2016-05-10 1071 瀏覽
一向唔鍾意樓上Cafe,覺得得裝修靚,好多時食物都麻麻!但同事想食,就試下啦!但同事拍心口話食過幾好味,一試無妨。原來間Cafe o係駱駝漆大廈,可能因為工廈,呢度環境幾開揚、空間幾大,同隔離位都隔得遠,幾有私人空間,打開menu、價錢都算合理。成班食肉獸同事,我地點左好多肉既晚餐:日本A5和牛:厚切和牛,點左5成,煎得唔錯,切開係想要既紅,肉質鮮美,嫩口彈牙!美國厚切肉眼扒:同樣點左5成,啖啖肉味,呢碟同和牛係兩種感覺,牛味會再濃D,啖啖肉既感覺,如果你係牛魔王,我會建議你....點晒!因為兩碟各有特色。羊鞍:小弟點既菜,比較少人食,可能大家怕氈,我呢位羊Fans就覺得唔錯,肉質香嫩,D香料都配合得幾好!其實仲好、我自己清晒佢!德國鹹豬手:隻豬手都好巨型下,好多肉,我地四個人分都好夠。又炸得夠金黃同香脆,入面D肉就夠腍,配埋伴碟薯蓉好好味,重點唔會覺得太油膩、味道亦唔會太鹹。窩夫:因為食得太多肉,最後點左個窩夫Share。因為製作需時,都等左陣,上碟時係窩夫暖暖地同埋烘得幾脆,點埋雪糕同cream食就岩岩好又唔會淋晒。凍果茶:個人幾喜歡,清清地、落晒佢d糖漿都係岩岩好、少少甜,感覺幾

凍果茶:個人幾喜歡,清清地、落晒佢d糖漿都係岩岩好、少少甜,感覺幾清新健康!

整體質素唔錯,會再回頭的。
2016-05-05
2016-05-09 429 瀏覽
意粉幾好味既.杯咖啡同花茶都正常.但個Hi Tea Set根本係惡夢鳥籠得個樣D食物一般其中一款火腿卷蟹棒陣味好似壞左咁⋯一放入口咁吐返出黎⋯我真係唔識欣賞快ham既臭味加$15杯特飲紫幽靈好藥水味食完呢餐堅無奈.Polo岩既.
意粉幾好味既.
杯咖啡同花茶都正常.
但個Hi Tea Set根本係惡夢

鳥籠得個樣D食物一般
其中一款火腿卷蟹棒陣味好似壞左咁⋯
一放入口咁吐返出黎⋯
我真係唔識欣賞快ham既臭味

加$15杯特飲紫幽靈好藥水味

食完呢餐堅無奈.
Polo岩既.
2016-05-09 539 瀏覽
見到咁多好評就上去望下,點了一個晚餐牛扒$198,7成熟黎到係全熟,又'un"又鞋到完全咬唔開,比茶餐廳更不如,賣相是ok,上菜非常之慢,呢個價錢呢個質素,應該唔需要再黎
2016-05-01
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
雖然不是在觀塘上班, 但我對觀塘一點都不陌生除了以前暑期工在這裡之外近月真的是多了時間和機會在這裡尋食不同的美味食店和CAFE就好像雨後春荀在觀塘愈開愈多環境美美的食物又高質素所以都很愛來這地方開餐! 今次來到了I'S Land Cafe. 就被裝飾所攝住了~~由於餐廳主題是森林所以四圍都以樹木草叢為主!!看, 這道牆全是綠色植物視覺上很青綠清新呢~~ 就連木桌上面的Menu和調味品座都用上木來製完全給人清雅尤如置身大自然的感覺! menu上小食、飲品(咖啡花茶)和甜品超多!!!!小食有鵝肝多士, 雞翼, 芝士西蘭花飲品有各式各樣花菜和咖啡沙冰甜品亦很多, 窩夫夾餅, 雪糕等等很多組合 每次 試上幾樣相信都要一星期不過主食如牛扒, 飯, 面類選擇較少單點價錢亦不算便宜~ 我們點了數款小吃和一個主菜來試~~~ 餐廳先送上羅宋湯~羅宋湯口感清新,味道甜酸有道加少許黑椒更能提升開胃的感覺! 伴湯還有熱辣辣的蒜蓉多士多士剛烘好就上桌熱辣辣香噴噴, 牛油和 蒜蓉令到多士更香更脆口伴以羅宋湯來吃, 相當好味道! 頭盤先點個巴拿馬salad!上桌其實比我想像中份量少parma ham 只有2
雖然不是在觀塘上班, 但我對觀塘一點都不陌生

