Popcorn商場嘅Lifetastic有堂食,可以坐係度慢慢嘆住食蛋糕~佢地嘅Brunch menu有兩個價錢: 🔻餐湯 + 主菜 + 飲品 $148🔻餐湯 + 主菜 + 飲品 + 甜品 $188Lifetastic 個蛋糕咁出名,依家跟餐只係 +$40就食到,一定要叫埋!🍠紫薯忌廉湯顏色好夢幻,紫薯味道濃厚而口感細滑☀️全日早餐相當之豐富,有酸種黑麥包、煙肉、紐綸堡香腸、煙三文魚、脆炸薯餅、牛油果、炒雜菇、穀物乳酪杯、雜菜沙律同炒蛋,勁多款食物,顏色色彩繽紛,令人感覺好滿足!🍝墨汁XO醬大蝦意大利粉大蝦有4隻,肉質爽彈,而每條意粉都掛滿墨汁,炒得乾身,口感煙韌,加入XO醬味道帶點鮮香。☕️意式泡沫咖啡拉花好靚,而咖啡味道口感濃厚順滑,同all day breakfast真係prefect match!🍰草莓西瓜蛋糕必食呢款招牌cake! 蛋糕層次分明,好IGable,士多啤梨同西瓜中間夾著玫瑰忌廉,蛋糕面頭仲鋪滿食用花,有一種既新鮮又驚喜嘅感覺🍰芒果柚子蛋糕香甜芒果同清新柚子互相融合,夾層有竹炭餅底,仲食到粒粒柚子同芒果肉,味道層次豐富🐱原來佢仲有寵物蛋糕,全部賣相都好精緻,分別要咗可
🔻餐湯 + 主菜 + 飲品 $148
🔻餐湯 + 主菜 + 飲品 + 甜品 $188

🍠紫薯忌廉湯
顏色好夢幻,紫薯味道濃厚而口感細滑

☀️全日早餐

🍝墨汁XO醬大蝦意大利粉

☕️意式泡沫咖啡

🍰草莓西瓜蛋糕

🍰芒果柚子蛋糕

🐱原來佢仲有寵物蛋糕,全部賣相都好精緻,分別要咗可麗露同冬甩造型!我家主子非常俾面,成個食哂,似乎幾鍾意,之後同主子慶祝生日又多個選擇!
2023-06-11 88 瀏覽
一路都係lifetastic cake ge fans!因為佢地啲cake 唔會太甜 我幾鐘意~ 今次同將軍澳街坊去PopCorn度坐低食件cake 吹吹水~ 佢除左有甜品仲有其他野食~今日我哋去試咗佢哋嘅下午茶tea set,叫咗兩件蛋糕同埋兩杯飲品,分別係青森蘋果焦糖蛋糕、招牌草莓西瓜蛋糕、新鮮凍檸茶同埋long black📍招牌草莓西瓜蛋糕呢個係佢哋最出名嘅蛋糕之一,用咗新鮮草莓、西瓜、忌廉同埋玫瑰花水做成。草莓同西瓜都好新鮮多汁,忌廉好滑細密,唔會太肥膩。玫瑰花水帶出一陣清香,令個蛋糕更加提神。個蛋糕層數多,但係唔會覺得厚重,反而好清爽易入口📍青森蘋果焦糖蛋糕呢個蛋糕主要用咗日本青森嘅蘋果同埋焦糖蛋黃忌廉作為蛋糕嘅主調。蛋糕好香甜,蘋果經過糖煮,入口即溶,仲帶有濃郁嘅焦糖味。而個焦糖忌廉芝士好滑,蛋糕分咗多層,層次十分分明,而最搶眼莫過於蛋糕面上嘅金箔青森蘋果片,用嚟打卡影相都好靚。新鮮凍檸茶清涼解渴,邊食邊飲就啱晒long black微微苦澀黑咖啡又係好啱配甜品黎食中和返甜度

