2022-10-22 58 瀏覽
Lockeroom Dining (譽發廣場) (旺角)旺角彌敦道558-560號譽發廣場8樓雖然我唔係一個喜愛足球嘅人,但係呢間餐廳相當有特色,都會俾佢嘅簽名球衣簽名相去吸引打卡。球迷就唔可以錯過啦,一定要來朝聖,排隊食飯。香燒美國1855牛肉眼配黑松露燒汁 $268肉眼大大塊,肉質鮮嫩,牛肉味濃,唔使點燒汁都食得晒成塊,原味足夠食晒。好欣賞個薯蓉,超級滑。鮮蕃茄藍蟹肉海鮮長通粉 $188最後上咗貝殼粉代替長通粉,貝殼粉煙煙韌韌,幾厚身,我係鍾意呢種口感,海鮮鮮甜。奶茶☕️首先要欣賞佢嘅杯,超級elegant,好靚,賞心悅目。凍檸茶茶底幾好,唔澀,甜度適中。
Lockeroom Dining (譽發廣場) (旺角)

香燒美國1855牛肉眼配黑松露燒汁 $268

鮮蕃茄藍蟹肉海鮮長通粉 $188

奶茶☕️
首先要欣賞佢嘅杯,超級elegant,好靚,賞心悅目。

凍檸茶
茶底幾好,唔澀,甜度適中。
2022-10-21 56 瀏覽
其中一份Order 了龍蝦配44farm 牛扒,牛扒肉質十分霉,沒有牛扒應有的紋理,似是將一堆質素欠佳牛肉塑成牛扒形狀上枱,食左幾啖就無再食,比佳寶的牛扒質素更低。平時自己屋企都有買過幾次44farm 牛扒煎,但從未試過肉質咁霉爛,已經不是44farm 的問題,而係是不是一塊正常牛肉的問題。知道餐廳做緊大優惠,優惠期間為壓制成本未必拎好靚既食材,但當日星期五收正價為慶祝生日飯而食,結果令人極為失望。另外,所謂足球主題餐廳,其實都係擺幾件波衫係窗口,真係無乜特別,真係fans 去到都未必真係surprise , 真係過譽了,去一次就夠,怪不得要搞大優惠吸客。
生日
2022-10-20 51 瀏覽
又到左推介油尖旺樓上鋪必食餐廳,今次推介嘅餐廳相信好多足球迷都會好鍾意❤️叫做成間餐廳嘅裝修布置,圍繞着足球⚽️嘅味道,有唔同球會,球星簽名嘅波衫,有各式各樣足球產品陳列品,如果大家都係足球迷,應該就睇得出大部份都係英倫球會阿仙奴的精品🤩就連啲餐具都含有足球嘅元素🤩先講前菜~個湯係椰菜花忌廉湯—味道唔錯,有帶出椰菜花甜味嘅湯👍蒜蓉包烘到好脆,睇賣相都知好食。鹹蛋黃雞翼—$88一碟有五隻,大大隻😏新鮮即炸,每一個部位都充滿鹹蛋黃,睇埋相已經流晒口水🤤非常好食😋,強烈推介👍鍾意食鹹蛋黃嘅朋友一定要試🤩巴拿馬乾火腿黑松露雜菌意大利天使麵$188我估唔到Parma ham配黑松露個味道係如此夾,而天使面🍝個硬度都適中,份量亦都啱啱好,因為如果份量太多就會好(漏)。日本直送鰻魚意大利繪飯$158睇埋相成塊鰻魚差唔多蓋晒成個飯,都幾誇張下😳大啖大啖咬落去鰻魚啲肉好嫩滑,重點係無骨👍意大利繪飯本身就係會黏黏地嘅,好有口感,食落去都好飽肚,味道都係唔錯嘅。最後飲埋杯咁精美嘅咖啡☕️簡直就係PerfectOverall身為足球迷嘅你,點可以錯過😏
又到左推介油尖旺樓上鋪必食餐廳,今次推介嘅餐廳相信好多足球迷都會好鍾意❤️叫做[Lockeroom Dining]

