桔梗姊妹店 Lagom Kaffe牛頭角店佔地8700呎,環境寬落樓底高,空間感十足。特別鍾意餐廳既落地大玻璃,採光度高之餘,亦會望到花草樹木、藍天白雲,好有「生活」而非「生存」既感覺。重點係餐廳不設用餐時間限制,唔少座位都設有插蘇位供客人使用,好適合大家帶電腦嚟做野、開會或者hea返個晏晝。▪️抹茶戚風蛋糕 $40外貌協會表示:一行入去見到隔離枱食緊呢個蛋糕勁吸引,就忍唔住嗌左抹茶戚風鬆軟有彈性,略嫌邊邊位有啲乾身。蛋糕望落都幾綠,不過食落茶香唔算太突岀。抹茶既味道主要嚟自頂層既抹茶cream,茶味香濃,甜度恰到好處,稠度比想像中低,但無礙提升蛋糕既濕潤感。▪️特濃咖啡 • 朱古力麻糬 • 冧酒提子 $138窩夫即點即製,外層相當脆身,中間夾有軟糯麻糬,外脆內軟雙重口感。雖説係特濃咖啡,但朱古力香氣反而更突岀,咖啡則消失得無影無蹤,有小小失望。不過好鍾意旁邊既冧酒提子雪糕同微酸既杏脯醬,稍微減輕左甜膩感。▪️Hot Dominican milk chocolate $48朱古力香氣滿溢,甜度低。雖然唔係走濃稠既路線,但冬天嚟到飲返杯依然會好滿足。▪️Espresso Tonic $48又係一
桔梗姊妹店 Lagom Kaffe

▪️抹茶戚風蛋糕 $40
抹茶戚風蛋糕

▪️特濃咖啡 • 朱古力麻糬 • 冧酒提子 $138
特濃咖啡 • 朱古力麻糬 • 冧酒提子

Hot Dominican milk chocolate

▪️Espresso Tonic $48
Espresso Tonic
又係一杯清爽解渴既espresso Tonic!
入口先嚐到咖啡香,甜度跟酸度都較低,唔會有我最唔鍾意澀既餘韻。
Espresso Tonic
2021-02-07 3407 瀏覽
桔梗姊妹店Lagom Kaffee開左係牛頭角,面積有成8700呎,超大空間呀,仲有落地大玻璃,光感十足,非常開揚由於呢度地方夠大,店內設有炒豆機,餅房,保證咖啡豆同麵包都夠新鮮鮭魚、牛油果、香草三文治煙三文魚唔算好咸,上面有d魚子,軟芝士,味道上層次更多,隻溫泉蛋同牛油果醬係塊包既moisturizer,整體味道同賣相都不錯台北燉牛肉意粉燉牛肉又嫩好淋,個醬汁有微微麻辣,好有台灣風味,個辣度係唔食得辣既朋友都可以食到,幾有驚喜培根蛋奶意粉醬汁好creamy, 仲有隻溫泉蛋,加上培根,就是一貫carbonara既造法全日早餐有香腸,培根,煎雙蛋,蘑菇,沙律菜,麵包,份量都唔少紅豆麻糬、抹茶、柚子窩夫抹茶窩夫茶味香濃,入面夾住麻糬,咬落有d煙韌,但最突出的要數到個柚子雪糕,酸酸甜甜,同抹茶窩夫夾埋一齊食真係好好味之前食過桔梗覺得唔好食,所以對Lagom都無咩期望,食後我覺得味道係比桔梗出色,不過真係好多人,所以都唔敢hea太耐,食完就閃了

