2022-12-13 851 瀏覽
這間兩層高的復古墨綠色餐廳,樓下放有bar枱🥂樓上有著寬敞的空間,擺放了不少聖誕裝飾🎄及少量Board game,很適合三五知己來聚聚😚🔸風乾巴馬火腿配鮮哈密瓜這道前菜開胃又清新,巴馬火腿肉質軟嫩,充滿油香鹹香肉香,味道細緻🐷配搭上又爽又甜的蜜瓜🍈一鹹一甜,味道很夾🔸意大利鮮茄大蝦意粉 三隻大海蝦已去殼去腸,煎得很香脆,入口新鮮爽彈,蝦頭蝦膏甘香可口🦐意粉煮得恰到好處,煙煙韌韌,掛汁力頗高🍝配上酸甜的蕃茄醬🍅十分開胃。🔸招牌香草焗雞(半隻)上桌時焗雞味道香氣撲鼻,慢焗嘅方式令雞肉嫩滑多汁,雞皮微脆🐓加入香草去焗🌿雞油逼晒出嚟,絕不鞋口。還有新鲜香甜的牛油燒粟米作伴碟🌽,這道招牌菜絕對值得一試🔸英式雜莓班戟配(雲尼拿雪糕) 先焗後煎嘅班㦸🥞形成外層焦脆內層鬆軟的口感,蛋香味濃,熱辣辣嘅班㦸加上雲呢拿雪糕,一冷一熱衝擊味蕾🥰配上雜莓🫐及士多啤梨,再加上士多啤梨醬🍓酸酸甜甜,為這頓飯劃上一個完美的句號。🔸Jardin des Plantes 以Gin作cocktail 的基調🍹加入smoky carrot, 青瓜等🥒還帶點淡淡的接骨木花香氣,味道清新又容易入口

🔸風乾巴馬火腿配鮮哈密瓜
風乾巴馬火腿配鮮哈密瓜

🔸意大利鮮茄大蝦意粉
意大利鮮茄大蝦意粉

🔸招牌香草焗雞(半隻)
招牌香草焗雞(半隻)

🔸英式雜莓班戟配(雲尼拿雪糕)
英式雜莓班戟配雲尼拿雪糕)
英式雜莓班戟配雲尼拿雪糕

🔸Jardin des Plantes
風乾巴馬火腿配鮮哈密瓜
意大利鮮茄大蝦意粉
招牌香草焗雞(半隻)
英式雜莓班戟配雲尼拿雪糕)
英式雜莓班戟配雲尼拿雪糕
  • 招牌香草焗雞半隻·燒粟米
.11月飯其中一餐就係搵埋另一位星一齊食飯啦😚同妹子一行二人揀左中環的呢一間餐廳仲可以預先優惠價買定二人餐即刻買左⭐️So豪海鮮烤雞意粉二人⭐️📍大蒜蝦頭盤揀咗阿妹最憎唔食好多年既蝦😂新一年新挑戰蝦份量比想像中大,有4隻,其實都幾好食 ,好夠香味📍蜆肉意大利扁意粉 店員推介話都多人點所以試下個盤係圍住晒蜆肉 都幾多蜆肉鮮甜既,不過感覺冇乜特別🫣📍澳大利亞草飼肋眼牛扒呢個要額外再加$50燒得好靚 但有部分位都好難咬扣左分📍檸檬伯爵茶鬆餅最後叫左個甜品事先打起問餐廳可唔可以係甜品店寫字,不過唔得,但佢地加左個生日牌 都幾好甜品絕對唔係空氣感食完好飽 不過係好味既👍🏻我同妹子仲一齊戴左生日帽影相📸️.#唯有食是最治癒的..
11月飯其中一餐就係搵埋另一位星一齊食飯啦😚
頭盤揀咗阿妹最憎唔食好多年既蝦😂新一年新挑戰
蝦份量比想像中大,有4隻,其實都幾好食 ,好夠香味
📍蜆肉意大利扁意粉
店員推介話都多人點所以試下個盤係圍住晒蜆肉 都幾多
蜆肉鮮甜既,不過感覺冇乜特別🫣
📍澳大利亞草飼肋眼牛扒
2022-11-11
慶祝紀念
生日
  • 大蒜蝦
本人在今天下午經open rice訂了兩位,在訂位時段這餐廳清楚寫明有50%discount 及寫有主菜買一送一!但就坐時,侍應很久沒有為我們點菜,我也特別再跟他說明我們是經過OpenRice訂位的,所以應該會有半價折扣或者主菜買一送一的優惠!但是應景已老闆說不可以的理由而不給予折扣優惠,還是要三位以上才可以,他用他的手機顯示給我們看,但在OpenRice裏面從沒有表明有這個情況!本來的侍應說可以給我們七五折的優惠,但後來又說一定要惠顧套餐才可以,簡單來說,整個用餐非常之不愉快!店內沒完全好像沒有空調似的!還有,餐廳私自將我們的訂位在open rice 糸統取消,讓我們不能投訴😡😡😡講返食物,蜆肉闊條麵非常之鹹!烤雞啲肉好鞋完全唔好食!大家請不要再幫襯!

