2023-05-05 102 瀏覽
今日黎到黃金海岸海灘食法國菜叫左1個398同1個498既set環境上可以話無懈可擊佔有極大既地利優勢,係海灘隔離睇日落一流,而室內亦裝修得好有氣氛同情調室內座位亦寬闊卡位都好好坐,樓底亦好高服務上,呢到既侍應全部都非常有禮貌餐桌禮儀同上菜既講究都做得好足侍應亦不時會問野食o唔ok,好唔好食加水同收碟速度亦非常快野食上就非常穩陣,無中伏既野全部野食都合格有餘不過因為近海邊d草堆同樹群,所以好多蚊坐室內都有蚊,易比蚊咬要帶定蚊怕水

今日黎到黃金海岸海灘食法國菜
叫左1個398同1個498既set
環境上可以話無懈可擊
佔有極大既地利優勢,係海灘隔離
睇日落一流,而室內亦裝修得好有氣氛同情調
室內座位亦寬闊卡位都好好坐,樓底亦好高
服務上,呢到既侍應全部都非常有禮貌
餐桌禮儀同上菜既講究都做得好足
侍應亦不時會問野食o唔ok,好唔好食
加水同收碟速度亦非常快

野食上就非常穩陣,無中伏既野
全部野食都合格有餘

不過因為近海邊d草堆同樹群,所以好多蚊
坐室內都有蚊,易比蚊咬要帶定蚊怕水
2023-05-04
用餐優惠
優惠券
2023-05-02 96 瀏覽
黎到坐係出邊望住海邊食野係一件開心既事💓•秘制三文魚凱撒沙律🥗沙律菜夠新鮮 合格💓•法國洋蔥湯🧅飲落好香洋蔥味好甜平時唔食洋蔥既我都大愛呢碗湯•香煎格陵蘭深海比目魚配白酒香草忌廉汁比目魚煎得好香口 仲保留返裡面魚既水份 唔會乾 配埋佢個香草忌廉汁一流•香煎伊比利亞黑豚扒配蘋果燒汁黑豚熟度岩岩好 好嫩滑 呢個都值得一試 而且佢配菜亦做得非常之吸引同吸睛💓甜品方面有芝士蛋糕同MACARONS🍰賣相好吸睛芝士蛋糕完全唔膩 MACARONS甜度啱啱好呢個甜品都好滿意配埋環境同食物質素值得一食💓
黎到坐係出邊望住海邊食野

