2017-10-20 4241 瀏覽
星期六假期, 最好就係相約舊同學行街逛逛,聚聚舊, 重遊讀書時代, 所以就出左中環咁就約左去食個下午茶, 同學話有間日本餐廳fusion中菜,聽落都幾特別, 所以就去試一試下午茶時段都幾多人, 去到餐廳都幾舒服寬敞, 下午茶時段係自助型式, 要在門口落單, 之後有個牌自己去取餐排隊時間就睇定叫咩食先1)清酒雞擔擔拉麵清酒配雞, 雞肉細清美味拉麵的質素不錯, 味道超配2)魚生飯外觀精美,但魚生比較少份量都較少, 下午茶黎講都可以整體來說, 環境不錯好適合聚餐聊天食物素質都很好
, 所以就去試一試

排隊時間就睇定叫咩食先

1)清酒雞擔擔拉麵
清酒配雞, 雞肉細清美味
拉麵的質素不錯, 味道超配
清酒雞擔擔拉麵

2)魚生飯
外觀精美,但魚生比較少
份量都較少, 下午茶黎講都可以
魚生飯

整體來說, 環境不錯好適合聚餐聊天

食物素質都很好
清酒雞擔擔拉麵
2017-10-17 2656 瀏覽
識了20年的老友,久不久會來中環約我吃午餐,平時會約她去蘭桂芳的餐廳,但今天剛巧下雨,天雨路滑,於是約她去Landmark食晏。聽到Landmark,您們不會想到是四哥和拉姑常常被人影到的Landmark cafe 🤣🤣🤣🤣🤣 不要那麼大鄉里,Landmark 入面其實有好多餐廳的!平民如我當然選擇kikusan👻下雨天,中環搵食特別難,好彩有老友幫我攞定位😻蝦肉春卷一般酒樓貨色,不過,吃得出新鮮即炸,算👌🏻豚肉小籠包:有驚喜!皮夠薄不易穿,肉汁豐盈,好吃👍🏻韮菜豚肉餃子:煎得夠香,皮薄有肉汁,最難得是每隻餃子餡料都很豐滿脹卜卜的,好吃👍🏻

下雨天,中環搵食特別難,好彩有老友幫我攞定位😻

1928 瀏覽
蝦肉春卷

蝦肉春卷一般酒樓貨色,不過,吃得出新鮮即炸,算👌🏻

豚肉小籠包

豚肉小籠包:有驚喜!皮夠薄不易穿,肉汁豐盈,好吃👍🏻

煎韮菜豚肉餃子

2017-10-16
15 分鐘 (堂食)
煎韮菜豚肉餃子
位于置地广场,下班过去很方便,适合和朋友下班后吃饭聊天。口味比较大众化,没有很惊喜,但却吃的很舒服,作为一个大陆人,在香港觅食真是艰难,可以吃到这样的口味,已经很满足了。菜品主要是日式的刺身煎饺和碳烧,还有担担面这样的中餐。环境也很舒服,桌子间距比翡翠拉面那家大很多,整体光线稍微暗一点,更安静精致很多。很喜欢素煎饺的味道,碳烧牛肉也不错,生熟刚刚好,招牌的刺身也可以。整体来说在中环,这种环境这种价格算比较实惠了。
素煎饺
碳烧牛肉
招牌刺身
2017-10-16
素煎饺
碳烧牛肉
招牌刺身
2017-10-16 1526 瀏覽
這個週六, 我和兩個好友於中環相聚吃晚飯, 選了呢間餐廳-KIKUSAN. KIKUSAN係美心集團既餐廳之一. 呢間餐廳雖然位於置地廣場, 但食物價錢呢如果用中環價錢計算, 算是比較抵食呢. 另外, 佢雖然係一間日本餐廳, 但係呢佢除左有日本野食外, 還有其他FUSION既食物, 選擇都幾多. 餐廳環境氣氛不錯, 很有格調, 而且坐得舒適.  我地坐低就點左幾樣野食. 首先來既係吉列豬扒擔擔拉麵($72). 吉列豬扒幾鬆化, 麵是上海麵條, 有芝麻, 花生碎喺面, 幾好味. 我朋友每人叫左一杯薄荷檸檬梳打($28)和西柚梳打($28). 我心大心細, 所以等佢地杯野來左我才決定叫咩. 我各試一啖, 都係西柚梳打好飲D, 薄荷檸檬梳打太淡味, 如果檸檬多一點應該會好些, 所以我最終ORDER左一杯西柚梳打比自己.之後來的是錦繡串燒飯($68), 有雞肉、露筍, 勞埋D豉油汁,味道不錯. 煎素餃子($38)有四件, 雖然沒有什麼特別, 但煎得不太油膩, 吃得太多肉, 呢個小食總算可以中和下. 豚肉燒賣($38)有兩粒, 普普通通, 無咩驚喜. 另外我地ORDER左煙肉露筍串($28)兩串

