2021-04-11 1167 瀏覽
最近一直好hit呢個basque burnt cheesecake,加上呢間鋪頭都幾出名,有小小難揾,係條巷入面,俾啲街市鋪頭遮住咗。其實啲pastry都好吸引,不過今日專登過嚟就係想食佢嘅cheesecake🤓Basque Burnt Cheesecake ($48/ 3”) ~ 另外6吋就$2683吋一個真係好細個,好似手板咁細,幾啖就食晒。不過呢個真係好creamy,佢中間有輕微流心,加上芝士味都好重,好快食完一個然後滯咗,係充滿滿足感既滯哈哈🤭

外賣自取
La Viña係一間西班牙餅店, 而近年好流行食既一種甜品, 就係黎自西班牙巴斯克地區既巴斯克焦香芝士蛋糕, 呢間就有得買. 除左芝士蛋糕🍰, 鋪頭仲有賣頗多款既酥皮產品, 望落顏色全部都好靚好吸引, 下次可以試埋😍🧀6”巴斯克焦香芝士蛋糕 - 原味 ($248)🧀😜買左原味試試, 佢外表好豪邁, 表面烤焦無裝飾🤷🏻‍♀️, 一焗完就放出黎比你睇, 仲連住小小燶既牛油紙等你自己搣同打開. 😏一睇就知佢係靠內涵既, 一切開中間就有小小半熟流心出黎, 聞落有好香焦糖同奶香味, 食落就好濕潤同柔軟, 一食就想追住黎食🏃🏻‍♀️😋味道: 8/10——————————————————————————————La Viña is a Spanish bakery shop and they are selling a popular dessert in recent year, which is the Burnt Cheesecake from Basque, Spain. Apart from cheesecake🍰, they also sell croissant and danish wh
🧀6”巴斯克焦香芝士蛋糕 - 原味 ($248)🧀

😋味道: 8/10

La Viña is a Spanish bakery shop and they are selling a popular dessert in recent year, which is the Burnt Cheesecake from Basque, Spain. Apart from cheesecake🍰, they also sell croissant and danish which all look colorful and attractive😍

🧀6”Basque Burnt Cheesecake - Original ($248)🧀
😜They reproduced the original recipe of burnt cheesecake from the restaurant of La Viña in San Sebastian, Spain. 😏The cheesecake was baked at a high temperature, so it has a dark brown crust, they serve the cake directly from the oven without decoration or removing the bake sheet🤷🏻‍♀️. After cutting it, there is caramelized fragrant, while the interior is creamy and soft, which make you want to eat more🏃🏻‍♀️

😋Taste: 8/10
10 分鐘 (外賣自取)
2021-03-07 670 瀏覽
之前朋友想食南瓜味嘅cheesecake 點知去去門市就賣晒😚店內員工就話上網訂再黎攞會好啲之後我哋諗住咁遲啲先再上網訂 拖咗好耐再上網睇 發現已經冇咗呢隻味😂原來喺之前係期間限定🤣🤣🤣🤣🤣結果我同朋友上網訂咗一人一個原味嘅芝士蛋糕3吋 Basque Burnt Cheesecake💰46朋友上網睇完 同我講個蛋糕應該會好好食 點知食完後 大家都幾失望🙈🙈本身以為會有流心效果 但就冇 可能因為有啲過熟而個口感同平時食開嘅有啲唔同呢個食落入面有啲一粒粒咁👉🏼👈🏼至於味道方面 我哋就覺得麻麻地食完就覺得有啲唔值得山長水遠去中環買😔
之前朋友想食南瓜味嘅cheesecake

