2020-03-06 222 瀏覽
食物二流,服務九流!係武漢肺炎情況下,將所有食客集中係一個區域,原因係佢地話唔夠人手。店𥚃面明明仲好多吉枱時,竟然係進食途中,被逼併枱+撘枱及需要移動,夾硬嚟!真係冇諗過兩個人比$500食餐飯,要受咁既服務,座位安排十分之差!
食物二流,服務九流!
2020-02-29 286 瀏覽
過農曆新年前,约了朋友食晚飯。早前係元朗分店食過,得知荃灣廣場也有一間。 所以再來食其他菜式。這裡有晚餐可以選擇,大食或細胃人士也可滿足。餐廳裝潢滿有歐式風格,感覺舒服,看看餐牌也覺得收費相對合宜。我們點了一個頭盤,一個主菜,兩杯飲品及一款甜品試試。青芥鲍魚($98),鮑魚再配上蔬菜同牛油皮,除了賣相好, 鮑魚有咬口,跟牛油皮配搭很新鮮,再配上青芥末味道清新。金沙麵包蟹 ($288)我第一次食,鹹蛋舖滿蟹上,啖啖都係鹹蛋黃很邪惡,蟹膏也不少。食蟹難免要用手食,不然不暢快,所以服務員為我們準備好濕纸巾給我們洗手。士多啤梨莫希托($68)有士多啤梨加青檸檬汁, 而且入面還有薄荷葉,所以飲落好清香。在炎熱的天氣下,十分解渴。熱仲夏水果茶($42)生果包括了有蘋果、士多啤梨……等,而且入面還有薄荷葉,所以飲落好清香。在喉嚨不舒服的情況下,十分滋潤好喝。鮮雜果麻糬窩夫 ($138)有奇異果,無花果,橙,藍莓,士多啤梨及雲呢拿雪糕 ,窩夫入面有麻糬,很特別, 表面脆,入面煙韌, 加埋有蜜糖,很sweet。這裡的甜品好特別,很難在酒店的自助餐食到。無花果不太甜,再加雪糕在窩夫上,這樣的配塔真是滋味無

我們點了一個頭盤,一個主菜,兩杯飲品及一款甜品試試。

青芥鮑魚

金沙麵包蟹 ($288)
我第一次食,鹹蛋舖滿蟹上,啖啖都係鹹蛋黃很邪惡,蟹膏也不少

金沙麵包蟹

士多啤梨莫希托($68)

熱仲夏水果茶($42)

仲夏水果茶

鮮雜果麻糬窩夫 ($138)
。這裡的甜品好特別,很難在酒店的自助餐食到。無花果不太甜,再加雪糕在窩夫上,這樣的配塔真是滋味無窮。

鮮雜果麻薯窩夫

整體而言,這環境舒適,交通便利,在荃灣西鐵站旁邊,西班牙菜式很少食,店員服務也貼心, 下次再來試其他菜式。
鮮雜果麻薯窩夫
2020-02-27 190 瀏覽
星期六經過這一間位於荃灣廣場的新西班牙餐廳於是入去試一試.地方寬敞,大約有80個座位。我們點了下午茶餐:1)西班牙辣肉腸菠菜意粉2)朱古力慕絲蛋糕3)凍焦糖咖啡4)水果茶 (水果新鮮,唔會過分甜)5)另外點了一份甜品:無花果脆批意粉及慕絲蛋糕都唔錯,最好味係無花果脆批,個批薄而且脆,再配上雲呢拿雪糕,好好食。這款甜品幾特別,唔係間間餐廳都有提供!
星期六經過這一間位於荃灣廣場的新西班牙餐廳於是入去試一試.
地方寬敞,大約有80個座位。
我們點了下午茶餐:
1)西班牙辣肉腸菠菜意粉
2)朱古力慕絲蛋糕
3)凍焦糖咖啡
4)水果茶 (水果新鮮,唔會過分甜)

