又係一年一度增肥嘅日子,因為六月係我嘅生日月🥳,食好啲是常識吧。朋友預先搵定餐廳同我慶祝,大家都鍾意食牛,所以揀咗「Lawry’s The Prime Rib」。原本想早一個星期食,但撞正父親節,所以就改下個星期日。餐廳位於中環嘉軒廣場,港鐵站K出口行過去最近,二樓設有一個入口處,但餐廳位置實際係喺三樓。佢享有一部專屬電梯🛗,裡面貼上相片作介紹,但𨋢嘅速度慢到一個點,所以離開時我選擇行旋轉樓梯🤣。一到步店員向我哋查詢訂位資料,然後迅速帶領入座。前枱、侍應以至經理們嘅服務態度良好👍,用餐氣氛輕鬆,無其他高級餐廳咁拘束,或者要全部要英文對答。女侍應穿上女僕服裝,餐廳特意保留呢個傳統特色。餐廳最近嘅週末提供半自助早午餐Semi-Buffet Brunch🍽,包自助沙律、湯、前菜同甜品,而主菜共六款選擇,價錢由$398至$498不等;另外仲有一款盛惠$898嘅二人餐 — 特級烤肉拼盤。我目測大部份客人都係揀燒牛肉,其他幾款無人問津👀。特級燒牛肉 — 香港薄切Roasted Prime Rib of Beef au jus - Hong Kong Cut($498),老實講煎西冷或肉眼扒嗰啲就食
[第一千篇食評,希望大家繼續多多支持🙏🏻]
特級燒牛肉 — 香港薄切
特級燒牛肉 — 香港薄切Roasted Prime Rib of Beef au jus - Hong Kong Cut($498),老實講煎西冷或肉眼扒嗰啲就食得多,🥩但燒牛肉真係比較少食,就算食都係來自酒店自助餐,而味道亦未見突出。燒牛肉有兩種份量可選,分別係基本嘅香港薄切🇭🇰同埋升級版嘅加州薄切🇺🇸,後者喺美國嚟講已經係最小巧嘅份量,但香港人可能比較細食,所以特設加細碼。我同朋友都係嗌HK Cut,所以無得比較大小,不過我認為已經夠食,但都真係幾薄身。值得一提有關Lawry’s嘅一大特色係架重達600磅嘅銀色不鏽鋼餐車Silver Cart,👨🏻‍🍳廚師會喺客人旁邊即席分切燒牛肉,儀式感十足。
特級燒牛肉 — 香港薄切
我要咗五成熟Medium嘅燒牛肉,肉身呈嫩粉紅色,但並無血淋淋同滲血水,生熟度剛好。由於Prime Rib係肋骨位🍖,預咗會帶啲肥膏,不過幸好比例唔高,所以有九成都食得。燒牛肉肉質細嫩,食落好軟稔、咬得開,小朋友同老人家都啱食。我認為肉味都算香濃🐮,但就比起一般嘅煎牛扒無咁有咀嚼感,外層無炭燒嘅香氣,肉本身嘅油份亦唔高,換句講話即係口味較單調,無乜層次可言。不過呢個純粹係講緊燒牛肉同牛扒嘅比較,而非針對餐廳嘅出品。以Prime Rib嚟講,Lawry’s嘅質素已經較市面上嘅其他餐廳優勝😋。
英式烘薄酥餅
配菜方面,傳統係配英式烘薄酥餅Yorkshire Pudding同薯蓉Mashed Potatoes🥔 ,另外可加$60要忌廉菠菜或粟米。我見廚師突登喺薯蓉中間窩一下再淋上醬汁,薯蓉味道還好,牛油味唔算好強。約克群酥餅分開上,外層焗至金黃酥脆,蛋味亦都幾突出🥚,不過可惜太飽食唔晒。
調味方面🧂,燒牛肉本身已經會淋上肉汁Gravy Sauce,惹味得嚟唔會過鹹,算係恰到好處。不過店員另外亦會奉上自家製調味鹽同兩款特製醬汁,淺色嗰款加咗忌廉芝士,深色嗰款就芥辣味強啲,仲好似帶少少蒜味。
介紹完餐廳名物之後,就到自助餐Buffet部份,食物種類同味道都令人滿意😋,而且補充速度都算快,自助區域位置乾淨。留意返,自助餐做到兩點三㗎咋,要把握時間呢。不過店員亦會向客人作細心提醒。
自助餐
