【2021 年 6 月】兩隻魔怪返了學我們兩老又去了九龍城食晏 ...今次唔食泰菜,食西餐 ...因為這個 Layer's 套餐實在太吸引喇 !!!最主要甜品是有儍媽一直好想試的梳乎厘班戟 ~~Layer's 套餐 ... 意大利粉 + 飲品 + 迷你招牌班戟 (HK$108)雖然這個價錢好似有點貴,但是餐飲可以選配任何熱飲,一杯拉花咖啡都要 HK$40 啦還有甜品是店家的招牌班戟 ... 雖然是迷你版,但一點都唔細份架計番條數都抵食嘅 ~~儍媽的 ... 揶威煙三文魚忌廉義大利麵除了上面的煙三文魚,意粉裡面也有不少三文魚碎意粉煮得剛好,忌廉汁不會太膩口不過 ... 可能是隔離飯香的緣故,總覺得儍爸的好食點 ...儍爸的 ... 香辣蒜片蘑菇煙肉義大利麵意粉上面鋪滿芝士,還有微辣的蒜片和惹味的煙肉,咸香惹味 ~~甜品是儍媽好期待的 ... 迷你招牌班戟這兩件迷你班戟一點都不迷你,但是冇平時食的梳乎厘班戟咁厚身上枱時剛做好,香噴噴還飄著陣陣香氣外面煎得焦香,裡面鬆軟輕盈,但又不會太過空氣感,入口香濃的牛油和蛋香只是配上店家自製的奶油,已經好好食不太愛吃梳乎厘班戟的儍爸也很快食哂一整份 ~
【2021 年 6 月】

兩隻魔怪返了學
我們兩老又去了九龍城食晏 ...

今次唔食泰菜,食西餐 ...
因為這個 Layer's 套餐實在太吸引喇 !!!
最主要甜品是有儍媽一直好想試的梳乎厘班戟 ~~

計番條數都抵食嘅 ~~
儍媽的 ... 揶威煙三文魚忌廉義大利麵

除了上面的煙三文魚,意粉裡面也有不少三文魚碎
意粉煮得剛好,忌廉汁不會太膩口

儍爸的 ... 香辣蒜片蘑菇煙肉義大利麵
甜品是儍媽好期待的 ... 迷你招牌班戟

這兩件迷你班戟一點都不迷你,但是冇平時食的梳乎厘班戟咁厚身
上枱時剛做好,香噴噴還飄著陣陣香氣

只是配上店家自製的奶油,已經好好食
不太愛吃梳乎厘班戟的儍爸也很快食哂一整份 ~~
餐飲可以配任何熱飲,凍飲就要 +HK$3
Latte、Hazelnt Latte、Rose Latte、Mint Mocha、Cappuccino、Matcha Latte 等都不需額外加錢

