L'AMOUR

2022-09-21 71 瀏覽
新鮮即開生蠔海水味十分濃郁,個人偏好加檸檬汁調味,大隻得黎又嫩滑,sur一啖正呀,海膽多士鋪滿超級豐富軟綿綿既加拿大海膽,種鮮甜味湧入個口,十分之creamy,多士烘得香脆,之後我哋再叫左個魚子醬,我第一次食魚子醬原來咁好味架!鹹鹹地又有少少橙色魚子既酸味,互相中和,夾餅食簡直係完美呀,唔怪之得啲人話魚子醬係人間美食真係唔誇張😋😋佢哋個法式招牌龍蝦湯都真心高質,龍蝦令到個湯非常甜,仲有忌廉同帶子肉做配料,提升湯底甜味,好有滿足感,朋友叫咗個威靈頓牛柳五成熟,酥皮鬆化,搭配Juice牛柳,mix埋少少薯蓉一齊食就啱啱好,我就叫咗個豬鞍,哇呢個真係不得了,粉嫩顏色,夠moist而且十分易咬,肉質完全唔嚡口,超正😋😋飲品大力推介rose同 sexy on the tree, 前者係荔枝味,後者係蘋果味,中意甜既朋友仔可以試試👍
  • 魚子醬多士
  • Rose
  • 威靈頓牛柳
  • Sexy on Tree
  • 烤加拿大海膽多士
2022-09-20 48 瀏覽
今日朋友帶咗去大埔食嘢,餐廳無論裝修同環境都比到我好舒適好浪漫嘅感覺,食物質素仲要好高,所以好值得推介一下。L’AMOUR 西餐廳,地址係大埔太和路15號太和中心地下38號舖。餐廳裝修得非常有格調,燈光偏暗,氣氛好浪漫,最適合拍拖嘅情侶一齊嚟。 加拿大海膽多士 1碟 3件,海膽份量好多,賣相真係好吸引,有蔥花同金箔點綴,非常吸晴,多士亦都烤到好香脆,海膽入口軟綿正正同香脆嘅多士相返,非常之有口感。海膽味道鮮甜入口香滑,整體配合得啱啱好。真係好好食。北海道帶子黑松露薏米飯,飯身口感煙煙韌韌,吸收左黑松露同帶子嘅鮮甜同特有嘅香味,每一啖飯都係一個享受,帶子同黑松露嘅味道配搭得啱啱好,無論口感味道層次都非常豐富,最欣賞就係粒帶子,火候控制得剛剛好,完全將帶子嘅鮮味提升出。威靈頓牛柳,牛柳做法非常特別,用一層酥皮包住,外面酥皮好香脆,入邊嘅牛柳完全保留到肉汁,入口牛肉味好香濃,呢個做法完全將牛肉嘅鮮味鎖住,口感同味道都非常好。焦糖法式燉鵝肝,外面一層香脆嘅焦糖,入邊全部都係香滑軟綿嘅鵝肝,味道甘香,入口即溶,香甜中帶點甘香味道真係好特別。伴碟一朵玫瑰花,睇到已經覺得好滿足。最後飲番杯玫瑰香味嘅
最後飲番杯玫瑰香味嘅Rose ,淡淡的酒香。
每一道菜都覺得好好食,真係好滿足。
2022-09-20 59 瀏覽
又到左我地既週年紀念 搵間靚靚餐廳Fine Dining 是必須的!呢間法國菜餐廳名字叫 L'amour 是 "Love"的意思 大大盞水晶吊燈 紅色裝修格調 充滿左氛圍!店員服務好Nice, 推介我地食"季節限定"晚餐 另加Starter & Main course , 試多D吾同款式! ⭐Mocktail: Sexy on tree & Pink Lady ⭐鯛魚刺身 - 嫣紅通透 味道清新帶有絲絲清甜⭐蟹餅 - 勁多蟹肉壓縮而成 好似食左成隻蟹甘! 外層炸得酥脆蟹肉鮮甜!⭐忌廉南瓜湯 -  味道濃郁 湯好幼滑糊度岩岩好⭐金箔蟹子黑松露多士 - 好華麗! 滿滿黑松露好有幸福感   ⭐法式鵝肝撻 - 獨特既鵝肝味道香氣撲鼻! 酥皮層次分明鬆脆不油膩 好正!⭐法國傳統鵝肝牛柳 - 牛柳好厚身 牛味突出非常軟嫩 配埋鵝肝一同擺入口 好夾好襯相得益彰!⭐慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果 厚切得黎又爽又林 仲好多汁! 配埋焦糖蘋果蓉酸酸地好開胃! ⭐呢個朱古力蛋糕真係不得之了! 為今晚的晚餐劃上完美句號😍總結: 整晚都好Enjoy 食物質素好高 另外非常欣賞大廚既擺盤設計 碟碟都十分精美誘人!

