2006-07-16 31 瀏覽
記起這裏的set dinner幾扺食,主要又想吃cheese cake.便和男友到來.要了辣吞拿魚意粉餐.個意粉都可以,略嫌它不夠熱,辣辣酸酸的,是幾惹味.new york cheese cake,十分失望,cake很鞋口,一點都不滑.食至中途還有點難頂的感覺.總括:第一次來食的時候,感覺不錯,cake又不俗.今次之後,相信不會再幫襯了.
2006-07-15 6 瀏覽
和朋友到這兒食buffet,食物選擇都幾豐富,而且pasta不錯,我選過了,只要食四件糕餅就可以回本了,所以我大拆特拆,抵左!!他們的服務態度都很好,我們都幾開心地渡過了這個夜晚。不好的是他們的收碟不迅速,以致我們食完的碟不知放在那裡,最後放了在地下(-_-),我想這是人手不足吧,而且他們根本沒有給我們足夠時間就要我們走,很不公平呢!環境就不要想得太好就是了。

他們的服務態度都很好,我們都幾開心地渡過了這個夜晚。

2006-07-08 15 瀏覽
一向都有幫襯開呢度既cake,但多數都係原個蛋糕買返屋企食,但都有試過食cake + drink 既set,至於食pasta / pizza 就真係第一次啦,而呢間branch 都係第一次幫襯。今日約左個friend 黎呢度食dinner,本身係諗住食dinner buffet 既,但黎到之後就改變主意,改左叫set,因為1) 時間唔match ,我地7:00 到,無理由食6:30-8:00 果場架?得一個鐘?!但又無理由等到8:30 食8:30-10:00 果場者。2) 因為我地見到有set dinner,而且覺得set dinner 都好足夠,食buffet 可能會太飽3) 因為我在cova hold 左d cake,要9:30 前去拎,所以buffet 反而唔係好既choice,最後大家都決定左食set dinner。一坐低,我地就叫左個waiter 埋黎,問佢拎menu,點知佢話我地呢度係半自助式,所以你要自己去拎menu,放左在counter,有點兒呆了,但也只好self-serve。在counter 拎左張紙,見到有8 款pasta 2 款pizza 仲有salad,另外見

一坐低,我地就叫左個waiter 埋黎,問佢拎menu,點知佢話我地呢度係半自助式,所以你要自己去拎menu,放左在counter,有點兒呆了,但也只好self-serve。在counter 拎左張紙,見到有8 款pasta 2 款pizza 仲有salad,另外見到寫住dinner $68- 但下面又寫住+$15- 有soup 同drink +$35- 有soup 同cake 同drink。唔係好明,所以叫左waiter 黎問問。本身我以為係$68- 之後再加$35-,問左之後,佢話set 就$68- 有soup + pasta (每日指定3 款) + cake + drink,但如果3 款都唔岩可以從menu 度揀,但轉set 就+ $15- 有湯同drink / +$35 (就有soup + drink + cake),佢解釋完就好清楚,但睇menu 就真係唔知咁解囉。另外,個set dinner 果3 款menu 上都無的,又係要自己出去counter 睇。

咁之後出左去counter 落order,點左廚師pizza ($32-), 魷魚蝦蕃茄意粉($38-),2 個都+ $35- 改包蛋糕既set,佢即時收$$ 共$140-。

之後即時比左2 個白湯連餐飽、2 杯凍檸檬茶我地,我地問佢拎糖漿,佢示意叫我地出去拎。另外有一個牌仔同2 張換蛋糕既飛仔。

之後我地就去左拎d 刀刀叉叉spoon、straw、tissue 之類既野,又去左拎pepper, 芝士粉同tabasco,仲有syrup (要在一大樽入面倒落膠杯度再拎埋位- 感覺好cheap 又好唔環保),終於拎齊野,就返埋位食野。