就連啲餐具都含有足球嘅元素🤩
蒜蓉包烘到好脆,睇賣相都知好食。
鹹蛋黃雞翼

日本直送鰻魚意大利繪飯$158

最後飲埋杯咁精美嘅咖啡☕️
簡直就係Perfect

Overall
身為足球迷嘅你,點可以錯過😏
2022-10-17
鹹蛋黃雞翼
巴馬風乾火腿黑松露忌廉雜菌意大利天使麵
日本直送鰻魚意大利繪飯
Locker room 意思係球場更衣室,而哩到就係以🔴⚪阿仙奴做主題,充滿足球風情餐廳⚽️⚽️用上綠色仿草地既地板,配上代表兵工廠既鮮紅色🔴,就連餐碟都是球場同⚽️足球造型,重有個特色雀籠🤭夠哂花心思😜重掛滿有親筆簽名既阿仙奴波衫👕同阿仙奴收藏品,真係幾有氣氛,球迷必到😂 🔸 香燒美國1855牛肉眼🐮拼法國鵝肝🦆|$2681855牛肉只選用美國農業部(USDA)評鑑的最高等級的Prime與1/3強高階Choice的安格斯牛🐮🐮質素有保證。我叫咗Medium,廚師掌握得唔錯,肉質軟腍,有油脂香,好重牛肉味😋😋法國鵝肝煎得頗香口。🔸 波士頓活龍蝦配白松露醬忌廉汁扁麵半隻龍蝦都唔細,而且肉質夠爽彈鮮味,上面配埋芝士,真係好惹味😋而白松露醬醬汁味道濃厚,醬汁能掛麵😆🔸 即磨科納咖啡☕咖啡有驚喜,味道非常濃香,入口香滑,有餘韻😍☕經常流連咖啡店的我都對杯啡好滿意🥰🔸 套餐三寶🥗 沙律--用玻璃小瓶盛載,好保鮮,菜夠脆。黑醋另上,份量可自己掌握。🫕 是日餐湯--南瓜甘筍湯,質地幾稠身濃郁又香滑。🥖 蒜香牛油法飽--麵包即烘,搽滿蒜香牛油,香脆好食。📍Lockeroom Dining旺角彌敦道558-5

🔸 香燒美國1855牛肉眼🐮拼法國鵝肝🦆|$268

🔸 波士頓活龍蝦配白松露醬忌廉汁扁麵

🔸 即磨科納咖啡☕

🔸 套餐三寶
🫕 是日餐湯--南瓜甘筍湯,質地幾稠身濃郁又香滑。
🥖 蒜香牛油法飽--麵包即烘,搽滿蒜香牛油,香脆好食。

📍Lockeroom Dining
  • 香燒美國1855牛肉眼拼法國鵝肝
2022-10-09 115 瀏覽
話說餐廳做緊promotion,身分證中某些數字有優惠,同朋友打咗60幾個電話先book到位食…..但真心失望1. 餐包:完全唔脆口,係排包的口感,而且冇蒜/牛油,而且勁厚2. 西冷牛意大利粉:意粉口感正常,但牛扒就真係……無言以對,又奀又多筋,咬都咬唔到3. 龍蝦白松露意大利飯:龍蝦尚可接受,但完全唔係意大利飯嘅口感,似白汁加白飯嘅口感,而且完全都冇白松露嘅香味大家自己睇路……真係睇多幾份食評,個人而言,幾平優惠都唔會再入黎食

