2022-11-15 127 瀏覽
今日同雞仔參觀完天主教堂後,便在附近揾食,由於天氣熱,又要行斜路,大汗叠細汗之下,剛好見到這間餐廳有lunch set,就隨意入去試下餐廳上下層地方不大,下層設有開放式廚房,但佈置幾優雅,坐得都舒適我倆點了lunch set,包餐湯+黑糖包及餐飲,有加一收費。不過在openrice 訂位有九折優惠:粟米湯 ~ 口感香滑,粟米味香甜,好飲黑糖包 ~ 末食已經聞到好香黑糖味面包口感軟熟,不用塗牛油都好好食蟹肉龍蝦汁意大利飯$158 ~ 這個意大利飯一上枱就聞到好香濃的龍蝦味令人食指大動果然無令我們失望,意大利飯軟硬適中,還索哂龍蝦汁,蟹肉同龍蝦汁也好夾,整體賣相及味道不錯大蝦欖油香蒜意粉$148 ~ 這個意粉也是一上枱就聞到好香濃的蒜味蝦比想像中大而肉厚,意粉沾滿香蒜汁好味,但略嫌咸了點。整體質素不錯,而且好耐末試過未食先聞到食物的香味,証明鑊氣夠服務也很細心,雞仔不小心掉了把刀落地,侍應已經即刻送上另一把刀,不用吩咐,很積極主動,讚

粟米湯 ~ 口感香滑,粟米味香甜,好飲

黑糖包 ~ 末食已經聞到好香黑糖味
面包口感軟熟,不用塗牛油都好好食

令人食指大動
果然無令我們失望,意大利飯軟硬適中,還索哂龍蝦汁
,蟹肉同龍蝦汁也好夾,整體賣相及味道不錯

蝦比想像中大而肉厚,意粉沾滿香蒜汁好味,但略嫌咸了點。

餐湯及包

蟹肉龍蝦汁意大利飯

大蝦欖油香蒜意粉

凍紅茶

蟹肉龍蝦汁意大利飯
2022-11-11
2022-11-14 1371 瀏覽
Weekend 黎咗蘇豪區🥰 想搵間餐廳chill 下😍 入咗依間歐陸風嘅餐廳😎 佢分上下兩層,我哋就坐咗上層☺️燒牛肉藜麥雜菜沙律🥗($168)餐廳好細心❤️ 裝沙律既碟係預先雪凍過嘅👍🏻 燒牛肉既份量都算多😍 藜麥沙律有青瓜🥒 車厘茄🍅 紅腰豆、鷹嘴豆同埋牛油果🥑 加上honey butter mustard sauce🥰 口感好豐富😋招牌香草焗雞(半隻)🐥配燒粟米🌽($198)上枱熱辣辣☺️ 因為用焗既方法,所以可以鎖住肉汁👍🏻 烤過嘅粟米1d 都唔會dry😍英式雜苺吉士鬆餅🥞配雲呢拿雪糕🍦($138)賣相好靚🥰 面頭仲用左食用花點綴😍 鬆餅外皮焗得好香脆👍🏻 入邊好鬆軟😌 配埋雜莓醬🍓🫐同雲呢拿雪糕🍦 唔會好甜❤️ 好食我😋Iced Royal Chocolate ($48)賣相好吸引🥰 面頭仲有兩粒棉花糖😍 朱古力味超濃郁❤️ 好似飲緊一塊溶緊嘅朱古力咁😆好邪惡😎Fresh peach fruit tea ($45)Peach tea 入面係勁多新鮮桃肉😍 桃味好濃郁🥰 又唔會太甜👍🏻 仲飲到茶香味❤️依家佢哋仲做緊優惠🥰 如果3個人以上, 只要係openrice 訂座, main c

燒牛肉藜麥雜菜沙律🥗($168)

招牌香草焗雞(半隻)🐥配燒粟米🌽($198)

英式雜苺吉士鬆餅🥞配雲呢拿雪糕🍦($138)