大大盞水晶吊燈 紅色裝修格調 充滿左

2022-09-19
慶祝紀念
紀念日
2022-09-20 48 瀏覽
今日同媽媽👩食餐好少少啦。我同佢都好怕出遠門。而大埔咁岩就有間舒適嘅法國菜🇫🇷餐廳🍴。今日一於帶媽媽嚟試下。時令生蠔🦪$288 6pcs,生蠔肉質結實清爽,味道濃郁鮮甜,海水味較重,食得出好新鮮。烤加拿大🇨🇦海膽多士🍞$198 3pcs,海膽食落感奶滑而又濃郁,入口即溶嘅感覺,味道相當鮮甜,配上爽脆多士,一軟一硬。配合得岩岩好。威靈頓牛柳🐮🐮$398,金黃色酥皮,口感酥脆。 內裏牛柳🥩可以自選熟成度。牛柳嘅肉香配上酥皮嘅酥脆,濃香惹味。蒜片辣椒蟹肉扁意粉🍝$178,蟹肉為鮮拆蟹肉,配上蒜片同辣椒🌶️。辣度恰到好處。唔太食辣嘅媽媽都接受到。蒜香🧄味亦濃。美女與野獸$138,上菜時會用個玻璃瓶罩住朵玫瑰🌹,一打開玻璃瓶就煙霧瀰漫,相當有心思。碟上嘅畫左朵好精緻嘅玫瑰花🌹。而玫瑰花🌹係豆沙蓉制成。食落好有驚喜。Pink lady 🍸🍸$118,呢杯Mocktail係我點。充滿花香味道,好清新。好好飲。Sexy on tree🍸🍸 $98,呢杯就係媽媽點嘅。味道有少少似唔會太甜嘅啫喱味道。飲落好順口。餐廳🍴其實裝修得充滿格調。雖然價錢唔算親民。但間唔中嚟享受一下美食同環境都係一個唔錯嘅地方。

趁住生日黎到呢間位於太和由前中環名酒店行政總廚主理😎既法國餐廳慶祝🥰大門外有LM兩字大門😊一打開已經被中間一盞大水晶燈及Open Bar吸引了😍呢度除左散點外🙌還有幾個由主廚設計既法國菜套餐😍精緻既擺盤令視覺先帶來享受😍打夠卡再細細品嘗😋🔸小食🔸烤加拿大海膽多士三件加拿大海膽多士都鋪上矜貴金箔🤩即叫即焗多士咬落超香脆😍而海膽亦超鮮甜👍回味無窮😎炸蕃薯條一向鐘意蕃薯條🍠多過薯條😁熱辣辣上枱😆切得夠薄炸得好松脆可口🤤食到停唔到口😊🔸薏米飯🔸忌廉海鮮海膽薏米飯 真心推介大家一嘗呢個好驚喜既薏米飯🍚估唔到以薏米代替白飯系咁好食🤩薏米生熟程度啱啱好😍而成個薏米飯系充滿住海膽與海鮮既精華😍好甘甜既海膽加上飽滿既薏米飯粒系索盡哂海鮮所有既精華非常濃郁😋個鮮味真系不得了🤤🔸主菜🔸慢煮西班牙黑毛豬安🐖焦糖蘋果🍎 超級厚切帶骨黑毛豬豬鞍🐷豬鞍經過慢煮不但保持到肉質好軟淋而且仲好有口感😍切開夾住薄薄焦糖蘋果一齊食可以中和返豬肉既油膩感😉感覺好清新😋🔸甜品🔸焦糖蘋果🍎配雪糕🍨蘋果上的薄薄焦糖燒到小脆口😋曲奇雲尼拿雪糕微甜味道😍加上餐廳預備了寫HBD系碟又會系另一驚喜位🥰🔸飲品🔸Santa Carolina P

