2022-01-17 1110 瀏覽
Probably the best cheesecake in Hong Kong!The largest size original cheesecake have soft melted cheese in it, prefer original than Earl grey.
2022-01-11 764 瀏覽
友人帶我黎到中環食Pastries,佢話超好食一定要黎,所以食完lunch就黎食甜品!👉🏻seasonal fruit danish$38價錢真係好抵,因為大大件,岀面一定唔只呢個價,提子好甜,個pastry真係一層一層,好正宗嘅danish味道!真係媲美到酒店嘅水準!環境方面都好舒服,自助式拎餐具,我地大約2點幾,唔算好多人,坐得好舒服,播住輕柔嘅音樂做background music,感覺好relax!

👉🏻seasonal fruit danish$38

2021-12-10 846 瀏覽
Happy Friday,同事lunch後又請食甜品,今次登埸既係巴斯克芝士蛋糕,聽就聽得多,食就真係第一次之前仲大鄉里見到佢黑蚊蚊,以為佢係焗燶左仲拎出黎賣個蛋糕我以為佢係實既,好似new York cheese cake咁,原來係軟綿綿好香滑既cream cheese 咁,,但外面嗰層就有啲海綿蛋糕咁,個人就比較鍾意中間既texture多啲整體黎講,呢個初體驗既感覺唔錯既
之前仲大鄉里見到佢黑蚊蚊,以為佢係焗燶左仲拎出黎賣
整體黎講,呢個初體驗既感覺唔錯既
外賣送餐
之前,當我在網上得知中環嘉咸街,開了一間打卡甜品店 La Viña,我便找個星期六去幫襯!La Viña 是 Cupping Room 旗下的副線新店,主打麵包蛋糕,招牌巴斯克芝士蛋糕 ...等!Menu店內設有堂食的餐桌椅!這裡亦可透過玻璃窗看到廚房內的麵包蛋糕製作過程!當時,大家都要戴口罩,怎料店員聽力麻麻地還是其他原因,我明明講咗堂食就當我外賣,把牛角包及甜品也放入紙袋,弄至賣相勁差!我見其他堂食食客有碟用,令我有點失望及不高興!服務1分White Peach Ice Tea $36紅茶混合桃肉製成,入口冰涼,富果酸香甜,不錯喝!Almond Pistachio Croissant $48把牛角包放入紙袋,賣相大打折扣!內裡有甜美帶黏的開心果醬!Earl Grey & Floral Rose (slice) $30蛋糕質感實在濕潤,輕滲茶清香! 伯爵茶及玫瑰花口味的配搭,擦出不裕的火花!
之前,當我在網上得知中環嘉咸街,開了一間打卡甜品La Viña,我便找個星期六去幫襯!

Menu
店內設有堂食的餐桌椅!

這裡亦可透過玻璃窗看到廚房內的麵包蛋糕製作過程!

我見其他堂食食客有碟用,令我有點失望及不高興!

服務1分

White Peach Ice Tea $36
紅茶混合桃肉製成,入口冰涼,富果酸香甜,不錯喝!

White Peach Ice Tea
把牛角包放入紙袋,賣相大打折扣!
內裡有甜美帶黏的開心果醬!

