餐廳: Le Cafe (香港諾富特世紀酒店)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2019-05-02 2454 瀏覽
假日放鬆一下就諗起食放題,朋友原來已一早book左dinner buffet! 呢間第一次食,整體環境、食物、服務都幾好wo ,地點方便,灣仔地鐵出10分中內到,響香港諾富特世紀酒店1樓!呢期做緊「哈囉·蝦蠔」超岩我口味!!美國,法國生蠔、凍蝦、蟹、翡翠螺任食😱 專人無限量即開鮮嫩生蠔,細隻果款味濃d,大果款juicy d ,帶點點點海水味!熟食有中西美食匯聚焗蠔面鋪滿了配料粉好惹味,即使焗左食落都唔會乾真真,特別一提有咕嚕蝦爽口酸酸好開胃,XO醬爆蠔都入味,不可放過的蠔仔粥,絕對滿足到海鮮控既我!食左超多條凍蟹,啖啖蟹肉好滿足(如果帶個自動拆蟹殻機就好 哈哈!)中西湯兩款都足料足味,特別中湯太子蔘螺頭無花果湯!沙律、芝士拼盤,配料整潔、整齊排列好,旁邊有個沙律盤可以自助攪拌!甜品區好吸引又精緻,🎂蛋糕 🧁Cake 🍰 冬甩小點 🍩 牛奶布甸🍮(呢個一出勁快無曬)早d攞,個🍓士多啤梨啫喱係有味道架(講真食過有放題only魚膠粉味)涼粉都要好多人都拎左碗👍🏻必有既朱古力噴泉,多款Movenpick雪糕,新鮮水果 哈蜜瓜、菠蘿🍍、西瓜🍉!特別一題男女廁要響reception攞密碼去。我地去

熟食有中西美食匯聚

中西湯兩款都足料足味,特別中湯太子蔘螺頭無花果湯!

特別一題男女廁要響reception攞密碼去。
我地去果日係公眾假期$538+1,有d限定優惠,預約時打去問埋啊!

• 凍蟹凍蝦生蠔
  • 牛奶奶凍布丁
2019-04-27 1063 瀏覽
早排上hktv mall 見到呢間自助午餐嘅團購圍返起都唔駛 300蚊 4歲以下小朋友更加係免費 絕對值得一試 趁而家個小朋友得三歲 去食多啲唔同嘅自助餐而呢間酒店距離灣仔地鐵站a出口五分鐘嘅路程 非常方便 上到去環境闊落 坐得舒服 去到原來先知今日有廚師教小朋友整pizza 搞到啲小朋友鬼咁開心 雖然俗語有話一分錢一分貨 嘢食都唔算少 例如有中式拼盤 胡椒浸廣島蠔 墨梅骨 薯條麥樂雞腸仔 車仔粉麵檔 仲有沙律吧 海鮮吧 甜品就係 movenpick 仲有水果有哈密瓜菠蘿西瓜 聽到以上啲嘢食 可能大家覺得冇咩特別 但我哋今次去最重要都係為咗以下呢樣嘢 就係澳洲生蠔 冇乜海水味 而味道尚可接受 我都食咗廿隻 當係圍返夠本 而小朋友最開心梗係有得自己整pizza整完自己食返 又係另一番風味 食咗兩個幾鐘真係飽到上心口

