2017-05-14 88 瀏覽
步入餐廳道見到頭頂的白雲,燈光透出很夢幻,有西日混合菜式的餐廳,其特色是雲,即是軟綿綿的綿花糖,很多飲品及甜品都用上綿花糖作材料。餐廳裝潢很少女味,有可愛的公仔牆身,連座位也放上毛公仔,舒服的梳化配雲石面的餐枱,食物看上去也顯得別緻。如果有小朋友實跑去同超級大型公仔裝飾來個合照,很有趣吧。點了小食、兩個主食、飲品和甜品。星空系列的洛杉磯 $38,紫藍色已經很漂亮,閃閃發光的是內裡放了粒仿凍粒,會不斷著光,搞動凍粒時,杯外更顯夢幻感。用藍蝶花及蜂蜜檸檬調成的特飲,味道酸酸甜甜很清爽,好看又好飲。另一杯看外表以為是甜品,其實是cocktail,名叫Remi $70/56(happy hour),用bailey 酒、朱古力奶及朱古力軟雪糕調成。難怪朱古力味特別濃郁,滿口都是朱古力味,連雪糕同食,味道更豐富。喜歡朱古力的朋友必食之選。牛肉串燒 $45,價錢吸引很抵食,而且也絕不馬虎,串燒用的牛肉粒很原身大件。牛肉很柔軟有彈性,味道濃郁得似食肉眼扒,不用沾醬料已經非常美味。明太子意大利麵配帶子 $158,賣相很吸引,餐廳用得很豪爽,醬汁內麵是滿滿的明太子。醬汁creamy得來有濃濃的明太子咸香味
如果有小朋友實跑去同超級大型公仔裝飾來個合照,很有趣吧。
點了小食、兩個主食、飲品和甜品
洛杉磯(藍蝶花、蜂蜜檸檬)
Remi
牛肉串燒
明太子意大利麵配帶子
醬汁creamy得來有濃濃的明太子咸香味,越食越惹味,意粉保持咬口又彈牙,味道很好。帶子份量較少,只有一粒切成三塊薄身,也很嫩滑。
溫泉蛋三文魚籽松露漢堡配黑松露薯條
溫泉蛋三文魚籽松露漢堡配黑松露薯條 $128,份量很大,高高的漢堡究竟有幾多層材料呢?!
有三文魚籽、溫泉蛋和松露,厚身烘得香脆的漢堡包內是煎蛋、脆煙肉、半熟漢堡肉、蕃茄和生菜等等,相當豐富。漢堡肉很嫩很多肉汁,牛味也特別重,非常好味,加上三文魚籽卜卜脆又咸鮮的味道,由溫泉蛋汁混合在其他食材味道中,很有層次又味道夾到。
黑松露薯條用松露醬加入薯條拌一下,香味立即傳出來,粗薯味道較重又粉綿。
熊貓軟雪糕(swirl)
熊貓軟雪糕 (swirl) $48,很可愛趣緻的熊貓,用輕飄飄的綿花糖和朱古力片造形,簡單得來有點心思。
綿花糖入口即溶甜絲絲,餐廳仲提供濕紙巾抹手,很貼心。

選了紐紋雪糕,牛奶味也很濃郁,但朱古力味更重很好味,雪糕質感厚滑不易溶,香甜細膩,食到中間還有oreo餅碎增加咬口。
2017-05-11
洛杉磯(藍蝶花、蜂蜜檸檬)
Remi
牛肉串燒
明太子意大利麵配帶子
溫泉蛋三文魚籽松露漢堡配黑松露薯條
熊貓軟雪糕(swirl)
這是一家好可愛的餐廳,裝飾專業得像台灣的主題cafe,以受歡迎的熊熊和兔兔作主題,一入們口便看見大型熊熊figure,店內亦有公仔供拍照陪食,還有一舊舊雲作裝飾燈,如此著重餐廳裝潢,香港小有。就連餐牌也做得一絲不苟,像極一本雜誌,選擇十分多,單是賣相已令人涶涎欲滴。卡邦尼温泉蛋扁意粉Lunch Set($68)偏愛海膽的我們加了$20要一片海膽,餐飲點了Ice tea。意粉上枱後我們都十分驚喜,份量遠超出一般lunch set的份量,而賣相比餐牌上的還要漂亮,實在忍不住相機食先!相機食飽後便到我食了!先吃一口海膽,十分新鮮,然後把我最愛的魚子跟水波蛋、煙肉和意粉拌匀,味道調得剛好,鮮味而不膩。朋友和我都對這個lunch set讚不絕口,因為性價比實在太高了!蟹膏帶子海膽拌飯($168)這個飯像極一件藝術品!飯被蟹膏重重包圍,然後再鋪上海膽、燒帶子、蟹子,再放上蟹殻作裝飾,然後以蘭花拌碟,完成!蟹膏和海膽都十分鮮甜,海水味濃,啖啖蟹膏的滿足感非筆墨可形容!新鮮生蠔配海膽魚子醬($108)又一"冇得輸"賣相!嘗了半匙魚子醬後,便一口吞下整顆生蠔!生蠔原來已經鮮甜,與海膽和魚子醬混和一起更是

