2024-01-25 47 瀏覽
假日來西貢放鬆心情.享受陽光海灘。最後少不免享用美食..餐廳有很多。比較少人知道西貢新開有一間高級酒店WM.今日就專登去嗰度嘅洒店餐廳Msquare 食晚飯。餐廳環境好舒適。豪華裝潢空間大. 樓底高。光線好。集娛樂。休閒。美食。好有度假感覺。餐廳菜式選擇多。 八個大人聚餐。座位闊落。C型大枱自成一格私隱度高。服務員招待殷勤。//Beef Brisket Taco $138自家煙燻牛腩食材配搭鮮艷。主材料以蔬菜為主。粟米餅上放上切成粒狀的材料有牛腩粒。有紅腰豆有燈籠椒.椰菜.蕃茄仔。味道好又健康。看到就想吃。

//Beef Brisket Taco $138
自家煙燻牛腩
2024-01-22 37 瀏覽
閨蜜趁假日車我入來WM酒店 Chill 一 Chill,想不到有間M Square餐廳如此美味😋😋酸忌廉牛油果醬薯條($52)這道菜以其獨特的組合令人驚艷。薯條炸得金黃酥脆,外層酥脆內裡軟嫩,搭配酸忌廉牛油果醬,為薯條增添了豐富的奶油口感和柔滑的牛油果風味。醬料的酸度和奶油的香濃完美平衡,為整道菜帶來了令人愉悅的口感和味道。雜蘑菇,炒洋蔥&黑松露薄餅($198)這道黑松露薄餅絕對是一道令人難忘的菜餚。薄餅的餅底烤得酥脆,口感輕盈。上面鋪滿了各種新鮮的雜蘑菇和炒洋蔥,炒至香軟,為整道菜增添了豐富的口感和層次感。而黑松露的香氣則在口中瀰漫開來,為菜餚增添了一抹獨特的風味。這道薄餅結合了蘑菇的鮮美、洋蔥的甜味和黑松露的香氣,味道絕對令人驚豔。安格斯牛肉肉醬闊麵&溫泉蛋($159)這道安格斯牛肉肉醬闊麵是一道豪華又美味的主菜。闊麵煮得剛剛好,保持了彈牙的口感。牛肉肉醬濃郁香濃,融入了麵條的每一根。溫泉蛋的蛋黃柔滑綿密,破開後與牛肉肉醬混合,為整道菜增添了濃郁的口感和豐富的味道。這道菜結合了嫩滑的闊麵、濃郁的牛肉肉醬和蛋黃的柔滑,每一口都帶來了滿足感。士多啤梨,窩夫,焦糖薄脆&士多啤梨醬($14

酸忌廉牛油果醬薯條($52)

雜蘑菇,炒洋蔥&黑松露薄餅($198)

安格斯牛肉肉醬闊麵&溫泉蛋($159)

士多啤梨,窩夫,焦糖薄脆&士多啤梨醬($148)
這道甜點令人垂涎欲滴。窩夫烤得金黃酥脆,口感鬆軟,散發著香氣。士多啤梨醬酸甜可口,與窩夫的香氣和焦糖薄脆的脆脆口感完美搭配。焦糖薄脆增添了菜餚的層次感和口感豐富度。整道甜點結合了窩夫的酥脆、士多啤梨的鮮甜和焦糖薄脆的脆脆口感,每一口都帶來了令人愉悅的味覺享受。