講返食物,蜆肉闊條麵非常之鹹!

烤雞啲肉好鞋完全唔好食!

大家請不要再幫襯!

2022-12-07 90 瀏覽
👣 Le Jardin à Soho 👣 🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴位於中環Soho區的Le Jardin à Soho走啡酒合一路線☕️🍷下層為濃濃懷舊古典風情嘅酒吧 裝潢湖水綠色為主調 正門的半露天位置採用復古花紋瓷磚 入面則設有花牆梳化打卡位 經樓梯走上層一眨眼 就變身為小清新Cafe 左邊牆櫃擺滿小盆栽🪴同書本擺設 氣氛立即變得悠閒優雅 裝潢設計都貫徹店名Le Jardin 如同城市中的秘密花園🌸意想不到呢間餐廳除咗打卡靚 食物都好高水準 好有自身特色😝下次會再要嚟食 不過行過黎真係要啲腳力🤣⭐️⭐️ 招牌香草焗雞(半隻)🐥配燒粟米🌽 HKD$198 ⭐️⭐️一上枱見到半隻雞份量都幾十足雞皮焗得微脆 迫出油香 好香口 熱辣辣嘅肉質好鮮嫩好juicy旁邊嘅燒粟米🌽反而係驚喜 粟米先有細心處理切成細條方便食用以牛油烤焗超香口 而且粟米粒都幾甜 好有夜市風味大推!味道:🌕🌕🌕🌕🌗⭐️⭐️ 大澳蝦醬炸雞鎚🍗 HKD$118 ⭐️⭐️好有香港特色嘅口味🤩第一次見到有cafe以大澳蝦醬作為調味口味本身以為大澳蝦醬調味會好鹹 但係佢醃得鹹香好入味但完全唔係死鹹😙而且雞鎚炸得好酥脆 同平時嗰啲好唔

👣 Le Jardin à Soho 👣

同平時嗰啲好唔同
呢款雞鎚炸得完全沒有油膩感 頗乾爽
都係好高質🤤

味道:🌕🌕🌕🌕🌖

⭐️⭐️ 檸檬伯爵茶配雲呢拿雪糕🍋 HKD$138 ⭐️⭐️

今次試咗檸檬伯爵茶口味嘅厚身pancake
伯爵茶醬香甜又有濃烈伯爵茶香😋
檸檬清新感撞落香甜伯爵茶味好好食
完全唔甜膩!