之後來的是錦繡串燒飯($68), 有雞肉、露筍, 勞埋D豉油汁,味道不錯. 煎素餃子($38)有四件, 雖然沒有什麼特別, 但煎得不太油膩, 吃得太多肉, 呢個小食總算可以中和下. 豚肉燒賣($38)有兩粒, 普普通通, 無咩驚喜. 另外我地ORDER左煙肉露筍串($28)兩串, 鹽燒雞肉串燒($26)一串. 味道OK, 不過不失.

吃到最後, 出場的當然是甜品了. 我地ORDER左雪糕香蕉布甸 ($48)和花生黑芝麻驢打滾($38). 雪糕香蕉布甸個賣相幾特別, 香蕉上面有一球雲呢拿雪糕. MIXE D埋一起吃, 幾特別, 感覺很不錯. 至於花生黑芝麻驢打滾, 其實係花生黑芝麻糯米糍. 煙煙韌韌咁, 也是我的喜愛呢. 總括來說, 呢間餐廳值得推介, 是一個不錯的聚舊之地.
2017-10-14
慶祝紀念
生日
2017-10-12 1182 瀏覽
因為另一半要遲收工,唯有過黎中環同佢食晚飯係附近搵左呢間餐廳,係呢區應該叫做平價😂Openrice 介紹係日本菜,但我真係唔多覺囉,最多只係fusion菜😅叫左:豚肉小籠包:味道唔錯,若係出自日本餐廳就更加要加分了菠菜皮蝦餃:唔係好食到菠菜味,但蝦爽口千層豬扒擔擔麵:豬扒炸得唔錯,口感鬆化,但麵無咩擔擔味Kikusan roll: 推介,連平時唔多食海膽既另一半也覺得幾好😋花生黑芝麻驢打滾:食完好似仲爭d,於是加多個甜品,份量唔多剛剛好
因為另一半要遲收工,唯有過黎中環同佢食晚飯
係附近搵左呢間餐廳,係呢區應該叫做平價😂
叫左:
豚肉小籠包:味道唔錯,若係出自日本餐廳就更加要加分了
菠菜皮蝦餃:唔係好食到菠菜味,但蝦爽口
千層豬扒擔擔麵:豬扒炸得唔錯,口感鬆化,但麵無咩擔擔味
2017-09-21
  • 千層豬扒擔擔麵
2017-10-09 870 瀏覽
估5到喺置地都有咁平民嘅餐廳,食物新鮮,5會將貨就價我点咗佢地推介嘅kikusan 卷,5係啲咩特別野,但係如果吞拿魚生+海胆+三文魚子,5新鮮都幾難瞞得過人客,呢個卷我每次必叫。牛油果冷豆腐炸軟殼蟹冷烏冬煙肉蘆筍串軟殼蟹米紙卷全部都好好食,差不多次次都係叫呢幾款烏龍茶夠味又5苦,凍熱都好飲,仲有得refill添!!!都係幾蚊杯咋但都有少少雷野嘅,例如:酸辣柚子沙律~~只不過係將柚子拆肉再加啲花生,真心覺得柚子同花生5夾囉陣味椰菜絲沙律~~好鬼大份(大份又5啱,真係難服侍)食完好頂胃,試5到其他野炭燒牛扒~~呢個真係5掂,完全無牛味,百佳買一盒都好過佢,又太生(本人偏好熟啲)我有影其他食物架,不過5知擺咗去邊,又有籍口再去影過喇
估5到喺置地都有咁平民嘅餐廳,食物新鮮,5會將貨就價