MACARONS甜度啱啱好
呢個甜品都好滿意

配埋環境同食物質素
值得一食💓

黃金海岸是屯門很有名的景點,亦是看日落的好地方,在此處有間高級西餐廳,一直很好奇,終於今晚相約朋友在此享受法式晚餐。📍位置:乘K51巴士🚌在咖啡灣下車,走到沙灘往前走約五分鐘到。🏠環境:設室外和室內座位,室外座位設太陽傘茶座,可以遠眺黃金泳灘和日落🌄,遇上好天氣真是好chilling!可惜當晚下濛濛細雨,所以坐在室內,空間寬敞而樓底高,黑色的皮卡座配雲石枱,圓拱形窗配白色牆身,並掛上油畫,整體有格調而燈光微暗,滿浪費氣氛。🤵🏻服務:每吃完一道菜都會換餐具,定時添暖水,很有禮好客!🍽️晚市:Dinner Set D$768🍴Venison Carpaccio薄切紐西蘭生鹿柳片配柚子醋汁第一次吃鹿肉,真是一點腥味都沒有,肉質似牛肉,拌沙律菜、西柚肉和油橄欖🫒享用,很清新!🍴Hamachi Fillet Sashim Mango Tarar鮮油魽魚芒果他他這款配搭很有創意,想不到油魽魚跟芒果🥭味道很配合,入口鹹香中帶點甜酸,口感軟嫩,推介!🍴Spot Shrimps Sashimi日本牡丹蝦刺身配白松露豉油畫龍點睛之處是鼓油,非常鹹香,配刺身一流!🍴Scallop with Beetroot
所以坐在室內,
空間寬敞而樓底高,黑色的皮卡座配雲石枱,
圓拱形窗配白色牆身,並掛上油畫,
整體有格調而燈光微暗,滿浪費氣氛。
🤵🏻服務:每吃完一道菜都會換餐具,定時添暖水,很有禮好客!
🍽️晚市:Dinner Set D$768
🍴Venison Carpaccio
薄切紐西蘭生鹿柳片配柚子醋汁
鮮油魽魚芒果他他
🍴Spot Shrimps Sashimi
日本牡丹蝦刺身配白松露豉油
畫龍點睛之處是鼓油,非常鹹香,配刺身一流!
🍴Scallop with Beetroot Jelly
輕煎北海道帶子伴紅菜頭啫喱
帶子表面焦香而熟度剛好,彈牙滑嫩,而配角紅菜頭很棒,一點草腥味都沒有,中和了帶子的少許膩感,擺盤精緻!
🍴Crab Meat
香煎馬里蘭鮮蟹肉餅伴黑魚籽醬
很足料的一道海鮮菜,魚籽醬鹹香,蟹餅全是絲絲的蟹肉,再煎過表層,兩者的味道不會互搶,十分有心思!
🍴Truffle Abalone (free)
🍄香檳黑松露菌煮南非五頭活鮑魚
(消費滿600送)
😍鮑魚大隻新鮮,肉質結實彈牙😋,口感軟韌,淋上很香濃的黑松露奶油醬,送的餐點都很豪爽☺️!
🍴Lobster Bisque
🦞龍蝦濃湯配蒜蓉麵包🥯
無湯渣的湯,一圈奶油在中間,質地稠糊不黏口,正常發揮。
🍴Chuck Flap Tail
🥩烤美國極佳級下肩胛牛扒配紅酒燒汁
牛扒點七成熟,已切開一半,可見表層煎熟帶焦,內層仍是粉嫩色,😋入口是很濃郁肉味,口感軟韌,非常出色和好吃😋,👍推介主菜。
🍴Dessert
🍫心形🧡朱古力心太軟配提拉米蘇蛋糕🍰、馬卡龍和雪芭,
心太軟一切即流心,🍫味道濃郁☺️,很有水準👍!
2023-04-20
  • 鮮油魽魚芒果他他
  • 烤美國極佳級下肩胛牛扒配紅酒燒汁
2023-04-21 118 瀏覽
Set Dinner C (6 courses) $498+10%薄切美國頂級生牛肉配柚子醋汁微酸的柚子醋汁配上軟滑生牛肉片,是一道清新的開胃菜阿根廷紅蝦刺身配青檸辣汁紅蝦刺身十分新鮮不黏牙,蘸上惹味的青檸辣汁帶出紅蝦的鮮味芝士蟹肉焗荷蘭大蘑菇芝士蟹肉既creamy又足料,大蘑菇也十分juicy,配合得天衣無逢香檳黑松露菌煮南非五頭活鮑魚餐廳送的菜(消費滿$600)也毫不吝嗇,鮑魚非常彈牙,黑松露菌汁的香味十分突出,是我最欣賞的前菜匈牙利牛肉湯比起濃湯,我更愛蔬菜湯,而這湯的牛肉味道比一般西餐廳的羅宋湯更香濃。不得不提及香蒜法包外脆內軟,不會像比一般西餐廳的烘得乾硬慢煮挪威三文魚扒伴輕煎北海道帶子配白酒刁草忌廉汁本來擔心份量較少,原來也有掌心般大小,而且較厚身。很欣賞慢煮三文魚扒的軟滑,而且魚味香濃又不會油膩,三文魚皮香脆但非乾硬。上面的帶子同樣新鮮彈牙,而伴碟的配菜是茄子扒、波子蘿蔔、小蕃薯和油醋蕃茄。整道主菜十分美味可口!歐陸甜品訂座時可向餐廳提出慶祝事項,餐廳也會貼心地在碟上寫上祝福。甜品包括馬卡龍、tiramisu小蛋糕和心太軟配香草雪糕。心太軟是我和朋友最欣賞的甜品,朱古力味

薄切美國頂級生牛肉配柚子醋汁
微酸的柚子醋汁配上軟滑生牛肉片,是一道清新的開胃菜

阿根廷紅蝦刺身配青檸辣汁
紅蝦刺身十分新鮮不黏牙,蘸上惹味的青檸辣汁帶出紅蝦的鮮味

芝士蟹肉焗荷蘭大蘑菇

香檳黑松露菌煮南非五頭活鮑魚

慢煮挪威三文魚扒伴輕煎北海道帶子配白酒刁草忌廉汁

歐陸甜品
訂座時可向餐廳提出慶祝事項,餐廳也會貼心地在碟上寫上祝福。甜品包括馬卡龍、tiramisu小蛋糕和心太軟配香草雪糕。心太軟是我和朋友最欣賞的甜品,朱古力味十分濃厚,蛋糕體又不會乾,讚!

餐廳環境寧靜舒適,有窗邊以及室外座位欣賞海灘美景。不得不讚讚侍應的殷勤服務,每換一道菜就會更換新的餐具和添上暖水,也會詢問我們對菜式的看法
黃金海岸遠離繁囂,餐廳喺正沙灘隔離,滿滿嘅渡假感。餐廳室外位置可以望住個海,室內位置好典雅,圓䧆形設計嘅窗好有異國風情,喺度影相打卡都好靚重點係食到好飽嘅二人晚餐都唔駛八百蚊🤩Set Dinner A $298秘制三文魚凱撒沙律傳統嘅凱撒沙律上面加咗兩塊味道濃郁嘅秘制三文魚匈牙利牛肉湯有啲似羅宋湯,但有濃郁嘅牛肉味芝士香草焗羊扒配紅酒露絲瑪莉汁焗到Medium熟,羊扒加咗芝士香草焗,味道好豐富,肉質都仲keep到好juicySet Dinner B $378法國鵝肝慕絲多士加咗紅菜頭絲喺底,味道幾fresh,口感再豐富啲香草蒜茸牛油焗法國田螺薯蓉好香蒜蓉牛油味,田螺都幾大隻法國洋蔥湯 有好多洋蔥,味道又香又甜,同蒜蓉包係絕配好多洋蔥燒美國安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁燒到Medium熟,肉質啱啱好,唔韌,牛味濃郁兩個set都包咗歐陸甜品同咖啡/茶,甜品夾埋一齊上。擺盤好精緻,仲畫咗花花樹樹,超靚,好有驚喜。蘋果金寶外皮焗得酥脆,蘋果餡熱辣辣,配焦糖馬卡龍,法式感滿滿🌟特別優惠:晚市惠顧滿$600並用現金付賬就可獲贈「香檳黑松露菌煮南非五頭活鮑魚」,個汁好出色,有香檳嘅甜味,忌廉嘅 cream
重點係食到好飽嘅二人晚餐都唔駛八百蚊🤩