Iced Royal Chocolate ($48)

Fresh peach fruit tea ($45)

依家佢哋仲做緊優惠🥰 如果3個人以上, 只要係openrice 訂座, main course 就買一送一😍 好抵👍🏻
2022-11-13
2022-11-13 94 瀏覽
Jardin à Soho (士丹頓街) 中環士丹頓街36-36B號地下E號舖今次又要去下中環區啦,難得黎到中環區就緊係要搵下好西食下!朋友帶左我去位於士丹頓街嘅LeJardin Soho餐廳環境優雅,寧靜舒服,座位擺放得宜,方便傾計今次一行四人叫左炸薯條、 炸魷魚蘇格蘭蛋、牛油果蟹肉沙律、甘鯛魚配甜橙茴沙律同250g、澳洲草飼肉眼扒同檸檬伯爵茶配雲呢拿雪糕班戟,而飲品分別叫了水果茶、啤酒、Royal chocolate同jardin des plandes1.炸薯條同面好多鋪頭嘅薯條有點唔同,佢炸得甘香脆口,唔會好似m字頭果間咁啲薯條喺軟嘅,非常好食,加埋佢個松露醬,正呀😋2.炸魷魚魷魚炸得非常香口,而且咬落肉質彈牙!配上一個麻辣醬一齊食非常之惹味🤩🤩3 .蘇格蘭蛋係將水煮蛋混合豬肉或牛肉之類嘅碎肉,再抹上麵包粉,捽成圓形後拎去炸嘅英式菜,佢炸嘅時間同埋油溫都掌握得好好!外層肉碎炸熟而蛋黃仍然可以保持流心狀態。調味適中,雞蛋蛋白食落非常嫩滑,肉碎非常Juicy,好味😋3.牛油果蟹肉沙律沙律菜非常新鮮爽口,牛油果生熟度適中,蟹肉一啲都唔腥,而且份量充足,同牛油果一齊食非常夾😋4.甘鯛
Jardin à Soho (士丹頓街)
中環士丹頓街36-36B號地下E號舖

