2018-02-04 1211 瀏覽
趁放假一家三口去㘣方逛,去Mango Tree 嘆 下午茶,餐廳環境很開揚寬敞,侍應態度友善,我們又選了坐窗邊的位置,座椅很舒適,雖然當天天氣冷,陰天,但視野廣寛,感覺也不錯。下午茶餐(二人份),可選鹹點五款或甜點三款或鹹+甜點,包兩杯特色飲料。我們選了鹹+甜點,還加了一碟大蝦炒金邊粉。鹹點有燒大虾,柚子沙律,雞肉串燒, 豬頸肉, 花生糯米丸子, 甜點有芒果糯米,南瓜布甸, 椰絲西米糕,賣相不錯,款式多,啱哂女士們想試多幾款的心態。燒大虾鮮甜彈牙,雞肉串都幾嫩滑,沙嗲汁好惹味,但上枱時只是微暖,扣了少少分,相信熱啲會更加好味道。花生糯米丸子和柚子沙律都不錯, 豬頸肉偏肥又凍,口感不好。大蝦金邊粉就味道一般。南瓜布甸,椰絲西米糕都好味道,椰汁芒果糯米,椰汁香和芒果鮮甜 ,但糯米就比較實,唔夠鬆軟,美中不足呢!飲品選了Rose Thai milk tea Latte,紅茶味清香,不太濃,還有淡淡的玫瑰花香 ,幾清新特別 ,幾好飲。Lychee Smash都不錯,兩杯飲品賣相好靚。下午茶時段有兩個半小時,在舒適的環境下好好享受和聊天,不用怱怱忙忙,都市人一樂事也!

2018-02-04 1018 瀏覽
星期五加班晚了,剛好朋友也未收工,居然即興約了個飯局,還特意開車到了九龍站圓方,這麼高級的地方作為Happy Friday的場地當然最好不過!十多分鐘車程就從公司到達圓方,經過深思熟慮,終於決定了去吃泰國菜Mango Tree。上一次吃Mango Tree已經是十年前在曼谷吃,當時它還未有打入香港市場,換句話說這次是第一次在香港吃到Mango Tree了。猶記得曼谷本店裝修非常高級,走Fine Dining路線,但價格相對便宜,可說是性價比頗高的一間食肆。來到香港,不知又是什麼境況呢?雖是walk-in客,但今天居然不用等位,侍應很快便安排我們入座。我們也二話不說,把食物都點好了。先來一份前菜醒醒胃,我們點的是芒果軟殼蟹米紙卷。芒果香甜,軟殼蟹炸得鬆脆,配合米紙及生菜一併放入口,胃口全開。接下來是泰式飛天通菜,通菜炒得剛剛好,外表仍能保持翠綠,非常爽口,味道鹹中帶微辣。一碟六串的沙嗲串應該是豬、牛、雞各兩串的,但吃下去才發現多了一串雞少了一串豬。我吃的是一雞一豬的組合,兩者都燒得非常惹味,而且鎖住了肉汁,沾上沙嗲汁後更加是吃不停口。大蝦炒金邊粉,單是上枱時的賣相已經是誠意十足,炒蛋織成

芒果軟殼蟹米紙卷

泰式飛天通菜

沙嗲串燒

大蝦炒金邊粉,單是上枱時的賣相已經是誠意十足,炒蛋織成一塊薄網包裹著炒金邊粉,盡顯廚師的手藝。把炒蛋切開便看見熱騰騰的炒金邊粉,一口吃下,酸酸甜甜的,大快朵頤。大蝦也處理得很好,爽口鮮甜。
大蝦炒金邊粉

