是日回到舊居西貢閒逛  已經變左好多了多左好多coffee shop 好彩都仲有唔少店仔仲係到左簡右簡之下 簡左呢間coffee shop坐一坐 消磨下時間平日中午1400黎到 都要等位 唔係因為座位小因為室內位太小了, 室外就好多, 但而家呢D天氣好麻煩一係勁曬勁熱,再唔係大風落雨. 但我有小小趕時間唔想等入面, 諗住快快食完就坐出面. 但真係好好好熱= = 曬到人都癲$40 所以要叫杯冰凍既美式解解溫. 咖啡好濃郁 喜歡$120 叫左一份好多人都有叫既pulled pork benedict. sauce on side.有兩塊sourdough bread. 仲有海量既pulled pork然後有隻流心蛋 已經非常完美重點係pulled pork調味 好好好食 唔乾唔柴唔鞋口夾埋蛋汁一齊食 完美 不過定價高左小小.
是日回到舊居西貢閒逛  已經變左好多了
多左好多coffee shop 好彩都仲有唔少店仔仲係到
平日中午1400黎到 都要等位 唔係因為座位小
因為室內位太小了, 室外就好多, 但而家呢D天氣好麻煩
一係勁曬勁熱,再唔係大風落雨. 但我有小小趕時間

$40 所以要叫杯冰凍既美式解解溫. 咖啡好濃郁 喜歡

然後有隻流心蛋 已經非常完美
重點係pulled pork調味 好好好食 唔乾唔柴唔鞋口
夾埋蛋汁一齊食 完美 不過定價高左小小.
2021-05-14
2021-05-07 424 瀏覽
我同老公都好喜歡周圍去,今次嚟到西貢,歎下relax 下,呢一間cafe 係西貢黎講算比較大間,有室外座位都有室內座位,裝修都係簡約白色,木製傢具,而且我哋去當日天氣好好,透光度好高。呢一間Cafe之前睇到好多人話要等位,果然去到真係要等位,我大約12點幾左右到,等了差唔多30分鐘。-Pulled pork Benedict手撕豬肉配上班尼廸蛋放上酸種麵包上,手撕豬肉份量都唔少,而且味道有啲似五香味,孜然粉嘅味道,因為豬肉絲味道比較濃,所以再加入青蘋果絲,味道就會中和番而酸種包煙煙韌韌,有咬口的,整體都ok,呢一份餐原先會以為唔夠食,最後我原來食唔晒。-Chicken & Hazelnut Dukkah on Sourdough呢一款係一片酸種包上有牛油果碎加啲火箭菜,中間夾咗雞肉,雞肉都juicy ,但呢一個份就少啲,男士的話會覺得唔夠飽,可能我唔鍾意食火箭菜,我自己就覺得一般而老公佢就覺得啱口味,味道嘅真係好個人。-Scrambled Eggs On Toast呢一份係kids meal ,不過都幾貴,真係得炒蛋多士,而且得一片,普普通通,無特別。-Affogato呢一杯Affog
Pulled pork Benedict