2019-04-21 1077 瀏覽
之前都食過幾次呢間既晚餐自助餐,因為呢間長期有折扣,300幾一個人唔算貴。今次主題係泰式誘惑,因為未有去泰國既打算,為左芒果糯米飯去食個自助餐,當然佢仲有即開生蠔同盒裝movenpick 雪糕,都係我想食既!芒果糯米飯用個爐烘住,暖暖地好食,芒果仲好甜。甜品好多選擇,而且大部分都唔會太甜,好滿意!佢個帶子蝦杯極力推介,隻蝦超級好食,建議唔好太晏去拎,因為去到9點可能就會將杯放係冰上面而唔係雪櫃拎出黎,其實唔多夠凍,鮮味大減。Buffet 由1830到2130,野食唔算多,慢慢食食足3個鐘唔難。
2019-03-23 1440 瀏覽
我是很懶的一個食評家,如非很好食,或者很難食,我都不會寫食評,這次是一個超難食的食評。我是Accor plus會員,他們力邀我到富特世記酒店Le Cafe食自助晚餐,因本人未食過,所以都是抱著試下的心情。Le Cafe三月份做生日特價優惠,5人同行,生日者免費,其餘的七折。原價為$538,優惠完每位都要$350,但我覺得$100都不值。味道好食與否,非常主觀,但首先我要講他們的衛生,刺生放在竹籮上,跟生蠔放在一起,壽司跟凍盤(長腳蟹、蝦、翡翠螺)放在一起,我已經不敢嘗試。長腳蟹咸到嘔,生蠔難食,刺身唔敢食,熱盤全是炒埋一碟,見到都唔開胃,最後我只食了pancake、熱湯加魚蛋。我們一行八人,都認為難食、好難食。CP 值超低低低,如果他們是做平價方向的自助價,請將價錢調低,可能還有這方面的顧客。好食的自助餐都只$638一位,還有其他的信用咭優惠,所以我不明白Le Cafe為何這樣大膽設一個這樣的價錢。anyway我有一張65折的優惠券,如有人想挑戰,可以聯絡我。
2019-03-22
5 分鐘 (堂食)
2019-02-26 1449 瀏覽
適逢聖誕節,Openrice又有優惠,就同屋企人試下香港島Novotel嘅自助餐。自助餐area唔太大,同其他地方唔同就係佢有一個自助飲品區,可以自製檸檬茶,任飲果汁,連啤酒都可以任飲。聖誕節有聖誕特飲、聖誕西餐、聖誕甜品等等。魚生方面都可以,竟然有超大隻紅蝦刺身,不過質素就麻麻啦。有西湯同中湯,沙律選擇都多。甜品方面,有成個甜品架,自製pancake機,有朱古力漿比你自己寫message係隻碟度,朱古力噴泉,最緊要係任食Movenpick雪糕!味道都多,有楓糖核桃、士多啤梨奶凍、咖啡、雲尼拿,開心開心!提提大家,因為餐廳可以通去出面,所以每一次去廁所都要禁密碼。
適逢聖誕節,Openrice又有優惠,就同屋企人試下香港島Novotel嘅自助餐自助餐area唔太大,同其他地方唔同就係佢有一個自助飲品區,可以自製檸檬茶,任飲果汁,連啤酒都可以任飲。聖誕節有聖誕特飲、聖誕西餐、聖誕甜品等等。魚生方面都可以,竟然有超大隻紅蝦刺身,不過質素就麻麻啦。有西湯同中湯,沙律選擇都多。甜品方面,有成個甜品架,自製pancake機,有朱古力漿比你自己寫message係隻碟度,朱古力噴泉,最緊要係任食Movenpick雪糕!

意粉配啤酒
甜品區
2018-12-28
聖誕節
Movenpick雪糕
是日供應:海鮮:🐟🦐🦀生蠔 - 任攞,今日係creamy 既,新鮮,好味凍蝦 - 都keep 住refill , 彈牙,可以再鮮甜啲仲有青口,翡翠螺… 冇食,唔評論喇cold cut / 芝士/麵包:🥓🧀🥐煙燻雞/火雞 - 配上青瓜汁,濃濃既煙燻香 + 清新既青瓜汁,好夾煙三文魚 - 鹹左dd,質感扎實火腿 - 唔太鹹太淡,好味日式肴肉 - 醬油味合到好處,果凍狀、質感彈牙芝士 - 有3款,有軟有硬有車打麵包 - 有牛角包,法包,有番茄薄脆仲有刺身,壽司沙律:🥗菜、醬汁 - 各有7-8款,新鮮多揀各式沙律 - 有4-5款撈好既,有日式、泰式等熱食:🍜🍝中式 - 淮山紅蘿蔔xx湯,有蒸魚,有炆時菜冬菇,點心,粥等…仲有麵檔西式 - 牛扒/西冷,咖哩雞,2款薄餅,西班牙海鮮飯,仲有啲唔記得甜品生果雪糕:🥞🍧🎂多款慕士,奶凍,蛋糕,仲有檸檬tart , pancakes , 朱古力噴泉,豆花 生果 - 西瓜 ,哈密瓜,菠蘿雪糕 - movenpick 仲有雪糕糯米糍番食指數:🌟🌟🌟🌟🌟
是日供應:

海鮮:🐟🦐🦀
生蠔 - 任攞,今日係creamy 既,新鮮,好味
仲有青口,翡翠螺… 冇食,唔評論喇

cold cut / 芝士/麵包:🥓🧀🥐
煙三文魚 - 鹹左dd,質感扎實
火腿 - 唔太鹹太淡,好味
日式肴肉 - 醬油味合到好處,果凍狀、質感彈牙
芝士 - 有3款,有軟有硬有車打
麵包 - 有牛角包,法包,有番茄薄脆
仲有刺身壽司