Set Dinner A $298
秘制三文魚凱撒沙律
傳統嘅凱撒沙律上面加咗兩塊味道濃郁嘅秘制三文魚

匈牙利牛肉湯
有啲似羅宋湯,但有濃郁嘅牛肉味

芝士香草焗羊扒配紅酒露絲瑪莉汁

Set Dinner B $378
法國鵝肝慕絲多士
加咗紅菜頭絲喺底,味道幾fresh,口感再豐富啲

香草蒜茸牛油焗法國田螺
薯蓉好香蒜蓉牛油味,田螺都幾大隻

法國洋蔥湯
有好多洋蔥,味道又香又甜,同蒜蓉包係絕配好多洋蔥

燒美國安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁
燒到Medium熟,肉質啱啱好,唔韌,牛味濃郁

🌟特別優惠:晚市惠顧滿$600並用現金付賬就可獲贈「香檳黑松露菌煮南非五頭活鮑魚」,個汁好出色,有香檳嘅甜味,忌廉嘅 creamy感,帶黑松露嘅香味,鮑魚鮮味爽口得嚟唔會韌👍🏻
  • 芝士香草焗羊扒配紅酒露絲瑪莉汁
  • 香草蒜茸牛油焗法國田螺
  • 蘋果金寶
2023-04-19 115 瀏覽
到黃金海岸行下,天氣很好,風和日麗,最適合到郊外行下。上個月試過這間法國餐廳,今次又來再試試這間餐廳的午餐!這間餐廳的一個最大賣點,是戶外對住海灘的海景茶座,陽光伴著柔和的海風,邊吃美食,又可看看海景,人生樂事!點了三個午餐、焗豬肋骨、三文魚伴綠茶醬意大利飯、海鮮墨魚汁意粉。餐另有包、沙律、餐湯、餐茶。百多元一個餐算合理!今日的餐湯有很重的肉桂味,個人不太喜歡!海鮮墨魚汁意粉的海鮮新鮮,意粉就一般!三文魚煎得很香口,魚皮很脆,綠茶汁很怪,與魚及飯不太夾。豬肋骨味道一般,不突出,整體而言這次食物質素雖好、但味道只普通,但環境加了分!

2023-04-11
2023-04-18 79 瀏覽
🍽️Set Dinner For Two🤭飽到唔郁得😋Oyster 🦪🦪🌟🌟🌟🌟超新鮮!Light Fried French Scampi🦐🦐🌟🌟🌟🌟炸到非常香,蝦肉中間唔係全熟處理,食落幾滑溜😋Spanish 48 month Ham🥩🌟🌟🌟🌟Truffle Abalone🌟🌟🌟🌟🌟香檳黑松露菌煮南非五頭活鮑魚😋松露味香之餘食落仲好creamy!輕煎北海道刺身大帶子🌟🌟🌟🌟😋呢個係另外加既頭盤,估唔到幾好食!!Beef Soup🌟🌟🌟🌟肉碎都幾多😋Lobster Bisque🌟🌟🌟🌟🌟龍蝦湯味道岩岩好夠濃🦞NZ Rack of Lamb🌟🌟🌟🌟🌟主菜我揀咗羊架,有3大舊,7成熟,煎到皮脆肉嫩🐑US Beef Beak Fan🌟🌟🌟🌟面䏭墩😋Dessert🌟🌟🌟🌟🌟❤️個芝士蛋糕好正,忍唔住食哂成舊,實在太香滑!
🍽️Set Dinner For Two🤭飽到唔郁得😋
Oyster 🦪🦪🌟🌟🌟🌟超新鮮!
Spanish 48 month Ham🥩🌟🌟🌟🌟
Beef Soup🌟🌟🌟🌟肉碎都幾多😋
US Beef Beak Fan🌟🌟🌟🌟面䏭墩😋

• 生蠔
🏖️記得兩年前嚟過呢間屯門海邊餐廳,室內既圓拱型玻璃大窗設計,氣氛特別浪漫,令人印象深刻!呢度唔止睇下海浪咁簡單,仲有高樓底同埋開揚嘅景觀,啱哂嚟放鬆心情,好有渡假Feel!🍽️叫左兩個Dinner set,包括前菜、餐湯、主菜、甜品同埋飲品,性價比超高!🎊晚市訂座滿$600送黑松露忌廉南非鮑魚鮑魚新鮮口感彈牙,好鬼正!🌈A Set ($298)🌈B Set ($398)🥗秘制三文魚凱撒沙律法國鵝肝慕絲多士香草蒜蓉牛油焗田螺👍🏻三款前菜都有獨特嘅風味,最鐘意香草蒜蓉牛油焗田螺,濃郁嘅牛油、蒜蓉同香草,焗烤而成,散發出誘人嘅香氣,底下既薯蓉亦好幼滑!🥣匈牙利牛肉湯意大利白松露忌廉湯👍🏻🐑芝士香草焗羊扒羊扒肉質鮮嫩多汁,配合焗烤後的芝士香氣,口感豐富,如果你鍾意羊肉,又鍾意芝士,呢道菜式絕對唔可以錯過!🐮烤美國安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁牛扒肉質嫩滑juicy,完全唔韌、無筋,烤至剛剛好配合濃郁的紅酒燒汁,非常滿足!❤️唔止嘢好食,仲有好貼心嘅服務,真係令人感到好溫馨。呢度嘅服務員都好細心,時刻留意客人嘅需要,真係食得開心,服務又滿意,一定會再嚟呀!

