之前到訪了桔梗班底主理的新cafe,地方超大,兩邊落地玻璃窗加以木為主的裝修,空間感大大增加,感覺坐得特別舒服。餐廳供應自家烘焙咖啡,自設餅房,焗製的麵包夠新鮮,格外吸引。不過,當日餐廳6時多就是尾輪落單,我去到的時候,麵包櫃已差不多清空,想試的都沒有了。我哋入座後就急忙落單,甜品都要決定好,所以,你看到全檯都是食物,當中包括甜品。今次特別想先說甜品,因為吃完之後覺得非常突出,想推介予大家。紅豆麻糬·抹茶·柚子窩夫   $128抹茶味窩夫雖然我的最愛,但是因為內藏麻糬,所以就吸引了我。窩夫的抹茶味香濃,但是不是抹茶控的我就嘗不出它是用了哪種抹茶粉。看回之前的新聞稿介紹,據講是用日本丸久小山園的龍膽抹茶粉,所以抹茶香味突出,同時亦帶回甘。窩夫內有麻糬,口感煙韌,令窩夫整體外脆內軟,正!你可能覺得柚子跟抹茶風馬牛不相及,然而,我之所以力薦,正正是因為「柚子」的出現。柚子的元素在自家製柚子熱情果醬和柚子雪葩,與窩夫配著吃。令我意外的是,柚子酸甜而帶微微苦澀的清香,竟然跟抹茶味的窩夫「勁夾」~再伴有廚師煮的紅豆粒,煮得稔糯,整體甜而不膩!雞肉·芒果·大醬三文治   $78此外,餐廳的三文治口味

紅豆麻糬·抹茶·柚子窩夫   $128
紅豆麻糬·抹茶·柚子窩夫
抹茶味窩夫雖然我的最愛,但是因為內藏麻糬,所以就吸引了我。

雞肉·芒果·大醬三文治   $78

此外,餐廳的三文治口味配搭都很特別,我們嘗了平日罕見的豬肉與芒果的三文治。
雞肉·芒果·大醬三文治
三文治用雞肉配搭芒果,加上自製的大醬,味道好特別,甜鹹交織;有少許辣味,相信是大醬的嘅特色所在。
雞肉·芒果·大醬三文治
雞肉不柴,多汁又香甜的芒果同酸辣的大醬合起來就中和了油膩感。加上半熟蛋,味道與口感的層次更加豐富!

炸魚薯條🍟  $88
炸魚薯條的水準正正常常,炸魚稍嫌有點油膩,不過,份量夠多。
莓莓乳酪燕麥奶搖  $48
朋友推介我這個飲品,因為乳酪味比燕麥味濃,喝起來感覺較清新,亦相對沒那麼甜。
莓莓乳酪燕麥奶搖
培根蛋意粉🍝  $88
因為我實在太長時間沒有吃卡邦尼意粉,心癢癢的。
培根蛋意粉🍝
這個意粉水準不錯,挺好食;煙肉香脆,鹹香味滲到意粉中,令人感覺愈食愈滋味~
培根蛋意粉🍝
餐廳希望打造一個非一般的自由工作、咖啡、食物空間,所以你大可以叫杯咖啡及輕食,舒舒服服,「坐定定咁邊食邊做」,坐多久都可,不設限時。餐廳裝潢予人開揚感覺,所以的確「幾好坐」,如果在附近居住或上班的話,這裡絕對是 #好去處,只可惜星期六日營業時間比較短,不能待很晚。
2020-11-28
  • 培根蛋意粉
一個人me time,最後找間好坐的cafe。 大家都聽過台北來的桔梗,位於油麻地的香港店當然非常出名,係黃店嘅表表者,估唔到咁快,又有第二間分店開張。 Lagom,一個咁特別嘅英文,原來來源於瑞典語,意思為「不多不少,剛剛好」,呢個字代表左瑞典人對生活態度,而剛巧放假,一個人靜靜來到呢到吃個lunch,就感受到那舒適的剛剛好嘅感覺。 坦言,油麻地的桔梗同樣非常大,但可能地區關係,而且又多人,你沒辦法感受到像台灣一樣文藝嘅氣息,相反,Lagom呢度光線充足,而且位於相對不多人嘅牛頭角,正正就好似去咗台北大安區一樣。 桔梗上次嘅嘢食的確唔係太大驚喜,因此我並沒有特別抱好大期望,人人都推介呢度嘅三文治同燉牛肉意粉,但唔知點解好似燉牛肉意粉唔係好夾呢間餐廳,我卻偏偏選咗松露干貝意粉。 上枱嗰刻,賣相非常之精美,三隻帶子都煎得非常之靚。而且一上枱就聞到個香氣。 唔會太濃烈嘅白汁加上大量嘅黑椒同蘑菇襯托下,個意粉比桔梗出色得多 ,不消一會便吃完。 再加杯dirty ,可惜當日下午,未有酒提供,呢度亦有好多以咖啡為主角嘅Cocktail,下次一定要試
一個人me time,最後找間好坐的cafe。

