2016-11-03 227 瀏覽
這兒不算近地鐵站,然而勝在是小店,環境舒適寧靜,是傾計好地方。坐下看完餐牌,店主細心推介了一些小吃,可是今晚來得較晚,牛油果海蝦焗菇已賣晒。。。最後點了一個set dinner和沙律。南瓜湯+黑松露多士南瓜湯香濃,多士焗得香脆,但不會乾硬。HAM+哈蜜瓜值得一讚的是哈蜜瓜超香甜多汁,有潤喉的感覺。雞肉合桃沙律配蜜糖芥末汁($52)本人超愛nuts,所以在3款沙律中選了它。雞肉的份量是超多,沙律菜也很鮮嫩。香煎牛柳伴大虎蝦配洋葱汁($228)Main course選了牛柳,無疑廚師是很好的做到medium rare,可惜本身牛肉味不太香濃虎蝦爽口彈牙,side dish 有煎薯片、法邊豆、小甘荀等,每樣都好吃~老闆細心殷勤的服務態度很讚

最後點了一個set dinner和沙律。
南瓜湯+黑松露多士
南瓜湯香濃,多士焗得香脆,但不會乾硬。

HAM+哈蜜瓜
值得一讚的是哈蜜瓜超香甜多汁,有潤喉的感覺。

雞肉合桃沙律配蜜糖芥末汁($52)
本人超愛nuts,所以在3款沙律中選了它。

雞肉的份量是超多,沙律菜也很鮮嫩。

香煎牛柳伴大虎蝦配洋葱汁($228)

老闆細心殷勤的服務態度很讚
2016-10-24
2016-11-02 568 瀏覽
今日和太太往KS café食西餐, 我們點了蕃茄濃湯, 三文魚凱撒沙律, 煙肉野菌蛋卡邦尼, 香煎牛柳伴大虎蝦餐, 牛油果海蝦釀鮮蝦菇和意大利芝士餅。蕃茄濃湯蕃茄香濃, 入面好多蕃茄肉, 好甜好好飲;三文魚凱撒沙律份量十足, 有黑醋, 羅馬生菜、火箭菜、面包、芝士和煙肉條, 黑酣和沙律醬令新鮮的羅馬生菜和火箭菜更加惹味, 面包爽脆、芝士香濃和煙肉條香脆, 好豐富的沙律;煙肉野菌蛋卡邦尼賣相一流, 白汁香濃, 流心蛋好入味, 好好食, 而且好大碟, 又有濃香白汁, 好少見咁大份卡邦尼,美味滿足;香煎牛柳伴大虎蝦餐(餐有面包條, 沙律、白湯和凍卡布奇諾), 面包條香脆, 食落似必勝客的餅底, 沙律有雞肉, 羅馬生菜和火箭菜, 雞肉鮮嫩,羅馬生菜和火箭菜新鮮味美, 白湯略嫌味道較淡, 冇乜味;凍卡布奇諾味道香濃, 忌廉好滑, 很好層次, 好好飲;牛柳6成熟入口即熔有油花, 好鮮嫩好好食;大虎蝦好新鮮彈牙, 煎得甘香, 好食到連蝦殼也食埋;另外配上牛柳和虎蝦的甘筍和粟米條好清甜, 食落好開胃;牛油果海蝦釀鮮蝦菇上桌時香噴噴, 海蝦煎得好香, 而且蝦好新鮮爽口;牛油果煎得好香, 好滑;菇食落好夠味, 配上濃香芝士, 整個牛油果海蝦釀鮮蝦菇食落口感豐富, 好爽口彈牙、最後甜品點了意大利芝士餅, 好有濃濃酒香, 甜度剛剛好, 好味甜品。餐廳座位舒適, 價錢合理, 食物份量大份, 而且好好食, 質素好高西餐廳
蕃茄濃湯
凍卡布奇諾
意大利芝士餅
2016-11-02
2016-11-02 271 瀏覽
天后出名多美食,難得星期五早放工,當然要慰勞一下自己啦!多得同事介紹,發現左一間位於天后的樓上Cafe,環境舒服寜靜,最岩三五知己一齊聚餐。是日晚餐餐湯是南瓜湯餐包頗有特色,長條形多士加上蔬菜烤焗,配埋餐湯一齊食,味道不錯。頭盤是焗薯牛油果海蝦釀燒烤菇($95)厚厚的大啡菇釀入海蝦、牛油果、芝士,焗到金黃色,非常吸引。大啡菇相當juicy,吸收了海蝦的鮮甜味,加上牛油果,配搭清新。香煎牛柳伴大虎蝦配洋蔥汁虎蝦非常鮮甜,肉質彈牙。牛柳非常厚身,加上洋蔥汁一齊食,味道好夾。德國鹹豬手精髓在於鹹豬手香脆的外層,入囗脆卜卜,好好味。內裏肉質細嫩,保留了的鹹豬手的原汁原味。甜品是白酒啫喱啫喱帶微甜,散發淡淡的白酒香味,正好為口腔帶來清新的感覺!
是日晚餐
餐湯是南瓜湯
餐前麵包
頭盤是焗薯
牛油果海蝦釀燒烤菇
牛油果海蝦釀燒烤菇($95)
香煎牛柳伴虎蝦配洋蔥汁
德國鹹豬手
德國鹹豬手
白酒啫喱
甜品是白酒啫喱
啫喱帶微甜,散發淡淡的白酒香味,正好為口腔帶來清新的感覺!
  • 牛油果海蝦釀燒烤菇
2016-10-31 338 瀏覽
一直也很喜歡電氣道,每次來到這條街,也總會為我帶來驚喜,作為一個九龍人,也對這條街很熟悉,同事經常推薦說說這裡是食街,每一次來到,也總可以找到新的餐廳。今日決定再次來到這裡「搵食」,行下行下,便被KS的餐牌吸引了,決定試一下吧!走進餐廳,簡約的裝潢,兩大部電視機,友善的招待,給我有一種很親切,很溫暖的感覺,很像一家人,共同去努力營運family business的親切感。個人很愛的文化牆,讓人感覺有taste,很簡約地放置了數張畫,和牆壁很配合。大約晚上7:00,客人不算多,可以很relax地享受晚餐,而看圖也可感受到那一種「乾淨」,衛生是我去評定一間餐廳好與壞的其中一個關鍵,這裡讓我對餐廳的評分增加不少。打開餐牌,選擇不少,頭盤,餐湯,飲品也是套餐包的,主菜則6選1,另外還可選配甜品,或者加錢轉特飲。是日餐湯是日餐湯係磨菇湯,味道超濃磨菇味,煮得很厚身,而磨菇肉也磨得非常幼細,完全唔會有鞋口的感覺,而最重要是夠熱,配上餐包一起喝,絕配!是日頭盤跟餐小食有春卷,都幾大碟,有3件春卷,春卷皮炸得很香脆,而餡料亦很豐富,有肉有沙律菜,十分足料的跟餐小食。牛油果海蝦釀燒烤菇 ($95) 10