我食咗兩轉前菜,款式包括有煙三文魚🍣、凍蝦🦐、風乾火腿哈密瓜🥓、麻醬涼拌天使麵配牛柳絲及三色椒🍝、燒烤醬豬頸肉🐷以及炒雜菜🥦等,我全部試過晒,每樣都好掂,特別係個天使麵,Encore之選。
自製沙律區唔錯🥗,有幾款醬汁可選,而嗰六款配菜都好正,水果紅菜頭都好甜,麵包粒脆卜卜,芝士口感綿密,味道淡淡哋,但又幾香🧀。
意大利雜菜湯
意大利雜菜湯嘅蕃茄味幾濃郁🍅,酸度適中,個底有好多雜菜渣,但味道上唔算好突出。如果細食嘅就可以Skip,留肚食其他嘢。題外話,🥖餐包味道都麻麻,有兩款,意大利軟包OK;但法包勁硬,不了。
甜品
甜品方面,選擇都唔少,而且質素不俗,但我就試唔晒咁多款喇🙈,我唯一無食到雜果撻同布朗尼。焦糖燉蛋細細杯,但勁好食,蛋味超香,口感絲滑,焦糖層脆而不黏🍮。藍莓芝士蛋糕芝士軟滑,唔算太厚身,但相對飽滯,幸好切得細件,否則食唔晒。雜果忌廉蛋糕嘅海綿蛋糕層幾鬆軟,忌廉都唔算膩🍰。
餐廳另外設有朱古力噴泉🍫⛲️,啱晒在場嘅小朋友,有得玩又有得食。配料唔多,有幾款水果同棉花糖,朱古力幾好味,甜得嚟唔過火,亦無苦味同酸味,但水果就變得好酸🍓。
生日甜品終於出場喇🎂,造型非常適合打卡,餐廳亦會為壽星送上即影即有相片以作留念。今個中午我粗略計算應該有十枱客係慶捉生日,哈哈。店員無介紹呢個甜品係乜名堂🤔,我覺得都有啲似芝士蛋糕,三層海綿蛋糕夾住兩層濕濕哋嘅芝士。味道可以嘅,但未有太大特色,加上真係太飽,所以係唯一放棄咗嘅項目。
餐前飲品有紅酒、氣泡酒、果汁或汽水可選,加$180位就可享1.5小時任飲。我同朋友都要咗紅酒🍷,係Lawry’s品牌出品,但氣味都幾重,唔易入口,可能我唔係飲開啦~。
最最最後就係以一杯凍檸茶作結🍋,正常發揮吖,茶底唔澀。佢杯身呈橢圓形,但杯口就係正宗圓形,好得意。
環境方面,餐廳設計有氣派🌟,其中一排餐枱繞住中間空心部份擺放,另一排就係靠窗邊。枱與枱之間嘅距離唔遠,但放咗隔板感覺好好多。呢度樓底好高,具空間感,而且圓形嘅天花好特別,好似博物館咁。
總括嚟講,今餐係一個非常好嘅體驗,食物由前菜、主菜以至甜品都好有水準,雖然燒牛肉並非想像中咁驚艷,但都絕對係好食,一試無妨😋。價錢而言,每位連加一$550,平就當然稱唔上,但我又覺得可接受,生日一次半次開心吓嘛。因為食到美國馳名扒房,又能吃到飽,算係物有所值啊。
甜品
第一百篇食評話晒都第一百篇食評 梗係要寫正野慶祝生日梗係要食好啲啦朋友特登book左呢間扒房同我慶祝之前一路都想食呢間 但好難book今次終於有機會食到 超開心先黎左一打生蠔🦪老實講句 生蠔普普通通 唔係特別出色可以唔嗌 留肚食其他野Bone Marrow又係我最愛嘅牛骨髓 燒得好好食啲油脂出晒黎 仲有黑醋可以點 冇甘膩Lawrys Ribeye Steak 12oz呢個Ribeye medium rare 唔講得笑 真係超好食好出色肉質好嫩好有濃牛味 仲配埋炸洋蔥Prime Rib (Lawry Cut)Includes The Famous Original Spinning Bowl SaladMashed PotatoesYorkshire Pudding whipped Cream Horseradish燒牛肉都好出色 本身以為同自助餐個啲燒牛肉差唔多 原來係兩回事我地嗌左Medium 一啲都唔韌 配埋個汁👍🏽👍🏽兩款牛都各有千秋 兩種我都好中意Ribeye steak 黎先 之後有chef係你面前切prime rib 我地即刻hold住左話想食埋個Ribeye先上 因為熱食
第一百篇食評
今次終於有機會食到 超開心