Scrambled Eggs On Toast

Affogato

呢一杯Affogato 最開心係有2個雪糕球,咁我就可以食少少雪糕喇,咖啡唔會太酸,而且香濃,加咗入雪糕後,好滑身,味道唔錯。
Mango Smoothie

天氣炎熱,飲返一杯smoothie真係爽好多,但呢一杯芒果飲唔出係咪新鮮打嘅,而且有少少甜,不過感覺好清新。
Banana & Mixed Berry Smoothie
呢一杯有驚喜,我都覺得好飲,睇到有啲什莓碎係杯入面,所以應該真係用水果打出嚟,有什莓嘅酸酸甜甜,再配合香蕉嘅香味,味道好夾,好清新。
總結,呢一間cafe 真係不論平日定假日都要等位,想試嘅朋友真係要耐心等候,但性價比唔高,其實都有少少貴,但嚟到西貢,都其實預咗價錢唔會太平,所以一次半次都ok嘅。
30 分鐘 (堂食)
2021-05-06 319 瀏覽
西貢呢間幾出名嘅cafe,一直喺我嘅checklist 入面,嗰日行完山終於走咗去試吓(●’◡’●)ノ幾鍾意呢種走簡約設計風嘅cafe,餐廳仲有戶外露天位,望到海景♥︎.Pulled Pork Benedict $120🐷底下是兩大塊酸種麵包,上面鋪上手撕豬肉,青蘋果絲,同配上荷蘭醬嘅班尼迪蛋。豬肉份量都算多,調味濃郁類似中東口味,夾住青蘋果絲一齊食中和返,味道幾清新。水波蛋正常發揮,有流心,配埋比較清淡嘅荷蘭醬,整體味道平均。酸種麵包厚薄適中,紮實但有好多氣孔,烘到包邊微脆,中間煙韌ʕ•ᴥ•ʔ.French Toast $94🍞呢款多士幾乎每枱必點,擺盆好靚啱晒打咭。麵包煎到外層香脆內軟熟,唔會過濕或過淋,仲有陣陣蛋香味。表面淋上蜜糖,玫瑰花瓣,肉桂粉,開心果碎及糖霜,配埋柔滑輕盈嘅Mascarpone芝士,加分。( ˘ ³˘)♥整體食落味道豐富唔會太甜,鍾意肉桂味嘅朋友一定要試吓啦!.Banana & Mixed Berry Smoothie $48🥛有yogurt味道,酸酸甜甜口感順滑。.總括而言:我覺得呢間cafe嘅食物質素同賣相都唔錯,價錢亦同同類型嘅餐廳差唔多,不過如果喺we
Pulled Pork Benedict $120🐷
French Toast $94🍞
有yogurt味道,酸酸甜甜口感順滑。
總括而言:我覺得呢間cafe嘅食物質素同賣相都唔錯,價錢亦同同類型嘅餐廳差唔多,不過如果喺weekday有lunch set包嘢飲咁就仲好啦!ʕ•ᴥ•ʔ
2021-05-04 431 瀏覽
雖然係一間cafe, 但冇人淨係飲啡,都係一間打卡用餐廳, 但又唔見得好靚, 講真啲又貴又唔好食,小編真係為左個廁所見佢唔洗排先神差鬼使行入去,大伏, 走個陣見超多人排,唔值得、性價比低🧐🧐🧐✨ Bagel with cream cheese $55普通嘅bagel有焗過配cream cheese, 價錢少貴✨ Smoked salmon on Sourdough Rye $98煙三文魚,火箭菜好難唔好食,個sauce唔係好夾✨ Middle Eastern Lamb $125賣相睇唔出係咩,最唔知做咩嘅配搭, 又南瓜蓉,sauce,以為大舊係羊原來係cornflower,羊肉係手撕好少,最奇怪係面頭紫紫紅紅嘅粉同有就甘散上去嘅冇煮過嘅rosemary, herb梗係要煮過先入味,真係好奇怪🧐✨ Beef Ragu Papardelle $120🧐麻麻地,唔係好入味,唔係好食但又好難話佢唔好食☕️ latte $48普通,個拉花歪了,double shot 仲要貴$10 性價比太低

