2021-02-10 2241 瀏覽
趕在5折優惠結束前,火速上網訂左呢間80年代美式扒房,說到香港首屈一指的Prime Rib,可是說非Lawry's 莫屬。當天點的是午市套餐,前菜為餐廳最招牌的菜式,冰旋翡翠沙律,會有服務生推出小餐車,在你面前表演小當家式的淋醬-不斷旋轉冰鎮不銹鋼盤。用這個方法拌沙拉沙律,沙律醬能均勻沾在蔬菜上,令生菜沙拉更冰更爽。為了保持爽脆口感,會附上冰凍過的叉和盤子,此時吃起來的口感特別清新爽脆!可惜我只錄了影片,沒有拍下沙律的樣子。至於我的另一半點了南瓜濃湯,看起來樸實無華,喝起來卻十分令人驚艷,平時不愛南瓜湯的兩人頓時覺得這是人間第一美味的濃湯。南瓜味道濃郁而不搶奶油的風采,口感滑順而不膩口,啖啖都足以讓你回味個幾秒鐘再繼續喝下一口。牛扒的部分會由藍帶畢業的廚師推出不鏽鋼牛扒車,到桌邊服務並即時切出牛扒。因為牛肋扒保溫時間比較短,用餐車方便即時處理食材兼幫牛扒保溫,因為食量不大選擇了香港薄切,但事實上還是很大一份。好質素的牛肋扒五成熟最能感受其真味、很容易切,從側邊可以看到分明的紋理,咬下去滿口都是肉汁,非常鮮甜,桌邊服務人員建議我們可以配搭獨家奶油辣根醬,但我還是偏愛原味!每份牛扒都配有薯

南瓜濃湯

因為牛肋扒保溫時間比較短,用餐車方便即時處理食材兼幫牛扒保溫,因為食量不大選擇了香港薄切,但事實上還是很大一份。好質素的牛肋扒五成熟最能感受其真味、很容易切,從側邊可以看到分明的紋理,咬下去滿口都是肉汁,非常鮮甜,桌邊服務人員建議我們可以配搭獨家奶油辣根醬,但我還是偏愛原味!每份牛扒都配有薯蓉,和
英式烘薄酥餅,店員會根據人數平均分配酥餅,薯蓉是我腦中最完美的那種味道,有著奶油的香氣,卻不會太乾太油膩,酥餅比較像甜點的荷蘭鬆餅,在這我比較喜歡分開吃,雖然是推薦我們沾著醬汁吃,但我真的接受不了

整體來說,不論肉質或餐廳環境服務品質都非常值得大家前來嘗試🤎
𝙇𝙖𝙬𝙧𝙮'𝙨 𝙏𝙝𝙚 𝙋𝙧𝙞𝙢𝙚 𝙍𝙞𝙗, 𝘾𝙚𝙣𝙩𝙧𝙖𝙡🥩我個人覺得LAWR’S絕對係老牌餐廳,雖然我見#OPENRICE 好多人話佢哋啲服務好差,但係我咁啱果次又都OKAY喎。由前台到落單至送餐侍應佢哋都好好服務,亦有好細心咁同我哋講解餐牌。食物方面,佢嘅Signature California Cut係幾特別嘅。首先佢既口感唔係平時你食開啲#牛扒 咁乾爭爭,而係滿佈住啲#牛肉 汁。#沙律 出場嘅形式幾特別,侍應會推架好似手推車嘅物體出嚟,係你面前攪勻個沙律。不過味道方面就普普通通😅餐廳氣氛靜得黎你唔會覺得好「 焗束 」,同LA VACHE好唔同。LAWRY’S相對靜好多,比較適合兩個人想細細聲傾下計,都幾浪漫咖💖 特別一提:雖然我黎呢到唔係慶祝生日或者咩週年紀念,但呢晚我平均每隔15至20分鐘就會聽到生日歌,場面都幾搞笑,但都開心既!.California Cut $445#Baked Alaska (Meringue encased #vanilla ice cream and fresh #berries, and flambeed) $145.📍 3/F, The Gal
California Cut $445
📍 3/F, The Galleria, 9 Queen's Road Central, #Central #HappiMuffinHongKong
🌟#HappiMuffin Rating: 7.5/10
💰Price: $500-700 pp