Almond Pistachio Croissant
蛋糕質感實在濕潤,輕滲茶清香!
 伯爵茶及玫瑰花口味的配搭,擦出不裕的火花!
Earl Grey & Floral Rose
2020-10-03
White Peach Ice Tea
Earl Grey & Floral Rose
電車造型的精緻曲奇餅(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)口味超香超濃厚\(//∇//)\🔸Tram Cookies Box $298內有5種口味🍪Almond Puffs杏仁酥🍪Vanilla Butter Cookies雲呢拿牛油曲奇🍪Coffee Butter Cookies牛油咖啡曲奇🍪Ovaltine Butter Cookies 阿華田牛油曲奇🍪Casa Cacao Brookfies 朱古力曲奇(Casa Cacao原來係西班牙有名嘅朱古力品牌(´▽`))吃了後 就會明白曲奇貴的原因(´▽`)先提最好吃的🔸Casa Cacao Brookfies 朱古力曲奇未放入口 已經聞到濃濃嘅香味(///▽///)超濃的朱古力 好似食緊一嚿brownie入口唔識形容 係一種超好味嘅朱古力完全唔同平時普通曲奇嘅朱古力( ´ ▽ ` )ノ唔會過甜 但超超超濃烈的朱古力味好吃到驚訝了(((o(*゚▽゚*)o)))口感方面四款曲奇都是厚實型的( ´ ▽ ` )ノ較硬淨厚實的感覺是厚實的脆 不是鬆軟的脆喔~味道濃郁到捨不得吃掉♪(´ε` )🔸Coffee Butter Cookies牛油咖啡曲奇曲奇餅質地厚實足料
電車造型的精緻曲奇餅(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
口味超香超濃厚\(//∇//)\
🔸Tram Cookies Box $298
內有5種口味
🍪Almond Puffs杏仁酥
🍪Coffee Butter Cookies牛油咖啡曲奇
🍪Casa Cacao Brookfies 朱古力曲奇

吃了後 就會明白曲奇貴的原因(´▽`)
先提最好吃的
🔸Casa Cacao Brookfies 朱古力曲奇
未放入口 已經聞到濃濃嘅香味(///▽///)
超濃的朱古力 好似食緊一嚿brownie入口
唔識形容 係一種超好味嘅朱古力
完全唔同平時普通曲奇嘅朱古力( ´ ▽ ` )ノ
唔會過甜 但超超超濃烈的朱古力味
好吃到驚訝了(((o(*゚▽゚*)o)))
口感方面
四款曲奇都是厚實型的( ´ ▽ ` )ノ
較硬淨厚實的感覺
是厚實的脆 不是鬆軟的脆喔~
味道濃郁到捨不得吃掉♪(´ε` )

🔸Coffee Butter Cookies牛油咖啡曲奇
每一口都十足咖啡嘅味道
咖啡帶點苦澀味 甘香十足
絕不是香精的感覺
是很高級的咖啡(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)/
(我是每天喝咖啡的人(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)對咖啡很有要求的嘿嘿)
每一片感覺都是由一杯杯咖啡濃縮而成( ̀⌄ ́)
真的不誇張( ̀⌄ ́)

🔸Ovaltine Butter Cookies 阿華田牛油曲奇
有阿華田的味道
也有淡淡牛油香
很特別 即使加了阿華田
但不會很甜 不會像阿華田飲品般甜
微甜帶香
發現他家的曲奇都不會很甜呢(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
很對我口味(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

🔸Vanilla Butter Cookies雲呢拿牛油曲奇
卡通造型的曲奇餅 一包有兩片
很香牛油味 帶點雲呢拿的香
這款也很喜歡♪(´ε` )

🔸 Almond Puffs杏仁酥
十分酥脆輕薄(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
一咬下 便喺口中粉碎了
內層嘅酥唔會太甜 帶牛油香
面層嘅杏仁片則帶甜味 杏仁片很香很脆
焗得香脆嘅杏仁片配上酥酥的口感
夾埋一起非常夾
又係吃不停口(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