🔸小食🔸

慢煮西班牙黑毛豬安🐖焦糖蘋果🍎

🔸甜品🔸
焦糖蘋果🍎配雪糕🍨

🔸飲品🔸
Santa Carolina Premio White Wine 🥂
食法國菜喜歡配白酒☺️飲落帶石榴味Fruity口感無論食海鮮或肉類都好夾👍唔錯🥳

Vodka lims soda 🍸
酸味濃郁🍋加上杯邊海鹽☺️飲落好開胃清新😎
1K
一般比較出名嘅私房菜都係設於商業區/遊客區,如中上環、銅鑼灣或尖沙咀等等,今次介紹呢間L'maour卻在大埔區 (精確少少係近太和火車站),Set Dinner人均$688元起 (當然散叫唔食咁多嘅話大概$400/人),去之前我都唔肯定值唔值,但去完之後我可以Proudly Say係值得嘅......餐廳樓底極高,所以雖然舖面唔大,但都有空間感,中央有盞超大嘅水晶吊燈,確係幾吸引眼球。Puppy Love ($138): 本身怕甜唔太鍾意飲Cocktail,但由於呢杯酒嘅賣相幾靚,所以點左杯黎打卡。Cocktail以香橙味作主調,味道香甜,酒味唔濃,岩女仔飲多啲。 份量偏多,最終我飲剩三分一炸甜蕃薯條 ($88): 炸至香脆可口,味道非常香甜,作為佐酒嘅finger food都幾合適,份量多,三四位食都足夠。冷盤法式鵝肝凍: 質感非常Creamy奶滑,鵝肝味濃,幾好食,仲搭配酒釀葡萄、芒果及奇異果等水果。忌廉雞肉湯: 湯夠creamy稠密,內有不少雞蓉,味道鮮甜,左邊嘅配料不只是擺盤,青紅黃椒及青瓜配此雞湯別卻有一番風味,而蒜蓉包都好香脆惹味。魚子醬多士: 感覺非常奢華嘅前菜,多士上有

魚子醬多士: 感覺非常奢華嘅前菜,多士上有大量黑色嘅魚子醬及少量三文魚籽,魚子醬鮮香,帶微微鹹水味道,每一口都是矜貴。

鵝肝蛋撻: 鵝肝鮮香,蛋撻香甜,味道一咸一甜。唯一不足係酥皮唔夠脆香。

慢煮西班牙黑毛豬鞍,焦糖蘋果: 同行伴侶大讚出色,擺碟精緻,色、香、味俱全,黑毛豬鞍肥美,脂肪比例適中,肉汁澎拜之餘,更帶有陣陣油香,而且,肉味香濃。儘管蘋果蓉、黑醋及蜜糖芥末等醬汁均相當合襯,但其實不沾醬更能食出豬肉嘅鮮味。

威靈頓牛柳 ($398): 其中一款最為人認識嘅英國菜,唔係間間西餐廳有提供,把牛柳煎香,再塗上鵝肝醬蘑菇醬,再裹上一層酥皮焗至金黃色。L'amour做得都幾正宗。鵝肝蘑菇醬惹味,牛柳嫩滑,牛味亦夠重。

是日甜品Tiramisu: 最底層有浸過Espresso嘅餅底,中層由奶酪、蛋黃、糖製成,質感綿密,香滑可口,表層灑上大量可可粉,幾好食。
2022-09-15
2022-09-18 52 瀏覽
🐽 - Tai Po - L’AMOUR前排係大埔附近發現咗一間隱世高質法國菜;用料高質、擺盤精美、菜式特別👍最欣賞大門既設計,係一道打開會全透明既霧化玻璃門,當關上既時候就會變成防窺模式;食物方面,每道菜既伴碟睇得出都好有心思,完全唔會將貨就價;而且味道相當不錯,以法國菜黎講份量亦都唔算少;想以經濟既價錢品嚐法國菜真係非佢莫屬!-Foie Gras Cream Brulee 💰$198-Caviar . Parma Ham . Almond . Biscuit 💰$468-Beef Wellington 💰$398-Sea Urchin Linguine 💰$258
🐽 - Tai Po - L’AMOUR

前排係大埔附近發現咗一間隱世高質法國菜;
用料高質、擺盤精美、菜式特別👍

食物方面,每道菜既伴碟睇得出都好有心思,完全唔會將貨就價;
而且味道相當不錯,以法國菜黎講份量亦都唔算少;
想以經濟既價錢品嚐法國菜真係非佢莫屬!