沙律:🥗
菜、醬汁 - 各有7-8款,新鮮多揀
各式沙律 - 有4-5款撈好既,有日式、泰式等

熱食:🍜🍝

甜品生果雪糕:🥞🍧🎂
生果 - 西瓜 ,哈密瓜,菠蘿
雪糕 - movenpick
仲有雪糕糯米糍

番食指數:🌟🌟🌟🌟🌟

2019-01-07 1210 瀏覽
一年一度生日大餐,5星級酒店自助餐。這間自助餐每2個月換一次主題,今次是「上海之夜」,有別平日常見的日式餐飲,充滿期待。環境乾淨寧靜,可能平日問題,客人不多,可以慢慢享用。一人一隻鮑魚嘩生蠔任拎,不用每隻排隊拎,師父開蠔好細心,清洗好乾淨,仲好大方禮貌地問要幾多隻 有幾多隻冷盤,應有既都有 長腳蟹夠鮮甜,特別推薦:鴨肝醬 上海餐最愛既上海雲吞雞湯,雲吞好好味 大大隻蝦。仲有多款甜品,朋友推薦:栗子蛋糕(栗子味濃郁)
環境乾淨寧靜,可能平日問題,客人不多,可以慢慢享用。
一人一隻鮑魚

冷盤,應有既都有 長腳蟹夠鮮甜,特別推薦:鴨肝醬
上海餐最愛既上海雲吞雞湯,雲吞好好味 大大隻蝦。

仲有多款甜品,朋友推薦:栗子蛋糕(栗子味濃郁)

• 生蠔
  • 鴨肝醬,栗子蛋糕
2018-12-27 784 瀏覽
雖然環境不大,不過座位之間夠寬敞,方便傾偈;食物種類不算多,不過生蠔夠丰滿好味, 糯米飯夠味道,甘筍湯亦濃;服務員亦見 殷勤。。。。,如果用了Open rice 的八折優惠更化算,朋友聚餐亦是一個不錯的選擇。。
早前知道<灣仔諾富特世紀酒店Le Café咖啡廳> 推出了東瀛之味生蠔海鮮自助晚餐, 余媽媽一向大愛日本美食, 所以完全諗唔到唔食嘅理由, 一於全家出動去迎接美食! 全間餐廳由內至外都佈置得很有和風色彩呀! 雖然係平日嘅晚上, 但都全場爆滿, 非常熱鬧! (和風美食的確吸引力甚高啊!) 今次主打和風美食, 有三文魚, 北海道帶子刺身以及連平時buffet少有 的紅蝦今次都食到! 啲紅蝦好鮮甜爽口呀! 沙律, 火腿, cheese都應有盡有~ 還有火焰三文魚呢! 海鮮方面, 除左有青口, 螺和凍蝦外, 當然唔少得日本松葉蟹腳啦! 蟹腳都好鮮甜冇雪味!我地食左好多隻呀! 大愛coffin bay生蠔, 重海水味又爽口~ 當晚亦有供應美國蠔, 冇咁重海水味, 但大隻又厚肉~ 壽司賣相唔錯, 仲有多個選擇, 啲壽司飯都幾新鮮~ 熱盤方面, 日式牛肉火鍋, 關東煮, 炸蝦天婦羅都各有特色! 爐端燒有好多款式, 即燒即食好惹味! 羊架都唔錯, 好嫩滑! 果汁, 涼茶和啤酒等都係無限量供應~ 甜品區
早前知道<灣仔諾富特世紀酒店Le Café咖啡廳>
推出了東瀛之味生蠔海鮮自助晚餐,
余媽媽一向大愛日本美食,
所以完全諗唔到唔食嘅理由,
一於全家出動去迎接美食!

全間餐廳由內至外都佈置得很有和風色彩呀!

雖然係平日嘅晚上, 但都全場爆滿, 非常熱鬧!

(和風美食的確吸引力甚高啊!)
今次主打和風美食, 有三文魚,

北海道帶子刺身以及連平時buffet少有
的紅蝦今次都食到!
啲紅蝦好鮮甜爽口呀!

沙律, 火腿, cheese都應有盡有~

還有火焰三文魚呢!

海鮮方面, 除左有青口, 螺和凍蝦外,

當然唔少得日本松葉蟹腳啦!
蟹腳都好鮮甜冇雪味!我地食左好多隻呀!

大愛coffin bay生蠔, 重海水味又爽口~

當晚亦有供應美國蠔, 冇咁重海水味,

但大隻又厚肉~

壽司賣相唔錯, 仲有多個選擇,

壽司飯都幾新鮮~

熱盤方面,

日式牛肉火鍋, 關東煮, 炸蝦天婦羅都各有特色!

爐端燒有好多款式, 即燒即食好惹味!