#hkig#hkigers#igers#yum#yummy#nom#nomnom#foodporn#hongkong#food#share#like#foodblog#foodie#love#follow#香港#香港美食#美食#美食指南
2021-01-29 1467 瀏覽
Came last week to enjoy the '50% off prime rib' promotion (free flow of red wine / white wine / sparkling wine / beer for an additional $199 per head) which was unbeatable. Since restaurants are not allowed to offer dine in service after 6pm under the pandemic, there are 2 seating available at 3 or 4:30pm. The diamond cut was huge and juicy with meaty flavor in every single bite. The Yorkshire pudding on the side was cream of the crop. It was a great dining experience and I walked out of the restaurant with a satisfied stomach.
2021-01-24
2021-01-09 1761 瀏覽
好開心又可以黎呢度食燒牛肉🤤佢呢度既燒牛肉真係食過番唔到轉頭 唔係講笑連佢d配菜都超好食 由其牛油粟米 之前直情散叫一碟😋😋😋今次食lunch係半自助餐形式出面野食都好有驚喜 佢地個青口真係意想不到超好食 令人一拎再拎 另外煙三文魚都好新鮮 服務亦好好 我地係慶祝生日仲送左件cake比我地😍
好開心又可以黎呢度食燒牛肉🤤
佢呢度既燒牛肉真係食過番唔到轉頭 唔係講笑
連佢d配菜都超好食 由其牛油粟米
之前直情散叫一碟😋😋😋
今次食lunch係半自助餐形式
另外煙三文魚都好新鮮
服務亦好好 我地係慶祝生日
仲送左件cake比我地😍
2021-01-05 1456 瀏覽
響應政府政策,餐廳加開了晚上六點前的兩輪 Signature menu,以半價作招來,目測全場九成以上入座率,證明其受歡迎程度。兩人前,翡翠沙律和是日海鮮湯同樣精彩;主菜選擇了 English Cut 和 Signature,完全是 Steak 控的天堂。配以為是次 $199 Free flow 的紅白酒,以白酒配清爽的翡翠沙律,以及配以紅酒的 Steak,心滿意足的一餐。

2020-12-14 2029 瀏覽
由於半價關係,營業時間開始就同媽咪一齊打電話book即日,媽咪打通了但接線的女士講英文,媽咪識聽簡單英語但唔識講,所以用中文同對方訂座,唯對方堅持唔搵幫手翻譯,並告知即日已full,最後我用英文打電話book即日book到位,到達現場門口兩位負責帶位的外籍人士態度高傲,而餐廳其中一位中年男侍應服務態度也不友善,反而身型龐大的廚師非常親民忌廉蟹肉湯好多蟹肉超好飲點了lawry cut份量很大,半價好抵食,但食到某d位有少少根,但都好好食半價唔包甜品同飲品,之前食過佢既蛋糕又係好好食食得落建議點個甜品雖然服務態度差,但有半價會再去
由於半價關係,
營業時間開始就同媽咪一齊打電話book即日,
媽咪打通了但接線的女士講英文,
媽咪識聽簡單英語但唔識講,
所以用中文同對方訂座,
唯對方堅持唔搵幫手翻譯,
並告知即日已full,
最後我用英文打電話book即日book到位,
到達現場門口兩位負責帶位的外籍人士態度高傲,
而餐廳其中一位中年男侍應服務態度也不友善,
反而身型龐大的廚師非常親民