卡邦尼温泉蛋扁意粉Lunch Set($68)

蟹膏帶子海膽拌飯($168)

新鮮生蠔配海膽魚子醬($108)
又一"冇得輸"賣相!嘗了半匙魚子醬後,便一口吞下整顆生蠔!生蠔原來已經鮮甜,與海膽和魚子醬混和一起更是超凡!

Remi($70)
Remi是一杯朱古力軟雪糕on top的cocktail,再加Bailey's, Frangelico, chocolate, milk。雪糕軟得像奶油一樣,跟Bailey's的味道配合得很好。

L'attitude不論鋪面裝飾、食物賣相、食物質素和員工態度都滿分,絶對值得再來!
我認為中西區一帶已經成為左文青,咖啡店等等的滋養成長的地方,咖啡廳開得比餐廳還要快還要多,要能在這裏成長絕不容易,然而在西環尾出現了這一家,十分可愛的店,有幾個可愛的主題公仔,還有我特別鐘情的啡色娃娃,從遠遠也被這些可愛的娃娃吸引。他這個無辜的樣子可愛到我好會暈到。這裏的裝修設計都很有心思,牆上有可愛的娃娃公仔,每一樣東西都夠人們拍很久的照。我最欣賞的是天花上面這些雲朵,我真的很喜歡天空,可以坐在沙灘上,看天容然後睡著。因為這樣,我先點了一杯我的下一站。夢幻的藍蝶花配上玫瑰草莓,我很喜歡藍蝶花這種是將海洋也像天空感覺的顏色,配上青青甜甜的玫瑰草莓,這杯就是我下一個旅程。下午茶時段點了下午茶拼盤價格很好,份量又夠多,有即叫即製作的美味薯條炸軟殼蟹以及雞翼,配上乳酪醬,新鮮牛油果醬以及茄汁。三種醬汁都能夠配搭得宜,炸軟殼蟹10分好吃不會太油。朋友點了瑪奇朵,我逼他加了一個棉花糖,因為我很喜歡吃啊!我喜歡吃雲,雲呢拿味的棉花糖好幼細好好食。這裏的咖啡真的一絕,比起附近的某些連鎖店好喝很多倍。各位喜歡咖啡嘅朋友一定要試呀。最後我點了這個雷雨黑雲,剛好寫作這篇文章前幾天又下起雨啦,這個烏雲軟雪糕

因為這樣,我先點了一杯我的下一站。

最後我點了這個雷雨黑雲,剛好寫作這篇文章前幾天又下起雨啦,這個烏雲軟雪糕大概很多人也在不少的社交網絡中看過,我也是其中的一位,見到實在不能不點,黑雲棉花糖是用藍莓味製作,真的有種灰灰黑黑的感覺很真實,下面的雪糕可以選擇雲呢拿朱古力或者扭紋,我這些人當然點扭紋啦,不是因為我貪心,是因為這樣能夠中和味道啊。

這裏的雪糕是很滑,很滑很滑,特別喜歡朱古力味道濃郁配合如此滑溜的感覺,如在某知名牌子吃着他們出名的朱古力雪糕一樣,最正的是在雷雨和好天氣中間還有爆炸糖配合。很可惜。我一口一口把黑雲棉花糖吃掉了。

俾我發現了他們有很抵食的午餐,Pizza和意粉大概只需60多元,能夠在這裏如此可愛舒適懶洋洋的感覺餐廳中午餐,物超所值啊!