全日早餐
有香腸,培根,煎雙蛋,蘑菇,沙律菜,麵包,份量都唔少

紅豆麻糬、抹茶、柚子窩夫
之前到訪了桔梗班底主理的新cafe,地方超大,兩邊落地玻璃窗加以木為主的裝修,空間感大大增加,感覺坐得特別舒服。餐廳供應自家烘焙咖啡,自設餅房,焗製的麵包夠新鮮,格外吸引。不過,當日餐廳6時多就是尾輪落單,我去到的時候,麵包櫃已差不多清空,想試的都沒有了。我哋入座後就急忙落單,甜品都要決定好,所以,你看到全檯都是食物,當中包括甜品。今次特別想先說甜品,因為吃完之後覺得非常突出,想推介予大家。紅豆麻糬·抹茶·柚子窩夫   $128抹茶味窩夫雖然我的最愛,但是因為內藏麻糬,所以就吸引了我。窩夫的抹茶味香濃,但是不是抹茶控的我就嘗不出它是用了哪種抹茶粉。看回之前的新聞稿介紹,據講是用日本丸久小山園的龍膽抹茶粉,所以抹茶香味突出,同時亦帶回甘。窩夫內有麻糬,口感煙韌,令窩夫整體外脆內軟,正!你可能覺得柚子跟抹茶風馬牛不相及,然而,我之所以力薦,正正是因為「柚子」的出現。柚子的元素在自家製柚子熱情果醬和柚子雪葩,與窩夫配著吃。令我意外的是,柚子酸甜而帶微微苦澀的清香,竟然跟抹茶味的窩夫「勁夾」~再伴有廚師煮的紅豆粒,煮得稔糯,整體甜而不膩!雞肉·芒果·大醬三文治   $78此外,餐廳的三文治口味

紅豆麻糬·抹茶·柚子窩夫   $128
紅豆麻糬·抹茶·柚子窩夫
抹茶味窩夫雖然我的最愛,但是因為內藏麻糬,所以就吸引了我。

雞肉·芒果·大醬三文治   $78

此外,餐廳的三文治口味配搭都很特別,我們嘗了平日罕見的豬肉與芒果的三文治。
雞肉·芒果·大醬三文治
三文治用雞肉配搭芒果,加上自製的大醬,味道好特別,甜鹹交織;有少許辣味,相信是大醬的嘅特色所在。
雞肉·芒果·大醬三文治
雞肉不柴,多汁又香甜的芒果同酸辣的大醬合起來就中和了油膩感。加上半熟蛋,味道與口感的層次更加豐富!

炸魚薯條🍟  $88
炸魚薯條的水準正正常常,炸魚稍嫌有點油膩,不過,份量夠多。
莓莓乳酪燕麥奶搖  $48
朋友推介我這個飲品,因為乳酪味比燕麥味濃,喝起來感覺較清新,亦相對沒那麼甜。
莓莓乳酪燕麥奶搖
培根蛋意粉🍝  $88
因為我實在太長時間沒有吃卡邦尼意粉,心癢癢的。
培根蛋意粉🍝
這個意粉水準不錯,挺好食;煙肉香脆,鹹香味滲到意粉中,令人感覺愈食愈滋味~
培根蛋意粉🍝
餐廳希望打造一個非一般的自由工作、咖啡、食物空間,所以你大可以叫杯咖啡及輕食,舒舒服服,「坐定定咁邊食邊做」,坐多久都可,不設限時。餐廳裝潢予人開揚感覺,所以的確「幾好坐」,如果在附近居住或上班的話,這裡絕對是 #好去處,只可惜星期六日營業時間比較短,不能待很晚。
2020-11-28
  • 培根蛋意粉
2021-01-06 2707 瀏覽
今次嚟到牛頭角呢間桔梗嘅姊妹店Lagom Kaffe,一去到就見到勁多人排!餐廳面積好大,坐喺度食嘢真係又舒服又安全呀😛😋 聖誕炸雞之告別2020 $128小編上年年尾去食,而家呢個餐應該無咗,但都照寫啦🤣 有兩大嚿雞,炸粉都有點厚,一嚿雞肉肉質好鬆,另一嚿又實返啲好食啲。雞味都夠,配埋呢隻類似IKEA肉丸醬嘅醬都唔錯!旁邊嘅芝士薯仔沙律都好正呀😝😋 台北燉牛肉意粉 $78諗咗陣台北嘅燉牛肉係點先落單,諗住試吓特別嘢。牛肉片幾大塊同埋唔嚡口,意粉份量足夠而且幾掛汁,個汁有啲啲麻辣味,但唔食辣嘅小編都食到,所以ok㗎😆 越食越覺得惹味,強烈推介大家試試😁😋 黑白配 $55黑白配即係Expresso同Piccolo,兩杯咖啡一黑一白各有特色,Expresso酸身啲,crema啱啱好,記得趁熱飲呀😆 Piccolo個拉花都幾靚😗😋 鮮薑梳打 $48薑味幾夠,唔太甜所以飲落幾舒服😬 但48蚊嚟講略嫌細杯咗啲。之前睇Stand Up Hong Kong個show,聽杜生講桔梗目標係想Lagom開到周圍都係,開到好似Star_ucks咁。開唔開到就靠大家喇,加油啦😝

