2021-11-16 84 瀏覽
之前去過旺角嘅桔梗,覺得好好食,知道觀塘有間姊妹店,今日去開呢頭,可以再嚟試下啦!呢度嘅環境好chill,有個室外空間,仲可以俾狗仔一齊嚟,好啱同三五知己,食飯傾計chill下台北燉牛肉意粉之前係桔梗食過,覺得真係好好食,牛肉好軟腍,意粉係辣辣地,有啲香料嘅味道,好惹味。意粉嘅汁同牛肉好夾!而且因為有少少辣,完全唔覺膩,好特別!提拉米蘇係一個滿瀉嘅提拉米蘇,大力啲郁都好似要瀉出嚟🤣 表層係比較流心嘅, 中間層嘅蛋糕沾滿咖啡,又香又creamy嘅口感😍伯爵紅茶巴斯克芝士蛋糕好香伯爵茶味,係比較結身嘅蛋糕,入口仍然好順滑。表面焦焦嘅,食落會有焦香味,好值得試!台式鹹豬肉蒜芯意粉(蕃茄醬汁)好香蒜蓉味,鹹豬肉嘅味道有啲似香港嘅腊肉。意粉軟度啱啱好,掛滿蕃茄醬汁,配埋鹹豬肉,味道豐富。期間限定柚芒乳酪燕麥奶搖酸酸甜甜,入口會有少少苦味,係柚皮嘅味道,好清新!

台北燉牛肉意粉

伯爵紅茶巴斯克芝士蛋糕

台式鹹豬肉蒜芯意粉(蕃茄醬汁)

期間限定柚芒乳酪燕麥奶搖
酸酸甜甜,入口會有少少苦味,係柚皮嘅味道,好清新!
  • 台北燉牛肉意粉
2021-11-16 76 瀏覽
餐廳分咗室外同室內兩部份,我哋今次book咗室外,暗暗地咁食,好有feel得嚟傾偈都唔會嘈到其他人!📍樂感晚市二人套餐 $548價錢 9.5/10味道 9.5/10🔻生干貝番茄塔塔酸酸甜甜嘅菜式,配上唔同酸性水果,例如西柚蕃茄等,表面再配上三文魚籽開胃之餘又食得出帶子(全熟)嘅鮮味。🔻芝士番茄香草餡義大利餃表面有少少黑醋醬中和咗芝士嘅漏,半碟嘅粟米係新鮮粟米,好甜。🔻松露忌廉醬汁燉飯一上菜撲鼻而來嘅松露香味,食落去冇聞落去咁重松露味,但都好creamy,餐廳都落咗好多松露片,唔錯。🔻馬頭魚柚子奶油汁蘆筍餐廳選用立鱗燒嘅方式去烹調馬頭魚,香脆得嚟亦保留咗魚肉嘅肉汁同嫩滑,更考驗到廚師嘅手勢。🔻柚子檸檬撻配藍莓乳酪雪糕酸酸地嘅柚子檸檬撻配上面甜甜嘅蛋白餅,一口氣食晒兩樣嘢啱啱好中和到酸甜,藍莓乳酪雪糕都唔會話好甜,好食過呢間餐廳嘅其他甜品。💌總結呢個二人餐絕對夠三個人食,五百幾蚊有咁高水準,再加上個環境,絕對超值。個人推介一定要坐出邊,入邊傾偈會有回音,有啲嘈啊。

📍樂感晚市二人套餐 $548

松露忌廉醬汁燉飯
馬頭魚柚子奶油汁蘆筍
柚子檸檬撻配藍莓乳酪雪糕
2021-11-16 44 瀏覽
環境好好,有空間感,亦可以選擇坐戶外,位置唔算好近地鐵站,嘢食一般,桔梗比較好食。食物都幾大份,但選擇唔多,兩個女仔叫左炸雞同埋沙律,已經好夠。買單三百幾算小貴,整還可以,三五知己低食下野chill 下都幾好,我估日頭嚟會好啲