羊架都唔錯, 好嫩滑!

果汁, 涼茶和啤酒等都係無限量供應~

甜品區選擇超多, 而且好精緻!

必食北海道3.6 牛乳布甸, 入口非常香滑!
喜歡和果子也可以試試!

當然唔少得小朋友大愛嘅朱古力噴泉啦!

仲有Movenpick 雪糕任食!

今次有齊即開生蠔同和風美食,

全部都係我至愛, 好似為我度身訂造咁,
而且價錢大眾化, 非常抵食, 實在太開心喇!

想食就要把握機會, 11月尾前嚟試吓喇!
2018-10-18
1 分鐘 (堂食)
  • 生蠔.
  • 紅蝦
  • 日式牛肉火鍋
  • 關東煮
  • 炸蝦天婦羅
  • 北海道3.6 牛乳布甸
2018-11-18 821 瀏覽
While searching for a place to have my birthday lunch, the only criteria I actually had was to be able to eat sushi, tempura, and pizza all at once but under an affordable price point. I did my research on openrice but I guess I was not able to figure out that tempura was definitely not available during lunch hours. ouch!But it should be okay? 2 out of 3 is still good so I started with a platter of sashimi. I would normally eat sashimi the most when it comes to buffets but I could only get throu

Assorted Sashimi

But it should be okay? 2 out of 3 is still good so I started with a platter of sashimi. I would normally eat sashimi the most when it comes to buffets but I could only get through one plate this time. While the salmon does come in pleasantly thick chunks which makes for a good mouth feel, it unfortunately tasted like it was left out long. It didn't taste fresh. The abalone was the best out of the three cuts of fish but it wasnt enough to make up for my Salmon disappointment.

The pizza is as you would expect of a buffet style pizza. The crust was soft when I got to it but at least the ham pizza's cheese has a bit of pull when I bit into it. It scratched the itch of wanting a cheesy treat and it was nice with some greens and more cheese to nibble on. Not winners but it scratches an itch.

The braised pork belly in star anise though positively excelled as a stewed dish. It was melty in the mouth and it was very rich. The grilled squid and fish with mango salsa had good texture. The chicken nuggets were predictably stale but I came for variety and I am here to enjoy my every juvenile craving.

Stews in general are really good in the buffet. The green curry was rich and spicy and the cuts of pork I got to eat were very tender. The nigiri was lackluster but the Prime Rib was lovely and had a good portion of fat. Perfect with horseradish. Yum!

Fresh Pancakes

And the weird but pleasant surprise of the meal were these amazing pancakes. The buffet has an automatic pancake making machine which is a total joy to watch. But it also produces these perfectly fluffy Mcdonalds style breakfast pancakes and I had no idea I wanted this so badly. YES. get the pancakes. I had a good stack of these on my second plate because they were fluffy and delightful.

All in all, I did enjoy the variety but the quality is all over the place. The salmon was very disappointing since the lack of freshness left an unpleasant aftertaste. It made me wary to try the oysters in the end. I dont know if I would come back. But I did have a pleasant time with my dining companions and the staff were nice people. You cant always get what you want, but you do get what you need.
2018-11-18
午餐
Fresh Pancakes
1K
雖然我對於自助餐不感冒,但身邊總有朋友鐘意食,一行人睇過諗過,黎到位灣仔嘅Le Cafe,印象中唔係第一次食諾富特嘅自助餐。今個月主題為「東瀛の味」海鮮自助晚餐,喺網上訂位列印優惠券就可以有65折,咁大嘅折扣確實係吸引。星期一至四原價$508/位,折扣後連同原價加一,400蚊都仲有找餐廳位於1樓,面積就唔算好大,平日晚上都有不少客人,大概係因為有折扣吧,都唔知原來真係有咁多人喜歡食自助餐呢。裝潢方面為左配合主題,都加上啲日式元素,例如燈籠、和式公仔、紙扇、紙傘等。一邊位梳化位,一部份方枱,人多嘅話仲會有圓枱。由於一早訂位,職員都好快安排好座位,四人枱都夠闊落。取餐區域唔算好大,但都稱得上應有盡有,首先當然有冷盤,有沙律、芝士、煙三文魚、火腿、麵包等。當然唔少得食自助餐嘅主角海鮮,呢個價位都有生蠔供應,都算唔話得,即開生蠔,每份兩隻,有師傅隨時準供開蠔,所以無需等候。生蠔有兩款,比較淡口,蠔味唔濃郁,亦都冇乜海水味;同行朋友好喜歡食蠔,食左四隻就收手。另有日本松葉蟹腳、凍蝦、翡翠螺、青口,我地入座時間較夜,都見到有refill過蟹腳、凍蝦,相對而言,我地都覺得蟹腳、凍蝦質素唔錯喎蟹腳大件
雖然我對於自助餐不感冒,但身邊總有朋友鐘意食,一行人睇過諗過,黎到位灣仔嘅Le Cafe,印象中唔係第一次食諾富特嘅自助餐。今個月主題為「東瀛の味」海鮮自助晚餐喺網上訂位列印優惠券就可以有65折,咁大嘅折扣確實係吸引。星期一至四原價$508/位,折扣後連同原價加一,400蚊都仲有找