除了以前暑期工在這裡之外

近月真的是多了時間和機會在這裡尋食

不同的美味食店和CAFE就好像雨後春荀

在觀塘愈開愈多

環境美美的食物又高質素

所以都很愛來這地方開餐!

由於餐廳主題是森林

所以四圍都以樹木草叢為主!!

看, 這道牆全是綠色植物

視覺上很青綠清新呢~~

就連木桌上面的Menu和調味品座都用上木來製

完全給人清雅尤如置身大自然的感覺!

menu上小食、飲品(咖啡花茶)和甜品超多!!!!

小食有鵝肝多士, 雞翼, 芝士西蘭花

飲品有各式各樣花菜和咖啡沙冰

甜品亦很多, 窩夫夾餅, 雪糕等等很多組合

每次 試上幾樣相信都要一星期

不過主食如牛扒, 飯, 面類選擇較少

單點價錢亦不算便宜~

我們點了數款小吃和一個主菜來試~~~
餐廳先送上羅宋湯~

羅宋湯口感清新,味道甜酸有道

加少許黑椒更能提升開胃的感覺!

伴湯還有熱辣辣的蒜蓉多士

多士剛烘好就上桌

熱辣辣香噴噴, 牛油和 蒜蓉令到多士更香更脆口

伴以羅宋湯來吃, 相當好味道!
頭盤先點個巴拿馬salad!

上桌其實比我想像中份量少

parma ham 只有2-3塊, 沙律菜亦不多

但這個要索價hkd 42, 真的有點小貴~~~

不過沙律菜新鮮翠綠, parma ham 亦夠香口充滿咸香

不錯的清新前菜~

也來個加拿大生蠔

HKD 88 / 4隻, 價錢不貴呢~

生蠔上桌是用上碎冰冰着

雖說不上很肥美

但入口充滿濃濃蠔味

群邊亦夠爽脆, 再沾上檸檬汁和茄汁來吃

滋味十足!

也點了這個人見人愛的鵝肝多士!!

個人覺得這個多士很抵吃!!

只需HKD 48就冈大大隻的法式鵝肝!!!

一大塊感覺超幸福!!

鵝肝煎得很香脆, 邊邊帶有微焦

吃下去更加香!

另外它的肝入口即融, 微微濕潤的感覺令到口感更佳

多士同樣是脆脆的

用它來夾着鵝肝來吃

那種美味感是非筆墨所形容!

推介紹
因為想添加飽肚感, 所以我們也點了意式大蜆鮮野菌闊條面!
意式大蜆鮮野菌闊條面用上濃濃的蕃茄來調製

入口不會太酸, 相當醒胃

闊條面彈性不錯, 而且相當爽口

蜆肉亦夠多新鮮, 清潔度不錯, 入口無砂~~~
吃罷主菜, 就來杯美味的rose latte

玫瑰鮮奶咖啡沒有令我失望

奶泡綿滑細緻, 入口有淡淡的清香玫瑰味道

而且甜度適中, 不會過甜, 不用特別再加糖

輕呷一口, 很有滿足的感覺

清香的咖啡味道在喉嚨裡打滾

留有餘香~
朋友點的水蜜桃茶~~

她也有給我試試味道~~

入口甜甜的, 有很香的水蜜桃味

用爉燭座着令到菓茶保持温暖的温度

更加入口諧和清新

亦能令到剛才吃得飽飽的肚子消消滯淶!
餐具也一絲不苟, 全都是碎花圖案

美美的喝茶也快樂!
雖然肚子已很撐

但都要留少許肚吃甜品~

點了這個雙球(黑芝蔴和荔枝味雪糕)朱古力香蕉窩夫~~

雪糕很美味香滑

荔枝味道鮮甜清新, 相比下去, 黑芝蔴味就略為失色(但都好味的xd)

香蕉片鮮甜新鮮亦易入口

窩夫不會太脆, 沾上朱古力醬再混和溶化後的雪糕

實在太滿足了!!!