儍媽就點了杯 ... Cafe Latte
大大杯的 latte 還有超美的拉花 ~~
除了午市時段 (11:30AM - 2:30PM),晚市時段 (6 - 9 PM) 也有供應 ~~
** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2021-06-03
2021-07-19 319 瀏覽
外出食飯, 唔知係咪我個樣好蝦呢, 好多時都會俾埋D勁差質素,或者下欄野俾我, 就好似今次件肉眼, 雖然二百蚊都唔算好貴, 但係5成熟既扒, 都唔會成件都係筋, 咬極都咬唔開掛, 最失望就係同佢個負責人講, 佢應都唔應就轉身行左去, 呢D都唔知係咩態度, 真係執到錢都唔好黎食野...
2021-07-17
午餐或主食只有三選一,食品色香味俱全尢其甜品出色😋😋,但高櫈坐位上落真心覺得困難本人唔高但都有1.68cm🙄🙄,另一問題油煙味超重離開餐廳後一身味🤭🤭⋯⋯等餐時間亦需要有一定耐性⋯⋯慢慢慢⋯等😳😳😳。有同事食後感同樣一身重油煙味🤭🤭pancake等呀等⋯⋯等呀等冇耐性者勿叫(但午餐包埋🤔唔等又可惜)所以有更美味嘅食物都唔會再幫襯!其實九龍城美味小店餐廳真係多的是所以希望店長明白除左美食,等餐時間同坐椅安全、清新空氣同樣重要!
2021-06-30
  • 招牌pancake
2021-06-19 569 瀏覽
想食午餐, 又想食甜品, 最好就有埋杯似樣嘅咖啡,係貪心咗啲,而且可能好貴! 路過 Layers 門口, 見到午餐只係108蚊, 心諗冇可能有咁多嘢啩!?!煎鴨胸白酒汁意大利麵, 份量唔算好大, 但都有好大嚿鴨胸, 味道仲唔錯, 只係略嫌啲白酒汁 未收得好乾。跟餐杯咖啡, 可以喺餐牌任叫, cappuccino都可以叫, 淨係依杯嘢都值幾十蚊啦! 可惜我覺得佢杯咖啡有少少 over extraction , 苦澀味重咗啲啲, 而且個拉花有少少歪歪地。最精彩係跟餐嘅甜品, 係佢哋嘅招牌梳乎厘班戟, 雖然份量係正常嘅一半, 但依然非常鬆軟 ,蛋味濃郁, 呢個份量做餐後甜品剛剛好!今時今日, 呢個價錢, 滿足曬三個願望, 質素 有番咁上下, 都好難搵。

香煎鴨胸白酒汁意大利粉

cappuccino

招牌梳乎厘班戟

題外話/補充資料: 雙人枱枱面比較細, 店長都好細心, 見我哋有好大袋曲奇餅, 畀咗張凳我哋放曲奇餅,唔使阻住枱面! Like!
2021-06-18
香煎鴨胸白酒汁意大利粉
招牌梳乎厘班戟
2021-06-13 580 瀏覽
一個唔識尊嚴員工既鋪頭,我唔會在幫親。實話實說,野食味道ok, 價錢合理。 侍應員工(d妹妹年齡)服務態度好好。唯一差評在於管理層。當員工好似狗咁,完全無尊重過員工。明明自己鋪頭 每張臺 無表明臺號,導致d 侍應員工 搞錯位置。管理層就無去諗點解決工作環境,卻將錯誤完全指責去d 侍應妹妹到。另一個侍應妹妹 做野好勤力,作為顧客都見到距好忙又好勤力。但個管理者,仲聲大大,完全無尊重過d員工。叫d員工,好似叫狗咁。一個唔識尊嚴員工既鋪頭,我唔會在幫親。
一個唔識尊嚴員工既鋪頭,我唔會在幫親。

實話實說,野食味道ok, 價錢合理。
侍應員工(d妹妹年齡)服務態度好好

唯一差評在於管理層。
當員工好似狗咁,完全無尊重過員工。
明明自己鋪頭 每張臺 無表明臺號,
導致d 侍應員工 搞錯位置。

另一個侍應妹妹 做野好勤力,作為顧客都見到距好忙又好勤力。
但個管理者,仲聲大大
,完全無尊重過d員工。
叫d員工,好似叫狗咁

一個唔識尊嚴員工既鋪頭,我唔會在幫親。

原來未介紹介紹返....某日(我都唔記得咗邊日,仲係著緊長袖衫嘅)我們倆拍拖去九龍城食lunch,泊好🚙車後,周圍搵食,知道九龍城泰國餐廳就好多,但我們倆都唔係好食辣野,所以周圍搵有咩其他好餐廳🧐。無意中發現呢間小店,裝修以粉綠色為主,色調好清新,半開放式的廚房,感覺好舒服🥰 #sohappy◽️坐低之後,先Order咗一個三文魚卡邦尼意粉🍝,賣相ok,香濃嘅汁配上三文魚意粉,唔會好膩,如果煙三文魚多幾塊就更好😅!之後再叫咗呢度主打嘅招牌食品:pancake,我哋當然係食朱古力焦糖香蕉麥片班戟啦,🍫朱古力醬、配焦糖🍌香蕉已經係絕配,再加埋即叫即整嘅班戟,so yummy !最後老公order咗杯Mocha 咖啡☕️,完滿嘅一餐😇
原來未介紹介紹返....