5)另外點了一份甜品:無花果脆批
西班牙辣肉腸菠菜意粉
凍焦糖咖啡
水果茶
西班牙辣肉腸菠菜意粉
水果茶
2020-02-12 140 瀏覽
其實是去年吃的,現在才有時間寫! 不過選這間來寫是因為它真的值得你再來光顧的。我不太清楚它的晚餐價格怎樣,但你可以在下午茶時段來試一下,價值是在$70 至$90左右,那也看看你轉不轉升級飲品。 本人比較挑,所以我很少贊一間餐廳,而這一間除了餐廳設計簡潔舒服和服務態度不錯外,連食物水準也維持得很好。意粉煮得剛好,挺身彈牙的,而意粉汁不濃,也不油。湯比較濃,但配合麵包來吃是很配塔的。飲品也有誠意,而且沖得不會太甜,如果你喝不了太甜的,也可以在下單時說一下。這間餐廳價錢和食物是相對的~值得去多次!

下午茶

這間餐廳價錢和食物是相對的~值得去多次!

下午茶
2020-02-02 171 瀏覽
平日甚少食西班牙菜,今日特登去試荃灣廣場一間西班牙餐廳,因為之前同阿仔食壽司經過見到,佢啲甜品好吸引。之前應承咗佢同佢去食甜品。餐廳佈置優雅,環境舒適,座位都好闊落。今次我哋叫咗一份蟹餅、一個晚餐:虎蝦墨魚汁飯、西班牙海鮮火鍋。蟹餅超好味,中間的蛋餅夾著濃濃芝士香,蟹鉗啖啖肉,幾飽肚又好好味。晚餐包餐湯同蒜蓉包,虎蝦墨魚汁飯非常嘢味,不過食到亞仔個口黑蚊蚊。個海鮮火鍋好特別,淥完d海鮮可以係個煲度到番啲湯出嚟飲。啲蕃茄海鮮湯又真係幾鮮味。當然個重頭戲就係甜品啦!乾脆博博嘅夾餅中間係有好多煙煙銀銀嘅麻薯嘅!鋪滿晒鮮果同雪糕,非常美味飽足。相信阿囝一定好滿意呢一餐。
餐廳佈置優雅,環境舒適,座位都好闊落。
2020-01-30 169 瀏覽
過年前同好友去荃灣廣場行街辦年貨,順便食晚飯,揀咗呢間餐廳,食物質素好好😋😋芝士煎蟹餅🦀🍳($168),即叫即製,一客6隻蟹鉗,蛋餅入面有薯仔同蟹肉,雞蛋混合左芝士,邪惡拉絲🧀🤩西班牙豬手🐷🍖($388),大大份豬手,切好晒一舊舊,撥開配菜就會見到鋪滿了醬汁的豬手😋😋。豬手肉質非常嫩滑,外皮卜卜脆,淋上了醬汁亦無損酥脆口感。特製西班牙醬汁+蜜糖,酸酸甜甜非常開胃🤤!紅酒無花果芝士蛋糕($108),一個甜品滿足三個願望:紅酒無花果+ 芝士蛋糕+雪糕。經紅酒浸泡的無花果極!好!食!雪糕雲呢拿味超香,雪糕超細滑,超!好!食!鮮雜果莫希托🍹($78),用左不同水果製成,很清新,無酒精莫希托,飲完仲可以揸車👍🏻👍🏻!荔枝莫希托🍸($68),鍾意荔枝嘅朋友可以選擇呢個飲品,好清新嘅荔枝味!

