2008-04-10 1 瀏覽
男朋友今日生日,計劃左好耐食咩野好,響openrice 做左research好耐,最後決定黎Jack's Terrazza Ristorante食意大利野~環境都算唔錯,早左成個禮拜,為就係為左要book到千秋椅~由於係室內,所以都好安靜~仲有D好好聽既soft music播~千秋椅坐得好舒服~搖搖下好得意~服務都好好ar~由於大部分staff 都係英文人~所以落單都係要講英文~但係都冇問題既~haha~佢地好好人會介紹d野比你食~又話set dinner 好~haha~所以都幾nice ga~!!仲有ar,之前落booking既時候,個姐姐好好人,問定你對方叫咩野名方便寫響蛋糕上面~又會打次電話黎再confirm booking~最好好既就係由於我今日有一份勁大份既禮物要比男朋友,唔方便拎黎拎去,佢地好好人幫我keep 住先呢~!!又會好定時加水收碟~終於我地叫左果個大家都好推薦既set dinner for 2 people~!appetizer 有田螺同caeser salad~starter 有angel hairmain course 就有個海鮮拼盤同羊脾~最深得我地歡心既係

appetizer 有田螺同caeser salad~
starter 有angel hair
main course 就有個海鮮拼盤同羊脾~
最深得我地歡心既係個angel hair~因為個sauce 好好食~唔太酸,亦都唔會太多~
仲有係個caeser salad, d菜好fresh~!!
個羊脾又唔會太硬唔會太淋~好0岩食~!!

戲玉黎la~就係上蛋糕既時候~!!
haha~男朋友真係以為停左電~班staff 黎哂一齊唱生日歌,真係好好好好正~!!之後仲拎左份大禮出黎比佢,我男朋友仲以為係餐廳送ga~!haha~!!

我地覺得成餐最正既係唔會食得好急~平時出去食野上又上得急,食又食得趕頭趕命,但係今晚呢餐,由於係食完一個course 再上下一個course,我地7 點半開始食,食到9點幾先走呢~!!所以咁食都好舒服~!!個價錢又唔算太貴,服務味道都真係不錯~!所以我諗我會再黎食ga!!!

p.s. 我既男朋友,再祝你一次生日快樂~!!
2008-03-09 22 瀏覽
之前同朋友聚會, 4個人選擇了呢間意大利餐廳由於閒日和一早訂位的原故, 所以順利book到了搖搖椅唔知道食咩好, 於是叫set dinner湯同沙津都ok特別係沙津, 酸酸地的醬汁加蔬菜和牛肉, 幾醒胃辣肉腸pizza... 最鍾意腸仔+薄餅的配搭, 呢度都整得唔錯, 熱辣辣也夠脆, 面頭有不少olive, 我本身麻麻地鍾意食olive, 不過佢地呢度整得唔係好酸, 不錯主菜方面... 羊扒稍為乾左d, 可幸味道都不錯海鮮雜錦都幾好味, 可能是用料新鮮吧, 基本上樣樣餸都覺得好食(又或者是我肚餓, 哈哈!)除了環境以外, 值得一讚的是一位高大的男經理, 又有禮貌又識講笑, 令呢餐食得更愉快!
之前同朋友聚會, 4個人選擇了呢間意大利餐廳
由於閒日和一早訂位的原故, 所以順利book到了搖搖椅
唔知道食咩好, 於是叫set dinner

湯同沙津都ok
特別係沙津, 酸酸地的醬汁加蔬菜和牛肉, 幾醒胃

主菜方面...
羊扒稍為乾左d, 可幸味道都不錯

2008-01-28 13 瀏覽
近來與女友celebrate 生日, 看了這裡的評語ok便試一試. book 不到千秋椅, 但我看只是把卡位吊起來而己, 還以為外型會很有特色, 所以坐普通位也無所謂. 店舖裝修就一般,沒有什麼情調,但幸好一直都有播著柔和的外國音樂來彌補. Set dinner看了價錢不是很貴,但我們比較喜歡散叫,所以點了三道菜, 煙三文魚沙律的三文魚好好味, 但其配菜則一般. 再來了芝士肉腸pizza, 很正, 芝士味十足, 來這裡要試一試pizza. 再有一個大蝦海鮮天使面, 也很有水準.味道很濃~ 點了兩杯cocktail, 很有酒味, 不像酒bar的酒味比較少, 而且價錢這裡又較便宜. 最後大約九時, 燈光一熄,生日歌响起, 是待應拿生日甜品出來給我女友, 當日有幾個人生日, 所以沒有在綱上說可以全店的人同我們celebrate, 但都ok, 店員也頗親切.總括而言,也是一間不錯的二人餐廳.