餐廳環境優雅,寧靜舒服,座位擺放得宜,方便傾計

1.炸薯條

2.炸魷魚

3 .蘇格蘭蛋

3.牛油果蟹肉沙律

4.甘鯛魚配甜橙茴沙律
甘鯛魚而立鱗燒方式烹調,見到都覺得非常吸引,魚肉結實魚味十足,連魚鱗一齊食非常香口,配埋甜橙茴沙律一齊食非常好味🤤🤤

5.澳洲草飼肉眼扒
叫左5成熟,上枱夠晒大塊,食落一d都唔韌,肉質鮮嫰,唔需要太多調味已經非常好食😋而且配菜嘅薯仔、南瓜同蒜頭都整得好食😋

6.檸檬伯爵茶配雲呢拿雪糕班戟
班戟夠晒大件,而且整得好靚!伯爵茶味道好出,但又冇遮到檸檬嘅香,食完非常滿足😃

7.水果茶、啤酒、Royal chocolate同jardin des plandes

佢依到嘅cocktail 非常有特色而且都沖得非常好飲,裝飾用心,打卡一流,就算普通嘅水果茶沖調都唔會馬虎。

整體黎講,食物質素非常高,而且價錢唔算太貴,係中環區黎講非常之抵食,而且環境同氣氛都好,岩晒情侶拍拖或三五知己聚會。
餐廳位於上環𝐒𝐎𝐇𝐎區,同朋友爬咗好耐山🤣終於行到,以🌳湖水綠為主色調,樓高兩層,裝飾佈置幾古典優雅,周圍都好適合打卡🍝𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚 𝐏𝐨𝐦𝐨𝐝𝐨𝐫𝐚 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐓𝐢𝐠𝐞𝐫 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧🦐意大利鮮茄醬大蝦意大利麵 ($𝟏𝟔𝟖): 𝟒.𝟑/𝟓• 𝘓𝘪𝘯𝘨𝘶𝘪𝘯𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘤𝘩𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘵𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰, 𝘨𝘢𝘳𝘭𝘪𝘤 𝘢𝘯𝘥 𝘱𝘢𝘳𝘴𝘭𝘦𝘺 •3大隻爽口彈牙的大虎蝦,配上超級入味的微辣鮮茄醬扁意大利麵,好香口好惹味,意粉軟硬適中,還有用了車厘茄和紅椒一齊煮,酸酸甜甜仲帶少少辣辣🌶️,推介食(っ◕‿◕)っ♥︎♥︎🐣𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐇𝐚𝐥𝐟 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 • 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐞𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐫𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐜𝐨𝐫𝐧🌽招牌香草焗雞 (半隻) • 配燒粟米($𝟏𝟗𝟖): 𝟑.𝟕/𝟓半隻雞的份量都不小,雞皮焗微微金黃帶少少焦脆,而肉質肥美都幾嫩滑𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲,咬開食到雞油香,但香草味不夠入味,味道偏淡,有少少遜色🥹♪♪ 相反伴碟的烤粟米🌽就好出色,烤得香甜的粟米,充滿牛油蜜糖香,口感爽脆,又鮮甜,正~🧅 𝐎𝐧𝐢𝐨𝐧 𝐑𝐢𝐧𝐠𝐬炸洋蔥圈 ($𝟕𝟖): 𝟒.𝟓/𝟓• 𝘋𝘦𝘦𝘱 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘰𝘯𝘪𝘰

意大利鮮茄醬大蝦意大利麵 ($𝟏𝟔𝟖): 𝟒.𝟑/𝟓

🧅 𝐎𝐧𝐢𝐨𝐧 𝐑𝐢𝐧𝐠𝐬
炸洋蔥圈 ($𝟕𝟖): 𝟒.𝟓/𝟓
• 𝘋𝘦𝘦𝘱 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘰𝘯𝘪𝘰𝘯 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘣𝘳𝘦𝘢𝘥 𝘤𝘳𝘶𝘮𝘣𝘴 •

😆超級酥脆的外層,就算放涼了還是很爽脆好吃的洋蔥圈,麵包衣帶點辛香味,跟洋蔥圈很配,點上沙律醬/茄汁食,同朋友一件接一件,停唔到😂

🍋𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐒𝐞𝐭 🥞
檸檬伯爵茶班戟配雲呢拿雪糕 ($𝟗𝟖): 𝟒.𝟑/𝟓
• 𝘓𝘦𝘮𝘰𝘯 𝘌𝘢𝘳𝘭 𝘎𝘳𝘦𝘺 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦, 𝘭𝘦𝘮𝘰𝘯 𝘴𝘩𝘳𝘦𝘥𝘴, 𝘵𝘦𝘢 𝘤𝘳𝘶𝘮𝘣𝘭𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘷𝘢𝘯𝘪𝘭𝘭𝘢 𝘐𝘤𝘦 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 •

比想像中超級厚身的𝐩𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞,用了先焗後煎的方式製作,外面焦脆入面鬆軟嘅口感,幾正,𝐩𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞即叫即整,🔥熱辣辣上枱,同凍冰冰嘅雲呢拿雪糕🍨,一凍一熱,刺激味蕾,𝐩𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞還帶很濃的檸檬香🍋,加上伯爵茶醬☕️,味道豐富,食完真係好滿足好飽🤤

🖤𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 & 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐜𝐨𝐚𝐥 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 (𝐇𝐨𝐭) ($𝟒𝟓): 𝟒/𝟓
💗𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 (𝐈𝐜𝐞) ($𝟒𝟖): 𝟒.𝟐/𝟓

兩款𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞嘅甜度啱啱好,同奶的比例剛剛好,入口香滑,竹炭芝麻/士多啤梨🍓各自的味道都很出♡

