2007-08-14 6 瀏覽
同中同行街,黎呢度開餐,一人一個lunch set,我更要多一件cake。我:日式蘑姑意粉+檸水+湯+manga cheese cake中同:白汁西蘭花意粉+檸茶+湯湯是不知名的橙色忌廉湯,灑了幾粒麵包槺,暖暖的,但鹹了少許。餐包很差勁,既不軟熟又凍冰冰。飲品既冰佔了3/4,自助式的糖漿完全無味,水汪汪,真懷疑是不是水。我倆的意粉都是溫溫吞吞,雖然聞落頗香,但食落卻是另一番滋味。cheese cake出奇地差,真想不到這間以cake作招徠的食店卻如欺難食,可能是自己不好彩,吃隔夜剩下的。另一點是服務認真"好"到不得了,個個都很迅速收餐盤,難道舖頭無錢買盤?!客人剛剛坐下就立刻衝來神不知鬼不覺地從背後伸手出來。後來我到櫃台拎cake,企了整整一分鐘都無人理,侍應都自個兒談天,後來才有一個嘴咪咪不情不願發悔氣般幫手。這$70真是吃得冤枉。
中同:白汁西蘭花意粉+檸茶+湯

這$70真是吃得冤枉。

2007-07-16 15 瀏覽
昨晚去左朗豪坊間Italian Tomato 食晚餐, 兩個人每人叫在一個Set, 一個牛肉飯, 一個蝦吞拿魚意粉.個牛肉飯都幾好食, 個汁幾好, 牛肉也夠嫩. 蝦吞拿魚意粉只得三隻蝦, 而吞拿魚就混在醬汁中, 乜都不多, 但醬汁很好味, 意粉很幼, 軟硬也適中.一個Set 包一個杯飲品及一件蛋糕, 飲品十分普通, 唯一特別是糖, 奶全是自助. 這裡的蛋糕是很不錯的, 我們叫了芒果芝士餡餅及雜果千層餡餅. 這間基本上是一間快餐店, 除了食物會送到你的面外, 所有刀, , 湯匙都是自取, 餐紙, 飲管, 糖, 奶全是自助的, 當然等位也是一樣.

2007-07-03 1 瀏覽
most likely would not come back. Even though I know this is cheap knock off of pastas, it still wasn\\\'t very good based on so-so standards. The fact we\\\'ve to hunt for seats rather than the waiters seating us kinda wow me, but the way the restaurant operates is no less different than Maxim fast food or cafe de coral, thus the prices should be similar. If it wants to charge Spathetti house prices, then offer consumers that level of service.
2007-06-27 18 瀏覽
尋晚我和朋友一行6人到這間餐廳食dinner, 之前未去過, 是在open rice這裡得知這間cafe的, 見評都寫得ok, 決定去試吓。拿餐牌一看, 一個意粉或pizza都只係三十幾蚊, 跟餐加$35就有餐湯、飲品同cake, total才$70, 晚飯來計都算平。我同老公點了蜆肉蝦意粉and廚師pizza, 但老公不愛吃蛋糕, 所以只跟了一個餐。餐湯是蕃茄忌廉湯, 味道濃了一點, 尚算好味, 但那個餐包是凍的, 稍微扣了一點分。到意粉, 可能由於店主預了客人通常會跟餐, 有蛋糕食, 所以意粉份量比一般西餐的少, 但十分好吃。意粉像米線一樣幼, 軟硬適中, 料是少了一點, 蜆肉和蝦肉都只有幾粒, 但那個意粉汁很好味, 每一條意粉都能伴有醬汁, 不會"乾曾曾"。PIZZA有一個大圓碟般大, 可分成6件。味道有PIZZA HUT的水準, 我和老公每人食3件, 不會太膩。食完main dish, 出去取蛋糕, 隔著廚窗, 每個蛋糕賣相都很好, 好creamy feel。最後選了一件咖啡蛋糕, 一入口, 未如想像中好味, 因為蛋糕有點硬, 感覺不太新鮮, 朋友亦有同感。沒想到主打之一的蛋糕

食完main dish, 出去取蛋糕, 隔著廚窗, 每個蛋糕賣相都很好, 好creamy feel。最後選了一件咖啡蛋糕, 一入口, 未如想像中好味, 因為蛋糕有點硬, 感覺不太新鮮, 朋友亦有同感。沒想到主打之一的蛋糕不是太好食, 有點失望。

如果跟餐, 食意粉/pizza加蛋糕是夠飽的, 單食意粉就可能要再食下午茶或宵晚。由於我不是一個鍾意食蛋糕的人, 所以我覺得這間餐廳幾好, 因為main dish都很好味, 值得推介。