🏖️

🍽️

🎊
晚市訂座滿$600送
黑松露忌廉南非鮑魚
鮑魚新鮮口感彈牙,好鬼正!

🌈A Set ($298)
🌈B Set ($398)

🥗

🐮
烤美國安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁

❤️

2023-04-09 70 瀏覽
個日係黃金海岸沙灘玩到黃昏,就去咗呢間咁靚咁有情調嘅歐陸餐廳《L’atlantis》,位置就喺沙灘旁邊,面對海景,其實坐室外位都唔錯,聽下海浪聲,仲可以睇到日落🌄環境優美舒適😍📝晚餐Set Dinner C (6 COURSES)$498🔅薄切美國頂級生牛肉配柚子醋汁賣相精美,新鮮生牛肉,嫩滑牛味濃郁,配上柚子及醋汁酸酸甜甜好醒胃,上邊加有芝士碎多一份鹹香~🔅阿根廷紅蝦刺身配青檸辣汁 紅蝦肉質彈牙且鮮甜,清脆爽口,沾青檸辣汁好惹味,為生蝦刺身增添鮮味~🔅芝士蟹肉焗荷蘭大蘑菇厚肉的大蘑菇食落軟淋淋有汁好有菇味,釀左邪惡的芝士加蟹肉,無敵配搭非常好味~🔅意大利白松露菌湯白松露湯味道鮮美,香味濃郁,蒜蓉包配上松露湯食一流~🔅烤澳洲安格斯肉眼扒配紅酒燒汁牛扒係薄切,烤味道好香,紋理很清晰,肥瘦結合,牛味濃郁,肉質鮮嫩而且較多汁~🔅芝士蛋糕質感比較堅硬挺身,口感綿密細滑,芝士味濃郁~

🔅薄切美國頂級生牛肉配柚子醋汁

🔅阿根廷紅蝦刺身配青檸辣汁

🔅芝士蟹肉焗荷蘭大蘑菇

🔅意大利白松露菌湯
白松露湯味道鮮美,香味濃郁,蒜蓉包配上
松露湯食一流~

🔅烤澳洲安格斯肉眼扒配紅酒燒汁

🔅芝士蛋糕
質感比較堅硬挺身,口感綿密細滑,芝士味濃郁~
黃金海岸一直都比人浪漫嘅感覺,今次介紹嘅呢間餐廳就正正喺黃金海岸沙灘旁邊,飽覽海灘同大海嘅景色🎑 聽店員講,成日都見到人係海灘上求婚,真係一啲都唔意外🤣.✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒懶人先睇總結.❀食物:本來以為得個樣😂,但真係好高質性價比超高!市區的話絕對唔只呢個價錢🥺.❀服務:店員叔叔好抵讚好細心!例如我哋坐outdoor加上落雨難免會有蚊,佢即刻拎蚊怕水同蚊香比我哋!而且上菜節奏掌握得幾好,一道接一道~ 服務好加分💯.❀環境:outdoor環境正對沙灘同大海,日落時分真係冇得輸🌅 我哋呢餐飯由天光食到天黑,你哋又中意日頭定夜晚嘅風格呢~❀價錢:有幾款Set Dinner,今次試咗兩款~👉 4 course set dinner A $298 p.p.👉 5 course set dinner B $398 p.p..✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒有興趣再詳細睇.🎈Appetisers👉 秘製三文魚凱撒沙律 (Set A)好多Parmesan cheese,好濃郁嘅芝士味~.👉 法國鵝肝慕絲多士 (Set B)作為前菜嘅鵝肝係冷

✒懶人先睇總結

❀價錢:有幾款Set Dinner,今次試咗兩款~
✒有興趣再詳細睇
🎈Appetisers
👉 秘製三文魚凱撒沙律 (Set A)

好多Parmesan cheese,好濃郁嘅芝士味~
👉 法國鵝肝慕絲多士 (Set B)

作為前菜嘅鵝肝係冷盤,中間夾雜着火箭菜同紅菜頭汁洋蔥絲,大大減輕了鵝肝嘅油膩感!
👉 香草蒜蓉牛油焗法國田螺 (Set B)