味道:🌕🌕🌕🌖🌑

⭐️⭐️ Sesame & Charcoal Latte☕️ HKD $45 ⭐️⭐️

芝麻latte面層以天鵝拉花作裝飾 前段入口尚算順滑入口😙
黑白配色頗型格 建議要攪拌均勻才飲 因喝到底會比較多芝麻的顆粒😂

味道:🌕🌕🌕🌗🌑

⭐️⭐️Cocktail - The hidden coconut🥥 HKD$90 ⭐️⭐

好清爽嘅感覺 好易入口完全唔覺得有酒精
椰子水中帶有微微柚子同紫蘇味 燒酒味道基本上唔明顯🤣
頗特別嘅口味😌

味道:🌕🌕🌕🌕🌑

2022-12-01 75 瀏覽
下午茶時間!我哋揀咗位於中環嘅Le Jardin à Soho喺半山之上,遠離繁囂嘅鬧市,喺度過港島下午嘅好地方!今次同朋友分別叫咗兩個下午茶套餐、後尾覺得唔夠喉,再額外叫多個pancake!Chicken lollipop, Parma Ham & Salami bite, Smoke Salmon & Egg and Hash Brown餐廳下午茶嘅選擇都好多,基本上百貨應百客,可以俾你自由組合,咁就唔使頭痕話叫乜嘢食好!今次朋友嗌咗炸雞拼巴馬火腿、煙三文魚配班尼狄蛋偷食咗佢一件炸雞,覺得好神奇,望清楚啲原來係鹹蛋味嘅炸雞,係西式餐廳來講真係好少見!班尼狄蛋好似邪惡,係輕解開已經流出左金黃色嘅蛋漿薯餅亦都好香脆,真係令人一口接一口!Parma Ham & Salami bite and Steak & Egg小弟好欣賞佢嘅牛扒!我哋叫咗七成熟,外皮煎得香脆,內裏仍然保持嫩滑、粉紅嘅牛肉保存左誘人嘅肉汁,小齊真係大滿足!Pancake - Nutella & Banana本身都飽飽地,不過朋友話爭啲夜咁,所以我哋就叫咗甜品嚟食。聽侍應講,呢度嘅榛子醬配香蕉,pancake好出名!由落
下午茶時間!
我哋揀咗位於中環嘅Le Jardin à Soho
喺半山之上,遠離繁囂嘅鬧市,喺度過港島下午嘅好地方!

今次朋友嗌咗炸雞拼巴馬火腿、煙三文魚配班尼狄蛋
班尼狄蛋好似邪惡,係輕解開已經流出左金黃色嘅蛋漿
薯餅亦都好香脆,真係令人一口接一口!

小弟好欣賞佢嘅牛扒!

Pancake - Nutella & Banana
本身都飽飽地,不過朋友話爭啲夜咁,所以我哋就叫咗甜品嚟食。
侍應講,呢度嘅榛子醬配香蕉,pancake好出名!
由落單到上桌,相隔左10分鐘嘅等待,pancake果然好吸引!榛子醬係分開上嘅,需要自己慢慢淋上去,但係真係好邪惡好誘人!

半山嘅位置,好適合我哋呢啲都市人慢慢唞唞,不妨放慢腳步、享受慢活人生?

——————為食分界線——————
中環士丹頓街36-36B號地下E號舖

推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $150

#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食
2022-11-24 69 瀏覽
中上環呢邊有好多朝啡夕酒嘅Cafe(定餐廳?),小店兩層高,環境闊落有格調,大部份都係梳化位,坐得舒服!今次揀咗夜晚去,真係越夜越多人,Menu方面都有唔少選擇,菜式設計一啲都唔馬虎,有比較少見嘅甘鯛魚同蘇格蘭蛋嗰啲,好睇又好食!佢位置喺中環同上環中間,要行返一段路,但環境偏靜舒服,好適合傾計、同朋友約埋飲返兩杯!------------------------------🐂◖燒牛肉藜麥雜菜沙律◗ $168面頭有好多塊燒牛肉,大概五成熟,鮮嫩粉紅,食落外層燒得夠香,又唔會難咬,夠晒Juicy!底層係藜麥雜豆沙律,撈左啲甜甜酸酸嘅沙律醬,食落飽肚又健康!🐟◖炸甘鯛魚配橙甜茴香沙律◗ $238好特別嘅一道菜,甘鯛魚魚鱗炸到勁香脆,魚油豐富,肉質嫩滑!茴香沙律真係第一次試,一片片咁,初頭以為係洋蔥或者椰菜,會有少少草青味~🥞◖檸檬伯爵茶pancake配雲呢拿雪糕 ◗ $138外面好脆口,裏面又厚又鬆軟,比較濕潤似蛋糕,仲帶有濃濃嘅蛋香!面頭配一球雲呢拿雪糕同埋檸檬絲,再淋上伯爵茶醬,整體唔會太甜,好清新一啲都唔會覺得膩!🥥◖The Hidden Coconut ◗ $63佢啲Cocktail
🐂◖燒牛肉藜麥雜菜沙律◗ $168

🐟◖炸甘鯛魚配橙甜茴香沙律◗ $238

🥞◖檸檬伯爵茶pancake配雲呢拿雪糕 ◗ $138

🥥◖The Hidden Coconut ◗ $63
佢啲Cocktail有happy hour價錢!以燒酒做基調,加入少少柚子同椰青水,味道酸酸甜甜,好清新好容易入口!