招牌草莓西瓜蛋糕

📍招牌草莓西瓜蛋糕

📍青森蘋果焦糖蛋糕

新鮮凍檸茶
清涼解渴,邊食邊飲就啱晒

long black
微微苦澀黑咖啡又係好啱配甜品黎食中和返甜度
招牌草莓西瓜蛋糕
2023-06-11 33 瀏覽
呢間餐廳嘅蛋糕一直都好想試下,今次食蛋糕之餘,再試埋佢嘅晚餐,晚餐分咗三種價錢,分別係$148,$168同$208,我地點咗$148同$208,兩者分別係$148只得餐湯、主菜同飲品,而$208就多咗頭盤同甜品。餐湯今日餐湯係蘑菇湯,成碗湯都充滿蘑菇粒粒,味道非常濃郁。頭盤牛油汁法蔥扒大蝦帶子+$88擺盤十分精緻,大蝦同帶子微微煎香表面,大蝦爽口彈牙,帶子入口軟嫩。主菜北海道三文魚籽海膽意大利粉海膽新鮮鮮甜,醬汁味道濃郁creamy,意粉十分掛汁,非常有咬口,配搭埋鹹香嘅三文魚籽,增添口感層次。炭燒澳洲穀飼黑安格斯封門柳+$100我地揀咗五成熟,中間仲係粉嫩顏色,入口肉質軟腍,肉味香濃,非常美味。甜品青森蘋果焦糖蛋糕青森蘋果配搭雲尼拿同焦糖蛋黃忌廉,口感幼滑,甜而不漏。

餐湯
今日餐湯係蘑菇湯,成碗湯都充滿蘑菇粒粒,味道非常濃郁。

頭盤
牛油汁法蔥扒大蝦帶子+$88

主菜

炭燒澳洲穀飼黑安格斯封門柳+$100

甜品
青森蘋果焦糖蛋糕
青森蘋果配搭雲尼拿同焦糖蛋黃忌廉,口感幼滑,甜而不漏。
2023-06-10 28 瀏覽
午餐最基本提供主菜同飲品想豐富啲可以揀要埋餐湯仲可以加錢加配件裝蛋糕作甜品✨精選餐湯是日餐湯 椰菜花湯味道清新 稀稠度適中 ✨墨汁XO醬大蝦意大利粉墨汁意大利粉 爽滑彈牙 有咬口大蝦爽脆 調味加左XO醬帶微辣 好惹味✨澳洲草飼牛肉眼扒配燒汁肉眼扒 熟度啱啱好 邊位香口 肉質粉嫩 肉味香濃 有肉汁燒汁味道香濃 配菜有少量蔬菜 ✨榴槤芝士蛋糕作為榴槤迷 見到呢款蛋糕即刻心心眼面層放滿椰絲片配以一粒紅桑子榴槤芝士香濃軟滑 仲可見到榴槤絲絲纖維椰絲糯米餅底口感濕潤鬆軟 椰味幾突出✨雜果千層蛋糕面層放上士多啤梨 紅桑子同藍莓蛋糕有四層以鮮忌廉配唔同水果嘅夾心雜果包括士多啤梨 奇異果 火龍果同芒果 鮮忌廉香甜厚滑 雜果新鮮 糯米餅底鬆軟✨鮮奶咖啡拉花唔錯 咖啡奶比例偏多✨新鮮檸檬茶總結:午餐性價比高 食物唔錯 份量足 環境可以 服務好好 價錢合理
午餐最基本提供主菜同飲品

