2023-02-07 386 瀏覽
剛剛行過觀塘,見到有個有個牌寫住芝士火鍋, 本人對芝士非常熱愛,胆粗粗敢上去試下啦,竟然有意想不到的收穫, 職員話畀我聽係用意大利芝士,芝士口感豐富不太Rich, 加埋沾上法包 一齊食味道唔錯,我就加咗啲龍蝦,帶子,青口都係好好味,下次帶埋朋友一同來再試。
2023-01-15 707 瀏覽
之前覺得唔錯今日再嚟,食物水準係有嘅,但低級錯誤到頂點,點了紅酒燉牛臉頰,落order時已再問有無法包跟,回應話有,但一士直唔出聲直到上菜時輕輕一句呢個菜係無包跟,唔想太影響心情,亦唔想嘈。完全欺騙加唔處理問題嘅心態。好簡單跟2片法包加句原本個菜無跟法包但我同事答錯都跟番比你,原全就天同地嘅處理方法,再者2片法包成本,真係唔明點解會咁樣,可能個個都係老闆,老闆就係有性格。其實做餐飲一直難,但真係無理由咁少問題都唔識處理或唔想處理,不過熟客可能會好唔同,明嘅,祝好運。。。

2023-01-15
  • 法式千層酥配時令生果
2023-01-02 886 瀏覽
2022年最後的一晚,黎到呢間位於觀塘工廈的隱世法國餐廳,聞說呢度嘅主廚係法國藍帶畢業,果然有意外驚喜!由於小妹喜歡食龍蝦,但兩個除夕menu都分別有唔同龍蝦菜式,真係好開心!頭盤點了龍蝦湯,足料及口感濃郁,大滿足😋主菜我地分別點了焗龍蝦配魚子醬及虎蝦意粉。魚子醬配芝士龍蝦的味道非常合適,魚子醬能帶出龍蝦的鮮味。虎蝦火候控制得宜,意粉入口唔會感到很漏。甜品今次試了French Macorons,味道分別有士多啤梨、檸檬、朱古力和開心果,而且唔係太甜,只係略嫌餅皮有點乾。此外,餐廳環境適合情侶拍拖或與好友相聚談心,侍應服務亦禮貌周到,以平民價享受到fine dining嘅菜式和服務,以後有機會要再黎試下其他菜式!

