2024-10-07
之前喺HKU讀書嘅時候,都聽過附近有間正宗西班牙菜🫢,上個星期終於同朋友去試吓呢間西班牙餐廳啦。餐廳裝修頗有特色,用上鮮艷嘅顏色,充滿異國風情!Tapas - Tortilla, Croquetas, Salmon TNT, Ternera Y Foie Gras係咁多Tapas之中,我最鐘意Croquetas 酥炸忌廉球,有伊比利亞火腿同蘑菇兩種口味,酥脆惹味,值得試吓。其次Salmon TNT面包好脆,忌廉芝士同三文魚絕配! Ternera Y Foie Gras上面嘅和牛上菜時會炙燒,香氣四溢,加埋鵝肝真係一絕👍🏻Cochinillo 慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇呢間餐廳隱藏好食嘅菜式之一,大大份又冇骨,豬皮薄脆,底下脂肪及豬肉都煮到軟淋,配搭醬汁非常適合送酒,令人回味。Vieira Ai Fuego 火焰燒帶子滿滿嘅視覺效果,帶子爽甜,夾帶着伊比利亞火腿嘅鹹香同顆粒感,加埋惹味龍蝦汁,好食!Sepia A La Plancha 卡邦尼墨魚寬扁麵唔好以為佢係普通嘅卡邦尼,其實佢係由墨魚切成細細條,整成嘅「寬扁面」,醬汁惹味,啖啖墨魚肉超級驚喜,喺出邊都未食過呢種菜式,強推!Desse
Cochinillo 慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇
Vieira Ai Fuego 火焰燒帶子
Sepia A La Plancha 卡邦尼墨魚寬扁麵
Dessert - Churros
食西班牙菜就梗係要叫Churros啦,新鮮整新鮮食👍🏻朱古力醬配雲呢拿雪糕好好味。
令人滿意的食物水準,西班牙口味都好符合預期,燒乳豬以及獨家墨魚寬扁麵非常推介,火焰帶子更加非常打卡,有啲後悔喺度讀書嘅時候冇嚟試下🤣