先黎左一打生蠔🦪
老實講句 生蠔普普通通 唔係特別出色
可以唔嗌 留肚食其他野

Bone Marrow
又係我最愛嘅牛骨髓 燒得好好食
啲油脂出晒黎 仲有黑醋可以點 冇甘膩

Lawrys Ribeye Steak 12oz
呢個Ribeye medium rare
唔講得笑 真係超好食好出色
肉質好嫩好有濃牛味 仲配埋炸洋蔥

Prime Rib (Lawry Cut)
Includes

Lawrys 自家嘅紅酒必點👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽
生日仲有蛋糕同即影即有送 成晚都好開心
期待下次再食過

2022-11-09 1028 瀏覽
好多老店都結業,好彩部分懷舊店生存到🥹。Larry’s prime rib 主打美式菜,環境、食物質素都令我好surprise 👍🏻🍴招牌菜——美式燒肉。7成熟既燒牛肉質好嫩,最重要係旁邊既筋腱好淋,好似蒟蒻QQ彈。食客可以按食量點唔同安士,由適合女士食既California cut、到加量牌English cut、甚至加大碼prime rib都有。🍴龍蝦🦞、法式銀鱈魚:呢兩款值得試,因為龍蝦鮮味彈牙,銀鱈魚油脂香,打和啦!燒春雞就普通。🍴甜品:生日蛋糕🎂係fluffy 既芝士蛋糕,配埋果醬幾開胃。橙酒soufflé 有蛋白香又滑😊,不過酒味淡。蘋果金寶都係新鮮裝。🍴前菜:生蠔🦪、鮑魚好鮮味!翡翠沙律就幾有儀式感,有表演睇。🕌不得不提呢度裝修。經過旋轉樓梯就見到金碧輝煌正門,抬頭是圓拱型屋頂及酒紅🟥色梳化。有趣的時,有時銀色餐車👨‍🍳經過,餐車裝了燒牛同配料汁醬,同中式點心車有異曲同工之妙。味道 : 🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅(5🔅為滿分)