與朋友share 來吃, 真的有快樂無比的感覺~~

I's Land Cafe

觀塘開源道62號駱駝漆大廈1座6樓A舖

2016-04-02
1 分鐘 (堂食)
2016-05-08 351 瀏覽
是日母親節跟媽媽來到I's land cafe ,一入門口已經被它充滿田園風味的佈置吸引住,十分特別。點了一份燒汁西冷牛扒配薯菜,牛扒肉質鬆軟,薯角外脆內軟,配上野味燒汁,非常美味。
2016-05-08
午餐
2016-05-07 386 瀏覽
入到去佢將我地訂個張枱俾咗第二個 我地訂咗窗邊 淨係答我地冇ga la full晒 我地企左係度 佢完全無理過我地 之後叫野食d聲氣勁差 d野食普通野 fish and chip好有雪味 水牛城雞翼凍嘅 我唔會再黎囉
入到去佢將我地訂個張枱俾咗第二個
Fish  and  chip
2016-05-07
2016-05-07 269 瀏覽
朋友知道呢間樓上鋪有試食優惠就食個晚餐先, 入到去見到成間餐廳用好多綠色植物為主題, 環境非常之舒服,睇下有d咩食先同朋友每人叫左個set dinner, 外加個沙律同埋生蠔先呢個南瓜餐湯仲有蒜蓉包, 個蒜蓉包非常之香脆, 南瓜忌廉湯好清甜哥巴拿馬火腿沙律, d菜好新鮮好爽趣, 沙律醬分量非常正宗, 整體非常好食生蠔非常新鮮肥美, 還有淡淡的海水味我同朋友都鍾意很牛,所以叫左個A5和牛同 厚切美國頂級肉眼扒6成熟。A5和牛, 師傅手勢非常好, 火候控制得剛剛好, 食落去入口即溶非常好食又唔會太油, 比較特別係個配菜有個紫薯蓉非常好食又唔太甜, 不過個A5和牛就比較細,食完唔太夠喉好在厚切美國頂級肉眼扒就大塊好多, 呢個口感非常之好,牛味非常之好, 呢個食完非常之滿足最後叫左個士多啤梨窩夫加綠茶同荔枝雪糕,窩夫好脆,綠茶雪糕好香綠茶味,荔枝就好清甜,兩個雪糕都唔會太甜,非常之推介食這個窩夫
同朋友每人叫左個set dinner, 外加個沙律同埋生蠔
生蠔非常新鮮肥美, 還有淡淡的海水味

, 不過個A5和牛就比較細,食完唔太夠喉

2016-04-24
用餐優惠
試食活動
2016-05-06 527 瀏覽
5月2日,勞工假補假,約了幾位姊妹食下午荼,然後去探她們的家人。假日下午茶,我們選了觀塘工廈的Cafe試試,openrice中尋找一下,決定了這間,I’s Land Cafe這cafe環境也不錯,我們剛好有窗邊位置,室內的設計是以綠色植物為主,間中還播一些鳥兒叫聲~假日的選擇可能跟平日不同的,因為有Holiday menu:食物及飲品都不錯~ 牛扒好大塊呢~All day breakfast 好特別,有紫薯做薯蓉,而炒蛋也好香,蕃茄不會太軟身還有少少硬身,所以好好食~平時CAFE店的朱古力都是用普通的杯也沒有拉花,意想不到這兒的CAFE店不一樣,朱古力不會太甜,不錯呢~
決定了這間,I’s Land Cafe
間中還播一些鳥兒叫聲~
食物及飲品都不錯~ 牛扒好大塊呢~
西冷牛扒
All Day Breakfast
朱古力
題外話/補充資料: 用了openrice的tablemap訂位,所以不用等位,好方便。
2016-05-02
西冷牛扒
All Day Breakfast
朱古力
有位好姊妹終於放監(坐完月), 所以盲約左佢出黎,順便見下佢個小公主.呢間CAFE 位於觀塘嘅工廈入面,地鐵站行過去都係10分鐘內,好方便~全間CAFE由入門口開始俾我嘅感覺好有城市李森林嘅感覺~ 由好多綠色樹林/植物做裝飾,好似去左個好寧靜嘅森林入面咁~好欣賞呢度嘅座位間隔十分寬敞,唔會話好迫咁! 呢樣我真係好LIKE而且綠色植物嘅佈置,令大家都好放鬆我地去嘅時間係下晝兩點幾三點,已經過左最忙嘅午餐時間,所以我地都唔洗等位,而且CAFE裡面都仲有好多位剩~MENU都轉左做下午餐,價錢都算可接受,包餐飲,如果要轉其他梳打特飲就要加$15由於我無食LUNCH,所以就直接叫左下午茶餐個意粉,份量唔算好大份,如果晚上仲會食晚飯嘅話,其實都OK嘅~至於服務方面都OK,店員都好有禮貌~ 總結黎講,今次嘅用餐經驗都唔錯