呢個食落入面有啲一粒粒咁👉🏼👈🏼
至於味道方面 我哋就覺得麻麻地
食完就覺得有啲唔值得山長水遠去中環買😔
2021-02-25 579 瀏覽
最近都好想吃芝士蛋糕,看到這家小店,各種蛋糕都好吸引人,可惜六點多的時候就只有巴斯克乳酪了,我選擇了伯爵茶的,味道十足,芝士的口感也很純厚,推薦,下次再去看看別的
2021-02-04 557 瀏覽
✨Basque Burnt Cheesecake (Original)💰268 (6”) [+💰25 for自訂生日牌🎂] / 💰46 (3”)💫評分: 8/10📝Cupping Room旗下品牌, 原來佢係用法國芝士同日本蛋, 淡淡嘅蛋香同濃而不膩嘅🧀味, 軟滑又creamy, 中間仲有少少流心🥰, 當生日蛋糕🎂一流🥳大家都搶住食🤣, 想試吓可以叫住個3"迷你版先, 好cute cute! 𝕃𝕒 𝕍𝕚𝕟𝕒📍中環嘉咸街23號My Central地下3號舖(上環🚇 A2出口行6分鐘就到)🥄最近行IFC都見到有store! 唔知係咪pop up🤣#生日蛋糕 #CuppingRoom #中環蛋糕 #芝士蛋糕 #lavina #basqueburntcheesecake #cheesecake #甜品 #dessert #birthdaycake #bdaycake #centralcakeshop #cakeshophongkong #cakeshophongkong #中環蛋糕店 #蛋糕店#中環美食 #上環蛋糕店 #上環蛋糕 #上環美食 #香港美食 #foodinstagram #hkf
Basquey Burnt Cheesecake
💫評分: 8/10
Basquey Burnt Cheesecake   (3")

𝕃𝕒 𝕍𝕚𝕟𝕒
📍中環嘉咸街23號My Central地下3號舖
(上環🚇 A2出口行6分鐘就到)
🥄最近行IFC都見到有store! 唔知係咪pop up🤣

#生日蛋糕 #CuppingRoom #中環蛋糕 #芝士蛋糕 #lavina #basqueburntcheesecake #cheesecake #甜品 #dessert #birthdaycake #bdaycake #centralcakeshop #cakeshophongkong #cakeshophongkong #中環蛋糕店 #蛋糕店#中環美食 #上環蛋糕店 #上環蛋糕 #上環美食 #香港美食 #foodinstagram #hkfoodstagram #foodiehk
Basquey Burnt Cheesecake
2021-02-02 449 瀏覽
好鐘意開心果融入料理嘅做法不過今次係呢度買嘅開心果牛角包就不太合我口味因為太甜,除咗上面有一堆cream裡面都係滿滿嘅開心果吉士醬如果可減少醬嘅份量或有nuts係入面可能更好

好鐘意開心果融入料理嘅做法
不過今次係呢度買嘅開心果牛角包就不太合我口味
因為太甜,除咗上面有一堆cream
裡面都係滿滿嘅開心果吉士醬
如果可減少醬嘅份量或有nuts係入面可能更好
2021-01-21
2021-01-29 404 瀏覽
“Seasonal Fruit Danish”($38)“3" Earl Grey Basque Burnt Cheesecake”($48)Cupping room嘅basque burnt cheesecake就出名開😛所以佢地都特別喺中環開咗間賣pastry嘅舖頭可以就咁買到cheesecake仲有啲mini size同特別口味😆今次就試咗3"伯爵茶味basque burnt cheesecake蛋糕面頭微微焦香入面就食到好香伯爵茶同芝士味☺️質地好順滑creamy☺️果然名不虛傳😆另外仲試咗件seasonal fruit danish好似話每日用嘅生果都唔同我嗰日就有士多啤梨🍓同青提Daniah每一層都好薄身脆口理所當然地食落好鬆化☺️配埋啲吉士同士多啤梨一齊食好滿足☺️
“Seasonal Fruit Danish”($38)