是日餐湯

是日頭盤

牛油果海蝦釀燒烤菇 ($95) 10/10

散叫了這個小食,真的是非常美味!超爆多的牛油果超爆多的牛油果鋪在刴成小粒的海蝦上,底層再用一隻大大的烤菇盛放著,用刀切開吃進口,十分鮮甜,健康與美味俱備的最佳演繹!
海鮮墨汁意大利麵 ($78) 9/10

散叫了一個意粉,意大利粉烹調的軟硬度剛剛好,吃落有少少彈性,而又不會overcook到太腍,墨汁均勻地分布在麵條上,而且濃度適中,海鮮料不算多,但質素很高,鮮蝦尤其爽口,好味
香煎美國T骨牛扒配紅酒汁 ($188) 9/10

點了medium的牛扒,很久沒有吃過這麼有質素的牛扒了!T骨牛扒,上碟真的呈現T 形的,一邊是Striploin,另一邊是牛柳,各有特式,各有優點,而兩邊牛的味道也做得非常好,入口juicy,牛味濃,另配上厚切薯仔,和件碟蔬菜,色香味俱備
Coconut Tropical ($42)

飲品配了熱朱古力,另外加配了椰子特飲,椰子味香濃順滑,而冰粒已經全部攪碎,不會飲兩口,便已乾,可以慢慢喝,飲足整頓晚宴。
Tiramisu ($48) 6/10

Tiramisu是我的最愛,基本上每一個餐廳只要有這項甜品的選擇,我也會點上的,所以要求比較高,這裡的質素,我只能給6分,Tiramisu裡的手指餅,沒有很大的咖啡味,酒味也不是太能吃到,而蛋糕吃落口感有點太結實,不能算是太上乘的作品,但價錢便宜,算是一個優點吧
埋單連加一$527,個人認為是絕對物超所值的,原因有:

1)非常好的招呼,店員有禮貌,不論加水,點菜,等等的時間也是服務周到,可見餐廳是非常要心的。

2)這頓晚宴,也是用上fine dining的節奏的,前菜,湯,主菜,甜品,在不同的時刻,店員也會為我們奉上新的一套餐具,新的用碟的,這個價錢吃到fine dine 的感受,絕對便宜吧!
2016-10-25
  • 牛油果海蝦釀燒烤菇
2016-10-30 157 瀏覽
中過太多Cafe伏🙈今次終於對樓上cafe挽回番少少信心啦!前菜來講都幾特別,有鴨胸春卷,炸得夠香脆而且鴨烘同春卷味道亦都好夾牛扒配紅酒汁嘅牛扒都幾大份,脂肪較多,肉質算係腍,牛味都幾出🙂今次配左燒汁食再加芥末,味道都吾錯嫁~旁邊仲配厚薯,食起上黎甜甜地咁,無薯皮咁熱氣😊包保一定夠飽牛油果海蝦釀燒烤菇做得真係幾出色😀厚厚嘅烤茹食起黎仲有bit汁嫁🍄面頭仲有牛油果有夠腍軟,2隻彈牙海蝦同芝士😍配搭幾特別,夾得吾錯😝煙三文魚忌廉意粉就不過不失啦,煙三文魚唔會過咸☺️意粉比較有咀嚼感而忌廉份量適中,尚算creamy🙂價錢同普通cafe差唔多,不過質素就比較優勝啦!飲同系peach orange paradise 同strawberry yogurt 飲起上嚟好清新,尤其是係士多啤梨乳酪,酸酸地咁飲完好開胃!加埋水果係杯邊裝飾,好靚最後點少得食甜品呀,意大利芝士餅嘅cream都幾幼滑,食起嚟甜而不膩.size剛好吾會食完有過飽嘅情況!
旁邊仲配厚薯,食起上黎甜甜地咁,無薯皮咁熱氣😊包保一定夠飽
2016-10-26 476 瀏覽
平時好少搵上樓CAFE或餐廳食, 不過今日約咗朋友喺天后嗰邊, 朋友見op佢有咁多好評, 所以試一試!位於一商廈中, 室內環境唔大, 坐到10-20人, 好自家式經營咁我哋就咁叫個Dinner Set, 但另外見到一個叫"日式溫泉蛋豆腐沙律配芝麻汁"就好奇想試吓, 都算幾有驚喜冰凍豆腐加上櫻花蝦甜中帶鹹的味道, 感覺幾新鮮!跟住正式上Set Dinner既頭盤, 唔算太特別, 但係夠脆多熱, OK!餐湯係忌廉蘑菇湯+麵包脆條, 湯既賣相顏色雖然唔太討好, 但係好重菇超香! 飲落唔會好"傑", 麵包條好好食, 脆不特止, 上面仲有少許蘑菇茄醬好食跟住上Main course, 牛柳(medium rare)+虎蝦, 唔鯹冇血水, 裡面熟得剛剛好, 少許韌都算林!另外朋友的T骨扒(medium rare), 超大塊...脂肪平均, 好香, 肉質林!最後甜品芒果蛋糕有驚喜, 雪凍中間的yogurt口感似雪榚蛋糕, 好fresh! 如果有芒果肉配搭更爽飲品係peach orange paradise, 似什果賓治, 橙味太強, 蓋過桃味, 正常!但正體都係Good! 價錢合理, 最緊要夠靜,

日式溫泉蛋豆腐沙律配芝麻汁
冰凍豆腐加上櫻花蝦甜中帶鹹的味道, 感覺幾新鮮!

頭盤 - 沙律春卷

香煎牛柳伴大虎蝦配洋葱汁
香煎美國T骨牛扒配紅酒汁

但正體都係Good! 價錢合理, 最緊要夠靜, 而且侍應(可能係老細)超細心, 每樣上枱都會介紹, 同埋常留意我哋杯水一飲咗少少就過嚟斟, 幫我哋收碟等, 超體貼!

