2016-09-27 233 瀏覽
係尖東翻工既我周不時放工會約 friend 係尖沙咀食飯,個日有朋友遲到於是同同事入左去呢間新開既 cafe 坐坐。其實一開始係俾門口既公仔吸引既,以為呢間係d 新主題cafe,原來係間雪糕店,不過裡面都有賣咖啡,所以我點左個 caramel macchiato ($42)。加 $8 有棉花糖!個賣相真係幾靚 😍 即刻影張相先。跟住就將咖啡倒入去棉花糖個杯度,d 棉花糖會慢慢溶,咖啡就唔洗落糖啦,真係幾有心思,建議去飲咖啡既都可以加個棉花糖。咖啡味道不錯,加埋棉花糖甜度剛好,而且環境好舒服,放工係度嘆杯咖啡係唔錯既選擇,有機會會再黎試試佢d 棉花糖雪糕!

2016-09-27
  • caramel macchiato
2016-09-26 191 瀏覽
来香港第一件事先到这里吃冰淇淋,终于等到你了,我的乌云冰淇淋,棉花糖和冰淇淋混在一起很好吃,看的好像一个艺术品,有点不舍得把它,吃下去的感觉。下次还会再来!哦,老板是美女非常好。
2016-09-22
3 分鐘 (堂食)
下午茶
2016-09-26 173 瀏覽
今天終於食到一直想食好耐的雪糕啦點了一個藍柑奶昔.....還以為純奶昔估唔到仲有雪糕,有點驚喜喔!而且棉花糖上有一層我最愛的草莓粉酸酸甜甜實在太正啦!!!!食到想食的雪糕心情大好,都算完了一個雪糕夢,給個好評!下次要試試提拉米蘇口味....今日見隔離檯食真的好吸引........
今天終於食到一直想食好耐的雪糕啦
點了一個藍柑奶昔
.....
...
藍柑奶昔
2016-09-25
藍柑奶昔
2016-09-25 202 瀏覽
之前見到雜誌介紹呢間韓式棉花糖軟雪糕店,早幾日係尖沙咀經過,一向不好甜食既我同朋友發現原來呢度係有咖啡同朱古力既,門口staff 介紹話新假期都有推薦佢地既 tiramisu 雪糕,之後就走左入去同朋友各order 左一個原味 tiramisu 同一個綠茶 tiramisu。食落去真係有驚喜!espresso 味道好濃,夾埋d 芝士同餅碎真係好似食緊 tiramisu 咁,本身佢地雪糕既牛奶味都好香濃,成個口感滑得黎又好有層次! 至於朋友個綠茶 tiramisu,佢本身係綠茶控所以追問店員d 綠茶粉係邊度入,店員解釋話原來綠茶粉係突登由韓國入貨既。總括來講,呢間雪糕店真係唔係一間雪糕店咁簡單,入到黎有一種好 warm 既感覺,d店員好比心機同埋細心,同我地有傾有笑,依家真係好少見啦,抵讚!

每日忙碌過活,不知不覺人嘅生活步伐愈來愈快...不知不覺咖啡變得唔係用黎享受,只係用作提神嘅工具🙄。偏偏呢個時候,出現左一間Cafe,提醒我地「係時候要休息下啦!」😌。相信平日忙碌慣的人會係呢度得到一種解放吧!Cafe無時間限制,可以坐係Cafe靜靜同朋友飲杯咖啡,傾幾耐計都無問題👭。加上呢度嘅咖啡口感順口,味道都十分香濃,整個享受生活嘅意境都出黎了😋!唯一可惜的是Cafe地點係人來人往嘅尖沙咀,有時望到外面,眼見人來人往嘅人,心裏面不禁都有一種緊張感,可能知道一出呢個門口,又會變回「趕時間」嘅人吧!🤔

Coffee  Latte

2016-09-20
Coffee  Latte
2016-09-24 131 瀏覽
近期tiramisu雪糕很流行,今日經過尖沙咀,我都要潮聖。店內不少顧客都點了一個烏雲雪糕,但是我們不喜歡棉花糖,所以最後選擇了tiramisu雪糕和朱古力雪糕。tiramisu 雪糕賣相很吸引,而且用雙層玻璃杯盛載,不會有倒汗水問題出現。雪糕軟滑得很,中間夾雜充滿咖啡酒味的餅乾碎,跟雪糕一起吃,非常好味。最初覺得杯子很小,但吃下去,發現不是想像中那麼小,飽得很。朱古力雪糕,很香濃幼滑,加上甜度適中,也是必吃的。另外有一支朱古力醬膠管插在雪糕旁邊,但很難唧,所以作用不大。另一贊美的是店員服務很好,會主動跟顧客談笑,感覺很親切。
近期tiramisu雪糕很流行,今日經過尖沙咀,我都要潮聖

