾💕
2020-01-30
2020-01-29 119 瀏覽
今日叫左一碟大蝦炒金邊粉同一碟芭堤雅蝦醬炒飯。首先送嚟的大蝦炒金邊粉,我一看已即時被嚇一跳。所謂大蝦有2隻,size同我的尾指差不多大,肉質又霉,而粉裡面就衹有幾條芽菜。金邊粉亦炒得有問題,成碟都濕立立,黏埋一pat,用筷子都夾吾開。味道似厦門炒米,一點南洋風味也沒有。致於嗰碟芭堤雅蝦醬炒鈑,飯面就衹有4、5片簿過紙皮,size同個一蚊銀咁大又極肥嘅豬腩肉,飯面有幾條蛋絲,成碟飯都勁鹹,太多蝦醬,要邊吃邊飲水,才勉強可以吃下。
今日叫左一碟大蝦炒金邊粉同一碟芭堤雅蝦醬炒飯。

2020-01-25 90 瀏覽
好耐冇食過泰菜啦,食泰菜唔少得pad thai ! 都幾大碟,側邊有砂糖、辣椒粉、花生碎,本身個pad thai都少少辣,建議唔食得辣既朋友唔好再加咁多辣椒粉啦!仲有2隻大蝦!幾唔錯!另外叫左個印尼炒飯,側面有印尼蝦片,側面仲有個雞串,幾嫩口!個飯好夠味!之後叫左馬拉盞炒通菜,好惹味! 野飲方面,呢間餐廳出面有位獨立買野飲,仲做緊買一送一優惠,我叫左杯伯爵仙草奶茶,朋友叫左杯芒果芝芝。伯爵茶奶幾濃郁!最後仲叫左個芒果糯米飯,芒果超甜!!所以最後要encore多一個!
2020-01-25 67 瀏覽
以草園做裝修主題,給人感覺清新舒服,而且環境確實頗舒適,再看看餐牌,價錢相當親民,二話不說便坐下來。完全被這招牌無骨海南雞飯套餐所吸引,有菜有湯,還有甜點和前菜,照顧周到的套餐竟然只需$78元正,非常豐富。由於是無骨海南雞,所以可以大啖大啖雞肉放進口,雞肉都好嫩滑,而且有雞肉香味,相信不是冰藏雞唷。這個小椰漿西米露甜點好味道😋,甜度剛剛好,還有濃厚椰漿味👍🏻。如果喜歡吃肉骨茶,這個一定要吃,整個肉骨煲用料豐富,有冬菇、枝竹、豆卜,排骨等等,肉骨茶湯味香氣撲鼻,簡直會另你胃口大開,我連湯也渴光光。泰式蠔仔蛋炸得很美,熱辣辣脆卜卜端上枱,再沾上這個惹味辣醬汁,直的另人垂涎三尺。

北區有美食沙漠的稱謂。因為美食係北區難而維持。沙漠上點都會有一些甘泉。今晚路經商場想找個飯食。見到有間餐廳有肉骨茶食就行左入去。秘制肉骨茶。肉骨汁是本人的愛好食品。對於湯底。豬肉豬骨的匹配更十分高要求。湯底的藥材味入口豐厚。藥味香濃。再加上肉骨的新鮮更令本人口腹之慾滿足。無骨海南雞。肉汁滿瀉。肉質鮮嫩。皮油肉配合適。皮下雞油不多。但配上肉質更顯精彩。最重要是無骨的海南雞更顯食得暢快開心。再配上獨有的配汁更美味可口。鮮果茉莉花茶。花茶的茶香四溢。鮮爽甜滑。花香濃厚。椰汁榚。椰香味味濃。榚點溫和。暖意充斥。甜度適中。適合大細朋友。

鮮果茉莉花茶。花茶的茶香四溢。鮮爽甜滑。花香濃厚。

2020-01-13
  • 招牌無骨海南雞
2020-01-13 53 瀏覽
2020年1月13日朋友話介紹一間特式餐廳比我。叫我早啲到就約左6點食晚飯。因為朋友話有一個係限量既。所以要試試佢!訂左6點。一早黎到冇乜人就入左去。坐低緊係睇餐牌先啦!佢地係用雞公碗。好有懷舊特色。我地叫左5樣野食。美中不足既係佢野飲係出面叫。我地下次先試佢。最特別既係佢地係上甜品先😳好特別既椰汁西米糕。用個竹既放住。加分第二個到既係海南雞。個人覺得有啲生。但同行話我唔識食。咁先夠滑。第三個到既係龍蝦那沙。超級抵!!第四個到既係芒果糯米飯。勁足料!!芒果好甜。最後平均一個人176。都幾抵食!!
2020年1月13日

朋友話介紹一間特式餐廳比我。叫我早啲到就約左6點食晚飯。

因為朋友話有一個係限量既。所以要試試佢!

訂左6點。

一早黎到冇乜人就入左去。
坐低緊係睇餐牌先啦!

佢地係用雞公碗。好有懷舊特色。
最特別既係佢地係上甜品先😳

好特別既椰汁西米糕。用個竹既放住。加分

第二個到既係海南雞。

個人覺得有啲生。但同行話我唔識食。咁先夠滑。
第三個到既係龍蝦那沙。

超級抵!!
第四個到既係芒果糯米飯。

勁足料!!芒果好甜。

最後平均一個人176。都幾抵食!!

