2023-07-10 21 瀏覽
最近發現海之戀都開左Kiki麵店,午餐價錢抵d,所以同同事過黎試。除左麵食仲有唔少台式飯餐。裝修走現代木系文青風路線,有好多貓咪木雕。同事點左寶島滷大排飯,份量大味道香濃。而我嘅紅燒牛肋條拌麵麵質有彈性,牛肉爽彈,滷得好入味。加左Kiki麻辣醬令味道更有層次。前菜我揀左涼拌鯛魚皮,質感有嚼勁,帶酸辣,裡面加入青瓜絲,非常開胃好適合夏天。麻辣鴨血冇想像中更辣,都幾大舊份量足。我地額外加點甜品同升級左特飲。芝士海鹽雪絨愛玉白桃烏龍茶味清香,芝士奶蓋同底層愛玉豐富左口感。最後我地試左台灣直送嘅生乳捲,兩款口味都好食,鬆軟蛋糕捲住輕盈忌廉,非常滿足😋

同事點左寶島滷大排飯,份量大味道香濃。

• 紅燒牛肋條拌麵
  • 涼拌鯛魚皮
  • 生乳捲
2023-07-08 23 瀏覽
估唔到實體店menu 如此豐富!除咗拌麵,亦都有湯麵、定食和甜品等菜式!不過難得來到,我當然要試吓拌麵啦!🌶️ 麻辣蹄花拌麵 $98麻辣醬汁與蹄花的香氣四溢,搭配上Q彈的麵條,每一口都讓人感受到濃濃的幸福滋味😝 而且個豬蹄超大舊!肉質軟𣺉又入味,真係骨膠原滿滿有胃口的話建議點一個全日套餐 $148 ,有頭盤、主菜、甜品和飲品!認真抵食!🍢 蒜片台式腸細緻的蒜片與鮮嫩多汁的台式腸完美搭配,散發出迷人的香氣,讓人垂涎三尺🍲 老壇酸菜魚湯麵湯頭酸中帶點辣,鮮嫩的魚肉搭配爽口的酸菜,再加上滑嫩又彈牙的KIKI麵條,簡直是味蕾的享受🔸生乳銅鑼燒濃郁的巧克力與綿密的生乳完美結合,外皮是迷利pancake,鬆鬆軟軟🥤 樽裝KiKi皇牌奶茶這款皇牌奶茶口感濃郁,奶香與茶香恰到好處地交織在一起,冰涼的口感超讚太耐冇去過台灣~ 另外點了一份傳統台灣小吃,🍘 起司肉鬆芋泥蛋餅$48酥脆的蛋餅裹住濃郁的芋泥,鋪上濕潤的肉鬆和融化的起司,口感層次豐富,讓人回味無窮

🌶️ 麻辣蹄花拌麵 $98

🍢 蒜片台式腸

🍲 老壇酸菜魚湯麵

🔸生乳銅鑼燒

🥤 樽裝KiKi皇牌奶茶

2023-07-07 29 瀏覽
KiKi麵店 (海之戀商場) (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場1樓1011號舖每次見到Kiki面都會諗起舒淇,印象中間嘢係佢代言抑或係佢開嘅?Any肥,海之戀今年新開左kiki面,裝修非常光猛清新,以木為主,有貓嘅雕塑擺設,除咗堂食仲有得買撈麵同飲品。最正係一排向海嘅自修室高凳,自己一個黎食,望住個海仲有隻貓陪你望住個海,不知幾寫意。Lunchtime 有$88套餐,包前菜主食飲品,特飲加$18。麻辣鴨血+香蔥鵝油雞拌麵+紫薯芋圓白桃烏龍+鹽酥雞嗌咗個lunch set 加小食鹽酥雞,飲品好體貼咁用外賣杯,飲唔晒都可以俾你攞走,不錯。紫薯芋圓賣相吸引,可以俾你飲咗上面奶蓋設計既杯,茶底清新,濃郁,芋圓煙靭,好飲好食。Kiki最出名就係佢個撈麵,一定要食撈麵,仲要記得加埋佢個辣椒醬,鵝油雞一啲都唔肥膩,淡淡的油香,撈面非常入味掛汁,油雞嫩滑。麻辣鴨血非常入味,仲要有好多件,下次另外散叫多份都㡳。$88既lunch唔使加一仲要有海景,海之戀不能錯過的餐廳。