再加杯dirty ,可惜當日下午,未有酒提供,呢度亦有好多以咖啡為主角嘅Cocktail,下次一定要試下。

意猶未盡加多一個甜品,點了焦糖蘋果,伯爵茶和檸檬窩夫,即叫即整嘅關係都等咗一段時間,不過出嚟嘅製成品會叫你忘記等候左咁耐嘅時間。

窩夫非常之脆,三種味道夾埋非常清新,我一個人都可以食晒成份窩夫,平時食甜品我一定冇咁勇猛,你可以想像呢度嘅甜品真係唔錯。

坐低上下網,睇吓書,咁就一個下晝,的確坐喺呢度令我自己想起身在在台北某個地方。

想起本身今年預算在台北過除夕,才發覺自己原來係牛頭角,灰左。

才記要拿起電話,係時候要取消張機票了。

Lagom Kaffe
牛頭角觀塘道348號國際貿易中心1樓101號舖
2020-12-03
2020-12-13 4485 瀏覽
得知桔梗係九龍灣開左新分店又點可以唔支持!由於店鋪位於工廠地區所以特別趁住星期日較少人既時段黎,可惜當日6點半黎已經lastorder左無熟食,雖然有少少失望但無阻我同朋友既熱誠,決定先試呢到既甜品先.焦糖蘋果•伯爵茶•檸檬窩夫伯爵茶窩夫配上焦糖蘋果醬,伯爵茶cream,一小件伯爵茶戚風蛋糕及檸檬味雪葩,口味清香淡雅而且一碟甜品內加左3倍伯爵茶香.先講伯爵茶窩夫,窩夫烘得外面鬆脆而內裏濕潤軟綿.窩夫內帶滿滿伯爵茶葉碎,伯爵茶獨有既彿手柑香係口腔內彌漫,茶味細膩又不帶一絲苦澀味.焦糖蘋果醬,經煮過後既蘋果帶微微果既香,配上較甜既焦糖一齊煮剛好達至平衡,入口唔會過甜膩或過酸.檸檬雪葩一暖一凍既口感同時係口腔內交融,為整份窩夫帶黎一陣刺激感.清新既檸檬酸亦將窩夫既膩滯感減到最低,食完都唔覺得內疚.伯爵茶cream同樣充滿濃厚伯爵茶香,cream質感細滑又唔會過膩.伯爵茶戚風蛋糕輕軟濕潤,茶葉香更濃.Bacon Scone配上自家製咸味clotted cream,入口帶微微他他醬既酸香亦同時帶點微辣鹹香感.配搭上帶bacon scone出奇地配搭,食煙肉薰果感濃郁香厚.scone入口唔黏牙既同

焦糖蘋果•伯爵茶•檸檬窩夫
伯爵茶戚風蛋糕輕軟濕潤,茶葉香更濃.

Bacon Scone
配上自家製咸味clotted cream,入口帶微微他他醬既酸香亦同時帶點微辣鹹香感.配搭上帶bacon scone出奇地配搭,食煙肉薰果感濃郁香厚.scone入口唔黏牙既同時亦唔會過乾,內裏亦充滿香濃既煙肉粒.

玉桂蘋果燕麥奶搖
未飲已經感受到陣陣渾厚馥郁既玉桂味中帶住香甜氣味.
燕麥奶搖因爲加左冰既緣故所以入口唔算特別細滑,但味道同樣香甜亦唔會過甜膩.
內裏帶住啖啖蘋果蓉,香甜又健康,燕麥奶既甜味飲得出大部分係黎自蘋果自身既甜味.