😋 聖誕炸雞之告別2020 $128

😋 台北燉牛肉意粉 $78

😋 黑白配 $55

😋 鮮薑梳打 $48

一個人me time,最後找間好坐的cafe。 大家都聽過台北來的桔梗,位於油麻地的香港店當然非常出名,係黃店嘅表表者,估唔到咁快,又有第二間分店開張。 Lagom,一個咁特別嘅英文,原來來源於瑞典語,意思為「不多不少,剛剛好」,呢個字代表左瑞典人對生活態度,而剛巧放假,一個人靜靜來到呢到吃個lunch,就感受到那舒適的剛剛好嘅感覺。 坦言,油麻地的桔梗同樣非常大,但可能地區關係,而且又多人,你沒辦法感受到像台灣一樣文藝嘅氣息,相反,Lagom呢度光線充足,而且位於相對不多人嘅牛頭角,正正就好似去咗台北大安區一樣。 桔梗上次嘅嘢食的確唔係太大驚喜,因此我並沒有特別抱好大期望,人人都推介呢度嘅三文治同燉牛肉意粉,但唔知點解好似燉牛肉意粉唔係好夾呢間餐廳,我卻偏偏選咗松露干貝意粉。 上枱嗰刻,賣相非常之精美,三隻帶子都煎得非常之靚。而且一上枱就聞到個香氣。 唔會太濃烈嘅白汁加上大量嘅黑椒同蘑菇襯托下,個意粉比桔梗出色得多 ,不消一會便吃完。 再加杯dirty ,可惜當日下午,未有酒提供,呢度亦有好多以咖啡為主角嘅Cocktail,下次一定要試
一個人me time,最後找間好坐的cafe。

