2019-05-03 60 瀏覽
LOST STARS LIVEHOUSE BAR & EATERY⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ 好chill 既餐廳 夜晚有live Band演出 中午都有個大屏幕俾你一路聽音樂一路睇MV😆樓底好高感覺好舒服 嗰日仲見到有一班人喺度慶祝生日好熱鬧好開心 🥳🥳⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ 香煎熊本牛西冷 配香滑薯蓉及蒜香雜蔬$158跟餐配南瓜湯 好重南瓜味味道較甜🙈 牛西冷正呀!肉質鬆化 外面煎到脆脆地 😆但食到個邊有d筋~法式油封去骨雞腿 配奶油芥末汁及輕炒時蔬$128雞腿肉質幾滑 配奶油芥末汁好清新 ! 藍莓乳酪 士多啤梨乳酪好重好味又唔甜 兩杯味道都好自然💓加$30是日精選蛋糕試咗草莓乳酪蛋糕同朱古力心太軟 草莓乳酪蛋糕味道好清新 比較酸 而朱古力心太軟就唔夠流心 而且朱古力味唔夠濃 偏甜~⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎

香煎熊本牛西冷 配香滑薯蓉及蒜香雜蔬$158
跟餐配南瓜湯 好重南瓜味味道較甜🙈

牛西冷正呀!肉質鬆化 外面煎到脆脆地 😆但食到個邊有d筋~

法式油封去骨雞腿 配奶油芥末汁及輕炒時蔬$128
雞腿肉質幾滑 配奶油芥末汁好清新 !

藍莓乳酪 士多啤梨乳酪
好重好味又唔甜 兩杯味道都好自然💓

加$30是日精選蛋糕

📍地址
大角咀利得街11號利奥坊一期地下506號舖
☎️電話號碼
之前食過一次Lost⭐,對食物水準同餐廳嘅環境都留下左好深刻嘅印象🙃 今次舊地重遊,喺去嘆Weekend Lunch🍴呢度要夜晚指定時間先有live聽🎶(💁🏻‍♀️極度建議大家去),所以我地去果個時段都喺播緊音樂,但揀嘅歌都唔會馬虎,多數都係cover 版嘅流行歌,環境同樣坐得好舒適,係朋友短聚嘅好地方👭-油封三文魚配馬鈴薯泥($128) 佢哋會用油封嘅方法先去烹調,所三文魚肉香嫩🥰 最正喺經過高溫煎過嘅魚皮煙韌有咬口,面頭魚油夠晒香口🐟 隔離嘅醬汁會有啲辣,但配埋個三文魚就好惹味!香煎熊本西冷配香滑薯蓉($158) 西冷只可以揀七成或者全熟,係七成嘅情況下唔會過熟,都重牛味同有咬口🐄 係薄身左少少,同筋位都偏多。Strawberry yogurt,面頭有塊士多啤梨,影相好靚🍓 偏甜左少少,但士多啤梨味唔會假,都濃乳酪味❣Cappuccino蛋糕(+$30)☕️,佢每日嘅蛋糕都唔同,個日食就有三款揀咁多,而依個蛋糕嘅Mousse夠滑口,咖啡味絕對濃郁,再加埋啲crumble食落幾過癮👌🏽-總結而言,食過兩次,兩次都冇伏過,質素有咁上下保證🙂 佢哋下午茶仲有新出嘅tea set,賣相睇落都唔

總結而言,食過兩次,兩次都冇伏過,質素有咁上下保證🙂 佢哋下午茶仲有新出嘅tea set,賣相睇落都唔錯~
以上lunch set價錢已包餐湯同餐飲😘
2019-04-27
2019-05-02 45 瀏覽
放假又去左大角咀搵食見到有間西餐廳環境唔錯就決定試下啦餐廳面積幾大而且樓底高,中間仲有個小舞台,夜晚會有live band表演🎶我同朋友點左個afternoon tea set,包左6款小食,另外可以揀半硬芝士/義大利布袋芝士 配天然蜂巢蜜Tea set既碟好靚,係七彩顏色架😍店員放好食物後,會現場切蜂巢蜜放係芝士上面,蜂巢蜜好新鮮呢🤤我揀左布袋芝士,第一次食感覺幾好,芝士軟滑而有淡淡既奶香,食哂成個都唔膩,同蜂蜜好夾👍🏻鹹點同甜點各三款,全部都整得好精緻💕最中意核桃朱古力蛋糕,朱古力味好濃🍫Latte既拉花好靚
放假又去左大角咀搵食
見到有間西餐廳環境唔錯就決定試下啦

