2020-12-23 1287 瀏覽
🌎Lady M (銅鑼灣)Lady M 裝修真係好靚 顏色以白 灰作為主調 仲用左大理石做餐具同餐枱 係視覺上睇落去好典雅 華麗 下午茶一於去呢到食啦!首選唔少得千層蛋糕 好味Cake set for two $298🍰4件+☕️2杯玫瑰千層蛋糕芋頭千層蛋糕朱古力棋盤蛋糕栗子蛋糕千層蛋糕係lady m 出名既皇牌蛋糕 必食推介 我簡左🌹玫瑰味道 入面忌廉散出一陣陣玫瑰香味 好滑 甜度適中 另外千層班戟好透薄 總共有20層 口感好正 好軟身 好似入口即化感覺 另一款芋頭千層蛋糕都好味 表面有開心果粒粒 入面忌廉有芋頭粒粒 兩者咬落去好香口 而且好有口感 薄薄既忌廉打得好軟身 食落去唔會膩 朱古力棋盤蛋糕賣相好吸引蛋糕好鬆軟 食落去海綿🧽感覺 加上表面朱古力偏向苦 中和番蛋糕甜味 所以味道啱啱好 至於栗子蛋糕就麻麻地啦 太甜 唔夠香飲品方面 ☕️:金橘甘菊花芋頭燕麥奶天氣凍當然要飲熱辣辣飲品啦 兩杯飲品不過不失人均消費:$150環境衛生:9/10推介指數:7.5/10📍銅鑼灣加寧街1-3號Fashion Walk地下C號舖
🌎Lady M (銅鑼灣)

Cake set for two $298🍰4件+☕️2杯

推介指數:7.5/10

📍銅鑼灣加寧街1-3號Fashion Walk地下C號舖
Cake  set  for  two
2020-11-30 1441 瀏覽
終於來到傳說中蛋糕界的名牌,這間店長期以來的外賣或堂食都要排隊。而此店位於銅鑼灣不用排隊,而且更有主食吃,重點是這店沒有時間限制可以和好友坐多一點談天說地。我們二人點了一份二人餐頭盤有香脆紫菜伴山葵蛋黃卷,紫菜香脆可口。另外新餐肉芝士卷,新餐肉健康不肥膩。主菜選擇牛肚菌伴意大利溫泉蛋飯,溫泉蛋伴意大利飯好creamy。另一經典二式番茄意大利粉,蕃茄酸酸甜甜配上香草意粉,沒有失分。選擇來這裏的重點當然要嘗試一下他們的蛋糕,是次選擇了朱古力棋盤蛋糕及玫瑰花千層蛋糕,前者朱古力棋盤蛋糕恰到好處,不是太甜。相反後者玫瑰花蛋糕,賣相精緻,但甜度相對地高。飲品方面選擇了400次咖啡,咖啡香口,咖啡豆味香濃。總括而言,可以在星期五不用排隊不用限時的晚餐已算不錯。

總括而言,可以在星期五不用排隊不用限時的晚餐已算不錯。
2020-11-20
2020-11-26 1005 瀏覽
Lady M的千層蛋糕,一直都係我的至愛,今次試左佢嘅下午茶tea set ,$298加一,包四件蛋糕和二杯飲品,性價比高,唯獨太耐無幫襯了,原來已經無左我最愛的海鹽焦糖蛋糕,唯有學侍應員所說,要不斷變款式,給客人新鮮感!今次要了四款,伯雀茶千層蛋糕,玫瑰千層蛋糕,威士忌黑朱古力mousse,紅絲絨蛋糕!對伯雀茶感覺一般,但居然最好食的是它,茶味清香,無選擇錯。至於威士忌黑朱古力mousse,有點不是我那杯茶。玫瑰千層蛋糕,一直不過不失。紅絲絨蛋糕,都不是我那杯茶!不過Lady M的千層蛋糕,一直是我的喜好,下次掛住它時,我又會再嚟啦!
對伯雀茶感覺一般,但居然最好食的是它,茶味清香,無選擇錯。
  • 伯爵茶千層蛋糕
2020-11-15 1014 瀏覽
Lady M嘅cake set都係另一個下午茶選擇,自選四件蛋糕+2杯飲品,價錢HK298+10%,Lady M出名係千層蛋糕,但我鍾意食海綿蛋糕多啲,蛋糕係軟綿綿嘅,今次我哋叫咗四款不同蛋糕:🍰朱古力棋盤蛋糕🍰栗子蛋糕🍰威士忌黑朱古力mousse🍰法式士多啤梨千層酥第一至三款蛋糕我以前都食過,亦係我至愛😋今次第一次食威士忌黑朱古力mousse ,有淡淡酒香,黑朱古力夠濃,正👍🏻飲品:Cappuccino 及凍碟豆花乳酪梳打,紫色嘅梳打賣相幾靚,不過忘記影相,今次乳酸味道較淡。
🍰朱古力棋盤蛋糕
🍰栗子蛋糕
🍰威士忌黑朱古力mousse
🍰法式士多啤梨千層酥