🍑◖Fresh Fruit Peach Tea◗ $50
佢係一大支裝嘅白桃茶,裏面真係有粒粒士多啤梨同埋桃肉,果茶茶味偏濃,無加糖,飲到淡淡黎自於水果嘅甜味。

🌟Encore指數:9/10
士丹頓街嘅呢抹墨綠樓高兩層,集cafe、bar、餐廳於一身,食物質素令人欣喜,環境復古舒適,適合三五知己聚會。菜式嘅設計別具心思,可惜肚容量有限,下次想試蘇格蘭蛋同埋大澳蝦醬炸雞鎚!𖦹 招牌香草焗雞(半隻)配燒粟米 $198即叫即焗,肉汁豐富,啲肉一啲都唔韌,就算得半隻份量亦充足。最得意嘅係燒粟米,非常香甜,加上自家製燒汁則更惹味。𖦹 蜆肉扁意大利麵 $178賣相吸引,大蜆脹卜卜,食落鮮甜無比,亦帶陣陣白酒香;意粉軟硬適中,蒜味嘅醬汁唔算太香濃,正好襯托出蜆嘅鮮味。𖦹 檸檬伯爵茶班戟配雲呢拿雪糕 $138 比起動L嘅梳乎里班戟,我prefer厚實、似蛋糕嘅呢款。伯爵茶味突出,帶檸檬嘅餘韻,兩者平衡得宜,加上幼滑嘅雲呢拿雪糕,冷熱交融。𖦹 the hidden coconut $63 (happy hour)以椰子水做底,紫蘇味同柚子味幾重,特別。𖦹 ex-groni $67 (happy hour) 呢款cocktail飲落似espresso tonic,非常清新,飲到越底酒味就越濃。

𖦹 招牌香草焗雞(半隻)配燒粟米 $198

𖦹 蜆肉扁意大利麵 $178

𖦹 檸檬伯爵茶班戟配雲呢拿雪糕 $138
檸檬伯爵茶班戟配雲呢拿雪糕

the  hidden  coconut

以椰子水做底,紫蘇味同柚子味幾重,特別。

𖦹 ex-groni $67 (happy hour)
ex-groni

2022-11-17
檸檬伯爵茶班戟配雲呢拿雪糕
the  hidden  coconut
ex-groni
  • 檸檬伯爵茶配雲呢拿雪糕
  • 招牌香草焗雞半隻·燒粟米
2022-11-23 81 瀏覽
星期日想瞓晏d唔想咁早起身😪黎 “Le Jardin Soho” 就啱喇, 因為佢地既Brunch Set 係去到6pm, 仲可以加錢有free flow 🍷🍻🥂其實今次已經係呢個星期第二次黎,平日既lunch set都幾抵食,算係近期去過咁多餐廳入面,食物質素最出色既!Starter: Hash brown + Parma ham & Salami BiteMain:Avo & Crabmeat Sour Dough Egg BenedictStarter: Scotch Egg + Parma ham & Salami BiteMain:Steak & EggDessert:Toffee Apple & Rum Raisin Pancake一上枱已經聞到好香既拖肥味🤤Pancake鬆軟又有蛋香味食完野之後,轉左出門口坐,就咁過左一個悠閒既下午
星期日想瞓晏d唔想咁早起身😪

Starter:

Main:

Starter:
Main:
Steak & Egg

Dessert:
一上枱已經聞到好香既拖肥味🤤Pancake鬆軟又有蛋香味

食完野之後,轉左出門口坐,就咁過左一個悠閒既下午
⭐【中環】蘇豪區特色餐廳酒吧⭐突然驚覺已經很久沒有去中環蘇豪區吃飯,所以今個假期就來到中環蘇豪區〔Le Jardin à Soho〕覓食,餐廳樓高兩層,店內屬於半開放式設計,裝潢以湖水綠為主色調,地上鋪了白色綠色的復古地磚,店內更擺設了不少小植物盆栽作裝飾,我們坐在地下梳化燈光較昏暗的位置,感覺很有古典優雅氣氛,而樓上卻是一處裝潢很有小清新感覺的區域。最近餐廳更在Openrice訂位是特別優惠,三人或以上預訂晚餐,可享有主菜買一送一的優惠,下次一定要約跟三五知己來聚會打卡。【炸甘鯛魚配橙甜茴香沙律】(HKD$238) Amadai Fish with Orange Fennel Salad有點像日本料理中「立鱗燒」的製法,甘鯛魚炸成鱗片直挺挺的豎立起來,層層交疊的魚鱗的炸得酥香脆口,魚肉入口質感嫩滑,與魚鱗的香脆形成對比,伴菜有沙律及甜橙,酸酸甜甜很開胃。【卡邦尼意粉】Carbonara (HKD$148)卡邦尼意粉選用了扁意粉,麵質軟硬度剛剛好,不會過淋,卡邦尼醬汁奶味較濃郁,每條意粉都掛了醬汁,加上用了鹹香味道十足的厚煙肉粒,混合流心蛋,提升不少味道層次更顯口感。【Ginger B
⭐【中環】蘇豪區特色餐廳酒吧⭐

【炸甘鯛魚配橙甜茴香沙律】(HKD$238)
【卡邦尼意粉】Carbonara (HKD$148)
【Ginger Beer】(HKD$35)
淡淡的薑啤味道,加上檸檬及氣泡梳打水,入口清爽解渴。

【Royal Chocolate】(HKD$48)
杯上放上一串棉花糖,賣相可愛,朱古力味道適中不太甜膩。
【意大利芝士盆栽蛋糕】Potted Tiramisu (HKD$138)
用了盆栽造形的賣相非常可愛特別,不知道是真還是假的盆栽造形很吸睛搶眼,視覺效果很適合打卡,盆栽上的泥土是用餅乾碎碎做成,盆栽的小花是可以吃的,用了咖啡浸泡小圓餅乾,入口奶油感較重,適合兩個或以上人吃,因為份量都很多。
〔Le Jardin à Soho〕@lejardinsoho
香港中環士丹頓街36-36B號地下E號舖
Shop E, G/F, 36-36B Staunton Street, Central, Hong Kong
2022-11-13
Happy Friday 去左蘇豪區一間西餐廳,位置於中環位於士丹頓街附近。呢間餐廳一早係👧🏻小篇bookmarked左,有上下2層,有好多打卡影相📸️位,今次就帶👭一齊chill下。*我地揀咗2個 𝘀𝗲𝘁 有Sandwich Set+ Tea set Pennahe Special。包埋有coffee or tea☕️ 👅 𝓜𝓮𝓷𝓾𝓼😋TUESDAY - SUNDAY (3:00 PM -6:00 PM)🅜🅐🅘🅝 🅒🅞🅤🅡🅢🅔🍽🌟 Sandwich Set 🥪💰168Set 餐有得簡Snacks同Sandwiches💕Snacks: Scotch Egg🥚小篇👧🏻簡左平時少食既蘇格蘭蛋,外層豬肉肉碎炸得香脆再包上流心蛋,味道烹調剛剛好,幾好食😋💕Sandwiches:Eggs Benedict with Smoked Salmon and Avocado🥑班尼迪蛋🍳既流心蛋好正‼️再配上煙三文魚同勁大份牛油果,係我平時必食既配搭🥰。切開流心蛋煮得剛好,連埋牛油果加煙三文魚再夾上已烘既牛油麵包,好夾好Juicy! 沙律🥗新鮮放上黑醋汁配搭作為前菜好開胃。 小篇推介‼️🅓🅔🅢🅢🅔🅡🅣🥞🌟 Tof

👅 𝓜𝓮𝓷𝓾𝓼

🅜🅐🅘🅝 🅒🅞🅤🅡🅢🅔🍽
🌟 Sandwich Set 🥪💰168
Set 餐有得簡Snacks同Sandwiches

💕Snacks: Scotch Egg🥚

🅓🅔🅢🅢🅔🅡🅣🥞
🌟 Toffee Apple and Rum Raisin 💰98

Pancake 🥞 係入口比較鬆軟既口感 ,加上冧酒提子配拖肥蘋果,中間再放雲呢拿雪糕。
切開食唔會散開,Pancake食落有點鹹香味再連埋冧酒提子配拖肥蘋果一齊食,味道岩岩好唔會好甜。呢種味道配搭都係第一次食,幾夾好清新😋。