蟹腳大件頭,帶適量鹹鮮味,唔似一啲不及水平嘅自助餐,將蟹腳浸到過鹹。我地食左好多轉蟹腳,值得一讚!另外凍蝦亦夠新鮮,肉質爽彈。

刺身方面有三文魚、油甘魚、希靈魚、紅蝦、原隻北海道帶子等,全部切好哂任拎,質素中規中矩。壽司方面一向都唔係我主力食嘅,不過想有少少飯落肚,就夾左兩件蝦壽司、蟹棒壽司,飯粒唔會太大舊或者鬆散,加上有啲沙律醬,都ok啦。

熱葷方面選擇都算多,部份亦配合主題而設,例如炸蝦天婦羅、豚角煮、西京燒、日式牛肉火鍋、鹽燒秋刀魚、日式蒸蛋等,整體質素都唔錯,特別係西京燒同秋刀魚,幾香口

自助餐最重要就係夠選擇,除左日式野,都仲見到有原條蒸魚、醬燒雞、烤雞、麵食等,切合不同人士喜好。
我反而幾欣賞佢地嘅湯品,可能自己出街食飯多,欠湯水,當晚供應野葛菜湯,足足飲左三碗,清潤無味精感

此外,仲備有即叫即整嘅食物,例如爐端燒,我試左雞脆骨、牛仔肉

烏冬、關東煮等都係即點即做,基本自助餐必備,畢竟總有好似我一定要食少少澱粉質先滿足嘅人。

甜品區亦都係我主要流連嘅區域,賣相吸引,有蛋糕、布丁、和菓子、水果等。見到隔離枱仲整班戟食,但我已經食到飽一飽,投降。

movenpick雪糕口味都幾多,最後我就食左4杯,哈哈,特別鐘意楓糖核桃口味,口感豐富

雖然我地遲入場,但都食足個半鐘,不時見到廚師檢查取餐區,有需要就馬上補添食物,都算係咁。不過一提,呢度嘅洗手間只供酒店住客使用,餐廳用餐嘅人要問職員拎密碼先入得,對於長者或者小朋友黎講,可能就唔算方便喇。
2018-11-05
用餐優惠
優惠券
2018-11-03 735 瀏覽
今晚和女兒慶祝生日,來了Novotel 吃buffet,適逢它們做日本節,有很多日本料理及魚生選擇,更有即開生蠔,真的大滿足吖!魚生新鮮鮮味,生蠔非常肥大及厚身,蠔味十足啖啖肉,是必吃之選。熱食也有很多日式料理,如關東煮、茶碗蒸、天婦羅,任君選擇,下次會再來食過吖
2018-11-03
2018-10-28 789 瀏覽
是日慶祝小朋友生日, 親戚已一早到達,我們十二點半去到餐廳時, 見到餐廳內人數唔多,都知懶嘢……食物區真的不算大,熱食的選擇大約有20多款,蒸魚、 琵琶豆腐、芝士腸、淋的chicken nuggets、咖喱、炒烏冬、炆雞、人手即造pizza…… 但除pizza之外,其他都實在是不太想試。沙律方面,有5~6款,沒有羅馬生菜火煎菜之類的生律菜,我有印象的只是薯仔沙律、日式蕃茄沙律。但薯仔沙律似薯蓉一樣; 日式蕃茄沙律出晒水,亦不想試。刺身只有3款: 我記得的有靖魚、鮑片 (似罐頭果d),看上去實在又是不太想試海鲜有: 熟蝦、花螺、青口生蠔不知是什麼品種,但是即開的,全部已預先放晒放在冰上,看上去較乾亦吃到新鮮的味道。甜品方面較似樣,蛋糕、果撻、糕點都有,movenpicks 原裝細盒裝三種味道任取。飲品方面: 咖啡、茶 、果汁都是自助供應環境方面由於人不太多, 很清靜, 但人手方面亦不算多, 但都明白是成本問題。 是日的lunch buffet有個兒童 diy pizza workshop, 有,做pizza的廚師叔叔,帶領一眾小朋友一齊玩, 焗號之後可以攞返自己整嘅pizza食。老實