先係飲個soup,飲左幾啖既時候,個pasta 到,湯都未飲完就上pasta,感覺好差,但可能係半自助,唔能夠要求什麼,我地都接受了,但我地問個waitress 可唔可以放在隔離張檯(隔離張檯空的- 無人),個waitress 好似聽唔到咁,照放落黎,咁我地就急急咁就位。最後都放到個pasta (但佢張檯真係勁細張囉),咁我地話放左都無用啦,一陣個pizza 咪一樣放唔落,佢竟然話,一陣會收左你個湯咪放到囉。估唔到佢會講d 咁無禮貌既說話。話口未完,我地仲係飲緊湯同食緊餐飽之際,個pizza 到埋,個waitress 行埋黎,我地只係飲左半碗左右.. 佢就只好放在隔離張檯。我心諗,好彩唔係迫我地飲埋碗湯者。講返湯既味道- 麻麻地啦,個餐飽唔係咁得。

終於到pasta 同pizza,但無sharing plate 所以就自己出去拎,食食下時竟然發生左我至憎既事,就係個waitress 走埋黎搬走我地隔離既檯同椅,感覺好差,好影響食客既心情。1) 佢搬野好嘈,好影響我地2) 佢搬左我地隔離張2 人檯去我後面張2 人檯,將佢變成4 人檯。整到我出出入入都唔方便,i) 我後面張檯既其中一張椅頂正我張椅,ii) 我地出去拎野食/ counter 都要過左後面呢張檯,佢地block 住個pathway,好窄。3) 隔離無左張檯,視覺上望落好怪,變左我地同隔離張檯勁遠,但同後面張檯又勁近,感覺好唔舒服,我同朋友都不自覺地食快左,大家都唔想久留。講返味道,我覺得pizza 都ok,幾脆,但我個fd 話太多cheese 好溜,但我本身係cheese lover 所以多反而岩我。而個pasta 個fd 覺得好,我就覺得麻麻,因為佢d 意粉無咩口感、個汁唔夠香濃、蝦唔新鮮、魷魚太熟,我覺得唔係咁好食。

之後我地就去左揀蛋糕,當我同企在cake counter 既staff 講要咩既時候(當時佢係已經開始serve 緊我,因為係佢問我要什麼的),但佢竟然同另一個客講野,我覺得佢好唔professional 囉,我講左3 次,唉~~,anyway,最後我地要左一個chocolate mousse cake 同埋一個strawberry cream cake。chocolate mousse 係我幫襯過好多次架啦,所以都係一貫既味道,但唔知點解件cake 唔凍架囉... 所以有d 溶既感覺。而個strawberry cream cake 個外型都幾吸引,之前係有食過的,但都係好耐之前既事,味道只係麻麻地,但呢件就都算係凍的。

溜左樣野未講.. 就係music,一般cafe 既music 都係唔會太嘈,因為想客人relax,但呢度既music 好嘈。

最後飲埋杯凍檸茶,就為味道唔算好好,坐位唔舒服,張檯又細,服務態度勁差既一餐作完結。

我諗我都唔會再幫襯囉,唉~~
2006-07-07 5 瀏覽
女朋友講咗好耐話想食,所以今晚同女友+ 一位男性朋友一齊去試這個buffet,我們早到了少少,揀了個窗口位,但一坐落就好似冇冷氣咁,熱死人! 講真,意粉飯食就唔係樣樣都得。第一碟叫咗日式咖哩牛肉飯,牛肉好似牛腩咁大件,又淋又入味,個咖哩又唔太辣,怕辣既女朋友都大啖食了幾口,接下來的露荀蝦忌廉汁意粉都唔錯,d蝦仲有蝦味,個人鍾意食露荀,所以特別捧場,廚師薄餅不過不失,但個白汁磨菇飯就難食到入唔到胃! 首先,上枱賣相好差,好似一碟白飯咁,我地仲以為係其他客人食完了面頭的餸,然後waiter 收回,殊不知係放上我們的枱! 入口啖而無味,食多啖都係無味,結果全碟差不多無食過,就將另外食剩的放了上去等waiter 來收,waiter 收時都奇怪點解疊碟會咁重! cake 都算有十款多,女朋友想食的都點了,其中芒果芝士餅、朱古力栗子蛋糕、朱古力慕思蛋糕...(唔記得喇...只記得3個人叫了7 件)都唔錯,tiramisu 和咖啡蛋糕就麻麻了,不過感覺平時係其他分店買的散件裝好似好食d,可能係平時少食多滋味啦! 餐飲咖啡都唔錯,但唔明點解沙律出得咁少,乜生菜沙律唔係好易整的嗎?不過3個人好耐都無一齊食飯吹水,之後去了海濱長廊吹風,友誼幾多都值啦!
2006-06-25 5 瀏覽
24/6(六)鬼死咁熱,同朋友行街行到累,又要搵地方坐低抖抖,行完成個海港城所有餐廳都堆滿人,最後唯有過黎呢到叫左3個tea sets,分別要new york cheese cake,芒果芝士tart,berry芝士tart同3杯凍朱古力d cake味道都ok la~不過d cheese唔夠滑囉~杯凍朱古力反而幾好,大大ba cream~大大杯凍冰冰解暑最好~食物反而其次,最好係比我地坐到d大梳化~係到休息下傾下計都真係唔錯~
24/6(六)

