2025-07-01
最近同friend喺銅鑼灣無意中發現到依間日式餐廳.餐廳環境優雅舒適, 無論係同朋友慶祝生日定係見客食飯, 都係一個唔錯嘅選擇.服務質素亦都令我留下深刻印象.Lunch Menu (HK$368 +10% per pax)前菜 (Appetizers)選擇豐富.有魚生、玉子燒、茶碗蒸、螢光魷魚…全部都好精緻, 好好食.燒物 (Grill Dishes)有燒雞腿同埋鮭魚南蠻漬.燒雞腿外皮脆, 燒得好香.魚肉都keep到嫩滑.主食我揀咗釜飯同埋鰻魚飯各一.兩者可以先試原味, 再加入盒內自己鍾意嘅香料, 體驗唔同風味.釜飯 (Kamameshi)我就揀咗和牛.成個飯都好香牛油味, 飯粒煙韌, 兩者真係絕配.除咗原味品嚐, 仲可以加入高湯變成茶漬飯.加埋啲脆脆, 口感層次勁豐富.再加入少少芥末, 我覺得味道更上一層樓.鰻魚飯三食 (Hitsumabushi Unagi)鰻魚有蒲燒同埋白燒兩款製法.兩款鰻魚都好好食.我鍾意食白燒多啲, 因為香脆啲.同樣可以加入高湯變茶漬飯, 味道令人一試難忘.真係超好食呀!豆腐紅豆雪糕 (Dessert)最後點少得甜品.依個雪糕都幾濃豆腐味, 配埋甜甜地嘅紅豆味
服務質素亦都令我留下深刻印象.
前菜 (Appetizers)
選擇豐富.
有魚生、玉子燒、茶碗蒸、螢光魷魚…
全部都好精緻, 好好食.
燒物 (Grill Dishes)
有燒雞腿同埋鮭魚南蠻漬.
燒雞腿外皮脆, 燒得好香.
魚肉都keep到嫩滑.
主食我揀咗釜飯同埋鰻魚飯各一.
釜飯 (Kamameshi)
我就揀咗和牛.
成個飯都好香牛油味, 飯粒煙韌, 兩者真係絕配.
除咗原味品嚐, 仲可以加入高湯變成茶漬飯.
加埋啲脆脆, 口感層次勁豐富.
再加入少少芥末, 我覺得味道更上一層樓.
鰻魚飯三食 (Hitsumabushi Unagi)
鰻魚有蒲燒同埋白燒兩款製法.
兩款鰻魚都好好食.
我鍾意食白燒多啲, 因為香脆啲.
同樣可以加入高湯變茶漬飯, 味道令人一試難忘.
真係超好食呀!
豆腐紅豆雪糕 (Dessert)
最後點少得甜品.
依個雪糕都幾濃豆腐味, 配埋甜甜地嘅紅豆味道唔錯.
依間餐廳無論環境、服務定食物質素都唔錯, 絕對值得一試!