所以佢地都特別喺中環開咗間賣pastry嘅舖頭
我嗰日就有士多啤梨🍓同青提
Daniah每一層都好薄身脆口
理所當然地食落好鬆化☺️
配埋啲吉士同士多啤梨一齊食好滿足☺️
一心來這間評價好唔錯既 Cake Shop 買件Cake 返屋企嘆。 早上來到所有蛋糕、牛角包都齊全,稍有為不夠定力會買到唔停手,因為所有在餅櫃內既 Pastry都十分吸引。   但我早就有心水選擇,一於將佢帶返屋企。【Mini  Matcha Azuki Loaf Cake】$42 可惜拎到返屋企件蛋糕返轉左, 上面一半既抹茶 cream  都痴左落個盒到, 影響左外觀。蛋糕面以抹茶醬、紅豆和金箔點綴,富日式的高雅感。 其質感似牛油磅蛋糕, 不鬆散,很實在的,茶色如味道一樣濃郁,由其是那一點點抹茶醬絕對是錦上添花,只可惜 Azuki 略小,整體味道都很讚。 唔好睇佢SIZE細細, 其實幾飽肚架。

但我早就有心水選擇,一於將佢帶返屋企。

蛋糕面以抹茶醬、紅豆和金箔點綴,富日式的高雅感。

其質感似牛油磅蛋糕, 不鬆散,很實在的,

唔好睇佢SIZE細細, 其實幾飽肚架。

2021-01-05
  • Mini Matcha Azuki Loaf Cake
2021-01-08 587 瀏覽
最近在嘗試做Basque Burnt Cheesecake,但是網上的recipe實在是太多了😂😂雖然自己做的也很好吃但始終想知道傳統(正宗)的Basque Burnt Cheesecake大概是什麼樣子?所以就專門去了西班牙蛋糕品牌店La Vina打卡🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️店面真的還蠻隱蔽?的,不跟地圖我絕對找不到😂😂進門看到玻璃櫃台里排列整齊的小小只3"蛋糕真的好可愛!可愛到我忘記拍照……買完走出去才想起來……店員告訴我蛋糕不可以冷藏會影響口感,室溫保存就可以,但是只能放兩天,於是我就外帶了3"的Original和Earl Grey各一,早餐配咖啡吃比較不會有罪惡感(兩款蛋糕雖然都只有手掌大小但其實份量沈甸甸,比較起來Earl Grey入口確實能吃到淡淡的茶香,芝士味相對就不會那麼濃郁,Original明顯更creamy更厚重,是傳統重芝士的感覺加一點焦香?兩款口感都很細膩,不過Original吃完更飽啊,我早上九點吃完到下午兩點都完全不餓😂😂Earl Grey Basque 7.0/9Original Basque 7.0/9OVERALL 7.0/9並不算芝士蛋糕控的我純粹是為了學習

Earl Grey Basque 7.0/9
Original Basque 7.0/9

OVERALL 7.0/9

並不算芝士蛋糕控的我純粹是為了學習😂😂一次吃掉一個3"感覺還是有點heavy,尤其是Original,大概吃個3/4就已經覺得不太行了😂😂不過喜歡芝士蛋糕的應該都會喜歡,是我的問題不關蛋糕事啦~😆😆
2021-01-06 512 瀏覽
La Viña係精品咖啡店Cupping room 旗下的西班牙甜品店,主打Basque Burnt Cheesecake, 店內坐位唔多,一去到下午茶時間就多人,好彩我哋早左到。🔸3” Earl Grey Basque Burnt Cheesecake $48招牌原味都未食過就揀左伯爵茶味🤣芝士蛋糕質地比較厚實,不過都順滑,芝士味濃郁🧀伯爵茶味反而比較淡。蛋糕大細兩個人食剛剛好,冇罪惡咁😗 🔸Mini Matcha Azuki Loaf Cake $42 🍰除左巴斯克芝士蛋糕,仲有其他甜點,而Loaf Cake磅蛋糕則是La Viña的另一款招牌。呢款蛋糕都係比較厚實,揀左抹茶味試下,賣相唔錯,上面有紅豆蓉,唔算好甜、抹茶味都幾濃郁。🔸White Peach Iced Tea $36🍑好香桃味,無個啲好假好化學既甜味,好飲!