2006-06-18 19 瀏覽
上次試過佢既buffet,選擇唔係太多.d意粉都ok,不過d cake就麻麻喇!!差唔多試晒咁多種,不過味道就完全唔得!!一定唔會再去幫襯!!
上次試過佢既buffet,選擇唔係太多.
d意粉都ok,不過d cake就麻麻喇!!
差唔多試晒咁多種,不過味道就完全唔得!!
一定唔會再去幫襯!!
上個月,有個朋友生日,去左呢度LUNCH,星期六GE中午,出其地少人,由於主角有事遲來,我同個FRIEND就叫左件CAKE食住等,我CHOOSE左BLUEBERRY TART,,好味呀!食完一陣,主角到勒,就叫D正餐食,我地叫左個SET LUNCH(好似係三文魚意粉),一個PIZZA,一份三文治,樣樣都好好味,食一件CAKE當然唔夠啦,再叫多件朱古力慕思蛋糕,好RICH既朱古力味,唔太甜,GOOD,由於朋友生日,當然要影吓相,而我地影相時,有個侍應好主動咁話幫我地影合相,令到我地好驚訝,咁GE服務態度,今時今日真係好少見
2K
2006-05-01 4 瀏覽
朋友因為4:xx pm 都未食lunch 0既關係, 同0左佢0黎食tea, 我叫0左個New York cheesecake set 配凍蜜桃茶, 佢0個個就係Parma Ham pizza set 配凍朱古力.New York cheesecake 似乎好食0左喎. Peach tea... 佢亦似乎係用真peach 整, 味道得意的, 起碼飲得出唔係雀巢出品-_-Pizza 反而有d 失望... Parma Ham 幾香; d cheese 好多, 但食落無乜cheese 味-_- 但個餅底就唔多ok, 非常似Pizza Hut 0個d 香口膠口感餅底>_<一直知道呢間0野d service 0係同類食肆(e.g. UCC, Pokka Cafe etc - 總之係日式西餐啦) 當中係算非常差, 見之前咁多comments 都係投訴service, 所以一入去0個刻已經唔expect d 乜. 不過又真係幾奇怪, 俾人投訴0左咁耐都毫無進步, 唔通佢真係唔憂做?

2006-04-12 19 瀏覽
每當想食cake o既時候同男友時不時都會去禽晚食左... dinner meat set - 唔知咩汁o既魚... 好味喎出奇地...不過啲汁好快吃完... 攪到最尾要用茄汁跟住加左個咖嘿牛肉飯... 好味, 不過好少牛肉...最後揀左個mango cheese tart...cheese 部份就好味... 但係個tart 就林晒...
每當想食cake o既時候
同男友時不時都會去
禽晚食左... dinner meat set -
唔知咩汁o既魚... 好味喎出奇地...
不過啲汁好快吃完... 攪到最尾要用茄汁
跟住加左個咖嘿牛肉飯... 好味, 不過好少牛肉...
最後揀左個mango cheese tart...