2021-11-12 85 瀏覽
明太子奶油章魚燉飯 🐙應該都係熱賣嘅菜式,見身邊唔少客人都有叫。鄧生唔算太過heavy ~ creamy得恰到好處。章魚鬚外表煎得香脆、內裏煙韌期間限定 柚子芒果燕麥奶搖味道清香,甜道適中,飲完唔會太過涸喉,it is throat soothing 芒果凍到有雪霜嘅外表添炸雞翼明太子香吉士酸辣醬雞翼雖然講係咋,但其實都係外表香脆,裏面係釀咗米飯嘅雞翼,所以感覺唔會太熱氣。另外,有少少沙律夾埋一齊食,即使醬料比較惹味,都可以一濃一淡互相配搭。牛角包窩夫配焦糖雪糕🍦牛角包窩夫都算做得有基本嘅水準。雖然焦糖雪糕有少少過甜,但係有新鮮——非罐頭嘅菠蘿🍍伴住食,感覺都OK嘅
明太子奶油章魚燉飯 🐙

期間限定 柚子芒果燕麥奶搖
芒果凍到有雪霜嘅外表添

炸雞翼明太子香吉士酸辣醬

牛角包窩夫配焦糖雪糕🍦
2021-11-12
  • 菇菇燻鮭明太子奶油章魚燉飯
  • 柚芒燕麥奶搖
呢間近住觀塘碼頭既cafe超大間,好多主人帶狗狗去食野,而家天氣好坐室外仲好舒服!┄┅┄┅┄┅┄┅┄𖣒 菇菇燻鮭明太子奶油章魚燉飯 $138冇估到隻八爪魚係咁大🤣 雖然咁大條但一啲都唔韌,點埋芥末醬仲好開胃。燉飯creamy得黎又唔膩,加埋三文魚好香!不過隻溫泉蛋熟左少少冇流心🥲評分:🌕🌕🌕🌖🌑-𖣒 台灣風味牛肉千層麵 $148味道就好似肉醬意粉咁,但多左一陣花椒味,千層麵有麻香味幾特別。評分:🌕🌕🌕🌗🌑-𖣒 茉莉花蘋果撻 $29撻皮幾乾身同香口,蘋果唔算好甜,加埋茉莉花好清新。評分:🌕🌕🌕🌗🌑-𖣒 波納香料茶鮮奶 $53Chai既味道唔算濃,但飲落好舒服。評分:🌕🌕🌕🌗🌑
┄┅┄┅┄┅┄┅┄
𖣒 菇菇燻鮭明太子奶油章魚燉飯 $138
評分:🌕🌕🌕🌖🌑

𖣒 台灣風味牛肉千層麵 $148

𖣒 茉莉花蘋果撻 $29
撻皮幾乾身同香口,蘋果唔算好甜,加埋茉莉花好清新。
茉莉花蘋果撻

𖣒 波納香料茶鮮奶 $53
Chai既味道唔算濃,但飲落好舒服。
波納香料茶鮮奶
餐前麵包盤
茉莉花蘋果撻
波納香料茶鮮奶
餐前麵包盤
Menu 🧸 : 麵包 龍蝦干貝與羅勒堅果燉飯 $228台灣風味牛肉千層麵 (辛) $148酥脆風味炸雞 $128夏季香橙烤豬肉沙律 $98炸薯條 $68Tiramisu $50焙茶芝士蛋糕 $52莓莓乳酪燕麥奶瑤 (I) $48_______________________食物🧸 : 餐廳既麵包旁邊既牛油🧈有少少香草味同好滑。炸雞🍗外皮炸得好脆,食落重有肉汁,不過炸到有微微既過黃。香橙🍊烤豬肉沙律🥗出奇地好味,烤豬肉係用左烤煎過既五花腩食落口好香好肥美,不過配搭新鮮既🥬,同埋酸酸甜甜既🍊,中和左個肥膩既感覺🤤。焙茶芝士蛋糕正式來說我覺得係巴斯克蛋糕,因為面頭有焦香味,蛋糕滿滿既芝士味同埋焙茶味🥰。Tiramisu睇佢個滿瀉既感覺就令人好開心,食落口好creamy同好滑(好流心),蛋糕沾滿咖啡味🤭。莓莓🍓乳酪燕麥奶瑤唔知點解好似無咩味咁,每樣莓或奶都好似無咩味咁😢環境🧸 :環境好大,用木為主調,加埋落地玻璃,感覺好有空間感。另外如果秋冬可以坐外面應該幾舒服*提提你open rice有得訂坐喔Address🧸 : 觀塘偉業街180號Two Harbour Square1樓@lagomka
Menu 🧸 :
焙茶芝士蛋糕 $52
莓莓乳酪燕麥奶瑤 (I) $48
_______________________