頭盤點了龍蝦湯,足料及口感濃郁,大滿足😋
龍蝦湯

主菜我地分別點了焗龍蝦配魚子醬及虎蝦意粉。
焗龍蝦配魚子醬

虎蝦意粉

French Macarons

2022-12-31
龍蝦湯
焗龍蝦配魚子醬
虎蝦意粉
2022-12-23 804 瀏覽
睇咗好多好評先決定去食,原來全部係伏嚟!一入到去,全部職員都黑口黑面,難聽啲講句,死老豆咁嘅樣!坐好咗之後,盞燈係咁閃吓閃吓,職員一埋嚟又冇事喎。叫幫忙影張合照,求其到冇嘢講。啲湯稀到水咁,完全冇味,好彩冇轉龍蝦湯,唔係就蝕晒。叫咗21日牛,豬扒,盲曹,龍蝦汁飯。21日牛完全不是一回事,叫5成熟,嚟咗差不多10成熟。豬扒不過不失,係鞋咗啲同冇乜味。盲曹腥到不得了,又完全冇味,好多魚鱗,隔2啖就有魚鱗。係個飯叫做正常少少。連一個食嘢冇乜要求嘅人都不停話難食,想像唔到點解會有咁多好評?!仲要價錢唔平!冇乜服務,食物質素咁差!賣相好唔吸引,連相都冇影,只係喺大合照入邊cut返出嚟。
睇咗好多好評先決定去食,原來全部係伏嚟!
一入到去,全部職員都黑口黑面,難聽啲講句,死老豆咁嘅樣!
坐好咗之後,盞燈係咁閃吓閃吓,職員一埋嚟又冇事喎。
叫幫忙影張合照,求其到冇嘢講。
啲湯稀到水咁,完全冇味,好彩冇轉龍蝦湯,唔係就蝕晒。
叫咗21日牛,豬扒,盲曹,龍蝦汁飯。
仲要價錢唔平!冇乜服務,食物質素咁差!
賣相好唔吸引,連相都冇影,只係喺大合照入邊cut返出嚟。
21日牛
豬扒
盲曹
2022-12-19
2022-10-20 3620 瀏覽
2022.10.13 lunch呢一日放半日,女友覆診,呢排疫情都好似轉好咗少少,所以出街食都覺得好似安全啲。 選擇牛頭角落車搵嘢食⋯⋯終於撞咗嚟呢間。其實之前女友都食過,上次經驗就一般般😝 但好似附近都冇咩食,所以都再試吓,俾多次機會😝都仲有位!仲有個唔錯嘅位,但就好似唔係好夠冷氣,但坐坐吓都可以😊 我揀咗魚,女友揀咗唯一一個飯。餐湯沙律到,賣相幾好,可惜個碟細咗少少,攪到啲沙律菜好客易就碌落街😝 係雜菜湯,似自家製,我幾鐘意,女友就麻麻,所以話呢,口味真係唔係人人相同,食評只可作參考😅主菜到了,講我個比目魚柳醒露筍及南瓜蓉先,賣相就一般了,露筍小咗啲,但魚好滑,配南瓜蓉味道唔錯喎😊女友嘅香煎美國雞胸配蘑菇燒汁及忌廉意大利飯呢,賣相靚啲,味道都好好,雞胸肉都好滑,但我覺得煎得唔夠,可以再煎香啲仲好味,個飯好味,唔會太濕剛剛好😃👍🏼今次餐飲要咖啡,order 啱咗!好耐冇飲過餐咖啡係呢隻,好香好好飲☕️😌 但都係同女友上次經歷一樣,主菜唔係好夠熱🫤 希望下次再嚟會有改善啦😏
2022.10.13 lunch

餐雜菜湯+salad
比目魚柳醒露筍及南瓜蓉
香煎美國雞胸配蘑菇燒汁及忌廉意大利飯

餐飲熱咖啡
2022-10-13
$168.5 (午餐)
餐飲熱咖啡
2022-10-20 1354 瀏覽
見到咁多好評,心怕冇位,所以早一星期已訂位。今日星期六12:45準時到,只有2枱顧客,心諗啲人瞓雁咗?叫咗西班牙豬扒,帶子意大利飯同食評讚口不绝的開心果玫瑰法式多士。豬扒同意大利飯不過不失,但法式多士就完全不是食評話的外脆內軟。我問職員點解咁林嘅,職員話佢哋嘅多士係林嘅,外層都是林的。我話好多食評話係外脆的,職員話他們不能阻止寫食評嘅人話他們的多士是外脆!大家可以知道這間餐廳的食評大都不正確反影食物的質素,千期唔好上當。
。我問職員點解咁林嘅,職員話佢哋嘅多士係林嘅,外層都是林的

2022-10-15
2022-10-17 903 瀏覽
今日同老公難得都係星期日都放假,於是我哋兩個就拍拖入咗觀塘,去左食Le Monde食法國菜,享受一下假日既時光!🌉我食左西班牙Iberico 豬扒配忌廉菠菜苗 !🐽豬扒非常之大塊厚切!我一個人都食唔晒都分咗啲比老公食!豬扒充滿豬香味,咬落去非常多汁嫩滑!而佢菠菜苗亦非常好食😋菜苗非常嫩身,咬落去好爽脆清甜,配埋濃郁既忌廉汁一齊食好好食😋😋著條亦同樣好食,炸完脆卜卜!而老公個法國圖盧茲腸配薯條亦都好出色!😍豬瘦肉同豬五花肉按一定比例完美混合,肥瘦適中,入口充滿香濃既脂香之餘亦都有清新嘅香草味,非常滋味!😍😍😍我同老公都好滿意呢餐既法國菜啊!