最後老公order咗杯Mocha 咖啡☕️,完滿嘅一餐😇
九龍城有好多好嘢食,經朋友介紹嚟咗呢間餐廳試吓因為我哋比較早去,暫時都無咩人,但裡面嘅裝修已經令我對呢餐有啲期待呢間主打食pancake,但最後都係叫個set因為噤先至係最抵食呢度啲侍應服務態度都好好,而且上菜速度好快飲品方面我哋叫咗玫瑰花茶同埋青蘋果茶,仲有一杯凍柚子梳打水🍹飲品就不過不失啦,不過好快就嚟咗個主菜煙鴨胸白酒汁意大利粉👇🏻呢度啲意粉煮得唔錯,幾有咬口🍝蘑菇配煙鴨胸味道都幾夾,蒜香同黑胡椒嘅味道令到成個意粉好香,值得推介另外我哋叫咗兩個煙三文魚白汁意粉,其實呢個都幾好食,但係白汁有個壞處就係越食越滯😅所以我覺得頭先個煙鴨胸意粉好食啲雖然食完個意粉已經好飽,但甜品食另一個胃😘見到個pancake有食慾大增招牌pancake雖然個樣單調啲,但係蛋香好濃,加埋啲忌廉好香好滑,好味😋如果單點我覺得唔太抵,但成個set都係$128,我覺得成件事好滿足
九龍城有好多好嘢食,經朋友介紹嚟咗呢間餐廳試吓

呢間主打食pancake,但最後都係叫個set
因為噤先至係最抵食

呢度啲侍應服務態度都好好,而且上菜速度好快

飲品就不過不失啦,不過好快就嚟咗個主菜

煙鴨胸白酒汁意大利粉👇🏻

呢度啲意粉煮得唔錯,幾有咬口🍝

香煎煙鴨胸白酒意大利粉

所以我覺得頭先個煙鴨胸意粉好食啲
挪威煙三文魚忌廉意大利粉

雖然食完個意粉已經好飽,但甜品食另一個胃😘
見到個pancake有食慾大增

招牌pancake

雖然個樣單調啲,但係蛋香好濃,加埋啲忌廉好香好滑,好味😋

香煎煙鴨胸白酒意大利粉
挪威煙三文魚忌廉意大利粉
2021-05-13 346 瀏覽
呢間位於九龍城既Cafe,一向以pancake聞名。但係,佢啲意粉絕對不比甜品遜色。呢個$108既套餐,包括主食 x1、任何熱飲 x1 、迷你原味pancake x2,性價比極高。雖然主食既選擇唔多 (三款意粉),但食得出係心機之作。Pancake就唔洗多講,口感鬆軟,仲有濃濃既蛋香。食完呢個餐,心思思想嗌多份水果pancake同朋友share,可惜真係太飽,唔係太食得落,下次要叫多幾個朋友黎share!
!
2021-03-27
呢間舖頭一直想來試,今日下晝唔使排隊,直入四個人。餐廳環境一般,因為都比較狹窄,冇窗口,看不到街景,而家疫情格左啲版,但啲版比較舊,感覺污糟。Pancake價錢唔算貴,有得加錢轉特飲都OK。另外有意粉,可以適合午餐晚餐需要。今日叫了原味pancake同埋朱古力焦糖香蕉pancake。上餐時靚同埋算大件,味道好食,好有蛋味。之前食過啲係好淋,好冇質感,呢度比較有質感會飽肚啲。朱古力焦糖香蕉pancake 好有心做,有朱古力嘅cream,香蕉有燒過嘅焦糖喺面。再配麥片碎說幾好食⋯⋯之後叫咗杯hazelnut latte, 你大杯好好味。另外叫咗杯mochinto...真係唔識飲好苦。另外叫咗牛莉炒意粉,意粉彈牙,有辣辣地嘅香口唔錯。嘢食方面係OK,但環境真係不太舒適,一入門口就左邊係沖咖啡+廚房...唔能夠令人有relax嘅感覺。二星期六日有最低消費,人頭計每人要order 一樣野..
呢間舖頭一直想來試,今日下晝唔使排隊,直入四個人。