鹹點同甜點各三款,全部都整得好精緻💕
最中意核桃朱古力蛋糕,朱古力味好濃🍫

Latte既拉花好靚
2019-05-02 55 瀏覽
Coming to Lost Star again!!!!.再次嚟到大角咀新貴 Square Mile 😄樓下呢間lost star 💫 裝修真心靚 下午嚟hea very good😋.原來而家有貴婦下午茶!下次要同女仔fd食下先得😚 今日就揀左個burger~ 包食落好鬆軟,係有回彈個種🌟而漢堡肉夠濕潤,食落有豐富洋蔥香味 唔會好干!加上番茄同生菜食,ko成個冇難道😝薯條係幼身嘅,唔太油👅.另外叫左個西冷❤️切落去幾靚仔,味道剛好,肉味十足😃薯蓉重牛油香🥳.另加30蚊要左個心太軟❤️朱古力味十足,配雪糕一流😋.飲品一杯要左cappuccino ☕️奶味剛好,咖啡味淡淡的🤩.Strawberry yoghurt 不會好甜 值得一試🥳
Coming to Lost Star again!!!!

原來而家有貴婦下午茶!下次要同女仔fd食下先得😚
今日就揀左個burger~ 包食落好鬆軟,係有回彈個種🌟

另外叫左個西冷❤️
切落去幾靚仔,味道剛好,肉味十足😃薯蓉重牛油香🥳

另加30蚊要左個心太軟❤️
朱古力味十足,配雪糕一流😋

Strawberry yoghurt 不會好甜 值得一試🥳
2019-05-01 61 瀏覽
Since we were at Tai Kok Tsui area today and knowing that there is a nice bar cafe around the corner, we decided to have lunch at Lost Stars Livehouse Bar & Eatery. It was located at Li Tak street, where alot of hardware stores were located. For their lunch, they only served lunch set and no ala carte menu. For their set, it come with soup, main course and a drink. Potato soup - It was very creamy and thick in texture, able to drink potato bits. It was slightly salty though. Beef burger with gar

Beef burger with garlic fries - It was 70 % done and was one of their signature dishes. Bun was toasted till soft and crispy and beef patty was juicy and tender. Fries was very soft and crispy, going well with the ketchup provided.

Lava cake - Lava cake was rich in cocoa and thick in texture. Cookie and cream ice cream was sweet, going well with the lava cake.

Strawberry yogurt - It was very sweet and milky, with strong strawberry taste which i liked it alot.

Happy mocktail - It was mixed with lychee, cucumber, grapefruit and tonic water. It was refreshing and clear, with very strong cucumber and tonic water taste.
2019-04-28 48 瀏覽
暴雨中的浪漫生日午餐✨男友生日撞正復活節假 大家都放假去大角咀食個正正午餐吧!之前聽朋友仔介紹過lost star 環境同質素都好 夜晚仲有live band 支持本地音樂😛今次食lunch 雖然冇live Band 不過都有Music聽 氣氛非常舒服🥰食食下落暴雨 望住啲雨滴滴下 幾過癮😂✨Lost Star 365日穀飼牛肉漢堡配鴨油喜馬拉雅岩鹽蒜蓉薯條 $128呢個係男朋友order嘅牛肉漢堡 份量好大漢堡包好大個 牛肉好厚🤩 一啖食唔唒呀 牛肉好香 配埋芝士、新鮮生菜 好正仲有炸得香脆嘅薯條🍟 lovely!✨ 油封三文魚扒配馬鈴薯泥 $128呢排少左食肉類 嗌個魚食下😛三文魚魚皮燒得好靚呀 夠唒脆口🤤魚肉啱啱好呀 好嫩滑 好快KO左條魚🙈✨ 是日甜品 +$30男友生日嘛 嗌件甜品啦🙈叫店員幫手寫左Happy Birthday 小小驚喜當日是日甜品係心太軟 朱古力味濃郁 夠唒流心大家都好滿意🥰✨ 餐飲 草莓乳酪好fruity嘅乳酪 士多啤梨味好濃唔想飲咖啡奶茶 乳酪係好選擇☺️🍽 LOST STARS LIVEHOUSE BAR & EATERY🔎 大角咀利得街11號利奥坊一期地
暴雨中的浪漫生日午餐✨
男友生日撞正復活節假 大家都放假
去大角咀食個正正午餐吧!
食食下落暴雨 望住啲雨滴滴下 幾過癮😂