2020-01-13
  • 香芒椰汁糯米飯
放假去上水辦理私務, 平日都人來人往, 上水仍然是受歡迎的購物之地。在上水常常都不知吃什麼好, 最近發現有間受歡迎的連鎖星馬菜餐廳進駐, 實在太好了。桂圓黑糖仙草鮮奶$10黑糖及鮮奶味道調配得剛好, 不會太濃太甜, 仙草柔滑, 跟餐加十元好抵飲。印尼炒飯$58突然想食香口野, 就叫了一個印尼炒飯, 用了特製的醬汁, 充滿印尼風情, 而最吸引的是那半熟蛋, 刺穿了它整個飯都有蛋香, 還有一串雞肉串燒, 及一些蝦隻及魷魚點綴, 更附送脆脆的蝦片。馬拉盞炒通菜$64因為下午茶餐沒菜吃, 我們另外叫了一個菜, 是很受歡迎的馬拉盞炒通菜, 菜炒得很夠味, 少少辣, 很惹味, 而且夠淋, 老人家吃也不怕。MEE 喇沙$56第一時間留意到的, 是這粉麵底是一半米粉一半麵條, 個人偏好這種摻摻, 只是五十幾元卻有豐富用料, 有大蝦 蜆肉 蟹柳 魚蛋 豆卜 雞蛋, 真是吃得很滿足, 喇沙湯底濃郁而有椰香。
桂圓黑糖仙草鮮奶$10

印尼炒飯$58

馬拉盞炒通菜$64

MEE 喇沙$56
2020-01-09 37 瀏覽
時值18:55,早了點來品嚐新開的泰越餐廳,甫一入座10分鐘這店便滿滿都是人!在友善的侍應推介跟互動下,我們點了不少東西,意想不到的大份的食物!性價比超高!餐廳好乾淨企理,半開放式所以客人多也不會太吵雜海南雞飯$78有一整套,無味精湯,菜心,黑醬油跟酸辣汁,油飯,去骨海南雞,既飽肚又好吃!雞絲扎肉撈檬$58天啊,這一大盤真的只要$58?檬粉超級多,花生跟扎肉很香,酸辣汁吊出香味,生菜新鮮爽脆,超正點!蠔仔蛋$82蠔肉很新鮮,雞蛋不過老,份量也是人多,還求什麼?椰汁膏$26 好好吃!還温熱的口感軟得來帶些煙韌,椰香重,超抵

餐廳好乾淨企理,半開放式所以客人多也不會太吵雜

雞絲扎肉撈檬$58

蠔仔蛋$82
蠔肉很新鮮,雞蛋不過老,份量也是人多,還求什麼?

椰汁膏$26 好好吃!
還温熱的口感軟得來帶些煙韌,椰香重,超抵
今日同女朋友去咗上水度搵嘢食 女朋友話想食啲重口味又開胃嘅嘢 所以我哋就搵下有冇泰國嘢或者馬來西亞野之類嘅嘢食 喺上水站行出嚟嗰個彩園商場就有一間馬來西亞餐廳 叫做 Mee..lemongrass 價錢好似都幾大眾化 咁就決定入去試下啦首先叫咗馬來西亞肉骨茶 食馬拉菜必點肉骨茶 肉骨茶湯底藥材味濃郁 但係容易令人接受 入面有一字排肉量都幾多 加上冬菇 豆卜 支竹等嘅材料十分豐富 送飯一流 食完有補身嘅感覺泰式金邊粉 係我最喜愛嘅泰國菜之一 呢度做得唔錯 金邊粉炒得條條分明 醬汁酸酸甜甜而且唔會好濕潤 加上花生碎 蛋絲 大蝦等等嘅配料 令人回味無窮黑椒牛柳粒 用鐵板裝住上面嘅牛柳粒份量唔少 咬落肉汁爆出黎 配上非常香濃既黑椒汁 惹味可口

2020-01-03 51 瀏覽
今晚專登去食龍蝦喇沙,點知買晒,改食樣樣有d既雜錦喇沙,辣辣地幾惹味,又有少少椰汁香味,湯底好吸引,唯一欠完美係d丸唔熱,食咗一半先記得影相。另外叫咗炒金邊粉,係我鍾意的炒法,酸酸甜甜又濕濕地,好味,推介。唔食辣千期唔好撈碟邊的辣粉,因為堅好辣最後一碟係青炒雜菜,夠味,都好食。下次會早d嚟食,希望可以食到龍蝦喇沙啦
,唯一欠完美係d丸唔熱,食咗一半先記得影相

。唔食辣千期唔好撈碟邊的辣粉,因為堅好辣

最後一碟係青炒雜菜,夠味,都好食。

下次會早d嚟食,希望可以食到龍蝦喇沙啦
2020-01-03
  • 炒金邊粉
2019-12-28 32 瀏覽
今日又去咗食我最愛嘅馬來西亞嘢 喺上水嘅呢間mee.lemongrass 裝修得靚靚仔仔 而且食物又高質去骨海南雞半隻 海南雞半隻份量都幾多兩個人食就啱啱好 雞肉嫩滑 去咗骨啖啖肉 雞皮爽脆 一啲都唔油膩 而且點上秘製嘅辣汁更加鮮味馬拉盞炒通菜 出街食飯都要食啲菜 馬拉盞鹹香夠惹味 通菜新鮮 最緊要係唔多油 食完都唔口渴厚切蜜汁香茅豬扒 本身以為係普通嘅香茅豬扒 原來做得幾出色 豬扒厚切咬落鬆化 外面仲有甘香嘅蜜糖味 同香茅味互相配合天衣無縫芒果糯米飯 糯米飯做到好似壽司咁嘅形狀 非常可愛 上面大大嚿芒果下面係一口size嘅糯米飯 再點上椰汁 有創意得黎不失傳統