而且綠色植物嘅佈置,令大家都好放鬆

至於服務方面都OK,店員都好有禮貌~

總結黎講,今次嘅用餐經驗都唔錯
2016-04-27
2016-04-30 736 瀏覽
工廈內的秘密花園。餐廳設計得很清新。我們被安排的區域是清清草原,翠綠的草。遠望入面有秋天紅葉。進食同時也播著雀仔叫聲。但本人覺得如在晚上播放,略嚴有點煩。 擺設也很文青。 酸辣汁做得相當配合,不會汁還汁肉還肉。雞肉也得軟身。愛雞翼的人必點呀! 這個驚喜的是薯蓉配上三隻大蝦。爽口的。薯蓉也不油膩,一口接著一口的吃到完結。 蕃茄味清香,有加入原個蕃茄,麵條分明,配上雜菌,對酷愛菇類的我也會再encore 。 別看小小的一碟,份量也足夠兩位女生哩。
工廈內的秘密花園。

進食同時也播著雀仔叫聲。

但本人覺得如在晚上播放,略嚴有點煩。

擺設也很文青。
焗薯蓉

這個驚喜的是薯蓉配上三隻大蝦。爽口的。
薯蓉也不油膩,一口接著一口的吃到完結。
餐湯
蕃茄蜆肉闊條麵
2016-04-29 712 瀏覽
樓上咖啡店總係帶畀人一點小驚喜!今次食咗餐幾滿足嘅晚飯!先講下香煎鵝肝,煎得好香,唔會太漏,好味!牛之達人墦然叫返個main dish日本A5和牛十分好味誠意之選!四安士略嫌不足,,不過但煎得剛剛好!內裡還是紅紅的,肉質鮮美不太肥膩唔會食到成口油,牛肉味重!正!另外一個主菜: 美國厚切肉眼扒,同和牛相比,呢個係遜色啲不過啖啖肉,依然非常不錯!窩夫烘得十分脆口,加埋雪糕同cream,都唔會太濕濕淋淋!食到尾都仲係香脆!畀like!總括嚟講,觀塘區計係幾出色!
樓上咖啡店總係帶畀人一點小驚喜!今次食咗餐幾滿足嘅晚飯!

先講下香煎鵝肝,煎得好香,唔會太漏,好味!

