2022-10-06 279 瀏覽
So another day I was walking around Sai Kung with my family and all of a sudden, I asked if we could eat lobster une ,it was really captivating and we thought the service would be nice.NoIt was worseWe ordered a pizza,prawn spaghetti and so other stuff like the apple slushy. When our Apple slushy arrived, it looked okay I guess but no, it tasted horrible and I never want to taste it again, it tasted just like a sour non flavourable cup of water that has been rotten for almost a month.Secondly,

No

It was worse

Secondly, when the prawn spaghetti arrived, the waiter boasted around that there were exactly 4 shrimps.

No

There was 3

For four of us

What in gods name service is this?

I don’t know

After that we waited 20 mins for our pizza but they never gave us it,

They forgot the main course and they asked if we would stay for another 45 minutes for it.

Why

How

What is your service

Are you trustworthy?

NO

The check was too big and it was a scam

We had to order another pizza from a restaurant call dough bros ( highly recommend)

Never check this useless dump restaurant, you’ll get scammed and misleaded and you’ll regret your life choices.

2022-09-25 148 瀏覽
餐廳裝修走西式酒吧設計,環境微暗,播住好響亮既R&B music 🎵 超級有feel ☺️餐廳既賣點係按人頭計酒既價錢👧🏻今次我地兩個人,以💰$98 per person 既價錢可以飲無限杯cocktail 🤣當然飲到幾多先好嗌啦,唔好嘥嘢!☺️超正,一個價錢可以試到唔同味嘅Cocktail🤤🤤Cocktails:- LB ✨店員特別推介既招牌特製Cocktail,以庫拉索酒 白洒同 sprite 調製成!天藍色好靚💙飲落有淡淡的果味,超級中意!🥰- The L- Gin Tonic (gin base)- Classic Martini 點了 香草蒜蓉多士拼松露芝士 💰$88 作為下酒菜☺️份量超多,多士烘到好脆身,配上鹹香味香濃嘅松露芝士,送洒一流呀!🤪氣氛不錯既洒吧餐廳,店員好nice 好talkative! 一開頭我哋兩個女仔三心兩意 又唔太識品酒,店員會為我地介紹,同埋有咩特別要求都可以同Bar tender 講,呢點掋讚呀!👍🏻回頭率高既餐廳!😆

超級有feel ☺️

餐廳既賣點係按人頭計酒既價錢👧🏻
超正,一個價錢可以試到唔同味嘅Cocktail🤤🤤

Cocktails:

- LB ✨
天藍色好靚💙
飲落有淡淡的果味,超級中意!🥰

- The L
- Gin Tonic (gin base)
- Classic Martini

點了 香草蒜蓉多士拼松露芝士 💰$88 作為下酒菜☺️

回頭率高既餐廳!😆
2022-09-25 1347 瀏覽
🌃 餐廳位於西貢市場街, 鄰近於海邊,以龍蝦海鮮為主題,選取優質澳洲龍蝦, 主打英美菜式,樓上包廂為英式精緻餐飲、樓下則以美式休閒餐飲為主。小編於樓下進食,所以主要描述樓下嘅環境, 樓下係以酒吧設計,用霓虹燈牌方式裝飾, 同埋空間感寬闊, 感覺幾chill。 .🌃餐廳並且提供多款西餐、特色咖啡以及酒品, 招牌菜有 西式香草蒜香龍蝦、火焰雙重芝士龍蝦薄餅。.🦞 龍蝦燴西班牙飯💲 388👉 菜式份量都唔少, 可以兩個人分享, 餐廳選用澳洲藍龍蝦, 半邊份量, 咬落爽口彈牙, 啖啖肉, 並保留了龍蝦嘅鮮味。👉 西班牙飯是真正選用西班牙米, 吸汁能力比意大利米強, 同埋口感較有嚼勁, 餐廳選用Parmesan、 Macarena 西班牙芝士等食材,製成芝士汁, 醬汁非常濃郁, 仲可以拉絲㖭🤤。.🦞 炸龍蝦春卷配芒果莎莎汁💲 188👉 呢個係店員主打推介, 春卷裏面包住嘅龍蝦肉, 係由餐廳每日新鮮製成, 為求保留龍蝦食材嘅新鮮品質。👉 春卷有5條, 每條大約有手掌嘅長度, 春卷外皮金黃香脆, 而裏面都有唔少嘅龍蝦肉, 都食到龍蝦嘅鮮味, 同埋保留咗彈牙嘅質感, 再沾上芒果莎莎醬, 裏面配有可食用

