2024-04-14 535 瀏覽
經朋友仔介紹,特登到訪位於上環嘅依間超靚裝越南菜🤩🌟 入面以深綠和木色作主調,感覺舒適又放鬆之餘,同時帶有一抹復古嘅韻味🤭 打卡真係好正❤️ 菜單有多款經典越南菜式可選😍 真係眼花撩亂🤭 聽職員推薦👍 首先㨂咗個極豪華嘅MamAmis DIY Street Side Platter🥰 裡面包含勁多款嘅精選配料,有春卷、燒雞串、粉絲、青瓜、菠蘿等等,超級豐盛❤️ 再配埋特配嘅米紙卷埋一齊食,真係無得頂😘 職員仲會教🐧🐧 點整米紙卷,超級貼心❤️ 之後再㨂咗個慢煮豬肋條😋 豬肋條以慢火煮燒36小時,再加入檸檬葉作調味,食落滋味濃厚得黎又不失清新😚 配埋椰子黃油飯真係超夾,唔食走寶🥰 🐧 一場黎到當然唔少得甜品環節🥴 㨂咗個超級惹味嘅 fried banana with ice cream🤤 香蕉新鮮炸起,聞落勁香勁吸引🤩 食落外酥內嫩,甜甜地好好味😋 配搭凍冰冰嘅雪糕一齊食,冰火交融嘅滋味真係頂級享受👍👍👍 飲品方面就㨂咗經典必叫嘅椰青,同埋個名好特別嘅「神雕俠侶」🥴 椰青水好清爽,解膩消暑一流👍 神雕俠侶由青檸、薄荷加埋梳打水調製而成,飲落酸香又清新,碳酸嘅口感超爽快,好啱夏天叫黎飲😋

慢煮豬肋條

fried banana with ice cream

神雕俠侶
慢煮豬肋條
fried banana with ice cream
神雕俠侶
𝐌𝐚𝐦𝐀𝐦𝐢𝐬是一家位於上環的新餐廳,以越法𝐅𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧菜為主打。他們將傳統的越南菜和法式烹飪技巧結合,呈現出獨特的菜式。餐廳的裝修靈感來自法國小館的輕浪漫風格,營造出一種溫馨休閒的氛圍🇫🇷🇻🇳——— ✤ 美國安格斯生牛肉|$𝟐𝟓𝟖𝐅𝐢𝐫𝐬𝐭 𝐭𝐫𝐲安格斯生牛肉!這道菜完全是𝐌𝐚𝐦𝐀𝐦𝐢𝐬的𝐬𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐝𝐢𝐬𝐡。𝟑大片雪花紋理的柔軟細膩安格斯生牛鋪上海量芫荽、乾蔥蒜等並搭配酸甜醋汁作調味,味蕾瞬間被喚醒,油脂後段散發出來,超惹味😋✤ 炭燒越式豬頸肉|$𝟏𝟒𝟖炭燒的獨特風味為豬頸肉增添了豐富的香氣。每一口都能感受到肉質的細緻口感~✤ 法式洋蔥配法式麵包|$𝟔𝟖洋蔥被慢慢炒煮至金黃色,𝐜𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥𝐢𝐳𝐞𝐝後散發出濃郁的甜味和柔軟的口感,搭配上烘烤過的蒜蓉包,海量𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞、麵包的酥脆外皮和蓬鬆的內部完美地平衡了洋蔥的質感🥹✤ 越式咖喱雞|$𝟏𝟔𝟖本身菜式不包含蒜蓉包,強烈建議必須加(+$𝟑𝟎),蒜茸包新鮮焗製無比酥脆,塗滿鹹香牛油蒜蓉。咖喱雞味道濃郁,黃咖哩甜中帶辣,層次豐富;雞腿肉嫩滑入味,份量超多;配菜的薯仔也毫不馬虎,軟綿綿索哂醬汁🥔✤ 炒時菜|$𝟏𝟎𝟖~蒜蓉炒通菜,相對
———
✤ 美國安格斯生牛肉|$𝟐𝟓𝟖