✨ Bagel with cream cheese $55

煙三文魚,火箭菜好難唔好食,個sauce唔係好夾

✨ Middle Eastern Lamb $125

✨ Beef Ragu Papardelle $120
🧐麻麻地,唔係好入味,唔係好食但又好難話佢唔好食

☕️ latte $48
西貢呢間純白色cafe有落地大玻璃窗 夠哂吸晴❤️朋友話次次去都要等勁耐位 今次難得唔使點等 仲坐到個corner窗邊位 正🤤🤤Spirulina Bowl $70Tiffany blue yogurt靚到完全唔捨得食💙💚加埋白色爽脆螺旋藻同酸酸甜甜士多啤梨 碗野係完全食到停唔到口!!! 下次去會無限encore😍French Toast $92香脆開心果仁加埋芝士醬, 杏仁, 蜂蜜 仲有鋪天蓋地落雪咁既白色糖霜 味蕾面對前所未見既震撼衝擊🤤🤤Middle Eastern Lamb $120本身好中意食羊肉🐏🐏但係呢道菜對於唔中意食羊既朋友們都唔難接受 因為一啲都唔蘇!! 仲有好特別既配菜包括鷹嘴豆, 羽衣甘藍, 花椰菜, 南瓜蓉等等 好巧妙地蓋過左陣蘇味仲要將成件事upgrade左 極度推介!!🥰Chocolate Beetroot Latte $38呢個就真心一般 同普通chocolate latte冇分別仲要淡左啲 beetroot味唔太出 比朱古力搶左😂價錢方面我同frd食brunch大約$200一個人 但係成餐質素都高 所以都算合理!

Spirulina Bowl $70

French Toast $92

Middle Eastern Lamb $120

Chocolate Beetroot Latte $38

2021-03-11
10 分鐘 (堂食)
2021-04-29 248 瀏覽
為試依間Cafe而入西貢✨平日一黎到就有位,好感動~之前假日經過勁長人龍,大家如果假日想去試就要預番啲時間等位啦餐廳既設計以白色為主~十分簡約🪴坐起度傾下計好舒服!好似去左外國甘😚仲有外國人侍應幫我落單😌服務唔錯,好Nice👍🏻食完仲可以去行下西貢碼頭⛵️1️⃣French Toast $94為左試依款toast而入黎,賣相好靚!好特別🎈味道無令我失望👏🏻多士軟硬適中。多士面有好多開心果碎!仲有啲玉桂粉同玫瑰花瓣碎🥳中間個個原來係Mascarpone Cheese..配埋啲多士食~好夾唔膩幾好味!未食以為係雲呢嗱雪糕黎🙊多士底仲有啲蜜糖🍯分量岩岩好!咸甜都試晒✨2️⃣Matcha Latte $40依杯matcha latte用organic matcha powder沖調!賣相👌🏻🍵濃但我覺得味道係微微甜~整體普通。3️⃣Chocolate Beetroot Latte $38依杯cocoa and beetroot latte😍飲落有香濃朱古力味🍫甜度適中!唔錯👏🏻
為試依間Cafe而入西貢✨

食完仲可以去行下西貢碼頭⛵️

1️⃣French Toast $94

2️⃣Matcha Latte $40

• French  Toast
2021-04-27 329 瀏覽
假日去西貢真係好寫意啊❤️對住好多狗狗🐶一起食早餐😀😀😀白雪雪嘅裝修,簡樸嘅感覺令人感覺去左外地一樣。想食素的朋友仔,可以選擇這裡,我叫了兩個食物,全部都是素食,但味道非常出色。素食通常清啖清新,這裡味道可口美味又不失營養價值❤️❤️❤️❤️❤️下次會再去啊🤗❤️
假日去西貢真係好寫意啊❤️
對住好多狗狗🐶一起食早餐😀😀😀
白雪雪嘅裝修,簡樸嘅感覺令人感覺去左外地一樣。
下次會再去啊🤗❤️
2021-04-26
2021-04-26 1909 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5前陣子在西貢遇上這間全白色牆身,木製傢具裝潢,走簡約風,同時有空外和室內空間的cafe,雖然平日下午也要排隊20分鐘,仍不阻我一試的慾望~ 😜餐廳提供非常多不同的食品選擇,有健康早餐碗如藜麥、蕎麥、奇亞子的菜式;又有健康水果碗含大量不同水果及果仁等;當然還有多款沙律🥗、主菜🥘、麵包菜式🥯及甜品🍮,最重要就是chill一chill的靈魂:有差不多20款咖啡以供選擇 ☕️P.S. Pet-friendly餐廳,歡迎🐶🐶💋 Smoked Salmon on Soughdough Rye ($102)以前不太愛吃煙三文魚🐟的我,近年開始倘開心屝接受它 😂 看到有煙三文魚加酸種麵包的菜式,二話不說就點了;果然不錯,酸種麵包做得外脆內軟,再用上一撮綜合香料把煙三文魚的味道提升起來,畫龍點睛是那些畫在碟旁的濃縮酸奶,配襯起來也令煙三文魚有一種更軟滑和清爽的口感 👍🏻💋 French Toast ($94)不得不試的當然包括法式多士,多士用上柔軟綿密的Brioche法式麵包,厚厚的多
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