🦞 龍蝦燴西班牙飯
💲 388

🦞 炸龍蝦春卷配芒果莎莎汁
💲 188
👉 春卷有5條, 每條大約有手掌嘅長度, 春卷外皮金黃香脆, 而裏面都有唔少嘅龍蝦肉, 都食到龍蝦嘅鮮味, 同埋保留咗彈牙嘅質感, 再沾上芒果莎莎醬, 裏面配有可食用乾花, 食得出有芒果同埋百香果成份, 感覺有啲似泰式酸辣醬, 呢種配搭幾創新,店員無介紹錯🤤。

🤠 通粉 foodie 食評總結 :
👉 如果專誠去西貢relax, 又鍾意食龍蝦嘅話, 可以不妨選擇呢間餐廳, 可以滿足曬兩個願望, 餐廳環境夠chill, 大部份都係龍蝦主題, 如果食埋其他海鮮類都可以滿足到你, 同埋可以一邊食龍蝦一邊品酒, 可以享受到慢活寫意嘅節奏。
📍 Lobster Une @lobsterune

=====================
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
2022-09-11 114 瀏覽
西貢浪漫龍蝦盛宴喺西貢周朋友去完滑水,好想食海鮮,OP有9折,龍蝦為主題的西餐廳,就膽粗粗試下,估唔到質素都幾好,喺門口睇咗陣Menu,中等價錢,選用來自澳洲嘅龍蝦,餐廳內的佈置以精緻英式主題,加上牆上的霓虹燈館及鮮花同蠟燭,都幾適合情侶過嚟拍拖食飯。- 時令生果配龍蝦凱撒沙律 $208店員落力推介,龍蝦沙律份量都唔細,材料非常新鮮,牛油果,三色椒車厘茄,比較特別嘅地方是以金箔作為topping,影相好吸睛- 芝士焗澳洲龍蝦配蒜片牛柳粒 HK$488期待了很久,店員預先我們說了製作需時,所以我哋都飲住紅酒等,個人來說比較喜歡南澳龍蝦,貪佢肉質夠飽滿,我重點是這裏的龍蝦時先用燒烤的方法,在鋪上芝士焗製,芝士夠多很不錯,我哋兩個人share,蒜片牛柳粒都幾好食,牛味濃😚—————————————————Lobster Une (西貢)西貢市場街45號地下—————————————————
西貢浪漫龍蝦盛宴

- 時令生果配龍蝦凱撒沙律 $208

- 芝士焗澳洲龍蝦配蒜片牛柳粒 HK$488

—————————————————

Lobster Une (西貢)