忌廉蘑菇湯
芒果熱情果蛋糕
2016-10-25
香煎牛柳伴大虎蝦配洋葱汁
香煎美國T骨牛扒配紅酒汁
忌廉蘑菇湯
芒果熱情果蛋糕
2016-10-25 407 瀏覽
早個幾星期睇到朋友大讚一間cafe,佢話「店子雖小,但有五星級的享受」。既然講到咁就即刻問佢拎地址,哈哈。Cafe位於天后,一出地鐵站兩至三分鐘就到。一坐底就有暖水飮,未聽人介紹有咩好食,我就飲暖水先,因為外面落雨又有啲凍,我都知失禮咗少少;有暖水飲特別窩心。店內有花草佈置,感覺舒服。雖然係L型,但都唔會覺得擠迫。忌廉炸蝦餅,剛炸起的蝦餅配上新鮮沙律菜,蝦餅唔會太油而且係蝦蓉,香脆可口,感覺有啲似薯餅。大蒜薯蓉忌廉湯,清甜美味,唔會太膩。意式香草包,一放上枱已經聞到香味,配湯一齊食仲正。香蒜煙肉牛油焗原條龍利,我都係第一次食原條龍利咋,唔係好多骨,睇落去好扁咁,但係好多肉,而且唔會好乾身。比利比利燒春雞(半隻),獨特醬料令整隻雞嘅味道更突出,肉質嫩滑。熱檸茶,暖入心。最後點少得甜品,由於太飽所以叫咗一份share。朱古力千層蛋糕,餅底脆,朱古力味香濃。仲有一個大亮點就係朶玫瑰花,係士多啤梨嚟㗎,靚呀。朋友話服務好好,呢個真係要俾個like,店員一見到我杯水就快飲完就即刻幫我加水,又會問下啲嘢食啱唔啱口味,服務態度一百分唔少得。
Cafe位於天后,一出地鐵站兩至三分鐘就到。
店內有花草佈置,感覺舒服。
雖然係L型,但都唔會覺得擠迫。
大蒜薯蓉忌廉湯,清甜美味,唔會太膩。
意式香草包,一放上枱已經聞到香味,配湯一齊食仲正。
熱檸茶,暖入心。

2016-10-18
  • 香蒜煙肉牛油焗原條龍利
2016-10-23 577 瀏覽
今日想去個靜靜哋嘅地方食飯,最後揀咗 KS cafe,地點好易搵,cafe裝修行簡約風,有兩部電視可以俾你撈飯,坐得都ok舒服。今次叫咗個 set dinner,同幾個小食同大家分享吓。Set dinner:前菜: 麵包 + 炸蟹餅連沙律麵包口感似 pizza, 個底有少少硬,上層就好軟熟。個面有蔬菜,咸咸哋,幾好食。炸蟹餅外層好脆,入面夠creamy,但蟹味就唔會太濃。沙律d菜好fresh,平時好少食菜嘅我都食多兩啖。餐湯:薯仔湯好creamy,味道好香薯仔味。主菜:香煎牛柳伴大虎蝦呢樣係成餐飯最好食的一個菜。牛柳叫咗5成熟,牛柳煎得啱啱好,食落唔會覺得好靭。大虎蝦蝦味好香,夠爽口。就連配菜都好好食,粟米仔好鮮甜,但紅蘿蔔仔就偏咸咗少少。餐飲:Organic Spring Jasmine 見侍應推介,就試吓,又真係唔錯喎。好清,好好飲,好香茉莉花味。牛油果海蝦釀燒烤菇:賣相幾靚,烤菇個size都好大隻,口感夠juicy,海蝦亦好爽,但整體感覺總係好似差少少嘢咁。純粹個人意見,如果牛油果可以切薄d,喺個面加塊芝士再燒,應該會好好食。三文魚凱撒沙律:呢個沙律,朋友不停讚,佢話未食過一個沙

今次叫咗個 set dinner,同幾個小食同大家分享吓。

Set dinner:
前菜: 麵包 + 炸蟹餅連沙律

餐湯:薯仔湯
好creamy,味道好香薯仔味。

主菜:香煎牛柳伴大虎蝦

餐飲:Organic Spring Jasmine

牛油果海蝦釀燒烤菇:

三文魚凱撒沙律:
呢個沙律,朋友不停讚,佢話未食過一個沙律係令佢不停去食晒佢為止。三文魚整到成朵花咁,d菜真係好新鮮,煙肉脆脆又多,口感真係唔錯,值得推薦。

煙肉野菌蛋卡邦尼長通粉:
本身好鍾意卡邦尼嘅我,見到即叫呢個長通粉試下。卡邦尼味好香,加上流心蛋應該無得輸。但感覺長通粉偏厚身,口感又硬咗少少,令我無衝動再食。如果可以,卡邦尼配意粉,效果一定俾長通粉好。

香脆一口豬腩肉:
呢個有d失望,照字面睇一口豬腩肉應該一啖可以食到,但食物嚟到,我哋都覺得太大件了,而且層皮太厚身又太硬,其實有d難咬。而豬腩肉本身就有d乾,食落有渣。我哋食咗兩件就放棄了。

著重服務質素嘅我,一定要讚吓呢間cafe嘅服務,真係令你有賓至如歸的感覺。就算有部分食物口感未如理想,殷勤的服務已cover晒果種不足。

唔知果位係唔係老闆,見我同朋友有食剩野,專登問我哋食物係咪唔啱食。呢個動作好好,會主動關心客人之如,又可以提升cafe食物質素。我都好老實同佢講咗個問題係咩,希望我下次嚟食,會有改善。就服務而言,我俾你100分,亦係我下次會再去 KC cafe的原因。
2016-10-22
2016-10-21 222 瀏覽
晚上和從海外回港的好友聚舊,選了這家在天后的樓上餐廳試試看。餐廳離天后站大約5分鐘步行路程,在電器道一個不太起眼的商業大廈裡。裡面不大,很有家庭式經營的餐廳感覺。餐廳有提供晚市套餐,我們選了散點,因為我看到居然有北京烤鴨pizza!! 小食我們點了秘制雞翼配香辣青檸醬($60)。一共五件,外皮炸得酥脆,裡面雞肉多汁嫩滑,不會很鹹,配上香辣醬很開胃!另外一款小食我們點了燒豬仔骨配馬蘇里拉芝士醬($65)。這種芝士是之前在韓國很紅火可以拉得很長那種,把豬仔骨點在芝士裡再卷兩圈吃很邪惡!哈哈大家一定要吃快點不然芝士就變硬了咯!我們還點了個日式溫泉蛋豆腐沙律配芝麻汁($48)。份量不大,一塊四方形豆腐放在中間,還蠻滑有豆味,芝麻醬稍微有點少,總體來說清單很健康。主食我們點了燒烤菇野菌意大利飯($68)。飯汁非常香濃 ,而且吃到啖啖蘑菇,多汁好味,非常足料!飯本身軟硬適中,好味!在來是我覺得很特別中西合璧的北京烤鴨pizza($88)。這家的烤鴨肉稍微有點硬,但是味道很好,還有細條的青瓜,和吃北京烤鴨差不多。而且pizza底很薄很脆,還蠻有特色!這家餐廳價錢親民,大家可以去試試看喔!
秘制雞翼配香辣青檸醬
燒烤菇野菌意大利飯
2016-10-05
秘制雞翼配香辣青檸醬
燒烤菇野菌意大利飯
北京烤鴨pizza
很久沒到天后!自從轉了工作,新界人的我就甚少到這邊吧,我想,最常到,最遠的還是到銅鑼灣。沒來2年,食肆果然變了不少。很多昔日午餐到的餐館也消失了。今次友人推介的café,應該也是新成員吧。我一向對 café 的印象不太好,總覺得「黑媽媽」,又有陣「煙臭味」……食物也不能有高要求。但是,今次到訪的餐廳則令我對樓上 café 另眼相看,更出乎意料地享用了一頓愜意的晚餐。 剛到餐廳門口,看到餐廳名在發光,心想:裡面也是黑漆漆的嗎?打開門,看到燈火通明(我要強調!),桌子之間很闊落,裝潢以木系為主,感覺很溫暖舒服。 坐下來,看到晚餐的餐牌,我們看中了扒餐,之後看大Menu,發現有牛油果烤菇,好友和我不約而同地指著餐牌說要吃。結果,我們只選了一個套餐,其他都是散叫。 先來的是沙律,以為是普通沙律,誰知是火腿配沙律菜。火腿鹹鹹的,吃起來也聞到香味,車厘茄同沙律菜加了醋,酸酸的,挺開胃。 餐包不是大熱的蒜蓉包,而是兩個烘得脆口的意式風味麵包條。 湯未到,反而小食先到。這個牛油果海蝦釀燒烤菇($95)的賣相確實很誘人呢。 你看,每個菇上都舖滿了綠油油的牛油果,上面還有芝士的,很吸引。 切