🔸White Peach Iced Tea $36🍑
好香桃味,無個啲好假好化學既甜味,好飲!

2021-01-01 456 瀏覽
人氣西班牙蛋糕店🍰🍰Loaf Cake Set $158蛋糕厚實但食落鬆軟 唔算好濕潤但未至於乾散 甜度普遍中上 🍵 Matcha Red Bean抹茶清香芳溢 茶味屬偏甜唔算濃 適合大眾口味 🍋 Poppyseed賣相好可愛 啱晒打卡檸檬香味唔突出 唔算特別🌸 Earl Grey ☕️打卡值滿分外表粉粉仲以為係花味原來入面伯爵茶味頗香但可以再濃啲🧂Salted Caramel Chocolate 🍫最有驚喜嘅配搭蛋糕味同質感似brownie 加上表面焦糖同脆脆口感多層 唔算滯膩
人氣西班牙蛋糕店🍰

最有驚喜嘅配搭
Salted Caramel Chocolate
Salted Caramel Chocolate
2020-12-29 394 瀏覽
Basque Burnt Cheesecake🍰🍴 Nice One🥳...承上篇講到,中環嘉咸街後舖既煙燻小館Smoke & Barrels,今次賣西式糕點🍰 既前舖 La Vina,西班牙糕點同樣精緻又高質。而且店舖聖誕裝飾得美美💕,氣氛不錯喔。.而且入內買Cheesecake 既人不少,亦有不少落訂既Cake 包裝好,洋溢着節日既氛圍呢。.ll $48呢度主打既Basque Cheesecake🍰,係她家既主打item,而臨近聖誕節🎄 仲推出左Gingerbread 口味💛,多一份肉桂、薑、豆蔻既味道。但不影響Cheesecake 原有texture,芝味濃郁又綿滑。.ll $32而簡單既Danish🥐 口味,鬆軟可口。加上Cinnamon 味道,獨特既香味令味道更融和而豐富。.除此之外,小店更有多款糕餅點可以選擇,真係會令人眼花撩亂,唔知吃什麼好啊啊啊😍。..×××××ש中環嘉咸街23號My Central地下3號舖..

而且店舖聖誕裝飾得美美💕,氣氛不錯喔。

l[3" Gingerbread Basque Cheesecake]l $48

l[Cinnamon Walnut Danish]l $32

×××[La Viña]×××
©中環嘉咸街23號My Central地下3號舖
2020-12-29 377 瀏覽
同Smoke & Barrels 兩間舖喺同一個地方 鹹甜都有買 好方便٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)وPastry好多款式而且keep住有出爐 新鮮‼️❣️Gingerbread basque cheesecake $47🎄聖誕限定🎄增添返啲節日氣氛🥳Gingerbread味唔會太辣 好溫和😛雖然佢細細件 佢係超級飽肚😂Basque cheese cake就係平實好食🤣❣️Strawberry Danish $38之前食過嘅🍓danish 依家當造更加好食🥲酥皮凍食都好食 唔易架(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
Pastry好多款式而且keep住有出爐 新鮮‼️