海鲜有: 熟蝦、花螺、青口

飲品方面: 咖啡、茶 、果汁都是自助供應

老實講有埋openrice 85折,一行十人共約$3100埋單。其實,相同價錢就算去5星酒店都有選擇。 香港人成日出街食野,對於食物的外觀、款式、質素都有要求。這次buffet,有啲食物,見到個樣都唔太想食,有等於無!
2018-10-27 1996 瀏覽
食自助餐,很多時重點都會放於蟹腳、生蠔、青口等的海鮮,又或者是刺身類別上,熟食的項目較易被忽略。但對於只能吃熟食或偏好食熟食的人士來說(例如我,哈!),也都想吃個自助餐來放縱一下。 位於灣仔駱克道Novotel一樓的Le Cafe,就以東瀛の味 • 生蠔海鮮為主題,提供日式料理的自助晚餐,除了海鮮、刺身外,更有多款日式美食供應,可以盡情享受一下和風盛宴! 自助晚餐由6:30PM至9:30PM供應,收費為星期一至四:成人 $508,小童 $318;星期五至日,公眾假期及前夕:成人$538,小童 $338。成為酒店面書專頁粉絲,或使用openrice的優惠都可享有65折,折後即$380 一位(未包括加一),而且每2位成人可免費攜同1位4-12歲的小童吃自助餐;生日之星亦有免費優惠,真是著數多多! 入口處、餐廳內均以日式的擺件做裝飾佈置,色彩十分絢麗,搶眼又配合主題。食物方面,前菜、刺身、海鮮、熱葷、甜品等,就連飲品都有自己的區域,每張檯都擺得滿滿的十分琳琅滿目,令人急不及待要巡視一圈! 先是刺身類別: 以東瀛和風做主題,魚生、刺身當然是主打項目之一。雖然只有四款刺身:三文魚、