✤ 炭燒越式豬頸肉|$𝟏𝟒𝟖

✤ 法式洋蔥配法式麵包|$𝟔𝟖

✤ 越式咖喱雞|$𝟏𝟔𝟖

✤ 炒時菜|$𝟏𝟎𝟖~蒜蓉炒通菜,相對比較簡單。

✤ 椰青|$𝟔𝟖~超甜𝐦𝐮𝐬𝐭 𝐭𝐫𝐲!
✤ 椰奶珍多冰|$𝟒𝟖~入面𝐣𝐞𝐥𝐥𝐲超多🤣
𝐏.𝐒.店家還送了班蘭雲尼拿𝐏𝐚𝐧𝐧𝐚 𝐂𝐨𝐭𝐭𝐚,微微班蘭味為𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫落下序幕。
  • 美國安格斯生牛肉
  • 蒜蓉包
  • 越式咖喱雞
2024-03-21 422 瀏覽
呢度既裝修由內到外都好細緻, 食物選擇都算多, 搞到我都有啲選擇困難症發作😂招牌拼盤🍢($288/$488)串燒, 春捲, 炭烤月桂和牛, 墨魚餅, 甘蔗蝦, 配上越式秘製醬汁, 沙嗲醬, 甜辣醬, 個人覺得個秘製醬汁酸酸辣辣超好味,襯全部野都好夾😌焗多寶魚🐟($368)大蒜, 越南辣椒醬, 用香蕉葉包裹, 蒸熟, 烘烤, 魚嫩滑配上各種香料混合而成既醬味就好平均😉超南特色辣牛湯檬🍜($158)大大塊半生熟又夠稔身既美國安格斯牛肉, 牛肉丸, 牛肚, 牛腩, 配上酸辣既湯底同滑溜既金邊粉, 真係食到停唔到口🤤炸香蕉雪糕🍌($108)炸香蕉外脆內軟配上椰子味濃郁既雪糕同忌廉, 真係一個完美既句點🥰百花飄香🍸($88)荔枝利口酒 , 檸檬草, 青檸, 蘇打水調製而成既雞尾酒晚既酒味都幾濃, 唔太飲到荔枝既味道🫣幽幽密境(🍹$58)泰國羅勒, 檸檬草, 青檸, 蘇打水整成既Mocktail飲完會覺得自己係青青草原上面🤣呢度既食物幾有驚喜, 不過座位安排方面可以做得更好🤓

招牌拼盤🍢($288/$488)

焗多寶魚🐟($368)

超南特色辣牛湯檬🍜($158)

炸香蕉雪糕🍌($108)

百花飄香🍸($88)

幽幽密境(🍹$58)

呢度既食物幾有驚喜, 不過座位安排方面可以做得更好🤓
2024-03-16
  • 越南特色辣牛湯檬
2024-02-23 679 瀏覽
位於上環的越式料理餐廳。餐廳主打越南ꜰᴜꜱɪᴏɴ料理,把法國藝術融入越南料理,菜式創新之餘,又保有越南料理的精綷,很是吸引。餐廳裝潢以木系清新為主,搭配高樓底的空間及種滿店面的植物,用餐時更感舒適。⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆❅ 越南春卷 $118❅ 火車頭 $168❅ 越南燒豬 $388❅ ᴅʀɪɴᴋꜱ: ᴛʜᴇ Qᴜᴇꜱᴛ ʙᴇɢɪɴꜱ $58❅ ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ: 法式雲尼拿奶凍  ___⋆ ⋆ ___ ✿ 越南春卷越南春卷的外皮薄而脆,包裹著各種蔬菜、香草及豬肉。一份4條,炸至金黃色的很是誘人,口感豐富且不油膩。.✿ 火車頭越南料理不能不點的火車頭。配料超豐富,有肥牛,牛展,牛丸,牛栢葉等等;湯底清甜濃郁,把湯喝光也不會口乾;牛肉片也很大片厚身,入口嫩滑又軟腍,香氣十足。.✿ 越南燒豬 似乎是我近期吃過最好食的燒豬。燒豬會先用香茅及胡椒葉醃好,然後再炭燒,燒完後豬皮香脆不油,入口完全沒有罪惡感,而且散發陣陣荔枝木香氣,與中式燒豬用五香粉醃製的味道完全不同,簡單又清新的味道很符合現今都巿人要吃得健康的心態。.✿ 法式雲尼拿奶凍與店員相談甚歡,便送了我一份法式雲尼
⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
❅ 越南春卷 $118
❅ 火車頭 $168
❅ 越南燒豬 $388
❅ ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ: 法式雲尼拿奶凍
 ___⋆ ⋆ ___