。最初覺得杯子很小,但吃下去,發現不是想像中那麼小,飽得很
朱古力雪糕,很香濃幼滑,加上甜度適中,也是必吃的
另一贊美的是店員服務很好,會主動跟顧客談笑,感覺很親切
2016-09-24
2016-09-24 2283 瀏覽
近來對甜品迷失了方向,意慾由高處跌落到地上,爬得很慢很慢、直至無意間看上這店子的「烏雲」想起早年韓遊,的起心肝拿起身邊手袋往回憶身上跑,偶爾想起你總带給自己絲絲記憶,即使偶爾這份衝動已給了一份無比動力。。。往店子推門耳朶沒有傳來太吵韓國帥歌,音樂來得輕鬆、隱隱女兒家氣息滲在店中角落由於中午可能沒有人像我一般甜品當午餐,此刻店子就由我包場多麼幸福哦~~選擇不算太多但總有令人吸著的食物,用棉花糖製作可謂一大賣點沒有挑上韓國remicone「烏雲」狀棉花糖卻愛上女生們喜歡靚靚粉紅、夢幻熱氣球HK$48.搓成大大圓型加上三支百力滋扮成升氣球外型很有趣,下層面便是奶味雪糕加上點點士多啤梨漿作提味其實創意跟想像力純屬個人化,你又會否看似一頂大大粉紅帽?棉花糖碌成不太規則圓形,每個出來都不劃一、所以視覺上也不一樣,結合上沙糖的棉花糖用手一絲一絲來吃,童年回憶刹那湧現腦內~~滑流流軟雪糕質感有點兒「瀉身」,幸好只屬面層、不過就略嫌士多啤梨漿較輕手,如果能鬆手多啲啲,食到底層應該不會太過單謂~~透過店內鏡子倒模出自己不經意的笑容,追逐著往年韓遊遊記靠近多點點,等候著下一個韓遊。
近來對甜品迷失了方向,意慾由高處跌落到地上,爬得很慢很慢、

選擇不算太多但總有令人吸著的食物,用棉花糖製作可謂一大賣點

其實創意跟想像力純屬個人化,你又會否看似一頂大大粉紅帽?

如果能鬆手多啲啲,食到底層應該不會太過單謂~~
透過店內鏡子倒模出自己不經意的笑容,追逐著往年韓遊遊記

靠近多點點,等候著下一個韓遊。
2016-09-16 269 瀏覽
今日食完lunch路經呢間甜品店,見到款式fancy 又有位就試試😁裡面環境乾淨,坐得好舒服😌😌店長好nice,詳細介紹特色甜品同咖啡,我地選左兩款招牌甜品-烏雲雪糕如粉紅熱氣球雪糕🍦烏雲雪糕:灰色綿花糖係mint flavour, 好特別,雪糕面仲有爆炸糖,應該係想營造行雷feel, 好有gimmick 👍🏻👍🏻👍🏻熱氣球雪糕:綿花糖係莓咪,好fancy ,女仔實鐘意😊咖啡拉花幾靚,味道不錯。希望遲d 有多d 款色既雲同咖啡😊

裡面環境乾淨,坐得好舒服😌😌

熱氣球雪糕:綿花糖係莓咪,好fancy ,女仔實鐘意😊

咖啡拉花幾靚,味道不錯。

希望遲d 有多d 款色既雲同咖啡😊
2016-09-16
下午茶
2016-09-15 247 瀏覽
自從在韓國回來,一直很懷念Tiramisu雪糕,好想搵基會再食。經過這小店,被他的裝修吸引,原來還有Tiramisu雪糕。雪糕奶味很重,可見店家真材實料用奶制作,吃到一份人情味店家有多幅油畫,好靚啊。另外,值得一讚是店員很有心,會給我們濕紙巾,又給我印花卡,一定會再來這店。咖啡豆由sensory zero提供,用料上盛,有心之處香港從未見過,精品咖啡頂級,在尖沙咀地區返工既我,係依度飲到最好既精品咖啡!
店家有多幅油畫,好靚啊。

2016-09-14
2 分鐘 (堂食)
  • Tiramisu
  • 鮮奶咖啡
2016-09-13 262 瀏覽
又試新野 , 金馬倫道新韓式雪糕店L'attitude , 好多出品都好上鏡,完全乎合依家相機食先既要求, 好似我呢杯烏雲軟雪糕, 係咁係 Instagram 見到, 今次weekday 無咩人,可以唔使排隊黎試下。味道係特別既, 點睇你都唔會估到佢舊☁️係薄荷味,下面係爆炸糖同牛奶雪糕, 講真,牛奶雪糕真係同m 記差唔多,但多左爆炸糖口味豐富左既。。。整體味道我俾6.5/10,會再黎影相囉。