這家的曲奇餅真的出乎我意料的好吃(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
以香港電車為造型的曲奇盒
車輪真的可轉動 盒子美得可收藏(≧▽≦)
每款曲奇都是獨立包裝/兩片一包
🔸Tram Cookies Box $298
內有18包
🔸Almond Puffs(一包2件) x4
🔸Vanilla Butter Cookies(一包2片) x3
🔸Coffee Butter Cookies (一包2片)x3
🔸Ovaltine Butter Cookies (一包2片)x3
🔸Casa Cacao Brookfies (一包1片) x5
  • Casa Cacao Brookfies
2021-09-09 890 瀏覽
🥮鹹蛋黃味巴斯克蛋糕🥮-九月份最令我期待嘅係中秋節(月尾出糧唔計住😙可以係咁食月餅 賞月 仲有假期!買左La Viña同香港電車🚊聯乘嘅罐裝曲奇趁中秋佳節 買佢地皇牌產品芝士蛋糕 同屋企人分享-🥮La Luna mooncakes by La Viña collection$308/tin電車鐵罐有收藏價值 一盒有四個蛋糕加一包蝴蝶酥芝士蛋糕每日新鮮製造常溫下兩日內食嘅口感最最最正🤩放雪櫃可以保存7至10日-🥚Salted egg yolk custard🔘Black sesame買禮盒裝係為咗呢兩款中秋限定口味鹹蛋黃同芝士蛋糕中西合璧嘅效果滑溜口感加淡淡鹹蛋黃香 fusion月餅有創意又應節黑芝麻版本味道沉實 有芝麻獨特香氣-🧀Original 🍫61% Ecuador dark chocolate 蛋糕中間黏黏軟軟嘅芝士 質感柔軟嗰種溶喺口裏面嘅感覺好溫馨 加埋焦香表層味道濃淡兼備 Original(原味)最經典朱古力味揉合甘醇可可豆香 兩款都係長青口味-🦋Palmier 大概一個月嘅食用期 我敢輸賭 一旦開封起碼食半包 原味蝴蝶酥好酥脆 口感輕盈配杯熱茶或咖啡 令人無法抗拒😋
🥮鹹蛋黃味巴斯克蛋糕🥮
九月份最令我期待嘅係中秋節(月尾出糧唔計住😙
可以係咁食月餅 賞月 仲有假期!
買左La Viña同香港電車🚊聯乘嘅罐裝曲奇

起碼食半包 原味蝴蝶酥好酥脆 口感輕盈
配杯熱茶或咖啡 令人無法抗拒😋
  • Palmiers
2021-09-07 832 瀏覽
📌La Viña ~中環今年 @lavina.hk 同 @cuppingroom 聯同 @hktramways 推出中秋禮盒🌕賣相非常可愛 真係一個電車造型🚃好有紀念價值 造型真係一流😍入邊有四個芝士蛋糕同八塊蝴蝶酥一次過可以試到唔同口味 滿足唔同願望♥️中秋節除咗食月餅 仲可以食芝士蛋糕🧀鹹蛋黃同芝麻味都係中秋限定版 不能錯過😆1️⃣ 𝗠𝗶𝗱-𝗔𝘂𝘁𝘂𝗺𝗻 𝗚𝗶𝗳𝘁 𝗕𝗼𝘅 $𝟯𝟬𝟴🔸𝚘𝚛𝚒𝚐𝚒𝚗𝚊𝚕🔸𝚜𝚊𝚕𝚝𝚎𝚍 𝚎𝚐𝚐 𝚢𝚘𝚛𝚔 𝚌𝚞𝚜𝚝𝚊𝚛𝚍 🔸𝟼𝟷% 𝚎𝚌𝚞𝚊𝚍𝚘𝚛 𝚍𝚊𝚛𝚔 𝚌𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎🔸𝚋𝚕𝚊𝚌𝚔 𝚜𝚎𝚜𝚊𝚖𝚎🔸𝚘𝚛𝚒𝚐𝚒𝚗𝚊𝚕 𝚏𝚕𝚊𝚟𝚘𝚞𝚛𝚎𝚍 𝚕𝚒𝚝𝚝𝚕𝚎 𝚑𝚎𝚊𝚛𝚝 𝚙𝚊𝚕𝚖𝚒𝚎𝚛四款口味嘅芝士蛋糕都好軟熟😋焦香味好夠 仲可以一次過試晒咁多款口味如果放入雪櫃 建議擺一陣先食‼️因為入邊會再流心少少 同更加creamy👅原味其實之前都食過 蛋味同芝士味好香另外亦有我好鍾意嘅鹹蛋黃味 味道都好特別😙黑朱古力亦係濃味之選 朱古力甘香好突出🍫芝麻味仲要食到粒粒芝麻籽 芝麻控不能錯過其實最驚喜都係蝴蝶酥 一共有八塊非常酥脆 估唔到咁出色🤤✄------------------
📌La Viña ~中環