-Foie Gras Cream Brulee 💰$198

-Beef Wellington 💰$398

-Sea Urchin Linguine 💰$258

2022-09-18 203 瀏覽
剛去到見有用雪糕筒圍定車位, 同埋經理出黎招呼, 感覺唔錯.入去坐底, 座位舒適度一般. 個酒櫃打卡靚! 但個人唔太欣賞佢個玻璃門. 幸好我唔係坐近門口果枱, 否則每當有人出入, 在背後塊玻璃又開又關咁閃閃下. 加上大玻璃隔聲差, 成餐飯過程外面馬路的車聲人聲都好響. 我坐餐廳中間位置也很嘈, 如合埋眼, 有d 似坐緊隔離大排檔.跟住經理介紹個openrice 特價錢的menu, 也講得不錯. 㺫上菜第一味鵝肝啫喱, 味道不錯, 開胃. 有d 花花陪襯, 感覺有驚喜! 跟住個湯(無影相)係海洋Cream Soupn 味道不錯, 多料!點知黎到第三樣, 魚子醬多士同鵝肝葡撻開始出事. 首先係所有菜式既presentation 一樣, 都係果堆花花, 係一模一樣! 個魚子醬多士得個咸字, 全無香味, 同我自己買48蚊已有一盒的假魚子醬一樣味. 個鵝肝葡撻係敗筆, 得個甜字, 無鵝肝味. 甜味也襯不出鵝肝鮮味. 失敗!主菜鵝肝牛柳. 牛柳煎得唔錯, 恰到好處, 但最可借無味無汁, 唔知食乜. 個煎鵝肝係一塊散的鵝肝,,全不結實, 所以煎完都散哂. 重點又係....無汁!! 牛同鵝肝都無汁!

主菜鵝肝牛柳. 牛柳煎得唔錯, 恰到好處, 但最可借無味無汁, 唔知食乜. 個煎鵝肝係一塊散的鵝肝,,全不結實, 所以煎完都散哂. 重點又係....無汁!! 牛同鵝肝都無汁! 唔通上漏左俾我? 以佢d 食材質素, 無汁唔掂喎!

最驚嚇係回想waitress 同我落單時佢問我牛柳要幾成熟, 我答medium well 佢覆我"全熟好un架喎". 我再三向同佢確認佢識聽"medium well"呢個字至放心. 上菜時當然就和應番我個標題"椰林閣feel"...份牛柳叫"7成熟牛柳"..

食飽去幫襯佢個廁所, 又係一絕. 回到茶餐廳的世界! 總結, 呢個價位也可去市區一d 中檔餐廳.,呢度比較適合用眼食多過用口食的食家. 幸好我用了8折無咁肉赤! 也有可能因係openrice特價餐質素麻麻.