甜品是我最愛的芒果糯米飯,芒果鮮甜,糯米飯微暖,配合椰汁的清甜,為今晚的豐盛晚餐劃上完美的句號。
芒果糯米飯

第一次品嘗香港開設的Mango Tree,味道仍然保持泰國本店的水準,而且價錢亦像本店一樣相宜,值得再次幫襯。
2018-02-02
芒果軟殼蟹米紙卷
大蝦炒金邊粉
2018-02-01 854 瀏覽
首先有個柚子蟹肉沙律 酸Meimei 好開胃燒大蝦 因爲佢冇太多的調味可以食到佢有幾新鮮佢個沙爹燒雞串個汁好正!個軟殼蟹米紙卷 個口感幾豐富仲有個糯米飯波波幾得意 One bite 飯 個燒豬肉又係酸酸辣辣 係下午茶食真係岩哂 一啲都吾滯除左上面咁多款主食仲有三個甜品~有兩個都係甜糯米但個感覺係好吾同一個係 Sell 椰香一個係 Sell 芒果香另外果個甜品好似係焦糖燉蛋 個分量岩岩好 食到佢 Creamy 又吾會太膩最後仲有特色飲品我覺得女仔一定抗拒吾到玫瑰花 我都係所以我就叫左杯 Rose latte 佢有花香味令到杯 latte 冇咁膩 感覺冇咁 heavy 咁多款嘢食擺哂係道 啱哂花心嘅女仔帶埋閏蜜 Or 男朋友 黎朝聖下Elements 果道仲有落地大玻璃 係果道 high tea 真係一絕~
首先有個柚子蟹肉沙律 酸Meimei 好開胃
燒大蝦 因爲佢冇太多的調味可以食到佢有幾新鮮
佢個沙爹燒雞串個汁好正!
個軟殼蟹米紙卷 個口感幾豐富
最後仲有特色飲品
我覺得女仔一定抗拒吾到玫瑰花 我都係
2018-01-07
2018-01-29 797 瀏覽
無論食物環境都十分有特色和水準!價錢相比鄰近餐廳合理,二百多元有兩人份量的主菜、甜品和特飲,又有靚海景格調,可以話超值。Set tea 可以品嘗到不同泰式小點,當中最吸引的是米紙軟殼蟹卷同咖哩燒雞串,食落不太油膩,但味道清新。泰式玫瑰奶茶latte同一般飲開既十分唔同,有玫瑰既香甜清新,食之前飲十分開胃。其他既小食既擺放設計相當細心,食之前已經賞心悅目。之前去過可惜今天霧大,下一次去一定要看到海景!10分我會俾9.5!
  • High tea set
2018-01-25 713 瀏覽
今天和媽媽HIGHTEA, 試了朋友介紹這間泰國菜, 單看環境已經好喜歡, 因坐在WINDOWSIDE看到戶外海景, 我們選了一個下午茶套餐,除了賣相靚味道亦有特色有咸有甜再加2杯飲品HK$298. 西米丸子內裏有花生味道小小甜媽媽非常喜歡. 炭燒大頭蝦真的鮮味燒得剛剛好而且好多膏, 泰式奶茶也很出色我特別愛, 荔枝飲是店長推介除了賣相亦好好飲, 牛肉沙律第一次試配上酸汁好味,串燒VERY JUICE 配上沙爹汁超愛,甜點的芒果杯有焦糖又不太甜,米紙卷清清淡淡,芒果燸米飯的芒新鮮美味,本身不太愛甜的我也不得不比一個LIKE。店長和店員細心而且有禮貌,這個TEASET真真要推介給朋友,我也一定會再來。
2018-01-06
下午茶
  • 泰式奶茶
2018-01-23 682 瀏覽
見個個嚟都係食afternoon tea🍮就等我嚟試試個dinner🤔今日嚟食生日飯,被安排坐喺落地窗邊,雖然有一大片維港景色,但有3分1都俾一大堆工程遮住左!咁我地6個人都叫左幾多野食 - 有讚有彈啦😂值得讚既有下面呢幾樣🤤👍🏻牛同雞肉雙拼串燒,加埋啲秘制醬汁幾惹味係我最愛既炒金邊粉😻一上菜已經好香同埋唔好諗住份量好少,其實入面都幾多!菠蘿炒飯 - 啲菠蘿已經切好哂一件件,啲飯都幾入味🤤芒果糯米飯😻芒果都幾新鮮 係啲飯食多左有啲甜同漏但麻麻地既就係下面果d👎🏻滿心期待試呢個班蘭千層糕。。。點知成陣洗潔精味呢個就係成碟好奇怪既味道,除左酸甜之外,啲蝦無咩味🍤我覺得性價比就真係麻麻,份量好小,主要食環境
見個個嚟都係食afternoon tea🍮

就等我嚟試試個dinner🤔

今日嚟食生日飯,被安排坐喺落地窗邊,雖然有一

大片維港景色,但有3分1都俾一大堆工程遮住左!

咁我地6個人都叫左幾多野食 - 有讚有彈啦😂

值得讚既有下面呢幾樣🤤👍🏻

牛同雞肉雙拼串燒,加埋啲秘制醬汁幾惹味

係我最愛既炒金邊粉😻一上菜已經好香同埋唔好

諗住份量好少,其實入面都幾多!