📍 𝐋𝐞 𝐉𝐚𝐫𝐝𝐢𝐧 à 𝐒𝐨𝐡𝐨 (士丹頓街) (上環)
🐰: 𝟒.𝟑/𝟓

#eatwithkeikei #lejardinasoho
#sweetiedaily_sheungwan

𝐖𝐞𝐞𝐤𝐝𝐚𝐲 𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫去咗𝐒𝐨𝐡𝐨區覓食,共有兩層,環境舒適悠閒👍🏻 ——— ✤ 招牌香草焗雞(半隻)配燒粟米 $𝟏𝟗𝟖 火候拿捏得恰到好處,外皮香脆、肉質嫩滑、油脂爆發。值得一提係一旁嘅焦糖燒粟米,同烤雞個主食非常好夾!呢道菜即叫即焗、製作需時、精心炮製🐔 ✤ 黑松露蘑菇意大利飯 $𝟏𝟔𝟖 黑松露味飄香濃郁,每粒飽滿嘅意大利飯粒沾滿奶香忌廉醬汁,面頭鋪上金黃香口嘅𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲雞脾菇片加以點綴,別有一番田園風味!簡單菜式都可以做到非一般嘅水準,真心要比讚👍🏻 ✤ 意大利芝士盆栽蛋糕 $𝟏𝟏𝟖 原個盆栽上嘅其實係滿滿嘅𝐭𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮!呢個健怡版健康𝐭𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮味道酸甜,選用𝐲𝐨𝐠𝐡𝐮𝐫𝐭代替𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦,有別於傳統偏甜較膩嘅配方!𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮嘅𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦再加上濕潤海綿蛋糕碎、口感豐富🍰
———
✤ 招牌香草焗雞(半隻)配燒粟米 $𝟏𝟗𝟖

✤ 黑松露蘑菇意大利飯 $𝟏𝟔𝟖

✤ 意大利芝士盆栽蛋糕 $𝟏𝟏𝟖
近年不少 cafe 走啡酒合一路線,今次來到位於中環Soho區的Le Jardin à Soho,入夜後就從Cafe變身成酒吧,日頭醒神,夜晚醉人。Cafe樓高兩層,地下正門的半露天位鋪滿復古花紋瓷磚,裝潢主調選用典雅湖水綠色,散發濃濃懷舊歐陸風情。貫徹店名Le Jardin以花園為主題,一入內就見到花牆梳化打卡位,在 IG「吸 like」無難度。上層則是走小清新路線,放滿小盆栽擺設,呈現素雅恬靜風格。暖和色調的室內環境,使整體風格和諧溫暖,氣氛悠閒輕鬆不侷促。餐牌款式比傳統酒吧更豐富,卻也與一般咖啡店不盡相同,輕食menu不只有All-day breakfast,還會供應小食、主菜等,晚上飲品除了咖啡之外,還有cocktails雞尾酒供應。蘇格蘭蛋 $88Scotch Egg是傳統的英國小吃,香脆的麵包糠外層緊緊包著流心蛋,加上肉腸餡料,盡現英式餐桌上的經典家常風味。炸粉夠薄身,軟嫩蛋白包裹著半熟晶瑩的蛋黃,一口咬下同時迸發蛋香和肉香。大澳蝦醬炸雞鎚 $118大澳蝦醬作為香港的非物質文化遺產之一,用來製作西式炸雞,中西融合而沒有違和感,重現Made In Hong Kong的原味道。