忌廉蟹肉湯好多蟹肉超好飲
點了lawry cut份量很大,半價好抵食,
但食到某d位有少少根,但都好好食

半價唔包甜品同飲品,
之前食過佢既蛋糕又係好好食
食得落建議點個甜品

雖然服務態度差,但有半價會再去
2020-12-12
2020-12-13 9028 瀏覽
呢間餐廳係1938年美國加州比華利山創立🇺🇸最Iconic當然係部銀色不鏽鋼餐車,係客人面前依照唔同要求即席分切燒牛肉👨🏻‍🍳💗大西洋龍蝦尾(320/ 1對)龍蝦肉質結實彈牙,只用鹽同黑椒調味,以清蒸方法突顯其鮮甜🦞亦可以加牛油溶液🧈或檸檬汁🍋吊味💗法式芝士焗釀蟹蓋($180/ 1件)蟹蓋釀滿人手鮮拆一梳梳嘅蟹肉🦀外表焗至焦黃,口感綿滑Creamy,食落重奶油香🥛但冇乜芝士味💗鮮大蝦咯嗲($145/ 5隻)大蝦肉質爽口彈牙🦐由茄汁、Tabasco、喼汁同檸檬汁製成嘅咯嗲醬味道酸辣開胃🌶💗金百帝厚切($785)嚴選美國農業部資格認證嘅黑毛安格斯牛肋肉🐃經過濕式熟成後放入烘箱以175度烘烤,以保持內部均衡生熟度。內𥚃鮮嫰粉紅,冇血水滲出。肉質細嫰軟腍,無渣無根,脂肪較少,肉味濃郁,唔會似酒店自助餐個d咁乾柴同死實🥩牛肉汁豐腴鮮美,配上忌廉辣根醬,微微辛辣刺激味蕾💗香滑薯蓉薯蓉軟綿細滑富牛油香🥔💗忌廉粟米粒粒香甜嘅粟米配上奶香十足嘅忌廉🌽💗冰旋翡翠沙律採用新鮮爽脆嘅羅馬生菜、西生菜同菠菜葉。配上紅菜頭絲、雞蛋碎、車厘茄同酸麵包槺🥗自家製嘅些利酒沙律汁味道似千島醬,食落清爽開胃。所有材料放入一

💗大西洋龍蝦尾(320/ 1對)
大西洋龍蝦尾

💗法式芝士焗釀蟹蓋($180/ 1件)
法式芝士焗釀蟹蓋

💗鮮大蝦咯嗲($145/ 5隻)
鮮大蝦咯嗲

💗金百帝厚切($785)
💗香滑薯蓉
薯蓉軟綿細滑富牛油香🥔
💗忌廉粟米
粒粒香甜嘅粟米配上奶香十足嘅忌廉🌽
金百帝厚切

💗冰旋翡翠沙律
採用新鮮爽脆嘅羅馬生菜、西生菜同菠菜葉。配上紅菜頭絲、雞蛋碎、車厘茄同酸麵包槺🥗自家製嘅些利酒沙律汁味道似千島醬,食落清爽開胃。所有材料放入一個冰陣大碗到,然後轉動大碗攪勻🧊
2020-12-01
法式芝士焗釀蟹蓋
鮮大蝦咯嗲
金百帝厚切
冰旋翡翠沙律
呢間餐廳1直bookmark左想試好耐😌今次book左lunch去試下招牌燒牛肉🥩點餐後,salad會拎出黎整同撈完先上碟 另外會配上凍叉食salad🥰之後佢會推架餐車出黎即場切牛肉同分side dish好有儀式感🤩🤩Lunch menu既prime rib本身係配Hong Kong cut可以另外加$80配California Cut厚切個prime rib我叫左medium牛肉味好濃 油脂分佈平均 肉質好嫩好好食 medium我認為岩岩好同平時普通酒店buffet既燒牛肉差好遠🤣🤣牛肉汁略嫌有d唔夠味偏淡 如果濃味少少會更好我地有另加side dish菠菜同粟米 全部都好好味Dessert有朱古力蛋糕,甜度岩岩好,好香濃既朱古力醬放上面😋😋慶祝朋友生日 餐廳送左1份另外整既cake仲有人幫我地影張即影即有相留念好有心思💯💯下次1定會再去試weekend brunch今次無叫到龍蝦湯飲見d人講到好正下次好想試下🤭用心經營餐廳 值得推介大家去食👍🏻
呢間餐廳1直bookmark左想試好耐😌