2020-10-30 860 瀏覽
LADY M既玫瑰千層蛋糕一直都好想食,果然無令我失望每層皮都好薄好滑,口感好好而且仲有食到玫瑰花香味,唔會太過甜,完全係食完一啖再接一啖都唔會漏喉重點係,賣相真係好靚又高貴又浪漫~~唔怪得咁多女仔影相打卡啦~~下次再黎,一定要試下其他口味先
[玫瑰千層蛋糕]

LADY M既玫瑰千層蛋糕一直都好想食,果然無令我失望
每層皮都好薄好滑,口感好好
而且仲有食到玫瑰花香味,唔會太過甜,
完全係食完一啖再接一啖都唔會漏喉
重點係,賣相真係好靚
又高貴又浪漫~~唔怪得咁多女仔影相打卡啦~~
下次再黎,一定要試下其他口味先
2020-09-30
LadyM 真心係最好食既千層蛋糕! 今日同朋友叫了桂花味同伯爵茶味,飲品叫了碟豆花乳酸。桂花味千層蛋糕非常清新,味道非常夾,一啲都吾流。另外,伯爵茶味千層蛋糕都好正,茶味非常濃,兩款都好出色。碟豆花亦好好飲,推介!
2020-10-17 911 瀏覽
之前第一次食係因為有同事送散水餅,感覺真係超爆好味呀,所以今次就買咗外賣嚟食下啦。上次試咗原味,今次就試吓我最鍾意嘅綠茶味千層蛋糕啦,雖然價錢唔貴但係都覺得物超所值,因為好細滑嘅綠茶忌廉同埋好薄好薄嘅班cake真係夾到非常,係我食過咁耐以來最好食嘅crepe cake❤️❤️❤️❤️
2020-10-07 1138 瀏覽
貴婦brunch之選✨($188),一個價錢包左主菜、飲品同埋蛋糕,紐約特色牛油果烘麵包以cream cheese 襯上蛋白同牛油果🥑清新又飽肚。菠菜芝士奄列伴蘑菇醬食到絲絲菠菜,蘑菇汁的蘑菇味較不突出。試了新推出嘅芋頭千層蛋糕,芋頭粒嘅口感加上忌廉,稍微有點甜。還是原味最好吃🌸🌸🌸.Weekend Brunch’s top pick✨ ($188), New York Avocado Bagel with cream cheese & guacamole 🥑 tastes fresh and fulfilling. The spinach cheese omelet is served with mushroom sauce. For the dessert, I tried the newly launched Taro Mille Crêpes. Slightly too sweet and not as smooth as other flavour because of the taro grain. Still the original flavor is the best
Weekend Brunch’s top pick✨ ($188), New York Avocado Bagel with cream cheese & guacamole 🥑 tastes fresh and fulfilling. The spinach cheese omelet is served with mushroom sauce. For the dessert, I tried the newly launched Taro Mille Crêpes. Slightly too sweet and not as smooth as other flavour because of the taro grain. Still the original flavor is the best 🌸🌸🌸
2020-10-03
  • 千層蛋糕
本身麻麻哋千層蛋糕,不過係朱古力控🍫我係甜品櫃見到chocolate mousse cake呢個新口味啱晒我,就即刻決定要試😛外層黑朱古力glaze好濃郁而唔會苦澀💫威士忌朱古力慕絲令我大開眼界🤩威士忌酒香配合香醇沉穩嘅朱古力混合洋溢成個口腔😭牛奶朱古力慕絲太甜☹️好在佢可以突出威士忌酒香之餘令佢酒精冇咁刺激喉嚨🤗兩層慕絲中間夾住威士忌橙味啫喱增添清新嘅果香🍊底層仲有驚喜,脆朱古力可麗餅碎提升口感層次😍諗住自己lunch之後食一份咁Heavy嘅蛋糕會好濟,今次我食完之後竟然想買晒成個返屋企繼續嘆😚呢個應該係我食過最好味嘅蛋糕,有機會一定要再encore💕