另外叫咗牛莉炒意粉,意粉彈牙,有辣辣地嘅香口唔錯。

二星期六日有最低消費,人頭計每人要order 一樣野..
2021-01-14 706 瀏覽
位處九龍城的特色cafe,全店以粉紅色和粉藍色裝飾,充滿夢幻感覺,適合與美女約會。Cafe的招牌食品是pancakes,造得果然出色,是我暫時吃過最好的,味道與口感都是一流,只是略嫌細件不夠滿足😂 其餘意粉及咖啡都不錯。套餐$128有意粉、飲品及招牌班戟,價錢合理,環境乾淨企理,推薦👍🏻
招牌班戟
煙鴨肉意粉
白汁雞肉意粉
泡沫咖啡
2020-12-20 677 瀏覽
11月中去左呢間食嘅pancake cafe真係好有驚喜!我地食左午餐嘅set。意粉三隻都試左,個人最愛有煙鴨胸個個炒意粉,跟住白汁煙三文魚個個就老少咸宜,最尾個個係荷蘭汁雞意粉,其實都好好食。飲品都唔錯。但最出色當然係佢個pancake set lunch包埋的招牌pancake。我覺得食原味都好食先叫真功課。呢間,做到!只係簡單的pancake再配少少cream。第一啖已經溶化了!好有蛋香,口感好鬆軟,甜度剛剛好,佢個cream都為pancake 加了分!食完好溫暖!呢間cafe真係好適合一家大小去!我會再黎架!
11月中去左呢間食嘅pancake cafe真係好有驚喜!

飲品都唔錯。但最出色當然係佢個pancake
食完好溫暖!
呢間cafe真係好適合一家大小去!我會再黎架!
2020-11-28 614 瀏覽
在九龍城遊蕩,本來想吃茶餐廳做午餐,search openrice時搵到這間餐廳,就被它的套餐吸引了。店子不大,十張8張枱,幸好到達時剛好仍有位。而座位編排都舒適的,不會逼。▶️Layer's套餐有一份意粉、飲品和迷你招牌pancake。▶️鮮茄吞拿魚意大利麵幾開胃 鮮茄份量足夠 吞拿魚的分量也不吝嗇 很好吃▶️挪威煙 三文魚 忌廉意大利麵很 濃郁的忌廉 味道,可惜得太少汁,未能完全覆蓋意大利麵 ,會有點點乾 。味道則是冇得彈。▶️迷你招牌pancake最後 pancake出場了。 厚厚的兩件很漂亮。雖然吃起來就像雲朵般輕盈。然吃得出蛋香味 。吃完真的覺得很完滿,非常幸福。非常之欣賞套餐能夠揀選所有飲品 ,不再是千篇一律的 港式咖啡奶茶檸茶檸水。▶️玫瑰鮮奶咖啡拉花漂亮~好好味! 咖啡幼滑而香, 含有少少玫瑰香味,而面層加上玫瑰花粉 ,加添一種少女氣息 ,大讚!▶️ 薄荷 mocha薄荷mocha拉花也很漂亮😍 覺得甜了少少,可能薄荷糖漿落得 較多 ,但友人則覺得剛剛好。