M Square (西貢)
地址:西貢惠民路28號洲至奢選香港WM酒店地下低層A1號舖
2024-01-19 62 瀏覽
M Square地址: M Square (西貢)地址: 西貢惠民路28號洲至奢選香港WM酒店地下低層A1號舖次次經過西貢都會見到呢間酒店,今次特登行過嚟,發現裏面都有唔少餐廳。今次我地就揀左M Square,佢嘅餐廳好闊落,環境好大,坐得舒適,而且光線充足,好有渡假嘅感覺。餐廳主要提供西餐,選擇非常多。Pulled Pork & Pineapple $195呢個pizza裹面有手撕豬肉,菠蘿,紅洋蔥,pizza個底做得好鬆脆😍😍Calamari squid Ink Pasta $169芥末忌廉汁墨汁意粉墨汁意粉彈牙滑順,配埋濃郁嘅芥末忌廉汁,帶嚟一種微辛香同酸酸地嘅味道,幾開胃👍Pancetta Carbonara $159煙燻煙肉白菌蛋黃忌廉汁意粉煙肉嘅煙燻香氣同白菌嘅鮮味相融合,加上蛋黃忌廉汁嘅濃郁滑順,每一口都好好滋味,配搭独特嘅醬汁,絕對唔會失望!Le Foie Gras Burger $188香煎鵝肝 ,安格斯牛肉 , 無花果醬 & 芝士漢堡拌薯條或沙律好細心幫手切咗四份,方便我哋一齊食👍👍欣賞個漢堡包上到嚟仲係暖嘅,啲牛肉仲好正添!我地揀左配薯條,份量多得驚人😱😱Hon
M Square
地址: M Square (西貢)

Pulled Pork & Pineapple $195

Honeycomb Pancake $128
厚班戟`焦糖牛油,楓葉糖漿 & 水果
Mango & Coconut Pancake $145
厚班戟,芒果 ,椰奶 ,烤椰子餅碎
班戟煎得金黃鬆軟,厚實富有口感。配搭唔同嘅餡料,如鮮果、忌廉同楓糖,每一口都帶嚟甜蜜滋味。二款都各有特色,一定要試吓!

Cappuccino $48
Mocha $56
2024-01-17 34 瀏覽
西貢🌹親民海邊酒店餐廳店鋪: M Square地址: 西貢惠民路28號洲至奢選香港WM酒店地下低層A1號舖今日難得去西貢chill下,梗係想餐好既🤣🤣玩完一日咁岩經過海邊酒店WM Hotel時,見到酒店入面有間充滿渡假風的餐廳M Square,價錢重非常親民添👍👍,完全唔似平時酒店餐廳價位,咁就梗係要試試😆😆⭐ Roasted Beed Salad🥗 $165沙律超級大份,有勁多配菜,包括有烤牛扒🐮,羅馬生菜🥬,黑醋洋蔥,小蕃茄🍅,燈籠椒,青瓜🥒,紅腰豆,菲達芝士🧀&蜜糖芥末醬😆羅馬生菜🥬非常新鮮爽脆,咬落去好爽口。另外烤牛扒都好juicy,唔會難咬😋😋⭐ Mussels Pot $176🤩大推!!🤩青口好飽滿鮮甜,有勁多隻🤩🤩而且個忌廉洋蔥sauce好香滑濃郁,麵包條夠鬆軟🍞麵包氣配忌廉一齊食好夾好好味!🥰⭐ Truffle Mushroom Pizza 🍕 $198Pizza 🍕一嚟到就聞到勁香Truffle香味,而且個Pizza夠晒熱辣辣,側邊同底部都好脆口,Mushroom都好好食,同Truffle好夾😋• 整體•食物: 𝟺/𝟻環境: 𝟺/𝟻
西貢🌹親民海邊酒店餐廳

店鋪: M Square

⭐ Roasted Beed Salad🥗 $165

⭐ Mussels Pot $176

• 整體•
食物: 𝟺/𝟻
環境: 𝟺/𝟻
2024-01-17 28 瀏覽
Pulled Pork & Pineapple $195手撕豬肉,菠蘿,紅洋蔥拉絲豬肉嘅軟嫩口感同菠蘿嘅酸甜風味相得益彰。加埋薄脆嘅薄餅底同濃郁嘅芝士,每一口都帶嚟驚喜!Calamari squid Ink Pasta $169芥末忌廉汁墨汁意粉墨汁意粉彈牙,配上鮮嫩的魷魚肉,每一口都帶嚟濃郁嘅海鮮風味。黑色嘅墨汁意粉令人驚艷,味道鮮美而獨特。Pancetta Carbonara $159煙燻煙肉白菌蛋黃忌廉汁意粉煙肉香氣同蛋黃忌廉醬汁完美融合,配上彈牙嘅意大利麵,每一口都帶嚟濃郁嘅奶香和咸香。Le Foie Gras Burger $188香煎鵝肝 ,安格斯牛肉 , 無花果醬 & 芝士漢堡拌薯條或沙律鵝肝與精緻牛肉漢堡完美結合,濃郁醇厚。加埋新鮮生菜同酥脆麵包,每一口都係享受。Honeycomb Pancake $128厚班戟`焦糖牛油,楓葉糖漿 & 水果Mango & Coconut Pancake $145厚班戟,芒果 ,椰奶 ,烤椰子餅碎鬆軟嘅餅體,搭配楓糖漿同鮮果,每一口都帶嚟甜蜜滋味。二款都各有特色,好味Cappuccino $48Mocha $56
Pulled Pork & Pineapple $195
手撕豬肉,菠蘿,紅洋蔥