凍多明尼加朱古力奶
奶味香而且入口細滑,配上充滿nutty可可豆香既多明尼加朱古力層次更豐厚.
  • 焦糖蘋果•伯爵茶•檸檬窩夫
2020-12-01 5667 瀏覽
今日偷得浮生半日閒,請咗半日假休息下,約左朋友去去牛頭角嘅Lagom Kaffe。因為驚要等位,所以特別揀左late tea時間。一上到二樓,就比佢個落地玻璃磨咖啡豆房吸引咗,然後門口右手面,就係沖咖啡嘅檯面。再入,就係空間感十足嘅用膳地方。好難得喺香港呢個舖租咁貴嘅地方,店主仲肯投資咁大,比食客一個咁舒服嘅環境(仲要不設限時!)。職員帶咗我哋去張卡位坐,我哋揀咗鹹食甜食各一,同埋兩杯飲品share。豬肉·蘋果·楓糖三文治 $88估唔到咁大件,豬肉醃嘅味剛剛好,可能因為有楓糖,甜甜地,切開入邊原來仲有流心蛋。另外仲有一片片蘋果,中和返豬肉嘅肥膩感。包係一大片sough dour bread,越食越有驚喜。焦糖蘋果·伯爵茶·檸檬waffle $128Waffle係伯爵茶味,但最驚喜係旁邊既檸檬雪葩、焦糖蘋果醬同伯爵茶mousse。檸檬雪葩味道極致清爽,焦糖蘋果醬食得出係蘋果原味,伯爵茶mousse又滑又香。反而個waffle可能係裝飾耐左,略嫌唔夠熱,但焦糖蘋果·伯爵茶·檸檬依三樣已經值回票價。玉桂蘋果燕麥奶搖 $48用上Oatly燕麥奶,加入玉桂蘋果攪拌,好清新既感覺。多明尼加朱古力奶