呢個係男朋友order嘅牛肉漢堡 份量好大
漢堡包好大個 牛肉好厚🤩
一啖食唔唒呀 牛肉好香 配埋芝士、新鮮生菜 好正
仲有炸得香脆嘅薯條🍟 lovely!

✨ 油封三文魚扒配馬鈴薯泥 $128

唔想飲咖啡奶茶 乳酪係好選擇☺️
🔎 大角咀利得街11號利奥坊一期地下506號舖
草莓乳酪
2019-04-28 5350 瀏覽
大角咀內仲有一大截舊區舊街,依然喺啲五、六層高,無電梯、無看更守住嘅舊唐樓,而內街仲喺啲車房、五金鋪、環保回收嘅舊鋪。但隨着收樓重建,呢區晌呢三五年間變化好快,就好似晌「利得街」市建局嘅新盤,就喺其一。今日嚟到就唔喺睇樓,而喺到其商場「利奧坊」嘅「Lost Stars Livehouse」嘆下午茶。之前友人去過,讚其環境好,有氣氛,又有Live Band,食物有水準,但我話怕嘈,應該唔啱我,佢就話無問題,因為可以揀食晏或下午茶,咁下午茶啱我喎,就趁復活節假走過嚟嘆個下午茶,輕鬆吓。走入店內,環境確喺比想像中好,地方寬敞,樓底夠高,裝修有格調。雖然今日嚟喺嘆下午茶,不過,見佢個假日午餐餐牌仲棟晌門口,影埋出嚟俾大家參考。初時都無為意,事後睇番啲相,先知個供應時間喺由12:00pm-6:00pm,定價都唔貴喎,都喺$98-$158。而我哋打算試嘅下午茶套餐(二人份),睇餐牌嘅相片印刷得好精緻,有多走鹹甜點。雖然話叫做下午茶,供應時間喺1:00pm-6:00pm。不過,研究咗個內容好耐,都睇唔明喺點,結果都要問一問侍應。原來喺包含3款鹹點、3款甜點(6款中按餐廳供應其中3款),再晌Tere
不過,研究咗個內容好耐,都睇唔明喺點,結果都要問一問侍應。原來喺包含3款鹹點、3款甜點(6款中按餐廳供應其中3款),再晌Tere De Moine 半硬芝士 / 意大利布袋芝士配天然蜂巢蜜 / 士多啤梨酥脆蛋糕3款食物中揀其1,而每一款食物都有兩客,並奉送餐飲兩杯,定價為$328 + 10%。
落單後大概等咗15分鐘,下午茶套餐卒之送到上嚟,侍應更慢慢將所有食物放好、砌好,以菱形盤子載起每一種食物,砌出嚟猶如蜂巢幾何,感覺幾特別。我哋都喺慣以鹹點為始,甜點作結
下午茶套餐
馬茲卡彭芝士小點

初初一眼望落去,以為底下喺一片薄脆餅,點知喺腍腍哋,唔太討好;反而白雪雪嘅馬卡風芝士(我鍾意呢個音譯多過馬茲卡彭芝士)入口綿綿滑滑,淡淡嘅芝士味,最搞鬼以為黃色嗰啲喺檸檬青啦,原來喺啲鹹蛋黃碎碎。
煙燻三文魚三文治