大家自己睇路……
真係睇多幾份食評,個人而言,幾平優惠都唔會再入黎食
2022-10-01 114 瀏覽
我打去想確認一下佢地係咪做緊優惠想訂台,點知佢一句叫我上網/佢地社交平台睇,話佢地已經寫得好清楚,我只係想確認一下個優惠訂台,其實你地態度唔洗甘差?個接線女生真係好差囉
2022-09-29 131 瀏覽
第一次去足球主題餐廳食飯🤩感覺好新鮮 有好多波衫做裝飾👕足球迷gogogo🕺🏻Set Dinner 有是日精選沙律🥗是日餐湯 蒜香牛油法飽🥖Main course 同埋餐茶🥤Main course 澳洲O’Connor草飼牛西冷蒜香意大利扁麵 ($198)一嚟到好香蒜香味 🤩西冷有少少靭 但整體都唔錯西班牙🇪🇸伊比利黑毛豬柳保雲蘇拼北海道🇯🇵元貝 ($248)黑毛豬柳用咗寶雲蘇烹調方法整!!!上邊有啲香料 芥末醬同埋麵包糠表面金黃鬆脆 啖啖肉🤩相比草飼牛西冷蒜香意大利扁麵🍝黑毛豬柳會更加出色🤤📍Lockeroom Dining旺角彌敦道558-560號譽發廣場8樓
第一次去足球主題餐廳食飯🤩
感覺好新鮮 有好多波衫做裝飾👕
足球迷gogogo🕺🏻
Set Dinner 有是日精選沙律🥗
是日餐湯 蒜香牛油法飽🥖
Main course 同埋餐茶🥤

Main course

澳洲O’Connor草飼牛西冷蒜香意大利扁麵 ($198)
一嚟到好香蒜香味 🤩
西冷有少少靭 但整體都唔錯

西班牙🇪🇸伊比利黑毛豬柳保雲蘇
拼北海道🇯🇵元貝 ($248)
黑毛豬柳用咗寶雲蘇烹調方法整!!!
上邊有啲香料 芥末醬同埋麵包糠
表面金黃鬆脆 啖啖肉🤩
相比草飼牛西冷蒜香意大利扁麵🍝
黑毛豬柳會更加出色🤤

📍Lockeroom Dining

2022-09-28 99 瀏覽
雖然自己唔係足球迷⚽️ 但聽朋友講呢間餐廳幾好食環境又唔錯 所以就嚟試下啦餐廳有好多阿仙奴嘅波衫掛晒喺牆 可以搵下有無自己中意嘅球星⚽️⚽️又用左好多阿仙奴嘅裝飾 連地下都係仿草地環境闊落 我地仲坐到打卡鳥籠位 正我地叫左兩個set dinner都唔係好貴 有個main+salad+湯+蒜蓉包+茶/咖啡 都係$16x-$29x🥗是日精選沙律好得意 佢係用個真空玻璃甖裝 可能就係因為咁 沙律菜可以保持到新鮮juicy沙律醋就偏甜 適合大部份人口味🫕🥖雜菜湯+蒜蓉包個湯好多雜菜 所以蔬菜味比較重 有少少辣味幾開胃而蒜蓉包就真係好重蒜香牛油味 真係岩岩烘好熱辣辣🦞波士頓龍蝦配美國44 FARMS 牛柳🐮估唔到半隻龍蝦都幾大隻 而且肉質夠實即係夠新鮮上面配埋芝士沙律醬真係好惹味😋牛柳就叫左5成熟 算係OK有外脆內軟嘅效果 而且鎖到D肉汁喺入面薯菜用左薯蓉、雨衣甘藍、蕃茄仔份量充足 都幾飽架講起都好想再食過🤤🤤🐟香煎深海石斑魚柳拼日本北海道刺身帶子配意式蕃茄莎莎朋友想食D無咁飽嘅食物 所以就叫左個魚一切開 wow 魚入面好多汁同魚油🤤個蕃茄莎莎更突出左魚嘅鮮甜 同埋肉質煙韌帶子佢就輕輕煎左個面 兩樣食
雖然自己唔係足球迷⚽️ 但聽朋友講呢間餐廳幾好食

估唔到半隻龍蝦都幾大隻 而且肉質夠實即係夠新鮮
上面配埋芝士沙律醬真係好惹味😋
牛柳就叫左5成熟 算係OK
有外脆內軟嘅效果 而且鎖到D肉汁喺入面
薯菜用左薯蓉、雨衣甘藍、蕃茄仔
份量充足 都幾飽架