P.S. Pet-friendly餐廳,歡迎🐶🐶

💋 French Toast ($94)
不得不試的當然包括法式多士,多士用上柔軟綿密的Brioche法式麵包,厚厚的多士烘烤得宜,與意大利軟芝士、蜜糖、糖霜、開心果、玫瑰花花瓣簡直就是天作之合 😍 吃下去就是豐盛又清新的感覺,真是滿足味蕾之選呢!😋

💋 Hot Chocolate ($36)
不過不失,熱朱古力略嫌味道不夠濃郁~
Hot  Chocolate
20 分鐘 (堂食)
French  Toast
  • Smoked Salmon on Sourdough Rye
  • French Toast
2021-04-26 254 瀏覽
難得星期日放假,梗係同屋企人入去西貢食個靚早餐啦!沙田揸車🚗入去都係大概20分鐘到,不過如果太晏入(遲過9:00 ⏰)基本上都唔會有位泊車啦,所以如果係想食靚野呢,就要一早起身☺️呢間餐廳,已經食過N次,但次次都仲係覺得好好食,已經成為咗我嘅comfort food la💜焗蕃薯好好味!煙肉用料都好好☺️Sourdough 真心正,有咬口,有包香☺️食食完早餐,就去海邊散吓步吹下海風🌊🍃見到好多狗仔🦮🦮走來走去,可以同佢地玩下都真係幾開心㗎 !下次見!

焗蕃薯好好味!煙肉用料都好好☺️

Sourdough 真心正,有咬口,有包香☺️

下次見!

2021-04-25
$120 (早餐)
2021-04-25 205 瀏覽
早前從朋友口中得知這間店子,趁着陽光普照的平日來一個短暫的快閃西貢,平日的中午時段已經滿滿客人排隊時間大概都是十分鐘左右絕對是可以接受,裝修佈局就一如以往歐式風格簡約為主,舒服自然戶外區還有幾張白色木糸餐枱櫈,給一些帶有寵物來吃的客人又或是戶內區爆滿時之安排。。。簡單地來一個Pulled pick benedict HK$120.首先要讚就是擺款好得,絕對有澳洲菜式的感覺,手撕豬肉拆得很細絲、入口不嚡,除了擺款外其實入邊層次感亦都相當豐富夾雜一些青蘋果片以及美味的荷蘭醬汁和流心蛋與及酸種麥包,雖然邪惡但很是好吃~簡單地配上一杯(小)Flat white HK$38.果酸味道剛好符合我的要求,要來一杯細剛剛好~住附近的朋友得知我剛剛入來,所以亦都快步跟我一個回合,由於枱面面積有限,所以我們轉戰戶外,還多叫了Mediterranean salad HK$125.與及Samon on sourdough rye, HK$102.兩者也非常好吃,沙律豐盛有特色最喜歡便是加入了Haloumi鹹香的芝士味道很配襯,另一份煙三文魚亦都十分之慷慨,配上一些特色的醬汁混合與貌似亞麻籽等的健康食材,沾在酸