環境服務🥂: 7/10
推薦指數👍🏻: 7.5/10

🍴: La Viña
📍: 中環嘉咸街23號My Central地下3號舖
🔍: 10:00-21:30 (Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie中環
☟︎同類型食物
#hkhungryfoodie甜品
#hkhungryfoodie蛋糕
☞ 得知La Viña喺嘉咸街嘅food hall開咗實體店,當初以為food hall嘅環境會好大,點知原來係一個頗細嘅舖位。入面除咗La Viña之外仲有主打美國菜嘅Smoke & Barrels,食完pizza再食甜品絕對無問題🐒.🍴3” Baileys Basque Burnt Cheesecake($52)❖ 本身仲想試多幾款甜品,但可能我太夜去嘅關係,選擇唔算多,淨係同朋友share咗個cheesecake。❖ 份量好細份,呢個價位(加上branding)我會對佢有比較高嘅expectation,食落蛋糕口感比較實同鞋口,我亦有一度懷疑我係咪嗌錯咗原味cheesecake😂因為baileys味唔算好突出,雖然有啲漏,不過食落唔甜,同朋友share一個啱啱好。.☞ 整體覺得有啲失望,可能試佢其他甜品,或者去返Cupping room食返佢嘅garlic cream cheese bun同意粉會比較好🤧

2021-08-15 910 瀏覽
Hojicha Cream Roll 個樣已經夠曬qq,仲要好有內涵!焙茶味有夠濃郁!!上面嗰三篤bb同埋卷蛋中心係精粹同靈魂好creamy! 同埋感覺上係有成噸焙茶喺入面,好rich!好enjoy佢嘅回甘蛋味亦都好出但兩種味道唔會互搶風頭和平地發揮高質的令到我tea又食夜晚又食🤤至於burnt cheesecake就完全唔係我杯茶👉🏻👈🏻 味道:7.5/10 La Viña Hojicha Cream Roll $423" Original (Burnt Cheesecake) $483" Kerela 72% (Chocolate flavoured Burnt Cheesecake) $58 📍中環
焙茶味有夠濃郁!!
上面嗰三篤bb同埋卷蛋中心係精粹同靈魂

La Viña

Hojicha Cream Roll $42

📍中環
2021-07-19 1250 瀏覽
-{中環巴斯克芝士蛋糕🎂}隔左1個月又有原個蛋糕食喇😙試左個巴斯克芝士蛋糕😋平時都係自己焗 今次終於第一次買出面嘅😂🤤6” Basque Cheesecake🤤 ($268)原味嘅😆見到入邊有啲雲呢拿籽😜入面好軟心 有少少液態質地☺️完全係外脆內軟!!!焦香味好夠 平時真係做唔倒咁燶🥺👖褲評: 8/10二百幾蚊一個6吋蛋糕性價比唔錯😌不過只係得一間分店可以拎原個蛋糕 要特登去港島👀但食落味道唔錯都可以一試😇性價比: 8/10服務: 8/10環境: 8/10🚩La Viña🚩地址: 中環嘉咸街23號My Central地下3號舖
{中環巴斯克芝士蛋糕🎂}

🤤6” Basque Cheesecake🤤 ($268)

👖褲評: 8/10

地址: 中環嘉咸街23號My Central地下3號舖
6” Basque Cheesecake
6” Basque Cheesecake
2021-07-15 942 瀏覽
Extremely disappointing! They messed up the order and couldn't fix it. Been calling about a birthday cake delivery from 5pm to 9pm and every time the replies were either 'it's on its way' or 'it's been delivered', resulting in a birthday dinner without a birthday cake.I wish they just said 'we messed up' so we could have bought a replacement cake from another bakery before they all close. Terrible customer service!