(非會員)
本人琴日去左尖沙咀廣東道28號太陽廣場個間italian tomato,本來我好鐘意個度d cake,之前都幫親過銅鑼灣同旺角既分店,覺得服務令人十分滿意,但尖沙咀個間係第一次幫親。話說我夜晚7點幾去到個間店,諗住食個cake同飲杯野就走,咁個人又累,咪揀最入最大張既sofa坐lo,咁我坐個位係用4張細檯排成既8人檯(店入面有好多位都無人坐),咁我見無間店乜人,咪坐個度lo,坐都坐左成15分鐘先叫野食,點知開始食野之後無幾耐,有個女待應離遠我5-6米大叫: 小姐,你幾個人呀? 我都未答佢就又嗌: 唔好意思呀小姐,個張係8 人檯黎架!你兩個唔該坐返細檯啦。(可能大家無親身聽就咁睇字就會覺得佢既用詞正常,有禮,但其實佢既語氣好有問題lo,擺明要你即刻走咁款),咁我問佢係咪一定要即刻轉檯先,佢無答,我咪話等你有8個人先比張檯你lo,我本人認為如果你係唔夠位坐既,我絕對非常樂意讓大檯比你,但當時成間店有一半既位無人坐,最重要係無人須要即刻要張8 人檯,我覺得佢無需要"大嗌"我走lo,咁既服務態度好有問題,有乜理由食食下野走黎講,初頭坐十幾分鐘都無人講過,而且就算你要我走都可以行mai黎細細聲講

話說我夜晚7點幾去到個間店,諗住食個cake同飲杯野就走,咁個人又累,咪揀最入最大張既sofa坐lo,咁我坐個位係用4張細檯排成既8人檯(店入面有好多位都無人坐),咁我見無間店乜人,咪坐個度lo,坐都坐左成15分鐘先叫野食,點知開始食野之後無幾耐,有個女待應離遠我5-6米大叫: 小姐,你幾個人呀? 我都未答佢就又嗌: 唔好意思呀小姐,個張係8 人檯黎架!你兩個唔該坐返細檯啦。(可能大家無親身聽就咁睇字就會覺得佢既用詞正常,有禮,但其實佢既語氣好有問題lo,擺明要你即刻走咁款),咁我問佢係咪一定要即刻轉檯先,佢無答,我咪話等你有8個人先比張檯你lo,我本人認為如果你係唔夠位坐既,我絕對非常樂意讓大檯比你,但當時成間店有一半既位無人坐,最重要係無人須要即刻要張8 人檯,我覺得佢無需要"大嗌"我走lo,咁既服務態度好有問題,有乜理由食食下野走黎講,初頭坐十幾分鐘都無人講過,而且就算你要我走都可以行mai黎細細聲講架姐,當時佢嗌到d人望住哂我lo............

咁跟住過多一陣,有3個人黎,佢就扮無奈請個3 個人坐一張4 人檯,個待應同個3 個人講:咁不如你地坐住e度先啦,咁佢擺到明show比我睇e+就即刻有8個人要檯咁,咁我唔知佢地會唔會繼續有朋友黎,咪問個個待應:你係咪8 個人?如果係我比返張檯你地坐,個待應竟然答:一陣間可能有架啦。我聽到答案都覺得令人嘖嘖稱奇.........咩叫"陣間可能"

咁我個時都囉起左個袋讓坐lo,咪唔理佢答乜lo,自己走左去張細檯,佢就幫我將碟cake囉黎我張檯,但佢好大力將個碟"擺"係我張檯lo,我覺得咁好無禮貌,跟住個3 個人坐左係8人檯,點知過一陣,真係有另一班8個人黎左,個個待應就同個3 個人講話要讓位比個8 個人,咁個3 個人都好樂意,跟住換左張細檯比個3 個人,我心諗如果個3 個人真係8位,就唔會讓張8 人檯出黎啦,個待應擺明趕我走姐,3 個就可以坐8人檯,2 個就唔得?!咩道理呀..........