✿ 越南春卷
✿ 火車頭
牛肉片也很大片厚身,入口嫩滑又軟腍,香氣十足。
✿ 越南燒豬
似乎是我近期吃過最好食的燒豬。
✿ 法式雲尼拿奶凍
與店員相談甚歡,便送了我一份法式雲尼拿奶凍,人太好了吧~
餐廳是沒有甜品餐牌的,視乎當日師傅按心意及食材制作是日甜品,因此想吃甜品的話記得先問問店員啊!
師傅把班蘭葉加入傳統的奶凍,奶香濃郁綿滑之餘,雲尼拿的香氣搭配班蘭葉的點綴,更是多了一份清香,超讚的!
餐廳除了食物好吃又精緻外,店員也是非常熱情好客;用餐期間與店員聊了不少,能感受到餐廳對食物出品的信心與熱誠,難怪當晚全店滿座,眼見不少熟客呢;
花心的我已向店家承諾會再回訪了,期待下一次的見面!♥
2023-12-16 1160 瀏覽
ᴍâᴍᴀᴍɪs 真的收藏好久了 最近終於到訪 無論是 sᴛᴏʀᴇғʀᴏɴᴛ 跟裡面的環境都好喜歡外面一排木系 ɪɢ-ᴀʙʟᴇ 店面內裏佈滿特色桌椅及植物 充滿外國風情餐廳提供地道越式小食跟湯河撈檬等麵食最近更新了餐牌加入了特色素菜跟聖誕限定套餐𓋪 鮮柚子沙律是個很適合分享的大份量有烤大蝦 混合青瓜 柚子 紅蘿蔔跟香料帶點酸辣味道 是一道很清新的前菜𓋪 越式咖喱雞在咖喱雞與咖喱雜菜粉絲煲間掙扎良久最後還是選了肉類雞塊份量十足 處理得嫩滑且入味 咖喱濃郁惹味又不會過辣記得加配白飯/蒜蓉包沾醬 別具風味𓋪 越南火車頭越南菜吃 ᴘʜᴏ 是常識吧 ~ 就吃一個 ᴄᴏᴍʙᴏ ᴘʜᴏ 有彈牙牛丸 牛𦟌 口感軟稔的美國安格斯肥牛 再喝一口牛味濃郁的湯頭是最近吃過最好吃的 ᴘʜᴏ 𓋪 炭燒菠蘿ᴍâᴍᴀᴍɪs 的得意之作 有別於傳統做法 餐廳把菠蘿外皮切走 剩下滿滿果肉 燒過後仍然超 juicy 又沒渣ᴛᴏᴘᴘɪɴɢ 還有邪惡的忌廉跟焦糖醬 超級滿足𓎾 椰青每個椰青都細心刻上餐廳名字清甜又多汁 相當解渴還可以刮出椰肉享用好久沒有在香港吃過越南菜ᴍâᴍᴀᴍɪs 無論是食物 環境跟服務都很滿意難怪平日的晚上也
ᴍâᴍᴀᴍɪs 真的收藏好久了 最近終於到訪