菠蘿炒飯 - 啲菠蘿已經切好哂一件件,啲飯都幾入

味🤤

芒果糯米飯😻芒果都幾新鮮 係啲飯食多左有啲甜

同漏

但麻麻地既就係下面果d👎🏻

滿心期待試呢個班蘭千層糕。。。點知成陣洗潔精味

呢個就係成碟好奇怪既味道,除左酸甜之外,啲蝦

無咩味🍤

我覺得性價比就真係麻麻,份量好小,主要食環境
2018-01-22 572 瀏覽
早前試咗mango tree 嘅泰式afternoon tea,好有驚喜,唔錯!成個tea set 有鹹點同甜點,再包兩杯嘢飲。我哋就揀咗lychee smash 同coconut treasure。Coconut treasure好好飲,有好濃厚嘅椰子味!咸點中最鐘意軟殼蟹米紙卷,口味幾清新同埋同個醬好夾。雞肉沙爹都好有驚喜,其餘嘅鹹點都唔錯。相比之下,三款嘅甜點味道都不相伯仲,當中包括南瓜布甸,椰汁糯米滋同香芒糯米飯。三款都好鍾意,如果大份啲仲好。睇住景食個有特色嘅tea感覺唔錯,環境寬倘,加上食物嘅質素好,兩個人食嘅份量都幾飽,好想再去食多次。

Coconut treasure好好飲,有好濃厚嘅椰子味!

咸點中最鐘意軟殼蟹米紙卷,口味幾清新同埋同個醬好夾。

雞肉沙爹都好有驚喜,其餘嘅鹹點都唔錯。

三款都好鍾意,如果大份啲仲好。

2018-01-20
2018-01-21 578 瀏覽
Weekend就同男朋友去圓方睇戲拍下拖啦❤️因為一啲野都未落過肚,睇戲之前就決定急急去食少少野。我哋去到都五點幾,臨入去坐低之前個服務員話六點就要交枱。不過都無所謂嘅我哋都係食少少野。原因係咩都唔想諗所以就嗌咗佢地個afternoon tea😀個tea都黎得幾快。個賣相都幾好嘅。我哋就嗌左鹹點加甜點set,$298包2杯飲品。個set都幾多野食,不過唔係樣樣都啱我哋胃口,鹹點亦都唔係熱既,可能係五點幾,佢哋都係整定放返出嚟。不過個沙律同個燒牛肉都幾好食。啲甜品我最鍾意係南瓜布甸,唔會太甜不過有啲溜。個芒果糯米飯個飯就已經凍左,好硬,食唔到😕個椰子糯米糍就正常啦😐雖然佢每樣野都係得兩件,但係我哋都食得好飽,可能啲食物都係偏滯不過呢,個環境又真係幾好嘅我哋去嘅時候咁岩係夕陽😍所以如果唔係好高要求,298一個set都合理既😌😌😌😌不過如果下次嚟我都係會揀返晚市😌😌😌
Weekend就同男朋友去圓方睇戲拍下拖啦❤️
因為一啲野都未落過肚,睇戲之前就決定急急去食少少野。

不過個沙律同個燒牛肉都幾好食。

Afternoon  tea
2018-01-19 663 瀏覽
放假想同屋企人chill下,有frd介紹Element入面既Mango Tree環境好 有落地玻璃 食物又有水準,一於去試下先!Afternoon Tea Set 二人餐看似好豐富 才$298!炭燒大頭蝦-- 果然好香既炭火味 實肉又多膏,唯一缺點係稍涼 沙爹雞肉--  雞肉吾乾 而且好入味,同沙爹最match!芒果軟殻蟹卷--  皮超薄 吾乾 好fresh泰式甜品 當然吾少得芒果糯米飯 芒果好甜 絕無令人失望南瓜布甸- 令我最有驚喜 有焦糖系面 食落好creamy 簡直似食梗Creme Brulee一樣 甜度又恰好 好想encore!套飲 叫了玫瑰花泰式奶茶 有淡淡的花香 不是加香精的味 低調得黎又不會蓋過茶味由於4個人食,所以另外點了 大蝦柚子沙律- 蝦肉新鮮彈牙,連柚子肉都特別大粒好juicy!最欣賞係炸蝦餅,厚實 而且彈牙,炸粉夠薄又脆!服務值得一贊,常常主動更換碟和添水,態度良好

沙爹雞肉--  雞肉吾乾 而且好入味,同沙爹最match!