呢個唔多介紹,一睇就知喺煙三文三文治,再配上珍珠芽菜,靚仔晒。啲煙三文鹹香油潤,只喺大路欠缺啲亮點。
自家煙燻車打芝士薯球

3款鹹點,以呢個薯仔波最得我哋歡心,因為薯仔波炸得香脆不膩,而內裡填滿車打芝士,份外惹味。
紅桑子芝士蛋糕

甜點方面,款款都做得的的骰骰,紅桑子芝士蛋糕更灑滿彩虹糖針,更加搶眼。紅桑子軟漿酸香清爽,夾埋下層嘅芝士蛋糕,夠平衡。
迷你蘋果批

呢款更喺老婆嘅是日心水推介,的確,入口軟綿,又好蘋果嘅清甜味,以及帶有微微玉桂嘅幽香。如果俾大件啲,就更滿足。
核桃朱古力蛋糕

形式有啲似布朗尼,不過,口感就更為軟身,而朱古力味極之濃郁,又唔會太甜、太膩;面頭柔滑嘅核桃軟漿,為朱古力蛋糕有畫龍點睛之效。
意大利布袋芝士配天然蜂巢蜜

其實,3揀1嘅選擇中,最初真喺無乜心水揀邊款,只喺見到呢一款有天然蜂巢蜜,老婆又好鍾意天然嘢,加上蜂蜜,就更喺穩妥之選。當見到成品時,就知完全無揀錯,大大份意大利布袋芝士下,墊有好多青、紅提,再加上兩大夥蜂巢蜜,賣相絕對有睇頭。
意大利布袋芝士配天然蜂巢蜜
意大利布袋芝士味道比較清淡,唔會好似車打一類咁重芝士味,後而帶有奶香,口感極之綿滑細緻;伴上一小塊蜂巢蜜,嗰份清甜滋潤嘅蜜香一湧而出,非常有驚喜
,再者,蜂巢嘅蜜味天然,又蘊含蜂蠟、蜂膠,絕對喺好嘢嚟,值回票價
意大利布袋芝士配天然蜂巢蜜
如果食完都覺得唔夠喉,有加配優惠,如+$88多一客Tere De Moine 半硬芝士 / 意大利布袋芝士配天然蜂巢蜜,或+$98配多客士多啤梨酥脆蛋糕。餐飲方面,基本選擇有草莓奶酪、藍莓奶酪或啡茶,值得一讚喺就算揀啲特色咖啡或花茶,都唔會額外收錢。
La Vie En Rose花茶

花茶啲款式多之餘,味道亦比較特別,結果老婆揀咗以蘋果、玫瑰草、玫瑰花瓣、紅茶混合出嚟嘅La Vie En Rose。入口感覺舒暢,帶有淡淡玫瑰花香。
La Vie En Rose花茶
Caffe Latte

最估到,身為一間酒吧餐廳,所做嘅鮮奶咖啡比咖啡店一啲都唔差,唔止個拉花圖案對稱,花紋細緻,最後收尾嘅尖尖喺對正茶杯嘅餐廳標誌。入口,更喺極具水準,唔使加糖,唔使攪,飲落已感受到嗰份均勻感,咖啡嘅味道醇香。
Caffe Latte
溫馨提示,雖然個下午茶套餐供應到6:00pm,但建議都唔好太晏嚟,因為嚟得食下午茶嘅,都喺三五知己,想靜靜享受吓,不過,大概五點幾會有樂隊開始為表演做綵排,雖然綵排咋,但都好認真、好較勁,立時打破晒寧靜,我同老婆都唔多鍾意嘈就覺得幾騷擾,所以,唔止我哋,幾枱客嘆完都埋單閃人。其實整體服務喺幾好架,不過,因着呢一點就要扣少少分。
2019-04-27 55 瀏覽
Nice environment@LOST STARS LIVEHOUSE BAR & EATERY 地址: 大角咀利得街11號利奥坊一期地下506號舖 電話: 23376728 環境好正呀,佢是以音樂為主題架餐廳,在指定時間都會邀請音樂人/樂團做live show teatime 雖然無live music,但係靚境食tea 都唔錯呀Soup potato soup ,starchy $98 for vegan 有南瓜蓉幼麵配烤椰菜花及松子仁。照顧到素食者,低卡美味,意粉汁是利用南瓜天然味道打成,無負擔$128 法式油封鮮魚配蒜香及蔬菜,油式做法是用油密封住肉,吃時才煎香,感分隔空氣令肉汁保存,油脂同時間令肉更嫩滑。肉嫩有水份肉汗的層次。Set lunch included drink. Earl grey 表演台幾大,留意一下表現時間,按時間再來聽音樂邊享用美食。no music no life + Eating is my life