從來都唔會出錯嘅焗田螺😋 香草蒜蓉味超香,醬汁流落薯蓉到係perfect match👍
👉 黑松露香檳忌廉汁煮南非鮑魚

呢個係Openrice訂枱送的!友人表示成晚最中意食呢一道🤣 好少見鮑魚用忌廉汁配搭,但其實出嚟個味道都唔錯。而且鮑魚煮得剛剛好,非常軟冧又煙靭👍👍
🎈Soup
👉 匈牙利牛肉湯 (Set A)
味道同羅宋湯差唔多,不過相比羅宋湯牛肉味重好多。
👉 意大利白松露忌廉湯 (Set B)
好香嘅松露味!
👉 蒜蓉包

跟湯呢一個蒜蓉包我真係要大讚😍 法包通常都好硬,但呢一個係外脆內煙靭!👍👍👍
🎈Mains
👉 香煎格陵蘭深海比目魚配白酒香草忌廉汁 (Set A)

比目魚本來就係油脂感比較重少少,所以肉質嫩滑呢一點就毋庸置疑。加上魚皮超香脆,很好吃👍

配菜方面有蘆筍、甘筍同薯仔。甘筍超甜,好食到我偷埋朋友仔嘅甘筍嚟食🤣
👉 烤美國安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁 (Set B)

相比目目魚我更中意牛扒。我哋order咗再五成熟,切開係剛剛好的嫩粉色!
店員另外比咗一小碟芥末我哋,不過我覺得原汁原味已經好正🤤
配菜方面就同比目魚一樣~
🎈Desserts

有慶祝活動記得要提前同店員講🤣 我哋當日嘅甜品係心型嘅心太軟配雲呢拿雪糕 及 朱古力慕絲蛋糕。旁邊嘅朱古力醬仲畫成心形,更加增添一層浪漫嘅氣氛❤️
✒其他小資訊
👉訂位:Openrice
👉優惠:經Openrice訂座消費滿$600送香檳黑松露煮南非鮑魚!
大佬成日放假可以陪我玩🤩所以早排我帶咗大佬去入咗屯門又食好西😊👍順便入去個沙灘fing下😙👐今次帶我大佬去食法國菜,fine dining 👅其實如果天氣好嘅話去到應該可以睇到日落,可惜嗰排成日都落雨,我去個日就睇唔到喇😅不過坐户外就環境都幾好,幾好view ,情侶之間有人拍下拖都唔錯🌟果晚我哋就叫咗個尊貴二人套餐 $988 for 2:🔻法國生蠔(2隻)生蠔大大隻,超級重海水鮮味,好好食🔻輕燒法國龍蝦仔配青檸辣汁(2隻)其實食落口呢唔係話好辣,作為頭盤嚟講其實都幾醒胃嘅,幾惹味🌶️龍蝦好彈牙,同好重椒鹽味,蝦殼內外都有味,做得幾好嘅🤩😙🔻西班牙伊比利亞48個月風乾火腿伴金瓜近來都比較鍾意食Parma Ham,以前比較唔鍾意食係因為佢哋嘅火腿好鹹,但如果做得好嘅餐廳,絕對冇呢個問題啦💓佢哋嘅火腿唔係話好乾嗰隻,入口濕濕地,配埋哈密瓜嚟食,一極棒🔥🔻四款湯可以選擇:匈牙利牛肉湯/意大利白松露忌廉湯/龍蝦濃湯/法國洋蔥湯 我哋揀咗龍蝦濃湯+匈牙利牛肉湯,我自己都有幾鍾意飲佢哋嘅龍蝦濃湯,佢哋呢啲絕對唔係現成叫貨嘅湯嚟嘅,飲得出佢哋呢啲係要自己煮架,望到上碟嘅時候都唔會絕對係出面飲開嘅龍蝦湯紅

果晚我哋就叫咗個尊貴二人套餐 $988 for 2:
🔻法國生蠔(2隻)
生蠔大大隻,超級重海水鮮味,好好食

🔻輕燒法國龍蝦仔配青檸辣汁(2隻)

🔻西班牙伊比利亞48個月風乾火腿伴金瓜

我哋揀咗龍蝦濃湯+匈牙利牛肉湯,我自己都有幾鍾意飲佢哋嘅龍蝦濃湯,佢哋呢啲絕對唔係現成叫貨嘅湯嚟嘅,飲得出佢哋呢啲係要自己煮架,望到上碟嘅時候都唔會絕對係出面飲開嘅龍蝦湯紅卜卜咁樣嘅,反而見到係會有啲蝦膏呀,啲湯係啡啡哋色嘅,味道完全係截然不同。
大佬就飲唔慣佢哋嘅龍蝦湯,佢比較喜歡匈牙利牛肉湯,我就會覺得呢款湯有啲似係羅宋湯咁樣,如果同龍蝦湯相比嘅話,我覺得佢有少少失色,中規中矩啦😊

🔻香煎格陵蘭野生比目魚扒配香草白酒忌廉汁👍
識我嘅人都知道我勁鍾意食魚🐟佢個比目魚扒做得超級好,魚皮煎到香香脆脆,入面嘅魚肉超級滑👍每一啖食起上嚟加埋個魚皮一齊食,啲魚油滲曬個嘴,真係超級好食🐟佢個汁係清清地,唔會話搶咗魚嘅鮮味✨