—————————————————
2022-09-09 97 瀏覽
🦞龍蝦包加龍蝦pizza兩食🦞陽光普照嘅一日 喺西貢逛到咁上下 揾咗間又chill又relax嘅餐廳食brunch 餐點以龍蝦海鮮為主 亦提供多款西式美食 同埋特色酒精/非酒精飲品-⭐️Lobster Bread & Pizza Combo $368 (二人份)⭐️招牌食物 非龍蝦包莫屬‼️ 咁啱餐廳嘅二人套餐 可以喺龍蝦薄餅/龍蝦包/咖喱蟹肉包之中 三揀二 我哋當然食得盡情 龍蝦打孖上😋-🥗生果配凱撒沙律全部用有機蔬菜 醬汁現叫現拌 沙律菜零舍crispy 唔會因為俾沙律醬浸得太耐而影響口感 -🍤黃金蝦呢個appetizer入口温暖 鹹蛋黃醬鹹香惹味 蝦肉爽口彈牙 -🍞龍蝦包龍蝦肉有口感 同醬汁好搭 雜穀麥包勁有空氣感 咬入口 變得軟熟柔韌而好食 如果再大個啲 咁就好啦😬-🍕龍蝦薄餅手工薄餅 需要啲時間烤焗 餅底卜卜脆 餅身大概六吋長 一個人K.O.晒佢 冇難度喎😝-🍮是日甜品自家製tiramisu入口香滑 甜而不膩-☕️咖啡/茶-📍Lobster Une西貢市場街45號地下
🦞龍蝦包加龍蝦pizza兩食🦞
自家製tiramisu入口香滑 甜而不膩
☕️咖啡/茶
📍Lobster Une
2022-09-05 106 瀏覽
今次去西貢亦都有食一啲平時少人講嘅餐廳,例如呢間龍蝦海鮮主題餐廳,係英美主題嘅西式餐廳嚟嘅~.佢哋提供多款西餐,今次叫咗個沙律同埋芝士焗龍蝦時冷生果配龍蝦凱撒沙律 $208細細份,入面有菜、牛油果、蘋果、龍蝦肉等等,食落都新鮮,當starter咁食~芝士焗澳洲龍蝦配蒜片牛柳粒 HK$488係半隻芝士焗龍蝦配蒜片牛柳粒,約一人份量原來龍蝦同埋牛柳粒都炸過,所以食落係香口的。芝士份量夠。.最值得讚賞係餐廳服務態度好好,真係賓至如歸嘅感覺。食物方面,我覺得隔籬枱嘅龍蝦包同埋pizza好似幾吸引~

佢哋提供多款西餐,今次叫咗個沙律同埋芝士焗龍蝦
時冷生果配龍蝦凱撒沙律 $208

芝士焗澳洲龍蝦配蒜片牛柳粒 HK$488
係半隻芝士焗龍蝦配蒜片牛柳粒,約一人份量
原來龍蝦同埋牛柳粒都炸過,所以食落係香口的。芝士份量夠。

最值得讚賞係餐廳服務態度好好,真係賓至如歸嘅感覺。
食物方面,我覺得隔籬枱嘅龍蝦包同埋pizza好似幾吸引~
🇺🇸🇬🇧餐廳英美主題為主 一共有兩層🆙🔝樓上可以包廂 環境氣氛十足🍷⬇️樓下的氣氛則較休閒😎提供多款精緻餐飲·特色咖啡·酒品今晚就去咗食佢哋嘅龍蝦🦞~🍎時冷生果配龍蝦凱撒沙律🦞🥗 ($208)🥗前菜試咗佢哋嘅沙律 餐廳話佢哋選用有機菜💦食落都幾新鮮爽口 沙律配搭咗唔同嘅蔬果💚有車厘茄🍅, 生菜🥬, 青/紅椒🫑, 牛油果🥑, 蘋果🍎… 仲有啲烘脆咗嘅🍞麵包粒 都幾豐富 中間仲有啲龍蝦碎肉 配上凱撒沙律醬🫗食落酸酸甜甜 幾清新開胃~🤍🧀🦞芝士焗澳洲龍蝦配蒜片牛柳粒🥩 ($488)每份則配上半隻開邊龍蝦🦞加上數粒蒜片的牛柳粒🐮 一人一份就啱啱好🇦🇺餐廳選用優質澳洲龍蝦💛配上芝士烤焗嘅龍蝦 賣相幾吸引龍蝦肉質鮮嫩 食落厚肉幾紮實又彈牙💕💕厚厚嘅芝士熱溶在龍蝦嘅表面 配搭芝士龍蝦調味啱啱好~(=´ω`=)🥩牛柳粒都唔錯 煎到大約七成熟食落幾軟腍 肉汁滿滿 牛味都幾香🐄配搭埋炸香咗嘅🧄蒜片 就更加惹味🤎📍 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐔𝐧𝐞 (西貢)🐰: 4/5#eatwithkeikei #lobsterune#sweetiedaily_saikung