芒果軟殻蟹卷--  皮超薄 吾乾 好fresh

泰式甜品 當然吾少得芒果糯米飯 芒果好甜 絕無令人失望

玫瑰泰式奶茶
大蝦柚子沙津
最欣賞係炸蝦餅,厚實 而且彈牙,炸粉夠薄又脆!
炸蝦餅
服務值得一贊,常常主動更換碟和添水,態度良好
2018-01-06
玫瑰泰式奶茶
炸蝦餅
  • Afternoon Tea Set
  • AfternoonTeaSet
2018-01-19 435 瀏覽
今日同老公又出動去到Element 食呢個泰色既Tea,未黎食之前聽到好多人講都有D期望. 我地去餐廳環境好舒服我地坐window side table, 佢地見到好曬都好窩心咁落左curtain黎到見到個set 好靚呀!見到都幾特別因為個set既咸點都唔小, 賣相真係吸引到人流晒口水呀.有時好怕酒店個d Tea Set, 唔係話唔好食不過太多甜點會令到好滯.  呢個好好一層係咸點炸野, 一層係salad既, 咸點真係好出色. 我叫左一杯lemongrass honey tea 老公就叫左一杯lychee mojito去襯番呢咁靚既tea set到左最高個層既甜點反而係有點令人失望既. 個樣係好靚好精緻. 甜品有D似放左好耐又乾又硬既感覺. 味道同質感都大似預期.
2017-11-25
  • 糯米飯
2018-01-01 1306 瀏覽
較早前去過mangotree 食晚飯已經想試下afternoontea, 係facebook見到原來已經轉埋新menu 於是趁放假就去試下~都係$298 兩位包特飲,老實講太抵了。而家酒店的tea set 普普通通加埋一都索價三百幾一位。況且景靚有空間的餐廳少之有少。炭燒大頭蝦: 已開邊,吃起來超方便。而且炭燒味好香,無伴汁一樣正。柚子蟹肉沙律: 個人認為沒太特別,反而燒牛肉沙律幾好正,牛肉配沙律酸汁幾配。雞肉沙爹: 沙爹味入晒雞肉,不俗,略嫌不夠熱軟殼蟹米紙卷: 不嬲都愛米紙卷,集清新加脆口於一身,口感爽脆,軟殼蟹夠多,無呃人。豬肉水晶丸子: 不錯,不過入面豬肉不算多,粉味蓋了少許而且十分黏牙,要多飲水先得。香芒糯米飯: 整個tea set 最愛,香芒好甜,熟度夠好,好想encore 叫多一個糯米飯 哈哈南瓜布甸 & 椰汁糯米滋: 個人覺得每款出一個已經夠飽了 (LOL) 或者可出多一兩款無咁黏口的甜品,爽一點更好,希望夏天可出雪糕之類。  冬日新出特飲,點了Sea Salt & Caramel Coffee,上面cream 好豐富 caramel 夠香,我就點了Rose ThaiM
較早前去過mango
tree 食晚飯已經想試下afternoon

雞肉沙爹: 沙爹味入晒雞肉,不俗,略嫌不夠熱

Milk tea Latte,相信會深受女士喜愛,Thai Milk Tea 本身好滑好香,面頭的花瓣發出陣陣花香,暖和陽光底下聞一聞真有想睡午覺的衝動。
2017-12-30
  • 香芒糯米飯
2017-12-18 1523 瀏覽
今日去mango tree high tea 懷念下在泰國的風味 果然無令我失望😋首先 個雞肉串燒非常好味 好juicy 個沙爹醬同個串燒配合得天衣無縫 沙爹同雞肉是最佳拍檔 👍🏻👍🏻燒牛肉沙律 d肉不鞋 酸酸辣辣 非常開胃豬肉水晶小丸子 食落去 煙煙韌韌 鹹鹹甜甜 個味道好得意 非常match 炭燒大頭蝦 堅係炭燒 好大陣炭火味 一d都不乾 好多蝦膏 我超鍾意😘柚子蟹肉沙律 又是酸酸辣辣 非常開胃 本身我自己超鍾意食柚子 配埋蟹肉一流 直情想encore講完鹹點 到甜品喇 南瓜布甸 有少少焦糖 我好鐘意 我又鐘意食南瓜 甜味剛剛好👍🏻芒果糯米飯 根本就是泰國新鮮整完速遞過來香港 😂 芒果超甜 糯米飯柔軟度剛剛好 不痴牙 非常有口感 食完覺得自己去左泰國 😏椰汁糯米糍 好QQ 煙煙韌韌 又唔甜