餐廳其實有心做好! 建議整好廁所清潔, train 好waiter (唔係態度唔好, 係質素唔夠), 再在味道落d 功夫, 做得更好!
鵝肝牛柳
鵝肝0者喱
2022-09-17
用餐優惠
優惠券
  • 鵝肝凍
2022-09-17 39 瀏覽
📍 L’amour (大埔)大埔太和路15號太和中心地下38號鋪▶️傳統法式鵝肝牛柳🐮👅牛扒叫左7成熟,岩岩好,咬落鮮嫩多汁,牛香四溢,配搭埋個醬汁增添風味😆仲配搭薯菜,蘆筍同甘筍都系最愛嘅蔬菜之一,一個字「正」💰$398➕▶️ 忌廉加拿大海膽意粉濃郁嘅忌廉味❤️啖啖都充滿忌廉同海膽味,鍾意食海膽嘅朋友一定要試吓😝💰258➕▶️牛肝菌忌廉湯👅牛肝菌忌廉湯好濃郁嘅菇味道🍄,口感綿密,鍾意飲忌廉湯嘅可以trry❤️💰 $88➕▶️cider Magners juicy 👅唔係講笑,真係好好飲。平時唔飲酒嘅我覺得真系唔錯,好重嘅蘋果味道,完全飲唔出酒精味同蘋果汁味道差不多🍎💰$58x2➕▶️芝士黑松露薯條👅超級中意食🤣每一條薯條都報滿黑松露同芝士,再配搭黑松露醬🤣因為比較重口味,而可以再添加醬料❤️💰$128➕▶️腸仔煎蛋(時日甜品)Tiramisu👅綿密嘅口感,充滿咖啡酒味,香濃嘅cream cheese都鍾意🤣甜而不膩🍮💰$88🀄️整體來好正,全部都好啱我口味😆😆推薦指數🌟🌟🌟🌟🌟(5🌟最高)#大埔美食 #Lamour
📍 L’amour (大埔)
大埔太和路15號太和中心地下38號鋪

▶️傳統法式鵝肝牛柳🐮
仲配搭薯菜,蘆筍同甘筍都系最愛嘅蔬菜之一,一個字「正」
💰$398

▶️芝士黑松露薯條
💰$128

▶️腸仔煎蛋(時日甜品)Tiramisu
💰$88

🀄️整體來好正,全部都好啱我口味😆😆

推薦指數🌟🌟🌟🌟🌟(5🌟最高)

#大埔美食 #Lamour
2022-09-16 35 瀏覽
🐝 L'AMOUR (大埔)🐝#bee11foodie太和༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ☾ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶✨焦糖法式燉鵝肝 $198鍾意焦糖同鵝肝嘅朋友一定要食下,呢一個燉鵝肝嘅鵝肝味好濃郁,❤️佢嘅口感好實淨,再加埋啲焦糖嘅甜味,有幾重層次衝擊味蕾🥰👍🏻✨香煎北海道带子黑松露薏米飯 $198有兩大嚿帶子,帶子嘅味道好出色,煎得好香,而黑松露忌廉味都好重,一上枱就聞到,同我一樣都好鍾意黑松露嘅人一定會好鍾意💗😋不得不提嘅係佢嘅擺盤都好靚,側邊嘅花紋真係好有少女心😚😚🌟✨威靈頓牛柳 $398個牛柳嗌咗5成熟,食落非常有肉汁😋😋,而且肉質粉嫩💓,而且酥皮外層好脆,配上埋蘑菇蓉,有多重口感嘅衝擊🤤🤤✨Puppy Love $138佢係一杯香橙味嘅Cocktail,香橙味濃💗,杯上面仲有泡泡🫧🫧,好適合打卡🤩🤩✨Dream $133佢係一杯青蘋果味嘅Cocktail,💗蘋果味好重,酒精味唔算好勁,🉑適合女仔飲,加上佢又好適合打卡,上面個bubble真係會有dream嘅感覺🤩🧚🏻‍♂️༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ☾ ༶ ༶ ༶ ༶

🐝 L'AMOUR (大埔)🐝

食物:🤍🤍🤍🤍
服務:🤍🤍🤍🤍🤍
環境:🤍🤍🤍🤍🤍
價錢:🤍🤍🤍🤍
༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ⌁⌁⌁ ❤︎ ⌁⌁⌁ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶

📍 大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖
2022-09-16 167 瀏覽
打著隱世小店旗號,本著好奇的心試下,好彩唔係好餓,無叫兩個set,雖然話一千蚊左右八個course 好似好化算,但除左個威靈頓牛勉強合格之外,基本上所有食物都係水平之下、最後有個最驚嚇的海膽雪芭甜品 相都冇影老公話成餐飯唔三唔四個位係餐廳想扮高級法菜 但又收平民價錢 堅持做了八道菜 但結果冇一樣可以做得好 其實化依個錢唔會要求食到好名貴或精緻 如果店住睇到post 或者focus返係味道會比較好 刻意追求presentation反而搞到唔三唔四