難怪平日的晚上也不乏座上客
下次要再來嘗一下其他菜式
2023-12-06
2天前 0 瀏覽
店內裝修環境很好。可惜食物方面有大量改善空間。我們二人剛好路過,因為看到環境不錯便試一下。我們點了兩個火車頭越南河粉。一份越南春卷。一個炒通菜。兩杯青檸梳打。整體賣相是OK的。越南河粉上菜時,已經覺得湯不夠熱。那些配菜非常少。所用的辣椒也不正宗。可能是因為碗太凍嘅原因導致湯的溫度降低了。炒通菜淡而無味。越南春卷尚算可以。但我覺得湯有很多添加,不是純牛肉湯。我問店員拿了辣椒醬。他有給我一個小碟。我沒有用直接把辣椒醬放到碗裏。吃到一半的時候,沒有問,他把我的小碟回收了😨我不敢看是否放回去乾淨的地方。整體服務算是有不停注意每位客人,反正當晚沒有很多人。最後埋單$724 。這個價錢,這個品質,不會再試了。
店內裝修環境很好。可惜食物方面有大量改善空間。
我們二人剛好路過,因為看到環境不錯便試一下。
最後埋單$724 。這個價錢,這個品質,不會再試了。
5天前
2024-06-06 0 瀏覽
上環禧利街街角有一間小餐館,有住同區少見懷舊風法式木系裝潢,初次到訪先知道原來呢間MamAmis 主打新派越南菜,店內裝飾同格調都同一般越南菜風氛圍好唔同,每個角落都有打卡位😍餐牌入邊有頭盤、沙律、主菜、湯粉及甜品,仲有主廚推介同需要預訂既菜式,有興趣可以先上網睇左Menu先!🔸美國安格斯生牛肉美國安格斯肉眼切成大大塊薄片,整齊鋪滿白色碟,上面係自家製醬汁、炸蒜、香蔥同埋芫荽。生牛肉保存肉香,再配合濃郁醬汁非常香口惹味!🔸蒜蓉焗牛骨髓一整條牛骨好有氣勢🔥牛骨髓燒過後口感棉密順滑,獨有油香係口內大爆發,配埋旁邊蒜蓉法包一齊食係一個最完美既配搭🥰🔸越南蕃茄蟹湯檬店內其中一個最受歡迎菜式🏅湯底以豬骨湯同蝦醬為基底,配合柔軟檬粉非常掛湯。配料除咗有炸豆腐同扎肉,仲放上一整隻軟殼蟹,成碗麵味道層次豐富,充滿鮮味🤤

🔸美國安格斯生牛肉

🔸蒜蓉焗牛骨髓

🔸越南蕃茄蟹湯檬
2024-06-06 0 瀏覽
晏晝同朋友去食lunch嗌咗一客美國生牛肉湯檬 一客豬頸肉撈檬粉一個小食越式鳳爪兩杯海鹽咖啡食物水準正常 係個撈檬同鳳爪比較好食但係服務態度一定係茶餐廳水準事源我同朋友食到尾聲飲埋杯嘢就走侍應就過嚟叫我同朋友坐去隔離張枱,因為有個四人枱要入 要我哋褪張枱俾佢?我就話我哋都飲埋兩啖就走,唔會坐太耐,所以唔會移未刻 我飲埋兩啖咖啡 想要兩杯水水沖沖口個待應已經勁不悅 話:’你要飲埋兩杯水 就坐過隔離慢慢傾‘跟住我同佢講我哋飲埋淡水就走你可以同後面嗰台人坐住兩邊先,我哋走咗再俾張枱佢哋我哋都飲完啦,一而再要求我哋移係好唔make sense同埋你呢度唔係茶餐廳全單$369,人均消費 $180如果你係茶餐廳,我接受到你哋呢啲服務但係事實唔係所以唔會再嚟呢間餐廳亦唔會推介朋友去
晏晝同朋友去食lunch
嗌咗一客美國生牛肉湯檬
一客豬頸肉撈檬粉
一個小食越式鳳爪
兩杯海鹽咖啡
食物水準正常 係個撈檬同鳳爪比較好食
但係服務態度一定係茶餐廳水準
事源我同朋友食到尾聲飲埋杯嘢就走
我就話我哋都飲埋兩啖就走,唔會坐太耐,所以唔會移
未刻 我飲埋兩啖咖啡 想要兩杯水水沖沖口
個待應已經勁不悅
話:’你要飲埋兩杯水 就坐過隔離慢慢傾‘
跟住我同佢講我哋飲埋淡水就走
你可以同後面嗰台人坐住兩邊先,我哋走咗再俾張枱佢哋
我哋都飲完啦,一而再要求我哋移係好唔make sense
同埋你呢度唔係茶餐廳
全單$369,人均消費 $180
如果你係茶餐廳,我接受到你哋呢啲服務
但係事實唔係
所以唔會再嚟呢間餐廳
亦唔會推介朋友去