食物🧸 :
餐廳既麵包旁邊既牛油🧈有少少香草味同好滑。

炸雞🍗外皮炸得好脆,食落重有肉汁,不過炸到有微微既過黃。

環境🧸 :
環境好大,用木為主調,加埋落地玻璃,感覺好有空間感。
另外如果秋冬可以坐外面應該幾舒服

*提提你open rice有得訂坐喔

@lagomkaffe

#lagomkaffe #kwuntongcafe #kwuntong #foodie #hkfoodie #foodiehk #hkig #cafe #foodieblogger #hongkongfoodie
#eatwithkankan
#觀塘cafe #觀塘美食 #💛 #樂感
#跟住勤勤食好西
#勤勤食盡觀塘系列
  • Tiramisu
環境裝修木系小清新,室內非常空曠,播住音樂加埋人聲,十分應聲,户外位應該靜啲。落單用QR code,有啲難用,唔知點解不停hang機。*嫩煎干貝忌廉黑松露醬汁意粉 $108攞盤滿分,干貝面頭煎到焦香,入面半生熟,鮮甜味一般,食落唔知係唔係刺身級。醬汁非常creamy,黑松露味道濃郁,配淡淡忌廉奶香,意粉煮到彈牙偏硬,但份量太少啦呱。台式鹹豬肉蒜芯蕃茄醬汁意粉 $88攞盤依然十分吸睛,鹹豬肉二分肥八分瘦,鹹香十足,帶少少台南style嘅甜味。海量嘅蕃茄醬汁,酸少甜更多,蕃茄清爽嘅甜配鹹豬肉意外地夾。蒜芯甚是辛辣,而且咬落有啲渣,配合唔到意粉嘅質感。鮮奶咖啡 (跟午餐+$17)香味普通,飲落都一般,而且加錢好貴哦。提拉米蘇 (跟午餐+$30)朋友極力大推所以我必須要嗌!唉,冇得叫後上已經扣咗分,好彩我食意粉食得快,提拉米蘇未熱晒。佢有齊提拉米蘇嘅元素,手指餅吸滿咖啡,香但唔夠濃。芝士糊有少許蛋黃香,馬斯卡彭芝士味稍弱,酒味微乎其微,幾乎為0。芝士糊同手指餅比例係1:1,連埋面頭嘅鮮忌廉食都唔會太膩。
嫩煎干貝忌廉黑松露醬汁意粉 $108
嫩煎干貝忌廉黑松露醬汁意粉

台式鹹豬肉蒜芯蕃茄醬汁意粉 $88
台式鹹豬肉蒜芯蕃茄醬汁意粉

鮮奶咖啡 (跟午餐+$17)
香味普通,飲落都一般,而且加錢好貴哦。
鮮奶咖啡

提拉米蘇 (跟午餐+$30)
2021-11-04
台式鹹豬肉蒜芯蕃茄醬汁意粉
提拉米蘇
一直都想嚟觀塘分店嘅樂感食飯,今日終於有機會啦!約咗男朋友放工陪我食飯,原來入面好闊落,平日晚飯時間都唔使等位直接入得!佢用電子落單,唔使周圍搵店員好快就落好單,如果一埋朋友嚟嗌嘢食都好方便呀,落單冇耐就會送上餐包!豬太郎好快就決定嗌咗沙律同小食先!分別係 — 夏季香橙烤豬肉沙拉 $98同埋 烤雞翼佐明太子香吉士酸辣醬 $68烤豬肉沙拉上枱後都要快手食,有齊清爽嘅香橙同沙拉菜,又有香烤惹味嘅豬肉,前菜嚟講好豐富!第一次覺得雞翼佐明太子咁好食!咬落滿滿嘅明太子,小小香辣。好啱男友口味,佢仲即刻問可唔可以學下點整呢款雞翼 !我哋當然有嗌主食啦,不過Menu寫明要等 15-20 分鐘,食完雞翼同沙拉就差唔多時間!等咗 3 個字嘅台灣風味牛肉千層麵 $148 都無令我哋失望!睇落好似普通肉醬千層麵,咬開個陣有少少台式牛肉麵嘅香味,微辣。本身都覺得份量有啲多,再加埋勁拉絲嘅芝士,食完好滿足!離APM 8-10分鐘路程就可以食到啲非連鎖餐廳嘅美食,絕對值得行多兩步!