龍蝦沙律
龍蝦湯
鵝肝牛枊
2022-09-15
2022-09-14 49 瀏覽
大埔和Fine Dining不太沾得上邊, 但在前OM的Pierre團隊開了L’AMOUR之後, 情況有所改變. 主打的是傳統法式Fine Dining, 但偏偏在飲品上有分子料理的presentation, 例如是我太太喝的Mock-tail, 味道就是甜甜的蘋果汁作本調, 上面特大的氣泡, 能氹到女孩子的歡心. 至於我喝的, 是In-House Daughter Beer, 偏淡的啤酒味再加上話梅的甜香, 雖然有趣但不是我杯茶.菜式食材的份量和質素相當於不錯, 在煮法上偏傳統, 但在擺碟上相有心思. 像是頭盤的海膽多士, 用上相當大件的加拿大海膽, 看起來相當慷慨, 另外一道頭盤是Normandy生蠔, 同樣件頭十足. 兩道頭盤主要吃其他鮮味, 這也當然合格.主菜的Tournedos Rossini, 也就是羅西尼牛排, 也是是一道相當傳統的法國菜. 這道菜的靈魂: 菲力牛柳和鵝肝, 處理得不錯. 特別是鵝肝煎得如鵝肝醬般軟溶, 在下沒有筋的情況下, 與嫩滑而充滿肉香的菲力牛柳一起品嚐, 相當邪惡. 有點可惜的是醬汁松露味不夠, 也沒有原塊松露在牛柳上, 不夠Luxurious呢.

主菜的Tournedos Rossini, 也就是羅西尼牛排, 也是是一道相當傳統的法國菜. 這道菜的靈魂: 菲力牛柳和鵝肝, 處理得不錯. 特別是鵝肝煎得如鵝肝醬般軟溶, 在下沒有筋的情況下, 與嫩滑而充滿肉香的菲力牛柳一起品嚐, 相當邪惡. 有點可惜的是醬汁松露味不夠, 也沒有原塊松露在牛柳上, 不夠Luxurious呢. 蟹肉意粉的蒜香和辣勁同樣做得不錯, 意粉夠彈牙, 蟹肉也有鮮味, 再加上魚子醬, 看起來矜貴了不少. 甜品的玫瑰同樣在Presentation上相當吸引, 原來內裏是蓮蓉餡, 很配合那時中秋節的節日氣氛, 只是甜得有點膩, 自己年老不太受得了. (笑)

L’AMOUR is the first fine dining restaurant at Tai Po. The chef team is from Pierre of OM so the crew can prepare the French cuisine well. I am impressed by the quality and gentle of how they apply the good ingredients. For example the sea urchin and the oysters, sizes are king sizes. The beef Rossini is also impressive by how the beef prepare the foie gras. The desserts and drinks are very presentable although the tastes are too sweet for me.

完全估唔到喺大埔可以食到有質素嘅fine dining今次食咗個每人大約九百蚊左右 叫咗個5度菜嘅dinner set 同埋每人一杯cocktail 等我慢慢講前菜係鵝肝凍,靚到咁,唔捨得食囉好吸眼球開胃菜~ 蕃茄湯濃郁鮮甜,側邊仲有靚靚嘅花襯托喂,魚子醬啊魚子醬金箔多士,高貴到一個點!鵝肝酥皮撻我想講,呢個真係好好食味道好夾,鵝肝嘅香味襯托埋酥皮撻,不得了!Encore啊唔該主菜係傳統法式鵝肝牛柳。 鵝肝同牛柳係夾嘅!呢度菜嘅鵝肝好好食 牛柳我要medium ,冇over cook架好味呀另一個主菜揀咗慢煮西班牙黑毛豬鞍豬都幾大塊架,佢襯埋蘋果片,加埋一齊食又幾夾喎House wine :呢杯啱晒打卡,出曬煙Tango : 微微嘅橙味配Vermouth 比例啱啱好 最後甜品係芒果芝士蛋糕完美咁完結咗今日豐富美味嘅fine dining呢度環境好舒服啊,靜靜地聽住音樂,傾下計,Chill下拍拖/慶祝生日嚟呢度就啱晒~好有氣氛啊
完全估唔到喺大埔可以食到有質素嘅fine dining

前菜係鵝肝凍,靚到咁,唔捨得食囉
好吸眼球開胃菜~

蕃茄湯濃郁鮮甜,側邊仲有靚靚嘅花襯托

喂,魚子醬啊
魚子醬金箔多士,高貴到一個點!

