2019-10-02 282 瀏覽
今天是Happy Friday,女士們梗係要去輕鬆一下,於是就揀咗銅鑼灣嘅Lady M 食餐好嘅,大部分人都不知道原來Lady M有lunch set食。Lunch set menu 其實選擇不太多,但勝在可以任揀cake食才最吸引。Lunch set 有2 courses ($168)或3 courses ($198),分別在於一個starter!我們全部都只選擇了2 courses,因為每人都掛住要留肚食cake。竹炭意大利飯配炸脆流心蛋今天只有我一人食這個意大利飯,流心蛋炸得不錯,但意大利飯不夠「粘」,仲有就是會食到整棚牙也會變成黑色的!🥴經典意式蕃茄扁意粉同事話味道不錯,不過好「齋 」。牛油果炒蛋漢堡這個是今天評語最高的一款菜式,味道同外貌都唔錯,有機會我下次應該會揀此作為主菜。Lunch set 包的飲品除咗 Tea Latte 那些飲品要另外加$8外,其餘也不用加錢。而蛋糕就更加是任君選擇,如果你害怕你所揀的蛋糕售罄,落單時記謹要求預留喇!

竹炭意大利飯配炸脆流心蛋

經典意式蕃茄扁意粉

同事話味道不錯,不過好「齋 」。

2019-09-27
  • 牛油果炒蛋漢堡
2019-08-24 2717 瀏覽
本來「Lady M」裡面的招牌食品千層蛋糕,千層蛋糕裡面的味道與口感都是名不虛傳,食客可以透過「Lady M」提供的餐叉,逐小地感受千層蛋糕層次分明,結結實實的軟滑感覺。可惜「Lady M」裡面的午餐餐牌,午餐餐牌裡面提供的主餐食品,食品的份量相對就顯得有點薄弱,午餐所有主菜食品裡面,幾乎找不到任何肉類,大部分都是素食食品,只剩下一款「冷天使麵伴溫泉蛋」還有一隻蛋可以食。究竟沒有任何肉食的食品搭配「Lady M」千層蛋糕,兩者合體構成的餐牌,算不算是一份午餐呢?我就覺得沒有肉食的食品,配搭招牌千層蛋糕,再加一杯飲品合體而成的「Lady M」午餐,比較像「下午茶」多一點。幸好中午我在西貢墟裡面,食完一餐正常份量,有雞肉有牛肉的午飯之後,就坐車來到了香港島「銅鑼灣」,近着「百德新街」「Fashion Walk」的美食食店區裡面。我在「Fashion Walk」裡面茫茫「大海」裡面不斷尋找,最後終於在「Fashion Walk」大約中央位置裡面,找到有代表性的銅鑼灣店「Lady M」。包括上手手機跟「開飯喇」戶口報銷之前的「Lady M」體驗,我由以前到現在大約食了三四次「Lady M」裡面

包括上手手機跟「開飯喇」戶口報銷之前的「Lady M」體驗,我由以前到現在大約食了三四次「Lady M」裡面的招牌千層蛋糕甜品,每次食完我也忘記不了,千層蛋糕裡面的甜味和層次口感。

