2023-06-19 41 瀏覽
早前趁着晴天,去了一趟西貢~經過大街附近,被這間餐廳的店員熱情招待吸引了入去~餐廳佈置是帶點懷舊西餐廳感覺,主打龍蝦和西式食物。在店員推薦下,主菜我們選了龍蝦包和薰衣草烤春雞。食物即叫即煮,好新鮮~前菜我們選了龍蝦湯,每一啖都香濃,味道都鮮甜香醇的~至於龍蝦包是用了五穀穀物包,感覺較健康,食落有口感,有淡淡nuts味!!麵包食落都鬆軟~ 龍蝦肉新鮮爽口,連同生菜秘制醬汁食幾清新。燒春雞外皮燒得香脆,欣賞雞肉不會燒得乾身。薰衣草香料味濃郁,帶有泰式風情。旁邊還有薰衣草醬可以自己沾用,但我覺得燒春雞本身都夠味~☁️ 龍蝦包☁️ 薰衣草烤春雞☁️ 龍蝦湯

☁️ 龍蝦包
☁️ 薰衣草烤春雞
☁️ 龍蝦湯
2023-06-19 40 瀏覽
好耐冇黎西貢!揀左呢間幾有格調嘅餐廳😋✨酥皮焗田螺✨作為前菜份量都幾多!擺盤幾靚幾特別!酥皮焗得好酥脆,食落唔會覺得油膩厚重👍🏻田螺索唒啲蒜香味同香草味超好食,而且咬落爽口,口感唔錯😋✨西班牙豬鞍✨豬鞍好軟熟好入味,食落多汁又冇雪藏味👍🏻同時吸收左橙汁酸酸甜甜好開胃✨伯爵茶蘋果木煙燻BB架✨平時都好鍾意伯爵茶,竟然今次喺鹹點度見到!仲加埋蘋果木超吸引!乳鴿燒好入味,仲有啲焦香😋入口除左食到伯爵茶嘅幽香,仲食到蘋果木嘅甜味,令成道菜式冇咁單調😋不錯!
好耐冇黎西貢!揀左呢間幾有格調嘅餐廳😋

酥皮焗田螺
西班牙豬鞍
伯爵茶蘋果木煙燻BB架
2023-06-19 36 瀏覽
閒逛西貢揾嘢食, 行到海邊附近時, 見到間西式酒吧, 主打龍蝦同海鮮, 見到佢熱賣既龍蝦包好吸引, 咁就入去試下囉.🍭龍蝦包個飽唔係普通貨色, 是有穀物有咬口嗰種, 啲龍蝦肉份量唔少嫁, 唔係碎濕濕嘅, 一口咬落去,啖啖龍蝦肉, 好🍭龍蝦春巻啲龍蝦春巻放响一個小木盒, 仲有少少花瓣點綴, 好吸睛. 個春巻皮好薄好脆, 啲蝦肉好Q彈, 送上嚟時啲春巻仲好熱, 應該係即整.👍🍭The L食西餐點可以唔叫酒飲, 叫咗杯cocktail ”The L”, 個酒杯好得意, 酒既味道調得剛好, 唔會好嗆, 用嚟配海鮮, 好夾。

🍭龍蝦包

🍭龍蝦春巻

🍭The L

2023-06-14
5 分鐘 (堂食)
  • 龍蝦包
通常到西貢遊玩的時候都不知道吃什麼相信這間餐廳是一間價廉物美性價比比較高的西餐廳〰︎✍🏻💭真心不騙的食評✎龍蝦湯龍蝦湯的色澤則是橙橘紅色因為龍蝦的外殼和蕃茄等調味料一起熬煮而成香氣濃郁 帶有龍蝦和蔬菜的香味讓人垂涎欲滴 湯頭濃郁鮮美有著龍蝦和蔬菜的清甜味道 讓人飽足滿足推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡✎龍蝦意粉龍蝦麵的色澤為紅色龍蝦醬是其中的重要調味料香氣濃郁 帶有龍蝦和蒜頭的香味 讓人食指大動口感則是豐富而鮮美 有著義大利麵的軟嫩口感同時也能品嚐到龍蝦肉的鮮甜味道推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡✎薰衣草烤雞薰衣草烤春雞的色澤則是金黃色因為經過烤製而成 香氣芳香帶有淡淡的薰衣草花香氣 讓人感到愉悅口感則是鮮嫩多汁 春雞的肉質柔軟帶有淡淡的花香 讓人回味無窮推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