燒牛肉沙律 d肉不鞋 酸酸辣辣 非常開胃

椰汁糯米糍 好QQ 煙煙韌韌 又唔甜
2017-12-18
下午茶
2017-12-05 1540 瀏覽
之前一直都想同姊妹聚餐 ,但係都唔知去邊度食,今次只會就喺網絡上見到圓方有間坐得幾舒服嘅high tea,最後我哋一行六人家一個小朋友就去咗。坐的地方都幾舒服,而且仲有落地玻璃, 我哋今次叫咗三個high tea ,同埋一個甜品,最後每人250蚊左右,價錢唔算話十分貴,但整體味道只屬一般 。high tea有三層,最高層係甜品味道偏甜,同埋比較普通。中間就係依啲沙律同埋蝦 ,食落去 都幾難幾惹味,但係份量唔算好多。 最低嗰層就係炸物,反而係最失望因為, 雞翼炸得太耐,所以好乾身,味道只屬一般。其他嚟講唔覺得實在好好味 ,但好彩嘅係飲品方面都多選擇,有酒類同非酒類同埋果汁,味道都唔錯,都濃郁。之後我哋另外一個甜品就偏甜,有一半朋友覺得味道實在太假,所以最後食咗一半就放棄。

2017-11-13 2247 瀏覽
放工聚會gathering 順便慶祝生日,之前行過見到入面好似幾有氣氛,特登book 定海景位!。鮮蝦柚子沙律。柚子幾甜,幾fresh~。黃咖哩雞。我地叫多左個麵包配咖哩,個包好鬆脆!咖喱就無咩特別啦~。馬拉盞炒菜苗。原本以為係椰菜仔菜苗,唔知而一款係咩菜苗呢?。芒果蟹肉炒飯。蟹肉唔算多,不過味道唔錯!芒果好甜,同個炒飯好夾啊!。燒豬頸肉。好味,唔點汁既話,有d似叉燒。鍾意佢切得薄同均勻。芒果芝士蛋糕。個人覺得無咩特別。。芒果糯米飯。個樣present 得幾好睇。 要再講一次,d 芒果好甜!好味!

鮮蝦柚子沙律
。鮮蝦柚子沙律。
柚子幾甜,幾fresh~

黃咖哩雞

。馬拉盞炒菜苗。
原本以為係椰菜仔菜苗,唔知而一款係咩菜苗呢?

。芒果蟹肉炒飯。
蟹肉唔算多,不過味道唔錯!芒果好甜,同個炒飯好夾啊!

。燒豬頸肉。
好味,唔點汁既話,有d似叉燒。鍾意佢切得薄同均勻

芒果芝士蛋糕
。芒果芝士蛋糕。個人覺得無咩特別。

2017-11-04 1996 瀏覽
朋友生日正日,特登請左日假同佢慶祝生日🎉難得請假唔想太早起身,約食下午茶一流😴做左一輪資料搜集,決定唔揀傳統下午茶餐,試下泰式嘅mango tree tea set !由於係平日,餐廳唔多人,仲有得坐落地大玻璃側邊,當日天氣幾好,景觀一流餐牌~我地三個人,不過冇得叫一人份量嘅下午茶set,所以另外叫左個Phad Thai個set 包埋兩杯有酒精飲品~朋友話雞翼好食胡椒蝦同米飯蝦肉醬都唔錯~沙律同帶子不過不失,正正常常最期待嘅甜點,冇失望芒果糯米飯同椰汁西米糕好味另外以為係芒果布甸嘅甜品,睇返menu 原來係南瓜布甸黎,食落好有奶皇包嘅感覺!幾特別另外叫嘅Phad thai,蝦好新鮮,賣相好靚,味道都好唔錯,下次黎可以食正餐
朋友生日正日,特登請左日假同佢慶祝生日🎉

個set 包埋兩杯有酒精飲品~

朋友話雞翼好食
胡椒蝦同米飯蝦肉醬都唔錯~

沙律同帶子不過不失,正正常常

最期待嘅甜點,冇失望

芒果糯米飯同椰汁西米糕好味