鵝肝酥皮撻
我想講,呢個真係好好食

牛柳我要medium ,冇over cook架
好味呀

另一個主菜揀咗慢煮西班牙黑毛豬鞍
豬都幾大塊架,佢襯埋蘋果片,加埋一齊食又幾夾喎

House wine :呢杯啱晒打卡,出曬煙

Tango : 微微嘅橙味配Vermouth 比例啱啱好

最後甜品係芒果芝士蛋糕

完美咁完結咗今日豐富美味嘅fine dining

呢度環境好舒服啊,靜靜地聽住音樂,傾下計,Chill下

拍拖/慶祝生日嚟呢度就啱晒~
好有氣氛啊
2022-09-11 47 瀏覽
我自己逢慶祝生日活動時,我都記得這間L'AMOUR,是性價比很高的浪漫🌹餐廳🍴!無論前菜、 主菜、酒類飲品, 都用心製作, 價錢是比較中上價,但因為食物水準很高,我自己覺得仍然值得再來幫襯呢!我自己特別喜歡慢煮西班牙豬扒肉質肥厚又份量十足,一個人一定食唔哂, 配上蘋果蓉酸酸甜甜開胃又滋味!另外甜品都十分之驚喜,有款叫美女與野獸,名字特別難忘,是主餐後我的必點美食!📍L'AMOUR大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖

我自己特別喜歡慢煮西班牙豬扒

📍L'AMOUR
大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖
2022-09-09 124 瀏覽
同老公一齊放 一星期大假 🥳🥳一於去遠啲 深度遊 順便食盡各區美食😏😏搜尋之下見到位於太和中心這家法國餐廳畀佢哋嘅伴碟裝飾吸引住,一於過嚟一試🤭🤭店鋪不算大樓底好高裝潢高貴 餐枱餐具非常之高檔天氣炎熱,飲返杯ciderRose cocktail打卡一流 好睇又好飲🥰🥰淡淡玫瑰清香,唔會太甜味亦唔會太濃酒味 點咗兩隻日本生蠔🦪肥美鮮甜 淡淡嘅海水味加上檸檬汁和鮮番茄醬層次更加分明 yummy😋😋季節 限定6個course 鯛魚刺身 裝飾非常靚 好似湖塘月色一樣 魚肉彈牙鮮甜 很適合夏天😍😍季節限定 忌廉椰菜花湯 仲有拉花添 真係賞心悅目,另外再特別點了法式龍蝦湯 濃稠適中 啖啖龍蝦🦞味非常濃郁,仲有粒粒龍蝦肉添 配上脆脆多士 ,一定要試👍👍魚子醬多士 大廚一點都不吝嗇,魚子醬份量超多,鹹鹹地好鮮甜呀😜😜鵝肝蛋撻 fusion菜 陣陣鵝肝香 配上酥皮口感融合得非常好💕💕Main course 豬牛羊雞 我哋揀咗牛柳拼鵝肝 上枱非常 精美 大大塊鵝肝外焦內軟 好濃沃呀牛柳五成熟,牛味濃郁,點上自家製醬汁 味道更加提升😬😬仲有薯蓉 蘆筍仔 可以解膩之余,仲可以清真下口腔季節限定芒果蛋糕真係好似

店鋪不算大樓底好高裝潢高貴 餐枱餐具非常之高檔

天氣炎熱,飲返杯cider

季節 限定6個course

Main course 豬牛羊雞

牛柳五成熟,牛味濃郁,點上自家製醬汁 味道更加提升😬😬

仲有薯蓉 蘆筍仔 可以解膩之余,仲可以清真下口腔

季節限定芒果蛋糕真係好似幅畫咁靚😻😻唔捨得食呀,面層仲係芒果啫喱,好清新

美女與野獸 好特別嘅名字
伴碟真係好靚 簡直係食物同藝術🎨嘅融合
美女與野獸

非常有驚喜這一間餐廳 一定要親身一是去感受一下,推介指數100😌😌🥳🥳
美女與野獸