。。。整體味道我俾6.5/10,會再黎影相囉。
烏雲軟雪糕
2016-09-13
$46 (宵夜)
烏雲軟雪糕
位置很方便,很易容易找店家,店家有2 位比卡超服式的MODEL在招呼,真係紅都面埋。講回正題,這次點了抺茶的TIRAMISU,味道及賣相一流,最埋相機先食的我。聽介紹的女孩說,這是用了韓國的抺茶粉,味道濃,牛奶是韓國的配方,香滑,有奶的飽和感,但又不會有很HEAVY 既感覺,完全是完美的配合。店員會主動與客人交談,了解了整個店的主題,是以美食的平台,遲下仲會推出其他的輕食,真是十分期待。是次消費46 元,一杯雪糕,但仲想試其他雪糕啊!會再來食雪糕。

是次消費46 元,一杯雪糕,但仲想試其他雪糕啊!

會再來食雪糕。
抺茶TIRAMISU
比卡超MODEL
題外話/補充資料: 走既時候見到有JUICE ,店員親切咁比我飲左一小杯,嘩金奇異果既COLD PRESSED JUICE,好正丫喂,個樽仲可以帶走。 因為要睇戲,都係下次先再買黎飲。
2016-09-12
慶祝紀念
紀念日
用餐優惠
優惠券
抺茶TIRAMISU
  • 金奇異果冷壓果汁
2016-09-12 162 瀏覽
The place was well decorated, a nice spot for relaxing with friends or lovers It's my first time trying the famous Korean Ice cream. Very impressive!! I'm totally fall in love with the lovely look of each ice cream and drinks:Food taste was light weight, very delicious. We ordered 'Hot Air Ballon' and 'Thunder bomb', we took numbers of photos before we eat lol, love it!!! For drinks, we ordered coffee and blue sky lemonade, excellent looks and yummy taste surprised!!

2016-09-12 126 瀏覽
朋友同我講尖沙咀開左間幾特別既cottoncandy ice-cream想試下,加上大雨過後既天氣總係特別熱,所以我地自自然然想食下雪糕降下溫。烏卒卒既烏雲軟雪糕 (thunder bomb) 尤如狂風雷雨集結既大黑雲,本身估棉花糖咁灰,會唔會係黑芝麻味,一食之下原來係薄荷味,味道新穎,朋友都覺得幾特別。雪糕有兩種可以揀牛奶或朱古力牛奶扭紐,一次過想食哂2種口味當然要揀後者。朱古力味香濃,不致於太甜,口感絲滑,而且唔快溶,整體味道好夾。雪糕連棉花糖食既時候,棉花糖有少少變左爆炸糖刺激下味蕾,哈哈。大雨過後,可以坐住熱氣球睇彩虹當然最好,睇唔到都可以食番個(Hot air balloon) 夢幻熱氣球,令心情為之愉快。粉紅色絕對係女生最愛既夢幻顏色,軟綿綿既棉花糖入口即溶,棉花糖下朱古力雪糕尤如雲上飽覽既高山,美輪美奐。呢度仲有健康既果汁賣,呢枝係羽衣甘藍蜜糖檸檬,味道清新健康。

2016-09-12 185 瀏覽
係Facebook post 見到尖沙咀開左新雪糕店,對於無甜不歡既我,今日要黎朝聖一番!1. 食物點左個招牌烏雲雪糕,好大個灰色棉花糖放在牛奶雪糕上,與韓國的烏雲雪糕一模一樣。棉花糖加入墨汁後染成灰色,再製成烏雲形狀,最驚喜係中間有一小撮爆炸糖,好做到。其實個menu 仲有十多款雪糕,咖啡,果汁,選擇算多。2. 環境/地點這小店格局幾好,坐得幾舒服,有一面牆掛滿了雪粒抽象畫,有藝術感。地鐵站行5分鐘內到。3. 服務店員仔細解釋menu 內的產品(可能因為係非繁忙時間),佢地會俾濕低紙巾你,方便你食完棉花糖抹手,食完之後冇即刻收野趕我走,服務還可以。

1. 食物

其實個menu 仲有十多款雪糕,咖啡,果汁,選擇算多。

2. 環境/地點

地鐵站行5分鐘內到。

3. 服務

• 烏雲雪糕
2016-09-11 117 瀏覽
最出名既烏雲棉花糖雪糕,好特別,大家可以黎試下,棉花糖係薄荷味幾清新,雪糕有兩種選擇,一種牛奶,一種朱古力牛奶味 ,間舖既裝修好新,sofa好軟好舒服:,但係d野出得好慢,明明我黎先,但係出野野係出俾之後入黎既人物😠😠😠
最出名既烏雲棉花糖雪糕,好特別,大家可以黎試下
2016-09-11
15 分鐘 (堂食)