服務方面, 等位, 買餐取蛋糕要靠自己, 意粉/pizza就會送過來。此餐廳不設訂座服務, 想食的話就要早一點去搵位了。
2007-05-22 8 瀏覽
21 May 2007 (Mon) - 小吃距離與友人預定的晚飯時間還有整整兩個鐘,肚子已餓得非常,決定與另一友人用小吃充飢!我叫了士多啤梨芒果蛋糕+蕃石榴汁,好貴,好赤,要$45蚊,比一個午餐還貴!店內又多人,要找空位置坐下都很大問題,又根本沒有服務可言,因為這裡全是自助式,買食物又要大排長龍,食物水準又一般,店內椅桌又放得很散亂,地方又淺窄,令人不太舒服,唉!我想我不過再來這間我以為聞名以久又出名的蛋糕店- 當然我只是說這一間分店!p.s.: Cake內的生果其實也很新鮮!
21 May 2007 (Mon) - 小吃

p.s.: Cake內的生果其實也很新鮮!
2007-05-20
要了個盧筍蝦天使面,另加blueberry pie因為個面唔夠食,超少-_-自問唔吃好大食,想食返個正常既dinner姐份量得咁多點夠呀?男仔更加唔使講,食兩碟都可能唔夠個面ok,但d汁唔夠混沌但真係太少,食完好似冇食過咁. . .於是叫埋pie,個pie普通-_-pie底唔太好食,得個面ok
要了個盧筍蝦天使面,另加blueberry pie
因為個面唔夠食,超少-_-
自問唔吃好大食,想食返個正常既dinner姐
份量得咁多點夠呀?
男仔更加唔使講,食兩碟都可能唔夠
個面ok,但d汁唔夠混沌
但真係太少,食完好似冇食過咁. . .

於是叫埋pie,個pie普通-_-
pie底唔太好食,
得個面ok
同2 個朋友一起去吃dinner , total 3 個人~~去italian tomato 係因為知道佢有個dinner set * main dish + bread+ drink + cake ~ 只係$ 68 ....個price都幾reasonable ~ 你諗下....只係件cake 都二十幾蚊啦!去到...個時6 點幾, 唔係太多人...環境都okay ~我地一人order 一個dinner set ~ A, B , C 都要"side " , 一個白汁蘑茹pasta, 一個拿破崙pasta , 一個係白汁唔知咩fish 既飯~ 我覺得2 個pasta 都好食~ 個rice 就okay [ coz i dun like fish ] ~ 個湯係紅湯~都好飲, 好杰, 有d sour ,幾得意~ 杯lemon tea 都好飲... 唔會話無lemon 味又無茶味~不過個bread 就真係有些少問題, 因為好唔fresh ~不過都無咩所謂,唔大問題~最後, 最開心係去揀cake 食, 因為我好中意吃dessert~ 我要左chocolate mousse ~ 佢地要new
最後, 最開心係去揀cake 食, 因為我好中意吃dessert~ 我要左chocolate mousse ~ 佢地要new york chesse cake 同rasberry chesse cake ~
我覺得3 個都算好食~
真係一d 都唔差~ $ 68 都好okay ~ !!!
最後想講下... 唔明點事d 人話d staff 態度好差, 我想講人地係自助形式ga ~ of coz 唔會好nice gum serve 你啦! 你去mc donalds 都唔會expect d staff 好好gum serve 你啦!
2007-05-02 8 瀏覽
昨天我和朋友專程駕車到位於荃灣的Tomato cafe吃cheese cake、我點了藍莓芝士餅,有人點了草莓芒果蛋糕、栗子餅,我全都嚐了一點,答案是非一般的難吃,也即是:好難食﹗那個藍莓餅,只有面上的幾顆藍莓是可以入得口的,那個餅底實在不是人吃的,又霉又腍又"實",中間一層芝士淡而無味,質地硬而"死實實",最難頂的是藍莓與芝士之間,有一層不知是蛋黃醬還是什麼的東西,味道好怪﹗結果,我只吃了半塊便無法消受。

結果,我只吃了半塊便無法消受。

2007-04-28 6 瀏覽
似乎是同一格局,究竟Cafe同Cafe Jr有咩分別?請問有無人可以話我知。是日並不是堂食,外賣了一客芝士煙肉蛋意粉。份量小小的意粉,肯定是不夠食的。味道方面,意粉有幾重的芝士味,和粒粒的煙肉,口感是煙煙韌韌的。不過,煙肉是沒有味道的,而且太乾身太硬,不但沒有加強意粉的口感,反而破壞了整體的感覺。