餐包

烤豬肉沙拉

台灣風味牛肉千層麵
本身都覺得份量有啲多,再加埋勁拉絲嘅芝士,食完好滿足!

2021-11-04
餐包
烤豬肉沙拉
2021-11-08 125 瀏覽
Lagom一向都係好有空間感既cafe,而觀塘既Lagom仲設有室外座位,絕對係chill下既好地方🤗另外,餐廳仲有提供shisha,可以一邊享受shisha,一邊飲飲食食👍🏻🎈台灣風味牛肉千層麵 $148之前食過意大利粉版本已經覺得好好味,最近轉左千層麵,一樣咁好味😋醬汁帶有輕輕辣味同麻味,食落好惹味,千層麵亦都焗得啱啱好,乾身但係唔會硬👍🏻👍🏻🎈干貝與松露忌廉醬汁燉飯 $1483粒帶子煎得好香,中間半熟狀態岩岩好👍🏻醬汁都幾有松露味,仲有一隻加分嘅溫泉蛋,不過配埋黑醋汁都係第一次試,好有新鮮感🤣🤣🎈牛角包窩夫配 Movenpick 焦糖雪糕 $98雖然好邪惡,不過真係好好味🤣窩夫用牛角包壓成,新鮮即壓十分之脆口,配埋超大球嘅Movenpick既焦糖雪糕,簡簡單單,不過超好味,兩個人share一份啱啱好🥰

🎈台灣風味牛肉千層麵 $148

🎈干貝與松露忌廉醬汁燉飯 $148

🎈牛角包窩夫配 Movenpick 焦糖雪糕 $98
2021-11-05
  • 台灣風味牛肉千層麵
  • 台灣風味牛肉千層麵(辛)
  • 牛角包窩夫配 Movenpick 焦糖雪糕
2021-11-07 108 瀏覽
難得在鬧市中有如此舒適的餐廳。中午時分,已經人山人海,不過好彩因為空間非常大,所以都很快便有座位。餐廳裝潢清新乾淨,更設有露天座枱,另人可以好好享受午餐。直接用barcode 落單,快靚正,待應很快便為我端上白桃熱綠茶🍵。夏季香橙烤豬肉沙拉🥗滿滿的沙律菜,配上大大粒車厘茄、青瓜、沙律菜,蔬菜類豐富,不只有菜,還有香橙,橙肉更是非常香甜的那種,整盤沙律菜都好新鮮,配上煎香了烤肉,既清新又惹味,豬肉烤得外皮脆之餘,內裡更充滿肉汁,另人回味!All day breakfast 友人點的這個breakfast不但賣相吸引,而且份量相當大,有大量香菇,巨型腸、沙律菜、煎雙蛋、煙肉麵包等,真的一次過滿足你需要。眼見不少食客都點了甜點,而且價錢亦不貴,下次光顧一定要試一試甜品
難得在鬧市中有如此舒適的餐廳。

夏季香橙烤豬肉沙拉🥗

All day breakfast

2021-11-06 103 瀏覽
曾到訪過牛頭角的樂感,感覺良好☺️今次再約朋友到觀塘分店一聚,觀塘分店比起牛頭角分店多了一種渡假的感覺,户外用餐區吹到室內的自然風令人更加放鬆點餐以手機掃QR code 落單——————烤牛肉芝士三文治佐伍斯特花生醬汁($98)烤牛肉分量頗多,而上面的生洋蔥一d都唔會辣,牛肉以黑椒和花生醬調味,加洋蔥拌炒✨而底下的麵包應該是酸種包👍🏻很不錯嫩煎干貝忌廉意粉配松露醬汁($108)干貝煎得幾嫩,而黑松露醬亦調味適中焙茶巴斯克芝士蛋糕($52)蛋糕夠順滑,而且有焙茶茶葉粒,表面還淋上了焙茶奶蓋💕味道很好柚芒乳酪燕麥奶搖($58)芒果的酸甜配上柚子的清新,還帶點柚皮的苦味,挺不錯😌💫 餐廳冇限時,環境舒適,適合與三五知己聚餐