再加杯dirty ,可惜當日下午,未有酒提供,呢度亦有好多以咖啡為主角嘅Cocktail,下次一定要試下。

意猶未盡加多一個甜品,點了焦糖蘋果,伯爵茶和檸檬窩夫,即叫即整嘅關係都等咗一段時間,不過出嚟嘅製成品會叫你忘記等候左咁耐嘅時間。

窩夫非常之脆,三種味道夾埋非常清新,我一個人都可以食晒成份窩夫,平時食甜品我一定冇咁勇猛,你可以想像呢度嘅甜品真係唔錯。

坐低上下網,睇吓書,咁就一個下晝,的確坐喺呢度令我自己想起身在在台北某個地方。

想起本身今年預算在台北過除夕,才發覺自己原來係牛頭角,灰左。

才記要拿起電話,係時候要取消張機票了。

Lagom Kaffe
牛頭角觀塘道348號國際貿易中心1樓101號舖
2020-12-03
成日聽在牛頭角返工嘅朋友講,牛頭角開左間好大嘅文青cafe。長期什麼時間都咁多人排隊等食。咁就要搵日去試下了。果然真係好多人,唯有等下,等左半個鐘終於有得入去。order左兩樣食物同咖啡一款係松露干貝意粉,價錢$98。醬汁都濃,松露夠味,干貝彈牙,不過如果有4粒就好,兩個人起碼每人有兩粒。另一款係炸魚薯條,價錢$88。炸魚嘅炸粉夠薄,咁嘅炸魚先好食。厚切薯條都唔錯。mocha 同 latte 都唔錯。呢間cafe空間感真係好大,樓底高,環境唔錯。可以座好耐都得,可以係呢度chill下hea下一個下午都得。仲有順帶一提,過兩條馬路就係觀塘海濱公園,如果有時間可以去睇下日落都得。
果然真係好多人,唯有等下,等左半個鐘終於有得入去。
order左兩樣食物同咖啡

松露干貝意粉

mocha

latte

mocha 同 latte 都唔錯。

2021-04-05
松露干貝意粉
mocha
  • Latte
  • Cappuccino
5天前 0 瀏覽
呢間cafe一開張已經bookmark咗,咁啱今日朋友放假,就約埋一齊去試!💛💛位置唔太難位,牛頭角B5出口,出咗隧道轉右見到靚靚哋嗰棟嘢就係😆上到去見到玻璃透光度十足,非常開揚😍😍感覺好舒服👍🏻即使係平日嘅下午都大概有7成滿,如果假期應該好多人🙈食物方面,叫咗2個意粉,分別係蕃茄明太子雞肉意粉同軟殼蟹蛋黃意粉~值得一讚係呢到上菜速度都幾快,落咗單5分鐘就有嘢飲,唔洗15分鐘就有嘢食喇~2個意粉都好好味,我同朋友都覺得軟殼觸嗰個好好味,本身蟹炸得好酥脆香口,鹹蛋黃配意粉又出奇地夾,有機會一定再嚟食😋😋

2021-04-13 0 瀏覽
牛頭角Lagom 任坐唔嬲冇限時特濃咖啡 · 朱古力麻糬 · 提子冧酒窩夫 $138超得超好食!起初覺得有啲貴,但見到實物就忍唔住叫咗,冇得後上,唯有食完主菜再嗌,可能過咗午飯時間,好快到!窩夫係脆既👍🏻食到中間超明顯嘅麻糬!配埋唔甜嘅朱古力忌廉 & 提子冧酒醬 超完美結合!仲有一球 Movenpick 提子冧酒味雪糕 兩個字 · 完美台北燉牛肉意粉 $98真係似譚仔20小辣加炸醬牛肉 米線轉意粉 有花椒八角嘅香味,有啲似擔擔麵,4塊牛肉好淋、好濃牛味👍🏻朋友既鮭魚 · 牛油果 · 香草三文治都聽講不錯 值得去食!可惜加左價喇,貴左冇之前咁抵食
牛頭角Lagom 任坐唔嬲冇限時