拉花唔錯 咖啡奶比例偏多

✨新鮮檸檬茶

總結:午餐性價比高 食物唔錯 份量足
環境可以 服務好好 價錢合理
餐廳以寶藍色同金色為主色,設計時尚有格調,給人優雅感覺☺️星期六中午到訪都有brunch set menu😎っ湯+主菜+飲品 = $148っ湯+主菜+飲品 + 甜品 = $188店內亦有提供vegan及Keto-friendly蛋糕選擇💁🏻‍♀️當日餐湯係椰菜花湯,質感順滑,啖啖飲落都有椰菜花香🤍主菜試左澳汁和牛面肉意大利飯🐮 欣賞飯既軟硬度控制剛好,牛既口感都整得軟淋,切件份量多啲同大件啲會更好☺️跟餐試左件班蘭芒果紫米蛋糕,食落充滿班蘭椰香,cream夠軟滑,再配埋底層既紫米同香甜芒果🥭味道夾之餘亦增加口感層次👍得知餐廳出名蛋糕,就留住quota叫多左2件🤭另一件色彩鮮艷既蜜柑西瓜蛋糕,整體食落好refreshing,口感層次幾多元化,西瓜爽脆,蛋糕層帶杏仁粒口感蜜柑啫喱層亦剛好中和一下蛋糕甜度😛另一件係茉莉花茶朱古力蛋糕層次依然唯美突出🥰茶同朱古力味都同時品嚐到,味道又幾特別🤔餐飲以半價轉飲matcha latte,帶抹茶香味但可更濃厚,唔太重粉末感,甜度同奶度都不會太高👍
餐廳以寶藍色同金色為主色,
設計時尚有格調,給人優雅感覺☺️
星期六中午到訪都有brunch set menu😎
っ湯+主菜+飲品 = $148
っ湯+主菜+飲品 + 甜品 = $188

當日餐湯係椰菜花湯,
質感順滑,啖啖飲落都有椰菜花香🤍

主菜試左澳汁和牛面肉意大利飯🐮
欣賞飯既軟硬度控制剛好,
牛既口感都整得軟淋,
切件份量多啲同大件啲會更好☺️

跟餐試左件班蘭芒果紫米蛋糕,
食落充滿班蘭椰香,
cream夠軟滑,
再配埋底層既紫米同香甜芒果🥭
味道夾之餘亦增加口感層次👍

得知餐廳出名蛋糕,
就留住quota叫多左2件🤭
另一件色彩鮮艷既蜜柑西瓜蛋糕,
整體食落好refreshing,
口感層次幾多元化,
西瓜爽脆,蛋糕層帶杏仁粒口感
蜜柑啫喱層亦剛好中和一下蛋糕甜度😛

另一件係茉莉花茶朱古力蛋糕
層次依然唯美突出🥰
茶同朱古力味都同時品嚐到,
味道又幾特別🤔

餐飲以半價轉飲matcha latte,
帶抹茶香味但可更濃厚,
唔太重粉末感,
甜度同奶度都不會太高👍
我係openrice book 5位下午1點,我哋早到咗10分鐘,門口無人接待,我哋自己行入去話book咗5位,但待應俾咗4位枱🙄。隔離兩邊二人枱都有人用餐,待應叫我哋等等,話加張櫈,明明book 5位,唔係walk in, 當時店舖又唔係滿座,有咩理由唔一早留位俾我哋?理解唔到!叫我哋等,等隔離枱埋單?但隔離枱坐到我哋食咗一半先離開,真係要等佢張枱,咪要等好耐?同行朋友自己拉張櫈放係二人枱與我哋張枱中間,其實塞住條路。朋友忍唔住同二人枱客人講,你可否移過隔離張空枱,俾埋張二人枱我哋。🤪衛生:一坐低,就見到枱面有隻死烏蠅,我叫待應埋來,待應先睇到,執走,再抹枱。食物:叫咗5個午餐,黑松露雜菌意粉、牛油果蟹肉意粉、帶子魚籽意粉均淡味,3位都要額外加鹽。叫餐都用QR code,但其中有午餐不在電子餐牌中。餐廳職員無論接待,叫餐,埋單都叫一叫,等一等,但全餐廳只有10多張枱,有兩至3位待應,仲要坐唔滿,無人等位,應該應付有餘。亦見有客人要自己走出去搵待應。此品牌既西瓜蛋糕出名,但Bistro性價比低。6人埋單$671,此價錢可以去同等餐廳食得較好。