1988 瀏覽
2020-09-16
慶祝紀念
生日
和朋友聚舊,對方想吃西餐,我隨意用Openrice搜尋一下,發覺這家不錯,兼且以燒牛肉馳名,於是決定訂座一試。餐廳位於中環,到了它的正門,感覺很特別。一條螺旋形樓梯,包圍著透明玻璃升降機,這種設計我還是第一次見。餐廳呈環形的大廳,有樓底極高而圓拱形的天花,極有空間感,牆身玻璃窗可看見中環商廈和立法會大樓。傢具方面,紅色絲絨背沙發配純白色枱布,整體感覺很高級優雅。早午餐,包括自助前菜、麵包、湯、餐前飲品、主菜、自助甜品及餐後飲品,非常豐富。商量一會後,我和朋友分別點了特級燒牛肉-香港薄切·香滑薯蓉·英式烘薄酥餅以及薄切特級燒牛肉三文治·洋蔥·芝麻·照燒汁作主菜,價錢各$348(另加一服務費)。接著,我們去看看前菜buffet table有甚麼食物了。有各類型的新鮮蔬菜,包括生菜、車厘茄和蜜柑。亦有數款芝士和調味等。肉類方面,有各種各樣的冷凍肉類和海鮮,例如cold cut、煙三文魚、凍蝦以及青口呢!先拿點蔬菜,各類生菜爽口、車厘茄和蜜柑新鮮甜美,味道動人。Cold cut 嫰滑無比,風味迷人。而煙三文魚卷成花朶般的形狀,把它鋪平後,有如手掌般巨大,十分有驚喜,口感滑溜亦有鹹香。凍蝦鮮度絕

先拿點蔬菜,各類生菜爽口、車厘茄和蜜柑新鮮甜美,味道動人。Cold cut 嫰滑無比,風味迷人。而煙三文魚卷成花朶般的形狀,把它鋪平後,有如手掌般巨大,十分有驚喜,口感滑溜亦有鹹香。凍蝦鮮度絕佳,肉質爽口彈牙。是日餐湯是周打魚蟹肉湯,可吃到一梳梳的蟹肉,忌廉不太濃稠,不會令人太飽滯。餐前飲品我選了橙汁,鮮榨有橙肉,甜度亦適中。能吃到這些新鮮的蔬菜和海產作為頭盤,未開始吃主菜已經感到很滿足。

前菜 - 海鮮、凍肉及沙律,以及周打魚蟹肉忌廉湯

吃前菜的時候,侍應提醒我們吃主菜前5至10分鐘召喚服務員,令他們可以適時準備。

我們提示了侍應上主菜,廚師就把這裡的鎮店之寶 - 銀色不鏽鋼餐車推過來。

據說這架外型銀色的餐車價值不菲,廚師在我們面前預備燒牛肉,再端給我們。這樣近距離欣賞他的手勢,機會難得。

不一會,侍應再把英式烘薄酥餅送上,把它分給我們,整個主菜完成了,熱騰騰的,蒸氣不斷冐升,陣陣肉香飄進鼻腔。我點了七成熟的牛肉,鮮嫰粉紅,顏色迷人。雖然要比較用力切開,但原來它入口軟滑無渣,富有彈性,不像一些酒店自助餐提供的燒肉般堅韌。牛肉汁豐腴而味道濃郁鮮美,配上芥末醬,微微的辣味刺激味覺神經,一吃難停。馬鈴薯蓉有如名字一樣,香滑無比,配燒汁吃,很有燒烤的感覺。接著要試酥餅了,我們還未遇過這種酥餅,感覺很有趣和新奇。它不是硬身,或吃起來很多碎的那種酥餅。咀嚼時口感腍身,牛油味香濃。

主菜 - 特級燒牛肉-香港薄切·香滑薯蓉·英式烘薄酥餅

朋友的牛肉三文治極厚身,先試麵包,薄身而口感不是法包那般堅硬,帶點軟腍而表面香脆。牛肉份量極多,差不多一寸厚,給我們驚喜。牛肉切得極之薄身,肉質細嫰而腍身,肉汁同樣香濃。最後一定要吃最底層的麵包,它把牛肉汁全都吸收了,牛肉味的精華完完全全就滲入了這件麵包,簡直是人間滋味。蕃薯條炸得爽脆,甜美動人,增加飽肚感。