特濃咖啡 · 朱古力麻糬 · 提子冧酒窩夫 $138
特濃咖啡朱古力麻薯提子冧酒窩夫

台北燉牛肉意粉 $98
台式燉牛肉意粉

朋友既鮭魚 · 牛油果 · 香草三文治都聽講不錯
鮭魚溫泉蛋香草三文治

值得去食!可惜加左價喇,貴左冇之前咁抵食
特濃咖啡朱古力麻薯提子冧酒窩夫
台式燉牛肉意粉
鮭魚溫泉蛋香草三文治
  • 台北燉牛肉意粉
  • 特濃 咖啡朱古力麻薯提子冧酒窩夫
今日係復活假期最後一天,到了這餐廳,輪了半小時才入座,被編到偏窄的位置,侍應要側身而行;再者,嘈雜似進了茶餐廳,與濶敞文青的裝潢,有點失當。若改變座位間格,讓客人舒適地享受食物,相信定可提升性價比。回到重點,本人今天試了台灣焞牛肉意粉,少少麻而不椒,好特別,幾好味😋,配上薑味特飲,中和了麻椒的搶口味;還有嘗了百爵茶窩夫,內有麻糬,都好好味😋價錢稍稍偏貴,所以若減去茶餐廳的嘈雜迫促感,相信感覺會值回票價😅
2021-04-06
  • 台北燉牛肉意粉
✅ Lagom Kaffe上一個post就分享左lagom kaffe既lunch今次就分享佢既cake啦🔆Vanilla Basque Cheesecake $52係門口既凍櫃已經見到一件件巴斯克蛋糕放左係到 去到3點3下午茶既時間 又點可以唔叫翻件cake食下呢😝由於我真係未食過巴斯克蛋糕😂 之前食既都係雪藏 完全食唔到純正既口感所以我二話不說就叫左個原味既巴斯克個賣相都好靚😍 最吸引我既係蛋糕上面既vanilla cream 第一口食個蛋糕感覺成個口都充滿住cream cheese既味道☺️真係好濃郁同好滑 個味道完全唔甜第二啖就試下加個vanilla cream 就發現個甜味係黎自個cream 但又唔會甜到食唔到 反而覺很係加強左個蛋糕既口感👍🏻 我自己就好鐘意啦😆味道: 4/5賣相: 3.8/5🔆 Kyoto Matcha Latte $48食蛋糕當然要叫翻杯野飲點綴下啦唔太好咖啡既我就叫左杯matcha latte飲落唔係好重抹茶味 反而係奶味比較重亦都唔太甜幾好 不過因為奶味太重 就好似蓋過左抹茶原本既味道 稍為有點失色🧐味道: 2.8/5賣相: 3/5
✅ Lagom Kaffe

味道: 2.8/5
賣相: 3/5

巴斯克芝士蛋糕
2021-04-03 0 瀏覽
聽說是桔梗嘅姊妹店❤️我想講係:非常美味😱~環境闊落,坐得舒適~雖然排左差不多一小時,但好值得💪叫左四款美食,每款都高質~全日早餐:最鐘意佢加左少少芝士粉,香味提升炸魚薯條:炸魚肉質好,唔會又散又淋💋松露干貝意粉:好濃松露香味,意粉軟硬度適中,煙韌有口感~最後嘅🌟伯爵茶麻糬窩夫伴蘋果果醬加雲呢嗱雪糕,呢款係勁好味❤️❤️❤️ 窩夫有淡淡茶香,焗得香脆,內有軟糯嘅麻糬,好有口感🤤整體黎講,好味道,不過大家預定多少少時間排隊🙏🏻
聽說是桔梗嘅姊妹店❤️

全日早餐:最鐘意佢加左少少芝士粉,香味提升

炸魚薯條:炸魚肉質好,唔會又散又淋💋

松露干貝意粉:好濃松露香味,意粉軟硬度適中,煙韌有口感~

焦糖蘋果.伯爵茶麻糬.檸檬

整體黎講,好味道,不過大家預定多少少時間排隊🙏🏻
焦糖蘋果.伯爵茶麻糬.檸檬
2021-04-03 11 瀏覽
空間感超大嘅文青Cafe💛​地方闊落又坐得舒服​自己手機落單,食物嚟得幾快​餐牌上食物選擇唔多,主食試左All day breakfast同鹹蛋黃蒜香軟殼蟹意粉​價錢唔算抵食,分量正常​略嫌個軟殼蟹有啲鹹,加上有鹹蛋黃味,所以有點重味🤭​飲品叫左芒果燕麥奶搖🥛好好飲😋👍​想下次黎high tea試佢d甜品🥰​​