Calamari squid Ink Pasta $169

Mango & Coconut Pancake $145
厚班戟,芒果 ,椰奶 ,烤椰子餅碎

Cappuccino $48
Mocha $56
今日天氣晴,我哋即刻帶Mina去西貢曬吓太陽,呼吸下新鮮嘅空氣!我哋去西貢海邊沿路慢行嘅時候途經WM Hotel,之前我哋都去過WM Hotel staycatio,環境非常優美,打卡影相好地方,跟住見到M Square餐廳,就順便入去食個tea ☕️M Square位於西貢惠民路28號洲至奢選香港WM Hotel地下低層,建議可以喺西貢巴士站沿海邊路一直行過去,同事可以欣賞埋西貢嘅海景,沿途好多人放狗狗散步同放風箏🪁M Square 以家庭聚餐為主題的西餐廳,餐廳內幾部大電視,都可以欣賞到精彩的球賽,坐位好寬敞又舒適,好適合一家大細嚟聚餐,向上望玻璃窗可以望到藍藍嘅天空,心情即刻變得輕鬆又愉快!✨今次選咗以下食品✨🌟Le Foie Gras Burger $188香煎鵝肝安格斯牛肉芝士漢堡配薯條,鵝肝煎得岩岩好,唔會太油,加埋無花果醬、生菜、蕃茄仔、紅椒同洋蔥等,再配上厚厚的安格斯漢堡扒同芝士,非常滿足嘅一個漢堡餐,岩晒鐘意食鵝肝同牛肉嘅我!🌟 Calamari Squid Ink Pasta $165芥末忌廉汁配上墨魚汁意粉,忌廉汁味道酸酸甜甜幾開胃,鋪滿大量墨魚,食落清新,唔會覺得

✨今次選咗以下食品✨

🌟Le Foie Gras Burger $188

芥末忌廉汁配上墨魚汁意粉,忌廉汁味道酸酸甜甜幾開胃,鋪滿大量墨魚,食落清新,唔會覺得漏。
🌟 Tiramisu Pancake$135
厚班戟配Tiramisu醬、松子仁及咖啡糖漿,多層次的口感,個pancake入口即溶,Mina最愛❤️,連拌碟嘅生果都食埋

🌟Chocolate Milkshake $68
Mina要求點的Chocolate Milkshake ,朱古力味香濃,個cream好幼滑,質地比較杰身,Mina以為自己食緊雪糕🙂
🌟Mocha Latte $60
淡淡的清新綠茶味,唔太甜,配漢堡一齊飲,非常好的配搭!

2024-01-13
M Square今次介紹西貢WM酒店入面一間「M Square」Cafe餐廳,呢間Cafe除咗酒店客人入嚟食之外,亦都有外來客入嚟食,如果買外賣嘅話可以吹住海邊風嚟食,寧舍Chill!食完仲可以玩入面嘅野,如桌球、足球機同高爾夫球比食客玩,Cafe入面相當闊落,好啱輪椅人士行完西貢入去Chill下!1.Portobello Beef Burger 配沙律$169(9/10)呢個burger超大份,麵包甜甜超鬆軟,入面有安格斯牛肉、黑松露忌廉煮大啡蘑菇、洋蔥同芝士!沙律超新鮮多汁!2.Four Cheese 四色芝士$239(10/10)呢個四色芝士批外形似星形,中間係薄批底,旁邊有少少厚度,平時食厚批最尾最厚係最難食,呢個唔會,超軟熟,入面仲有芝士,整個四色芝士有burrata、gorgonzola、mozzarella同mascarpone,四重芝士食落唔會互相搶,又唔會好滯,超好味!3.Triple Cheese chips $52(8/10)呢個三重芝士醬薯條芝士味好重,炸得好香口,薯條粗長,可惜薯條食到底無哂芝士就要點茄汁,芝士分別係Mozzarella cheese、parm
M Square

沙律超新鮮多汁!