餐包不是大熱的蒜蓉包,而是兩個烘得脆口的意式風味麵包條。

牛油果海蝦釀燒烤菇
切開,很多汁呢!刀一切下,菇的汁都被「逼」出來了。中間還藏著一隻蝦,也蠻大隻呢。烤菇不但多汁,而且菇味濃;super food 牛油果足料份量多,入口軟滑;中間的海蝦大而爽口,真的令人吃得很快樂!

這個雖然是小食,但極具心思,又健康,我覺得是必食之選!

一頓晚餐,要是能從前菜、湯、主菜以至甜品都吃得愜意的話,這已令人很滿足。

餐湯配的是南瓜湯,令我意外的是,這湯並沒有如忌廉湯般的濃稠,但是,喝起來沒有令人感到奇怪,而細味之下還可嘗到南瓜蓉,實在特別。

櫻花蝦薯仔湯($28)

櫻花蝦薯仔湯
友人喝的櫻花蝦薯仔湯看起來很吸引,我喝著自己的湯,還是忍不住嘗了一口她的。

這櫻花蝦就像我們曬乾的蝦,又像我們吃的「蝦米」,不過這更脆身。而薯仔湯很濃稠,喝一口就已經感覺在吃薯蓉一樣,真足料,味道亦很特別,坊間少有。

T骨牛扒配紅酒汁 (連套餐 $188)

T骨牛扒配紅酒汁(SET)
這扒很大,我們兩人分享便剛好。
T骨扒分兩邊,所以吃來有2種口感。

T骨牛扒配紅酒汁

你看,一邊脂肪較多的是西冷,另一邊較少的是牛柳。脂肪較多的那邊肉味濃一點,亦較有嚼勁。而另一邊的肉則較軟滑,脂肪亦少,相對沒太多肉味。

牛扒,我喜歡吃原味,所以沒有淋上紅酒汁。想不到友人亦是,結果那汁都被我們遺忘了。

海蝦南瓜意大利飯 ($78)
我喜歡吃意大利飯,但平時吃的都是白汁、蘑菇、白酒那類,這裡有「南瓜」可選,當然不容錯過……(雖然已經喝了南瓜湯)這個意大利飯甜甜的,跟平日吃的不一樣,沒想過會是這樣的味道。

海蝦南瓜意大利飯
南瓜味很濃,很香,海蝦很爽口彈牙,十分新鮮。這飯水準不俗呢。

海蝦南瓜意大利飯
我們沒有點套餐的甜品,反而自己選了「朱古力千層蛋糕」($48)。

朱古力千層蛋糕
朱古力蛋糕有不同的層次,我想是代表不同的口感與不同濃度的朱古力層。我的目光反而落在旁邊的士多啤梨上。為什麼?你有留意到它被雕成玫瑰花的樣子,很美呢。

