今日放工約左個好耐冇見嘅朋友食飯,朋友想食pizza,仲話想食啲特別啲嘅,我就諗起呢間,之前經過都想試嘅Pizza餐廳。好彩我一收工就去,唔算太多人,順利入座唔使等位。一坐低,店員就好有禮貌,放低menu:枱上仲有濕紙巾提供添,好貼心Peach margarita $78 (無酒精)呢杯都係打卡一流嘅飲品,味道方面,蜜桃味及甜味比較重,好好飲,好似飲緊果汁咁Cranberry Bellini $78 (無酒精)賣相打卡一流,有少少cranberry味,味道偏淡,不會太甜,啱曬我口味Smoked salmon with Caesar salad $98啲蔬菜好新鮮,食落卜卜脆,上面林左超多芝士,好滿足,煙三文魚都好厚切,加上佢嘅麵包碎,係超級卜卜脆,所以我幾欣賞呢碟沙律Truffle carbonara 9” $118超級好食,打卡都好靚,雖然黑松露味唔係太重,但非常足料,啖啖菇同火腿,好好食!辣椒仔同芝士粉店員一上完pizza即刻拎左辣椒仔同芝士粉比我地,服務超級好,果然加咗落Pizza,別有一番風味,更加開胃黎翻個大合照先最後主廚及老闆仲坐低同我地傾偈,有講有笑,仲請我哋飲多左杯mo

好彩我一收工就去,唔算太多人,順利入座唔使等位。

一坐低,店員就好有禮貌,放低menu:

枱上仲有濕紙巾提供添,好貼心

Peach margarita $78 (無酒精)

Cranberry Bellini $78 (無酒精)

Truffle carbonara 9” $118

辣椒仔同芝士粉

黎翻個大合照先

最後主廚及老闆仲坐低同我地傾偈,有講有笑,仲請我哋飲多左杯mojito

總括嚟講個用餐體驗非常好我一定會再返嚟食

• Truffle  carbonara  pizza
今日入咗去觀塘搵喺觀塘返工嘅朋友食飯 咁我問佢食咩好有冇咩推介 佢就話可以試吓呢間 Little Mario pizzeria 咁就一於去試吓啦😋 入到去嘅服務員都係講英文 餐牌就中英都有👍🏻咁睇咗一陣就決定叫嘢食啦~ 因為同朋友都唔想飲酒 所以就叫咗兩杯mocktails 靚靚哋打卡😊 Peach Margarita $78幾香桃味 飲落感覺都幾fresh~~ Cranberry Bellini $78味道係比較清淡 係有少少檸檬氣泡水嘅感覺 清淡之餘 感覺到清新😌 加埋啲氣泡 好岩打卡🥴 Smoked salmon with Caesar salad $98因為我哋唔係好肚餓 所以叫咗個沙律🥗 菜好新鮮 三文魚有四大片 感覺好健康 不錯👍🏻 Truffle carbonara 9” $118同埋叫咗一個Pizza 本身都鍾意食松露同埋carbonara 揀Pizza嘅時候見到呢個選擇 就二話不說即刻揀咗啦😍 Pizza熱辣辣非常好食 一上枱嘅時候已經聞到勁香 中間有隻蛋 我覺得佢都做到係半熟有少少流心蛋嘅感覺🤤 切開Pizza嘅中間 真係有carbonara同埋有好多芝士 好邪惡

入到去嘅服務員都係講英文 餐牌就中英都有👍🏻
咁睇咗一陣就決定叫嘢食啦~

Peach Margarita $78
幾香桃味 飲落感覺都幾fresh~~
Peace  Margarita

Cranberry Bellini $78

Cranberry   Bellini

Smoked  salmon  with  Caesar salad

Truffle carbonara 9” $118
同埋叫咗一個Pizza 本身都鍾意食松露同埋carbonara 揀Pizza嘅時候見到呢個選擇 就二話不說即刻揀咗啦😍 Pizza熱辣辣非常好食 一上枱嘅時候已經聞到勁香 中間有隻蛋 我覺得佢都做到係半熟有少少流心蛋嘅感覺🤤 切開Pizza嘅中間 真係有carbonara同埋有好多芝士 好邪惡但好好食呀🤭
Truffle  carbonara