點餐以手機掃QR code 落單

——————

烤牛肉芝士三文治佐伍斯特花生醬汁($98)

嫩煎干貝忌廉意粉配松露醬汁($108)

干貝煎得幾嫩,而黑松露醬亦調味適中

焙茶巴斯克芝士蛋糕($52)

柚芒乳酪燕麥奶搖($58)

芒果的酸甜配上柚子的清新,還帶點柚皮的苦味,挺不錯😌

💫 餐廳冇限時,環境舒適,適合與三五知己聚餐
2021-11-06
  • 焙茶巴斯克
  • 烤牛肉三文治
  • 干貝黑松露意粉
2021-11-04 72 瀏覽
我不時都會喜愛和朋友到牛頭角的Lagom Kaffe😊因為覺得食物不錯,環境也比較清靜,適合和朋友聊天。知道觀塘開了分店,今日終於找到機會來一試!從觀塘地鐵站往海邊走,大約需10分鐘(我是腿短人士😂)。⁡👉🏻食物: 4.3/5食物與牛頭角分店大致相同,最大分別是甜品,因為我個人非常喜愛牛頭角分店的麻糬窩夫🤩但觀塘分店沒有供應🥲反而多了其他件裝蛋糕及撻。⁡▪️台北燉牛肉意粉必點之選💯💯💯💯💯每次來一定點這款意粉🥰意粉的調味非常合我口味!帶少少花椒的麻辣味😋不會太辣,十分惹味!牛肉口感有點像日式薄叉燒,相較之下,意粉是主角、牛肉是配角😂⁡▪️日日燕麥(草莓香蕉)我個人很喜愛燕麥奶,難得有燕麥奶昔當然要嚐一嚐🥰配搭草莓香蕉清香又Fresh,甜度適中!加上燕麥香,不錯之選🤗⁡▪雲呢拿蜜柑熱情果慕絲蛋糕蛋糕相對失色,中間有蜜柑果肉,整體主要是雲呢拿味為主。

👉🏻食物: 4.3/5

▪️台北燉牛肉意粉

▪️日日燕麥(草莓香蕉)
▪雲呢拿蜜柑熱情果慕絲蛋糕
蛋糕相對失色,中間有蜜柑果肉,整體主要是雲呢拿味為主。
今日和同事來到觀塘Lagom Kaffe午飯,餐廳室內空間開揚雅緻,還有室外用餐區,面積非常大,但午餐時間仍然需要輪候。餐廳主打中西式fusion菜,採用手機來點菜。假日13:30來到,最想試的抹茶Tiramisu已售磬。😢二人點了:1. 嫩煎干貝忌廉松露醬汁意粉 $108賣相吸引,而且松露味十分香。三粒干貝大大,鮮味十足。意粉吃下去每一口都掛上大量醬汁,忌廉、芝士和松露的味道縈繞口中,加上新鮮菇菌,味道有水準。2. 烤雞三文治坐蘋果芝士鷹嘴豆泥 $98三文治不是普通方包,而是像酸種麵包,外皮烤得香脆,內裏鬆軟而帶點煙韌。麵包上塗上鷹嘴豆泥,再加上蘋果粒和嫩滑的烤雞,調味亦不俗,整體很有驚喜,推薦大家一試。3. 焙茶巴斯克芝士蛋糕 $52比想像中大件,芝士味濃郁,加上淡淡的茶香,質感較厚實。雖然不像傳統巴斯克芝士蛋糕般內裏軟滑,但也很可口。4. 熱純粹那鐵鮮奶咖啡 $39(升級fruity豆+$5)聞說這兒的咖啡水準不俗,沒有令我失望。5. 熱京都抹茶鮮奶 $48整體環境 食物都不錯,但冷氣太凍扣了點分。🤣