🔻西班牙伊比利亞黑毛豬架配蘋果紅酒燒汁
大佬最鍾意食啖啖肉,佢就揀咗黑毛豬,黑毛豬都唔鞋口,配上蘋果紅酒燒汁,入口少少甜甜地,好鬼醒胃🔥

🔻歐陸甜品
當晚嘅甜品就有來自英國嘅可麗露同西班牙芝士蛋糕,前者係做到外脆內軟,外層係有朱古力,入面個蛋糕係軟軟地🔥呢個甜品,我超級鍾意食❤️
西班牙芝士蛋糕外層有焦糖脆片,so far so good

🔻香檳黑松露煮南非五頭活鮑魚 $168
(呢個要額外加嘅, 唔跟menu)
聽講呢個都係佢哋主打菜式,所以就叫咗一份試下,一上枱已經索到好濃烈嘅黑松露嘅味道,鮑魚都好大隻,咬落去好彈牙配埋黑松露汁食一流👅💓

今次揀左最豐富既Dinner Set E $1088/ppl ❤️一共9個courses~~ 訂座滿$600 仲送香檳白松露菌煮南非五頭活鮑魚😍😍🌸 薄切北海道帶子Thin Cut Hokkaido Scallop Carpaccio第一道菜採用了新鮮日本🇯🇵帶子,用左黑松露調整醬油,配上中華海草,旁邊用了紅菜頭汁的啫喱,好健康清新❤️🌸 輕燒法國龍蝦仔配青檸辣汁Light Fried French Scampi with Lime Chili Sauce呢款味道似食緊泰式生蝦,廚師將法國🇫🇷龍蝦🦞輕燒形成半生熟狀態,好特別,好開胃~🌸 西班牙伊比利亞 48個月風乾火腿伴金瓜Spanish Iberían Ham 48 months with Cantaloupe伊比利亞火腿配清甜金瓜,一鹹一甜絕配喔😍🌸 燒法國煙鵪鶉肶伴焦糖蘋果Roasted French Smoked Quail Leg with Caramel Apple鵪鶉肶燒到外香內嫩,肉質嫩滑,配上焦糖蘋果,中和油膩感😋😋🌸 清酒黑松露蜜糖煮南非五頭活鮑魚South Africa Whole Live Abalone with

🌸 薄切北海道帶子

🌸 輕燒法國龍蝦仔配青檸辣汁

🌸 西班牙伊比利亞 48個月風乾火腿伴金瓜
伊比利亞火腿配清甜金瓜,一鹹一甜絕配喔😍

🌸 燒法國煙鵪鶉肶伴焦糖蘋果
鵪鶉肶燒到外香內嫩,肉質嫩滑,配上焦糖蘋果,中和油膩感😋😋

🌸 清酒黑松露蜜糖煮南非五頭活鮑魚
South Africa Whole Live Abalone with Sake Black Truffle Honey Sauce
醬汁完全唔會蓋過鮑魚鮮味😍火喉掌握得精準~

🌸 香煎鵝肝伴無花果芒果他他
Pan Fried Foie Gras with Figs Mango Tartar
小編同朋友本身唔食鵝肝,但呢間餐廳烹製到外面焦脆,入口即化,再配上芒果🥭他他和黑醋醬,配搭相得益彰🥰

🌸法式洋蔥湯 +$78
小編好想飲法式洋蔥🧅湯,忍唔住額外加一份🥰 果然好高質,湯係清甜,再配上烤焗香脆既蒜茸包❤️

🌸 鴛鴦湯 L ATLANTIS SOUP
( 意大利白松露忌廉湯 拼 龍蝦濃湯)
(Italian White Truffle Mushroom Cream Soup & Lobster Bisque)
呢款一次過滿足晒飲忌廉湯同埋龍蝦🦞湯既願望☺️ 忌廉湯充滿白松露香味,而龍蝦湯好鮮甜又唔會過鹹~

🌸 南太平洋鮮龍蝦(香蒜牛油焗 ) (450g)
Fresh South Pacific Lobster (Baked Garlic & Butter)
職員推介用香蒜牛油焗既烹調方式處理呢款龍蝦🦞~ 肉質結實啖啖肉😍 蒜茸唔會蓋過龍蝦鮮味,旁邊配了燒茄子🍆和南瓜🎃茸❤️

🌸 石鍋黑松露鰻魚炒飯 +$228
Black Truffle Pate with Eel Fried Rice in Hot Stone
飯粒分明,加上鰻魚汁,充滿日式感覺,而且石鍋夠熱,整到飯焦脆卜卜~