▫️一直好鐘意Lifetastic嘅水果蛋糕🍰 健康之餘又好食🥰 原來仲係將軍澳設立左餐廳,襯放假好好黎享受一下呢到嘅brunch再嘆返件蛋糕先😌🍽 Brunch Menu✨ 餐湯+主菜+飲品 $148🍅 餐湯▫️當日餐湯係蕃茄湯,口感濃稠,味道酸甜適中幾開胃😋🦞 龍蝦全日早餐 +$50▫️第一眼就俾呢個all day breakfast吸引左🤩 大大隻半邊龍蝦,開埋蟹鉗啖啖肉好滋味🦞😋▫️配料非常色彩繽紛又豐富,有煙三文魚🐟、牛油果配酸種黑麥包🥑、薯餅🥔、炒蛋🍳、穀物乳酪杯等🍓 新鮮飽肚又營養均衡🤭🐮 番紅花澳洲和牛面肉意大利飯 ▫️和牛面肉煮得非常軟淋入味,幾乎入口即溶嘅感覺🫶🏻 意大利飯索晒忌廉汁,creamy得黎又有咬口🍚🍰 Dessert +$40▫️點少得呢到最出色嘅蛋糕!😍 花多眼亂非常多選擇👀 揀左青森蘋果焦糖蛋糕,用上糖煮日本青森蘋果🍏,配搭雲尼拿同焦糖蛋黃忌廉,香甜得黎又唔漏😙 餅底仲加左杏仁,令口感層次更豐富💕▫️平時一件蛋糕價錢係$78-85,brunch set +$40就有好抵食🥹☕️ Long Black▫️配蛋糕黎講覺得飲black coffee最好,可以消消滯又唔會蓋過

🍽 Brunch Menu
✨ 餐湯+主菜+飲品 $148

🍅 餐湯
▫️當日餐湯係蕃茄湯,口感濃稠,味道酸甜適中幾開胃😋

🦞 龍蝦全日早餐 +$50

🐮 番紅花澳洲和牛面肉意大利飯

🍰 Dessert +$40

☕️ Long Black
▫️配蛋糕黎講覺得飲black coffee最好,可以消消滯又唔會蓋過蛋糕味😝

招牌西瓜蛋糕很有名,今日黎左將軍澳popcorn分店原來set dinner 有齊餐湯、頭盤、主菜、飲品,揀喜愛嘅蛋糕都只係$208個人覺得西餐同甜品都唔錯,真心推介!湯品:蘑菇忌廉湯,菇味好濃郁。頭盤 巴馬火腿片伴蜜瓜 +$38 蜜瓜好清甜,巴馬火腿夠大片又唔會過油過咸,質素不錯。蟹肉忌廉炸薯餅 一個晚餐包兩塊,幾creamy!主菜燒汁烤春雞 烤春雞都半隻,髀位會最嫩滑!招牌明太子 蟹肉北海道帶子意大利粉+$40 北海道帶子有3大粒,好加分!明太子同三文魚子咸鮮好夾~~甜品芒果西瓜蛋糕 銀萡、芒果啫喱、芒果、西瓜及杏仁餅底荔枝西瓜蛋糕食用花瓣、荔枝味啫喱 、荔枝肉忌廉、西瓜、杏仁餅底 兩者比較荔枝口味道較清新~追加小食水牛城雞翼 +$48雖然不是水牛城經典口味,較像bbq 口味,但都好味飲品凍檸茶Latte
招牌西瓜蛋糕很有名,今日黎左將軍澳popcorn分店

個人覺得西餐同甜品都唔錯,真心推介!

湯品:蘑菇忌廉湯,菇味好濃郁。

頭盤

巴馬火腿片伴蜜瓜 +$38
蜜瓜好清甜,巴馬火腿夠大片又唔會過油過咸,質素不錯。

蟹肉忌廉炸薯餅
一個晚餐包兩塊,幾creamy!

主菜

燒汁烤春雞
烤春雞都半隻,髀位會最嫩滑!