🎄聖誕限定🎄增添返啲節日氣氛🥳
Gingerbread味唔會太辣 好溫和😛
雖然佢細細件 佢係超級飽肚😂
Basque cheese cake就係平實好食🤣

❣️Strawberry Danish $38
之前食過嘅🍓danish 依家當造更加好食🥲
酥皮凍食都好食 唔易架(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
👉🏻薄荷朱古力牛角酥(💸$38)放得耐左都好脆 聖誕色外表吸引🤩薄荷味cream唔太濃 朱古力味都有🙋🏻‍♀️食得出有朱古力粒狀🍫酥切面蜂巢形好鬆軟牛角酥上面聖誕裝飾朱古力味唔會好甜😌食落唔會有油膩感👏🏻👅回味指數: 8/10👉🏻忌廉芝士蒜蓉包(💸$42)麵包吸入左蒜蓉既香味🧄忌廉芝士好多🥳蒜苦味一打開個盒就湧出黎💥面包好鬆軟 🧽 R小編就好鐘意❤️不過但芝士既微酸味有少少蓋過左蒜蓉味 令A先生呢啲蒜蓉包控有少少失望🥲👅回味指數: 7.5/10👉🏻栗子芝士蛋糕(💸$48)一入口栗子味好濃 芝士味唔會搶左栗子味🌰比例好適中💯 面皮烤得唔錯 蛋糕唔會太甜🔥不過唔知係咪因為放得太耐 入口有少少笠口😟👅回味指數: 7/10👉🏻原味芝士蛋糕(💸$46)外皮烤得好香 芝士味濃🧀食完唔會膩🐭比起栗子味甜 亦都同栗子味一樣 有少少笠口唔知係唔係放得耐 無想像中流心既感覺😔👅回味指數: 7/10買4個有套餐價💸$150不過只可以買2款芝士蛋糕啊🍰
👉🏻薄荷朱古力牛角酥(💸$38)
放得耐左都好脆 聖誕色外表吸引🤩
薄荷味cream唔太濃 朱古力味都有🙋🏻‍♀️
食得出有朱古力粒狀🍫酥切面蜂巢形好鬆軟
牛角酥上面聖誕裝飾朱古力味唔會好甜😌
食落唔會有油膩感👏🏻
👅回味指數: 8/10
👉🏻忌廉芝士蒜蓉包(💸$42)
麵包吸入左蒜蓉既香味🧄忌廉芝士好多🥳
蒜苦味一打開個盒就湧出黎💥
面包好鬆軟 🧽 R小編就好鐘意❤️
不過但芝士既微酸味有少少蓋過左蒜蓉味
令A先生呢啲蒜蓉包控有少少失望🥲
👅回味指數: 7.5/10
👉🏻栗子芝士蛋糕(💸$48)
一入口栗子味好濃 芝士味唔會搶左栗子味🌰
比例好適中💯 面皮烤得唔錯 蛋糕唔會太甜🔥
不過唔知係咪因為放得太耐 入口有少少笠口😟
👅回味指數: 7/10
👉🏻原味芝士蛋糕(💸$46)
外皮烤得好香 芝士味濃🧀食完唔會膩🐭
比起栗子味甜 亦都同栗子味一樣 有少少笠口
唔知係唔係放得耐 無想像中流心既感覺😔
👅回味指數: 7/10

買4個有套餐價💸$150
不過只可以買2款芝士蛋糕啊🍰
2020-12-26 356 瀏覽
前前後後我買左三次佢地嘅6”/8” Basque Burnt Cheesecake. 第一次買左個8” original, 係好食嘅, 中間個半熟流心好有驚喜, 直頭連流出黎嘅cheese都食晒.可惜, 到隔左一個月再買6” original cheesecake, 中間一啲流心都冇, 實的的. 其實如果我要買個實心嘅basque burnt cheesecake, 市面上的確有太多選擇, 根本唔需要俾咁多錢買佢呢個. 我直接喺社交平台向舖頭反映左問題, 佢地都承認我買個個係overcooked左, 仲話希望可以俾多次機會佢地.直到24/12我再買多個8” original cheesecake, 佢地係咁叫人係舖頭出面等, 仲要miss左我張單, 要我等左成20分鐘都算. 點知拎到返屋企一食嘅時候見到又係實心嘅, 真係好失望. 佢自己喺個網站到標榜”Yes the centre is gooey soft!” 根本就係圖文不符!! 我已經係第二次食一個overcooked嘅basque burnt cheesecake, 我諗我唔可以再相信只係一次唔小心囉.La Vina team,
La Vina team, I’m so disappointed with your product, it’s a total failure. And I will NEVER buy from you again.
如果大家想食個半熟流心basque burnt cheesecake, 真係唔好再信呢間野!
8”  original  basque  burnt  cheesecake
2020-12-24
20 分鐘 (外賣自取)
$338 (其他)