二人點了:

1. 嫩煎干貝忌廉松露醬汁意粉 $108

2. 烤雞三文治坐蘋果芝士鷹嘴豆泥 $98

3. 焙茶巴斯克芝士蛋糕 $52

聞說這兒的咖啡水準不俗,沒有令我失望。

5. 熱京都抹茶鮮奶 $48

整體環境 食物都不錯,但冷氣太凍扣了點分。🤣
位於觀塘嘅cafe,環境非常空曠,坐得好舒服,而且餐廳非常大。平日嘅午市黎到食lunch,已經見到唔少係附近番工嘅上班族要等位,可以見到依間cafe好受歡迎~掃一掃QR code就可以落單,今日點咗2份主菜同2杯飲品。樂感早餐,係非常豐盛嘅all day breakfast,有煎蛋、香腸、煙肉、蘑菇、麵包同沙律。香腸外脆內軟,帶有少少辣味。蘑菇炒香過後,特別惹味。燉煎干貝忌廉松露醬汁意粉,擺碟非常美觀,每啖意粉都充滿住滿滿香濃嘅松露忌廉汁,干貝煎到金黃色,每粒都好飽滿~跟餐加錢叫咗日式抹茶鮮奶,有靚靚嘅拉花,抹茶好濃郁。另外仲額外點咗日日燕麥奶搖,燕麥奶比起牛奶更加健康,士多啤梨係主角,再混入香蕉同而成,好綿滑果味又濃。

樂感早餐
燉煎干貝忌廉松露醬汁意粉
跟餐加錢叫咗日式抹茶鮮奶,有靚靚嘅拉花,抹茶好濃郁。
日式抹茶鮮奶
日日燕麥奶搖
2021-11-03
10 分鐘 (堂食)
樂感早餐
燉煎干貝忌廉松露醬汁意粉
日式抹茶鮮奶
日日燕麥奶搖
2021-11-03 66 瀏覽
文青悠閑店舖,店舖面積大,啱晒朋友聚會,而且又坐得舒服😌日頭時間坐户外應該幾靚📸坐底就上咗餐包: 橄欖包🫒偏乾但脆身塗上香噴噴牛油🧈煎龍蝦🦞干貝與羅勒乾果燉飯十分有驚喜😱燉飯mix咗羅勒味道,再加上温泉蛋液Creamy得嚟又保存清新味道加上乾果碎,增加口感之餘,令飯更香🤩再配上龍蝦🦞鮮味十足🥰整個飯重芝士味好正🤤仲有芝士造型裝飾係飯中間,芝士乾片特製牛肉起司漢堡薯條🍟🍔🧀️薯條十分脆口、金黃色,熱辣辣上面佈滿芝士粉🤩營養均衡,配上蘋果沙律🥗中和油膩感👍🏻😆酸酸甜甜幾開胃🍔整個挺巨大加入多菜、🍅,🧀️係半溶狀態🤤牛肉十分juicy多汁抹茶🍵一層層🤤🥰
文青悠閑店舖,店舖面積大,啱晒朋友聚會,而且又坐得舒服😌

日頭時間坐户外應該幾靚📸

坐底就上咗餐包: 橄欖包🫒偏乾但脆身
塗上香噴噴牛油🧈

煎龍蝦🦞干貝與羅勒乾果燉飯
十分有驚喜😱

燉飯mix咗羅勒味道,再加上温泉蛋液
Creamy得嚟又保存清新味道
加上乾果碎,增加口感之餘,令飯更香🤩

再配上龍蝦🦞鮮味十足🥰
整個飯重芝士味好正🤤
仲有芝士造型裝飾係飯中間,芝士乾片

特製牛肉起司漢堡薯條🍟🍔🧀️
薯條十分脆口、金黃色,熱辣辣
上面佈滿芝士粉🤩

營養均衡,配上蘋果沙律🥗中和油膩感👍🏻😆酸酸甜甜幾開胃

🍔整個挺巨大
加入多菜、🍅,🧀️係半溶狀態🤤

牛肉十分juicy多汁

抹茶🍵