▶️Layer's套餐
有一份意粉、飲品和迷你招牌pancake。

▶️鮮茄吞拿魚意大利麵
幾開胃 鮮茄份量足夠 吞拿魚的分量也不吝嗇 很好吃

▶️挪威煙 三文魚 忌廉意大利麵

▶️迷你招牌pancake

▶️玫瑰鮮奶咖啡

▶️ 薄荷 mocha

• 玫瑰鮮奶咖啡
2020-11-27 432 瀏覽
這間小店,我已來了很多次,亦帶過不同的朋友來,都說喜歡。套餐的選擇永遠只得三款,午餐與晚餐時段都是一樣這三款,但我覺得已足夠,真正喜歡的人,一定會明白。三款食物都嘗過,最愛還是煙三文魚意大利麵。其實這店的賣點是現在流行的梳乎厘班戟,套餐內有意大利麵、飲品及一份迷你班戟,說真的,十分飽。後來,讓我發現,班戟用上日本新紀元蛋製作,絕對誠意可加,108元的套餐價,絕對抵食。現在有不少班戟店,價格不低,尤其有名的,所以這小店的出品,應該值得支持。星期六、日,較為人多,需要等位。

挪威煙三文魚忌廉意大利麵

2020-11-10
挪威煙三文魚忌廉意大利麵
  • 煙三文魚意大利麵
2020-11-20 240 瀏覽
今天想來個relaxed lunch便想起Layer’s。之前在這兒試過不同款式的souffle pancake,口感鬆軟綿滑,充滿濃厚蛋香,水準不遜於其他人氣名店。午/晚餐時段都有意粉套餐,包括飲品及迷你pancake,最適合我這類不能只以甜品果腹的大食一族,又可輕嚐招牌pancake。雞肉菠菜意大利粉,白汁濃稠適中,味道可口香煎煙鴨胸意大利粉,乾身彈牙,質素不俗,鴨胸略嫌過鹹熱薄荷朱古力迷你pancake雖然沒有生果及果醬相伴,但沒有喧賓奪主反而令蛋香更突出,口感鬆軟綿滑!一個套餐可以一氣品嚐招牌pancake及意粉,份量剛剛好,perfect!
今天想來個relaxed lunch便想起Layer’s。

雞肉菠菜意大利粉,白汁濃稠適中,味道可口

香煎煙鴨胸意大利粉,乾身彈牙,質素不俗,鴨胸略嫌過鹹

熱薄荷朱古力

2020-11-13
  • Pancake
2020-11-14 161 瀏覽
好少女的一間店 粉色系列裝修光線充足 打卡一流📸Cp值高 👍🏻推薦!Main dish + any hot drinks + mini LAYER’S pancakes(hkd108+10%)🍝Main dish 有3 個選擇 -雞肉意大利意大利麵-三文魚忌廉意大利麵-黑椒煙鴨胸意大利麵(雖然選擇唔算多,但三款都好味)☕️ 嘢飲就有好多選擇-香蕉朱古力 (唔係開粉沖果啲感覺,連朱古力都有拉花!好有心!)-薄荷摩卡( 產左都好味!)🥞就咁睇樣以為普通但食落口好有口感!好友蛋味! 好好味!跟餐嘅係兩舊原味,已經咁好味!相信其他有生果跟既會更出色!
好少女的一間店
粉色系列裝修
光線充足 打卡一流📸
Cp值高 👍🏻推薦!

(hkd108+10%)

🍝Main dish 有3 個選擇
-雞肉意大利意大利麵
-三文魚忌廉意大利麵
-黑椒煙鴨胸意大利麵
(雖然選擇唔算多,但三款都好味)

☕️ 嘢飲就有好多選擇
-薄荷摩卡( 產左都好味!)

🥞就咁睇樣以為普通
但食落口好有口感!
好友蛋味! 好好味!
跟餐嘅係兩舊原味,已經咁好味!
相信其他有生果跟既會更出色!