我同老公都好滿意呢餐既法國菜啊!
2022-10-17 631 瀏覽
難得趁今日星期六放假,於是就趁有時間今日就去咗觀塘巧明街嘅Le Monde試下法國菜!小妹咁大個女都係第一次食法國菜咋,點知一試難忘!就算去到餐廳已經俾左我一種好舒服好享受嘅感、覺餐廳好闊落好光猛,非常充滿歐陸風情!🏞之後我就坐低嗌咗個煎盲曹魚配露筍及忌廉汁 🐠!盲曹魚非常大塊同厚身!煎完唔會乾身,仲好嫩滑, 入口充滿淡淡既油脂,再配埋香濃嘅忌廉汁同爽口既露筍😋非常之好食!仲有呢個魚嘅特別之處係配有口感綿滑嘅紫薯🍠做伴菜!紫薯蕃薯味濃,同非常之甘香!呢度嘅裝修都佈置非常之靚🥰有好多唔同嘅打卡位,我都影咗好多相先走!

2022-10-14 434 瀏覽
男朋友想試吓特別嘢,於是今日星期日我就帶咗佢去觀塘嘅Le Monde 餐廳食法國菜!男朋友話佢今日係第一次食法國菜,佢食完之後都非常滿意!😋😋我地食左香煎法國鴨胸配法式香橙燒汁🐤鴨胸煎得外脆內軟, 冇鴨酥味之餘仲要有濃郁既鴨香味,點埋個香甜既橙汁一齊食,酸酸甜甜非常開胃!而佢啲creamy 薯蓉亦非常奶香,同鴨胸一齊食又係另一境界!🐙「烤西班牙八爪魚配焗薯」亦係無得頂!🐙八爪魚焗完之後非常之香脆,亦唔會乾身反而仲好彈牙!而焗薯亦都唔會乾身,香滑軟嫩,非常好味道!🦞「法式焗波士頓龍蝦」🦞亦非常爽滑彈牙!龍蝦大大隻之餘而肉質非常有光澤,入口鮮甜美味,仲散發出陣陣既牛油香!

本身諗住今日去法國,但係因為疫情底下之後冇得飛,於是今日星期六同朋友一行四人浩浩蕩蕩去左觀塘嘅Le Monde 餐廳度食法國菜,一解思鄉之愁!香煎法國鴨胸配法式香橙燒汁❤️香煎後晚鴨胸肉口感柔嫩,非常多汁嫩滑,鴨皮香脆!搭配由苦橙製作的醬汁,橙香同肉香互相交融,再同creamy既薯蓉一起食,非常回味無窮!烤西班牙八爪魚配焗薯❤️八爪魚非常之大隻,焗完之後口感依舊,非常彈牙!焗薯較硬適中,非常香脆可口!法式焗波士頓龍蝦❤️龍蝦肉質扎實,入口爽滑彈牙,鮮甜可口,充滿濃郁芬香既牛油味,令人回味無窮!烤原隻黃油春雞❤️春雞烤焗完多汁鮮嫩,外皮香脆,入口油脂濃香,配合既甘香甜甜既紫薯蓉一齊食口感非常豐富!

