2016-02-27
永光中心 以前有酒吧既時候成日去, 而家轉哂食肆後又少經過cwb所以少去, 甘啱今日喺附近俾番d野俾朋友 , 於是就唸住喺上面食個tea, 見到有間jk kitchen係以台式同越式食物為主 於是就唸住試下, 食店 陳設以綠同白色為主 係比較優雅同可愛類形既感覺, 都會有d的飾既公仔做裝飾, menu亦都整得幾靚, 坐位舒服。 雖然食店以台越為主 但我對平時喺香港好少食到越菜為提就點左 生熟牛肉河 同越南春卷越南春卷 炸得好香脆 入面有白同紅蘿白 木耳 亦有少少豬肉, 切得比較薄或者切粒 咬落去除左出面既脆皮外 入面都能增添口感, 用生菜 加少少 金不換香草 , 再包住春卷 點少少甜酸汁 , 感覺清新 酸甜開胃。牛肉河大大碗, 側邊有點醬既伴碟 有辣椒 青檸 芽菜 金不換 甜醬同辣醬 可以邊食河粉邊點黎撈, 河粉切得比較薄身 所以食落有口感同爽口, 湯底夠牛味但唔濃唔咸 有洋葱 香草吊味。 熟牛肉係感覺厚實既牛肉, 生牛肉係薄切既肥牛片, 所以兩樣一齊連埋河粉一齊食會特別有層冰感, 因為又大碗 牛肉又靚 所以雖然68 蚊 都算物有所值之後點左個幾得意既飲品 蓮子薏米冰 有蓮子 薏米 綠
就點左 生熟牛肉河 同越南春卷