🌸 歐陸甜品 Dessert
好驚喜估唔到友人 @kinkiiic 提前為小編預祝生日🎂 甜品碟上用朱古力🍫寫上「Happy Birthday」,仲有3款甜點:Apple crumble、tiramisu、ice cream😍😍,大滿足喔❤️
生日
2023-03-29 255 瀏覽
L’atlantis喺黃金泳灘😍喺餐廳行幾步就係沙灘Outdoor位置仲睇到日落㗎‼️環境優美舒適尊貴二人晚餐有前菜、餐湯、兩款主菜、甜品餐飲✨法國生蠔2隻Elegance No.1 🦪肉質肥美鮮甜,咬落爽口滑溜,海水味適中✨輕燒法國龍蝦仔配青檸辣汁2隻青檸辣汁好出色👍🏻酸而辣好開胃擺盤精緻吸引❤️ 龍蝦仔口感彈牙,鮮味濃郁椒鹽炸過龍蝦仔頭好酥脆🤤內有蝦膏香味突出✨西班牙伊比利亞 48 個月風乾火腿伴金瓜風乾期長達48個月嘅西班牙火腿味濃油潤甘香😋肉質結實配有最佳組合嘅哈密瓜💕鹹甜交集怡人🤭✨匈牙利牛肉湯+龍蝦濃湯匈牙利牛肉湯。濃郁蕃茄味,細滑香甜龍蝦濃湯。味道鮮甜,口感細膩綿滑✨法國特醇紅酒慢煮澳洲牛面頰膠質豐富嘅牛面頰👍🏻經慢煮後入口軟腍配上香濃紅酒肉汁,非常惹味配菜薯仔🥔好出色,外脆爽口✨西班牙伊比利亞黑毛豬架配蘋果紅酒燒汁黑毛豬架煎得好香口,肉嫩多汁黑毛豬架蘸有帶烏甜味嘅蘋果紅酒燒汁❤️令豬肉味更突出‼️✨甜品是日甜品係朱古力Baileys蛋糕同藍芝士蛋糕朱古力Baileys蛋糕。淡淡酒香味👏🏻忌廉細滑,甜而不膩藍芝士蛋糕。香濃芝士味道🤩奶香醇厚👍🏻口感綿滑喺OpenRice訂座滿$6
L’atlantis喺黃金泳灘😍喺餐廳行幾步就係沙灘
Outdoor位置仲睇到日落㗎‼️環境優美舒適

尊貴二人晚餐有前菜、餐湯、兩款主菜、甜品餐飲
✨法國生蠔2隻

✨輕燒法國龍蝦仔配青檸辣汁2隻
青檸辣汁好出色👍🏻酸而辣好開胃
擺盤精緻吸引❤️ 龍蝦仔口感彈牙,鮮味濃郁
椒鹽炸過龍蝦仔頭好酥脆🤤內有蝦膏香味突出

✨西班牙伊比利亞 48 個月風乾火腿伴金瓜
風乾期長達48個月嘅西班牙火腿
味濃油潤甘香😋肉質結實
配有最佳組合嘅哈密瓜💕鹹甜交集怡人🤭

✨匈牙利牛肉湯+龍蝦濃湯
匈牙利牛肉湯。濃郁蕃茄味,細滑香甜
龍蝦濃湯。味道鮮甜,口感細膩綿滑

✨法國特醇紅酒慢煮澳洲牛面頰
膠質豐富嘅牛面頰👍🏻經慢煮後入口軟腍
配上香濃紅酒肉汁,非常惹味
配菜薯仔🥔好出色,外脆爽口

✨西班牙伊比利亞黑毛豬架配蘋果紅酒燒汁
黑毛豬架煎得好香口,肉嫩多汁
黑毛豬架蘸有帶烏甜味嘅蘋果紅酒燒汁❤️
令豬肉味更突出‼️

甜品
是日甜品係朱古力Baileys蛋糕同藍芝士蛋糕
朱古力Baileys蛋糕。淡淡酒香味👏🏻忌廉細滑,甜而不膩
藍芝士蛋糕。香濃芝士味道🤩奶香醇厚👍🏻口感綿滑

喺OpenRice訂座滿$600
會送黑松露忌廉南非鮑魚😚
黑松露味香濃‼️南非鮑魚咬落煙韌彈牙
配上醇滑忌廉汁,食到停唔到口🤭
2023-03-20 167 瀏覽
最近去完黃金海岸影簕杜鵑花🌺,就係附近搵野食,發現沙灘旁邊開咗間海景餐廳😍就入去試吓~我哋叫咗個6 courses Set~前菜係薄切頂級生牛肉配柚子醋汁🍊牛肉好新鮮,加埋沙律菜和柚子醋汁🍊酸酸甜甜非常開胃清新🌱面頭仲有少少芝士🧀加添咗鹹香味~阿根廷紅蝦刺身🦐蝦肉非常爽彈,配埋青檸辣汁🌶️有啲似泰式生蝦咁惹味😋芝士蟹肉焗荷蘭大蘑菇🍄蘑菇好厚肉😍配上蟹肉、三色椒、薯蓉,口感好豐富😋面頭嘅芝士用火槍燒一燒,非常香口👍🏻匈牙利牛肉湯配蒜蓉包🥘牛肉湯肉味醇厚,加上雜菜熬煮出清甜味道,幾好味😋蒜蓉包一上菜已經好香😍攞上手仲係熱架❤️麵包外微脆內鬆軟,仲有好香蒜蓉香草味🌿好好食😋香草果仁焗紐西蘭羊鞍架🐑侍應推介我地叫7成熟,呢個熟度的確剛剛好,肉質好粉嫩👍🏻羊架肥瘦適中,羊味重但唔會覺得羶~面頭有啲香料加埋紅酒汁已經好夠味😋加少少薄荷醬比較香甜,如果配芥辣我就覺得太搶🤣配菜都有啲心思❤️清酒煮淮山,淮山爽口唔粉,帶有清甜味道👍🏻而酥皮紫薯,紫薯口感棉滑,唔會過甜~最後當然係食甜品啦~德國芝士蛋糕🧀口感軟滑,芝士味濃,內有少許提子乾,增加清甜味道~歌劇院朱古力蛋糕🍫既有朱古力味,亦有咖啡味☕️海棉蛋糕和mo