先是刺身類別:
以東瀛和風做主題,魚生、刺身當然是主打項目之一。雖然只有四款刺身:三文魚、吞拿魚、鱆紅魚、油甘魚,選擇未及其他自助餐多,不過每片都是厚切,新鮮肥美,口感滿足。當中的原隻北海道帶子刺身、紅蝦刺身預設成一份份,亦是最受歡迎。刺身丼,內容都很豐富,餸多過飯,每碗份量適中,可以來一、兩碗過下口癮。
刺身丼
另外有多款壽司用一大木圓盤盛載著,放於海鮮區那邊任挑任選,簡直滿足壽司愛好者的胃口。
壽司
刺身旁邊是即開法國及愛爾蘭生蠔,無限供應貨源不絕,可恨我們都不是生蠔的粉絲,美食當前很想很想嚐一口呢!
生蠔
海鮮方面:
雖然只有日本松葉蟹腳、青口、凍蝦、翡翠螺,選擇並非很多,不過貴精不貴多,松葉蟹腳又大隻又鮮甜,光食蟹腳都滿足又回本!
海鮮
日本松葉蟹腳、青口、凍蝦、翡翠螺
前菜凍盤方面:
雖然以和風做主題,不過自助餐常客:煙三文魚、火腿、雞肉等都是不可或缺;多款芝士、乾果、法包任君選擇。
前菜凍盤
除了自選沙律的配料外,更有預製的和風款式:三文魚沙律、日式蘿蔔沙律、蓮藕沙律等,還有日式漬物、溫泉蛋、凍蕎麥麵等。
自選沙律
和風沙律
以東瀛和風為主題,日式料理的熱葷選擇真的可不少:
炆黑豚腩肉、鹽燒鯖魚、爐端燒、關東煮、大阪燒、日式咖哩豬、日式炒麵等,還有我最喜歡吃的天婦羅、日式茶壺蒸、sukiyaki ,簡直邊看邊流口水!
炆黑豚腩肉
日式炒麵
天婦羅
日式茶壺蒸
sukiyaki
貪心地取了一滿碟天婦羅:炸蝦、炸南瓜、炸蕃薯,吃了兩回,簡直滿足!不過最好等refill時去取,炸漿仍保持脆度時最美味。
茶壺蒸再加個溫泉蛋,滿足吃蛋的多樣化。
除了日式的熟食外,燒牛扒亦是不可少得的食肉獸選擇。
燒牛扒
因為以東瀛為主題,麵檔提供亦非一般的選擇:日式拉麵、烏冬、叉燒、半熟蛋、筍乾、鳴門卷等,再配備豬骨湯底
日式麵檔
師傅即場烤焗自家製的pizza,並自設烤爐烤焗,口味有兩款,比起一般自助餐為求飽肚的厚厚pizza,這家香口薄脆,餡料又挺足,剛出爐的pizza很好味啊!縱然是飽肚之選但不禁要多吃幾片,推介!
即烤自家製pizza
湯方面除了日式的麵豉湯外,還有西蘭花忌廉湯。迎合主題,當然來碗麵豉湯,湯料十足,鹹度又剛好。
而飲品則是自助添飲,除了橙汁、果汁、啤酒、檸茶外,還有兩部咖啡機,飽餐之後來杯咖啡、特濃咖啡還是泡沫咖啡,可自行沖調,
飲品
甜品方面:
大家最關心的雪糕,供應的是Movenpick,味道有:panda cotta、maple walnut 、士多啤梨、雲尼拿和朱古力,更有雪米糍的供應,挺意外呢!
Movenpick雪糕
旁邊圓檯上下兩層放滿色彩鮮豔又繽紛的糕點,每款都似向我招手般,吸引得要開啟第二個胃來容納!日式抹茶慕絲蛋糕、日式芝士蛋糕、北海度3.6牛奶布甸、泡芙、和果子、朱古力噴泉,每樣都想食;自助餐常備的生果、涼粉又是不可或缺的供應。
甜品
和果子外型精緻,估不到餡料更有驚喜!以為綠色的和果子會是綠茶,殊不知是蜜瓜餡;柿子是紅豆餡,每款都很美味,值得再吃多幾粒。
甜品
還有很受歡迎的即製pancake,簡單的按下幾個制,不一會就有熱騰騰的pancake ,不論塗上蜜糖、果醬、忌廉,抑或自行配上一球雪糕,都是非常美味。
即製pancake
另外設有朱古醬,可發揮創意寫下祝福的字句,創作一碟獨一無二的甜品,前來慶祝生日的是最好不過的"節目"。
我的大作,哈!
熟食跟甜品簡直令人大滿足,而且種類比平常的自助餐亦有新鮮感。唯一不足之處:不是每款食物都有名稱牌,有時未必會知是什麼食物,令人卻步。同行BB雖然還未懂吃自助餐,但亦有收穫,餐廳送了兩隻毛公仔給她,逗得她開心!
2018-10-13 841 瀏覽
本已睇好機票12月假期遊日本,正想出機票之際,突然話有大project,假期可能有變動……馬上暫停一切計劃,看來機會渺茫。飛唔到去日本,就要在港多吃日本菜,以彌補心靈上的損失。得知香港香港諾富特世紀酒店Le Cafe正推出「東瀛の味」自助晚餐,星期一至四成人($508+10%);星期五至日、公眾假期及前夕成人($538+10%),而經OpenRice 網上訂座仲有全單65折優惠,抵! 話明「東瀛の味」,必定雲集各款日式美食,正合我心意。紅葉、日本女子公仔、相撲手油畫、清酒杯、日式扇子、日式開運公仔、日式魚旗、布簾等等...四處可見,真係充滿和風色彩,裝潢富心思。餐廳地方寬敞,座位多且舒適,以二至四人枱為主,也有些大圓枱,岩晒大夥兒或家庭餐聚。而擺放食物區夠集中,通路亦闊落,出入取食物很方便。******************************逢有關「東瀛の味」主題的菜式都有特別標記,就是名牌上印有紅葉。先嚐日式,凍食有刺身、刺身丼、壽司、蕎麥麵、日式前菜、溫泉蛋、火炙三文魚、日式白蘿蔔沙律、日式沙律、鮮三文魚沙律等等。第一碟當然是刺身,選擇都幾多,有三文魚、鱆紅魚、鯛魚、吞拿魚