牛油果冷豆腐
炸軟殼蟹冷烏冬
煙肉蘆筍串
軟殼蟹米紙卷
全部都好好食,差不多次次都係叫呢幾款

烏龍茶夠味又5苦,凍熱都好飲,仲有得refill添!!!
都係幾蚊杯咋

但都有少少雷野嘅,例如:
酸辣柚子沙律~~
只不過係將柚子拆肉再加啲花生,真心覺得柚子同花生5夾囉陣味

椰菜絲沙律~~好鬼大份(大份又5啱,真係難服侍
)食完好頂胃,試5到其他野

我有影其他食物架,不過5知擺咗去邊,又有籍口再去影過喇

2017-10-06 997 瀏覽
經過中環隨便入左呢間餐廳,叫左豬扒飯,芒果海鮮卷物同甜品芝麻花生爐打滾。第一樣好食夠脆同唔油,第二樣好特別,飯唔會太林,最好就係芝麻花生....真係無好食到不得了,麵粉非常彈口,花生同芝麻炒得好香,似係即整好好味,廚師真係好有心機去煮每道菜,真係好難得。價錢十分合理,環境又坐得舒服,員工服務十分好,好留意每位客人需要,值得推介!
2017-09-28
2017-10-05 1229 瀏覽
喺中環要搵高價又高質既餐廳絕對唔難,但要搵性價比高既餐廳就唔係咁簡單,但美心集團既Kikusan就係當中既佼佼者。黎kikusan必食既就係Kikusan roll ($68) 海膽同吞拿魚係永遠新鮮,仲要只係$68一客,係Kikusan既signature dish。此外,Kikusan既飯麵都唔錯。最後,雖然已經好飽,但NEVER TOO FULL FOR DESSERTS ‼️芝麻花生驢打滾 ($38) 成日黎呢度,但今晚都係第一次食甜品🍧驢打滾個名咁得意 原來就係一種類似糯米滋既甜品 有芝麻花生味同紅豆綠茶味揀 兩個都好正啊😍 Let me recap in English: I keep coming back to Kikusan for their sushi roll and it never disappoints! And their prices in general are really cheap for their good quality. Definitely one of the best deals under the maxims group!

Kikusan  Roll

此外,Kikusan既飯麵都唔錯。
擔擔麵

芝麻花生驢打滾 ($38)
芝麻花生驢打滾

Kikusan  Roll
芝麻花生驢打滾
2017-10-04 953 瀏覽
今天來到中環,朋友想試這間中日fusion餐廳,所以來試下,剛好下午茶時段。原來門口的counter是點餐的,要先點餐後給感應器後自行進內搵位坐。下午茶set HKD55,朋友選了咖哩雞肉飯跟柚子白茶另外加小食煎韭菜豚肉餃子,我選了綠茶紅豆驢打滾跟柚子白茶。店內環境氣氛不錯,唔多人,舒適。等的時間有點耐,先取了飯及驢打滾,但餃子遲遲都未有(等了14分鐘後出去問一下就剛整好了)。整體食物不錯,驢打滾就是糯米團的甜點,但不太甜,不錯。