豬肉·蘋果·楓糖三文治 $88

焦糖蘋果·伯爵茶·檸檬waffle $128

玉桂蘋果燕麥奶搖 $48
用上Oatly燕麥奶,加入玉桂蘋果攪拌,好清新既感覺。

多明尼加朱古力奶 $48

朱古力奶又滑又香,杯面有半片橙裝飾。

好滿足既一餐,雖然係好飽,但因為Lagom每樣野都配返清新既材料,例如蘋果、檸檬雪葩中和返,食完無肥膩感。
2020-11-24
  • 豬肉·蘋果·楓糖三文治
  • 焦糖蘋果·伯爵茶·檸檬waffle
  • 玉桂蘋果燕麥奶搖
2020-12-01 3237 瀏覽
之前到訪過旺角文青 Café「桔梗」,最近從食評網得知餐廳喺牛頭角開咗間姊妹品牌咖啡店「Lagom Kaffe」,新店嘅環境好養眼,所以特意拿了半天假嚟幫襯下。餐廳座落於觀塘道 348 號國際貿易中心1樓,門面屬開放式,店內地方頗大,據說佔地約有 8,700 呎,以木系裝潢為主調,靠窗位置就擺放了一排梳化卡座,加上圍邊嘅落地玻璃設計,環境開揚光猛,感覺超舒服。先睇下餐牌,All Day Menu 選項唔多,只有全日早餐、三文治、意粉、沙律及分享盤幾個類別,反而飲品同一系列輕食,如麵包、鬆餅、蛋糕及窩夫等,選擇就好豐富。點咗一個 Scone、Lemon Rye Bread、一客意粉,另外再加咗杯咖啡同窩夫。冧酒提子司康 Raisin Rum Scone ($22)  率先送上,鬆餅個子不大,拿上手時仍帶點熱暖,外層頗脆身,中間濕潤蓬鬆,甜酒味縈繞口腔不散,配埋旁邊軟滑細膩嘅伯爵茶忌廉一齊食,非常美味。檸檬黑麥麵包  Lemon Rye Bread ($36)  味道亦唔錯,麵包以黑麥製成,入口麥香特重,外皮堅韌,但食落又唔會過硬,帶微微嚼勁,包心保持濕潤,富彈性。松露干貝意粉 Scall
松露干貝意粉 Scallop, Truffle Sauce Spaghetti ($98)  意粉煮得啱啱好,入口軟硬適中,每條都沾滿了 Creamy 嘅醬汁。帶子厚肉肥美,兩面都煎至微焦金黃,食落鮮甜嫩滑,松露香濃而不喧賓奪主,配埋彈牙嘅意粉食,香口又掛汁。
焦糖蘋果.伯爵茶.檸檬窩夫 Caramel Apple / Earl Grey / Lemon ($128)  碟窩夫賣相很精緻,上桌時伴以焦糖蘋果醬、淡忌廉和雪糕,分量十足。窩夫即烘,外脆內軟熟,蛋香亦頗為濃郁。忌廉帶濃厚嘅伯爵茶味,茶香回甘。伴吃的焦糖蘋果醬,味道酸甜有致,配埋旁邊的檸檬雪糕一齊食,更添滋味。
跟意粉點嘅  Set Drink  純粹拿鐵鮮奶咖啡 Caffee Latte (+$10)  味道亦很不錯,入口很滑順,奶味香濃。
翻查過網上資料,原來「Lagom」是源自瑞典語,意思為「不多不少;剛剛好」亦即活得克制,避免過份追求,希望大家都可以從中領悟,活得快樂自在。
3天前 0 瀏覽
今次同一個男仔朋友去彩虹嗰邊影相見到Openrice呢晶Café位置近就黎試下叫咗1個Sandwich,1個Pasta同1個Snack如果有得比分,我會全部比100分炸魚薯條佢同平時其他餐廳食嘅好唔同唔係一大舊炸魚而係有幾舊幾舊細嘅其實用隻叉吉落去嘅時候已經覺得好鬆脆食起嚟真係好有驚喜,個皮炸得非常之薄魚肉亦都唔似英國嗰啲實得得係非常嫩滑,而且非常酥軟點埋佢有少少印度香料嘅辣醬汁呢一個小食真係好出色,可以食兩碟豬肉蘋果楓糖三文治平時食開Sourdough多數都係三文魚牛油果見到有呢個選擇好似幾特別就揀咗佢嘅豬肉片係好薄好冧同埋有啲似日本嘅豚肉夾埋蘋果酸酸甜甜,又脆脆地個麵包有吸到啲汁,成個味道都幾得意係個包邊有一小部份比較硬,咬到啲牙有少少攰台北燉牛肉意粉呢個意粉簡直係驚喜爆燈首先我係見到平時意粉好少配燉牛肉食落個味好似食緊譚仔10小辣加炸醬從來未食過意粉可以有呢一個配搭另外牛肉係好薄片,好似肥牛,有少少太鹹但係夾埋意粉食就會啱啱好整體來講成個環境都好舒服最緊要係嘢食揀三樣,三樣都有驚喜我自己一定會嚟第二次個人覺得食物質素比嘢飲質素高真係喺其他地方冇食過呢一啲味道極力強烈推薦大家去試呢
今次同一個男仔朋友去彩虹嗰邊影相
見到Openrice呢晶Café位置近就黎試下
叫咗1個Sandwich,1個Pasta同1個Snack
如果有得比分,我會全部比100分
炸魚薯條,豬肉蘋果楓糖三文治,台北燉牛肉意粉

佢同平時其他餐廳食嘅好唔同
唔係一大舊炸魚而係有幾舊幾舊細嘅
其實用隻叉吉落去嘅時候已經覺得好鬆脆
食起嚟真係好有驚喜,個皮炸得非常之薄
魚肉亦都唔似英國嗰啲實得得
係非常嫩滑,而且非常酥軟
點埋佢有少少印度香料嘅辣醬汁
呢一個小食真係好出色,可以食兩碟

平時食開Sourdough多數都係三文魚牛油果
見到有呢個選擇好似幾特別就揀咗
佢嘅豬肉片係好薄好冧同埋有啲似日本嘅豚肉
夾埋蘋果酸酸甜甜,又脆脆地
個麵包有吸到啲汁,成個味道都幾得意
係個包邊有一小部份比較硬,咬到啲牙有少少攰

呢個意粉簡直係驚喜爆燈
首先我係見到平時意粉好少配燉牛肉
食落個味好似食緊譚仔10小辣加炸醬
從來未食過意粉可以有呢一個配搭
另外牛肉係好薄片,好似肥牛,有少少太鹹
但係夾埋意粉食就會啱啱好