2007-04-21 17 瀏覽
尋晚4月20號,係我第一次去朗豪坊既Tomato食DINNER,點知!先知利間野咁差勁,大家可以睇睇我既分享:1. D士應都唔知做乜,無人帶位,又無野欄住黎排隊,自己見到位就坐,俾人打左尖都唔知,而且係無人理。2. 霸到位張台食過D野食又無人執,舉極手都無人見到,好似當D客透明咁!而且地方係迫到想轉身都難!似尼埋係籠屋食飯多D!3. D野食既味道都算OK既!不過真係細份到夠SHIP牙那囉!好明顯係想你幫襯埋佢地D甜品咁!最後環境都尚算OK,不過服務同食物份量就真係差得好緊要啦!如果可以改善一吓既話,我諗都會去第二次既!食過一次之後我同我女朋友都決定BAD LIST左利間餐廳。大家唔信既話不防去試一試架!

大家唔信既話不防去試一試架!
2007-04-03
這所Italian Tomato 是自助式的. 若坐在室外, 可面對朗豪坊food court 的小廣場和大電視, 感覺甚舒適悠閒.點了櫻桃芝士餅, 是"淋"身的蛋糕型的芝士餅, 甚甜. 跟Starbuck 或一般的重芝士味的美式芝士餅不同. 喜歡與否因人而異. 吃得多重芝士味的, 再吃件"淋"身的也不錯.

2007-02-01 21 瀏覽
放學想搵甜品潤喉,心血來潮,決定朗豪Italian Tomato同學叫左個Chololate Mousse about$22我就要左呢個綠茶Mousse $262件的味道只是一般,不能帶給人一種驚喜不過重有咁多款蛋糕,希望下次試到件正野
放學想搵甜品潤喉,心血來潮,
決定朗豪Italian Tomato

我就要左呢個綠茶Mousse $26

2件的味道只是一般,不能帶給人一種驚喜

不過重有咁多款蛋糕,希望下次試到件正野
2007-01-24 6 瀏覽
..食了New York Cheese Cake 和Chocolate Moose Cake ..NY 的就比想像中差得多..食第一啖已經知道佢\個味道有點和平常食開的NY 不同... 好像蛋味/奶味太重..cheese 味非常啖..食落更發覺這件cheese cake 幾軟身..食落口有小小\"一patpat\" 的感覺..個餅底更非常難食..不是一般的威化餅底Chocolate moose 就ok la ..無咩驚喜

Chocolate moose 就ok la ..無咩驚喜
2007-01-12 10 瀏覽
晚上約左朋友仔食飯,順便俾埋條褲佢。多謝朋友仔請客~等到佢收工黎到都差唔多九點,兩個人叫左個馬蘇里拉芝士意粉餐+ 廚師薄餅餐。個不知名的餐湯好香,不過飲落好鹹,個餐包又凍,唔係太想食。個意粉睇落就唔係好夠芝士,不過食落都ok o既,再加埋d芝士粉味道都唔錯。個pizza反而就有勁多芝士,不過味道麻麻,咬落去有一陣奇怪的味道......蛋糕方面,我地都不約而同揀左藍啤梨芝士餅。唔知我地係咪咀刁左,總覺得Italian Tomato仲未有餐廳果陣的cake係最好食o既﹔今次的餅......唔知點解冇乜芝士味之餘仲有好重的蛋糕味,連芝士果part都係好重蛋糕味......點解會咁架??
晚上約左朋友仔食飯,順便俾埋條褲佢。多謝朋友仔請客~

個不知名的餐湯好香,不過飲落好鹹,個餐包又凍,唔係太想食。

其實一向想去Italian Tomato都是想起蛋糕, 一次同女朋友逛朗豪坊, 索性在Italian Tomato吃晚飯!叫了兩個Set Dinner, 餐湯都是淡淡的, 意粉質素始終帶點叮叮麵的水平, 食品非常平平無奇。餐飲也是一般貨色。唯蛋糕始終出色, 我叫了一個朱古力Mousse, 女朋友要了New York Cheese Cake, 朱古力Mousse很濃味, Mousse亦做得很香滑, 女朋友始終愛這裡的New York Cheese Cake, 說蛋糕軟硬適中, 芝士味濃!每次在這裡吃飯, 總要等上「一頭半個鐘」, 當你等到位之後, 不久又會有人在等你的位子, 令你總不能很自在的享受你的蛋糕呢!!加上位子除了一些Sofa位外, 大部份都比較迫, 加上等位的人, 充滿壓迫感!坦白說, 這裡的熱盤質素我不敢苟同, 加上環境因素, 若想吃其蛋糕, 我會選擇Tea Time呢!