總括而言,也是一間不錯的二人餐廳.
2007-12-10 2 瀏覽
難得父母一到港島區, 一於跟他們去晚飯, 要選址不太嘈吵又不要等位, 三里屯可算是一個好地方平常都吃得不少意大利菜, 爸爸嚷著要吃, 唯有讓他吧!!4道菜晚餐頗為豐富, 頭盤的焗田螺有四粒, 份量細細粒的, 味道尚可, 幸好不算太硬, 凱撒沙律的醬汁太稠, 味道太淡, 賣相亦過於求其, 差! 巴馬火腿配蜜瓜, 蜜瓜不甜, 火腿又硬又没有咸香, 差! 麵包上枱時都涷了, 硬的不好吃, 而且牛油又雪得太久, 硬到切不開呢…….二盤的carbonnara penne做得不錯, 海鮮雖是行貨的平價蟹柳, 但忌廉香滑又濃郁, 分享食用就十分合適, 個人獨享有點膩滯.. 主菜點了一客什扒, 法蘭克福腸香脆味濃, 肉質及食味不錯, 羊扒的肉質帶點點過份雪藏的味道, 薄荷jelly有色無味, 吃了等於無…..爸爸的牛柳串標更是強差人意, 第一次上枱時連切也切不開, 要求更換一次, 再來一客都是un度十分, 雖然肉不是全熟, 但郤是切不開, 十分肯定是肉質出了問題, 而且味道更是充滿鬆肉粉的味道, 很難吃. 絕對不能接受一客$200多元的水準會是這樣甜品的tiramisu又是涷得令人牙關抖震, 味道是怎

甜品的tiramisu又是涷得令人牙關抖震, 味道是怎樣都嚐不到……..

為何還有這麼多人來吃? 對我來說, 絕無下次的

2007-11-19 1 瀏覽
尋日女朋友生日,同佢黎左依間食。我地叫左2個set dinner share 黎食頭盤: salad 同soupsalad 有點sour,但係加埋cheese 碎d 味岩岩好soup 比較creamy,都唔錯前菜係辣肉腸pizza,因為佢有唔小cheese,而且熱辣辣出黎,所以味道都幾唔錯。本身太多cheese 味會有d 咸,但係佢加左d檻欖就剛好中和左d 咸味,我本身唔太中意食檻欖,但佢咁加落又幾好食。主菜係雜扒同海鮮併盤。個雜扒感覺有小小"九唔搭八",有腸、羊骨、牛扒,出到黎有小小凍左,但個配菜薯容好好食!! 另外佢牛扒應該係7成熟,好淋,所以唔錯。至於海鮮併盤,overall 都ok。好正就係佢跟埋o既"他他source",唔知點解比起係外國買o既都要好食,真係用黎點咩都放得入口。甜品: tiramisu mousse cake因為女朋友生日,所以係cake 上吹candle。個cake overall 都ok,只係覺得如果甜番小小會好d,因為個coco powder 原身編苦,但佢係個cake 放比較多蛋白同魚膠粉固定隻cake(可能為左可以插到candle),反而帶唔到個ca
尋日女朋友生日,同佢黎左依間食。
我地叫左2個set dinner share 黎食
頭盤: salad 同soup
soup 比較creamy,都唔錯

甜品: tiramisu mousse cake
因為女朋友生日,所以係cake 上吹candle。個cake overall 都ok,只係覺得如果甜番小小會好d,因為個coco powder 原身編苦,但佢係個cake 放比較多蛋白同魚膠粉固定隻cake(可能為左可以插到candle),反而帶唔到個cake味出黎,所以依個甜品只係一般般。