上層則是走小清新路線,放滿小盆栽擺設,呈現素雅恬靜風格。

蘇格蘭蛋 $88

Scotch Egg

大澳蝦醬炸雞鎚 $118

大澳蝦醬炸雞鎚

炸雞外皮炸得脆卜卜,乾爽而又沒有油膩感,內裡鎖緊肉汁,醃得鹹香入味。

Chicken Lollipop

招牌香草焗雞(半隻)配燒粟米 $198

即叫即燒,熱辣辣上桌,烤焗期間把燒雞油份迫出,變得肉汁豐富。

招牌香草焗雞半隻·燒粟米

雖然只點了半隻,但焗雞大隻厚肉、份量十足,肉質嫩滑,澆些自家製燒汁更加惹味。

Roasted half chicken

值得一讚的是燒粟米也有細心處理過,除了擺盤美觀之餘,加入牛油烤焗後,提升粟米的甜度。

招牌香草焗雞
榛子朱古力香蕉班戟 $138
甜品賣相精緻誘人,不論是視覺還是味覺,都是一流享受,配上一球雲尼拿雪糕,一熱一冷,衝擊味蕾。

chocolate and banana pancake

完熟香蕉與表面焦糖各自的甜味互相平衡,可可與香蕉向來都是絕配,緩緩倒下榛子朱古力醬,一吃暖呼呼,幸福感油然而生。

榛子朱古力香蕉班戟

班戟的口感其實是像蛋糕般的厚身Hotcake,口感較綿密實在,吃起來略帶濕潤,富有濃濃蛋香。

chocolate banana pancake

於讓人盡情放空慢活的空間,呷上一口拉花Latte,慵懶地度過寫意的假日時光。

Latte

Matcha Latte $45

Latte入口綿柔,茶香濃郁而清幽,散發抹茶的微瀝回甘。

Matcha Latte

Sesame & Charcoal Latte $45

黑白配色別具冷酷型格,喝下去還帶點芝麻的顆粒感。

Sesame & Charcoal Latte
2022-11-06
招牌香草焗雞半隻·燒粟米
榛子朱古力香蕉班戟
2022-11-07 51 瀏覽
呢間餐廳位於中環蘇豪位置,有成2層樓高😌😌就咁係門口望入去都feel到陣復古得嚟又型格嘅味道🥺上到去2樓就係暖色系嘅氣氛😚餐廳日頭主要係cafe,一到夜晚就會變成酒吧,好多花款🥰星期六日仲有特色Brunch Set供應☺️🍽Brunch Menu $198 per person🥢Hash Brown🥢Chicken Lollipop🥢Carbonara任擇兩款Starter先嚟個薯餅,即炸軟綿薯蓉夾雜住薯粒😜點起茄汁好有美式早餐風味🥺再要啲肉類,起初預計係雞塊之類嘅食物,原來係經蝦醬調味嘅炸雞槌🤩Fusion口味都幾驚喜😜卡邦尼意粉用到扁意粉,將奶味較重嘅意粉汁完全掛上😜食起上嚟唔會太水汪汪,有嚼勁又彈牙。而且更以炒腩肉粒代替常見嘅煙肉富有新意😝😝🥢Scotch Egg🥢Parma Ham & Salami Bite🥢Steak&Egg呢邊箱嘅蘇格蘭蛋同樣係驚喜誠意兼備,以麵包豬肉碎包裹住雞蛋脆炸😜咬開酥脆外層半熟蛋汁一湧而就口感滿足。至於Parma Ham同Salami味道偏濃😝同跟住介紹嘅水波蛋一齊食幾配合😜主菜肉眼扒底蘊十足唔花巧👍🏻生熟度已經預設為medium rare,上菜每塊

🍽Brunch Menu $198 per person
🥢Hash Brown
🥢Chicken Lollipop
🥢Carbonara

🥢Scotch Egg
🥢Parma Ham & Salami Bite
🥢Steak&Egg
呢邊箱嘅蘇格蘭蛋同樣係驚喜誠意兼備,以麵包豬肉碎包裹住雞蛋脆炸😜咬開酥脆外層半熟蛋汁一湧而就口感滿足。至於Parma Ham同Salami味道偏濃😝同跟住介紹嘅水波蛋一齊食幾配合😜主菜肉眼扒底蘊十足唔花巧👍🏻生熟度已經預設為medium rare,上菜每塊牛肉顏色都係均勻嘅嫩粉紅,真係令人食指大動🤞🏻牛脂較少,所以配合剛才提到味帶咸香嘅Parma Ham或者係伴碟蒜蓉汁都係唔錯嘅選擇😽至於水波蛋醋味較為突出都幾醒胃😻