主菜 - 薄切特級燒牛肉三文治·洋蔥·芝麻·照燒汁

這時候雖然已經很飽了,但怎少得甜品和水果呢。甜品的款式不算太多,由左至右分別是雲石忌廉蛋糕、火龍果撻和藍莓奶凍。先試蛋糕,表面的雲石紋精緻,很有藝術感覺,而忌廉軟滑,甜味迷人,一食傾心。火龍果撻表面光亮,火龍果就像珍珠一樣反光,果肉鮮甜多汁,撻本身亦鬆化而味道香濃。藍莓奶凍的藍莓新鮮清甜,奶凍的牛奶味濃郁,質感結實,幸福感滿滿。這三款甜品,比一些五星級酒店的糕點質素更高,使我們喜出望外。各款水果亦新鮮、甜入心。最後,再慢慢享受餐後熱茶,消化一下,為這頓豐富的早午餐作結。

甜品及水果

服務方面,不過不失。而環境寧靜舒適,是和家人朋友聚會的好去處。

這頓豐富的早午餐連加一不用$400,牛肉出色,而前菜和甜品精緻,而食材質素高,絕對物超所值,感覺心滿意足,精彩難忘。
2020-11-01
甜品及水果
  • 特級燒牛肉,牛肉三文治
2020-11-07 2045 瀏覽
呢間餐廳的牛肉好出名,自從係和記搬離後,一直未有機會去新址試試😊好彩都係係中環,地方更大更舒適😉👉 龍蝦濃湯龍蝦湯底非常濃郁,亦有一大塊已拆左嘅龍蝦肉,餐廳毫不吝嗇,如果飲湯的話必叫👍👉 大西洋龍蝦尾叫了一對龍蝦尾,龍蝦肉鮮甜,推薦👍👉 燒牛肉燒牛肉係呢度嘅招牌,肉味嫩滑多汁😋再加上有些許脂肪,薄薄地好易入口😋仲有香滑薯蓉、粟米等配菜,真係會幾飽😜師傅仲會推住架銀色車係你面前切牛肉,份量掌握得好準確👍

👉 龍蝦濃湯
龍蝦濃湯

👉 大西洋龍蝦尾
大西洋龍蝦尾
叫了一對龍蝦尾,龍蝦肉鮮甜,推薦👍

👉 燒牛肉
燒牛肉

師傅仲會推住架銀色車係你面前切牛肉,份量掌握得好準確👍
  • 龍蝦湯
2020-10-08 2496 瀏覽
上次5月曾去過weekend brunch ,牛柳味道好,份量多,presentation 好,service 好....食得開心又滿意...今次...唉呀以下的相片是上次及今次的對比 : 今次,沒有任何配菜,只有小小的薯蓉。塊牛柳細左大約1/3,薄左1/3,不甚juicy,味道依然,但絕對吾夠飽!亦無奉上麵包,原來,行出去自取...Service ,變差了,可能人手短缺心有疑團,點解退步甘多⋯⋯失望之餘,下次不來了.

今次...唉呀

以下的相片是上次及今次的對比 :

亦無奉上麵包,原來,行出去自取...

Service ,變差了,可能人手短缺

心有疑團,點解退步甘多⋯⋯

失望之餘,下次不來了.

人在中環,如果食肉欲望發作,又不想銀包受創,可以考慮這一次介紹『Lawry’s』。餐廳品牌一早於30年代在美國成立,2006年進軍中環,現在已經在全球擁有10間分店。 餐牌雖然琳瑯滿目,但招牌菜獨沽一味,就是美國USDA級別、黑安格斯燒牛肋排 (Prime Rib),簡單來說就是大家一般在自助餐吃到的燒牛肉,但品質卻做到極致,味道不可同日而喻。餐廳先將牛肋排熟成28日,再放在烘烤箱中用120度低溫烘烤,造出牛肉內部極均衡的生熟度,接著利用造價近30萬元的不鏽鋼銀色餐車(Art Deco Silver Cart) 保溫,點餐後,待應就會捧著餐車在客人面前即席分割牛肉,儀式感十足。 牛肋排在油脂和肉味的平衡極佳,牛肉汁雖然濃郁但沒有蓋過牛肋排本身的肉味;雖然牛肋排不是新鮮燒好,但難得保持良好的濕潤度和柔軟的肉質,絕對不像自助餐吃到的乾柴和死實;雖然沒有高級牛扒深邃的層次和回味的脂香,但味道極之Consistent,永遠都不會令人失望。 HKD328 的午餐包含餐湯或沙律、5安士的Hong Kong Cut 牛肉、甜品和咖啡,性價比夫復何求,追加HKD 40 及HKD80