2020-01-24
  • 西班牙豬手
  • 芝士煎蟹餅
  • 鮮雜果莫希托
2020-01-28 3744 瀏覽
難得有朋友約咗喺荃灣見面,約得見面,咁當然唔小得行下街及嘆番個晚餐先至走,去到荃灣廣場地庫路過這間餐廳🍴「 La postre 」被他的甜品櫃吸引,所以便和朋友決定在這間餐廳享用我們的晚膳內裏的環境優雅清靜,好適合朋友敘舊傾計餐牌色彩繽紛圖文並茂,很容易使我們找到喜愛的食物頭盤先來青芥鮑魚,鮑魚肉質咬落彈牙味道鮮甜,伴小小的青芥辣更能帶出鮑魚的味道,鮑魚剛好一啖一隻跟住整咗一個金沙麵包蟹,大大隻的麵包蟹上邊鋪上了鹹蛋黃,食落口不會太油膩,鹹蛋的味道很甘香,更能帶出蟹膏的味道,最難得的事沒有蓋過蟹膏,而蟹鉗更不用多說啖啖肉,食完簡直齒頰留香只是一隻麵包蟹及一隻鮑魚點能滿足所以跟叫來一下安格斯西冷牛扒配以芝士煙肉焗薯皮,西冷牛足有一隻半手板大,厚度一差不多有2⃣️cm,切開也不會感覺很奀,師傅烹調後,將肉汁鎖很很穩,所以咬落肉汁能深入口腔,而很有口感甜品我們選取了一個雜果麻薯窩夫🧇,窩夫焗得剛好不會很乾,而上面也有很多不同的生果,食落很清新
內裏的環境優雅清靜,好適合朋友敘舊傾計
餐牌色彩繽紛圖文並茂,很容易使我們找到喜愛的食物
只是一隻麵包蟹及一隻鮑魚點能滿足
  • 鮮雜果麻糬窩夫
2020-01-28 109 瀏覽
荃灣廣場等睇戲就輕食個early dinner先,上次同朋友想訂呢間餐廳,但係full Booking,今日同老公終於食到喇🤗La Postre 主打西班牙菜,幾年前喺中環區好似食過,難得喺附近梗係要懷緬下☺️仲夏水果茶 茶底用咗百香果做配搭,平時水果茶都係橙汁底,難得佢用百香果,飲落有充分百香果香好舒服,茶味唔會太濃蓋過晒啲水果味,好飲 (茶包浸耐啲仲好飲左☺蜜桃柚子茶老公唔鍾意太甜,柚子飲品啱晒佢!個底仲有粒粒果肉加埋蜜桃有咬口前菜要出場青檸香辣凍蜆 $108酸酸辣辣好開胃,青檸帶出凍蜆嘅鮮味,感覺清新。主菜當然係揀佢哋嘅招牌菜: 啤酒海鮮火鍋$368蕃茄啤酒火鍋湯底充滿啤酒味,飲落去好鮮甜,餐廳細心地跟埋兩隻小小嘅玻璃杯,係飲湯用㗎,真心好飲😋好飲到食完火鍋之後,幾乎將全部湯都飲晒呀🤣🤣🤣🤣🤣火鍋配有5種海鮮:包括螺肉、蟹鉗、蜆、蝦、帶子(加個蒜茸沙律千島汁 更嘢味)食西餐甜品係不可缺, 唔想太飽所以唔揀招牌菜麻薯,揀個清清地嘅無花果脆批配雪糕 $79脆批不愧為脆批真係好鬼脆,無花果夠熟食到香味,唔會淡茂茂無味,加埋個雲呢拿雪糕好夾😋座位舒適唔會太迫,服務員貼心有禮貌,環境夠晒歐洲

蜜桃柚子茶

前菜要出場
青檸香辣凍蜆 $108
酸酸辣辣好開胃,青檸帶出凍蜆嘅鮮味,感覺清新。

主菜當然係揀佢哋嘅招牌菜:
啤酒海鮮火鍋$368

好飲到食完火鍋之後,幾乎將全部湯都飲晒呀🤣🤣🤣🤣🤣

座位舒適唔會太迫,服務員貼心有禮貌,環境夠晒歐洲風,可以係打卡之選😉

2020-01-19 122 瀏覽
🐷年快過了 ,攪攪新意思,去食個西班牙餐開心一吓啦!餐廳裝潢古典風格,吸引食客,座位又舒服,今次安排坐卡位,我們可以慢慢嘆🤗🤗🤗!從餐牌精心挑選,主要揀海鮮😋。青芥鮑魚一客2件,酥皮盒仔盛載著鮑魚,一口鮑魚真滋味!啤酒海鮮火鍋,配料有虎蝦,帶子,蟹鉗,螺肉,蜆。食時點埋祕製醬汁,更令鮮味提升。湯底揀了蕃茄忌廉啤酒湯,記得食完海鮮要飲埋啤酒湯,就係海鮮精華落在湯內,好味又可以暖暖胃喔。鮮草莓蜜桃果汁綠茶鮮橙菠蘿果汁綠茶雜果麻糬窩夫,在即製麻糬窩夫上放上一球雲呢拿雪糕,亦放了不同鮮果,真是一款不可錯過的甜品呀!