同埋上咗Pizza嘅時候 服務員都拎埋呢兩支嘢俾我哋 Tabasco食辣嘅朋友可以試吓 加少少落Pizza一齊食都幾好食😋 芝士粉就唔使講啦🤭 只可以話服務員好細心 唔使問都拎埋比我地🤗

整體來講 食物唔錯 環境舒服 收工想同朋友chill下食少少嘢 呢度係唔錯嘅選擇🤗
Peace  Margarita
Cranberry   Bellini
Truffle  carbonara
2022-01-02 180 瀏覽
今年過左一個紅噹噹既聖誕,希望2022會係順利既一年。聖誕日天氣寒冷,觀塘海濱人流不見得特別多。海邊的餐廳定價較高而且當風,我同朋友行入一條街揾到little mario。幾年前已經食過呢間pizza葵涌分店,口味幾適合我。我們的聖誕大餐巧合地組成一片紅色。紅桑子汁配合蜜桃及菠蘿帶甜的水果,酸甜互相平衡。配搭隱約滲出一絲花香,很有春天感覺。基底是微泡梳打,這杯特調飲品由於無酒精,很適合揸車人士。夏威夷Pizza不是意大利傳統口味的夏威夷薄餅,令人又愛又恨。西方薄餅從不會加入菠蘿,但那甜甜酸酸味道卻又令我一口接一口。這款經典港式口味不同的是base以蕃茄醬而非千島醬塗抹,食多幾件pizza也不會膩。餅底是它家招牌,天然發酵麵團質感挺實,可能盛載更多醬汁。舉起一片pizza餸料不會滑落,薄脆麥香餅底更是精彩。另外,我很喜歡它的醬汁塗滿整個餅底邊緣。辣肉腸意大利麵再來一個紅色的食物,結集香、辛、甜、刺激於一身。蕃茄醬香料味道調和,紅椒青椒幾甜。辣肉醬份量很足料,因為辣肉醬味道濃,配飲品最適合不過。

夏威夷Pizza

辣肉腸意大利麵

慶祝紀念
聖誕節
近來節日氣氛濃厚,途經觀塘工商業區便隨意地在這家意式餐廳用膳,卻想不到食物質素居然不錯,實在驚喜。辣肉腸蕃茄醬意粉 $118, 意粉採用天使麵,麵身偏軟,但非常掛汁。蕃茄醬汁是這道意粉的精華,濃郁的蕃茄醬味道深沉豐厚,沒帶半點的草青味,而且蕃茄醬是燴入了意粉中。辣肉腸味道偏重而且結實,但份量亦算慷慨; 加上新鮮刨製的芝士,除了賣相更好之外,亦加添了味道的層次與變化。(Whiskey)God Father 晚餐配上一杯威士忌調酒,會有一種CHILL的感覺。帶點煙燻味的威士忌感覺有點甜,不知是否有加糖水/ 日本梅酒作調配 ?杯中的青檸反而被搶去風頭,失去應有的個性。 幸好酒精濃度不高,容易入口。

辣肉腸蕃茄醬意粉

God Father

(Whiskey)God Father
2021-12-27
辣肉腸蕃茄醬意粉
2021-12-30 30 瀏覽
今日聖誕收早,諗住叫個外賣返屋企再等今晚開party。喺公司附近見到呢間餐廳都幾chill,加上聖誕就係揀西餐,所以叫咗個pizza,揀左夏威夷口味。個批底,厚度啱啱好,係傳統意式薄餅,唔係連鎖油笠笠個種,好味。而且材料十足,火腿菠蘿以及上面嘅芝士亦都係非常之多,而且即叫即製熱辣辣焗起,我拎到返屋企都仲有微微溫暖,好食等pizza期間我就嗌一杯cocktail喺度飲下,估唔到呢度嘅員工好熱情話係呢度嘅傳統就同我影張聖誕相,好有feel

外賣自取
2021-12-30 38 瀏覽
Dropped in casually for dinner in a weekday. A bit worried as we were the only table. Luckily the foods deserved the risk.We ordered the Duo Set and picked a pizza and a lasagna. Too bad the photos I took on them were corrupted. Still they are the best in town in all aspects I would say. Definitely would come back again.Ordered as an extra a raspberry slice cake. Same high quality as the main courses.The two bottles of Mexican juice soda drinks were good as well. Not too sweet with a firm taste

The two bottles of Mexican juice soda drinks were good as well. Not too sweet with a firm taste of fruit. Wondering if they were available anywhere else.