味道 : 🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅
(5🔅為滿分)
2022-11-01 772 瀏覽
同屋家人生日大會,我揀咗依間頂級餐廳慶祝🤞🏻佢提供半自助Semi-Buffet 🍽,包自助沙律、湯、前菜同甜品特級燒牛肉 - Roasted Prime Rib of Beef au jus $498燒🥩好特登比較少食,👨🏻‍🍳會推架重達600磅嘅銀色不鏽鋼餐車Silver Cart喺客人旁邊即席分切燒牛肉,儀式感十足🫰🏻💯我揀左五成熟,外層無炭燒味,肉身呈嫩粉紅色,生熟度岩岩好。燒牛肉肉質細嫩,食落好軟稔,肉味好香濃🐮😋配菜方面,有傳統英式烘薄酥餅Yorkshire Pudding同薯蓉🥔 廚師突登喺薯蓉中間淋上醬汁,牛油味啱啱好,冚過少少薯蓉味🤣🤫自己幾鍾意薄酥餅,外層焗至金黃酥脆,蛋味亦都幾突出波士頓龍垠班尼迪蛋 - Boston Lobster Egg Benedict 🦞班尼迪克蛋相當唔錯,一切開流心蛋即爆漿緩緩流出嚟,視覺效果十足又夠治愈‼️加入大量波士頓龍蝦肉,夠晒矜貴💯隻龍蝦好厚肉了,味道好新鮮,唔需要太多調味料反而更特出龍蝦味😍📍 Lawry's The Prime Rib3/F, 9 Queen's Road Central, 9 Queen's Road Centr

📍 Lawry's The Prime Rib
3/F, 9 Queen's Road Central, 9 Queen's Road Central, Central
2022-10-27 587 瀏覽
Originated from California, Lawry’s has been long-established & focusing on roasting USDA Prime Rib of Beef ever since. I was there for a semi-buffet brunch: The entrée, of course, was a “Roasted Prime Rib of Beef au jus - Hong Kong Cut”, a 4oz wet aged USDA Black Angus prime rib. Slow-cooked for 4 hours up, you can see the charming pink colour and moisture of the meat. Carved table-side from the signature silver cart, plus sides like mashed potatoes and yorkshire pudding, it was an interesting

Carved table-side from the signature silver cart, plus sides like mashed potatoes and yorkshire pudding, it was an interesting dining experience.

The buffet part includes prawn cocktail, smoked salmon, salad bar, mushroom truffle soup, some pre-mixed salad, cakes & chocolate fountain - not a lot of options but quality was decent and will definitely fill you up.
2022-10-13 973 瀏覽
☺️環境幾好 服務好好 🤔食物就正常前菜:沙律 個南瓜湯 要加錢嘅龍蝦湯個沙律呢 就會有專人去幫我哋去調 同埋都好有心思 為咗配合凍嘅沙律同更好嘅體驗啦 所以枝叉係凍嘅😍👻個沙律呢個樣就望落去好似好多嘅千島醬🤣🤣開頭見到個樣都有啲卻步🤦🏻‍♀️😂😂但係食落去呢 其實呢完全係唔濃味嘅南瓜湯同龍蝦湯就係就好Standard嘅濃郁啲味道 同滑 都唔錯嘅👍🏻主菜:龍蝦蒜片意粉 兩份牛扒咁個意粉龍蝦同埋個蒜片係整得好香嘅😍個意粉味道唔係好出架😂但係因為個龍蝦同埋個蒜片 夾埋一齊食嘅話 個味道係淡而香😍😍👍🏻👍🏻兩份牛扒就一份三成熟 一份九成熟我覺得正正常常 咁我哋嗌咗係普通嘅香港薄切咁香港薄切同加州薄切嘅分別加州厚身d 份量多d🤔🤔牛扒肉質係比較淋嘅 軟身到基本上就係用刀撕走啲牛扒 多過切牛扒🤣🤣但係成個味道上係都OK嘅甜品:如果你生日嘅話 就會送多一個蛋糕嘅🥰🥳咁其實坦白講 個蛋糕生日蛋糕其實係好味過本身lunch set所包嘅嗰兩個甜品🤣🤣Tiramisu佢係一食落去係勁重酒精 係扣好多分嘅🤦🏻‍♀️個朱古力蛋糕做就唔好味呀🌚🌚生日蛋糕呢佢中間有兩層呢係布甸咁 最頂就係果醬總體口感係幾好 同埋味道
☺️環境幾好 服務好好 🤔食物就正常