總評: 好欣賞佢係birthday o既安排做得好好,突然熄燈播歌令我地都有小小意外,而且價錢算合理,食物味道質素都比想像中要好,絕對係同人慶祝生日o既好地方。(唯一可惜係坐唔到swing chair,因為要好早book,而且全餐廳得2個卡位有,想試o既最好一個月前book定)
2007-11-13 11 瀏覽
今日係我男朋友生日! 帶左佢黎依家餐廳!一去到,坐swing chair! 覺得環境ok呀! d湯, 田螺都ok呀! pizza最好食! 正餐麻麻地... 冇諗咁好食! 佢地熄燈拎個cake出黎, 我男朋友好驚喜! 但但但...最激氣係佢地串錯我男朋友個名, 依個真係絕對係大忌! F字頭串左S囉!!! 上星期我打電話去BOOK既時候已經串左3次比佢聽! 我同佢講埋F for fish! 今日佢地打黎comfirm多一次既時候佢串比我聽係岩... 但點知串錯囉! 好失敗囉! 仲要臨走既時候, 佢以為生日個個係我囉! 罷到明佢地比個cake我男朋友唔係我啦! 之後我大聲話唔係我生日呀! 激死...
2007-11-11 1 瀏覽
其實依個係10/10既生日飯, 到今日至得閒寫, 貪玩咁預早一個月訂左韆鞦椅, 原來唔係太好坐, 兩個人叫左好多野食, 有4隻生蠔, 兩隻澳洲兩隻南非都好鮮甜, 送既麵包就比較硬, 食左兩啖就放低左, 凱撒沙律好新鮮, 生菜麵包加埋個醬汁真係正, 海鮮天使麵好豐富, 有蝦,魚,魷魚,帶子,蠔,青口, 個蕃茄乾芝士pizza仲正, 滿滿既芝士加軟熟批底, 雖然唔係好大個, 但係我都食左三件, 食到咁上下佢地就捧左個tiramisu出來仲播埋生日歌, 估唔到果晚有咁多人生日, 我諗有6,7枱壽星仔女
2007-10-31 2 瀏覽
o黎過呢度三次, 第一次係同女仔朋友o黎坐住swing chair吃, 第二次係我加人工請男友吃, 都比較耐年前(應該有兩年前), 印象中水準好好, 食物同service都一流, 令我留下好好的印象。近呢年搬o左o黎灣仔返工, 反而少o係三里屯搵食, 上星期同男友再次o黎, walk in, 冇坐swing chair (其實我覺得都幾暈, 坐得唔舒服)。點o左二人餐, 份量其實好多, 我地連餐包都冇食... 都好飽。服務照舊好好, 可惜食物味道就差o左, 好普通。凱撒沙律的調味太咸太杰, 薄餅ok, 羊扒普通, 反而海鮮雜會幾好, 個魚好鮮唔鯹。都算食得開開心心o既, 但就有少少失望, 始終百幾二百蚊一位, 都expect質素高o的。

2007-10-10 2 瀏覽
雖然訂唔到千秋椅, 但好好彩都有個好好既卡位..個waitress好好, 打左比我兩次confirm個位..抵讚..食物反而覺得普通左d, 咁既價錢其實可以好d,..不過食食下個大肚waitress會為我地分d菜..好就幾好既, 不過好似催你走咁, 我地食緊個pizza, 有8分, 每人緊一件既時候, 佢就幫我地分分分, 將其餘既6件即刻放三件係我朋友個碟, 三大件又放係我個碟...我,,,我真係比佢既熱情嚇親....=_="朋友仔話好似係度係咁叫你食啦食啦食啦咁...d沙律又係咁, 意粉又係咁...真係唔知係咩services呢....生日既朋友仔有人turnoff燈攞tiramisu出嚟...不過真係好公式wor, 一take過, 幾個都生日..一take過攞件cake比朋友吹完跟住就攞番入去kitchen...知唔知點解..因為我地都未食完個意粉囉...真係好搞笑...好就係好在個環境好..靜靜地好適合傾下計...但我就覺得味道同價錢不相乎...
雖然訂唔到千秋椅, 但好好彩都有個好好既卡位..