假如下雨了,我説我會替你吃掉黑雲,讓你不怕避雨揼濕,不會再病倒。

2017-05-11 596 瀏覽
7點左右去到堅尼地城,行5-10分鐘左右就到餐廳,7點都差唔多有一半full了,見到個裝潢好靚,心情都好d。拉住肥仔叫左好多野食:卡幫尼溫泉蛋扁意粉。夢幻版 $108夢幻版原來係變左紫色,成個Design都好吸引😍食落同普通版差唔多,但就因為落多左d汁令到變左紫色會冇咁creamy,但係材料十足,啖啖煙肉同蟹籽! 蟹膏帶子海膽拌飯$168成大夠蟹膏蓋住個飯!面頭有2-3夠海膽,入面仲有一個厚切帶子。每啖飯拌隨住蟹膏變得稠身,蟹膏完全唔會有腥味,帶子煎得外香脆,入口軟滑。但因為材料十足,所以碗飯唔算好大架!tokki $70推介!估唔到呢到有酒飲!點左杯試下,佢係crème de Menthe,crème de cocao加 milk,飲落似有椰味,酒味都幾濃,但如果個棉花糖放入杯酒到溶左佢,就會帶出棉花糖既甜味,令酒味冇咁濃!成件事好岩少女飲呀!焦糖咖啡$42咖啡做了分層效果,好用心沖製,一d都唔馬虎!拌好之後試一口,係好香濃的焦糖味,同時冇蓋過咖啡味,奶泡打得好細滑,讚!!甜品方面:櫻花樹下$88賣相好吸引,原來棉花糖下面係軟雪糕!呢到d軟雪糕好香滑!個心太軟都唔馬虎,切開d朱古力慢
7點左右去到堅尼地城,行5-10分鐘左右就到餐廳,
7點都差唔多有一半full了,見到個裝潢好靚,心情都好d。

拉住肥仔叫左好多野食:

焦糖咖啡$42

焦糖咖啡

甜品方面:
櫻花樹下$88
賣相好吸引,原來棉花糖下面係軟雪糕!呢到d軟雪糕好香滑!個心太軟都唔馬虎,切開d朱古力慢慢流出黎,好濃郁既朱古力。
櫻花樹下

櫻花樹下

蜂巢雪糕$46
軟雪糕好香滑,旁邊有一片「蜂巢」既蜜糖俾你拌入雪糕食,如果唔夠甜,仲可以自己擠d焦糖落去。但相比之下,當然係「櫻花樹下」吸引d!
蜂巢雪糕

餐廳佈置好少女又帶點童趣,環境幾寧靜,店員態度親切。原來佢呢到d午餐幾抵仲包野飲,等我下次又拉肥仔黎試下先!

2017-05-09
tokki
焦糖咖啡
  • 櫻花樹下
2017-05-10 53 瀏覽
夢幻溫泉旦 卡邦尼意粉幼而彈牙嘅意粉,加上火紅色嘅鮮艷,特別搶眼。將中心嘅半熟蛋搞拌,意粉就沾有淡淡嘅蛋香。碟邊嘅設計都為道餸加分不少。海鮮薄餅薄餅屬於軟綿綿個類而唔係脆卜卜,另有一番風味。配料有彈牙海鮮,冇腥味;有甜甜嘅菠蘿;加上檸檬嘅清香,令人食指大動。小食拼盤有雞翼,薯條,軟殼蟹。雞翼醃得入味,冇腥味同雪藏味,加上醬料特別。薯條屬於厚肥,特別有薯味,加上少量黑椒帶味。軟殼蟹脆卜卜,咸咸地,我朋友幾鐘意。Cocktail好大舊棉花糖,啱哂打卡。薄荷味好重,好易入口,但要記住有酒精㗎。一把遮做小擺設,幾特別。因為水果味重易入口,但同樣有酒精,要注意。
夢幻溫泉旦 卡邦尼意粉
海鮮薄餅
Cocktail
2017-05-09 411 瀏覽
今日和太太往堅尼地城l’attitude 食dinner, 我們點了羽衣甘藍香濃蕃茄湯, 凱撒沙律,8安士美國特級肉眼扒, 卡邦尼溫泉蛋扁意粉(夢幻板) 和凍焦糖瑪奇花朵。羽衣甘藍香濃蕃茄湯, 材料豐富,羽衣甘藍味道香濃, 蕃茄湯鮮甜,原個蕃茄食落不太酸, 紫薯好粉好香, 好足料豐富的濃湯;凱撒沙律三文魚惹味, 沙律菜新鮮爽口, 煙肉好爽脆, 配上濃香芝士和開胃沙律汁, 好惹味的前菜;8安士美國特級肉眼扒, 肉眼扒賣相吸引,7成熟煎得香脆, 肉質鮮甜, 肥瘦適中有油花, 邊位有少少焦香好惹味, 配菜有粟米, 豆角、薯蓉和紅蘿蔔絲, 中和肉眼扒的肥膩,半條粟米好鮮甜好香, 豆角和紅蘿蔔絲好爽口新鮮;薯蓉打得好幼滑, 食落不會感到油膩;卡邦尼溫泉蛋扁意粉(夢幻板) 好特別, 見到碟意粉粉紫色的, 原來這是紅菜頭, 食落十分開胃, 意粉食落熱辣辣十分爽口, 火腸味道適中,配上溫泉蛋一起食, 食落去好有層次, 食落意粉軟綿綿, 好滑溜, 意粉配上的魚籽食落新鮮不會有腥味配上意粉和泉蛋一齊食, 口感豐富;凍焦糖瑪奇花朵焦糖味甜度適中, 好香奶味, 飲落去好滑溜。餐廳座位舒適, 環境一流, 餐廳天花有白雲, 而牆身有熊仔和兔仔, 好有童話故事感覺。餐廳食物美味, 賣相一流, 羽衣甘藍香濃蕃茄湯和卡邦尼溫泉蛋扁意粉(夢幻板) 好特別好有特色,三五知己相聚好地方。