🇺🇸🇬🇧餐廳英美主題為主 一共有兩層🆙
🔝樓上可以包廂 環境氣氛十足🍷
⬇️樓下的氣氛則較休閒😎
提供多款精緻餐飲·特色咖啡·酒品
今晚就去咗食佢哋嘅龍蝦🦞~

🍎時冷生果配龍蝦凱撒沙律🦞🥗 ($208)

🥗前菜試咗佢哋嘅沙律 餐廳話佢哋選用有機菜
💦食落都幾新鮮爽口 沙律配搭咗唔同嘅蔬果💚
中間仲有啲龍蝦碎肉 配上凱撒沙律醬🫗
食落酸酸甜甜 幾清新開胃~🤍

🧀🦞芝士焗澳洲龍蝦配蒜片牛柳粒🥩 ($488)

🇦🇺餐廳選用優質澳洲龍蝦
💛配上芝士烤焗嘅龍蝦 賣相幾吸引
龍蝦肉質鮮嫩 食落厚肉幾紮實又彈牙💕💕

🥩牛柳粒都唔錯 煎到大約七成熟
食落幾軟腍 肉汁滿滿 牛味都幾香🐄
配搭埋炸香咗嘅🧄蒜片 就更加惹味🤎

📍 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐔𝐧𝐞 (西貢)
🐰: 4/5

#eatwithkeikei #lobsterune
#sweetiedaily_saikung

2022-08-28 89 瀏覽
好多時星期六日,我都會過去西貢,搵間餐廳食下野吹下海風,本來想去食開果間優質西餐,原來已經轉咗手做龍蝦海鮮主題餐廳,見佢裝修咁有英美有型格調,我有身為龍蝦迷,當然要試吓啦!餐牌都好多龍蝦菜式,我樣樣都想食!最後揀咗芝士焗龍蝦同火焰雙重芝士龍蝦薄餅🥰焗龍蝦用左優質澳洲龍蝦,勁大隻勁多肉,用咗兩種唔同芝士焗,真係好惹味!龍蝦薄餅先有驚喜!個餅底脆到好似餅乾咁,加埋龍蝦汁,勁香濃!呢一個薄餅,我真係要再黎encore啊!老闆兼大廚勁友善!成日同我哋傾偈,講佢對食材的要求!下次我一定會再嚟試埋佢款西式香草蒜香龍蝦同龍蝦燴西班牙飯!Lobster Une @lobsterune📍西貢市場街45號地下#lobsterune #lobster #saikung #saikungfood #龍蝦 #西貢 #西貢美食 #西貢海鮮 #龍蝦餐廳 #seafood

Lobster Une @lobsterune
📍西貢市場街45號地下
2022-08-22 168 瀏覽
Sorry ,但真係難食到要寫食評。真係難食到要寫食評。首先,叫左風乾鴨髀,點知黎到變左deep fry炸髀😥 仲要比大家樂炸得濃好多。呢個價錢唔其望係得一隻炸髀。第二,叫左fish and chips。個炸魚都係炸到黑色。over cooked好多,都係失望。係真心有d失望,廚師要再進修下點樣善待食材而唔係浪費佢地。服務態度ok 無問題,係食物出哂事,可能唔洗炸得咁hardcore。 繼續努力煮出好食物。💪
Sorry ,但真係難食到要寫食評。
真係難食到要寫食評。