麻辣鴨血+香蔥鵝油雞拌麵+紫薯芋圓白桃烏龍+鹽酥雞
麻辣鴨血非常入味,仲要有好多件,下次另外散叫多份都㡳。

2023-07-07 22 瀏覽
Kiki麵帶你嚐盡正宗的台式美食!必試的是他們的蒜片台式腸,每一片都充滿著濃郁的蒜味,讓人垂涎欲滴!加上台灣直送的涼拌鯛魚皮,清爽又有嚼勁,真係一絕如果你想要來點豪邁的口感,紅燒半筋半肉飯絕對是你的首選!筋肉結合得恰到好處,入口即化,讓人回味無窮!還有川味牛肉湯麵,辣而不失風味,牛肉軟嫩多汁,湯頭鮮美濃郁,一口接一口的享受!結尾甜品當然不能錯過他們的生乳銅鑼燒!經典原味和抺茶味都值得一試!外層酥脆,內裡滑嫩,配上香濃的生乳餡,絕對是甜品愛好者的最愛!當然,來到Kiki麵,你還可以品嚐到他們的樽裝KiKi皇牌奶茶和古早味冬瓜茶,清爽又解渴!完美的搭配

2023-07-06 30 瀏覽
衝着舒淇個名,今次去左海之戀試左kiki伴麵。間舖地理位置優越,鄰近荃灣西港鐵站,位處港鐵上蓋住宅商場,人流頗多。餐廳採用文清簡約風,滿布貓隻雕塑,相當適合愛貓人士打卡使用。我地一行兩個人叫左兩款台式飯,分別係魯肉飯同半筋半肉飯全日套餐,全日套餐包括一客前菜,一客主食,一杯餐飲,同一款小食。前菜叫左涼伴鯛魚皮,夏天必吃涼拌菜還挺好吃的耶,qq軟軟的,應該是海鮮界的蒟蒻,口感更結實。半筋半肉牛肉飯肉質紮實有嚼勁,配酸菜同紅籮白,惹味無窮。魯肉钣滷汁氣味飄香,油脂豐富更為潤口滑嫩,創造出不油不膩的口感。甜品係紅豆味銅鑼燒,一口吃下去滿載童年卡通多啦A夢的回憶。餐飲冬瓜茶消暑一流!
2023-07-05 32 瀏覽
今日我黎咗KiKi麵食飯,叫咗佢哋嘅起司肉鬆芋泥蛋餅,呢道菜式好特別,有鬆軟嘅芋泥同濃郁嘅起司同埋肉鬆,真係令人回味無窮。如果你鍾意肉嘅話,KiKi麵食嘅脆皮大雞排飯絕對係你嘅首選。呢道菜式嘅雞排外皮炸得好酥脆,肉質卻保持住柔軟嫩滑嘅口感,加上香氣四溢嘅飯,我真係好享受呢份美食。最後,我想推介KiKi麵嘅酥炸小饅頭佐煉奶。呢啲小饅頭炸得金黃酥脆,外層酥脆內裡柔軟,再配上香甜嘅煉奶,真係好難忘嘅小食。總之,如果你想食好味道嘅餐點,KiKi麵鬆軟口感嘅芋泥蛋餅同酥脆口感嘅脆皮大雞排飯,一定可以滿足你嘅味蕾。KiKi麵店 (海之戀商場) (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場1樓1011號舖

2023-07-03 18 瀏覽
KiKi麵店 (海之戀商場) (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場1樓1011號舖海之戀Kiki麵店之開心大發現,其實除咗食物之外,餐廳入去左邊有個貨架,有賣kiki出品既支裝飲品同水果,得閒行過會睇吓,價錢平過7-11,有時經過都會買番兩支,特別推介佢個王牌奶茶,茶㡳濃,入口順滑,甜到剛剛好,超級好飲,都只不過係$12而已。白桃烏龍茶,粉紅色包裝,無糖零卡,帶少少白桃香味不會太過artificial,茶味清新,仲要價錢平過你喺7-Eleven買支水。冬瓜茶,好有台灣嘅味道,消暑清熱,夏天必備,好鍾意佢Tiffany Blue嘅包裝,成排貨架嘅嘢飲好治癒好吸引。開心大發現之kiki自家飲品,一定要試吓。
荃灣大河道100號海之戀商場1樓1011號舖