從餐牌精心挑選,主要揀海鮮😋。

青芥鮑魚一客2件,酥皮盒仔盛載著鮑魚,一口鮑魚真滋味!

鮮草莓蜜桃果汁綠茶
鮮橙菠蘿果汁綠茶

2020-01-15 114 瀏覽
放工之後約左閨密撐枱腳, 閨密推介必定要去呢間,因為食物質數好高,呢個我知呀,因為去元朗食過嘛😜大家約在門口等,去到已被櫥窗蛋糕吸引住,餐廳仿如置身於歐洲小鎮。環境好,食物好,是朋友、閨蜜、情侶慶祝好地方👍🏻餐牌上的食物款式非常之多,而且款式都頗特別,大家諗好點呢幾樣👇🏻 芝士煎蟹餅:蟹餅主要材料有蛋,中間夾芝士同蟹腳,再加上木魚好野味,熱辣辣食最正,上台時店員也提醒我地小心熱,仲比多隻碟我地擺蟹鉗殼, 好貼心哦! 西班牙海鮮炒飯:飯量十足,足夠兩至三人食到飽,而且海鮮量多仲好新鮮,包括有青口,蜆,蝦,櫻花蝦,還有火腿,味道稍微辣,但幾惹味🤤 綠茶麻糬窩夫:熱辣辣窩夫加上麻薯,配上綠茶雪糕,紅豆,綠茶醬,吉士醬,果然係店舖中招牌甜品🍮最後加埋兩杯飲品, 好滿足的一餐🤗鮮什果莫希托 - 適量梳打水,加上各式新鮮水果 ,帶比人清新感覺。宇治抹茶紅豆 - 口感非常creamy,抹茶味濃。

芝士煎蟹餅:

西班牙海鮮炒飯:

綠茶麻糬窩夫:

最後加埋兩杯飲品, 好滿足的一餐🤗
宇治抹茶紅豆 - 口感非常creamy,抹茶味濃。
2020-01-13
2020-01-14 133 瀏覽
好姊妹美國回港今晚就選擇了在荃灣附近見見面談談近況。她一向偏愛西餐,今晚就跟她吃西班牙菜,可以一邊飲酒一邊傾談。餐廳之前跟家人吃過一次,食物也覺得不錯,希望好姊妹會喜歡啦!前菜揀選了海鮮,青檸香辣凍蜆,蜆肉肥美鮮嫩多汁,配上用青檸調配的醬汁,非常開胃,如果可以配上法包應該會很夾。西班牙豬手豬手外皮烤到非常香脆,而且店員已經將豬手切碎,再加入新鮮蘋果,青瓜,生菜等等拌勻,最後淋上特製沙律醬汁,食落清爽不油膩,肉質鮮味又充滿咸香,而蔬果新鮮爽甜,真的非常滋味!紅酒無花果芝士蛋糕擺盤精緻吸引, 浸過紅酒的無花果香甜又充滿酒香,芝士蛋糕軟綿濕潤,加上杏仁碎片,開心果碎等等,增加口感,香濃又美味。Sangria 杯子裏盛著多款不同水果調配而成的西班牙紅酒,果香味清香,入口順喉。

西班牙豬手

紅酒無花果芝士蛋糕

Sangria

2020-01-12 105 瀏覽
這間餐廳是我會重覆光顧的,原因是菜式創新,味道很迎合我口味,以我所知,餐廳有幾間分店,每間佈置各有不同,這間的顏色以淺藍色為主,很柔和,令人感覺舒適。餐牌有些新菜式,我亦叫來試試。青芥鮑魚切開酥皮覺腍但入口卻微脆,裏面的菠菜和芥末醬很夾,加上鮑魚爽口,味道可口。白酒蔬菜燉雞雞肉雖不太嫩但肉質尚可,白酒和洋蔥調味調得不錯,令人開胃。無花果脆批批很脆而不油膩,無花果有少許甜味。蜂蜜玫瑰茶茶中有多朵玫瑰花和少許蜂蜜味。柚子蜜桃茶味道不會酸卻帶有少許甜味。服務不錯,店員不論是男或女都很細心,熱盤就提示小心熱,有骨的食物會提供盛骨器皿,甜品製作需時亦會告知。下次還是會來光顧。