海鹽咖啡
2024-06-06
$184.5 (午餐)
屋企附近嘅呢一間越南菜開咗一段時間,一直都躍躍想試,是日難得準時收工,就黎一試究竟。餐廳裝修行雅緻越式鄉村小店風,喺暗黃燈光嘅襯托下,顯得份外浪漫。BUN REU CUA 越南蕃茄蟹湯檬 $168湯頭濃郁香醇,飽含蟹肉及番茄的的甜甜鮮鮮,檬粉滑軟順口,索汁非常,炸豆腐外脆內軟,帶有少少炭燒香氣,軟殼蟹則是酥脆厚肉,整體無咩挑剔,高質。SUON NONG 慢煮豬肋條 $268豬肋條肉質柔嫩,軟硬適中,帶有淡淡的香茅香氣。不過要說我最喜歡的卻不是豬肋條,而是搭配的雞油飯,香氣十足,減肥都忍唔住食個清光。RAU XAO 炒時菜 $108通菜爽脆嫩綠,而且低油,不過調味略濃。MANGO STICKY RICE 芒果糯米飯 $108一向中意芒果糯米飯,會order是單純出於個人的喜好,本身其實冇太大期望,因為畢竟芒果糯米飯做得好食嘅大部分都係泰國餐廳,點知食完之後竟然覺得幾有驚喜,芒果香甜當造,而且大大粒,厚肉多汁。糯米飯比起平時嘅糯米飯更要糯口煙韌一些,平日鍾意食芋圓嘅話應該幾鍾意呢個質感。

BUN REU CUA
越南蕃茄蟹湯檬 $168

SUON NONG
慢煮豬肋條 $268

RAU XAO
炒時菜 $108
通菜爽脆嫩綠,而且低油,不過調味略濃。

MANGO STICKY RICE
芒果糯米飯 $108

2024-05-18 15 瀏覽
點了炒菜,冷的,被推介點了兩百多的pork ribs, 上枱都是冷的,還有一吃便吃得出豬的不新鮮味道,蟹肉湯檬粉,又是失望⋯兩人吃了七百多,說真的,真是rip off..
點了炒菜,冷的,
2024-05-14 25 瀏覽
☆ 𝙈â𝙢𝘼𝙢𝙞𝙨上環禧利街27號富輝商業中心地下A&B號舖✦ 越南蕃茄蟹湯檬一開始我試左啖湯先,好味喎!係我鍾意個d濃得黎有蕃茄味但又唔假嘅,除咗面頭大大隻脆卜卜嘅軟殼蟹之外,入面仲有好多配料,又豆腐又扎肉又肉丸,真心正٩( ᐛ )و✦ 慢煮豬肋條豬肋條好淋,輕輕一切已經好容易分得開,無乜肥膏唔會好肥,好夠味好好食,個黃油飯都好香,雖然好罪惡但都忍唔到食左好多啖XD✦ 越南春卷勁熱辣辣脆卜卜,我鍾意點完酸汁包住生菜一齊食,再清爽啲。✦ 甜蔗蝦蝦肉好彈牙,隱約有少少蔗味係入面,個醬有香茅味帶d辣,一齊食好惹味。✦ Blackbird Song 百鳥齊鳴Vietnamese Coffee Liqueur / Whiskey / Coconut呢個係高身個杯,好好飲呀我覺得,有少少Baileys嘅感覺。✦ Autumn Wind 春花秋月Song CAI GIN / Ratafia Rossi / Aperol / Orange呢個睇顏色都覺得開心,橙橙紅紅咁,用左越南Gin第一次試,又幾得意。✦ Pandan Panna Cotta好滑,又唔會太甜,好味我鍾意! 呢到環境氛圍我都覺得幾靚
☆ 𝙈â𝙢𝘼𝙢𝙞𝙨
上環禧利街27號富輝商業中心地下A&B號舖

✦ 越南蕃茄蟹湯檬

✦ 慢煮豬肋條

✦ 越南春卷
勁熱辣辣脆卜卜,我鍾意點完酸汁包住生菜一齊食,再清爽啲。

✦ 甜蔗蝦

✦ Blackbird Song 百鳥齊鳴

✦ Autumn Wind 春花秋月

✦ Pandan Panna Cotta
好滑,又唔會太甜,好味我鍾意!