🍮Lemon Earl Grey Pancake with Vanilla Ice Cream +$40
隨餐追加甜品只需要40蚊,就可以享用呢道檸檬伯爵茶班戟配雲呢拿雪糕🥳🥳班戟比較軟身,實際食落更似檸檬earl grey蛋糕,一口冷熱交融盡是滿足☺️☺️

🍵Matcha Latte

☕️Royal Chocolate
2022-11-07 151 瀏覽
星期日同老公去中環食晚餐。蘇格蘭蛋之前係香港曾經食過一次蘇格蘭蛋,覺得好好食,難得見到餐廳有得食,即刻叫左個黎食。無令我失望,蛋做到流心效果,外面包住肉碎,炸到好脆,而且調味非常惹味,好好食。招牌香草焗雞(半隻)配有燒粟米,粟米好甜好味。焗雞焗到岩岩好,保持到肉汁,好juicy,肉質又嫩滑,好正。卡邦尼意粉煙肉好夠份量,有隻流心蛋,非常creamy,係好食既卡邦尼意粉。檸檬伯爵茶配雲呢拿雪糕班戟叫左呢隻味,特別啲。班戟比較厚實,似蛋糕口感,伯爵茶加左檸檬幾夾,唔膩,雲呢拿雪糕又香滑,好滿足。Cocktails: Jardin des Plantes, Garden 29Jardin des Plantes 似紅蘿蔔汁,健康味道既雞尾酒。Garden 29 有條煙肉,好搞笑。
星期日同老公去中環食晚餐。
Jardin des Plantes, Garden 29
Jardin des Plantes
Garden 29 有條煙肉,好搞笑。
Garden 29
2022-11-06
2022-11-06 43 瀏覽
呢晚過左海同朋友去中環食下飯傾下計~~~lejardinsoho 早上主要係cafe,晚上變回酒吧餐廳!而且假日brunch menu都幾吸引~Eggs Benedict with Avocado on Toast $158可選煙三文魚/蟹肉班尼迪蛋淋上荷蘭醬、中間夾層與底層是有嚼勁的酸種面包燒牛肉藜麥雜菜沙律 $188滿滿足料厚切燒牛肉,配健康藜麥,岩晒晚間唔想吸入澱粉質女士們招牌香草焗雞 $198 焗雞juicy, 伴碟燒過嘅粟米惹味!matchalatte (hot)$45睇色都知抹茶夠晒濃厚mintchocolate (ice)$48薄荷香氣突出,而且朱古力飲落味道
呢晚過左海同朋友去中環食下飯傾下計~~~

而且假日brunch menu都幾吸引~

可選煙三文魚/蟹肉

班尼迪蛋淋上荷蘭醬、中間夾層與底層是有嚼勁的酸種面包

燒牛肉藜麥雜菜沙律

招牌香草焗雞

焗雞juicy, 伴碟燒過嘅粟米惹味!

matchalatte (hot)
睇色都知抹茶夠晒濃厚

mintchocolate (ice)
薄荷香氣突出,而且朱古力飲落味道
2022-10-27
2022-11-05 53 瀏覽
呢日同閨蜜嚟咗中環食下午茶,發掘咗呢間隱世高質小店,無論環境同食物質素都充滿驚喜。下午茶時間我地點咗brunch食,一個要薯餅、蝦醬炸雞鎚、牛油果蟹肉班尼迪蛋酸種麵包多士。另一個要田園沙律、巴馬火腿配莎樂美腸、牛油果煙三文魚班尼迪蛋酸種麵包多士。首先要讚下個酸種包,軟熟得來好有質感。材料方面分量十足,牛油果好新鮮,蟹肉鮮味,薯餅好香脆,其他食材全部都好高質好味。其中一個餐加咗$40,要咗甜品兩個人share。呢個榛子朱古力香蕉班戥配雲呢拿雪糕真係必食推介,賣相極為吸精。香蕉帶焦糖味,熱辣辣嘅pancake配上雪糕,再加埋香濃嘅榛子朱古力醬,真心好味有驚喜。飲品點咗sesame charcoal latte同fresh fruit peach tea。芝麻latte嘅芝麻味好香,個天鵝拉花極之精美,打卡一流。Peach fruit tea係餐廳自家製,集多款水果於一身,充滿水果嘅香甜味。大大杯,啱晒一邊傾偈一邊飲。總括嚟講,餐廳除咗食物好有驚喜,佈置亦相當有心思,啱晒同朋友悠悠閒嘆個下午茶。