日式凍食
逢有關「東瀛の味」主題的菜式都有特別標記,就是名牌上印有紅葉。先嚐日式,凍食有刺身刺身丼、壽司、蕎麥麵、日式前菜、溫泉蛋、火炙三文魚、日式白蘿蔔沙律、日式沙律、鮮三文魚沙律等等。
刺身
第一碟當然是刺身,選擇都幾多,有三文魚、鱆紅魚、鯛魚、吞拿魚 希靈魚,仲有紅蝦帶子杯,正!全部都要齊,三文魚 肥美;鱆紅魚 爽嫩;帶子 鮮甜;紅蝦 黏爽…全部都好新鮮,絕對是encore之選。
日式凍食
再來一碟日式凍食,有滑溜鮮香的溫泉蛋、入味爽彈的海蜇、鹹鮮肉嫩的蜆仔、酸咪咪的日式白蘿蔔沙律 和帶有焦香的火炙三文魚,幾款凍食也不錯,而最討我喜歡是溫泉蛋,推介!
日式叉燒拉麵檔和爐端燒區
輪到日式熱食,尋找紅葉牌子,有大阪燒、日式咖哩炸豬扒、日式炒烏冬、炸蝦天婦羅、鹽燒鯖魚和秋刀魚、炆黑豚腩肉、日式蒸蛋、關東煮日式牛肉火鍋,仲有個日式叉燒拉麵檔爐端燒區
日式熱食
揀了大阪燒、燒鯖魚、日式蒸蛋、日式牛肉火鍋 和部分爐端燒食品日式蒸蛋 挺鮮香滑溜;燒鯖魚 多肉可口,而最喜歡是日式牛肉火鍋,好豐滿入味,再encore! 爐端燒就要了燒秋葵、蕃薯 冬菇,這三款並非即燒,凍而乾身,一般。
是時候吃非紅葉之選,先取沙律和凍盤,沙律有預製的,亦有沙律配料。配料款式多多,分別有車厘茄、櫻桃蘿蔔、雜沙律菜、羽衣甘藍、紅腰豆、粟米、雅支竹、泡菜、青瓜等等,還配有不同類式的沙律醬。至於凍盤就分兩大類,凍海鮮有翡翠螺、青口、凍鮮蝦和長腳蟹凍食品就有煙三文魚、雜肉腸、凍肉片和芝士拼盤
沙律拼凍海鮮
配了碟沙律拼凍海鮮沙律菜 相當新鮮爽嫩,配料亦不錯;揀了三款凍鮮,有鮮甜的長腳蟹、爽彈的凍鮮蝦 和肉嫩的青口,三款的質素也不錯。
中式熱葷
麵包類
來到中式熱葷和麵包類,有燒羊架配香草汁、金沙焗中蝦、醬燒茄子、原條蒸魚、羊咖喱和印度芝士。另外,有多款西式麵包和即製薄餅,真係即整即放入自家窯爐,夠晒新鮮。
熱葷
熱葷
要了醬燒茄子、羊咖喱、原條蒸魚、即製薄餅 羊架,咖哩香濃惹味;羊架 肉嫩兼帶少少羊羶,正!即製薄餅 也不錯,芝味香濃,香脆可口。
野葛菜羅漢果煲生魚湯
熱湯不能少,日式代表有麵豉湯,而中式代表有野葛菜羅漢果煲生魚湯。只嚐了中湯,雖並非燉湯,但都煲得夠晒火喉。熱度十足,味道香甜,滋潤順喉,極討我歡喜,推介之選!
甜品有西式和日式
朱古力噴泉、即製班戟、Movenpick 雪糕等等
甜品又西式和日式,一於做個分類。西式多款杯子甜品、斑蘭蛋糕、輕芝士蛋糕、黑森林蛋糕、朱古力慕絲、紅桑子朱古力蛋糕、開心果慕絲、啫喱、朱古力噴泉、即製班戟、Movenpick 雪糕等等;日式甜品北海道3.6牛乳布甸、和菓子、紅綠豆卷、若葉丸子、日式抹茶慕絲蛋糕等等。
西日都揀了不少
西式甜品
日式甜品
西日都揀了不少,西式當中最喜歡是味道濃郁的朱古力慕絲、香濃鬆軟的黑森林蛋糕,還有鬆軟香甜的斑蘭蛋糕都是心水推介。而日式當中最喜歡是日式抹茶慕絲蛋糕,抹茶味突出甘香,口感又幼滑,意料之外的美味。還有,各款和菓子 都給我驚喜,平時很少吃和菓子,怕它太甜膩,但這幾款甜度適中之餘,口感亦很軟滑,最喜歡是櫻花和菓子,不但賣相精美,酸酸甜甜的味道亦很吸引。
Movenpick 雪糕
甜品絕不能無雪糕,足足有五款口味的杯裝Movenpick 雪糕 任君選擇。我先要了有咖啡味 楓糖合桃,繼而再來杯朱古力味,再忍不住口,encore咖啡味。不論那款口味都又香脆又香滑,令人難以抗拒,百吃不厭.....
水果
最後要食埋水果,有菠蘿、西瓜 哈蜜瓜,三款都幾香甜,挺新鮮。
飲品
熱檸茶
飲品咖啡、奶茶、檸茶、檸水、冰檸茶、橙汁啤酒選擇,來杯熱檸茶 甜品就最適合不過。
雖未能飛往日本,人身處香港,但對着日式的擺設,吃着多款的東瀛美食,過了一個紅葉之夜,也能暫時彌補心靈上的缺失。
2018-10-12
沙律拼凍海鮮