招牌明太子 蟹肉北海道帶子意大利粉
+$40
北海道帶子有3大粒,好加分!
明太子同三文魚子咸鮮好夾~~

甜品

芒果西瓜蛋糕
銀萡、芒果啫喱、芒果、西瓜及杏仁餅底

荔枝西瓜蛋糕
食用花瓣、荔枝味啫喱 、荔枝肉
忌廉、西瓜、杏仁餅底

兩者比較荔枝口味道較清新~

追加小食
水牛城雞翼 +$48

雖然不是水牛城經典口味,較像bbq 口味,但都好味

飲品
凍檸茶

Latte

2023-05-31
  • 招牌明太子蟹肉北海道帶子意大利粉
  • 荔枝西瓜蛋糕
𓂪 𓂪LIFETASTIC 的蛋糕一向是質素保證。位於將軍澳 PopCorn 的 LIFETASTIC BISTRO 更提供西式晚餐,餐湯+主菜+飲品才是$148,性價比高,最近更推出最新menu。𓎥 精選餐湯本日餐湯是開胃的蕃茄湯,能喝到蕃茄蓉,真材實料。𓎥 芝麻醬雜菜蕃茄沙律來一客新鮮的芝麻醬雜菜蕃茄沙律,清一清口腔。𓎥 巴馬火腿片伴蜜瓜 +$38鹹香 Parma Ham 配香甜蜜瓜片,消暑最佳選擇。𓎥 炭燒澳洲穀飼黑安格斯封門柳 +$100這裡的封門柳是必點的!我點七分熟,剛剛好。肉嫩juicy,牛味香濃,高水準!𓎥 北海道三文魚籽海膽意大利粉 三文魚籽海膽意大利粉非常creamy。每條意粉都彈牙掛汁,色香味俱全!𓎥 洋甘菊茶晚餐包括各款熱茶,都不用額外加錢。就來一壺清香的洋甘菊茶。𓎥 凍新鮮檸檬茶晚餐亦包括冷熱檸檬茶,茶香不澀,非常好。𓎥 水牛城雞翼 +$48加點了水牛城雞翼,香辣惹味,抵食!𓎥 焙茶香蕉蛋糕 +$40當然少不了LIFETASTIC的招牌蛋糕。焙茶香蕉蛋糕茶味清香,配上甜蜜的香蕉,LIFETASTIC的蛋糕就是讓人有幸福感。想不到除了蛋糕外,晚餐都同樣出色。將軍
𓂪 𓂪

𓎥 精選餐湯
本日餐湯是開胃的蕃茄湯,能喝到蕃茄蓉,真材實料。

𓎥 芝麻醬雜菜蕃茄沙律
來一客新鮮的芝麻醬雜菜蕃茄沙律,清一清口腔。

𓎥 巴馬火腿片伴蜜瓜 +$38
鹹香 Parma Ham 配香甜蜜瓜片,消暑最佳選擇。

精選餐湯

𓎥 炭燒澳洲穀飼黑安格斯封門柳 +$100

𓎥 北海道三文魚籽海膽意大利粉

𓎥 洋甘菊茶
晚餐包括各款熱茶,都不用額外加錢。就來一壺清香的洋甘菊茶。

𓎥 凍新鮮檸檬茶
晚餐亦包括冷熱檸檬茶,茶香不澀,非常好。

巴馬火腿片伴蜜瓜
炭燒澳洲穀飼黑安格斯封門柳
水牛城雞翼

𓎥 水牛城雞翼 +$48
加點了水牛城雞翼,香辣惹味,抵食!