今次也不例外,因為銅鑼灣「Lady M」裡面的午餐,午餐所有的食品都可以配搭,任選一款「Lady M」裡面的不同千層蛋糕,我之前食過原味的千層蛋糕。

今次我比較想一些有口感的「Lady M」千層蛋糕多一點,所以我選擇了表面灑了少許開心果碎,裡面也充滿了開心果濃厚甜味的「開心果千層蛋糕」。

我一向都是非常喜歡食開心果,非常開心果甜味的人,所以以前我經常會在超級市場裡面購買一大包包裝,或者一大罐罐裝的「鹽焗開心果」,然後回家慢慢享用。

今次我終於有機會在「Lady M」,食到有開心果香脆口感,跟開心果甜味的「Lady M」「開心果千層蛋糕」,即使價錢比較昂貴也算是很值得。

至於「Lady M」午餐餐牌裡面的飲品,原來也可以自由選擇,選擇「Lady M」飲品餐牌大部分的正價飲品,就算是同一款飲品,冷熱版本都是收同一價錢。

所以我在銅鑼灣「Lady M」裡面,選擇了「Lady M」價錢最昂貴的飲品,凍飲「凍朱古力咖啡」,「凍朱古力咖啡」原價本來需要港幣六十元。

但是「凍朱古力咖啡」一去到了「Lady M」午餐裡面,就立刻變成了不需要另外加錢的「免費飲品」,反而一般的「Tea Latte」還需要另外加錢。

至於我在銅鑼灣「Lady M」「午餐」裡面的前菜,我就選擇了一客份量不多的炸蔬果小食「香脆牛油果」。
香脆牛油果

本來味道偏向比較甜的牛油果,在被「Lady M」廚房裡面的廚師處理過,放進油鍋裡面炸好之後,牛油果表面炸皮層的口感,立刻變得很香脆。

再把口感本來炸得很香脆的牛油果,點一些「Lady M」廚房煮好,擺放在炸牛油果旁邊,顏色呈粉紅色,有點像「千島醬」的牛油果醬汁之後,之後炸牛油果的味道就變得更甜。

之後我就開始嘗試攪拌「凍朱古力咖啡」,咖啡本來味道偏向甘苦,但是當苦澀的咖啡遇上被加熱煮成甜味的朱古力之後,「凍朱古力咖啡」味道就立刻變成了甜味。
冷天使麵伴溫泉蛋

而朱古力本身的甜味非常之濃厚,甜味濃厚得幾乎把咖啡原有的苦澀味都完全壓抑,令到「Lady M」「凍朱古力咖啡」的整體味道,立刻變成朱古力飲品裡面的甜味。

反而「Lady M」沒有任何肉類配菜的「凍天使麵配溫泉蛋」,天使麵最初入口的時候近乎沒有味道,直至把溫泉蛋裡面的甜味蛋黃撈進天使麵之後,天使麵的味道才有了少許甜味。

「凍天使麵配溫泉蛋」裡面的配菜不多,除了甜味的溫泉蛋之外,就只得一些蔬菜,尤其是被切成一粒粒的新鮮秋葵。

新鮮的秋葵因為表面看來滑溜溜,外表又有點像青椒,所以令我一向都不太喜歡食秋葵,就算秋葵被處理過,變成乾身的秋葵我也不是很喜歡食。

所以即使天使麵本身的口感,真的造得很幼細,天使麵入口的口感感覺軟腍腍,然而口感柔軟的天使麵配上秋葵,還是感覺兩者不是很合襯的食材。

至於「Lady M」裡面的招牌菜,「開心果千層蛋糕」一開始就透過餐廳的金屬餐叉告訴了我,「開心果千層蛋糕」擁有非常層次分明的結構感覺。

「開心果千層蛋糕」表面砌了一些開心果果碎,開心果本身的口感香脆,可惜開心果的果碎,不會貿貿然藏身於「開心果千層蛋糕」裡面。

所以即使我在「開心果千層蛋糕」裡面,食到非常濃厚的開心果甜味,但是整件「開心果千層蛋糕」一食完,甜味感覺就立刻到此為止完結了。
開心果千層蛋糕

至於「Lady M」裡面的飲品「凍朱古力咖啡」,「凍朱古力咖啡」裡面的朱古力味道非常之甜,飲品裡面我朱古力甜味,幾乎把咖啡原本的苦味都完全遮蔽了。

「Lady M」裡面本來已經有濃厚朱古力甜味的咖啡飲品「凍朱古力咖啡」,表面再噴上了一層甜味的奶油忌廉,甜味忌廉令味道偏甜的「凍朱古力咖啡」,最後喝到的甜味味道變得更濃厚。

雖然「Lady M」午餐的價錢一點也不便宜,但是午餐裡面的飲品跟餐價錢,反而便宜得近乎「冷熱同價」,童叟無欺,令性價比本來不高的午餐,稍為挽回了一點分數。

而且「Lady M」午餐裡面的真正重點,其實應該是午餐規定免費附上的招牌千層蛋糕,所以即使午餐裡面的食品份量不是豐盛,但是仍然能靠冷熱同價的飲品,跟招牌千層蛋糕掙到正面評價。
凍朱古力咖啡

至於「Lady M」午餐裡面的定價不算便宜,午餐裡面的主菜也不算很能食得飽肚,肉食少到近乎沒有,反而甜品和飲品不需要跟餐價錢,比「Lady M」午餐的主菜食品更有存在價值。