羽衣甘藍香濃蕃茄湯
凱撒沙律
凍焦糖瑪奇花朵
卡邦尼溫泉蛋扁意粉(夢幻板)
8安士美國特級肉眼扒
2017-04-27
好耐無去西環,這日約了朋友去西環逛吓 行經這間咁可愛的 cafe 就入去食個晏 不只門口,店內也有很多可愛的公仔陪著你食飯 好鍾意天花掛著的雲朵吊燈,好夢幻呢 !!! 先來 ... 牛肉串燒 HK$45 大大粒的牛肉燒到微焦,食落去香口又 juicy,配埋青紅黃椒一起食就無咁油膩 接著 ... 韓式泡菜卡邦尼扁意粉 HK$108 通常卡邦尼意粉會用 creamy 來形容 但這個加了韓式泡菜的卡邦尼意粉很有韓式風味 入口帶有韓式泡菜獨有的酸辣味道,很開胃的菜式,啱哂現在悶熱的天氣 食了少少野,兩個媽媽又係度傾仔女經 點了客 ... 小食拼盤 HK$88 ... 邊食邊傾 小食拼盤有哂我們鍾意的小食 ... 香脆的薯條,惹味的 BBQ 醬雞翼 還有我至愛的炸軟殼蟹 ... 軟殼蟹不太細隻,炸漿也不厚,炸至外酥內軟,好好味呢 !!! 每款份量都不少的,仲附上 3 款不同的醬汁,絶對滿足到我的為食口癮 朋友點了杯 cocktail ... Tokki 平時要 HK$70,現在 Happy Hour 時間就有優惠 HK$56 這杯咁夢幻的 Tokki 一上枱 我們兩個儍媽媽第一時
好耐無去西環,這日約了朋友去西環逛吓
行經這間咁可愛的 cafe 就入去食個晏

不只門口,店內也有很多可愛的公仔陪著你食飯

好鍾意天花掛著的雲朵吊燈,好夢幻呢 !!!

先來 ... 牛肉串燒 HK$45

接著 ... 韓式泡菜卡邦尼扁意粉 HK$108
通常卡邦尼意粉會用 creamy 來形容
但這個加了韓式泡菜的卡邦尼意粉很有韓式風味

食了少少野,兩個媽媽又係度傾仔女經
點了客 ... 小食拼盤 HK$88 ... 邊食邊傾

小食拼盤有哂我們鍾意的小食 ...
香脆的薯條,惹味的 BBQ 醬雞翼

朋友點了杯 cocktail ... Tokki

這杯咁夢幻的 Tokki 一上枱
我們兩個儍媽媽第一時間幫它影張靚相上載到 IG 和 FB 呃 like

上面的雲朵是棉花糖,下面至是 cocktail
雖然我無飲到,但朋友話味道不錯,真是睇得又飲得 ~ ~

而我就點了客甜品 ... 朱古力軟雪糕 Chocolate Cocoa HK$46

朱古力軟雪糕夠滑又有香濃的古古力味
另外還附上一支朱古力醬,古古力怪唔可以錯的甜品 ~~

** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
午餐
  • 朱古力軟雪糕
  • 小食拼盤
  • 牛肉串燒
2017-05-09 94 瀏覽
L'attitude 原來起堅尼地城都開左分店離地鐵站都好近 幾方便早排就約左朋友一齊去試下小食拼盤 $88 小食拼盤有3款小食有軟殼蟹 雞翼同埋薯條味道正常 冇乜特別大既驚喜~海膽蟹肉牛油梨芒果他他 $98 牛油果加上左芒果依落幾refreshing!不過覺得海膽同蟹肉份量可以多啲~但味道都唔錯明太子炸軟殼蟹忌廉汁意大利麵 $183 依個意粉好好味! 煮到好creamy就算凍左食依然味道好好~而且明太子份量都算多每一條意粉都食到明太子既味道如果大家黎一定要試下依個~香煎帶子羽衣甘藍意大利麵 $138 帶子好厚身但有少少overcook 食落有少少鞋但白汁意粉既味道都係唔錯既~比較起黎其實我鐘意明太子意粉多啲!另外仲叫左2杯飲品我覺得普普通通 可以唔洗試都得~
L'attitude 原來起堅尼地城都開左分店