好就係好在個環境好..靜靜地好適合傾下計...
但我就覺得味道同價錢不相乎...
2007-09-29 3 瀏覽
Great food, excellent service, affordable price. Even got a surprise birthday cake when they knew its my daughter's birthday. People are friendly, some people even have their dogs with them sitting outside.
2007-09-29 3 瀏覽
男友生日~book 左鞦韆椅~幾特別既~畢竟好少見~服務態度好好!至於送生日cake 就無我想像咁驚喜啦!男朋友好似無咩表情咁!hahha!食物方面ok la~~無咩特別好食定唔好食!
男友生日~book 左鞦韆椅~幾特別既~畢竟好少見~
服務態度好好!
食物方面ok la~~無咩特別好食定唔好食!
2007-09-18 4 瀏覽
我book左呢間同我bf 慶祝生日, 在未來cake 唱歌前我bf係咁讚d seafood拼盤好好食. d 酒唔錯, 最難忘就係waiters突然熄燈, 拎cake出來,唱birthday song, 我bf個樣"林"到爆, 佢好surpise. 呢一日真係好心. 超鍾意呢度的food, 下次我一定搵more fds去食..
2007-09-09 1 瀏覽
看到網上對此餐廳的食評不錯,就常常想來試試,特別是想坐坐swing chair。於是就趁著星期六來試試,早一天打去訂位都可以訂到swing chair,真開心。到達時已二時三十分,只有幾木台客人,可能已過了午飯時間。經理遞上了lunch menu,但又好奇想知有沒有tea set,於是就問問,竟然有tea set了。於是order了一個lunch set一個tea set。先上了餐包,我只試了少少,覺得一般而已。男友食了兩個,他覺得其中一個蠻脆蠻好的。我就覺得salad的牛肉頗好吃,可惜沙拉菜就不算十分新鮮。Tea set我倆選了肉醬意粉,意粉很彈牙,肉醬不過酸很開胃。Lunch set就選了super Hawaiian pizza,pizza底很薄很脆,芝士很多,十分香口而又不會飽滯。餐後的iced tea & iced coffee水準不錯,喝著透心涼的飲品,坐在舒適的swing chair上,十分悠閒。餐廳牆壁上掛上了很多畫,很有藝術感覺。而且人不多,很清幽,可以靜靜地享受一下,真的開心!

2007-08-30 1 瀏覽
今次gf生日選左依間渡過~首先氣氛唔錯~我10日前就book定張韆鞦櫈~都幾特別!!野食方面都ok~因為價錢唔係太貴...唔好咁高要求!!食到last甜品前已經好飽....最後生日trimisu都幾好...而且又有人唱住生日歌同你慶祝!!不過當晚可能太多人.....無之前d網友講o既侍應主動走過黎傾計...仲有拎生日trimisu時~咁岩又有2pair人生日...搞到無"全場焦點"o既感覺...哈哈!
今次gf生日選左依間渡過~
首先氣氛唔錯~我10日前就book定張韆鞦櫈~都幾特別!!
野食方面都ok~因為價錢唔係太貴...唔好咁高要求!!
食到last甜品前已經好飽....
仲有拎生日trimisu時~咁岩又有2pair人生日...
搞到無"全場焦點"o既感覺...哈哈!
2007-08-24 5 瀏覽
有一日因為係呢度睇到呢間餐聽不錯所以有個fd生日就去呢間度食服務都很好我連迷路兩次但佢地都好耐心咁教導我點行接著坐著預訂好的千秋登(發覺真係唔係幾好坐= =)因為好難控制佢唔郁但係佢唔郁又好想自己搖到佢郁跟住我地唔識菜單上既野佢地既人亦都會好有禮貌咁答我地接著黎左薄餅仲有好多大小不同既刀叉= =我地都唔識分最後都叫人地教一教我地~呵呵薄餅我就覺得好味有9分我fd覺得7.5然後黎主菜蒜容蝦(佢入面仲有d薯仔同魚餅) 我fd話一般7分我覺得7.5主菜雜扒?(唔記得)叫左6成熟然後我fd話係羊扒因為佢鐘意食牛扒多d 所以6分我覺得好味8分正當食完既時候就全場黑燈然後播生日歌我fd就呆左仲有個侍應對住我地唱生日歌同講生日快樂添!我個fd話好開心好驚喜(但係我覺得佢個樣冇乜反應咁= =) 其實比我預期中諗既差d跟住就食埋個甜品(一個杯仔型既芝士蛋糕)幾有心思幾靚跟住就走喇走之前仲影左兩張相添@@總合而言$350兩個人食野食又唔係差環境亦不錯服務態度又好而且都一般之上既高級算好抵食了我會覺得價錢應該在$600兩個人以上反而差不多呢

接著坐著預訂好的千秋登(發覺真係唔係幾好坐= =)
因為好難控制佢唔郁但係佢唔郁又好想自己搖到佢郁

薄餅我就覺得好味有9分
我fd覺得7.5

主菜雜扒?(唔記得)叫左6成熟然後我fd話係羊扒
因為佢鐘意食牛扒多d 所以6分我覺得好味8分

正當食完既時候就全場黑燈然後播生日歌我fd就呆左
仲有個侍應對住我地唱生日歌同講生日快樂添!

跟住就食埋個甜品(一個杯仔型既芝士蛋糕)
幾有心思幾靚跟住就走喇走之前仲影左兩張相添@@