真係好想食多次個龍蝦lol 😂😂😂
  • 法式焦糖燉蛋
  • 香煎海鱸魚柳意式鮮蕃茄莎莎
2022-09-28 92 瀏覽
今日去左旺角一間阿仙奴主題⚽餐廳食飯,一上到門口就已經感受到阿仙奴味道,今次叫左兩份set dinner,每個SET都有賣相夠哂吸引沙律樽,有黑醋另上好開胃、沙律好新鮮,南瓜忌廉湯🎃、蒜香牛油法包同餐飲波士頓活龍蝦(半隻)配白松露忌廉汁扁麵🦞 龍蝦好新鮮甜,肉質彈牙,加埋芝士味夠濃不得了堅好味🤤,扁意粉好掛汁,仲要好足料白松露香噴噴好屈機(
波士頓活龍蝦(半隻)配白松露忌廉汁扁麵🦞 龍蝦好新鮮甜,肉質彈牙,加埋芝士味夠濃不得了堅好味🤤,扁意粉好掛汁,仲要好足料白松露香噴噴好屈機([必試10分)!😍雜肉扒(雞扒,羊架,德國腸,溫泉蛋),靜係睇到都飽飽🤣有比較之下個龍蝦扁麵正好多,但係都唔錯既羊架同德國腸都好好味😋(8分),整體都係好正,阿仙奴迷必黎,回頭率極高🤟
,服務態度都好👍

#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foodiehk #zaki食評 #hongkongfoodie #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #instafood #hkig #ighk #hkigers #yummy #eat #lockeroomdining @lockeroomdining

Lockeroom Dining
地址 : 旺角彌敦道558-560號譽發廣場8樓
2022-09-28 101 瀏覽
上次自己去過油麻地分店,覺得好食又抵食,所以今次帶埋兩位朋友嚟食,加上佢哋又熱愛英國🇬🇧球隊~~ 估唔到今次係佢哋打卡多過我🤣我哋叫咗三個套餐,有咩都有嘅雜肉扒餐、牛魔王最愛嘅炭烤美國牛肋排,及西班牙比利黑毛豬柳保雲蘇拼北海道元貝雜肉扒有羊架、雞扒、牛舌,全部都幾正,尤其係羊架,肉質嫩滑,騷味香而不重。至於牛肋排好大件,烤至微焦,好吸引,油香撲鼻,肉味香濃😋比利黑毛豬柳好厚身,肉質軟嫩多汁,配保雲蘇,味道口感更提昇😌每個餐都跟濃湯、沙律🥗、餐飲及甜品

至於牛肋排好大件,烤至微焦,好吸引,油香撲鼻,肉味香濃😋

每個餐都跟濃湯、沙律🥗、餐飲及甜品
2022-09-28 60 瀏覽
足球迷餐廳⚽️必定係諗起Lockeroom,之前喺山頂分店食過,覺得有特色得黎又好食😋尋晚喺給油麻地收工,就選擇左譽發大廈既分店試下😌一打開𨋢門已經好肯定自己唔會去錯地方😂全店都以球衣,有關足球既用品包圍,整齊得黎令有好有朝氣😌油麻地分店同山頂既餐牌有點不同,有好多Set dinner 選擇,我地分別點左二份☺️前菜:玻璃樽沙律一個個玻璃樽盛裝好既沙律,感覺好fresh ,配有黑醋沙律汁相當醒胃餐湯:南瓜湯+蒜蓉法包太配了!南瓜湯好濃郁,蒜蓉包外脆內軟炭烤美國SRF牛肋排配蜜糖燒肉汁$198牛肋排香氣撲鼻,烤得好香😋配有薯蓉同蕃茄同炒香的羽衣甘藍波士頓活龍蝦半隻配白松露忌廉汁意大利飯$188令人靈魂也熔掉的意大利飯🫠好好好好食,超濃郁白松露忌廉,重重包圍住每一粒飯,最精彩部份喺龍蝦中把蝦膏同芝士拌飯🫣好食得過份既製梳乎厘班戟$88 (6折)跟餐追加甜品有6折優惠,當然不能錯過,即叫即製熱辣辣送上😍震揗揗見到都好治癒,配埋吉士醬超正飲品我地選擇左即磨咖啡,同梳乎厘太襯了,估唔到末飲先被咖啡杯吸引左❤️總結:環境舒服😌又可以欣賞下球衣真係好適合球迷到訪