2.Four Cheese 四色芝士$239(10/10)

呢個三重芝士醬薯條芝士味好重,炸得好香口,薯條粗長,可惜薯條食到底無哂芝士就要點茄汁,芝士分別係Mozzarella cheese、parmesan cheese同cheddar cheese sauce,第一次食咁超邪惡!

4.Cappuccino $48(10/10)
超滑超香濃,勁好飲!

5.Two Moons Signature Dry $78(8/10)
呢杯係Hong Kong GIN酒,酒精味強烈,飲落有淡淡橙皮味,只係細杯咗少少姐!

2人總共價錢$645,有加一服務費!

個人口味總評分:9/10

@msquarehongkong

地址:西貢惠民路28號洲至奢選香港WM酒店地下低層A1號舖

#M Square #cafe #西貢 #西貢好去處 #西貢美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

• FourCheesePizza
2024-01-12 42 瀏覽
行到酒店附近,想搵間餐廳食野。餐廳環境都唔錯,地方比較大,坐得好闊落同舒適。Calamari Squid Ink Pasta🍝意粉口感唔錯,都係彈牙嘅,最主要有芥末籽煮嘅醬汁,同意粉都好夾,喺出面相對少D食到呢種配搭。Salami Picante Pizza🍕一嚟到個Pizza好熱辣辣,Pizza底部同側邊亦都好香脆,加上拉絲嘅芝士,好味,但唯一係呢款Salami就鹹咗d。行到攰,想慢慢坐飲杯嘢,傾吓計的話,呢間餐廳都OK。
行到酒店附近,想搵間餐廳食野。

餐廳環境都唔錯,地方比較大,坐得好闊落同舒適。

Calamari Squid Ink Pasta🍝

Salami Picante Pizza🍕

行到攰,想慢慢坐飲杯嘢,傾吓計的話,呢間餐廳都OK。
2024-01-10 54 瀏覽
牛肉漢堡同薯菜真係絕配!牛肉漢堡好juicy,夾埋軟綿嘅漢堡包同脆脆嘅生菜,食落超滿足。薯菜就更加勁啦,薯條炸到金黃香脆,兩樣一齊食真係好滿足!每口咬落去,香味同味道完美結合。Pancetta carbonara真係好濃味!煙肉煮得香脆,同埋濃郁嘅蛋黃醬汁混合,配埋彈牙嘅義大利麵,味道超滿足。每一口都係奶油嘅幸福感,絕對係一道令人垂涎欲滴嘅義式經典!而Mint chocolate就係清新到爆啊!薄荷同朱古力組合,口感真係好迷人。冰涼嘅薄荷同濃郁嘅朱古力勁涼勁爽! 絕對係一個令人欲罷不能嘅飲品選擇!每次去我都會飲!

每次去我都會飲!
Portobello  beef  burger
Mint  chocolate
Pancetta  carbonara
Portobello  beef  burger
Mint  chocolate
Pancetta  carbonara
2024-01-09 54 瀏覽
有什麼好得過在風和日麗的星期日下午,去西貢海邊散步?就是散步前先去位於WM hotel 地下這家可以看到藍天白雲,又不用曝曬的餐廳吃一頓美味的午餐。Le Foie Gras Burger: Foie Gras 是法文,鵝肝是中文。咬開煎得脆脆的外皮,鵝肝入口即溶,香滑的鵝油滲入充滿牛味的漢堡扒,油香和肉香互相輝影,因為有甜蜜中帶微酸的無花果醬,不覺肥膩只覺惹味Calamari squid ink pasta: pommery芥末忌廉汁香滑中略帶辛香,和墨魚汁意粉本身輕輕鹹香很配合,也不會太濃味搶去魷魚的味道。Tiramisu pancake: 兩件打發得高高的梳乎厘pancake疊起來搖搖欲墜,可想而知質地非常鬆軟。上面鋪了一層tiramisu 的芝士再灑上可可粉。一口咬下去,首先是tiramisu 那種忌廉芝士混合了可可粉的味道,非常滑溜。然後是梳手厘pancake 充滿蛋香入口即化的口感,把我最喜歡的兩款甜品二合一Hot cappuccino: 咖啡香濃,奶泡綿密,拉花好看,也沒有什麼可以挑剔了Iced Matcha latte: 抹茶和牛奶的比例剛剛好,有茶香而不太苦澀就是我那杯