🅓🅡🅘🅝🅚☕️

🌟Matcha latte 🍵

凍抹茶鮮奶, 抹茶香濃,奶味偏重,好飲💚

🌟Jasmine with honey 🍯

薰衣草茶飲落清香加上蜜糖更清甜。

#cc_甜品推介 #cc_中環推介
——————————————————

💕Encore指數:4/5
💕餵食指數:4/5
💕環境:4/5
💕推介指數:4/5
——————————————————

如果鍾意我既分享pls follow —> @cc_foodie_dairy ☺️💕

📍Le Jardin à Soho (士丹頓街) (中環)
中環士丹頓街36-36B號地下E號舖
@lejardinsoho #中環美食#中環好推介 #中環蘭桂坊 #蘭桂坊美食#蘭桂坊好介紹 #閨蜜打卡#cafe #中環美食 #中環bar#中環好介紹 #美食 #bar
這間咖啡店很有情調,裝修雅致,配上好chill 既音樂,可以喺度Hea成個下晝🤓🤓🤓喺依度叫咗兩個brunch set ,仲有一個pancake🥰🥰🥰🤩美式薯餅薯餅炸得很脆,如果大家都鍾意食連鎖快餐店的薯餅,都要來依度食😝😝🤩蝦醬炸雞鎚中式蝦醬點解會配炸雞㗎🤣🤣配搭覺得很新奇,叫來試吓,點知原來都幾夾!🤩巴馬火腿配莎樂美腸火腿鹹香味重,我自己配埋酸種麵包食都好夾💕💕💕🤩蘇格蘭蛋唔知咩係蘇格蘭蛋🙈原來係水煮蛋混合豬肉,出面炸到金黃色咁🤤🤤🤤都幾好食😗😗🤩班尼迪蛋酸種麵包多士配牛油果🥑煙三文魚酸種麵包好難做得好,因為有啲質地太硬,又鞋口,但依度既軟硬適中,配上牛油果🥑同埋煙三文魚,好豐富,好滿足🥰🥰🤩澳洲肉眼扒配炒蛋係慢煮架😍😍,令到個肉眼扒肉質好冧🧐配埋炒蛋,錦上添花。🤩檸檬伯爵茶班戟配雲呢拿雪糕檸檬🍋同伯爵茶可以中和一下飽滯嘅感覺🤣🤣,班戟好鬆軟❤️❤️🤩Flat white ☕牛奶和咖啡嘅比例控制得好好,唔會太重牛奶味👍👍🤩黑芝麻竹炭latte黑芝麻相當濃烈,拉花都好有心思☺️☺️

🤩美式薯餅

🤩蝦醬炸雞

🤩巴馬火腿配莎樂美腸
火腿鹹香味重,我自己配埋酸種麵包食都好夾💕💕💕

🤩蘇格蘭蛋

🤩班尼迪蛋酸種麵包多士配牛油果🥑煙三文魚

🤩澳洲肉眼扒配炒蛋
係慢煮架😍😍,令到個肉眼扒肉質好冧🧐配埋炒蛋,錦上添花。

🤩檸檬伯爵茶班戟配雲呢拿雪糕
🤩Flat white ☕
牛奶和咖啡嘅比例控制得好好,唔會太重牛奶味👍👍

🤩黑芝麻竹炭latte
黑芝麻相當濃烈,拉花都好有心思☺️☺️
2022-11-18 76 瀏覽
今日大館一日遊🤗順便去附近SOHO 區搵下正野食🫢附近呢幾條街,建築物好靚,而且每間餐廳也感覺都好chill 🤭唔知以為自己去咗外國最後都係揀咗食西餐🤭⭐️ Eggs Benedict with Smoked Salmon and Avocado with Scotch Egg 🥚 $168蘇格蘭蛋係傳統的英國小食炸粉夠薄身香脆的吉列外皮包裹住肉腸餡料味道非常驚喜😋😋多士-表面有蛋黃醬 班尼迪蛋內有大約半個牛油果襯托住煙三文魚好新鮮 唔會好咸層次豐富 色香味俱全⭐️ 香辣蒜蓉大蝦配多士 $158辣味唔太明顯,但係蒜味就好香🦐味比較重,鮮味十足、記得要食埋佢個蝦頭😋😋😋好正仲有配合埋厚多士,外脆內軟🤭⭐️ Jasmine with Honey(hot) $Set +$20⭐️mocha $set +20 除咗食嘢傾偈之外,仲有少量board game可以俾大家玩🤭🤭
今日大館一日遊🤗