Pulled pick benedict

Flat white

住附近的朋友得知我剛剛入來,所以亦都快步跟我一個回合,由於枱面面積有限,所以我們轉戰戶外,還多叫了Mediterranean salad HK$125.與及Samon on sourdough rye, HK$102.兩者也非常好吃,沙律豐盛有特色最喜歡便是加入了Haloumi鹹香的芝士味道很配襯,另一份煙三文魚亦都十分之慷慨,配上一些特色的醬汁混合與貌似亞麻籽等的健康食材,沾在酸奶吃,絕對算是有外貌與內涵都並存,每人一份主糧加一個沙律剛剛好,滿足。
整體來說個人差不多比上門分,而且還(沒有加一服務),絕對是再有回頭之念。
Samon on sourdough rye
Pulled pick benedict
Flat white
Samon on sourdough rye
2021-04-24 431 瀏覽
We came for an early breakfast today, we ordered “Breakfast Bowl” which has nice cherry tomatoes, tasty sweet potatoes, seasoned avocado and creamy scrambled egg with a cup of mocha and ordered “Buckwheat Granola Bowl”, homemade granola with greek yogurt and strawberry and honey with a cup of chocolate beetroot with a fresh flavour, the taste was awesome and u just couldn’t resist to take it, i would highly recommend this place to anyone who loves it
Chocolate  Beetroot,  Mocha
Buckwheat  Granola  Bowl
Breakfast  Bowl
Chocolate  Beetroot,  Mocha
Buckwheat  Granola  Bowl
Breakfast  Bowl
  • Chocolate  Beetroot
  • Mocha
除非酒店buffet早餐,喺香港好難搵到比較有特色嘅早餐,澳洲係世界國地來講比較識得做早餐,Little Cove就非常接近。星期五朝早10點前到,揀咗外面坐,今日天氣好好,好有渡假氣氛。雖然餐廳有好多顧客,但係服務都好efficient,先來一支tap water,橙汁係鮮榨,好甜又夠凍,咖啡拉花拉得好靚,咖啡夠濃,冇苦澀味,Breakfast Bowl走麵包,另加煙三文魚和pulled pork,好豐富,夠份量,又好睇,好多唔同嘅味覺刺激,唔同嘅香料,唔同嘅口感,又健康,唔算平,但算係好值,好耐未食過咁正嘅早餐!
2021-04-23
早餐
2021-04-21 278 瀏覽
Little cove expresso @littlecove.espresso 📍:西貢海旁廣場兆日樓地下1-2號舖💲:~HKD100-200/head Food quality ✔️:French toast, smoked salmon on sourdough rye總結:西貢高質黃店cafe 佢個french toast真係極度推薦 而且環境又好文青 可以坐室內同外 可惜係冇得預約而長期又好多人 但閒日去西貢chill真係唔錯
📍:西貢海旁廣場兆日樓地下1-2號舖
💲:~HKD100-200/head

Food quality

• French  Toast
2021-04-20 178 瀏覽
每次經過呢一間小店都好多人排隊,難得今日喺中午之前嚟到唔使等位馬上安排坐咗喺戶外有海風嘅座位我哋叫咗一杯凍嘅Latte同熱嘅Flat White,飲得出咖啡豆新鮮,好香又nuttyPasta賣相同味道都唔錯,喺西貢來講係一間有質素嘅咖啡店
馬上安排坐咗喺戶外有海風嘅座位
Pasta賣相同味道都唔錯,喺西貢來講係一間有質素嘅咖啡店
2021-04-14 451 瀏覽
難得放假同朋友入西貢行下唔想食茶記所以到海邊揀咗間靚靚餐廳Chill住食早餐8點左右黎到已經好多人有得揀坐入邊定係出邊難得天氣好就決定坐出面享受早餐老實講價錢真係唔平但係食物質素真係好高偶爾都應該對自己好啲先講呢個Egg  &  Bacon  Ciabatta  Bacon & Egg 呢個組合本身就無得輸特別要提提呢個醬個味道好突出食落特別開胃再講呢個breakfast bowl我係火箭菜控蛋炒得好滑又有牛油果甜薯煮得好入味贊最後係朋友食嘅呢個Smashed  avocado  on  sourdough  rye其實味道都唔錯尤其是對於我呢啲好鍾意食牛油果嘅人來講係非常之好味但如果要同前面嗰兩個食物比會相對地較為普通最後想講佢啲咖啡都唔錯不過唔記得影低🙈
難得放假
同朋友入西貢行下