餐牌有些新菜式,我亦叫來試試。

白酒蔬菜燉雞
雞肉雖不太嫩但肉質尚可,白酒和洋蔥調味調得不錯,令人開胃。

無花果脆批
批很脆而不油膩,無花果有少許甜味。

蜂蜜玫瑰茶
茶中有多朵玫瑰花和少許蜂蜜味。

柚子蜜桃茶
味道不會酸卻帶有少許甜味。
下次還是會來光顧。
2020-01-12 370 瀏覽
La Postre #荃灣 #尖沙咀 #銅鑼灣 #上環呢間有四間分店嘅西班牙餐廳🇪🇸,之前喺厚福街見到有好多人排隊,亦有朋友話好食,果然冇令我失望😍😍😍!佢其實喺西班牙fushion菜,有好多特色菜式 ,雖然價錢唔平,但真係好好味。金莎麵包蟹🦀$288一上枱成個賣相真係好驚豔!麵包蟹真係好大隻,仲要配埋鹹蛋黃,金黃色好靚💛!佢哋鹹蛋黃亦都炒到包實曬個麵包蟹,所以成隻麵包蟹都充滿着鹹蛋黃香,而且仲有好多蟹膏!唯獨係麵包蟹嘅肉質較一絲絲,失去左食蟹啖啖肉嘅感覺,而且同個殼黐得好實,食嘅時候比較辛苦。味道: 4.3/5性價比: 3.8/5抹茶麻薯窩夫🧇$108成日都覺得窩夫間間都差唔多,但係呢間的確令我另眼相看。佢窩夫外脆內軟,但係又唔會硬到刮口,入面仲包住煙韌嘅抹茶麻薯,口感真心一流!仲配埋抹茶味嘅brownie、抹茶雪糕、抹茶醬、紅豆蓉、吉士,超級豐富💚💚💚。不過佢隻抹茶味係偏甜,較大眾化,抹茶控可能有啲唔滿足。味道: 4.4/5性價比: 4.5/5西班牙海鮮飯🦐🍲 $298/兩人份 (OpenRice訂座可以減$100)呢碟係我so far食過最好味嘅西班牙海鮮飯,明明佢應該係焗,但係
La Postre #荃灣 #尖沙咀 #銅鑼灣 #上環

金莎麵包蟹🦀$288
味道: 4.3/5
性價比: 3.8/5

抹茶麻薯窩夫🧇$108
味道: 4.4/5
性價比: 4.5/5

呢碟係我so far食過最好味嘅西班牙海鮮飯,明明佢應該係焗,但係好香鑊氣,配上青椒、洋蔥、仲有櫻花蝦等香草,每粒飯都好香,又唔會一味剩係得酸嘅蕃茄味。海鮮方面亦都用上咗青口、蜆、蝦,份量都唔少,真心好食🤩🤩🤩!
味道: 4.6/5
性價比: 4.4/5 (after discount)

芝士煎蟹餅🦀🍳$168
上網見到個個人都食,我哋都唔執輸。其實有啲似fushion版嘅西班牙蛋餅(tortilla),加上蟹鉗、芝士、木魚、蘑菇、煙肉。芝士同埋木魚令到成個蛋餅錦上添花🥳,一切開中間心芝士溶溶地,配上鹹鹹地嘅木魚,整體味道唔錯!唯獨係可能因為擺咗喺鐵板,所以慢慢個蛋餅會有少少老,如果可以生翻少少就好!
味道: 4.2/5
性價比: 4/5