呢到環境氛圍我都覺得幾靚又舒服,都見到有其他客人係特登黎飲野chill下,價錢合理服務都好好,下次都去試下其他野先(๑˃̵ᴗ˂̵)

2024-05-07 25 瀏覽
經過上環禧利街,給這家店吸引目光,懷舊式法國小店裝潢,以紅木色設計為主,優雅而浪漫 💕.入內原來是主打越南菜餐廳,餐廳採用透明玻璃窗設計,可以觀看街外景色,晚餐時段很多外藉遊客進來,好不熱鬧💞 . 餐點選擇頗多,全部都是越南特色食物💞. ▪️越南春卷 $118外面炸至金黃色,入口非常香脆,內餡包裹着豬肉跟蔬菜等,食時配上越南醬汁,味道令人回味💞.▪️串燒拼盤 $158燒牛肉串跟雞肉各兩串,串燒以檸檬葉相隔串起,燒出來除了肉香還帶帶檸檬葉香味,外焦內肉嫩💞. ▪️咖哩雞$168 + $30 蒜蓉包黃咖哩甜中帶辣,不吃辣人士也可輕易吃上,咖哩味香濃,我們多點了蒜蓉包同吃,蒜蓉包香脆,再沾上咖哩汁,味道回味無窮💞. ▪️菠菜炒飯食168以新鮮菠蘿盛載着炒飯,菠蘿絕對是即開,我望住拿進廚房,炒飯佈滿腰果、花生、肉鬆、菠蘿粒、牛肉,非常豐富可口💞.▪️椰青 $68 燙上餐廳名字椰青,冰凍清甜💞 ▪️lovers oh the Mountains $58陣陣薄荷味,入口清爽,夏日飲品💞
. ▪️越南春卷 $118
▪️串燒拼盤 $158
. ▪️咖哩雞$168 + $30 蒜蓉包
. ▪️菠菜炒飯食168
▪️椰青 $68
陣陣薄荷味,入口清爽,夏日飲品💞
2024-05-06
Feast of Friends at MâmAmisJust had the most incredible dinner at MâmAmis on Hillier Street in Sheung Wan!  This brand new restaurant takes Vietnamese cuisine to a whole new level, blending it with French influences for a truly unique and sophisticated experience. ✨-Highly appreciate their legendary charcoal grilling techniques, everything gets that incredible smoky kiss that takes dishes to the next level.The atmosphere is amazing as well - warm, inviting, and perfect for a gathering of friend
Feast of Friends at MâmAmis

The atmosphere is amazing as well - warm, inviting, and perfect for a gathering of friends.

We started with the Chargrilled Betel Leaf Wagyu Beef

- melt-in-your-mouth Wagyu wrapped in fragrant betel leaves, cooked to perfection over charcoal.

The accompanying Nuoc Cham dipping sauce adds a vibrant punch.
 For mains, we shared a feast:

Vietnamese Grandma Crab and Tomatoes Soup Noodles -

This nostalgic and comforting broth was bursting with rich crab flavor.

Each spoonful revealed a symphony of textures -

crab meat roe souffle, crispy fried tofu, delicate rice vermicelli noodles,

and juicy soft shell crab all swimming in a rich pork bone broth infused with fragrant shrimp paste.

Every bite was a revelation!

Baby Rack Pork Ribs -
Forget dry, overcooked ribs! MâmAmis takes slow-cooking to a whole new level.

These baby racks spend a luxurious 36 hours slow-cooking before getting a final kiss of the grill.

Pork ribs so tender they practically fall off the bone, glistening in a mouthwatering lemongrass sauce.

Each bite was juicy, flavorful, and infused with the subtle smokiness from the charcoal.

Vietnamese fried rice was the perfect accompaniment.