香煎法國鴨胸配法式香橙燒汁❤️

烤西班牙八爪魚配焗薯❤️

法式焗波士頓龍蝦❤️

烤原隻黃油春雞❤️

位於觀塘工業區有一間好出名既西餐廳,叫做Le Monde!難得星期六放假,帶左朋友去發掘隱世美食!侍應先黎左兩杯飲品,一杯係Virgin mojito,🍹入面薄荷葉, 入口有陣陣嘅芒果同埋菠蘿嘅酸甜味,加埋清新嘅薄荷味調製,令杯嘢飲非常之清新可口!而另一杯係Tequila!🍹係用橙汁石榴糖水調製,入口酸酸甜甜,非常開胃!之後我哋食左法國圖盧茲腸配薯條!😋肉腸非常大條,切落去已經咇晒啲肉汁,咬落去非常之嫩滑Juicy!好好味😋而薯得亦炸得香脆!同朋友食到停唔到口!仲有個香蒜白酒煮紐西蘭鑽石硯😋亦非常出色!白酒滲透蜆每一個角落令大大隻既蜆充滿酒香,再加埋啲香蒜一齊煮,非常惹味!
觀塘既Le Monde 既法國菜一向非常出名,今日難得weekend我都要黎朝聖一下!1️⃣煎盲曹魚配露筍及忌廉汁!🐟盲曹魚肉質結實,味道亦十分鮮甜,入口魚味濃郁,同充滿陣陣既魚油香味,再加埋香濃creamy既忌廉汁,令魚肉口感層次更上一層樓!🤩2️⃣香蒜白酒煮紐西蘭鑽石硯!🥳蜆非常大隻脹卜卜!每隻充滿香蒜同白酒既香味!非常好味😋❤️而飲品亦好出色!我飲個杯係Le Monde Colada🥛,由菠蘿汁,椰子,牛奶調製而食,入口奶味濃郁,又有椰子香同菠蘿既酸甜味,非常清新開胃!☺️
1️⃣煎盲曹魚配露筍及忌廉汁!
2️⃣香蒜白酒煮紐西蘭鑽石硯!
🥳蜆非常大隻脹卜卜!每隻充滿香蒜同白酒既香味!非常好味😋
❤️而飲品亦好出色!
今日係星期六,難得唔洗返工,於是去左觀塘既le Monde同朋友渡過一個優閒既快樂時光!呢度嘅裝修非常之別致,俾人一種好高貴優雅同慢活既感覺,我同朋友都好enjoy!😃開心果玫瑰法式多士⭐️多士炸得外脆內軟,上面鋪滿晒開心果碎,玫瑰花瓣同蜜糖,令人非常驚喜!而味道口感當然係💯!北海道帶子配野菌意大利飯 ⭐️帶子大大隻,目測有成個5蚊咁大,非常彈牙!香煎過令帶子既味道更香口!而飯軟硬適中充滿奶油香,兩者夾埋一齊食非常天衣無縫!Ice cappuccino⭐️叻啡味香濃,亦非常奶滑!非常好飲!就算啲冰融左亦無損佢既味道!正😄

開心果玫瑰法式多士⭐️
北海道帶子配野菌意大利飯 ⭐️
Ice cappuccino⭐️
2022-10-12 167 瀏覽
今個週末就約埋朋友一齊去觀塘既Le Monda一齊去打卡同chill下!🥳Le Monda裝修非常之靚同充滿格調,全間餐廳都充滿着歐陸風!🌉令人好似去咗外國咁!而呢張大大張嘅梳化係打卡之位,我哋係呢度影左好多左相!😍😍食物當然亦係高水準之作!香煎法國鴨胸配法式香橙燒汁🦆食到我同朋友嘩嘩聲!每塊鴨胸都富有光澤,入口鴨味濃郁,再配合埋個法式香橙燒汁一齊食,令個鴨肉變得更清新,非常好食!當然作滑滑既薯蓉亦都係非常棒!虎蝦配蝦汁意大利飯🦐亦是好食!飯煮得軟身creamy,蝦亦非常大隻唔乾身,同非常彈牙,成個飯經過廚師悉心烹調後非常惹味!😙😙

2022-10-11 186 瀏覽
觀塘既Le Monde一向得到好評就係人都知!今日唔洗返工,於是我又再黎拜訪,食物水準依然係世一!🥰 呢次食左個焗波士頓龍蝦配鮮茄蟹肉意大利粉!🍝先講下意粉,意粉煮得岩岩好,唔會太硬亦太軟,口感彈牙煙韌,配合埋個鮮茄蓉一齊煮,令意粉充滿濃郁既鮮茄味!而主角龍蝦🦞亦非常鮮甜,彈牙嫩滑,而蟹肉份量亦非常多,成個意粉只需百幾蚊,cp值非常高!而開心果玫瑰法式多士🧽都係我每次黎必食,因為佢實在太好食!炸得外脆內軟既多士鋪滿甜甜既蜜糖,同滿滿既開心果醉一齊食,口感非常有層次,同令人非常幸福🥰