有什麼好得過在風和日麗的星期日下午,去西貢海邊散步?

Iced Matcha latte: 抹茶和牛奶的比例剛剛好,有茶香而不太苦澀就是我那杯茶。

• Tiramisu Pancake
2024-01-08 33 瀏覽
呢日同大大、細細去西貢海濱散步,之後去咗沙灘嗰度玩吓沙,睇吓海景,玩到攰,就行咗去WM酒店食嘢,我哋揀咗呢間M Square.呢間餐廳好大,四周圍都有梳化座椅,非常舒服,又有啲設施俾人玩,我仲見到有小型哥爾夫球場,響度食嘢真係好寫意!慢煮手撕豬肉,酸椰菜,香草蕃茄汁芝士千層麵:慢煮的手撕豬肉鮮嫩多汁,配上酸椰菜的爽脆,營造出了一種美味的對比口感。香草蕃茄汁給予整道菜一種豐富的味道,與芝士的濃郁相得益彰。千層麵的層層疊疊展現出美食的藝術感,每一口都能品嚐到豐富的風味,絕對值得一試。啤酒粉漿炸大西洋鱈魚配薯條&他他醬:鱈魚的肉質鮮嫩,外層的啤酒粉漿則酥脆可口,給予整道菜一種美妙的口感。薯條的炸至金黃酥脆,與鱈魚完美搭配。他他醬的酸甜味為這道菜增添了一種美味的層次。
呢日同大大、細細去西貢海濱散步,
之後去咗沙灘嗰度玩吓沙,睇吓海景,
玩到攰,就行咗去WM酒店食嘢,
我哋揀咗呢間M Square.

慢煮手撕豬肉,酸椰菜,香草蕃茄汁芝士千層麵:

啤酒粉漿炸大西洋鱈魚配薯條&他他醬:
2024-01-08 107 瀏覽
呢日同大少、小妹去西貢海濱行吓,行到去小草地度放下風箏,放完風箏就行咗去M Square食嘢!呢度環境十分寬敞,坐嚮邊都摸佢望到個大電視,又見到有桌球枱玩,真係好悠閒生活,好似去咗度假咁!BBQ Chicken Pizza:雞柳的嫩滑與燈籠椒和紅洋蔥的清脆相輔相成。燒烤醬的獨特風味為整個Pizza增添了一股獨特的甜辣滋味。配料之間的平衡非常出色,每一口都能品嚐到每種成分的豐富風味。酥脆的麵皮提供了完美的口感,使得這款Pizza更加美味可口。黑松露大啡菇&溫泉蛋意粉:大啡菇的鮮美和黑松露的香氣相互融合,為整道菜鋪上了美味的基調。溫泉蛋的柔軟蛋黃與意粉的彈牙口感相得益彰。每一口都能品嚐到黑松露的香味,為這道菜增添了一種奢華感。
呢日同大少、小妹去西貢海濱行吓,
行到去小草地度放下風箏,
放完風箏就行咗去M Square食嘢!