𓎥 焙茶香蕉蛋糕 +$40

想不到除了蛋糕外,晚餐都同樣出色。
將軍澳分店還有寵物蛋糕可供選擇,賣相精緻可愛。連主子都可以一起享受滿滿的儀式感。

𓄶 𓄶

洋甘菊茶
焙茶香蕉蛋糕
2023-06-02
5 分鐘 (堂食)
精選餐湯
巴馬火腿片伴蜜瓜
炭燒澳洲穀飼黑安格斯封門柳
水牛城雞翼
洋甘菊茶
焙茶香蕉蛋糕
2023-06-04 25 瀏覽
星期日最好就係🛋️Hea 下😎休息,是為了走更遠的路🙂🙂✨嗌左個 Brunch Set - 🐙墨汁XO醬大蝦意大利粉,哈哈,食完成口都係墨魚汁,黑夢夢🖤證明係真材實料🖤墨魚汁味道濃郁,配合洋蔥,好香;蝦,煎得香香脆脆的🍤😗呢個brunch 係連同🍜🥫餐湯,蕃茄味都好香甜,飲完好舒服,好清新嘅感覺✨另一個下午茶餐,叫咗蟹肉牛油果醬牛角包🥐 呢個配搭冇得輸,牛油果🥑平均地分布在牛角包上,仲有清新既🦀蟹肉;加埋熱辣辣脆卜卜嘅薯條🍟好適合星期日下午懶洋洋的氣氛😴嚟到呢度又點可以唔食🍰蛋糕呢😎😎呢度嘅蛋糕以健康、GLUTEN-FREE CAKE 無麩質蛋糕為主題,食咗都冇罪惡感一個跟餐嘅叫咗🥭班蘭芒果紫米蛋糕💚呢個口味好特別,糯米放在蛋糕中,有極致香味同額外既「嚼勁」,味道香而不甜,自己食晒成個都得😗另一個叫咗🍍菠蘿芝士蛋糕,菠蘿經過糖煮除去原來酸澀味,甜味好突出。蛋糕用左招牌糯⽶餅底,配合椰絲及忌廉芝士一同進食,好夾好好味🫢☺️#LIFETASTIC #LIFETASTIChk #HKcafe #cafeHK #cafehopping #PetiteCake #ketohk #hkketo #hk
星期日最好就係🛋️Hea 下😎
休息,是為了走更遠的路🙂🙂

墨魚汁味道濃郁,配合洋蔥,好香;蝦,煎得香香脆脆的🍤😗

✨另一個下午茶餐,叫咗蟹肉牛油果醬牛角包🥐
加埋熱辣辣脆卜卜嘅薯條🍟好適合星期日下午懶洋洋的氣氛😴

嚟到呢度又點可以唔食🍰蛋糕呢😎😎

一個跟餐嘅叫咗🥭班蘭芒果紫米蛋糕💚

#LIFETASTIC #LIFETASTIChk #HKcafe #cafeHK #cafehopping #PetiteCake #ketohk #hkketo #hkketocake #glutenfreehk #HKCakeshop #純素蛋糕 #無麩質蛋糕 #每日新鮮製造 #健康蛋糕 #將軍澳美食 #hkfoodie
2023-06-03 27 瀏覽
⭐️ 今日同朋友仔將軍澳Popcorn行街響嗰頭搵嘢食,經過呢間餐廳印象西瓜蛋糕很出色,我本身想試好耐,二話不說入去搵位。======= ======= ======= =======😁我揀咗一個lunch set,$188就有主菜、餐湯、飲品、一件招牌蛋糕;朋友仔揀果個lunch set無蛋糕$148,價錢好合理喎。🫕兩個lunch set都是忌廉湯為餐湯,香濃忌廉味口感都唔錯👍👍👍「我的主菜」🥗All day breakfast擺碟非常豐富,有我最愛嘅酸種黑麥包配上牛油果,有健康嘅炒蛋同蘑菇仲有沙律菜同Yogurt,還有非常香口嘅香腸煙肉,有足夠營養之餘又可以淺嘗惹味而大人小朋友都喜愛的香腸煙肉👍👍👍「朋友主菜」🥗青蘋果炸雞牛角包窩夫炸雞鬆脆可口,青蘋果中和咗炸雞嘅小小油膩感,牛角包窩夫剛剛焗起,外脆內軟,呢份餐份量好大幾抵食👍👍👍🍰Watermelon mango layer cake餅底係燕麥果仁碎,上面啫喱包住新鮮芒果肉,中間奶油與奶油之間有一層厚肉西瓜,層次口感很豐富,而且外型咁靚影相用嚟打卡一流,好啱我哋兩個女仔👍👍👍🔥咖啡x2我哋order咗兩杯Cappuccino, 咖