離地鐵站都好近 幾方便
早排就約左朋友一齊去試下

小食拼盤 $88 [7/10]
小食拼盤有3款小食
有軟殼蟹 雞翼同埋薯條
味道正常 冇乜特別大既驚喜~

海膽蟹肉牛油梨芒果他他 $98 [7.5/10]
牛油果加上左芒果依落幾refreshing!
不過覺得海膽同蟹肉份量可以多啲~
但味道都唔錯

明太子炸軟殼蟹忌廉汁意大利麵 $183 [8/10]
依個意粉好好味! 煮到好creamy
就算凍左食依然味道好好~
而且明太子份量都算多
每一條意粉都食到明太子既味道

如果大家黎一定要試下依個~

香煎帶子羽衣甘藍意大利麵 $138 [7/10]
帶子好厚身但有少少overcook 食落有少少鞋
但白汁意粉既味道都係唔錯既~

比較起黎其實我鐘意明太子意粉多啲!

另外仲叫左2杯飲品
我覺得普普通通 可以唔洗試都得~
2017-04-20
2017-05-09 732 瀏覽
在這一個星期裡,天氣就像女人的心情一樣變幻莫測,特別是撞正親戚拜訪的日子,心情就更糟糕。這幾天,陰天的天氣有時狂風,有時驟雨,原本計劃好在放假日子户外活動都要因天氣不穩定而取消。「下雨天怎麼辦啦?」我想起了位於西環士美菲路的L'attitude,室內的天花裝上一大個又一大個的浮雲,光猛的燈光充撐之下,令再黑再暗的天空都變得有活力、有能量。除此以外,室內還擺放了一隻巨型的店舖專屬熊公仔Figure,牆上亦貼有兩熊兩兔的卡通圖案,一度令人誤以為是Line的翻版( 請不要打我=[ )餐牌設計得相當精美,分不頭盤、沙律、湯、主菜、湯鍋、意大利麵、薄餅、漢堡、滋味小食、小食和甜品。不過餐廳以棉花糖飲品或甜品為主要賣點,當中亦有不少特色飲品,分有奶昔、軟雪糕、茶、咖啡、冷壓果汁、朱古力、梳打和樽裝飲品。黑松露薯條 ($78)粗身的薯條大大條,有誰會不喜愛呢?雖然薯條未能炸得黃金外脆,色澤炸得有點老身,但薯蓉綿綿密密的質感,表面灑滿點點黝黑的松露,未吃已嗅到濃烈的菇香,入口更加不得之了,非常吸引。最特別是薯條仲配搭多款醬汁,分別是茄汁、蛋黃醬和黑松露沙律醬,十分慷慨,總之你想點邊個就邊個。明太子炸軟

明太子炸軟殼蟹忌廉意大利麵 ($138)
份量比預期中多,鮮豔的橙黃云云放上一隻完整的炸軟殼蟹的全身,是這一碟意粉的賣點。
炸軟殼蟹,肉身不算肥美,經過油泡的洗禮,上碟時仍能保持一份較脆的質感,外脆內軟,也有淡淡的鮮甜味。不過就要和時間競賽,因該軟殼蟹很快變腍而油份滲出,令口感很油。
意粉質感煙韌彈牙,掛滿醬汁和粒粒的明太子,入口creamy且味道甜中帶鹹,很好吃。不過由於忌廉汁比例不多,令麵條變得很快乾身,如果忌廉汁再多返一點相信更加易入口和更美味。
水牛城煙肉火腿薄餅 ($118)
脆薄得像紙一般的薄餅,可以為眼闊肚窄的女生保留一點空間品嚐其他美食。薄批邊位烘至泛焦香脆,切成八小分,每份表面平均地舖上煙肉、火腿、茄醬、酸辣醬和半溶芝士。
雖然餐牌上未有標明辣度,但以水牛城醬汁入撰的薄餅,先甜而後有辣勁的喚發,幸好有煙肉和火腿的咸香平衡互補,最後令咸、甜、辣、鮮,在味蕾中縱橫交錯,令人的味覺帶點混亂。但幸好有精明的雜莓作點綴,不單令賣相更加美觀,而且在吃完之後又有生果的清新酸甜平衡,清潔口腔,重啟味蕾的蘇醒。
Strawberry milkshake ($46)
由即日起至5月31日,凡惠顧鮮草莓奶昔、玫瑰美式咖啡和玫瑰朱古力,即可獲得Fresh邀請卡一張,㩦同Fresh邀請卡親臨Fresh專櫃即可獲贈玫瑰深層保濕體驗套裝一套,及可網上登記預約"10分鐘花漾玫瑰柔膚服務"。
像雲一樣可愛又肥嘟嘟的棉花糖,表面灑上數瓣玫瑰花,散發獨特而迷人粉紅的嬌美。一入口棉花糖便很快溶化得消聲匿跡,留下甜絲絲的餘韻,很趣緻。奶昔質地細膩柔滑,與沙冰打磨得細碎順口,細滑得完全沒有阻礙口感,喝下去爽決冰涼,消暑一流。
牛奶朱古力扭紋雪糕 ($42)
雪糕質地細軟滑溜,朱古力味香甜濃郁,卻又不會搶去牛奶的味道,兩者互相配合,中間夾雜著不少瑪利餅碎,帶來多一點脆口的口感。面頭插住的兩根朱古力餅,偏硬身而朱古力又很難在口融化,不吃也罷。但整體而言,雪糕的溶化程度比想像中慢,質地豐厚實淨,似乎是雪糕本身的空氣含量較低而減慢了雪糕融化速度。
小妹雖然沒有一棵少女的心,對卡通得意的擺設沒有太大的心動和興趣,但反而較為欣賞員工的勤奮和和善的心。例如員工寧願企起度用手托住可以擺上枱面的食物,等隔離枱的一班女生幫食物影完相後才一一端上桌,都沒有特意作出舉動阻礙客人拍照的心情,實在難得。