BBQ Chicken Pizza:

黑松露大啡菇&溫泉蛋意粉:
BBQ Chicken Pizza
黑松露大啡菇&溫泉蛋意粉
Blackcurrant  &  Raspberry  Iced  Tea
BBQ Chicken Pizza
黑松露大啡菇&溫泉蛋意粉
2024-01-03 44 瀏覽
聖誕節約了朋友去西貢逛逛,夜晚到了酒店內的餐廳,這裡有各種玩樂遊戲,空間感不錯意大利辣肉腸 + 芝士是絕配,辣肉腸鹹香,帶有點點辣味,濃厚的半溶mozzarella 芝士,邪惡感倍增燒頂級肉眼牛扒 7成熟Medium-Well 帶有粉紅色肉,外層煎到有焦香,牛扒肉嫩多汁,肉質靚,配上紅酒燒汁,更覺juicy 安格斯牛肉肉醬闊麵夠惹味,闊麵口感更好,柔軟有彈性,牛肉肉醬有肉香,混合溫泉蛋口感更幼滑。Apple juice + pineapple juice 一口清新

2023-12-24
10 分鐘 (堂食)
2024-01-03 56 瀏覽
難得平日有一日學校假期,打算去西貢打高爾夫球,可惜已經Full booking。外面廿幾度可以舒舒服服一家大小玩一個下午,就想起西貢WM 酒店入面嘅 M square,有得食又有得玩😋食物方面好有質素,我哋點咗:Iron Grilled Rib-eye,Grilled prime rib eye steak 12oz, red wine gravy, mashed potatoes & vegetables燒頂級肉眼牛扒,紅酒燒汁,薯茸,雜菜。有小朋友關係,我哋點7成熟,但牛扒一啲都唔乾,肉質非常之多汁嫰滑,超級推介大家嚟試!Buttermilk Chicken Waffle Deep tried buttermilk chicken. mixed salad & honey mustard sauce炸雞,沙律,窩夫+蜜糖芥末醬,呢個係小朋友最愛,炸雞非常香口,配上甜甜窩夫好韓式嘅食法。Maple Bacon Cheese Burger Burger bun, angus beef patty, maple bacon,chondar ch se a nomemade sauce s

食物方面好有質素,我哋點咗:
chondar ch se a nomemade sauce served with tres salad
安格斯牛肉,楓葉漿煙肉 & 芝士漢堡伴薯條。牛肉夾住煙肉上桌時仲暖暖地,一軟一硬口感非常豐富,一口咬落仲有肉汁流出嚟,又好脆卜卜薯條,小朋友話好味👍🏻

大家食飽飽就過隔離嘅「玩樂區」玩,我哋一邊打高爾夫,一邊食小食+飲品
Snacks CUP 點咗
Classic Nachos
墨西哥粟米片,芝士醬,墨西哥辣椒,醬番茄莎莎,酸忌廉 &牛油果醬
Peanut Butter Banana waffle
焦糖香蕉,烤杏仁,朱古力蛋糕,花生醬,窩夫 &雲尼拿雪糕

我哋都非常開心寫意,仲有哥哥指導示範打高爾夫球。我哋6個人輪流打,打咗差唔多兩小時都唔想走呢!適逢聖誕節夜晚仲有燈飾睇,我哋影吓相行吓就過咗美滿嘅一日🥰下次一定會再同朋友嚟👍🏻👍🏻👍🏻

2024-01-01 42 瀏覽
Pulled pork and pineapple pizzaPizza 勁多料,手撕豬肉足味,cheese味好重,好juicy,我就鍾意Pizza有菠蘿,感覺冇咁流,fresh d hahaGrilled agues beef tenderloin & foie gras肉質嫩滑,唔會好乾,牛肉有厚度,鵝肝都好大塊,夾埋一齊食一流👌🏻👍🏻Lobster mac and cheese燒龍蝦尾龍蝦汁通心粉配雙重芝士,cheddar芝士同parmesan芝士,濃濃芝士味,芝士控一定要食,極度推薦🌟🌟🌟Banoffee cream brulee pancake厚班戟整得非常輕盈,咬落好鬆軟,拖肥醬加吉士醬混搭好夾,咸甜香味,好yummy 😽😽😽原來佢仲有個special promotion take away menu: snake cup with sweet lover / alcoholic我就揀左酸忌廉牛油果醬薯條 + juice 只係 $58超大兜!!3個人黎西貢買返個慢慢一路行一路食都得😎😎

Lobster mac and cheese

Banoffee cream brulee pancake