• 班尼迪蛋酸種麵包多士
2022-11-02 76 瀏覽
3號風球下的晚餐❤️話說早排掛咗3號風球,見唔係好大雨,又約咗呢一間餐廳,就點都要去。本身以為會冇人,點知原來都有幾多外國人飲酒chil🍻我自己上咗一樓,上面嘅設計好有家庭嘅感覺,仲擺低咗好多broadgame,如果成班人哋book場都幾好🥰叫咗一個想食好耐嘅egg and Benedict 💕有得揀三文魚或者蟹肉。我就揀咗蟹肉,蟹肉擺咗喺牛油果下面,再配合埋半熟嘅蛋,上面放咗芝士,非常之好食,同埋好飽肚😘隔離仲有好多沙律🥗飲食好均衡健康另外叫咗一個燒春雞燒春雞有半隻雞,慢慢食,配合埋燒過又甜甜地嘅粟米,簡直係另一種享受😎Tiramisu呢一隻Tiramisu好好食,佢個樣好靚,好似一個花盆,同埋好大份,兩三個人食都得。味道偏酸,同出面食嘅唔同,好有特色最後叫咗一杯竹炭芝麻咖啡好似食緊一粒粒嘅湯圓嘅味道,第一次飲咁特別嘅咖啡環境同埋服務態度我會比五星❤️嘢食四星❤️呢度呢度真係幾唔錯,太舒服啦,會再嚟☺️☺️
3號風球下的晚餐❤️

另外叫咗一個燒春雞

Tiramisu

最後叫咗一杯竹炭芝麻咖啡
好似食緊一粒粒嘅湯圓嘅味道,第一次飲咁特別嘅咖啡

週末到中上環閒逛,行完PMQ之後有啲肚餓😂於是喺附近搵咗一間cafe休息。由於鄰近萬聖節,cafe充滿相關裝飾,充滿節日氣氛🎃Brunch $198/1(美式薯餅/田園沙律/卡邦尼意粉/Dirty monkey latte)薯餅明顯食得出薯仔顆粒,幾有咬口;田園沙律味道清新,加上淋咗醋汁;意粉creamy,鹹味來自煙肉碎,有飽足感💕Dirty Monkey latte 帶有棉花糖般香甜既感覺,令人心裡暖笠笠haha(蝦醬炸雞槌/蘇格蘭蛋/班尼迪蛋酸種麵包多士/Sesame & charcoal latte)雞槌帶有濃濃蝦醬味;蘇格蘭蛋喺麵包著一層厚厚嘅肉碎&半流心蛋,食落大滿足;多士有成半個牛油果,連埋啲煙三文魚同埋班尼迪蛋,層次豐富🤤Sesame latte味道濃郁,口感香滑,帶有芝麻的顆粒狀🖤<英式雜莓吉士班戟配雲呢拿雪糕> +$40雜莓吉士班戟賣相吸引,有啲似厚身版嘅熱香餅~本身質地鬆軟味道香濃,配埋上面嘅雲呢拿雪糕🍦&水果,清爽可口!
由於鄰近萬聖節,cafe充滿相關裝飾,充滿節日氣氛🎃
Brunch $198/1