前菜:玻璃樽沙律

餐湯:南瓜湯+蒜蓉法包
太配了!南瓜湯好濃郁,蒜蓉包外脆內軟

炭烤美國SRF牛肋排配蜜糖燒肉汁
牛肋排香氣撲鼻,烤得好香😋配有薯蓉同蕃茄同炒香的羽衣甘藍

波士頓活龍蝦半隻配白松露忌廉汁意大利飯$188

既製梳乎厘班戟$88 (6折)

總結:環境舒服😌又可以欣賞下球衣
真係好適合球迷到訪
  • 炭烤美國1855牛肋排蜜糖燒肉汁
📍HK 旺角/油麻地 - 𝗟𝗼𝗰𝗸𝗲𝗿𝗼𝗼𝗺 𝗗𝗶𝗻𝗶𝗻𝗴 ⚽️—————————————————————餐廳掛咗超多足球衫同紀念品,對於阿仙奴嘅球迷應該幾吸引,可惜狸貓我無呢方面嘅研究🫣 (真心知識盲區) 所以就問咗熟足球嘅朋友先知原來呢間嘢掛咗好多阿仙奴legend嘅波衫,算係一個sell集體回憶嘅餐廳(?) 怪唔之得,坐我後面有一大班十幾人嘅中年男人係到吹水聚舊啦~(。・ω・。)𝗦𝗲𝘁 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 - 包括餐湯+蒜蓉包+飲品**蒜蓉包好味!餐湯卑咗南瓜甘筍湯都唔錯👍🏻🔺️法國野菌鮑魚雞義大利飯 $178 鮑魚都okay 大隻,一粒放係個飯上面都幾搶眼!個義大利飯比較似西炒飯加咗雞肉,同我心目中expect嘅正宗risotto有啲距離!但勝在個飯好夠熱,加咗雞肉令整體口感更加豐富🔺️波士頓活龍蝦(半隻)配番茄義大利扁麵$188芝士焗半隻龍蝦,睇落好豪華咁(*¯︶¯*) 打卡一流啦~ 龍蝦肉幾彈牙,有啲啲膏可以食!唔知係咪因為想方便客人打卡,龍蝦個鉗並沒有扑得好爛,狸貓花咗九牛二虎之力先開到佢嚟食😂🔪🔺️意式流漿芝士蛋糕 +$46.5精華片段‼️(第二張)侍應簡單粗暴咁示範咗流漿蛋糕個正確做
—————————————————————
[簡單粗暴lava cake·阿仙奴球迷必去主題餐廳]

𝗦𝗲𝘁 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 - 包括餐湯+蒜蓉包+飲品
**蒜蓉包好味!餐湯卑咗南瓜甘筍湯都唔錯👍🏻
🔺️法國野菌鮑魚雞義大利飯 $178

🔺️波士頓活龍蝦(半隻)配番茄義大利扁麵$188

🔺️意式流漿芝士蛋糕 +$46.5
精華片段‼️(第二張)侍應簡單粗暴咁示範咗流漿蛋糕個正確做法!要快、恨、準!可能係為咗貼合餐廳主題-「足球」(?)🫡 可惜蛋糕比較乾身,如果soft返少少會更好!同埋,咖啡控嘅我略嫌咖啡味不太重 😂

Rating: 🌕🌕🌕🌑🌑

📍 地址:Lockeroom Dining (譽發廣場)