係真心有d失望,廚師要再進修下點樣善待食材而唔係浪費佢地。

2022-08-21
2022-08-16 162 瀏覽
今晚專登請朋友過嚟西貢食飯,之前喺呢間餐廳食個lunch,覺得OK,點知食晚餐覺得完全中伏。個waiter sell 本身Cl$688晚餐,有沙律,日式牛肉意粉、同德國豬手,本來諗住叫,之後佢又話如果唔鍾意食沙律,可改為half portion 海鮮拼盤, 我便以為是$688有拼盤加意粉同另一個主菜,點知最後先發現原來$688 只係得個half portion 海鮮拼盤,完全冇其他食物。完全誤導,大佬呀,$688淨係食半隻龍蝦,三四隻聖子,會唔會貴咗啲啊,仲要等左一個鐘零15分鐘先有個海鮮拼盤出,完全唔使烹調,都唔知點解要等咁耐。最後食咗兩個幾鐘剩係得半隻龍蝦,三四隻聖子,飲咗杯野之後買單要成千蚊。兩個人真係比較貴囉。最後想食個甜品,個侍應話起碼都要等30分鐘,我同朋友勁冇癮之下就埋單囉。
2022-08-12 100 瀏覽
為慶祝同老公拍拖n個月紀念😂今晚去咗西貢食飯😆但今日唔係食中式海鮮餐,而係食英美龍蝦主題餐😀🔸時冷生果配龍蝦凱撒沙律(7.5/10)生果同菜都爽口新鮮,個沙律都好香龍蝦味。啲蕃茄仔都幾多汁同幾甜喎!🔸卡邦尼意粉(7/10)味道ok,隻流心蛋好流心,撈落意粉一流!🔸芝士焗澳洲龍蝦半隻配蒜片牛柳粒(7.5/10)勁大隻龍蝦呀!餐廳話係優質澳洲龍蝦!勁香!肉質彈牙!店內嘅裝飾都有啲心思。見到隔離枱食個火焰龍蝦薄餅,又幾得意喎。仲有得飲酒🍻不過要揸車就唔飲酒啦🤓

🔸時冷生果配龍蝦凱撒沙律(7.5/10)

🔸卡邦尼意粉(7/10)
味道ok,隻流心蛋好流心,撈落意粉一流!
卡邦尼意粉

🔸芝士焗澳洲龍蝦半隻配蒜片牛柳粒(7.5/10)
勁大隻龍蝦呀!餐廳話係優質澳洲龍蝦!勁香!肉質彈牙!
芝士焗澳洲龍蝦半隻配蒜片牛柳粒

芝士焗澳洲龍蝦半隻配蒜片牛柳粒
2022-08-11 57 瀏覽
西貢新開專吃龍蝦的小店🦞店舖內外以紅色霓虹燈為主調,讓人有種新潮得來又chill的感覺。🌈每款食物都以龍蝦為主題,喜歡吃龍蝦的一定會心心眼😍前菜方面龍蝦沙律也不錯!《時令生果配龍蝦凱撒沙律》$208啖啖肉的龍蝦肉舖滿了沙律的表面,配上時冷生果🍎蘋果的爽脆,很開胃,又惹味!👍🏻《芝士焗澳洲龍蝦配蒜片牛柳粒》$488半隻龍蝦🦞加上蒜片的牛柳粒,芝士焗龍蝦賣相吸引,芝士完完全全舖滿了龍蝦的表面,熱溶的感覺,且龍蝦肉肉質鮮甜幼嫩,滿足!👍🏻有驚喜的是蒜片牛柳粒也很出色,肉質軟腍,牛味濃!👏🏻總結:龍蝦專門店,喜歡吃龍蝦豈能錯過。
西貢新開專吃龍蝦的小店🦞