蛋糕一層一層,朱古力味香濃;而每一層的口感都不一樣,有軟有較硬的,如 Mousse 的質感、亦有像芝士蛋糕般的……

雖然很邪惡,但對於有甜品胃的女生來說,這樣才是一頓晚餐的完美句號呢!加錢選了一杯藍莓奶昔,味道挺清新,奶味沒太重,不錯呢。

這樣就滿意了?對,就是這麼簡單。
2016-10-11
櫻花蝦薯仔湯
朱古力千層蛋糕
滂沱大雨加上打風,特別想到寧靜的餐廳與朋友吹水享受食物,於是由銅鑼灣區開始徒步到東區。路經天后時看見KS Cafe在街上幢起的晚餐餐牌,細看下覺得頗合心水!甫入去後受到侍應熱情的對待,他細心介紹食物,進餐期間亦不時添加水,感覺份外窩心呢!餐廳一眼看畢,柔和的白色裝飾及燈光,播放著輕鬆的純音樂~意大利香草包 - 溫度熱熱加上蕃茄乾的伴綴,食落特別鬆軟。忌廉炸蝦餅 - 外皮炸得酥脆不油膩,蝦膠彈牙滑溜!沙律食落清爽,又可以消消滯準備食下一道菜~大蒜薯蓉忌廉湯 - 飲落薯仔味頗濃郁,湯也不稀~比行利燒春雞(半隻) - 雞外皮煎得脆而香口,肉質厚身滑溜。醬汁酸酸味味,像不辣的冬蔭湯般醃在雞肉上,食得格外開胃!香煎牛柳伴大虎蝦配洋蔥汁 - 朋友不酷愛生食物,所以點了七成熟~牛柳肉味濃郁,肉質厚實而嫩。虎蝦頗有鮮味,肉質既軟身又爽口。而且有露筍、粟米芯、蘿蔔、蕃茄仔等等的配菜,豐富又飽肚。Peach Orange Paradise - 泡沫豐盈軟綿,桃的香味及橙的酸味混合後,既可清味蕾外又可以醒醒胃!Watermelon Delight - 西瓜汁濃郁清爽,加上細碎的薄荷葉,飲落很fresh呢!

餐廳一眼看畢,柔和的白色裝飾及燈光,播放著輕鬆的純音樂~
意大利香草包
意大利香草包 - 溫度熱熱加上蕃茄乾的伴綴,食落特別鬆軟。
忌廉炸蝦餅
忌廉炸蝦餅 - 外皮炸得酥脆不油膩,蝦膠彈牙滑溜!
沙律食落清爽,又可以消消滯準備食下一道菜~
大蒜薯蓉忌廉湯
大蒜薯蓉忌廉湯 - 飲落薯仔味頗濃郁,湯也不稀~
比行利燒春雞
Watermelon mint delight
比行利燒春雞
Watermelon mint delight
2016-10-15 161 瀏覽
今天我和男友去銅鑼灣逛街,大家都知道銅鑼灣的餐廳十分昂貴,於是我們便去天后吃下午茶。我們本來想吃茶餐廳,但在茶餐廳旁邊看見這間餐廳的餐牌,我們決定一試。我們叫了下午茶set B---肉醬意大利麵和set C---秘制雞翼配薯條。飲品叫了橙汁和熱咖啡。肉醬意大利麵方面,意大利麵十分彈牙,蕃茄醬不會太酸,味道不錯。秘制雞翼配薯條方面,這個十分美味!薯條是幼薯條,而且是即炸,十分脆口。另外,薯條上加上香草和椒鹽,咸咸的,十分美味!雞翼都是即炸的,雞翼皮十分香脆,而且肉質鮮嫩多汁,十分美味!橙汁方面,橙汁是鮮渣橙汁,有橙渣的,不是糖+水+色素,十分美味!熱咖啡方面,雖然比較細杯,但咖啡十分香滑,味道不錯。餐廳環境方面,餐廳的座位十分舒適,而且下午茶時段比較少客人,十分適合和朋友聊天。價錢方面,肉醬意大利麵和秘制雞翼配薯條都是$42,餐廳設有加一服務費,2人總共$92。總結來說,這間樓上cafe座位十分舒適,而且雞翼配薯條十分美味,值得一試!
我們叫了下午茶set B---肉醬意大利麵和
set C---秘制雞翼配薯條。飲品叫了橙汁和熱咖啡。
橙汁
熱咖啡方面,雖然比較細杯,但咖啡十分香滑,味道不錯。
熱咖啡

2016-10-15
橙汁
熱咖啡
在閒逛完cwb,經過大量購物的勞力活動,早已飢腸轆轆的我們就到已經預約的小店等候開餐在一搭入去就覺得被溫暖的柔和燈光包圍,情調一流當晚人數唔算多,周圍三三兩兩大多都是情侶或是小姊妹敘舊安靜加上舒適既環境令到行完一日既我地都松一口氣,不自覺地舒展了勞累既軀體老闆(?)同老闆娘(?)都服務態度超好,值得一讚👍非常細心有禮,仲非常體貼坐低無耐,我地就點左好幾個主食,所謂眼👀大肚窄,最後都係要package飯屋企,但係綜括而言全餐飯都係值回票價,絕對會黎二,三,四次。**牛油果海蝦漢堡🍔超級好食!!!絕對5⃣️星星✨爆燈,海蝦好新鮮,鮮甜味超正,食過咁多海蝦漢堡以黎呢間真係不得了!牛油果夠曬smooth!!super match!重點係個飽!有調味!食落非常香濃,一口咬落去三層滋味享受!(打到宜家口水都流埋,有番茄,但本人麻麻地🍅)絕對會回頭食!!**煙三文魚炒蛋三文治呢個冇食過,因為唔食三文魚,朋友話個滑蛋非常嫩滑。見距個飽仲要係wheat toast,絕對岩曬減脂健身人身,低脂粗糧配高蛋白質!**海蝦南瓜🎃意大利飯risotto非常香濃,食完想繼續食真係第一次,份量開心share岩岩好,海蝦k