地區:#laymao_油麻地
分離:#laymao_西式
2022-09-28 49 瀏覽
💥有冇阿仙奴球迷⚽️📍LOCKEROOM DINING|油麻地📍人均消費 $ 2 X X#CL旺角 #CL四圍食 #CL西餐⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️👦🏻平時都有睇波,👧🏻上網見到呢間阿仙奴餐廳,唔理👦🏻係咪fans都book左先啦😂 一入到去都係紅色做主色,仲有勁多簽左名既球衣可以抗卡👍🏻 我地叫左兩個SET👇🏻💟 雜肉扒 $ 2 0 8平時啲雜扒都唔係好吸引,但係認真一睇👀有雞扒、牛舌、羊架、德國腸同埋溫泉蛋👅一黎到當然眼前一亮✨雞扒大大嚿唔會鞋🐤牛詩勁厚身但係煮得勁淋🐄羊架唔會太蘇🐏德國腸不過不失🇩🇪💟香燒美國1855牛肉眼拼法國鵝肝 $ 2 4 8睇個名就覺得正啦係咪😋鵝肝當然名不虛傳入口即溶仲有一陣陣幽香呀🌟牛扒我地簡左5成熟,係偏生少少但都可以接受,啖啖牛味又軟熟🥰兩個都係跟餐所以有巨型蒜蓉包、餐湯(今日係南瓜湯🎃)同餐飲(凍飲要加$3)我地另外用左個小食半價優惠🪬叫左黑松露薯角,滿足哂🤩🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑(十粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥有冇阿仙奴球迷⚽️

回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑
(十粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2022-09-28 43 瀏覽
今日同朋友出去油麻地行街,行過去旺角經過譽發廣場,朋友就話上高有間以足球為主題嘅西餐,野食好食之余,仲有靚嘅景色睇🥰今次叫左兩個餐分別係香蒜黑醋黑毛豬扁麵和澳洲草飼牛西冷蒜香扁麵,一個餐配左黑松露香脆選擇一個餐就配左錢吧蒜香法國惹菌兩個扁麵都好好食😋好夠味同麵質口感都剛剛好,肉的份量都適中,食曬都幾飽🤤黑毛豬肉質好嫩滑,加埋黑醋酸酸地非常開胃👍🏻配菜亦非常出色,成個鐵板上,惹菌一直都保温,令到成個菜好鮮甜😻黑松露亦都好香黑松露味,仲要係粗薯條非常有口感❤️

黑松露亦都好香黑松露味,仲要係粗薯條非常有口感❤️
2022-09-28 35 瀏覽
星期日又係揾下好野食嘅時候, 今日去左哩間可以話係阿仙奴球迷必去嘅cafe - Lockeroom Dining. 餐廳就喺油麻地地鐵站隔離, 非常方便. 餐廳裝修當然好有sport bar 嘅風格, 掛滿阿仙奴球員簽名球衣, 座位用左主場嘅紅色, 地下仲用左綠地氈, 好似去左球場餐廳咁😍勁有feel! 野食方面我地今日食左兩個set:1. 波士頓活龍蝦配白松露意大利飯 $188超級好食!!! 好耐都冇試過咁高質嘅risotto!!! 首先個龍蝦非常新鮮, 有半隻連蚶, 入面爆唒膏😍 肉質好爽口, 芝士焗更惹味. 不過重點都係個risotto, 松露味勁香, 忌廉汁濃郁, 個飯完全掛汁, 加埋龍蝦嘅籽一齊食真係回味無窮👍🏻👍🏻👍🏻 2. 香燒肉眼拼法國鵝肝 $248另一道主菜係牛扒拼鵝肝, 價錢好抵食, 份量都好大. 我地叫medium, 牛扒煎得啱啱好, 外面焦脆, 入面pink pink地, 而且肉質鮮嫩, 好食. 鵝肝都煎到好香脆, 唔會太肥, 正! 配菜方面有菜同薯蓉, 食完完全夠飽肚👍🏻👍🏻套餐仲包沙律, 餐湯同餐飲, 都非常有水準. 整體黎講野食, 服務同環境都令我地非常滿
野食方面我地今日食左兩個set:

1. 波士頓活龍蝦配白松露意大利飯 $188

2. 香燒肉眼拼法國鵝肝 $248

套餐仲包沙律, 餐湯同餐飲, 都非常有水準. 整體黎講野食, 服務同環境都令我地非常滿意, 一定番食呀🎉