L'attitude (西環)
西環堅尼地城卑路乍街68號Imperial Kennedy地下2號鋪
2017-04-24
2017-05-08 106 瀏覽
大概香港有三份二女人都喜歡可愛又靚既野,而三份三既女性一定都會鐘情於好食既食物。咁岩西環堅尼地城呢頭有集合上以幾個條件既餐廳,我點可以唔介紹?一入黎已經送上一杯溫水。員工態度都非常親切。杯既外形唔講啦,再加埋雲石既table同精緻既menu,你話你女朋友唔影相我真係唔信。睇到menu入面d甜品係咪好想食先? 唔係你食先,係你部相機食先呀!不過點都要食左正餐先。自己都幾鐘意食意粉。特別係呢個番茄類。呢個seafood tomato pasta我一定要比五粒星。睇圖已經知道我唔講大話,係有幾重料幾重海鮮唔係呃你架!再黎重口味之選,小食拼盤都只係賣緊$88。入面有薯條,雞翼,軟殻蟹。你話夠皮唔夠皮呢?三種小食,三種juice。點一點,確實另"吃"不同!最愛最愛當然係軟殻蟹,因為真係好軟,軟到好似食緊軟飯既男人一樣。但佢外皮又竟然係香口同脆架。用軟殻蟹黎形容軟飯王真係一流。外表金黃又Crispy,扮到有型有款咁吸引你,但你食真D,原來佢入面係軟架軟到好似要溶咁款。一個字,正!俗語都有話飲飲食食,食野點可以唔飲下野呢?呢杯blue sky lemonade 你以為佢又係要黎影下相呃LIKE? 咁
一入黎已經送上一杯溫水。員工態度都非常親切。
不過點都要食左正餐先。
seafood tomato pasta
睇圖已經知道我唔講大話,係有幾重料幾重海鮮唔係呃你架!
小食拼盤
你話夠皮唔夠皮呢?
小食拼盤(薯條,雞翼,軟殻蟹)
三種小食,三種juice。點一點,確實另"吃"不同!
但佢外皮又竟然係香口同脆架。用軟殻蟹黎形容軟飯王真係一流。
一個字,正!

俗語都有話飲飲食食,食野點可以唔飲下野呢?
blue sky lemonade

咁你就大錯特錯。佢味道淡淡地,好清,一D都唔會有死甜既感覺。
食完D炸野飲返淡,就岩岩好。
個樣又夠大牌,你女朋友實會捉住你影多幾張sweet相。
Panda Attack - 熊貓棉花糖軟雪糕

最後要打醒十二分精神。因為今日既主角黎啦。佢就係我地既 熊貓棉花糖軟雪糕先生。

絕對要比個年度最可愛大獎佢啦。
食得又睇得,你女朋友有無咁正先?