To quench our thirst, we sipped on refreshing Red Date and Longan Tea with Pandan Leaves and the Iced Coconut Milk with Pandan Jelly.

The perfect counterpoint to the rich food.

Finally, we ended our feast of friends on a sweet note with the Fried Banana with Ice Cream. Crispy, golden bananas met decadent homemade
coconut ice cream, rich chocolate sauce, and fluffy whipped cream.

It was a delightful way to cap off an unforgettable dining experience.
MâmAmis is a must-visit for anyone seeking a unique and delicious adventure! Come for the cultural fusion, stay for the art of charcoal grilling that elevates every dish.

#Foodie #HongKong #VietnameseCuisine #FrenchFusion #MâmAmis #FeastofFriends
之前lunch time經上環見到呢間裝修好靚,初初以為西餐黎,原來係越南fusion法國菜😳bookmark左一段時間今次黎夜晚食啦🤍,好中意佢窗口既設計!內𥚃種滿植物配以木系主調,好有異國風情既感覺,吊燈夜晚仲有自動光暗轉換,淨係環境氣氛都加晒分🥰炭燒蝦柚子沙律蝦幾大隻好彈牙,伴隨炭燒香🍤柚子清新開胃,沙律夠濕潤多汁🤍越南牛腩煲配蒜蓉包最喜歡既一道菜❗️牛腩原來可以咁美味咁嫩滑咁入味🥹佢仲配左個小火爐燒住保溫,作為打卡既我都唔洗驚影到凍晒😂蒜蓉包加埋佢牛腩煲汁真係一流~越南番茄蟹湯檬番茄清甜,原隻軟殼蟹上😍雖然浸住湯,但依然香脆❤️入面仲有手打豬肉丸、豆腐、扎肉、蒜片,整體口感都好豐富~串燒拼盤厚肉大份,叫左牛雞雙拼六串,配了咖喱汁,個人覺得雞串更出色😍椰青入面好厚肉,清甜爽口😝

炭燒蝦柚子沙律
蝦幾大隻好彈牙,伴隨炭燒香🍤
柚子清新開胃,沙律夠濕潤多汁🤍

越南牛腩煲配蒜蓉包

越南番茄蟹湯檬

串燒拼盤

椰青
入面好厚肉,清甜爽口😝

2024-03-11 58 瀏覽
餐廳以創新形式,混合法式做法,製作出不一樣越南菜,既精緻又高質!以為簡單菜式卻做出驚喜味道!環境帶法式小館風情,再者在店員熱情服務下,令整體高評變得更昇華!值得再回訪~🔸越南燒豬($388)菜式為預訂菜式,當日剛好有客人預訂先有幸地同時食到.豬皮烤到酥香,一咬即碎,炭香味亦同時滲出.乳豬肥瘦比例佔半,配合胡椒葉及香茅醃好,完全不油膩🔸蕃茄蟹湯檬($168)誤以為蕃茄湯清新健康,但湯底加入蟹膏,再用越南香蔥,芫荽,小蕃茄點綴後卻有另一番體驗!湯頭濃郁而且惹味!軟殼蟹大隻香脆,配料更包括炸豆腐,扎肉,越式肉丸及肉碎,非常豐富,驚喜之作!🔸炭燒香葉牛肉卷($138)用安格斯牛肉切碎再用香葉包裹,為傳統菜色.單吃調味帶微酸,加入爽口蘿蔔絲及生菜包裹後更清爽,且帶風味🔹越南鹽香咖啡($68)🔹椰青($68)推薦喜愛提拉米蘇與咖啡人士!味道香濃有層次,上層軟綿泡沫,滑身似忌廉.下層咖啡不苦澀.一呷入口感覺似食甜品,猶如Tiramisu般滑溜,大推大推!椰青大隻,清新爽口,印上餐廳名稱更有標誌性

🔸越南燒豬($388)

🔸蕃茄蟹湯檬($168)

🔸炭燒香葉牛肉卷($138)

用安格斯牛肉切碎再用香葉包裹,為傳統菜色.
單吃調味帶微酸,加入爽口蘿蔔絲及生菜包裹後更清爽,且帶風味

🔹越南鹽香咖啡($68)🔹椰青($68)