開心大發現之kiki自家飲品,一定要試吓。
位於荃灣海之戀商場既餐廳,一入去燈光舒柔明亮,環境超級舒適。店舖採用左木系裝修簡約乾淨,而且有好多貓貓裝飾非常可愛,好岩打卡!今次揀咗兩個全日套餐,佢可以揀一個小食、一個主食、一個甜品,同埋一杯飲品。今次小食揀咗台式涼拌鯛魚皮,麻辣惹味之餘,每一塊魚皮都做到爽口彈牙,唔會浸到淋晒。而另一個小食,揀咗涼拌皮蛋豆腐,要特別一讚嘅係皮蛋切到細細粒,真係可以同凍豆腐撈埋一齊食,味道亦相當恰當,唔會太鹹。而主食就揀咗老壇酸菜魚湯面,台式嘅麵條做到彈牙爽口,唔會浸到一嚿嚿咁。而湯底做到麻辣酸味平衡,食落去食到湯、魚、麵三種味道,唔會剩係得個辣字。而魚肉份量不少之餘,亦都相當嫩滑。成碗麵嘅每一個細節都做得相當好,食落去味道唔會太重太咸。而家市面上酸菜魚越來越多,但做得好食嘅就越來越少……今次真係好難得食到一個好味嘅酸菜魚湯底湯面!而另一個主食亦都相當驚喜 - 胡麻棒棒雞拌小醋麵!正當大家以為係普普通通嘅手撕雞麻醬拌麵,食落去竟然有陣陣嘅微酸,睇文字會以為唔太夾,但係成件事正好相反。麻將雖然好味,但係好容易食到太膩。而粗麵嘅微酸正好中和返麻醬嘅味道,做到開開胃既效果,成碟食晒都冇問題!呢一個配搭,的確

而另一個主食亦都相當驚喜 - 胡麻棒棒雞拌小醋麵!正當大家以為係普普通通嘅手撕雞麻醬拌麵,食落去竟然有陣陣嘅微酸,睇文字會以為唔太夾,但係成件事正好相反。麻將雖然好味,但係好容易食到太膩。而粗麵嘅微酸正好中和返麻醬嘅味道,做到開開胃既效果,成碟食晒都冇問題!呢一個配搭,的確係非常新鮮嘅配搭,大家以後食麻醬嘅拌面亦都唔使驚太飽太多。

甜品揀左朱古力味銅鑼燒同「芋見你」。「芋見你」其實即係仙草上面配有小芋圓、珍珠、紅豆、椰果、芋泥。唔好睇佢細細碗,佢因為十分足料同好味道,大家個胃記得留返少少空間去食呢一個甜品

最後一讚要俾埋佢嘅珍珠奶茶,茶味濃郁,飲每一啖都茶香四溢,唔會太重奶味,而珍珠亦都彈牙爽口,軟硬適中。

要再再再一讚既係,服務人員積極主動,例如見到顧客孭住背囊,會即刻提供竹籃比顧客放置隨身物品。而且亦都會主動迅速收碟,服務態度值得一讚。

結論係,大家值得一試!不論環境、食物、服務,各方面都睇到餐廳既高水準。另外餐廳都有面條既零售商品,聽聞都相當不錯呢!我已經準備好下次要再食了!
2023-07-02 32 瀏覽
知道KIKI麵係由台灣開到過嚟香港,以為係台灣菜。睇完簡介之後先知道佢嘅定位係四川菜。上次試過鵝油撈麵,今次就試吓佢哋嘅川味牛肉麵。麵質都係好滑但又超級掛湯。川味麻辣花椒味都好香,牛腱肉份量超多好抵食。套餐小食個台灣鯛魚皮好有彈性。好夾個牛肉麵。飲品加$5轉咗皇牌奶茶,居然係港式奶茶,正!香芋生乳卷甜品呢個蛋糕估唔到仲好食過個麵,芋泥餡好飽滿,蛋糕鬆軟唔會好甜,必定要加配。套餐價錢大約$150到,可以望住個海景食麵的確唔錯

香芋生乳卷

套餐價錢大約$150到,可以望住個海景食麵的確唔錯
2023-07-01
2023-07-01 22 瀏覽
聞名已久嘅台灣過江龍KiKi麵,我今日嚟到海之戀嘅Donki行完街,終於都食到喇。裝修好有特色,店面闊落夠光猛。好多貓嘅佈置。好有台灣文青風格🤩。餐牌有很多食物選擇啊😄。揀咗:蔥香鵝油雞拌麵天氣熱冇咁有胃口,食拌麵輕盈啲,感覺幾適合依家夏天食。麵上啲雞好嫩滑,雞皮煎過,連皮一齊食都唔會覺得肥和膩。好正呀!把淋上鵝油嘅拌麵撈勻食,好香,味道啱啱好,惹味但唔會鹹。👍蒜片台式腸煎過,好香脆,唔肥膩。小食嚟講唔錯。👍生乳銅鑼燒(抹茶)夾住嘅抹茶好濃抹茶味。樽裝白桃烏龍茶賣相高級,簡約但好型仔。清甜得嚟好飲。烏龍茶味好出。😍😍總消費 $148KiKi麵比我想像上出色,可以同朋友仔encore 呀。