班尼迪蛋酸種麵包多士

<英式雜莓吉士班戟配雲呢拿雪糕> +$40
英式雜莓吉士班戟配雲呢拿雪糕
下午茶
英式雜莓吉士班戟配雲呢拿雪糕
2022-10-31 518 瀏覽
星期日夜晚去咗中環SOHO食好啲~嚟到呢間位於士丹頓街的「Le Jardin a Soho」,餐廳樓高兩層,燈光柔和,裝修簡約舒適香辣蒜蓉大蝦配多士熱辣辣鐵板盛載着蒜蓉大蝦四隻,香氣撲鼻,每隻大蝦都好厚肉,微微辣,充滿蒜香,正呀!牛油多士烤至金黃香脆,沾上鐵板底下的少許蒜蓉汁,好惹味哦招牌香草焗雞(半隻)配燒粟米餐廳招牌香草焗雞,外皮焗至微脆,雞肉肥美嫩滑,啖啖肉!粟米條加咗蜜糖一齊燒,口感爽脆又甜美意大利鮮茄醬大蝦意粉大蝦鮮甜彈牙;意粉軟硬適中,加咗車厘茄一齊煮,每條都掛滿甜甜的鮮茄醬,加埋Tabasco就更加正抹茶拿鐵可選熱或凍。底層係香滑鮮牛奶,上層係抹茶鮮奶,抹茶味好濃郁,唔會太甜,勁好飲新鮮水果蜜桃茶樽裝水果茶可以倒出嚟同朋友二人共享✨蜜桃茶香濃不澀口,滿載草莓、鮮橙及蘋果等等水果粒,口感豐富

香辣蒜蓉大蝦配多士

招牌香草焗雞(半隻)配燒粟米

意大利鮮茄醬大蝦意粉

抹茶拿鐵

新鮮水果蜜桃茶

放假同朋友諗住搵個環境優雅嘅地方食啲嘢同吹下水,就去咗位於Soho 區嘅Le jardin'a Soho個brunch set~餐廳分2層,下層就好有復古酒吧feel,依家仲有halloween嘅裝飾,職員帶我地上2樓,完全另一個感覺!2樓係高雅休閒cafe feel~Brunch set真係好抵食!先揀咗smoke salmon &egg配hash bown同 chicken lolipop! 呢2款小食好滋味!同朋友邊食邊傾,夠香脆~smoke salmon & egg放係1 排牛油果上,底層係香脆嘅麵包,牛油果嘅鮮果味配煙香三文魚成個感覺都好fresh~另一款就揀咗carbonara配parma ham&salami bite,carbonara就奶味比較香濃,每條都掛滿汁,對比parma ham & salami bite鹹香十足,所以意粉淡淡地味,效果唔錯!唔會成碟都好濃味~scotch egg做得唔錯, 外層被炸酥脆,唔油膩,內裏雞蛋嫩滑,口感層次豐富!記得食埋甜先走,要咗個香蕉朱古力pancake ~pancake厚款,食落鬆軟,香蕉上有蕉糖燒過,帶點香脆而甜甜地,mat

記得食埋甜先走,要咗個香蕉朱古力pancake ~pancake厚款,食落鬆軟,香蕉上有蕉糖燒過,帶點香脆而甜甜地,match埋朱古力係好甜,但我鐘意😝

慢慢享受呢間餐廳嘅氣息,好岩同朋友係到hightea過一個休閒下午🤎

🐻🤎Le Jardin à Soho (士丹頓街)
中環士丹頓街36-36B號地下E號舖
1K
呢個burger又係有啲驚豔到我,以一間唔係專賣漢堡包嘅餐廳嚟講,呢個burger 好高質!唯一可以再做好啲係個包,不過夾層嘅patties 有焦香,酸瓜加埋脆薄煙肉再夾住有奶香又creamy嘅熱溶芝士嘅口感,一咬我就嘩咗出聲😂另外招牌Chicken Lollipop偏乾但蝦醬風味好突出,係惹味嘅sides dish,甜品pancake 正常發揮,一份基本贏要兩個人先KO到😂飲品最鍾意Sesame & Charcoal Latte,芝麻香勁濃口感濃郁!
另一杯係dirty monkey latte好特別但就稍為甜咗啲,prefer 如果有多啲香蕉果肉增加口感就更驚豔