就入去試吓~

我哋叫咗個6 courses Set~

前菜係薄切頂級生牛肉配柚子醋汁🍊

阿根廷紅蝦刺身🦐
蝦肉非常爽彈,配埋青檸辣汁🌶️有啲似泰式生蝦咁惹味😋

芝士蟹肉焗荷蘭大蘑菇🍄

匈牙利牛肉湯配蒜蓉包🥘

香草果仁焗紐西蘭羊鞍架🐑

最後當然係食甜品啦~
歌劇院朱古力蛋糕🍫
既有朱古力味,亦有咖啡味☕️海棉蛋糕和mousse相間,加埋面頭朱古力醬,令蛋糕層次感豐富😍

食完真係好飽啊!環境舒適,而且職員服務態度好好,好留意食客嘅需要,值得一讚 👍🏻

*・゜゚・*:.。.☻.。.:*・☆・*:.。. ☻.。.:*・゜゚・*

#屯門美食 #屯門打卡 #屯門餐廳
2023-03-20 139 瀏覽
一直喺香港想搵啲高質西餐,今次慶祝日比我哋搵到間正嘢😍野食高質之餘,服務態度極好👍🏽侍應哥哥每一道菜都詳細介紹,對每一款菜式嘅食材都有好深入認識!抵讚!🔹法國Elegance No.1 生蠔喺一款好爽口嘅生蠔,鮮味同海水咸味都好充足!好新鮮👍🏽 🔹Set Dinner D (8 course) ——🔸 紐西蘭生鹿柳配柚子醋 第一次食鹿肉仲怕會有蘇味,點知肉類處理得好好,柚子嘅清新味夾埋鹿肉度好特別👍🏽—— 🔸 油甘魚芒果他他三文魚做他他就見得多,油甘魚做就比較少見!我個人鍾意油甘魚多啲,因為油甘魚肉質較實,咬落爽口彈牙,比三文魚滑嘟嘟更正,而且魚味更出😆—— 🔸 日本牡丹蝦配松露豉油 牡丹蝦新鮮!松露豉油好特別,第一次咁食👍🏽侍應哥哥話廚師有個配方調配哩個汁~—— 🔸 香煎北海道帶子配紅菜頭啫喱最愛嘅一碟頭盤😍帶子輕煎完、半生熟嘅帶子比全生嘅更加鮮甜!煎完都唔韌,入口感覺軟糯!紅菜頭啫喱好濃郁,好特別~—— 🔸 煎馬里蘭蟹肉餅配魚子醬第二愛嘅頭盤😆蟹肉餅嘅蟹肉勁多,啖啖都食到蟹肉!加埋咸鮮嘅魚子醬😍侍應哥哥仲話比我哋聽喺俄羅斯魚子醬!—— 🔸 匈牙利牛肉湯配蒜蓉包蒜蓉包好食!牛肉湯正常

🔹法國Elegance No.1 生蠔
喺一款好爽口嘅生蠔,鮮味同海水咸味都好充足!好新鮮👍🏽

🔹Set Dinner D (8 course)

——🔸 紐西蘭生鹿柳配柚子醋

—— 🔸 油甘魚芒果他他

—— 🔸 日本牡丹蝦配松露豉油

—— 🔸 香煎北海道帶子配紅菜頭啫喱

—— 🔸 煎馬里蘭蟹肉餅配魚子醬

—— 🔸 匈牙利牛肉湯配蒜蓉包
蒜蓉包好食!牛肉湯正常水平!下次想試下忌廉湯😆

—— 🔸 美國肩胛牛扒配紅酒燒汁
肩胛肉味濃郁,唔油膩,比較有咬口~我哋要medium rare,亦都煎得啱啱好👍🏽

—— 🔸 藍莓芝士蛋糕、心太軟配牛乳雪糕
唔鍾意甜品嘅我哋都大讚個朱古力心太軟😍有驚喜!唔太甜,但好濃郁嘅朱古力味👍🏽配咖啡同雪糕真喺一流😍

🔹黑松露忌廉煮南非鮑魚
好新穎嘅配搭,好少見鮑魚咁煮!侍應哥哥話喺南非五頭鮑魚👍🏽鮑魚煮得啱啱好熟,個汁較濃,但慢慢咀嚼依然食到鮑魚本身鮮味!(哩個喺OpenRice book枱送㗎😆大家就得訂座!)

🔹北海道帶子海鮮黑松露天使麵
帶子同樣好食,仲配有蝦同比目魚扒😮天使麵正常發揮👍🏽

五星推薦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度好,侍應用心有耐性👍🏽
環境寧靜舒適,可以揀室外或室內,室外望海灘有日落景😍
材料高質新鮮,唔喺用雪藏海鮮👍🏽
擺盤超靚超用心,好似藝術品咁😍

如果喺附近staycation又唔想食酒店餐廳,可以嚟呢度試吓!
  • 輕煎帶子
  • Crabmeat  cake