PS. Indian ambient music on Italian foods in dimmed lighting, you feel exotic already without flying.
2021-12-30 20 瀏覽
今日來觀塘番工,附近寫字樓越開越多,但除非去番APM,否則食物的選擇唔算話好多。臨近聖誕又有節日氣氛,搞到我有啲想食Pizza,但附近又唔係好多餐廳,搵左陣終於搵到一間!餐廳既環境唔係好大,但麻雀雖小,五臟俱全,入面單人吧枱又有,卡位又有,方便自己一個人黎或者同朋友黎。餐廳職員大部份都是外國人,所以店內報紙都充滿節日氣氛,適合一班朋友過來放鬆夏威夷風情薄餅Pizza係即叫即整,熱辣辣,薄餅唔會太厚,夠香脆,芝士味都好濃,足料!煙三文魚沙律好足料,沙律菜好新鮮,一盒入邊有差唔多十塊三文魚,好抵食嘢飲選擇好多,有酒精飲品,又有非酒精飲品,有雞尾酒、啤酒等等,適合一家大細開心party。

夏威夷風情薄餅

2021-12-26 45 瀏覽
聖誕節當然要買外賣返屋企開Party啦,其中一樣唔少得嘅梗係pizza。決定係牛頭角一間既Little Mario's Pizzeria買外賣。看似多空枱以為無人食,原來大部分枱已被客人預約了。好可愛😍每一張枱都有聖誕公仔卡,很有心機。2個人食,叫左一個細既夏威夷pizza,份量剛剛好。本人最愛食菠蘿,勁甜,很Juicy。三文魚沙律,蔬菜超級新鮮,勁爽口。三文魚又多又厚,醬汁都是另上的。超級健康的沙律,真係好鍾意呢個配搭。最後叫咗兩杯無酒精飲品,分別係Peach Margarita 和 Cranberry Bellini。桃味個杯相對地較甜,個人比較喜歡Cranberry Bellini。

好可愛😍每一張枱都有聖誕公仔卡,很有心機。

夏威夷pizza

煙三文魚沙律

外賣自取
夏威夷pizza
煙三文魚沙律
2021-12-26 44 瀏覽
我今日想食pizza,之前食過呢一間觀塘駱駝漆分店嘅外賣覺得水準唔錯。今次嚟到觀塘另一個分店,有堂食有座位。坐低打開餐牌有pizza,、小食、前菜、飲品等等。好口渴即刻叫咗兩杯飲品先。揀咗菠蘿及檸檬梳打。夠冰凍好飲,唔會太甜。我哋兩個人叫咗個細九吋pizza。揀咗經典嘅夏威夷風味,有火腿、菠蘿、芝士。Pizza煙煙韌韌口感,都算幾香。鍾意Pizza有好多芝士。店員仲問我哋使唔使加芝士粉或Tabasco。想健康一啲就叫咗個沙律,叫咗巴馬爾火腿火箭菜沙律,有黑醋及橄欖油。

2021-12-25 22 瀏覽
聖誕想食pizza,去咗觀塘呢一區較容易搵位,去到餐廳有聖誕佈置,我哋仲坐到梳化位,兩個人叫咗個細Pizza同沙律🥗,然後兩杯飲品。Hawaiian pizza 🍕 9” $98細Pizza分成四件,兩個人食唔會太飽,可以叫多其他野食。pizza即叫即焗,夠晒熱。揀咗夏威夷有火腿菠蘿幾清新,而且仲有好多芝士。Parma Ham Mixed Salad $98Parma Ham鹹鹹地,配上火箭菜。沙律夠晒新鮮清爽。Blue Lime Soda $42藍色好靚,檸檬味好夠酸。梳打有氣,食pizza啱晒!Pineapple Soda $42菠蘿味幾濃,加埋梳打幾爽幾好飲!

Hawaiian pizza 🍕 9” $98

Parma Ham Mixed Salad $98
Parma Ham鹹鹹地,配上火箭菜。沙律夠晒新鮮清爽。

Blue Lime Soda $42
藍色好靚,檸檬味好夠酸。梳打有氣,食pizza啱晒!