食飽啦望下上面D雲..... 好治癒架。
2017-04-19
小食拼盤
小食拼盤(薯條,雞翼,軟殻蟹)
blue sky lemonade
Panda Attack - 熊貓棉花糖軟雪糕
Texas BBQ beef burger 德州燒烤牛肉漢堡 ($128)Indulgent BBQ Beef burger! Really impressed with the seasonings with palatable bites with cheese and beef! Will definitely come back for more! Unforgettable taste of burger! Fresh Seafood avocado tartar 海膽蟹肉牛油梨芒果他他 (98) Presented so nicely! Generous portion of avocado and urchin landed beautifully on top! The crab meat also complemented enticingly well in the plate of appetiser! Refreshing and delectable start! Mentaiko pasta with sea urchin 明太子義大利麵配海膽 ($158)

明太子義大利麵配海膽

The mentaiko(明太子) sauce was on spot! So indulgent that I gobbled up the plate in seconds! The pasta was also texture-wise. Lusciously inviting pasta with enticing sea urchin! Exquisitely executed plate!

Hot air balloon 夢幻熱氣球 ($50)
夢幻熱氣球

Cotton candy and Pink-lovers you should definitely check this out! It's not only good to look at but pleasant to eat! Vanilla and chocolate Icecream was freshly squeezed and were flavour-wise!
夢幻熱氣球
2017-05-06 83 瀏覽
L’ attitude裝潢走可愛卡通風格,小熊、小兔非常韓系,甜品則非常夢幻,小朋友一定非常喜歡。店鋪不大,但完全沒有局促的感覺,檯與檯之間有適當距離,樓底較高,令人舒服自在。很多人認為L’ attitude的甜品、海膽蟹膏帶子拌飯非常出色,所以忽略了其他食物,今次到店目的,當然是吃吃吃L’ attitude menus 多次出現的明太子食物啦!首先出場的是「小食拼盤(薯條、雞翼、軟殼蟹)」,份量可真不少呢,非常足料,喜好炸炸炸的即時心心眼。薯條:請細心看看,薯條有直條、波浪紋(較粗),非常細緻貼心呢!而且熱辣辣,又沒有多餘的油份,香脆可口。如果加上粗薯條,就更好了。雞翼:貌似水牛城雞翼,入口酸酸甜甜,後帶微辣,令人想一吃再吃。醬料不會太辣,最適合我這種「想吃辣又怕太辣」的人。軟殼蟹:完完整整的軟殼蟹,外粉厚薄適中,微脆,內裡軟熟有肉汁,絕不會「炸過龍」乾硬,加上貼心的檸檬,吃起來更清新,而且不會像港式日餐的軟殼蟹「甩皮甩骨」。三款醬料:牛油果醬聞起來清新,吃下去帶點紮實的奶油感,沒有很人工的調味,非常平衡;他他醬酸酸忌廉味,像魚柳飽那種醬,非常醒胃,令人一吃再吃;蕃茄醬普普通通。終於

終於到了今天的主角之一「明太子雜菌薄餅」,我一直喜歡菜式「純正」一點(不知道這個形容是否貼切),能突出食物的「旨味」當然更佳啦!最怕把幾款非常貴價、美味、熱門的食材堆砌在一起,那就失去了「旨味」
。明太子雜菌薄餅用的是明太子醬,一般餐廳少見,濃香厚稠加上菌類的菇類特有香氣,兩者非常配合。薄餅薄身,芝士不少,口感平衡,不會太重負擔,讚

「明太子炸軟殼蟹忌廉汁意大利粉」明太子與忌廉混在一起,少了辛辣咸香,多了稠密圓潤的感覺,個性沒那麼鮮明,但更能好好地跟「意粉」配搭,非常日式的西餐菜式

「Sangria cocktail」紅酒加生果,不會像飲糖水或果汁,酸度、甜度調較得宜,適合佐餐,果肉亦多,伴上少許肉桂粉,味道清新,如席上朋友都會小酌,可點一jar分享

最後,不得不讚的是服務,年輕的侍應時常保持笑容,男侍應態度殷切得令人猶如置身日本,那怕只是不經意對上眼,都即時報以微笑
。不得不提的是,其中一位女侍應,見旁邊的小孩抱著小兔,然後再給他一隻小熊,那小孩一定很開心呢
2017-05-05 51 瀏覽
290417(sat)星期六邊個入去L'attitude試下羽衣甘藍超級蔬菜係我近期至愛呢個番茄甘藍湯非常足料蕃茄味濃郁黎呢到重點食甜品所以我只點左一個湯同埋凱撒沙律、凱撒沙律當然好難有驚喜😆老公點解點了一個鵝肝牛肉漢堡包、很喜歡個包嘅質感,但牛肉麻麻哋老公都是偏愛時薪漢堡多啲☺️我個主菜出場啦!熊貓棉花糖扭紋軟雪糕太可愛了熊貓個樣係用黑朱古力製造、沒什麼味道但係個紐紋雪糕真係好滑😋😋😋------------------------------030517(wed)唔夠一星期再來光顧今次帶埋阿囡可惜個湯有相睇點解希咗咁多嘅?👇🏻老公點咗carbonara 、整體賣相OK、味道冇特別可惜食完太膩kale and ham pizza 自己要求加菠蘿最鍾意個披底夠薄夠脆, 好多芝士食咗三塊感覺到幾流今次點了一個櫻花樹下個心太軟都好食阿囡見到超開心一客甜品足夠三個大人分享總結:價錢合理必試甜品、菜式有很多選擇👍🏻👍🏻
290417(sat)
星期六邊個入去L'attitude試下
羽衣甘藍超級蔬菜係我近期至愛
呢個番茄甘藍湯非常足料蕃茄味濃郁
我個主菜出場啦!熊貓棉花糖扭紋軟雪糕
太可愛了