通常到西貢遊玩的時候都不知道吃什麼

帶有淡淡的薰衣草花香氣 讓人感到愉悅
口感則是鮮嫩多汁 春雞的肉質柔軟
帶有淡淡的花香 讓人回味無窮

2023-06-19
西貢Lobster Une勁足料龍蝦包Lobster Une西貢市場街45號地下去到西貢梗係要食啲特別野,揀咗呢Lobster Une,喺市場街45號地下,我地叫咗Saratoga Cooler、炸軟殼蟹同炸洋蔥圈加龍蝦包。餐廳裝修非常獨特,鮮明嘅色彩同繽紛嘅元素組合起嚟,營造出一個非常活潑嘅氣氛。其中,最引人注目嘅就係掛喺牆上嘅霓虹燈,佢喺牆上發出繽紛嘅光芒,營造出一個非常鮮明嘅視覺效果,我覺得真係幾靚幾特別!Saratoga Cooler,係一個非常清爽嘅飲品,有檸檬汁、白蘭地同soda,味道非常開胃同解渴,真係好啱夏天飲用。再嚟就係炸軟殼蟹啦,佢嘅外皮炸得好酥脆,而軟殼蟹就好鮮美,勁好食。最後就係炸洋蔥圈同龍蝦包啦,洋蔥圈炸得好香脆,個味道都幾好。而龍蝦包就好大份,超足料,係新鮮拆肉製成,有好多龍蝦肉,配埋自家調製醬汁!好正呀💕呢個價錢食到咁多龍蝦肉勁抵,味道非常豐富,真係值得一試。總括而言,呢間餐廳嘅食物質素都好唔錯,特別係佢嘅炸軟殼蟹同龍蝦包,真係好好味,值得推介
西貢Lobster Une
勁足料龍蝦包

Lobster Une
西貢市場街45號地下

2023-06-15 32 瀏覽
難得帶外國朋友去西貢,當然晚餐要食得好d!走下走下,朋友見到呢間門面就挺低腳步話想試呢間,原來係俾佢嘅fusion風吸引!雖然有復古歐洲風家庭火爐,但係亦都有新潮嘅霓虹登decoration。既然朋友出到聲話要試,就一齊入嚟體驗吓囉!結果都有驚喜!我地叫左好多野,食到好飽,但我覺得最值得推介就係西式香草蒜香龍蝦,經典法式油封鴨髀同西班牙豬鞍。個龍蝦一上枱,我哋大家都已經嘩嘩聲,大家都攞手機出嚟影咗好多相打卡。龍蝦好新鮮,爽口,配埋香草同蒜,味道一流!個鴨髀都好好食,嫩口唔鞋,應該都係同佢烹調手法有關,再配埋芒果同埋passionfruit sauce,味道幾清新。豬鞍比我想像中好食,燒得好入味,加埋peach一齊食會食到唔停口。