地址: 大角咀利得街11號利奥坊一期地下506號舖

電話: 23376728

Soup potato soup ,starchy

2019-04-27 68 瀏覽
大角咀美食#西餐終於有個場地 邊食晚餐邊聽歌仔為左可以近距離睇Nowhereboy 既表演去左一直都有支持本地音樂餐廳Lost Stars Livehouse Bar & Eatery 1)美國 USDA prime 牛腹肉 佐墨西哥餅 配士拉差蛋黃醬 及 阿根廷青醬 $288牛腹肉既口感恰到好處,唔韌,易咬,有種入口即溶既感覺。熟度剛剛好,無多餘既血水同腥味。墨西哥餅有少少辣味加好似漢堡包醬汁既蛋黃醬,夾牛肉食就好似迷你漢堡包🍔2)北海道扇貝幼扁麵 $198價錢雖然有D貴但呢個算係食過最好食既麵黎,麵既口感岩岩好,好彈牙。睇佢好似無咩汁咁,但其實已經有香艾酒酒既味融入麵,但又無酒精既味道,加上辣腸既汁,味道十分香,不能用文字表達。3)蒜蓉鴨油炸薯條 $78份量多,薯條外脆內軟,少少蒜味味,值得一試埋單:$620-#味道8/ 10#賣相8/ 10#環境9/ 10 (浪漫)#總評 雖然價錢頗貴,但有鍾意既band 係度搞表演 絕對係高性價比。食物方面,絕對一試難忘-Lost Stars Livehouse Bar & Eatery地址:大角咀利得街11號利奥坊一期地下506號舖 -
大角咀美食

北海道扇貝幼扁麵

價錢雖然有D貴

3)蒜蓉鴨油炸薯條 $78
蒜蓉鴨油炸薯條

份量多,薯條外脆內軟,少少蒜味味,值得一試

埋單:$620
#味道8/ 10
#賣相8/ 10
#環境9/ 10 (浪漫)

地址:大角咀利得街11號利奥坊一期地下506號舖 -
2019-04-04
北海道扇貝幼扁麵
蒜蓉鴨油炸薯條
之前聽朋友介紹,❤️奧運站附近有一間西餐廳環境好好,夜晚仲會有live Band唱歌 🎤,所以自己都⭐️收藏左呢一間餐廳。😝今個周未揀左黎呢到chill 下!下午嘅時間係冇live band 的🥺,但係呢到嘅環境好舒服🤗,呢到樓底高,場地都幾大,中間有個台,台嘅兩邊有projector,放著唔同日子會有唔同表演者嘅schedule。 🥰服務員態度都好好,亦都好細心,仲好靚仔啊!🤫😗因為今日比較遲食午餐,一點幾先到,原來佢1點已經有tea set 了。所以我地叫左個tea set 同叫左個lunch set 食。😋⭐️Tea set 做緊芝士嘅promotion,除左唔同嘅甜點,咸點外,仲會有🧀半硬芝士或者🧀布袋芝士!⭐️半硬芝士就係平時常見個款啦,所以今次我揀左意大利🇮🇹布袋芝士配天然蜂巢蜜Overall 個tea set 係高分嘅‼️⭐️重點係意大利🇮🇹布袋芝士配天然蜂巢蜜!服務員係我地面前切開蜂巢,蜜糖就係到慢慢流出黎,同當吸引!🤤❤️個芝士好滑,又好香奶味,之後再加上剛剛放上去嘅蜂巢,清香又甜嘅蜜糖撈埋一齊食,真係好合拍。另外,佢仲有提子🍇俾我地夾黎食,提子都好甜啊!🧁其他Canapé 同sw

Overall 個tea set 係高分嘅‼️
Afternoon  Tea  Set

⭐️重點係意大利🇮🇹布袋芝士配天然蜂巢蜜!