即使只點一份量「Lady M」的千層蛋糕食品,再加一杯凍飲飲品,總價錢連加一服務費也只需要接近港幣一百五十元而已。

所以我覺得下次再光顧銅鑼灣分店的「Lady M」,只點一件招牌的開心果味道千層蛋糕甜品,再加一杯甜味的凍飲飲品,就已經很足夠了。
2019-07-10
香脆牛油果
開心果千層蛋糕
凍朱古力咖啡
2020-01-15 93 瀏覽
一個休閒嘅下午,一定要環境舒適,食物出色今日路經銅鑼灣,上OpenRice 搜尋下,原來附近有間Lady M, 仲要係唯一一間有熱食供應今次叫咗牛油果🥑芘蒿,士多啤梨蛋糕🍰,熱cappuccino, 熱抹茶latte 首先,牛油果🥑夠晒軟熟,啖啖牛油果味,同出邊一般嘅餐廳唔同,有啲比較生,又有啲比較硬呢度就十分好味😋Bagel上面鋪滿滿係成個牛油果片,成個口都放唔晒,非常滿足個擺盤十分精美,有沙律苗,配上不同的花瓣,再配上番石榴果實,味道清甜,又清新,成個下午fresh晒甜品方面,士多啤梨蛋糕,非常新鮮,海棉蛋糕,好軟熟,比起其他分店更加新鮮🍰叫得做下午茶,就一定要飲咖啡,好似叫咗杯cappuccino,上面配左少量朱古力粉,睇得出嘅用心,雖然咖啡味一般,但係感覺好relax
一個休閒嘅下午,一定要環境舒適,食物出色

牛油果🥑bagel

熱飲
  • 牛油果🥑芘蒿
  • ☕️cappuccino
2020-01-06 150 瀏覽
每當Grey Day的時間,午餐首選必然是Lady M 貫徹始終都喜歡選擇忌廉粟米周打湯貝殼意粉,再加上一件Rose Mille Crêpes、一杯香濃朱古力,心情立刻好轉。
每當Grey Day的時間,午餐首選必然是Lady M
2019-12-27
  • 玫瑰千層蛋糕
2020-01-01 157 瀏覽
一講到Lady M,大家自然會諗起佢哋嘅招牌千層蛋糕,但其實佢地嘅熱食都非常唔錯(而且仲係素食添)😉特別推介佢哋嘅糙米蛋包飯伴法式洋蔥汁~蛋包飯上面嘅奄列好滑好流心,慢慢喺中間切開,睇住啲蛋慢慢流出嚟,好治癒🥰洋蔥糙米飯味道香濃之餘唔會搶咗蛋嘅味道~超滿足😋另外,佢哋個新豬肉丸做得好好,唔會太散或者太實,墨西哥番茄醬汁酸酸辣辣,好開胃😃炸牛油果味道幾好,不過如果牛油果熟啲會好啲🙂意大利雲吞比較清淡,同蛋包飯造成好大對比🙈至於個蛋糕,個人認為有少少名過於實,冇乜特別🤭晚餐價錢$178 (前菜+主菜+飲品),以銅鑼灣區同埋裝修嚟講唔算太貴。希望下次嚟可以再食到佢哋個蛋包飯啦😉💚新豬肉丸伴墨西哥番茄醬💚香脆牛油果💚糙米蛋包飯伴法式洋蔥汁💚野菌菠菜芝士意大利雲吞💚Rose tea latte (+$8) & Latte 💚千層蛋糕 $69

至於個蛋糕,個人認為有少少名過於實,冇乜特別🤭

💚新豬肉丸伴墨西哥番茄醬
💚香脆牛油果
💚糙米蛋包飯伴法式洋蔥汁
💚野菌菠菜芝士意大利雲吞
💚Rose tea latte (+$8) & Latte
💚千層蛋糕 $69
Lady M📍銅鑼灣 Causeway Bay//🥞 Crispy Quinoa Pancake: 炸温泉蛋外脆內軟 仲有流心效果😍 藜麥餅好香脆 中間仲有一堆茹 好健康😉//🥑 🥯 New York Avocado Bagel : 原味bagel搽上極多cream cheese 牛油果做咗兩種食法: 原整同壓碎咗嘅 有不同口感😚//🍳 Breakfast Frittata: Frittata口感豐富 入面有好多菜同紅椒 仲有hash brown, 蘑茹, 同車厘茄 呢個brunch真係豐富😆//☕️ Earl Grey Latte : 呢杯earl grey latte 賣相好靚 亦好重earl grey味 好推介👍🏻 (平時只會叫rose latte🙈)//☕️ Cappuccino
Lady M
📍銅鑼灣 Causeway Bay
🥞 Crispy Quinoa Pancake
🥑 🥯 New York Avocado Bagel
🍳 Breakfast Frittata
☕️ Earl Grey Latte
☕️ Cappuccino
Breakfast Frittata
Earl Grey Latte   &  Cappuccino
Breakfast Frittata
2019-11-26 160 瀏覽
看到新推出了栗子千層蛋糕,便相約朋友來品嘗。原來weekend有brunch set提供,價錢為$188,以這個價錢來說,有一道主菜、蛋糕及飲品,屬相當划算!菠菜芝士奄列伴蘑菇醬芝士味道濃郁,但蛋略嫌過了火候,蘑菇味道濃郁,整體味道可以。牛油果炒蛋漢堡一直非常喜愛這個牛油果炒蛋漢堡,每次到來定必會點。可是今次有點失望,味道有點退步,而且包不夠軟熟和有點乾。栗子千層蛋糕表層有一粒栗子外,蛋糕中間還會吃到粒粒栗子碎,口感層次豐富。每一口都散發著秋栗甘香,吃得滋味,作為栗子迷又怎可以錯過!法國玫紅鮮奶茶 (+$8)必點之選,入口滿滿玫瑰花香 ,但又不會太甜。
看到新推出了栗子千層蛋糕,便相約朋友來品嘗。