店內環境氣氛不錯,唔多人,舒適。

咖哩雞肉飯
綠茶紅豆驢打滾
煎韭菜豚肉餃子

整體食物不錯,驢打滾就是糯米團的甜點,但不太甜,不錯。

2017-10-04
煎韭菜豚肉餃子
2017-09-16 1916 瀏覽
Slow to order and slow to serve (more than 20mins). 1 person taking order and 1 person distributing food at the counter. Please staff if you cannot handle the load.
2017-09-05 2991 瀏覽
是日外勤,最後一站到了中環的置地廣場,順理成章,就與同事在這裡順道解決晚餐。看來看去,一間叫Kikusan的餐廳較便宜,一於到此。店方提供的菜餚混雜了各個地方的元素,有日式、韓式、中式、泰式、越式等等,所以我們可以吃完點心再吃魚生。中式的有燒賣、小籠包及擔擔麵。蝦肉燒賣平平無奇,就是吃了一球肉團。豚肉小籠包有湯汁在包裏,皮亦算薄,蘸了醋很滋味。最正的是千層豬扒擔擔麵,豬扒肉是一層層的,比起原塊豬扒更鬆更多汁,擔擔麵是上海麵條,極其腍滑,湯底更是濃香而順喉。日式的有Kikusan卷、魚生飯、壽司拼盤和芒果海鮮卷。Kikusan卷有海膽、拖羅蓉、青瓜、蔥絲等,合襯得非同凡響,難怪每枱都叫。角切魚生飯和壽司拼盤都是不過爾爾,不特別出色,亦未算差。反而芒果海鮮卷有很大件芒果,有些紅菜頭,而所謂的海鮮則只有一小粒,配菜多於一切,吃時只感到滿口的芒果。為了Kikusan卷,會再來的。

蝦肉燒賣

千層豬扒擔擔麵
Kikusan卷

角切魚生飯

壽司拼盤

芒果海鮮卷
為了Kikusan卷,會再來的。
千層豬扒擔擔麵
Kikusan卷
2017-09-04 1802 瀏覽
這家餐廳是下午茶之選的其中之一,店內裝潢幾靚又舒適,可以與朋友家人相聚聊天下午茶時段是自助型式,所以服務員只會在水吧那邊,叫餐後會給電子機去取餐。👇🏻午後套餐😊-點了以下三款:-厚厚的豬扒很香脆可口,入面的材料豐富,味道相當不錯-魚生飯以這價錢來說是不錯了,雖然份量少但質量相對是新鮮美味😋-這個清酒雞每一次都是想食番,酒既味道濃郁,配上嫩滑的雞肉,實在是令人回味,擔擔拉麵有少許辣---很喜歡💓這家餐廳,有舒適的環境,又有質素的食品,借再次光臨的餐廳!😄

👇🏻午後套餐😊

-點了以下三款:
千層豬排三文治

-厚厚的豬扒很香脆可口,入面的材料豐富,味道相當不錯

粒粒魚生飯配但土佐豆腐

清酒雞  擔擔拉麵

---

2017-09-02
粒粒魚生飯配但土佐豆腐
清酒雞  擔擔拉麵
2017-08-18 2523 瀏覽
We spent our Sunday night dinner here, very good ambience and quality food. We had the famous kikusan roll. It was very nice!! Topped with very generous amount of sea urchin and salmon, it really is the best and signature dish here.We also ordered a sichuan noodles , not bad as well

朋友剛從上海回來 ,急不及待相約聚會。 好友特別要求要食得清一啲:第一時間諗起哩間 fusion菜。 好彩有訂位, 見門口未到7點,已經有人排隊。 店內多數年青人居多, 因為 以中環嚟講價錢十分實惠。菜色的擺盤顏色奪目,非常吸引。 日式壽司再配搭中式點心, 感覺非常新鮮。如果喜歡濃味食物的朋友 ,相信會有點失望; 但對 一些喜歡清新淡口的人客來說,真是一個好地方。餐廳服務員的態度亦都非常好 ,不時留意人客枱面的茶水 是否要添加 ,室內環境設計亦有格調。只是當中的食客, 聲浪都幾,大拍得住上酒樓咁嘈
2017-08-12
  • 紅豆綠茶驢打滾
同朋友去Kikusan食夜晚飯,叫左個咖哩飯、兩件壽司同埋一籠小籠包。咖哩飯味道都唔錯,係素食黎,茄子、菜之類的配料,唯一問題係裡面有舊苦瓜,真係好苦,即使有咖哩都係麻麻,唔計舊苦瓜,咖哩飯係幾好味。其他小籠包同壽司保持一貫水準,不過坐響裡面,埋單要等好耐,完全冇侍應,最後要自己行出去搵佢地,如果放番一兩個人響附近會比較好。好處係比較靜,可以傾好耐計,而且以置地廣場黎講,呢間餐廳算係平價之選,加上食得飽,所以即使夜晚都幾多人排隊,不過唔洗等太耐,幾分鐘就入得。

2017-08-03
3 分鐘 (堂食)