Pineapple Soda $42
菠蘿味幾濃,加埋梳打幾爽幾好飲!
2021-12-25 117 瀏覽
今日同女朋友行下海濱欣賞下風景,估唔到快樂時光真係過得特別快,一不小心就天黑左,拿拿林搵啲野食醫下女朋友個肚仔先,如果唔係佢又發脾氣嫁啦今日就係海濱附近搵到間好靚既西餐廳係門口係比佢啲燈光吸引左,估唔到入面都裝修得咁好睇睇間餐廳個名就知係主打pizza,無理由唔叫返個!當然亦有其他前菜、主食。parma ham沙律,火腿一啲都唔會好咸,軟身易入口,火箭菜新鮮無變黃,上面仲有一粒粒脆脆,令成個沙律好有口感Bomba係呢到既signature pizza,中間打左隻半熟蛋,好新奇,但估唔到勁match,蛋漿完全唔會整濕晒pizza搞到淋晒,反而好濃蛋黃味,高質mojito,唔會好甜,反而重lime味,薄荷勁香勁靚,好好飲Cosmopolitan,甜甜地,vodka味唔會太濃辣喉,唔錯

今日就係海濱附近搵到間好靚既西餐廳
係門口係比佢啲燈光吸引左,估唔到入面都裝修得咁好睇

睇間餐廳個名就知係主打pizza,無理由唔叫返個!
當然亦有其他前菜、主食。

2021-12-18 70 瀏覽
聖誕節臨近,最緊要就是食過靚西餐,坐低飲返兩杯有節日氣氛的酒精。今天放工,比我找到這一間pizza專門店,它更有售賣酒精,一次過滿足晒兩個願望。當你以為叫礦泉水的時候,他會從廚房攞給你,其實開泉水正正放在我們的後面,這間餐廳用這些來自意大利的礦泉水做裝飾,非常特別。這裏坐得舒服,又有聖誕氣氛。打卡位置亦都多。我們諗住叫Cocktail,試試這間小店是否有水準。紅色的外貌當然是cosmopolitan 在港島區飲過,那些地方糖漿攞得比較多,整杯Cocktail比較偏甜,但是這裏調得剛剛好,酒精味易入口之餘又不會太甜。令一杯叫的是sex on the beach作為level Zero的雞尾酒,最適合不太擅長飲酒的人,這裏的鮮果味很濃,非常易入口。我們兩個人一共叫了兩個主菜,分別是Pizza和白汁意粉。白汁意粉醬汁10分入味,Pizza上面的辣肉腸提升了味道,加上印度式的烤雞,成個Pizza值得一試。Pizza的餅底不會油膩,是新鮮整成的麵團才有這種效果。

這裏坐得舒服,又有聖誕氣氛。

打卡位置亦都多。

我們諗住叫Cocktail,試試這間小店是否有水準。

紅色的外貌當然是cosmopolitan

令一杯叫的是sex on the beach

2021-12-18 41 瀏覽
仲記得細個係觀塘路區讀書,放學例必到附近西餐廳鋸扒食好西個時下下都係人肉搜尋,邊似得而家一打開個app就有大量資訊提供諗返起嗰時啲啲碰碰咁去試嘢食真係好懷念到咗今日,想行返去舊時嗰邊,睇吓仲搵唔搵得返當年回憶嘅時候,結果係同一個選址就遇上呢間餐廳,抱着本嘗試半回味嘅心態入去入面嘅格局好歐美風陸設計,隨時會有一個大廚喺廚房走出嚟跳舞嘅feel特別介紹:餐具真係好細好期待陣間用餐,但又好擔心會唔會食得飽㗎望吓餐牌先,有好多款式食物選擇,睇嚟Pizza都唔錯喎食嘢又點少得飲酒呢決定好啦~登!登!登!鄧!今晚仲要揸車,所以決定要杯Virgin mocktail唔好講笑,果味好香,而且味道唔濃烈,唔會比冇酒精成份冚左浸味,入口清新,好啱放工好好嘆番杯主角嚟啦~成塊面咁大嘅Pizza送來嘅時候仲有氣騰騰嘅場面,烤香味撲鼻而來,芝士味好重~蕃茄味就好突出!仲有拉絲嘅感覺,咁就睇得出入面嘅芝士係真材實料而且將焗烤嘅感覺提升至極致咬落去嘅時候好鬆脆,好厚底,但係唔會有實的的嘅感覺而且佢唔會烤乾,否則一食落去一定介損口一個字:正!除咗Pizza之外,我哋亦都叫多咗個pasta:黑松露卡邦尼意粉黑松露味非常
仲記得細個係觀塘路區讀書,放學例必到附近西餐廳鋸扒食好西

