2022-06-20
上次食完 LeeLaksa, 一直念念不忘,最近阿媽成日嘈話無得去東南亞旅行,一於帶佢去食翻碗 Laksa 頂一頂癮先。問題係食完,如果唔夠地道,我怕會仲大獲,為求穩陣,專登帶阿媽翻黎上環LeeLaksa, 包保穩陣。中午去到,依然係好多人,不過好彩侍應做野好快手,好快就有得入座。我坐低叫左個新加坡喇沙(Laksa)比阿媽,自己叫左個檳城蝦面,另外配多個烤馬來蔥餅配咖喱。3個餐,有3杯飲品。 新加坡喇沙(Laksa) – 始終最正係個喇沙,唔食係你損失。湯底好濃郁,好香椰奶+咖喱。辣度岩香港人,我唔食辣都係咁飲佢個湯,麵條好有口感。食第二次都覺得感動。檳城蝦麵 –正宗檳城蝦麵既油麵、米粉、蝦同埋通菜。湯麵最重要既湯底亦都好出色。好濃郁既蝦頭味,湯都好清甜又唔膩,岩岩好同喇沙個湯底相映成趣,好味道!烤馬來蔥餅配咖喱 – 一流,個薄餅同我之前出差去新加坡食到既味道一樣。好香脆,配上咖喱汁,好好味,同埋佢個咖喱唔會過辣, 我唔食辣既人,有啲微微辣味比我感受下,配以豐富既咖喱味,係香港人會中意既新加坡咖喱。 香茅青檸荔枝梳打 – 清新既青檸+荔枝組合,加埋梳打水,食完重口味既咖喱/喇沙,完全係
香茅青檸荔枝梳打 – 清新既青檸+荔枝組合,加埋梳打水,食完重口味既咖喱/喇沙,完全係可以清新翻個口腔,梳打水配濃味食物真係好好,食完唔怕成陣口氣。
今次仲有新介紹既兩款飲品。
話梅梳打 – 本身係阿媽堅持要試。上到黎我循例飲啖啦,結果,拋棄左個拉茶同埋青檸梳打。話梅梳打,少少酸酸地,然後有啲青檸味,係呢個飽到不行既午餐之中,有「解膩」既作用,真係好舒服,推薦!
馬來凍拉茶 – 可能太耐無飲馬來拉茶,感覺上有啲似泰式奶茶,中意泰式奶茶既可以試下,但係以上兩款梳打,個人覺得比較出色!
食完,覺得好似去完新加坡翻黎…..行出門口,quit左安心出行,又係時候回到現實……希望快啲有得去旅行!(無就再翻黎LeeLaksa食!)