內有大約半個牛油果襯托住
煙三文魚好新鮮 唔會好咸
層次豐富 色香味俱全

⭐️ 香辣蒜蓉大蝦配多士 $158
辣味唔太明顯,但係蒜味就好香
🦐味比較重,鮮味十足、記得要食埋佢個蝦頭😋😋😋好正
仲有配合埋厚多士,外脆內軟🤭

⭐️mocha $set +20

• 蘇格蘭蛋
2022-11-16 98 瀏覽
▪️ Le Jardin à Soho ▪️•大館附近高質又隱世餐廳樣樣嘢食都好好味不枉爬咗好多級樓梯到訪😂•💬 Brunch Set ($198 per person)一行三人齊齊揀咗brunch set 包2個starter 1個main 1杯嘢飲Starter 揀咗chicken lollipop 同 scotch egg蝦醬雞鎚比想像中好味完全冇平時蝦醬個種勁濃烈嘅味而且炸得乾身唔油膩蘇格蘭蛋外皮炸得酥脆豬肉碎包住流心蛋味道豐富但略嫌豬肉碎有啲咸Main 就揀咗 avocado & crabmeat sourdough egg benedict Sourdough煙韌有咬口蟹肉份量慷慨食極都仲有成個配搭同味道都好滿意•💬 Lemon Earl Grey Pancake with Vanilla Ice Cream (+$40)Brunch set 可加$40加配pancakePancake 質感實在非空氣感Earl grey醬甜而不膩但檸檬味嘅存在感就比較低•🌬️ 推 介 指 數:4.2/5•📍 Le Jardin à Soho (士丹頓街) (中環)中環士丹頓街36-36B號地下E
▪️ Le Jardin à Soho ▪️

• 蘇格蘭蛋
  • 大澳蝦醬炸雞鎚
  • 班尼迪蛋酸種麵包多士
2022-11-16 1727 瀏覽
4個人去到soho區食覓食,其中一人話記得去過一間刨冰店附近嘅餐廳酒吧,果度環境氣氛都好正,啱晒一班人齊齊傾吓計。去到餐廳,感覺好一般啫,唔明點解朋友會推介之際,侍應帶我地上左餐廳二樓,原來呢度別有洞天。地下係熱鬧嘅酒吧,但上到二樓突然間覺得好文清嘅Cafe。餐牌嘅食物前菜、沙律、小食、甜品、飲品等,各樣都有齊,每款小小咁,併湊成一本都幾吸引嘅menu。主菜我地只係點左扒同魚,小食就叫得最多包括薯條、魷魚圈、蘇格蘭蛋;仲叫左個牛油果沙律, 甜品呢,就叫左個檸檬伯爵茶配雲呢拿雪糕。Main cause點嘅炸甘鯛魚配橙甜茴香沙律($238) 同埋澳洲草飼肉眼扒($268),兩款完全唔同口感,但係味道同樣一流。朋友話炸甘鯛魚製法似立鱗燒,表皮金黃脆卜卜,而魚肉仍保持到鮮嫩,呢個炸魚真係勁好食;而沙律配上黑醋調味,健康又美味。牛扒大大件,燒得唔錯,有肉汁、有嚼勁。小食之中嘅🍟薯條會配埋松露醬同茄汁上台($78),薯條粗身,幾有薯香。個人覺得松露醬較一般,但個茄汁就好香,酸甜度好平衡。而朋友就鍾意用薯條點埋跟🦑炸魷魚圈($85)一齊上台嘅醬汁嚟食,呢個醬汁有少少川菜嘅麻辣味🌶,點嘢食的確係醒神又