每款食物都以龍蝦為主題,喜歡吃龍蝦的一定會心心眼😍

前菜方面龍蝦沙律也不錯!
《時令生果配龍蝦凱撒沙律》$208

《芝士焗澳洲龍蝦配蒜片牛柳粒》$488

有驚喜的是蒜片牛柳粒也很出色,肉質軟腍,牛味濃!👏🏻

總結:龍蝦專門店,喜歡吃龍蝦豈能錯過。
通常d人入嚟西貢食海鮮都會選擇海傍嘅中式海鮮酒家,但有時真係會食到厭如果大家想食海鮮,特別係澳洲龍蝦🦞,而又想試吓d另類煮法嘅話,為食貓會推介Lobster Une比大家環境餐廳雖然比較細,重要開係西貢人來人往嘅街道上,但裡面嘅裝修別有一番風味舒適得嚟又好型格,喺出面望入去完全係兩種感覺食物為食貓同朋友晏就去食,見到餐廳有提供lunch set同埋散叫雖然lunch set好吸引同幾抵食,但朋友話想要試吓個芝士焗龍蝦,所以就放棄咗叫set😝時冷生果配龍蝦凱撒沙律 $208 (4/5)個沙律好夠大份😋同埋上面有塊金箔,好靚呀♥️♥️再加埋d龍蝦肉、蘋果,同埋酸酸哋嘅檸檬汁,真係好開胃芝士焗澳洲龍蝦(半隻)配蒜片牛柳粒 $328(5/5)為食貓同朋友見到個龍蝦就好開心啦因為d芝士勁多,唔駛諗一定好好食😝我哋先食咗個龍蝦,估唔到龍蝦可以咁樣整法❗️隻龍蝦🦞應該先炸咗,跟著再焗埋d芝士上去😜😜食落去,d肉又爽又淋,重有d椒鹽味😗而因為d殼炸到好脆,所以好容易剝到啲肉出嚟至於個蒜片牛柳粒,都炸到好鬆脆,同好入味為食貓相信如果夜晚唔趕時間走,喺度食晚飯同埋飲吓酒,氣氛應該會更加好多d人嚟食,更加可以sh

舒適得嚟又好型格,喺出面望入去完全係兩種感覺

食物

時冷生果配龍蝦凱撒沙律 $208 (4/5)
時冷生果配龍蝦凱撒沙律

芝士焗澳洲龍蝦(半隻)配蒜片牛柳粒 $328(5/5)

為食貓同朋友見到個龍蝦就好開心啦
因為d芝士勁多,唔駛諗一定好好食😝

至於個蒜片牛柳粒,都炸到好鬆脆,同好入味

多d人嚟食,更加可以share多d唔同嘅海鮮食tim

2022-08-07 51 瀏覽
#西貢 @lobsterune💪到西貢做義工, 趁著今天沒有下雨, 就到碼頭附近走走, 再去找餐廳吃個美妙晚餐再回家! 🦀平常到西貢必到海鮮海家吃海鮮, 但是日唔想在海鮮街迫, 又想食西餐, 於是便四處閒逛探秘! 來到天后廟附近, 走到內街被一大隻龍蝦所吸引, 西餐加海鮮, 一次過滿足我們的要求! 🦀長腳蟹肉沙律 $198 ~ 點綴金箔令平凡的沙律更添貴氣! 羅馬生菜好新鮮, 配上結實長腳蟹肉、牛油果、雜椒、聖女果等, 再以秘製沙律醬汁同食, 酸酸的好開胃! 🦞雙色芝士焗龍蝦半隻拼蒜香牛柳粒 $328 ~ 龍蝦大小取決於當天的貨, 約手掌大小, 燒烤過的龍蝦有著淡淡的炭燒味! 牛柳粒生熟剛剛好, 配上厚切炸蒜片, 很惹味! 🤗食物即叫即制, 夠新鮮!
#西貢 @lobsterune

🤗食物即叫即制, 夠新鮮!

西貢新開龍蝦主題西餐廳 — Lobster Une 呢間位於西貢新開嘅龍蝦主題西餐廳,環境裝修幾有格調,幾有歐陸風情,提供Pizza、意粉等菜式,啱晒情侶們去拍吓拖、撐吓枱腳👫晚餐仲有二人特色晚餐可以選擇添~生果配龍蝦凱撒沙律$208 沙律材料包括:有牛油果🥑黃椒🫑雪梨🍐山菜🥬車厘茄🍅煙肉🥓多士🍞沙律菜幾新鮮,多士充滿牛油味🦞芝士焗澳洲龍蝦配蒜片牛柳粒$488龍蝦面頭舖上芝士,芝士份量都幾多,重食到有蝦膏!牛柳粒食落唔韌,好濃蒜香味~如果龍蝦嘅份量再多啲會比較好~地址:Lobster Une 西貢市場街45號地下。
西貢新開龍蝦主題西餐廳 — Lobster Une

生果配龍蝦凱撒沙律$208

🦞芝士焗澳洲龍蝦配蒜片牛柳粒$488

地址:Lobster Une
西貢市場街45號地下。