諗返起嗰時啲啲碰碰咁去試嘢食真係好懷念

特別介紹:餐具真係好細
好期待陣間用餐,但又好擔心會唔會食得飽㗎

望吓餐牌先,有好多款式食物選擇,睇嚟Pizza都唔錯喎

食嘢又點少得飲酒呢

決定好啦~
登!
登!登!
鄧!

今晚仲要揸車,所以決定要杯Virgin mocktail

主角嚟啦~成塊面咁大嘅Pizza

仲有拉絲嘅感覺,咁就睇得出入面嘅芝士係真材實料
而且將焗烤嘅感覺提升至極致

咬落去嘅時候好鬆脆,好厚底,但係唔會有實的的嘅感覺

而且佢唔會烤乾,否則一食落去一定介損口
一個字:正!

黑松露味非常突出
而且忌廉味亦都入口即溶揮發,好鍾意呢間野

最後,雖然我哋都係搵唔番當年嘅回憶,但係人總要往前看,就算最後食唔番當年嘅味道,但新嘅嘗試已經成為今日推動美食文化嘅風氣

共勉之!
2021-12-17 22 瀏覽
一支公係牛頭角收工,打算係觀塘海旁行陣吹下海風放鬆下心情,行完經過綠景NEO見到有間意大利餐廳,決定食埋晚餐先返歸餐廳位於綠景NEO商廈地下,距離海旁很近餐廳內坐位寬闊,店員略懂中文,落單都無誤安排左我坐圓枱位,佈滿聖誕裝飾(可能見我一個人食飯慘慘地)🤣🤣叫左松露卡邦尼意粉同一杯凍朱古力 嘩!意粉份量勁多軟硬度適中松露味香濃,滿滿煙肉片,忌廉加埋蛋汁幸好唔太膩但真係比個份量塞滿左個胃🤣仲諗住凍朱古力會好普通,點知又幾靚靚🤣有d野睇下🤣🤣加左朱古力醬令到杯朱古力更香濃

餐廳位於綠景NEO商廈地下,距離海旁很近

餐廳內坐位寬闊,店員略懂中文,落單都無誤

安排左我坐圓枱位,佈滿聖誕裝飾
(可能見我一個人食飯慘慘地)🤣🤣

叫左松露卡邦尼意粉同一杯凍朱古力

嘩!意粉份量勁多
軟硬度適中

松露味香濃,滿滿煙肉片,忌廉加埋蛋汁幸好唔太膩
但真係比個份量塞滿左個胃🤣

2021-12-12 133 瀏覽
意大利人也是超級愛吃的民族,傳說中二戰打仗的時候,撤退先撤鍋的隊伍。跟中國人一樣,全世界開餐廳,傳播美食。 今天特意過來嘗試這間意大利餐廳,享受周末愉快時光。 Hawaiian 9 98披薩新鮮出爐,份量剛剛好,一個人吃完,不會覺得太飽。 其實我超喜歡上面的菠蘿,一口下去,很Juicy ,也不清楚為什麼疫情時候菠蘿披薩被黑。😄smoked salmon with Caesar salad 🥗 98蔬菜新鮮,三文魚入味之餘又有營養,喜歡這樣的搭配。健康的沙律,讓一天都充滿活力🍑 peach margaritas 🍹 78無酒精飲品,很高檔。Little Mario's Pizzeria 綠景NEO大廈觀塘海濱道123號綠景NEO地下1號舖

今天特意過來嘗試這間意大利餐廳,享受周末愉快時光。

Hawaiian 9 98

🍑 peach margaritas 🍹 78
無酒精飲品,很高檔。

觀塘海濱道123號綠景NEO地下1號舖