2023-05-27 167 瀏覽
第一次幫襯,但絕對無下次。跟其中一位寫食評食客一樣,我從未寫過食評,但呢間伏到非寫不可。1.首先兩母女店員分別有唔同推介,阿囡講解邊啲飲品可跟餐半價享用。理解後落單,但媽媽老闆娘又話唔可以跟餐叫半價,要另外叫比正價。令我地有被騙感覺。2.媽媽老闆娘推介咸豬手。但幾分鐘後落單時話已經賣晒,當時得2枱客,第一枱已用餐,我地第2枱推介完突然話賣晒,推介我地食龍蝦。2 .向我地推介signature,不斷推介龍蝦,值得等。咁我地就叫左龍蝦配牛柳,龍蝦pizza。3. 龍蝦配牛柳,見到眼到突埋。原來牛柳係幾粒比蒜片更細既牛柳粒,好乾,無味。龍蝦得半隻,比想像中細隻好多,蝦肉太乾同超級咸。signature menu完全無相片。係我地唔岩,想像力應該太豐富,所以見到個幾粒細過指甲既牛柳粒時,同想像有一塊牛柳放在碟上實在有超級大落差。4.龍蝦pizza,等了又等。最終上來一個凹凸不平pizza碟,個龍蝦頭無法企穩。媽媽老闆娘堅持要龍蝦頭企穩。係衛生意識係零既情況下,老闆娘竟然隨手拿起同枱朋友已用過既叉同刀整理龍蝦頭,插落pizza,真救命!衞生問題,龍蝦頭唯有獻給刀叉有佢口水既朋友食用。pizza啲
4.龍蝦pizza,等了又等。最終上來一個凹凸不平pizza碟,個龍蝦頭無法企穩。媽媽老闆娘堅持要龍蝦頭企穩。係衛生意識係零既情況下,老闆娘竟然隨手拿起同枱朋友已用過既叉同刀整理龍蝦頭,插落pizza,真救命!衞生問題,龍蝦頭唯有獻給刀叉有佢口水既朋友食用。pizza啲龍蝦肉少到覺得無食過一樣。白色位置完全係芝士,龍蝦肉碎有少許。一個pizza切6片,我食左2片都食唔到龍蝦肉,朋友好好咁係佢自己個片pizza了左條大約1cm長龍蝦肉碎比我食,非常感動!pizza薄如紙,應該都係我地唔岩,menu得字無相片,無寫厚薄批,但我地無問係薄批定厚批,懷疑係有得叫厚或薄批,因為其中一個waiter埋單時話我地個係薄批。
5.可能唔小心大聲左少少講無下次,連其他食客有既自家製甜品都無比我地。但已經無期望會好食,所以食唔到覺得應該無損失。
6. 佢地問食客啲食物點樣,聽到食客答okay。到問我地時,由於唔想場面尷尬,我地原來都會講,okay。
7.見到menu英文version串錯啲重點字,唔敢出聲,費事以為我地有心話佢,所以睇完一笑置之。
8.第一次食二百幾三百元一碟既菜式係有性價比極低既感覺。供大家參考。但只食左signature呢啲,有機會其他嘢好食。我地食完有種無嘢落肚感覺,唯有再搵另一間再食飽飽。😆
2023-05-26
2023-05-14 141 瀏覽
今日同朋友入黎西貢食野經過市場街見 到呢間餐廳門口都幾吸引有隻大龍蝦諗住假期食好D,入去店員服務唔錯好建談介紹左佢地既招牌菜話lunch好多人食平時好快賣哂香辣豬手,佢地話用冰鮮豬手肉汁比較軟,本身我吾系食得好辣佢話醬汁 會另上不到不妨試下,另外嗌左個大蝦意粉同埋沙律佢地話沙律系本地農場沙律菜好新鮮跟住叫左個芒果沙冰諗住簡簡單冇失望,豬手外皮 吾系好脆果D但系好入味同埋驚喜滿滿骨膠原同埋個麻辣计好野味, 而大蝦意粉唸住簡單食,有驚喜個茄汁原來系用新鲜蕃茄做计大蝦新鮮 好味加埋杯芒果沙冰好正.新鮮芒果做所以推介下
  • 豬手
2023-05-11 111 瀏覽
今日朋友話睇到有個網上推介西貢呢間龍蝦餐廳D野食唔錯,今日同幾個朋友遊車河遊車河去西貢順便試下。入到去店員招呼幾熱情,自己一向覺得洗錢食野要食得開心服務態度真係好重要嘅,呢part要讚!店員推介左豬胺,龍蝦,青口,炭烤西班牙豬七成熟配左新鮮菠蘿同紐西蘭青口。朋友比較為食叫埋個意大利蒜香龍蝦。比較有趣嘅係青口個湯用左新鮮雞加冧酒煮,用麵包點非常惹味。個龍蝦外殼炸得好脆但肉質彈牙,加埋醬汁確實好惹味。整體嚟講係一個愉快嘅用餐經驗,同朋友食好嘢chill吓呢間都係好選擇。

2023-05-07
2023-05-10 96 瀏覽
聽朋友極力推薦此龍虾餐廳,油封鸭比,蒜香龍虾今日特登带女朋友試下,因是同女朋友週年紀念,聽店員講鸭比要慢煮及油封工序須時所以叫左鸭比同龍虾試下,冇失望真系真心好食,外皮脆入面鬆軟骨肉分離,而龍虾店員建議用手食龍虾外殼好脆醬汁野味,而龍虾肉爽意大利脆蒜更正,我好少寫食評,好食,用心做餐廳价錢中价可接受之後試埋龍虾湯完美,論環境我女朋友就好鍾意,簡單舒服牆身掛有不同鏡子及霓虹招牌每角落有不同感覺配埋Jazz Song ,很不錯,最欣賞系店家送左个甜品拼盤好完滿一定會再次光臨
聽朋友極力推薦此龍虾餐廳,油封鸭比,蒜香龍虾
2023-04-06
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
  • 法式油封鸭比及意大利蒜香龍虾
2023-04-05 258 瀏覽
本人從不寫食評。因為餐廳質量有起伏,人人口味唔同,只要唔太過份,食左都係一種體驗。不過呢間餐廳:1.裝修難睇,80年代豉油西餐式裝修, d枱鋪塊黑膠皮,張凳鋪張巢布。(本來諗住,bistro差裝修,野應該好食)2.價錢勁唔值,一入去就sell佢d signature dish. 都係單點。一零幾個龍蝦湯。一零幾個凱撒沙律。加個招牌龍蝦488(好似)。諗住今既價,bistro仔,應該都會幾好食或有d份量啦。個湯一到,完全閒唔到龍蝦湯味。個湯身又唔清,又唔濃,已經覺窄窄地。入口仲冇味過罐頭龍蝦湯。個沙律仲好笑一般西餐湯碗碟今大碟。今可以有幾多菜,大家都想像到。仲要唔知點解凱撒沙律有幾片0.5cm今薄既萍果。個龍蝦係澳龍,都應該貴既。但488,隻蝦肯定冇一斤,冇伴菜咩都冇。都已經唔算平(如果好食)。3.個龍蝦油泡既,味道可以。但我相信大部份香港人食唔到。仲要佢唔乾身。食完個人都油左。d肉因為油溫問題,又濕又實。結論:我已經細食,正常一個一人份餐食唔哂。呢餐一千食完好似冇食。食完仲要d油頂左成晚。唔想做水魚就識做啦。
2023-04-02 205 瀏覽
本人好少寫食評,但係真係唔想再有人中伏,西貢最伏餐廳,雖然老闆熱情招待,但食物同價錢定位有待改善,價錢定位係酒店級別,食物質素係街坊級別!Lunch 兩舊水一個龍蝦risotto都唔緊要 ,我覺得你要俾返兩舊水既野我,啲龍蝦小到可憐 (而家啲龍蝦咁平) ,六分一隻都無幾肯定,個risotto仲要唔好食,四百幾蚊食左個唔知咩既lunch, 早知攞去出邊啲食海鮮好過,好少嬲都上嚟OpenRice寫食評,服務幾好都無用,千祈唔好幫襯 伏!