我以後都唔會幫親e間野,個間分店係尖沙咀,好歹都算係遊客區,希望佢地正視下員工既態度啦!!咪搞臭香港個朵。

2006-02-12 4 瀏覽
指的是我。猶記得早幾年(5-6年啦)第一次來食自助餐, 係十分興奮的。當時4個女仔食左22件cake的大食相仲印象深刻。之不過, 咁多年後, 追求的境界真係唔同。而呢度的食物, service等亦都唔同。今次純因好友及其好友同場, 否則我係唔會去d搵忌廉塞飽人的食肆。先講意粉, 有十款上下的意粉供應, 之不過汁同餡都係大同小異, 唯一共通點係不論紅白, 汁液之多如湯意! 但係款款都唔夠味喎! 可能係太稀的汁掛唔到上意粉度的關係罷。海鮮意粉我試了一隻蜆, 但all sand! 真係... 燴飯又係好稀的湯飯咁, 真係接受不了。salad都係唔好食。咁多樣野中, pizza算至好味, 多芝士得來夠咸....cake相信同其他分店冇分別, 不過以我咁耐冇食, 今次食番驚覺new york cheese冇之前咁cheese! 而mango tart係有驚喜的。service呢, 小姐們唔靚(哈, 我硬係覺得呢類日式西餐廳d waitress會係好可愛的, 純偏見), 個個晚娘咁樣, 講真, 幾倒胃口。硬要2小時交檯呢下對我幾廿歲人而言有d壓力; 有朋友係煙民, 坐左o係吸煙區, 發覺藤椅唔好坐
指的是我。

salad都係唔好食。

咁多樣野中, pizza算至好味, 多芝士得來夠咸....

service呢, 小姐們唔靚(哈, 我硬係覺得呢類日式西餐廳d waitress會係好可愛的, 純偏見), 個個晚娘咁樣, 講真, 幾倒胃口。硬要2小時交檯呢下對我幾廿歲人而言有d壓力; 有朋友係煙民, 坐左o係吸煙區, 發覺藤椅唔好坐, 圓桌唔方便食野, 真係幾麻煩。食一次飯個小姐有事唔來, 來親都係晚娘式催你乜乜乜, 講真, 幾煩。

我俾120蚊, 話平唔平, 坐得2小時唔夠, 食埋d垃圾食物, 胃飽肚不飽! 都唔明點解咁多人排隊食!
2006-02-10 13 瀏覽
首先講講題外話先~原來樓下cherry又係八號係tomato食dinner buffet?我都係呀~唔知有冇見過你呢?!平時就成日去食散叫,set meal,想試dinner buffet好耐架啦,今日終於有幸同兩個frd一齊去食~環境:今日星期三,唔係公眾假期,唔係學校假期,所以唔係好迫,同埋又冇人食煙~隔離台都係一班後生仔!又冇人食煙~所以我地對環境非常滿意!味道:我地3個人差唔多試勻哂menu上面全部野食((所以你地明白點解個topic叫"毫無節制地狂擦"...-.-'有cream既意粉唔太膩,岩岩好!不過有個叫做"日式紫菜魷魚意粉"既就麻麻,因為食極都只有一個感覺:蒸魚鼓油加意粉!!由於我同兩位朋友都未有心理準備去嘗試咁新潮既食品,所以我地對呢碟意粉既評價不太高...而兩款薄餅就超水準!!岩岩出爐仲係熱辣辣~又好味!!cake就同平時去食cake冇乜分別,只不過一次過可以滿足好多個願望咁解~我地3個人食左7款cake!另外最欣賞既就係佢有留cake既服務,因為我地預左最後先食cake,但係好早既時候我地見到最想食果件cake得番3件,於是問佢可唔可以幫我地留起一件,果個wait

環境:今日星期三,唔係公眾假期,唔係學校假期,
所以唔係好迫,同埋又冇人食煙~隔離台都係一班後生仔!
又冇人食煙~所以我地對環境非常滿意!

而兩款薄餅就超水準!!岩岩出爐仲係熱辣辣~又好味!!
cake就同平時去食cake冇乜分別,只不過一次過可以滿足好多個願望咁解~我地3個人食左7款cake!另外最欣賞既就係佢有留cake既服務,因為我地預左最後先食cake,但係好早既時候我地見到最想食果件cake得番3件,於是問佢可唔可以幫我地留起一件,果個waitress小姐毫不猶豫地答應左我地!!
不過我地到中段想食salad就冇哂,佢話要下round先會refill,後來我地發現"下round"係指下一場-.-'....
總結黎講,食物新鮮,好味,值!