炸甘鯛魚配橙甜茴香沙律

澳洲草飼肉眼扒

牛扒大大件,燒得唔錯,有肉汁、有嚼勁。
小食之中嘅🍟薯條會配埋松露醬同茄汁上台($78),薯條粗身,幾有薯香。個人覺得松露醬較一般,但個茄汁就好香,酸甜度好平衡。而朋友就鍾意用薯條點埋跟🦑炸魷魚圈($85)一齊上台嘅醬汁嚟食,呢個醬汁有少少川菜嘅麻辣味🌶,點嘢食的確係醒神又惹味。
炸薯條配松露醬

炸魷魚圈

蘇格蘭蛋($88)係全枱激讚嘅食物,溏心蛋用調好味嘅肉碎包住,再沾上麵包糠炸香。麵包糠同肉碎造成嘅外層,炸得非常酥脆 、香口,而蛋黃黏黏的,味道超有層次。
蘇格蘭蛋

牛油果沙律($148)可選配不同肉類,我地揀左配蟹肉,沙律非常鮮味,super food牛油果嘅果香非常濃郁,配上蟹肉嘅鮮甜一齊食,確係唔錯嘅配搭。
牛油果沙律

最後上埋甜品檸檬伯爵茶配雲呢拿雪糕($138),個雪糕最好食,伯爵茶係果醬般另上,可以按自己口味配搭而食。
檸檬伯爵茶配雲呢拿雪糕

飲品選擇好多,啤酒、Cocktail 、Mocktail 、果茶、咖啡等一應俱全,朋友選嘅Royal Chocolate ($48)賣相可愛,濃濃嘅朱古力香。Peach tea($45)玻璃樽上,有唔少果肉。而Cocktail Jardin des Plantes($95)極fresh嘅紅蘿蔔味,容易入口。
Royal Chocolate Peach Tea

Cocktail Jardin des Plantes

整體感覺,雖然係酒吧餐廳,但二樓這個位置分隔開酒吧嘅喧鬧,能靜靜地與知己、情人暢談,環境勁舒服;食物亦有驚喜位,唔錯。
炸甘鯛魚配橙甜茴香沙律
2022-11-15 533 瀏覽
經常在Soho 出沒的好友,提議到Le Jardine 晚飯,一間旺中帶靜的小餐廳。我們直上二樓晚餐,二樓跟地下的酒吧的氣氛大不同,是恬靜的西餐廳!環境舒適,座位寬敞,有少量益智玩具,相信是提供給客人玩耍的 😂😂😂從二樓窗戶俯瞰下去,是下層酒吧的半露天的雅座!點了Roasted Half Chicken, served with roasted corn - 招牌香草焗雞(半隻)配燒粟米 $198,半隻份量剛剛好,焗雞外層微焦,雞肉保持濕潤,不會乾柴柴的,抵讚!烤過嘅粟米,味道隨即得到提升,加上塗上了蜜糖一起烤,更是甜美!Roasted Beef Quinoa Salad - 燒牛肉藜麥雜菜沙律 $168,粉紅色的烤牛肉,肉質有咬口又不會韌;藜麥沙律,材料亦相當豐富。除小妹最愛的牛油果🥑外、還有車厘茄🍅、鷹嘴豆、紅腰豆🫘及沙律菜等🥗。醬汁用了蜜糖芥末,味道非常特別。是夜最喜歡這個菜式。主食是Pasta Pomodora with Tiger Prawn - 意大利鮮茄醬大蝦意大利麵 $168,醬汁是這度菜式的靈魂,能吃到新鮮蕃茄的味道,抵讚👍🥰🥰意大利麵軟硬度適中,黐滿了蕃茄醬的麵條,

從二樓窗戶俯瞰下去,是下層酒吧的半露天的雅座!

燒牛肉藜麥雜菜沙律

Roasted  Beef  Quinoa  Salad

意大利麵軟硬度適中,黐滿了蕃茄醬的麵條,加上蒜蓉及香草的味道,確實非常滋味!
Ice Matcha Latte $48,輕甜飲品,有綠茶味道,口感順滑!

The Hidden Coconut $93,透心涼的雞尾酒,帶濃香椰子味,口感輕快。

一頓豐富的晚餐,令人心情愉快!

燒牛肉藜麥雜菜沙律
Roasted  Beef  Quinoa  Salad