「我的主菜」
🥗All day breakfast

「朋友主菜」
🥗青蘋果炸雞牛角包窩夫

🍰Watermelon mango layer cake

🔥咖啡x2
我哋order咗兩杯Cappuccino, 咖啡濃香口感軟滑,質素都高👍👍👍

見到平日都幾多人流,西瓜蛋糕果然名不虛傳好多捧場客,值得一提,餐廳環境好靚。
2023-05-31 23 瀏覽
📍LIFETASTIC BISTRO 將軍澳唐賢街9號PopCorn 1地下G19號舖 🦔⸒⸒Set lunch - 帆立貝墨汁意大利飯 $128帆立貝都幾大粒 食落去鮮甜墨汁味香濃 意大利飯口感濕潤 唔錯~精選餐湯 - 甘筍湯飲落去甜甜地 口感creamy 好味😋香煎三文魚班尼迪蛋配芥末牛油醬 $128三文魚煎到香脆 蛋仲有流心嘅效果底下有啲薯蓉 食完都飽肚😚A Petite Cake 件装蛋糕 +$40招牌西瓜草莓蛋糕 呢個係健康版😆 蛋糕體係燕麥製成中間仲夾住爽甜嘅西瓜 口感特別班蘭紫米芝士蛋糕呢款蛋糕正常版🙆🏻 食落芝士味香班蘭味都香 配搭紫米食落甜甜地 推介🥳Strawberry Tonic +$27.5杯下有好多草莓肉 飲落去酸酸甜甜 草莓味香Chamomile Tea 一壺咁多 都有三至四杯 啱兩個人share飲😗
📍LIFETASTIC BISTRO
將軍澳唐賢街9號PopCorn 1地下G19號舖 🦔⸒⸒

Set lunch - 帆立貝墨汁意大利飯 $128
帆立貝都幾大粒 食落去鮮甜
墨汁味香濃 意大利飯口感濕潤 唔錯~

精選餐湯 - 甘筍湯

杯下有好多草莓肉 飲落去酸酸甜甜 草莓味香

Chamomile Tea
一壺咁多 都有三至四杯 啱兩個人share飲😗
2023-05-23 46 瀏覽
越嚟越鍾意健康飲食,朋友推介Lifetastic主打無麩質、生酮及純素層式蛋糕~平日同老公lunch,試吓佢哋Lunch Set! 價錢由$98-$188不等,跟餐湯及餐飲,加$40配裝蛋糕~為蛋糕而來,當然要加錢食埋蛋糕。主菜,我哋叫咗:澳洲草飼肉眼扒配青胡椒燒汁肉眼有咬口,香濃肉汁配青胡椒燒汁令肉眼更惹味,配合清新配菜中和濃烈肉味。牛油果醬蟹肉意大利粉意粉掛汁,牛油果加蟹肉囗感豐盈。是日餐湯是蘑菇湯,有粒粒蘑菇:到我最期待嘅蛋糕:有機焙茶香蕉蛋糕香蕉味好突出,食完再滲出淡淡焙茶香氣,蛋糕唔會甜,食完覺得滿足又舒服。榴槤芝士蛋糕 +$40賣相吸引:頂層以椰子片鋪成花形配以一粒覆盆子,榴槤忌廉香濃及芝士忌廉同榴槤又好夾,感覺好似食緊真榴槤加忌廉,囗感軟滑富層次感,另外甜度適中!飲品方面:凍朱古力伯爵茶淡淡伯爵茶味嘅朱古力,味覺豐富Caffe Mocha拉花精緻,朱古力味道突出,咖啡香滑
主菜,我哋叫咗:

澳洲草飼肉眼扒配青胡椒燒汁

牛油果醬蟹肉意大利粉
意粉掛汁,牛油果加蟹肉囗感豐盈。

是日餐湯是蘑菇湯,有粒粒蘑菇:
到我最期待嘅蛋糕:

有機焙茶香蕉蛋糕

榴槤芝士蛋糕 +$40

飲品方面:
凍朱古力伯爵茶

淡淡伯爵茶味嘅朱古力,味覺豐富

Caffe Mocha

拉花精緻,朱古力味道突出,咖啡香滑
2023-05-02
  • 榴槤芝士蛋糕
2023-05-22 26 瀏覽
🐸🐸大家都知要食西瓜🍉蛋糕就會諗起LIFETASTIC😝佢地除左有甜野食都仲有好多鹹野食😎#岩晒鹹濕嘅Pepe😆😆最近將軍澳開咗分店 仲有好多抵食既#setlunch #teaset 😍🐸soup of the day🐸甘筍忌廉濃湯 入口香濃夠滑😀🐸主菜🐸招牌明太子蟹肉北海道帶子意大利粉😆#名好長 #好食就得 意粉軟硬度適中 白汁夠掛汁 帶子沒雪味配上蟹子粒very 有口感👍🐸小食🐸鹹蛋黃紫菜雞翼😎上色好金黃 不過略厭不夠鹹蛋黃嘅味道 皮夠脆😌🐸紅桑子芝士蛋糕🐸飯後食一流🤤酸甜酸甜解飽滯感😆#推介 #平時唔食甜野 都愛🥰🐸#hojichalatte 🐸拉花很靚培茶味唔夠出 嘗可接受下午茶時間唔算太多人 有tea set /當brunch咁去食 都唔錯可以shopping完來潮聖#附近大把shopping mall 😝地址:LIFETASTIC BISTRO (popcorn)
除左有甜野食都仲有好多鹹野食😎#岩晒鹹濕嘅Pepe😆😆

🐸紅桑子芝士蛋糕🐸

🐸#hojichalatte 🐸拉花很靚
培茶味唔夠出 嘗可接受

2023-05-22 36 瀏覽
當一個媽媽很難,也可以很簡單;無論多辛苦,只要你一個笑容,什麼困難也可以挨得過!母親節沒有大肆的慶祝,簡單吃個大餐,再嘗一件蛋糕,就滿足了💕 一直很想試這家餐廳,終於擇了這個好日來,聽說除了必試士多啤梨西瓜蛋糕外,更要試試這裡的牛扒,的確絕不會令人失望!重點是,我絕不是偏心的媽,也特別帶了個寵物蛋糕給米哥❤️am i so sweet! ? 就是喜歡超豐富的感覺!士多啤梨穀麥乳酪、牛油果麵包、紐綸堡香腸、煙肉、炒滑蛋.... 統統都有!驚喜的是牛油果幾乎有大半個份量,而且麵包是酸種黑麵包,鬆軟中帶麥香,口感有層次!牛扒我選了5成熟,薄切口感鬆化,肉質入口嫩香,而且牛味濃香又夠juicy,配上燒汁就更惹味,而且份量剛剛好! 跟餐有餐湯,主菜、甜品及飲品,餐湯是紅蘿蔔湯,攪拌成細滑creamy口感,是full body的滿足💕近餐甜品有一件小蛋糕,當然我們選了這裏的招牌士多啤梨西瓜蛋糕,相信我一定不會失望!第一層是食用玫瑰花,淡淡的優香浪漫感滿滿,然後是淡淡的杏仁忌廉滋味,驚喜的是紅色的一層,原來是真西瓜,口感爽甜多汁,的確清新又討好!甫入店內已經發現他們用的是lamarzocco咖啡機,咖

alldaybreakfast

近餐甜品有一件小蛋糕,當然我們選了這裏的招牌士多啤梨西瓜蛋糕,相信我一定不會失望!第一層是食用玫瑰花,淡淡的優香浪漫感滿滿,然後是淡淡的杏仁忌廉滋味,驚喜的是紅色的一層,原來是真西瓜,口感爽甜多汁,的確清新又討好!甫入店內已經發現他們用的是lamarzocco咖啡機,咖該應該不會太差,點了一杯Cappuccino ,奶泡打得剛好,口感順喉帶甜香,啡底甜香而不苦澀,正好是我喜歡的口味!

雖然不能帶狗狗去,但我也給牠帶了一個蛋糕,粉紅色小小一件,是beetroot Canele,原來裡面有雞肉及希臘乳酪製成,難怪香噴噴的,米哥一口就吃完!
alldaybreakfast
  • CAKE