栗子千層蛋糕

法國玫紅鮮奶茶 (+$8)
必點之選,入口滿滿玫瑰花香 ,但又不會太甜。
法國玫紅鮮奶茶
法國玫紅鮮奶茶
2019-11-25 156 瀏覽
When it first opened until a couple months ago you had to queue up to be able to have a seat any time of the day. But due to Hong Kong current events The place was rather empty and I got a chance to walk in. The staff have very good English and are very friendly. They gave us a lot of recommendation. The bathrooms are also very clean and elegant. Of course the cakes were amazing no different to The lady M in New York.
2019-11-20 161 瀏覽
如果要食crêpe cake ladym一定係首選🙌🏻最鐘意去銅鑼灣分店食cake set🤪又有cake食又有野飲😋試過好多唔同既crêpe cakes但都取代唔到ladym😍真係貴得有原因🤑每一層既厚薄同cream既比例都啱啱好👍🏻特別欣賞玫瑰千層蛋糕 每一啖都有玫瑰嘅香味 口感好清新 唔會太甜🌹反而芝士蛋糕有d heavy 係soft同creamy既 但好濃厚嘅芝士味 越食越膩😕.ladym is well known for its best selling delicious crêpe cakes & it definitely lives up to the fame😋 the crêpe layers are so thin together with the perfect ratio of cream, everything was just amazing & worth the money😉as much as i liked the signature crêpe cake, with a floral twist, the rose crêpe cake wa
ladym is well known for its best selling delicious crêpe cakes & it definitely lives up to the fame😋 the crêpe layers are so thin together with the perfect ratio of cream, everything was just amazing & worth the money😉as much as i liked the signature crêpe cake, with a floral twist, the rose crêpe cake was even better🥳 you could really taste & smell the essence of rose while eating it😍 please go & have a slice of cake sweeten up your day🤗
what did i order?
cake set ($298)
- 原味千層蛋糕 signature mille crêpe 😋😋😋
- 玫瑰千層蛋糕 rose mille crêpe 😋😋😋
- 法式芝士蛋糕 gãteau nuage 😋
- 朱古力彩虹蛋糕 chocolat arc-en-ciel 😋😋
- 凍朱古力iced chocolate 😋😋
- 有機伯爵茶 earl’s grey 😋😋
  • 原味千層蛋糕
  • Cake  set
2019-11-14 170 瀏覽
Lady M一年前來過一次,今次係第二次來,早上時間11點多人不多,餐牌有假日Brunch供應,價錢不貴, $188有主菜、有飲品、有蛋糕相當吸引!餐牌中選了藜麥脆餅伴炸溫泉蛋-藜麥餅香脆,口感特別,炸溫泉蛋外脆內軟凍法國玫瑰奶茶-外型吸引,杯面全是玫瑰花,充滿玫瑰香朱古力棋盤蛋糕-朱古力+雲呢拿蛋糕組合,不甜不膩週日在舒適環境下,享受一頓美味早午餐覺得很滿足!我會再來的,因為其他餐點很吸引,很想全部都嘗試!個人評分環境B食物A服務B抵食A衞生B