2023-03-10
20 分鐘 (堂食)
2022-12-25 625 瀏覽
今係節日所以訂左枱,去到餐廳點菜唔係點套餐,其他遲過我地黎概客,點左套餐概都食緊,點完餐最後等左45分鐘至上第一道菜,味唔講但個pizza 餅低係凍概;到第二度菜上主菜龍蝦,上菜時又係唔熱,因為係油炸概煮法,食落特別油膩;第三道菜都等左好耐,今次上菜概時侯直頭係凍概,好唔想食跟住話比個老板知d食物唔熱,佢檢查完再去問下厨房,佢地肯地取消左個菜概單,估計係煮好好耐但無送出黎。餐服務同環境都ok, 但食物概質素同上菜時間都好難接受,價錢定位同食物物質素唔成正比。食左個兩個菜埋單要900, 真係唔會再幫襯。
2022-12-25
2022-11-20 555 瀏覽
這店在早前經過有店員在外招客, 這天剛好在西貢區郊遊, 與友人道別後跟太座會合。記得佢位置於是乎來了。老闆招呼我們到二樓, 或者叫閣樓吧!因為樓底幾低下, 傢具則是比較隨意及個人風格。假火焰嘅壁爐, 獸皮掛飾, 倣古70年代式藍芽音樂播放器, 賽車遊戲機專用坐椅, 假火水燈, 羽毛裝飾, 倣真花花座。講返食物, 當日食咗:白酒煮蟶子$268蟶子煮過了頭, 有點難嘴饞, 不過個湯好鮮甜, 後來店主出來問意思時, 我們反映了給她。西式香草蒜香龍蝦$488 做法係滾油走油, 所以有些蝦殼薄嘅位置都脆卜卜食得。 可見那鑊油應該好熱下。好食有蒜香但肉不多。香草蒜香意粉$118 炒得乾身 OK嘅整體來說: 收費同質素未能對稱。希望店主能理解俾呢個價位通常都有期望嘅。

講返食物, 當日食咗:

香草蒜香意粉$118 炒得乾身 OK嘅

白酒煮蟶子

香草蒜香意粉

2022-09-17
2022-10-09 385 瀏覽
係西貢去左一間專食龍蝦🦞餐廳,食物配搭非常有心思,食材同埋秘製醬汁嘅部份也是精心挑選,餐廳主要係用澳洲南部嘅龍蝦,肉質較西部嘅龍蝦爽口。香腸拼盤有四款唔同嘅香腸,店主直接喺歐洲入貨,表片煎至非常香脆,配嘅汁好特別,分別有芥末蜜糖、百香果果汁波波(用分子料理方式整,中和返香腸嘅油膩感)、新鮮Cranberry醬汁。龍蝦春卷第一次見春卷入面包住龍蝦肉,春卷係長條型,炸得香脆,龍蝦肉份量好足,每一啖都食到龍蝦肉嘅鮮味。龍蝦燴西班牙飯一上枱已經見到賣相好吸引,半隻龍蝦🦞喺燴飯上面,西班牙飯用咗龍蝦汁去煮,吸收晒龍蝦嘅精華,龍蝦汁夠香濃,非常推薦👍🏻經典法式油封鴨髀鴨嘅表皮煎至非常香脆,好香口,由於係用慢煮方式,肉質保持軟腍,醬汁獨特,用咗百香果加4種醋,配鴨髀好夾。