餐牌有很多食物選擇啊😄。揀咗:
蔥香鵝油雞拌麵

蒜片台式腸
煎過,好香脆,唔肥膩。小食嚟講唔錯。👍

生乳銅鑼燒(抹茶)
夾住嘅抹茶好濃抹茶味。

樽裝白桃烏龍茶
賣相高級,簡約但好型仔。清甜得嚟好飲。烏龍茶味好出。😍😍

總消費 $148

KiKi麵比我想像上出色,可以同朋友仔encore 呀。
2023-06-30 31 瀏覽
📍 KiKi麵店(荃灣)好記得,有次行過,同大佬講,竟然kiki 麵店開黎香港🇭🇰我要食,果然可以食到啦😊係台灣麵阿🍜最愛既拌麵。裝修仲好得意,仼何人經過都會被吸引😌Set lunch 包前菜,甜品,飲品🔸川味牛肉湯麵新穎川味麻辣湯底,飲落去不只順口還不會太油膩,麵條細軟滑順,咬落咀嚼,牛筋入口即化軟Q彈牙,柔軟度恰當,香味更鎖住肉內👍生乳銅鑼燒(朱古力)口味係我最愛既朱古力🍫好綿密,超好食而且唔甜!煙燻無骨鳳爪最愛冇骨鳳爪,岩哂我啲懶人,用咗嘅煙熏味,好好食😋🔸Kiki麵{台灣腸,原味生乳卷}黎到Kiki麵店,點可以唔食招牌kiki 麵,濃郁嘅花生醬加麻醬,好有台灣夜市風味,再加分量十足嘅滷肉,鹹得黎帶點甜,配上經典嘅台灣腸,正👍甜品最欣賞係台灣直送嘅原味生乳卷😋奶油勁滑,又唔油膩👍🔸紫薯雪絨黑糖薑母鮮奶紫薯同薑茶,原來都好夾,薑味比較重,再溝鮮奶,係女士嘅恩物😊🔸熱冬瓜茶,芒果爆珠.奶蓋芝士海鹽香滑嘅芝士奶蓋,帶有海鹽,鹹甜得宜,配上最地道嘅冬瓜茶,仲有豐富嘅爆

📍 KiKi麵店(荃灣)

Set lunch 包前菜,甜品,飲品
🔸川味牛肉湯麵

生乳銅鑼燒(朱古力)
口味係我最愛既朱古力🍫好綿密,超好食而且唔甜!

煙燻無骨鳳爪
最愛冇骨鳳爪,岩哂我啲懶人,用咗嘅煙熏味,好好食😋

🔸Kiki麵{台灣腸,原味生乳卷}
甜品最欣賞係台灣直送嘅原味生乳卷😋奶油勁滑,又唔油膩👍

🔸紫薯雪絨黑糖薑母鮮奶

🔸熱冬瓜茶,芒果爆珠.奶蓋芝士海鹽
2023-06-28 38 瀏覽
最外面有個吧枱風景幾靚~煙燻無骨鳳爪唔算好重煙燻味,辣辣地。深海魚肚蟹肉羹拌麵本來以為配拌麵會怪怪的,但居然幾夾!蟹肉羹有啖啖蟹肉,份量唔孤寒,係我鍾意嘅口感,掛滿晒喺每一條麵條上。味道方面鹹鹹香香,幾香口,但又唔會覺得太飽太滯。蔥香鵝油雞拌麵鵝油比豬油同雞油健康一啲,賣相冇我想像中咁深色。仲以為會好重口味,但味道出奇地舒服~個人幾鍾意呢一款🤓酸脆土豆絲似平時醃蘿蔔,爽脆,酸酸地幾開胃。樽裝白桃烏龍淡淡茶香,少少似無糖茶,但多咗一份白桃香氣。最後食埋抹茶味嘅生乳銅鑼燒~
最外面有個吧枱風景幾靚~
煙燻無骨鳳爪
唔算好重煙燻味,辣辣地。
深海魚肚蟹肉羹拌麵