空間感超大嘅文青Cafe💛​
地方闊落又坐得舒服​
自己手機落單,食物嚟得幾快​
價錢唔算抵食,分量正常​
略嫌個軟殼蟹有啲鹹,加上有鹹蛋黃味,所以有點重味🤭​
飲品叫左芒果燕麥奶搖🥛好好飲😋👍​
想下次黎high tea試佢d甜品🥰​
來了𝐋𝐀𝐆𝐎𝐌吃了個午餐٩(◕‿◕。)۶,環境的確不錯空間夠大又夠陽光~🧒🏽:炸魚薯條+Flat White👦🏻:鮭魚牛油果香草三文治+Ice Black份量其實真的算很多,夠多菜健康哈哈,薯條炸得很香好好吃哈哈,炸魚皮脆薄多肉,不過有點易散,可能是🧒🏽手殘關係哈哈~而且還跟了一個醬汁,吃下去有點辣幾過癮~三文治方面都不,錯還有三文魚籽在上面(°▽°),不過👦🏻覺得有點腥而🧒🏽就覺得還好沒什麼~珈琲方面我們升級喝他們的香果風味咖啡豆,香氣更足更濃厚(๑>◡<๑) 兩杯都超好喝的~

🧒🏽:炸魚薯條+Flat White
👦🏻:鮭魚牛油果香草三文治+Ice Black
鮭魚牛油果香草三文治
Flat White

鮭魚牛油果香草三文治
Flat White
2021-03-28 94 瀏覽
第一次去因為要等五十幾張枱所以放棄左,今次咁啱有frd去左先,佢幫我拎定飛,所以只係等左25分鐘左右,不過真係要提一提帶主子去既朋友,如果主子有番咁上下份量,記得準備定架車仔先帶佢黎等位,我隻7kg, 抱完25分鐘之後我一路食野手一路震😖主食選擇唔算好多,同埋應該唔係經常換。 -明太子蕃茄雞肉意粉:我本身係明太子控,見到一定會叫,不過對呢個期望唔太高,明太子本來係濃味既,好少會配蕃茄呢d同樣濃味既野,會搶晒d味,果然係冇咩明太子味,作為一個蕃茄意粉,都幾好食既-all day breakfast: presentation勁得,每一樣都好食,呢個下次會再叫-杯matcha latte個熊仔拉花好靚😍😍😍服務:staff幾有禮貌,我地入去時有2張吉枱,佢俾我揀想坐梳化定普通枱。 不過個場都算大,等左一陣先揾到人落單。衞生:拎飛時已經俾人數既紙仔你填資料,入座前會探熱泊車:樓下就有停車場,唔貴又多位,可以直接搭𨋢上到去餐廳門口,但今次見街邊有位就泊左街邊

主食選擇唔算好多,同埋應該唔係經常換。

-杯matcha latte個熊仔拉花好靚😍😍😍

衞生:拎飛時已經俾人數既紙仔你填資料,入座前會探熱

all day breakfast

2021-02-28
all day breakfast
  • 全日早餐
2021-03-27 86 瀏覽
好想試吓的小店專登星期日下午2:30去到,明明眼見門口都有卡位,亦不停有人食飽步出但係門口叔叔待應都唔入人,莫非要製造人多排隊的景像? 等左半小時, 最終都係坐返一拎飛就見到已經係吉檯果張門口卡位,當堂咩mood 都無晒叫左咸旦黃軟殼蟹意粉,唔使5分鐘就黎左.凍冰冰,好立口. 得一隻蟹仔咁大把Fish n chip: 係鲶魚柳,好林杯latte request extra hot,都係唔夠熱雖然話無限時任坐, 但係冷氣極大,d野食一上已經凍晒.真心無mood 留太耐,而且食物選擇唔多,都係出海傍坐好過星期日食完呢餐心情差左性價比唔高,搵唔到再次去食既理由
好想試吓的小店
但係門口叔叔待應都唔入人,莫非要製造人多排隊的景像?
Fish n chip: 係鲶魚柳,好林
星期日食完呢餐心情差左

性價比唔高,搵唔到再次去食既理由