整體來講成個環境都好舒服
最緊要係嘢食揀三樣,三樣都有驚喜
我自己一定會嚟第二次
個人覺得食物質素比嘢飲質素高
真係喺其他地方冇食過呢一啲味道
極力強烈推薦大家去試呢一間Café
4天前
炸魚薯條,豬肉蘋果楓糖三文治,台北燉牛肉意粉
3天前 0 瀏覽
☕️新開台灣高人氣空間感舒適休閒良心cafe #食好西觀塘美食#食好西牛頭角美食#食好西良心推介☕️琴晚介紹過的西班牙菜,當日食完後發覺呢座大廈,好多人一路搭電梯上去,跟住就八卦上去睇吓有啲乜嘢,原來新開一間台灣Cafe ,呢間Cafe係桔梗嘅姊妹店,門口已經非常之多人等位,見到門口有一部好大型嘅咖啡機器,感覺好厲害,所以都順便買一杯咖啡外帶幫襯一下☕️Iced Black coffee $32Chill爆開揚採光度十足,加上滿滿的陽光,餐廳門口自設炒豆房,Black coffee 濃而不酸,帶點點果香味很有層次而非常香且帶回甘味道🥢感覺舒適度非常高的一間餐廳,可以慢慢hea 足一日都唔會累,餐牌有很多輕食及甜品,今次因為食得太飽,所以未有去食,睇來一定要來幫襯
☕️新開台灣高人氣空間感舒適休閒良心cafe

#食好西觀塘美食#食好西牛頭角美食#食好西良心推介

☕️Iced Black coffee $32

🥢感覺舒適度非常高的一間餐廳
  • Americano
肥姑姐飲食推介 - 松露干貝意粉1)環境衛生新裝修餐廳環境優美舒服,有卡位六組,有矮梳化位兩組,及二十多組二人細枱,還有少量巴枱位,可以形容為年輕一輩休閑輕食店,但又未至於高級餐廳的每樣都精精緻緻,實用面積應該8千呎,目測可以坐70人以上。今次我被安排坐有乾花裝置的枱,坦白乾花及少量鮮尤加利葉放在有水的花樽內,而樽內發霉及生滿青苔有少少倒胃口。2)食物質數松露干貝(帶子)意粉等了5分鐘已上菜,份量也是很大,有3粒兩面香煎的帶子,每粒大過5元硬幣。而松露蘑菇意粉汁是重點,醬汁是以大量新鮮蘑菇攪碎再加白汁煮成,像極了高級餐廳的蘑菇湯,唯一敗筆是沒甚麼松露味,其實我真心不介意佢收貴少少落足夠松露醬/油。另外調味再咸少少就PERFECT。值得一讚粗身意粉口感好Al Dente(完全配合餐廳主題Not Too Much Just Enough)。3)價格HK$98 (另收加一服務)4)再惠顧指數👉🏻5星

肥姑姐飲食推介 - 松露干貝意粉

1)環境衛生

2)食物質數

3)價格HK$98 (另收加一服務)

4)再惠顧指數👉🏻5星
6天前
6天前 0 瀏覽
聽講呢度新開左一間聞說成日要排隊嘅咖啡店,人氣一時無兩。位於牛頭角工業區,地方唔係好就腳,響工業區入邊一座新建嘅商業大廈,行上一層樓,咖啡室非常寬敞,樓底有平時嘅兩層樓高,有卡位,對面就係coffee吧。我對手沖咖啡其實唔係好大概念,我叫咖啡師幫我選擇,來自台灣嘅佢都好細心問我其實喜歡啲乜嘢嘢。我同佢講我都喜歡花果香味,但就唔喜歡酸度太突出。佢推薦我入獨角獸,果然有淡淡的果香味,但酸度唔高,而且我見到每沖完一杯,佢都會先試味,確保味道OK先會比客人。一份窩夫過$100 ,最初我覺得有啲貴,但原來佢份量好大,一個人食真係食唔晒,新鮮整出嚟非常香,中間亦有少少麻薯QQ,配合蘋果醬同伯爵茶忌廉,加上青檸雪糕,口感清新,甜而不膩,呢個配合不知不覺會令人食好多。呢度嘅牛角包亦都非常酥香,每日新鮮響店內嘅餅房炮製,比較近似法國口味,並冇坊間U字頭餅店嗰種過分嘅牛油香。最好彩嘅係由於今日係平日,所以唔需要等位,不過由於六時後不能堂食, 5:30就會last order,食下午茶都要注意時間了。
獨角獸