HKD328 的午餐包含餐湯或沙律、5安士的Hong Kong Cut 牛肉、甜品和咖啡,性價比夫復何求,追加HKD 40 及HKD80 亦可以升級至龍蝦湯 (質素與Mandarin Grill 的比起來完全是另一個層次) 和6安士的California Cut,相當靈活,成為我近期WFH午餐首選(Weekend Brunch Buffet價錢相近,同樣推介)

評分: 8.0 / 10.0 (有興致會食)
2020-08-18
2020-08-19 3261 瀏覽
十年前開始幫襯,由銅鑼灣搬去金鐘再搬去中環,一路都好欣賞食物質素,可惜近月以來,一次又一次讓人失望,失望嘅係打電話去訂位嘅時候,接電話嘅服務員只能用英語溝通,即使同佢用廣東話講幾耐都好,佢堅持唔搵識廣東話嘅同事幫手,語氣好差,最後當然訂唔到位啦!都溝通唔到!既然打電話訂位一定要識英文,咁即係唔歡迎唔識英文嘅老人家打電話訂位啦!我屋企人打去訂位,發現溝通唔到,唯有搵我再打電話訂,咁我打去用英文訂咗位,諗住費事投訴搞到佢俾人鬧,就算數啦⋯⋯點知屋企人隔咗幾個星期再想去食,屋企人又一次打電話去訂位,竟然又係嗰位唔識廣東話嘅服務員接聽,唉,唔開心嘅事又再一次發現,老人家唔識英文想去食牛扒原來係咁不受歡迎以後都唔會再去喇,差不多價錢嘅餐廳仲有好多選擇,等佢哋有興趣招呼講廣東話嘅客人嘅時候先再考慮喇
失望嘅係打電話去訂位嘅時候,接電話嘅服務員只能用英語溝通,
2020-07-07 2977 瀏覽
跟平日午餐不同,周末semi-buffet brunch不設升級龍蝦湯。唉.......但來到Lawry’s又能錯過龍蝦湯呢?一行五人各加了一客龍蝦湯,buffet的minestrone 今次就bye bye了。煎香過的大塊龍蝦肉在濃湯中游泳,朋友們都很欣賞我這推介——大成功!頭盤可任意取,除芝士、醬汁外,大部份食物都有蓋保鮮。我最愛吃冷中蝦,也有煙三文魚、火腿、沙律菜等選擇。意外地發現甜品桌有鮮果忌廉蛋糕切餅啊!酒店餐廳多做mouse或cheese cake,要找好吃鬆軟的海綿蛋糕還挺困難,甜品成了今次用餐的驚喜位。至於主菜還是選了prime rib,medium rare,如常的好。👍

2020-06-25 2462 瀏覽
朋友生日,喜愛食燒牛肉,揀選了此餐廳,馳名吃燒牛肉!亦從未吃過weekend brunch,即管試一次!早了到達,門外已經見有人龍,因尚未到營業時間,可見頗受歡迎...稍後安排入座,招呼好,環境Grand,不過,座無虛席,比較喧嘩嘈雜....當然,點選最受歡迎的燒牛肉套餐,前菜自助沙律吧,位置稍為逼夾,有點人迫人的感覺,沙律吧選擇不多,只有三文魚冷盤,生菜,羅馬生菜,火箭菜, 雜凍肉,熱湯 - 周打魚湯,味道尚算不算錯!甜品 - cup cake 及切餅及生果盤,源源不絕供應....重頭戲係燒牛肉,由大型燒牛肉cart 運送到你枱边,即時切肉,即時serve,燒牛肉確實冇得頂,就算要medium rare ,都冇血水滲出,肉質鮮嫩,冇根,不多脂肪,重牛肉味,入口即溶化,名不虛傳👍👍👍伴楪的薯蓉,粟米,菠菜,樣樣非常好味,再加上Yorkshire pudding ,熱辣辣鬆軟,伴點牛肉汁,好味到停唔到口...估唔到朋友生日的compliment cut cake,應係專登做的,確用心去做,味道一㳘,免費拍照,免費相架,令人開心😃價錢合理,下次必來!

價錢合理,下次必來!