服務:今日異常地好!平時都係剛剛可接受既程度,今日有笑容,執野快,循既次數多,而且係counter排隊又唔太耐~仲有就係d waiterwaitress見到我地做左d好笑既野又會同我地一齊笑,都幾有親切feel~

抵食:講真,抵食就真係抵食,我地3個人$120@,到最後我地計番我地總共食左超過六百五十蚊!!不過食buffet都係過下口癮,一睇兩面既~1人賺左百幾蚊好似好抵,但諗番轉頭其實粗粗地一人一個set dinner已夠食~所以抵唔抵就見仁見智啦!

乾淨:食物同環境都好清潔,值得一讚!

p.s.原本想食好耐,但係見到好多唔好既食評,令我地卻步~不過最後終於走左去一試~覺得真係值得試一次既!!平時我諗佢地做得唔好可能係星期六日公眾假期所以比較忙d,做野就冇咁完美~今次我同d friend就醒,專揀平日去~又唔迫又唔多人,岩岩好!!所以下次如果大家要去試既話,可以試下平日去~
今次因為影既相太大張,放唔到上黎~唯有下次啦!
thx!

p.s.s.嚴重忠告:食野一定要有節制!!尤其到tomato食buffet!!否則...你一定會後悔-.-'
(非會員)
2006-02-08 7 瀏覽
我去過呢間italian tomato 幾次,都係夜晚食buffet,每次都食得我好飽好滿足,d waiter/waitress服務態度算ok,最中意個度既明太子意粉、coffee cake!!!! 不過我覺得個環境就麻麻地,好迫夾,又大陣煙味~ 不過D 野食好味同算抵食,overall都算唔錯!
2006-02-06 4 瀏覽
今日去食左佢個buffet, 120蚊一個食個半鐘~我聽我男朋友講比以前貴左, 以前100蚊一個食兩個鐘~我地係食6點半個場, 第一件事係食煙雞chest salad, 都ok~ 之後order左兩個意粉, 上得好快~叫左一個蜆肉鮮蝦意炒, d蜆好奇怪, 愈大隻愈"聲"~d 蝦唔係好大隻~第二碟係唔記得咩芝士意粉, 個味比上一個碟好~但係咩料都無, 淨係得芝士同意粉, 我地本身以為會有少少肉碎添~之後我同男朋友total食左6件cake, 算係為返本~d cake都ok~我個人覺得個栗子黑森林同chocolate "moses" cake最好食~~但係有d o野要話下~~俾錢時話8點last order, 8點2收返張table~但係就7點9走埋黎話last order~ 想點先~~食得好急咁囉~第二件事係我o係7點幾想食多一次salad, 但係佢話已經出左一輪唔會再出~但係個buffet寫明係menu內咩都order得架嘛~好衰格囉~

2006-01-27 8 瀏覽
第一個感覺, 點解冇非吸煙區o既?? 前後左右都有人食煙... 比較失望. 好彩唔洗一陣d煙鏟走晒.. 今晚叫左兩個set... 一個煙肉露筍意粉.. 一個牛肉反, 我第一次黎.. 所以唔知叫完野食要拎咁多野..最慘係d人唔會主動話你聽邊度拎d乜.. 自己好似尋寶咁, 先至可以搵到個叉更... 個湯味道ok喇. 但個面包就唔熱, 真係仲有好多進步空間. 我叫凍咖啡, 但冇奶冇糖水跟, d奶仲係擺係收銀旁, 唔問九成搵唔到...個意粉女友話淡, 但個反就比較咸, 味道普通, 印象唔深, 不過三十零蚊個, ok咁喇.最後d餅都好普通, 只係個士多啤梨餅d生果比較新鮮. 綠茶旦糕比較甜. 如果有非吸煙區, 食完坐下都仲可以..

個湯味道ok喇. 但個面包就唔熱, 真係仲有好多進步空間.

如果有非吸煙區, 食完坐下都仲可以..