呢個應該係我食過最好味嘅蛋糕,有機會一定要再encore💕
Whisky  Dark  Chocolate  Mousse
2020-09-25
下午茶
  • Whisky  Dark  Chocolate Mousse
2020-09-04 1045 瀏覽
嗰日經過Lady M, 忍唔住入咗去買蛋糕, 買咗伯爵茶千層蛋糕, 桂花千層蛋糕, 玫瑰千層蛋糕, 同埋有一個類似拿破崙嘅蛋糕, 員工都十分有禮貌, 外賣蛋糕佢哋都做得好仔細,每一個盒入面都有冰袋, 而且佢個叉都十分靚😂 雖然係交差但係佢哋做到好似不銹鋼咁用完都唔捨得丢, 曲線支持咗環保👍 四款蛋糕 我最鍾意伯爵茶蛋糕, 茶味突出得嚟又唔會搶曬忌廉嘅香味, 真係食到停唔到口, 其餘兩款千層蛋糕我就覺得不過不失, 反而個拿破崙蛋糕 我就覺得佢唔係太出色, 個人熱烈推薦伯爵茶千層蛋糕😜
嗰日經過Lady M, 忍唔住入咗去買蛋糕
2020-08-17 870 瀏覽
以原味千層蛋糕聞名既Lady M,係香港已經開左好多分店,唔知係咪熱潮已過,今次去見到堂食唔洗排隊,但我就想買返屋企慢慢嘆🤪.可能太晏去到,好多款都冇哂,外賣叫左四件,分別有伯爵茶千層蛋糕、玫瑰千層蛋糕、抹茶千層蛋糕、朱古力棋盤蛋糕,賣相相當吸引🥰.Lady M的蛋糕偏向貼近香港人口味,甜而不膩,20層薄如紙一樣既法式班戟皮,全人手製作,層次分明,厚薄均勻,食出甜品師時間同心機🙈玫瑰香氣自然,表層有層玫瑰果膠和花瓣,增添貴氣感,抹茶用左日本高級抹茶粉,層層有抹茶的甘香,朱古力黑白相間的格子,外表相當吸引,上面仲加左帶有光澤朱古力醬,口感細緻又滑順🤤
2020-06-17
2020-08-10 865 瀏覽
Lady m千層蛋糕就食得多,但cheesecake 就第一次食,雖然外表望落去唔靚,好簡單,但係好好味,唔甜,好有口感,一d都唔流,忌廉芝士好香,好軟,餅底鬆脆食到尾仲有d玉桂味.

2020-08-04 783 瀏覽
下午茶相約友人到lady m品嚐該店駐名的蛋糕🍰。首選當然不少得千層蛋糕🍰,我選擇了抹茶千層蛋糕、及朱古力雪糕套餐$98配上400次咖啡☕️+$38,友人則選擇了草莓🍓拿破輪蛋糕及Earls grey tea雪糕套餐。我覺得抹茶千層蛋糕甜度適中、很香抹茶味,及非常creamy ,巧克力雪糕非常香濃,加上咖啡☕️很好喝👍🏻非常特別,奶在下層,面上蓋上咖啡泡沫,甜甜地的,喝時才混合。友人的草莓🍓蛋糕也意想不到的好食😋,好滿足的一餐。

2020-07-06 596 瀏覽
突然間好需要糖分,咁啱又喺銅鑼灣,即刻諗起想試 Lady M嘅桂花千層蛋糕好耐,所以心動不如行動。🥰🥰喺銅鑼灣 Fashion Walk呢間分店真係咁多間最好,佢真係一間鋪頭,位置又chill有outdoor area, 重點係唔洗排隊等位。💯講吓件桂花千層蛋糕先,D千層同cream就不嬲都咁優秀,pancake 皮夠薄,cream分佈平均,甜度啱啱好。但個桂花味幾唔夠吓,可以落重手d就perfect喇。 賣成$75一件,落多d桂花唔會增加好多成本啫。

桂花千層蛋糕
桂花千層蛋糕
2020-06-24 489 瀏覽
我諗平日好多人都係會過嚟Lady M朝聖食蛋糕, 佢嘅蛋糕我都食過好多唔同嘅味比較鍾意嘅係焦糖海鹽同玫瑰味,cheesecake都OK但係今日我特登為咗飲佢杯咖啡,我覺得佢啲咖啡都好唔錯. 我自己個人觀感覺得好過 elephant ground對面嗰間Cafe.反而我下次想試吓食佢個lunch。有咖啡嘅豆香泡沫好細緻溫度適中拉花又唔錯.

有咖啡嘅豆香泡沫好細緻溫度適中拉花又唔錯.