牛之達人墦然叫返個main dish日本A5和牛

總括嚟講,觀塘區計係幾出色!
2016-04-11
2016-04-28 674 瀏覽
呢間餐廳鄰近地鐵站,相當方便,一入餐廳環境佈置好靚,坐位sofa 適合三五知己相聚地,打開餐牌點叫海鮮拼盤,拼盤裏面有鮮甜大大粒帶子,厚肉多汁龍蝦A5和牛配薯菜,和牛肉質嫩滑,7成熟剛剛好,薯菜更別具特式,紫薯作配菜加上脆肉瓜,充滿新鮮感小食有雞翼,雞翼醬汁配合非常另外點叫生蠔,生蠔非常乾淨新鮮,食落去口感鮮甜美味最後甜品窩夫,朱古力心太軟,賣相吸引,抹茶和雲呢娜雪糕上碟都不會易融,令口感的凍感一度提升,朱古力心太軟,心太軟上碟有廚師畫功加插,別具用心餐飲方面有混合藍梅乳酪沙冰更是炎夏消暑特飲
小食有雞翼,雞翼醬汁配合非常
另外點叫生蠔,生蠔非常乾淨新鮮,食落去口感鮮甜美味
餐飲方面有混合藍梅乳酪沙冰更是炎夏消暑特飲
2016-04-27 747 瀏覽
早前聽朋友提到工廠大廈內有好多隱世食肆,於是就黎到呢到所有的裝潢都好似置身花園中十分舒服的一間餐廳地方寬敞,唔會擠迫完全沒有焗促的感覺一坐低,我地點了個頭盤加拿大&美國生蠔(四件)HKD88生蠔夠肥美,好新鮮,食落口還吃出點點海水味如果配檸檬汁或醬汁同吃,味道更特別但我個人較愛單吃,味道更鮮另外飲品亦係必點我就選凍飲我呢杯泥漿浴沙冰HKD56由多種味道組成:朱古力,雙份特濃,奶及一球雪糕份量十足飲極都仲有雪糕正常主要講下杯飲品,一杯就可一次過飲到多種口味咖啡的甘苦而不澀朱古力的甜奶的滑幾特別,而個名亦夠獨特匹配但有一美中不足食時有點狼狽份量太多,令食既時候易溢出建議可改用別的杯子或將份量酌量減少許鮮大蜆海膽雜菌燴闊條麵HKD128不講味道,先講其賣相已夠吸引大蜆圍繞碟中,好像蝴蝶飛舞般蜆夠新鮮,而闊條麵不會過腍,煙韌十足味道好香濃,鹹度適中最後,來個甜品作結吧!士多啤梨窩夫HKD48包括兩球雪糕雪糕口味有多款選擇:北海道360牛乳,豆腐,芒果,綠茶,朱古力,荔枝,芝麻我地選了荔枝及芝麻呢度的雪糕果真多選擇味道多多而其窩夫外脆內軟夠鬆脆,而且遠遠捧來已聞到其香氣甜度剛好,真不錯!整體感覺
早前聽朋友提到工廠大廈內有好多隱世食肆,於是就黎到呢到
所有的裝潢都好似置身花園中

十分舒服的一間餐廳
地方寬敞,唔會擠迫

完全沒有焗促的感覺
一坐低,我地點了個頭盤

加拿大&美國生蠔(四件)

HKD88

生蠔夠肥美,好新鮮,食落口還吃出點點海水味

如果配檸檬汁或醬汁同吃,味道更特別

但我個人較愛單吃,味道更鮮
另外飲品亦係必點

我就選凍飲

我呢杯泥漿浴沙冰HKD56

由多種味道組成:朱古力,雙份特濃,奶及一球雪糕

份量十足

飲極都仲有

雪糕正常

主要講下杯飲品,一杯就可一次過飲到多種口味

咖啡的甘苦而不澀

朱古力的甜

奶的滑

幾特別,而個名亦夠獨特匹配

但有一美中不足

食時有點狼狽

份量太多,令食既時候易溢出

建議可改用別的杯子或將份量酌量減少許
鮮大蜆海膽雜菌燴闊條麵HKD128

不講味道,先講其賣相已夠吸引

大蜆圍繞碟中,好像蝴蝶飛舞般

蜆夠新鮮,而闊條麵不會過腍,煙韌十足

味道好香濃,鹹度適中
最後,來個甜品作結吧!