焦糖蘋果伯爵茶檸檬和

AOP牛角酥

獨角獸
焦糖蘋果伯爵茶檸檬和
AOP牛角酥
————————————————————————-🖤牛頭角難得地開咗一間高質Cafe,仲要係黃店,無可能唔去撐下場,不過並唔係你話去撐就入去到,你只係遲遲少少去,一接近十二點鬆啲,絕對排餐飽。經一事,我地醒,11點半就去,位-輕鬆拿✌️🔆入到去發現,餐廳真係十分之超級大!竟然繁忙時間都仲要拿位,好誇張囉😅 配上全落地大玻璃,輕鬆室內都同陽光玩遊戲😎木系格調,擺放適量大植物,增添大自然色彩,中間仲有幾張布沙發,係到無論係食飯,嘆咖啡自修,都絕對Perfect池~👍🎈最愛之選:「台北燉牛肉意粉」,食過幾次,都差唔多試晒佢嘅款式,呢個意粉始終係我至愛。味道幾創新特別,佢嘅醬汁香濃又帶有微量辣味,令人好胃口,食唔停😋牛肉同嗰醬好岩,份量撈埋意粉岩岩好,第一次去嘅朋友必點推介。🔹Yummy choice:「松露干貝意粉」,另一款好食意粉,干貝大大粒,兩面有認真煎香微焦,食落鮮甜,有心機。最suprise我本人唔太鐘意over重味嘅黑松露,而我認為佢嘅比例完美,品嘗到黑松露嘅香,但又唔會太過份,配埋少落菇菌,比心💁🏻不過不失:「培根蛋意粉」,呢款就唔係唔好食,但無咩特別,no comment.可以唔

————————————————————————-

💁🏻不過不失:「培根蛋意粉」,呢款就唔係唔好食,但無咩特別,no comment.可以唔洗試🤣另外炸魚薯條,都可以skip,太乾,唔太有魚味🤭

🌚要留意嘅地方嘅食物嘅選擇款擇唔多,食多幾次可能會悶,希望佢會再推出多啲款,或定時轉下菜單啦

✳️辛勞工作嘅一天裏,午飯絕對係俾人休息放鬆,重新充電嘅重要一餐,LAGOM舒適陽光開揚嘅環境,俾到牛頭角打工作多一個好選擇阿❤
  • 台北燉牛肉意粉
  • 松露干貝意粉
6天前 0 瀏覽
喺附近做完嘢,就喺度搵吓啲Cafe,坐下食下個早餐。知道呢一度新開左一間超大嘅Cafe,咁就試一試佢哋嘅早餐set。而且佢地個地理位置都非常之鄰近地鐵站,喺牛頭角行過去大概5至10分鐘。呢度環境非常之靚,而且卡位有落地大玻璃,影相打卡真係一流!原來今次就試咗佢哋嘅早餐,我就點左佢哋嘅三文魚火箭菜紅椒忌廉芝士醬bagel。食落去好好食,個醬同埋個三文魚都好夾,但係個Bagels相對性有啲硬。另外都叫咗杯latte,配合埋呢個景真係一流,而且我都坐左個幾鐘,食下野做吓嘢,非常之舒服😌最後呢度係佢哋嘅全日Menu。

呢度環境非常之靚,而且卡位有落地大玻璃,影相打卡真係一流!

Latte

最後呢度係佢哋嘅全日Menu。
早餐
Latte
週日同未婚妻想帶狗狗去Cafe,網上搵到呢度,原來係桔梗姊妹店!一去到都幾多人排隊👥👥👥Cafe好大,但限聚入座只能一半因為有狗狗,侍應安排我哋坐喺圓枱,鬆動啲又同隔離啲枱相隔遠少少~落咗order 之後,同樣愛狗嘅「話事人」又主動幫我哋調去梳化位,等狗狗坐得舒服啲😊開心仔🐶芒果雞肉大醫三文治😋Menu上其中一個吸引我嘅就係佢,特別在哩個combination上芒果絕對加分!松露帶子意粉另一樣即刻想試喺佢,帶子煎得好靚,松露味道唔太重,我哋鍾意浸味就覺得可以濃啲🤤兩款都貫徹Cafe名意思 just the right amount(google過😆)嘢飲嗌咗 Dirty ($42) with Oak Milk (+$5)同埋 Cafe Latte ($34)如果有狗狗飲品就好啦😆不過過程中嗰位「話事人」同我哋傾吓養狗嘅嘢,同狗狗互動,出其地怕人嘅Hoji經常望住佢,果然喺豐富養狗經驗👍🏻最後叫埋Waffle,哩個味直程喺為我哋而設🤣Waffle入面有麻糬,多一層口感,三款配搭都好好👍🏻臨走時仲有好多人等位,我諗唔止喺桔梗姊妹店嘅原因,食物同service都係值得欣賞。下次去埋觀塘舊碼頭
Cafe好大,但限聚入座只能一半