Afternoon  Tea  Set

🧁其他Canapé 同sweet treats 都好精緻同好味!🍰
⭐️朱古力合桃蛋糕
⭐️Strawberry and blueberry yoghurt😋
2019-04-24 45 瀏覽
難得的復活節假期,竟然一連兩天都下大雨! 但是,下雨也阻止不了我"搵食"的決心! 經住大角咀朋友的介紹,找到了這間不錯的餐廳~餐廳很大,空間感很不錯,晚上來還會有Live Band,氣氛應該會更好吧~下午來到,有lunch和tea set可以選擇,我和友人都頗肚餓,所以叫了午餐。餐湯是南瓜湯,雖不太濃郁,但頗清甜。穀飼牛肉漢堡配鴨油喜馬拉雅岩鹽薯條 牛肉漢堡肉味濃郁,醬汁與半融芝士混合很惹味。薯條亦相當高質,用鴨油炸果然特別香,而且還有蒜蓉味,香脆可口~香煎熊本牛西冷配香滑薯蓉及蒜香什蔬 雖不是和牛,但依然充滿肉汁,肉味也很濃郁。 配菜的薯蓉和煎薯片也很好吃。餐飲要了杯Latte,拉花很漂亮,圖案直至吃完飯也沒有散開,味道也頗香濃,不錯喝。跟套餐加$30就有一件是日蛋糕。心太軟和焦糖朱古力蛋糕,兩款都很吸引,所以試齊他們!焦糖朱古力蛋糕很有驚喜! 焦糖蛋糕很軟滑,有點似Mousse,但又比Mousse有口感,加上餅底非常脆,整個配搭都很夾,一定要試!
難得的復活節假期,竟然一連兩天都下大雨!

但是,下雨也阻止不了我"搵食"的決心!

經住大角咀朋友的介紹,找到了這間不錯的餐廳~

餐湯是南瓜湯,雖不太濃郁,但頗清甜。

穀飼牛肉漢堡配鴨油喜馬拉雅岩鹽薯條

牛肉漢堡肉味濃郁,醬汁與半融芝士混合很惹味。

香煎熊本牛西冷配香滑薯蓉及蒜香什蔬

雖不是和牛,但依然充滿肉汁,肉味也很濃郁。
配菜的薯蓉和煎薯片也很好吃。

跟套餐加$30就有一件是日蛋糕。

心太軟和焦糖朱古力蛋糕,兩款都很吸引,所以試齊他們!

朋友帶我去了一個好靚的地方食afternoon tea慶祝生日。在大角咀一個寧靜的角落,落地玻璃的門面,好高貴吸引。當踏進餐廳,環境好華麗,樓底高、有live band corner,朋友的選擇確實不錯,我好喜歡!這間的afternoon tea set 下午1時-6時供應,不用等到3點~Tea set $328 for two六款小食 + 半硬芝士 或 布袋芝士點了Cappuccino,別緻的拉花,幼滑的奶泡襯上香濃的咖啡。而士多啤梨奶酪呷一口是好香好滑,酸酸地好開胃。一會兒tea set 就端上檯,好似七巧板拼湊上檯。芝士選了義大利布袋芝士配天然蜂巢蜜芝士軟滑,味道清淡帶點奶香,所以配蜂巢蜜好夾,蜂巢蜜含天然的原蜜,還含蜂蠟、生物蜂膠等天然營養成分。味道清甜而沒有人工的甜味,來得自然、甘甜,蜜味濃郁。另外還有青提子帶出清新的香味,蘋果金寶脆粒帶出層次,整體好美味。另外6款小食,3款鹹點及3款甜點。有mascarpone芝士小食,軟滑味清淡,配脆片不單調。煙燻三文魚三文治,麵包軟熟,三文魚有淡淡的煙燻味。自家製煙燻車打芝士薯球,咬開感受到濃郁的芝士香味,既香口又惹味,超美味。紅桑子芝
在大角咀一個寧靜的角落,落地玻璃的門面,好高貴吸引。