但係成個味道上係都OK嘅

如果你生日嘅話 就會送多一個蛋糕嘅🥰🥳
個朱古力蛋糕做就唔好味呀🌚🌚
生日蛋糕呢佢中間有兩層呢係布甸咁 最頂就係果醬
總體口感係幾好 同埋味道唔會話非常甜 所以我係好推薦呢一個生日蛋糕嘅🤣🤣

總結🖤
我覺得lunch會抵啲 $400-500 per person
呢間餐廳嘅服務態度較為出色👻🥰
例如我生日佢哋會問主動問即影即有嘅相影得o唔ok啦 唔OK嘅話可以再影多張😝

跟住佢哋係會察覺到我哋趕時間 所以知道我哋唔會食我哋大家自備嘅蛋糕😝😝😝😝
佢哋仲會好細心問需唔需要拎出嚟同自備嘅蛋糕影張相🥰🥰👍🏻👍🏻👍🏻
2022-10-13
2022-10-11 616 瀏覽
【頂級即席分切燒牛肉 - Lawry’s The Prime Rib】 👉🏻 #foodiemoodie_中環—------------------------------🌟Appetizers:🌈 - Baguette (7/10)個包微暖 都外脆內軟 正正常常🥖 牛油都ok 有解凍👍🏻 唔會好硬繃繃搽唔到🌈 -Clam Chowder (6.5/10)是日餐湯係周打蜆湯 但撈勻成個碗一隻蜆或者海鮮都無🥲飲落好似普通茶餐廳嘅忌廉湯不過可以用嚟浸包😌🌈 -Original Spinning Bowl Salad (8/10)翡翠冰旋沙律係其中一個Lawry’s嘅signature啲醬係自家製嘅葡萄酒沙律醬😋最特別係侍應會係檯邊撈 過程好過癮😙除左隻碟凍冰冰之外 仲有特備’冰叉‘ 好細心😜其實食落似淡味嘅千島醬 加埋啲蛋、洋蔥、麵包粒整體都開胃的
👉🏻 #foodiemoodie_中環
🌟Appetizers:
🌈 - Baguette (7/10)
個包微暖 都外脆內軟 正正常常🥖
牛油都ok 有解凍👍🏻 唔會好硬繃繃搽唔到

🌈 -Clam Chowder (6.5/10)
是日餐湯係周打蜆湯 但撈勻成個碗一隻蜆或者海鮮都無🥲
飲落好似普通茶餐廳嘅忌廉湯
不過可以用嚟浸包😌

翡翠冰旋沙律係其中一個Lawry’s嘅signature
啲醬係自家製嘅葡萄酒沙律醬😋
最特別係侍應會係檯邊撈 過程好過癮😙
除左隻碟凍冰冰之外 仲有特備’冰叉‘ 好細心😜
其實食落似淡味嘅千島醬 加埋啲蛋、洋蔥、麵包粒
整體都開胃的
Appetizer
Appetizer
  • 冰旋翡翠沙律
  • California  Cut
  • English  Cut
2022-09-24 507 瀏覽
身為食肉獸嘅我、牛扒係必然之選😄Prime Ribs係我經常食嘅牛扒部位之一、以前喺加拿大平均一個月都會食一次😄但係香港肉食選擇雖然多、但係優質嘅牛肉其實唔係咁容易食到、而且價錢相當貴⋯仲要顧及料理水準問題🥺Lawry’s 係美國有多年歷史嘅Prime Ribs 連鎖店、喺香港已經開咗好多年分店😎雖然味道不及美國店,但係都有八成水準發揮😋Prime Ribs 有三種選擇:California Cut (薄切)English (三片切)and Lawry Cut (厚切)我咁大食梗係揀Lawry Cut 厚切😜經過我過去嘅經驗、厚切其實不適宜太生、所以小弟點左個Medium 🤓牛扒肉質的確非常鮮嫩Juicy 、唔黐牙、不過咸、冇血水😄而且帶有少少燒香味😋😋😋食落去好鬆軟但帶有少少Marble(肥厚and 根)的確有水準👍果然USDA Black Angus Prime Ribs👍👍👍Lawry用餐環境非常優雅、適合節日及情侶拍拖😎牛扒愛久唔久去亦係一個上佳選擇👍