Chicken  Mango  Soybean  Paste

芒果雞肉大醫三文治😋

松露帶子意粉

Dirty  with  Oak  milk
Cafe  Latte

同埋 Cafe Latte ($34)
如果有狗狗飲品就好啦😆

Caramel  apple    Earl gray  lemon  Waffle

最後叫埋Waffle,哩個味直程喺為我哋而設🤣
Waffle入面有麻糬,多一層口感,三款配搭都好好👍🏻

臨走時仲有好多人等位,我諗唔止喺桔梗姊妹店嘅原因,食物同service都係值得欣賞。下次去埋觀塘舊碼頭新店先😊
2021-01-17
Dirty  with  Oak  milk
Cafe  Latte
  • 芒果雞肉大醬三文治
2021-01-17 11 瀏覽
went to this chilled and cozy cafe which is adorned and blessed by abundant natural daylight the other day, guess no one would mind having some sunshine in life these days. we ordered a taipei beef stew spaghetti and a waffle with caramel apple, earl grey and lemon☀️☀️taipei beef stew spaghetti when it comes to spaghetti, i am a bit conventional, i would always just go for the most predictable ones like carbonara or bolognese, but this time i was so tempted to try the taipei beef stew spaghetti as

☀️☀️
taipei beef stew spaghetti

when it comes to spaghetti, i am a bit conventional, i would always just go for the most predictable ones like carbonara or bolognese, but this time i was so tempted to try the taipei beef stew spaghetti as i could not imagine how this combination will turn out. and yes, i did step out of my “spaghetti🍝comfort zone”.

i couldn’t explain that taste
it reminded me of the sichuan dandan noodles as it had that nutty and teeny little bit of numbing zing which was so unexpected. weirdly, that zing was so addictive and was erupting harmoniously🎉 within my mouth.  wow, that piquancy was certainly a chef’s kiss!!👌🏼
the numbness prolonged the savory of the sprinkles of cheese (i guess it’s parmesan), luckily mine wasn’t too salty at first, so an extra dimension was added and the whole dish was enlivened.
and the beef🥩, that beef was so tender and had a subtle sweetness. it did not have much seasonings so the mildly fiery sauce compensated for it.

🧇🧇
waffle: caramel apple, earl grey, lemon

the earl grey-flavoured waffle itself in my opinion was a bit bitter but the delightfully refreshing lemon sorbet and the smooth early grey cream/mousse balanced it out.
the mochi inside the waffles was soooo stretchy and chewy that i screamed a little bit inside (uwu🥺), i am impressed!
2021-01-09
2021-01-17 0 瀏覽
#sundayfunday 來個All Day Breakfast 吧!🥓🌭🍳🥗🌰☕️價錢$128份量算多,加個沙律夠曬兩位女士share, 跟餐+$10仲有咖啡,性價比算多,唯獨麵包有點凍,味道差少少。桔梗Cafe姐妹品牌Lagom Kaffe ,以自由工作空間為概念,佔地8,700呎,落地玻璃設計,木系格調,大片日光滲進,勁好打卡。Lagom Kaffe 樂感|Not too Much Just Enough📍牛頭角觀塘道348號國際貿易中心1樓101號舖..#ee_coffeetime#eefoodie ....#cozy #hkcafe #hkrestaurant #hkfoodie #foodie #hkig #桔梗 #lagomkaffe #牛頭角 #hkeat #hkfoodblogger #カフェ #카페 #gotravelwithandie
🥓🌭🍳🥗🌰☕️

📍牛頭角觀塘道348號國際貿易中心1樓101號舖