2021-07-13
240 分鐘 (外賣送餐)
  • Cake that didn't arrive
2021-07-04 1039 瀏覽
3” Bailey’s Limited Edition Cheesecake $52話說有一次上網睇ig嘅時候見到有個foodie食bailey嘅burnt cheesecake,覺得幾得意同埋兩樣都係我鍾意嘅嘢,就決定去買😂個cheesecake食落好creamy😍佢焗得啱啱好,濕潤適中,唔會話好乾或者好濕,有少少流心但係唔會好明顯🤫好有芝士香😍表面上仲會有啲焦糖香,會食到焦糖味🥰同埋真係有baileys個味同埋酒香,之前實在中過太多bailey伏😂 我應該都會再買,我見到佢有其他味 (有原味同埋好似係yuzu &red bean),唔知好唔好食呢😋

外賣自取
之前見係期間限定但見 外賣APP竟然有即時夾同事叫返個做Tea🤤3" Baileys Basque Burnt Cheesecake ($58)未包DELIVERY CHARGES啦~~Cheesecake 外層有焦糖嘅香味~一咬入口就係勁濃郁嘅芝士味仲有BAILEYS甜酒味Texture 順滑得嚟帶少少濕潤本身已經好鍾意食Basque Burnt Cheesecake真心係估唔到mix埋係會咁夾🤤🤤🤤🤤
之前見係期間限定

但見 外賣APP竟然有
即時夾同事叫返個做Tea🤤

未包DELIVERY CHARGES啦~~

Cheesecake 外層有焦糖嘅香味~
一咬入口就係勁濃郁嘅芝士味仲有BAILEYS甜酒味
Texture 順滑得嚟帶少少濕潤

真心係估唔到mix埋係會咁夾🤤🤤🤤🤤
BAILEYS巴斯克焦香芝士蛋糕
外賣送餐
BAILEYS巴斯克焦香芝士蛋糕
已經不是第一次購買這家店的巴斯克芝士蛋糕 (6" La Vina Original)。第一次買是因為同事極力推介,試過一次之後對它的美味就難以忘懷。源自西班牙的巴斯克芝士蛋糕,其實材料及制作方式都非常簡單。不過往往愈容易制作的美食,就愈難精。La Vina的巴斯克蛋糕充滿著芝士及焦糖的香氣。蛋糕的面層糖化了的表面,焗得恰到好處。不會太燶,同時又帶著焦糖的香氣。蛋糕身濕潤適中,不會過濕而有太生的感覺,又不會太乾,火喉控制得非常好。蛋糕身充滿芝士香味,芝士十分滑。

6”  La  Viña  Original
源自西班牙的巴斯克芝士蛋糕,其實材料及制作方式都非常簡單。
不過往往愈容易制作的美食,就愈難精。

6”  La  Viña  Original

La Vina的巴斯克蛋糕充滿著芝士及焦糖的香氣。
蛋糕身充滿芝士香味,芝士十分滑。
2021-05-09
2021-04-17 1274 瀏覽
行過IFC 原來佢喺度開左pop up store,正鋪未去過,就喺度睇下佢有幾見到個Nutella 牛角包,好大個好吸引,再望埋隔離果個Garlic Cream Cheese Bun都唔錯。其實佢個cheese cake 都好吸引嫁,但選擇困難症之下就只買住上面兩個包試試先。Nutella 牛角包係好出色,裏面嘅蜂巢好靚,中間還帶點啡色嘅蜂巢,賣樣一流,入邊有好多榛子醬,好食,但真心講係好甜,食半個已經要收口Garlic Cream Cheese Bun 聞落好香蒜蓉味,切開其實上半個包都占滿蒜蓉,下面一層厚厚嘅cream cheese ,份量十足,味道十足下次一定要試埋佢嘅cheese cake至得
都唔錯。

下次一定要試埋佢嘅cheese cake至得