我咁大食梗係揀Lawry Cut 厚切😜

2022-08-19 668 瀏覽
沙律會係客人面前整🥗上嘅時候碟同叉都係冰嘅🧊沙律菜好爽脆 加埋佢地少少辣嘅pepper好正😆食完麵包同前菜廚師就會推架車嚟切牛肉 嚟之前好想試side dish 但點知食完前菜已經飽咗一半🥲🥲所以決定下次去一定要試返忌廉菠菜同忌廉粟米🫠牛扒就叫左medium嘅Hong Kong Cut🥩肉質好淋 有牛味 仲好Juicy!! 個人覺得牛扒汁鹹咗少少 不過夾返yorkshire pudding好好食!!😚薯蓉creamy 配埋個汁💯朱古力味好香濃 但又唔會膩🍫🤩整體嚟講無論服務定食物質素都十分不錯☺️
冰旋翡翠沙律

Warm Chocolate Fantasy Cake

朱古力味好香濃 但又唔會膩🍫🤩

整體嚟講無論服務定食物質素都十分不錯☺️
2022-05-24
2022-08-11 624 瀏覽
小編是Lawry 的超級粉絲,機本上朋友一生日就會訂Lawry! 事關Lawry 的燒牛肉真心鎖住我既心。Lawry既環境比人一種好高貴帶一點復古既懷舊感,每次見到大沙發就想九秒九衝過去坐。Starter 1.一定會有一籃麵包擺枱面,法棒麵包10分鬆軟,外皮有啲硬,令人有一種食上癮嘅感覺。2.我哋今次叫左個JUMBO SHRIMP COCKTAIL,個蝦真係好大隻,而且好甜👍🏻配埋個檸檬,酸酸甜甜好好味。3.個蘑菇湯真係好好味,你會食到一粒粒嘅蘑菇粹,加埋新鮮忌廉,簡直係天下無敵啊。4.龍蝦湯其實都好出色,龍蝦味好重。不過因為太濃,本人就唔係咁鍾意飲。5. 冰旋翡翠沙律蔬菜好新鮮,配上炸麵包碎,加埋佢調制嘅凱撒沙律醬汁,好開胃。不過佢有紅菜頭,如果唔食嘅可以叫佢唔加。Main Course1. 我哋都叫咗個California Cut , 廚師會推住架銀餐車係你面前切,我自己就叫咗三成熟既牛。肉質好嫩滑好juicy, 熟度剛剛好嘅粉紅色牛扒真係令人想一啖咬落去。2.薯蓉口感好細滑,牛油味好重,你唔會食到一粒粒嘅薯仔,加埋燒牛肉個汁,配埋一齊真係好好味。3.英式烘薄酥餅蛋香味好重,口感都

Lawry既環境比人一種好高貴帶一點復古既懷舊感,
每次見到大沙發就想九秒九衝過去坐。

Starter

5. 冰旋翡翠沙律

Main Course

架銀餐車係你面前切,我自己就叫咗三成熟既牛。

2.薯蓉

3.英式烘薄酥餅
蛋香味好重,口感都好鬆軟。

4. 忌廉甜粟米
呢個我都好想讚下佢,點解side dish 都可以做得咁好。佢個粟米好甜,忌廉味都好重,但係又唔膩。

Dessert
1. 士多啤梨蛋糕
蛋糕唔算好甜, 但係對於我黎講就太膩啦,岩岩食完個牛,個肚真係無咩位置。