Tea set $328 for two
六款小食 + 半硬芝士 或 布袋芝士

而士多啤梨奶酪呷一口是好香好滑,酸酸地好開胃。

一會兒tea set 就端上檯,好似七巧板拼湊上檯。

芝士選了義大利布袋芝士配天然蜂巢蜜

另外6款小食,3款鹹點及3款甜點。
有mascarpone芝士小食,軟滑味清淡,配脆片不單調。
煙燻三文魚三文治,麵包軟熟,三文魚有淡淡的煙燻味。

紅桑子芝士蛋糕,微酸的紅桑子配上濃郁的芝士,兩者配合得剛好。
野梅甜甜圈,我很喜歡野梅的酸味,好開胃,一點也不甜。
核桃朱古力蛋糕,朱古力好香好濃,但比想像有點甜。

還點了lunch set 365日穀飼牛肉漢堡配鴨油喜馬拉雅岩鹽蒜蓉薯條 $128

餐湯是薯仔忌廉湯,落了不少新鮮薯仔打成,所以湯較厚身有嚼口。

Burger來了,香噴噴好吸引。
先品嚐薯條,好香濃的鴨香味,再加埋蒜蓉更香口惹味,比普通炸薯條更加吸引。
365日穀飼牛肉漢堡配鴨油喜馬拉雅岩鹽蒜蓉薯條

麵包烤得香脆,牛肉好多肉汁,肉質嫩滑,再配芝士、番茄、生菜等配料好正,$128幾經濟,而且點2個set lunch 有85折。
365日穀飼牛肉漢堡配鴨油喜馬拉雅岩鹽蒜蓉薯條
2019-04-22 50 瀏覽
今天我們來到一間精緻的餐廳,品嚐了一頓美味的午餐。其實進餐廳前已經發現餐廳的二人下午茶套餐十分吸引,但無奈下午茶套餐下午一時才開售,時間關係我們只能吃午市套餐!我吃的是肉味濃郁的西冷牛扒。牛扒肉質結實,纖維較多,因此牛肉的味道特別的濃郁。雖說需要多咀嚼的牛肉未必是每個人都喜歡的,但每咬一下都能感受到牛肉的香美,確實是一番滋味!這裡環境很適合情侶或閨蜜談心,假日在這裡享受一個悠閒的下午是很舒適、寫意的事。未來有機會再來的話,我應該會預預時間,品嚐這裡的下午茶。
今天我們來到一間精緻的餐廳,品嚐了一頓美味的午餐。

2019-04-21 41 瀏覽
今日去左奧海城睇戲之後就行下行下去左大角咀搵野食,跟住見到有個新開嘅商場叫利奧坊,地下有幾間食肆,都有d人流。行左個圈就揀左呢間livehouse bar, 一入到去見到d裝修好靚,仲有個台俾d band係夜晚嚟live music, 加埋樓底又高,感覺好舒服。坐低左之後見到佢有weekend lunch set同afternoon tea set, 個下午茶set都好吸引,兩個人慢慢食慢慢嘆應該都好正。不過我地今日想試下佢個lunch set多啲,最後揀左佢個漢堡同西冷set。等左一陣就上左個蘿蔔薯仔湯,食得出好足料,個湯都好滑。個主菜之後好快都上埋,個漢堡好足料,咬落去仲有肉汁,配埋生菜同蕃茄,食落唔會滯,真係招牌嚟。另外個西冷個生熟程度控制得唔錯,仲配埋薯蓉同啲菜,配菜都一啲唔輸主菜。飲品我地揀左兩款茶,一個叫La Vie En Rose, 一個叫Merry Peppermint。前者就係玫瑰嘅紅茶,後者就係薄荷同一啲香草嘅綠茶。兩杯都各有特色,食飽左飲杯茶都幾舒服幾滿足,同埋係可以加熱水繼續沖落去飲,好抵飲。最尾我地加左錢加左兩款甜品,一個心太軟,一個cake。兩款都無因為係加