在一搭入去就覺得被溫暖的柔和燈光包圍,情調一流

當晚人數唔算多,周圍三三兩兩大多都是情侶或是小姊妹敘舊

**牛油果海蝦漢堡🍔

**煙三文魚炒蛋三文治

**海蝦南瓜🎃意大利飯

risotto非常香濃,食完想繼續食真係第一次,份量開心share岩岩好,海蝦keep住有質素。畢竟risotto通常都比較容易吃膩
絕對會回頭食*2

**煙肉野菌溫泉蛋卡邦尼長通粉

相比起risotto有點普通,唔知係咪食左risotto先,相對再食冇咩突出既味,不過不失

**風乾火腿薄餅配芝麻菜

呢個真係麻麻地,唔知番茄醬係新鮮製作定點,太酸,食落唔夾加餅底真係太油

**義大利芝士餅

完全普通,甚至食完有d問號❓

**朱古力千層蛋糕

超香濃朱古力味,十分軟滑,係舌尖上面享受真係世界級,卡路里亦都十分邪惡😈!唯一失望冇乜crunchy,layers亦都麻麻,但好食
2016-10-04
2016-10-13 288 瀏覽
住天后其實地鋪的所有餐廳已經食過曬,如果想試新餐廳,開始要向樓上店發掘啦,最近街坊朋友都推薦這間樓上cafe,一於帶埋小朋友一家三口齊齊去試試餐廳環境都不錯,坐得幾舒服,仲有baby seat提供值得一讚,餐廳有dinner set,價錢都好合理,不過老公成日主張鐘意食咩叫咩,所以我地都無叫套餐。叫左幾款小食,大人細路都鐘意,小朋友最愛雞亦,炸得剛剛好,唔會太硬,雞亦咬下均有肉汁流出。老公最愛焗薯皮,新鮮焗起,芝士肉醬味濃。我就最鐘意炸魷魚圈,外脆內軟,點埋青芥末醬同魷魚圈好夾,好開胃食西餐要比小朋友食菜,沙律實在唔少得,沙律菜夠新鮮,好爽脆,只是醬汁少左d,不過比小朋友食唔好太濃味就剛好。小朋友食菠菜麵夠曬健康,味道較清淡小朋友最適合不過,有不同的菇類及三色椒做配菜,小朋友非常鐘意,食左成大半碟,叻仔。😁大蘑菇意大利飯味道較濃,啱曬我同老公,而且做得好正宗,飯的質感有口感,唔會太淋,白汁做得好creamy,大菇燒得好香濃,成個飯真的好好味,加上每個主菜都係幾十蚊,價錢非常合理,大人細路都食得好滿足,下次無煮飯一於再上來搵食😁
老公最愛焗薯皮,新鮮焗起,芝士肉醬味濃。
2016-10-12 121 瀏覽
秋意漸濃傍高士威道的我苦無方向最後還是和朋友去天后晚膳SET DINNER是個好選擇頭盤是鹹鹹香香的意國火腿告沙拉菜我們追加了店主大力推薦的大蝦牛油果焗大菇軟滑的牛油果跟炸大菇味道很配合大蝦沒有那種令人討厭的爽口感是日餐湯是南瓜湯沒有渣但入口的都是精華主菜的德國炸豬手很驚艷香酥內嫩充滿豬香其配菜尤其出眾小蘿蔔小豆莢用火輕烤過微焦的外皮把味道提昇到最高層次朋友也很喜歡他的DOVER SOLE肉質新鮮的鰈魚肉還帶點薑黃味道星期二的晚上少了份惱人的喧鬧一夜快樂此刻無價
秋意漸濃

傍高士威道的我苦無方向