熊貓個樣係用黑朱古力製造、沒什麼味道
但係個紐紋雪糕真係好滑😋😋😋
030517(wed)
唔夠一星期再來光顧今次帶埋阿囡
可惜個湯有相睇點解希咗咁多嘅?👇🏻
kale and ham pizza 自己要求加菠蘿
最鍾意個披底夠薄夠脆, 好多芝士食咗三塊感覺到幾流
今次點了一個櫻花樹下
個心太軟都好食
阿囡見到超開心
一客甜品足夠三個大人分享

總結:價錢合理必試甜品、菜式有很多選擇👍🏻👍🏻
2017-04-29
今日約左朋友去Instagram Pier影相📷,可惜天公不造美🙁,天陰陰咁,所以影左1陣就去左搵野食lu🙈...Cafe走可愛風,1入到去就見到個大型既熊仔🐻擺設,凳上仲有兔仔🐰公仔添!天花板仲掛住幾朵雲☁️既掛飾,好似好軟綿綿咁啊😚!凱撒沙律配煙三文魚($88):由於今日既午餐食得比較heavy😶,tea time都系食個salad🥗好喇~估吾到個salad份量都幾多😮,細食既朋友應該會食吾哂... 頂部有烤過既煙肉🥓,質感比較乾同埋偏硬,口感有d似豬肉🐷乾。至於沙律菜就好新鮮✨,青綠色好吸引💚!裡面仲有細細粒既蒜蓉包🥖,香脆💥可口。沙律醬好香芝士🧀味,而且份量都足夠👏🏻,整體吾會太乾~不過小妹就略嫌佢鹹左d😗,如果淡返少少perfect💯喇!Strawberry Milkshake($46):呢個奶昔賣相相當吸引😍,淡淡既粉紅色令成件事更加夢幻💕~上層既棉花糖會慢慢融化然後滴落黎💧,型態幾靚~中間仲有層雲呢拿雪糕🍦,都幾甜下🍬。奶昔味道吾錯👌🏻,好香滑,亦冇雪糕咁甜👍🏻。唯一可惜既系杯飲品有碎冰粒❄️,有時會塞住枝飲管🙊...
Strawberry Milkshake
Strawberry Milkshake
下午茶
2017-05-04 82 瀏覽
位於西環的 L'attitude,是一間公仔主題餐廳。今天和媽媽來到吃晚餐,最近心情不太好,總要吃一些甜品開心一下明太子炸軟殼蟹忌廉汁意大利麵$138至從吃過一次明太子後,深深愛上明太子。未來餐廳前,已經決定要吃這個意粉。炸軟殼蟹炸得香脆,肉嫩多汁,足味惹味,很好吃呢。明太子份量很多,每條意粉掛上不少明太子,正正子哦。明太子雜菌薄餠$128實在很喜歡明太子,兩個主菜勻選明太子菜式。Pizza是薄身餅底,邊脆內軟,放上芝士,蘑菇和明太子醬,咸咸辣辣,味道不俗哦。熊貓軟雪糕$46可愛的小熊貓棉花糖雪糕,是這間餐廳的招牌。白色軟綿綿的綿花糖上,放上黑朱古力作為眼鼻裝飾,好可愛呢。綿花糖下是雲尼拉雪糕,更有Oreo碎,非常大一杯,吃完滿足哦。
位於西環的 L'attitude,是一間公仔主題餐廳。

明太子炸軟殼蟹忌廉汁意大利麵$138

炸軟殼蟹炸得香脆,肉嫩多汁,足味惹味,很好吃呢。
明太子份量很多,每條意粉掛上不少明太子,正正子哦。

明太子雜菌薄餠$128

熊貓軟雪糕$46

可愛的小熊貓棉花糖雪糕,是這間餐廳的招牌。
白色軟綿綿的綿花糖上,放上黑朱古力作為眼鼻裝飾,好可愛呢。