餐牌中選了

藜麥脆餅伴炸溫泉蛋-藜麥餅香脆,口感特別,炸溫泉蛋外脆內軟

凍法國玫瑰奶茶-外型吸引,杯面全是玫瑰花,充滿玫瑰香

朱古力棋盤蛋糕-朱古力+雲呢拿蛋糕組合,不甜不膩

個人評分

環境B
食物A
服務B
抵食A
衞生B
2019-11-09
2019-11-01 138 瀏覽
Lady m 真係食極都唔厭去到先發現cwb呢間有正餐食 不過我地已經食到好飽😂所以都只係食返兩件Cake分別係green tea 同 Rose好老實講我一直都覺得係偏甜 但又一直都好想再食再食如果有得出返竹炭味就好啦
Lady m 真係食極都唔厭
如果有得出返竹炭味就好啦
2019-10-27 139 瀏覽
【伯爵茶千層蛋糕】 HKD75【抹茶千層蛋糕】 HKD75Lady M出品嘅千層蛋糕🍰一定係無庸置疑,不論皮薄嘅程度定係cream嘅細滑度,兩者夾到可以算得上天衣無縫👍🏻個人最愛嘅伯爵茶☕同抹茶🍵味,味道都好出,特別係伯爵茶。不過相比之下,個人會更喜歡伯爵茶味面頭嗰層厚厚嘅cream多過抹茶味面頭淨係得啲抹茶粉。📍Lady M銅鑼灣Fashion Walk加寧街1-3號地下C舖🚇港鐵銅鑼灣站E出口🕑星期一至三及日 11:00-22:00;星期四至六 11:00-23:00
【伯爵茶千層蛋糕】 HKD75
【抹茶千層蛋糕】 HKD75

📍Lady M
銅鑼灣Fashion Walk加寧街1-3號地下C舖
🚇港鐵銅鑼灣站E出口

2019-10-19 231 瀏覽
兩個女人去食lunch,梗係要去返啲女人做主題嘅餐廳食嘢啦, 非 lady m 莫屬. 一直都知道 lady M係出名食蛋糕,食lunch 真係第一次,可能冇乜特別期望,點知十分有驚喜。而且價錢都好抵, 168包一個正餐、一個蛋糕給一杯咖啡。我要咗個茄汁意粉,茄汁唔會係食死實實嘅茄膏味道,而且麵條係10分但彈牙,絕對唔係 pre-cooked 有驚喜。朋友就叫咗黑松露味道嘅意粉,麵條係比較硬,好香嘅黑松露,流心雞蛋好香滑。淨係個造型都已經贏咗。伯爵茶千層蛋糕,呢個蛋糕都算係 lady M入邊最出名嘅一個系列. 絕對冇令我地失望, 每一口都好軟滑,之餘又有口感。芝士蛋糕,適合鍾意食甜嘅朋友,配合埋芝士嘅香味,鹹鹹甜甜咁幾好味。再加上一杯 cappucinno 同埋一杯 latte簡直係完美嘅句號。

而且價錢都好抵, 168包一個正餐、一個蛋糕給一杯咖啡。

2019-10-18
2019-10-16 136 瀏覽
風和日麗嘅下午,和妹妹shopping完,正想揾個地方坐hea下,咁啱行Lady M,竟然只有2個人排隊,梗係把握機會 Chill 下先,唔駛5分鐘就可以入座一入門口就見到五顏六色嘅蛋糕,真係好吸睛,第一次黎就揀皇牌千層糕試下啦!😋😋 點左開心果千層蛋糕&玫瑰千層蛋糕,除左賣相好鬼靚之外,甜度啱啱好,每層蛋糕皮都好薄好滑,本人非常推介開心果果款,堅好味。臨走見到有dinner set,好多款西式熱食,下次一定要試下。

一入門口就見到五顏六色嘅蛋糕,真係好吸睛

2019-08-31
  • 玫瑰千層蛋糕
  • 開心果千層蛋糕
2019-09-12 202 瀏覽
呢間出晒名貴既lady M 千層蛋糕,今次我買阻三種口味,有(上) 開心果,(中) 玫瑰,(下) 伯爵茶,每一款味道都夠香夠濃,忌廉都好幼滑,每一層塊皮都做到好薄,但可惜每款都過甜,我食1,2啖就要飲啖水咁,香港人食甜品真係中意唔甜 係真既😂😂另外包裝方面我覺得可以做得更好,就咁睇都幾hea 下,始終都比其他蛋糕店貴,我覺得整體唔太值呢個價。開心果千層蛋糕($75) (上)玫瑰千層蛋糕($75) (中)伯爵茶千層蛋糕($75) (下)

各款千層蛋糕

開心果千層蛋糕($75) (上)

玫瑰千層蛋糕($75) (中)

伯爵茶千層蛋糕($75) (下)
外賣自取