蔥香鵝油雞拌麵

酸脆土豆絲
似平時醃蘿蔔,爽脆,酸酸地幾開胃。

樽裝白桃烏龍
淡淡茶香,少少似無糖茶,但多咗一份白桃香氣。

最後食埋抹茶味嘅生乳銅鑼燒~
2023-06-25 35 瀏覽
好鐘意荃灣呢間Kiki麵店,佢很有空間感,木系裝修設計簡約不失格調,有好多貓咪擺設,系一個文青風打卡好地方,而且很有悠閒的感覺。午市套餐$88蚊起,選擇都幾多,六款小食(任選一款)九款主食(任選一款 )仲可以加配小食。而野飲方面可以任選一款KiKi茶,另加$18可轉飲KiKi茶特飲.我哋揀咗涼拌皮蛋豆腐、紅燒牛助條配飯,加滷水蛋,飲檸檬愛玉白桃烏龍,配搭一件生乳銅鑼燒(抹茶)尤其喜歡紅燒牛肋條配飯,賣相已經超吸引,點知食落,味道仲正!紅燒牛肋條肉質鬆軟,十分入味,香味撲鼻嘅牛腩條燉到好冧且入口即化,加上紅燒醬汁,非常惹味。配上香噴噴的白飯,配搭滷蛋、榨菜、小白菜,真係超級滿足。生乳銅鑼燒(抹茶),迷你銅鑼燒外型超得意,抹茶味好突出。另外全日套餐$148起,可以搭配超多嘢,好抵食!我揀咗酸脆土豆絲、胡麻棒棒雞伴小醋麵、香港芋生乳卷。胡麻棒棒雞伴小醋麵,台灣風味十足,將胡麻棒棒雞與麵撈埋一齊,醋、麻醬、特製醬料等調味料混合食用,非常開胃,醋的味道亦十分突出,麻醬好香,口感豐富多樣,麵身都幾爽口。香生乳卷相當出色,口感柔軟細膩,中間芋頭泥甜而不膩十分綿密,推薦必食!再另加一份台灣香腸,夾埋大

午市套餐$88蚊起,選擇都幾多,
六款小食(任選一款)
九款主食(任選一款 )
仲可以加配小食。

生乳銅鑼燒(抹茶),迷你銅鑼燒外型超得意,抹茶味好突出。

另外全日套餐$148起,可以搭配超多嘢,好抵食!
我揀咗酸脆土豆絲、胡麻棒棒雞伴小醋麵、香港芋生乳卷。

再另加一份台灣香腸,夾埋大蒜一齊食,有濃郁的香氣和肉汁,非常惹味。

之前喺網上留意到呢間餐廳,被佢既蟹黃油拌麵吸引,所以來到呢度 😃蟹黃油拌麵 $138 🍜味道非常有驚喜,令人想一試再試麵後面有三種醬料由左至右順序,係 蟹油、蟹黃醬、醋顧客可以自行加醬料到麵條上蟹油同蟹黃醬我都落哂 😛淨係冇落醋最深刻既係蟹黃醬同蟹油的鮮味蟹黃醬份量亦好多、好足料,味道好濃郁仲有一條條既蟹絲醬料同麵既味道好夾但個人來講,覺得唔落醋比較好味 麵條口感亦可口蔥花令整個麵更香,風味更昇華絕對可以再 encore 👍

蟹黃油拌麵

蟹黃油拌麵 $138 🍜
味道非常有驚喜,令人想一試再試
麵後面有三種醬料
由左至右順序,係 蟹油、蟹黃醬、醋
顧客可以自行加醬料到麵條上

蟹油同蟹黃醬我都落哂 😛
淨係冇落醋
最深刻既係蟹黃醬同蟹油的鮮味
蟹黃醬份量亦好多、好足料,味道好濃郁
仲有一條條既蟹絲

醬料同麵既味道好夾
但個人來講,覺得唔落醋比較好味

麵條口感亦可口
蔥花令整個麵更香,風味更昇華

絕對可以再 encore 👍
蟹黃油拌麵
2023-06-07 80 瀏覽
今日中午落著大雨,我去到海之戀商場的,kiki麵店食午餐。中午時間人流不多,我選擇位於窗邊海景的吧檯坐下,對住海景心情特別舒暢而且店內有很多貓貓的裝飾,我點了涼拌鯛魚皮,脆皮大雞排飯,還有冬瓜茶一支。等了五分鐘左右好快便送到上枱,先試一試涼拌鯛魚皮口感煙韌彈牙有少少微辣,還食得出有少許芫茜的味道,雖然我很討厭芫茜但這個味道可以接受,脆皮大雞排薄薄的炸粉加上嫩滑的雞扒非常好味而且還有滷肉同台式香腸還有鹵水蛋湊埋一起,整個分量非常之大,所以是吃不曬的,冬瓜茶還可以攞走因為是支裝的,午餐成為88元不用加一,88元來計算是物有所值,回頭率100%。
今日中午落著大雨,我去到海之戀商場的,kiki麵店食午餐。
香脆大雞扒飯
涼拌鯛魚皮