整體來講除咗價錢較貴之外,真係冇乜好挑剔,係一間我會周圍同推介嘅餐廳。
西班牙海鮮飯
西班牙海鮮飯
2020-01-08 2107 瀏覽
La Postre今晚去荃灣食飯,揀左間氣氛唔錯既餐廳,成間餐廳裝修得充滿住歐陸風情,喺度食嘢好似置身歐洲咁呀,非常有氣氛同情調。青芥鮑魚呢款菜上台已經好似一件藝術品咁,青芥凍配上鮑魚,加上烤香既餅皮既香味,夾雜點點的鹹,點一點黄芥令佢帶著少少辣,卻又剛好洽當,配合著鮑魚的鮮味一同進食,可謂非常特色的美食。西班牙海鮮炒飯熱煱一上來,空中彌漫著蒸汽混合辣椒粉的味道,彭湃的海鮮鋪既米飯上面,青口、大蝦、火腿新鮮美味,加上米飯煮得恰恰好,無半生不熟,無煮過度,軟硬適中,有輕微的咀嚼感,還有一點很重要,就是米飯松軟,無粘埋一齊,保持到每粒米飯的質感和光澤。綠茶麻糬窩夫甜品果然冇令我失望,雪糕同埋cream都好重綠茶味道,窩夫伴上糖漿、綠茶cream,,吉士醬再配上紅豆蓉和綠茶雪糕,非常美味,窩夫好大件,而且切開仲好脆,上面的綠茶味道唔會搶晒窩夫的味度,綠茶雪糕同窩夫就係似冰火一樣,冷熱交融。旁邊仲有粒粒紅豆襯托,味道突出又有咬口,值得推薦。蜂蜜柚子莫希托 & 仲夏水果茶本來我以為有了蜂蜜會比較甜,沒想到原來好健康,清甜剛剛好,加上柚子味道非常清新。仲夏水果茶生果種類多,新鮮水果同茶味好夾,加上
La Postre

西班牙海鮮炒飯

綠茶麻糬窩夫

蜂蜜柚子莫希托 & 仲夏水果茶
本來我以為有了蜂蜜會比較甜,沒想到原來好健康,清甜剛剛好,加上柚子味道非常清新。仲夏水果茶生果種類多,新鮮水果同茶味好夾,加上外表吸引,係唔錯既選擇。
2020-01-08
1K
2019-12-30 178 瀏覽
餐廳走歐陸風格,卡位舒適寬敞,牆壁上的大時鐘,和暈黃的吊燈,充滿特色,是漂亮的打卡地點。青芥鮑魚 $98/2隻鮑魚彈牙、有嚼勁,放在牛油撻皮方盒上,撻皮填滿菠菜蓉,入口啖啖牛油香,配上芥末醬,更加惹味。啤酒海鮮火鍋 $368海鮮火鍋賣相吸引,有虎蝦、帶子、蟹鉗、蜆、螺肉等,選擇了蕃茄忌廉啤酒湯底,另有香辣啤酒口味提供。湯底放在小型湯壺內滾熱,傳來濃濃蕃茄香。帶子滾燙3分鐘,吸收了蕃茄甜香,入口軟嫰滑溜。不得不提特製醬汁,混合了是拉差醬+蛋黃醬+蒜蓉,令貝肉鮮味加倍提升。虎蝦肉質彈牙;蟹鉗十分鮮甜,沾上醬汁,讓人意猶未盡! 吃完火鍋之後,將湯底倒在玻璃杯內享用,呷一口湯底,品嚐到甜甜番茄蓉,慢慢沁出醉人啤酒香,湯底吸收了海鮮精華,鮮味更濃縮,是充滿心思的配搭。抹茶麻糬窩夫 $108全份抹茶窩夫質感鬆化,每格都放上綠茶麻糬,灑上糖霜,賣相吸引。很喜歡配料選擇眾多:紅豆蓉、楓糖醬、抹茶慕絲及吉士醬,先把紅豆填滿每一格,口感綿密中帶煙韌,再塗上喜愛的配料,令人甜入心扉! 抹茶雪糕茶醇滑溜,溶化後沾滿窩夫格格,和紅豆蓉相輔相成,幸福感爆燈。鮮雜果莫希托 $78Mojito是薄荷、青檸汁特飲,配上
青芥鮑魚 $98/2隻
啤酒海鮮火鍋 $368
抹茶麻糬窩夫 $108全份
鮮雜果莫希托 $78
Mojito是薄荷、青檸汁特飲,配上雜果如草莓、香橙、青蘋果等,清新中散發香甜。我很怕薄荷強至嗆喉的感覺,這杯分量果香較濃,加上幽幽的薄荷香,適合愛甜的客人。
宇治抹茶紅豆 $68
抹茶紅豆杯面唧上忌廉花形,並灑上滿滿綠茶粉,拌勻後奶香幼滑,抹茶甜而不澀,加上粒粒綿糯紅豆,十分窩心。
2019-12-20