等左一陣就上左個蘿蔔薯仔湯,食得出好足料,個湯都好滑。

最尾我地加左錢加左兩款甜品,一個心太軟,一個cake。兩款都無因為係加錢而輸左質素,心太軟配左oreo雪糕,雪糕夠凍,心太軟有流心。另外個cake有朱古力餅底,配埋上面嘅配料都好夾。下次有機會夜晚嚟食,順便聽下啲live band先!
2019-04-21
2019-04-21 312 瀏覽
適合同閏蜜chitchat 一個下晝.復活節假第一天,約咗朋友去食下午茶,揀咗大角咀呢間餐廳。係奧運站大約行5-10分鐘左右。.呢間餐廳嘅環境好舒服,從大門口入去,一張reception 檯,侍應好快就安排我哋入座,一坐低,環顧四周,真的被這間餐廳的環境所吸引。天花板上的吊燈吸引了我的視線,餐廳整體嘅感覺都好舒服。。樓底高。裝修靚。空間感大。仲有不少嘅梳化卡位。。每張枱都有玫瑰花🌹餐廳左手面有一個好大嘅stage 逢星期二至星期日夜晚仲有live band 表演。食下午茶之前叫咗一個lunch set (湯+飲品)逢星期六日,午餐供應到下晝六點,太誇張🙈午餐嘅選擇都幾多,有意粉、漢堡等。。金華火腿配豬肉醬貓耳朵粉配雜菌 $108比較重口味, 帶點鹹香。以為個味道好怪但係都幾好食喎份量都幾多,女仔一個人食的話,一定會好飽。▪️Afternoon tea set $328/2位➖六款小食(三款鹹點。三款甜點)➖意大利布袋芝士配天然蜂巢蜜蜂巢蜜好食啊侍應總會係你面前切開再放上布袋芝士上面天然蜂蜜嘅味道🥰.➖鹹點 x 3款馬茲卡彭芝士小點煙熏三文魚三文治自家製煙燻車打芝士薯球鹹點嘅質素不過不失,
適合同閏蜜chitchat 一個下晝

樓底高。
裝修靚。
空間感大。
仲有不少嘅梳化卡位。

每張枱都有玫瑰花🌹
餐廳左手面有一個好大嘅stage
逢星期二至星期日夜晚仲有live band 表演

食下午茶之前叫咗一個lunch set (湯+飲品)
逢星期六日,午餐供應到下晝六點,太誇張🙈
午餐嘅選擇都幾多,有意粉、漢堡等。

金華火腿配豬肉醬貓耳朵粉配雜菌 $108
比較重口味, 帶點鹹香。
以為個味道好怪
但係都幾好食喎
份量都幾多,女仔一個人食的話,一定會好飽

▪️Afternoon tea set $328/2位
➖六款小食(三款鹹點。三款甜點)
➖意大利布袋芝士配天然蜂巢蜜
蜂巢蜜好食啊
侍應總會係你面前切開
再放上布袋芝士上面
天然蜂蜜嘅味道🥰
➖鹹點 x 3款
煙熏三文魚三文治
自家製煙燻車打芝士薯球
鹹點嘅質素不過不失,車打芝士球即叫即製,所以嚟到嘅時候都仲係好熱,入邊嘅芝士雖然無流心,不過濃郁芝士味,芝士同薯仔都幾夾呢。
➖甜點 x 3款
胡蘿蔔🥕蛋糕
野梅甜甜圈
三款甜品賣相精緻,質素都係不過不失。
每一件都非常小巧,這樣反而更好
令人可以淺嘗便足夠了。

下午茶送兩杯飲品,可以選擇花茶或加錢配其他飲品呢。

➖小總結:
甜品嘅品質OK啦