士多啤梨窩夫HKD48

包括兩球雪糕

我地選了荔枝及芝麻

呢度的雪糕果真多選擇

味道多多

而其窩夫外脆內軟

夠鬆脆,而且遠遠捧來已聞到其香氣

甜度剛好,真不錯!
整體感覺好好,餐廳裝潢令人睇得舒服,食得舒適

很不錯的一間餐廳

2016-04-26 957 瀏覽
在觀塘區,很多食店都隱藏工廈內。要搵食,就要識啲門路。經朋友介紹,今日我同太座就去到駱駝漆大廈嘅呢間餐廳。餐廳裝修簡潔,木紋嘅廳枱加上天花垂掛嘅綠葉,人坐其內感到大自然氣息。我地隨意叫左幾個菜,包括比目魚黑松露天使麵 - 煎香左的比目魚混合黑松露獨有的香味,吃一口天使麵,你會感受到香氣從口内滲出, 是必吃之選 西班牙黑豚肉拚赤蝦 - 嘩!賣相吸引,厚切的黑豚肉肉質柔軟。而大大隻的赤蝦肉質稍為"削"少少,但整体不俗。另一道傳统的香煎法式鵝肝 - 惹味甘香,外脆內軟,入口即溶 再來一客甜品雜莓窩夫 - 軟绵煙韌的窩夫配上兩球芒果雪糕,一熱一凍,口感豐富,係餐後唔錯嘅甜品。最後一提係佢地嘅櫻桃果粒花茶 - 茶湯滲透着一股迷人果香,令太座愛不釋口
比目魚黑松露天使麵
西班牙黑豚肉拚赤蝦
另一道傳统的香煎法式鵝肝 - 惹味甘香,外脆內軟,入口即溶
香煎法式鵝肝
西班牙黑豚肉拚赤蝦
香煎法式鵝肝
雜莓窩夫
櫻桃果粒花茶
星期六、日,是每星期最期待的日子,一來不用工作、不用上學,二來可以約會三五知己去食好野、Lady's talk!但是每逢到月尾荷包都會縮水,外面一個High Tea Set 最平都要每人二百。今次嚟到朋友介紹既 L's land cafe 食返個 High Tea Set ,貪佢平平地而且可以坐成個晏就。觀塘的工業區出名有好多高質得嚟又平既正嘢執,可以話係小資女的天堂。行完樓下的outlets 再上樓上的Cafe嘆個High Tea Set,簡直是「貴婦的生活」。餐廳位於駱駝漆大廈,離地鐵站只有2-3分鐘的路程。植物是真真假假已經不太重要,我們猶如置身於室內花園。餐廳播放一些輕鬆愉快的歌曲,令人感到十分放鬆。餐廳的食物種類繁多,偏向西式料理。餐牌上有小食、Set Lunch以及 二人high tea set。我們一早就看中了High Tea Set,所以很快便下單了。當天餐廳的侍應大多是年紀較大的「阿姐」,出奇地服務態度比年輕的侍應更好!首先,侍應送上二杯飲品。我們的烏籠Tea Set,不到十分鐘就送上。餐廳好花心思係設計和餐廳的用具上,用鳥籠盛著美味的食物,有誰不心動呢?鳥籠共有3層
星期六、日,是每星期最期待的日子,

但是每逢到月尾荷包都會縮水,

外面一個High Tea Set 最平都要每人二百。

餐廳位於駱駝漆大廈,離地鐵站只有2-3分鐘的路程。

首先,侍應送上二杯飲品。
花茶
朱古力咖啡
我們的烏籠Tea Set,不到十分鐘就送上。

鳥籠共有3層,我們由最底層開始吃上去。

底層是咸點,中層是包點類,而上層就是甜點。
High Tea Set
下層:和風鮮蝦沙律,忌廉香草田螺酥盒
和風鮮蝦沙律
鮮蝦夠晒鮮甜,柚子醋撈埋沙律菜一起食,酸酸甜甜好開胃。

酥盒內有洋蔥粒同菇菌粒調味,但是上枱時已經凍晒,無左香脆的味道。

中層:荷蘭忌廉卷、煙三文魚香草多士及扒芝士火腿三文治
忌廉卷的味道似嘉頓麵包個隻忌廉卷,好耐都無食過,食既時候勾起我兒時回憶。
芝士火腿三文治
煙三文魚多士同芝士火腿三文治都不過不失,唔係好食但係又唔會好味到要描述味道。

頂層:北海道3.6牛乳布甸及檸檬芝士餅
北海道3.6牛乳布甸
而檸檬芝士餅好重檸檬味,中和左芝士既「漏」。

老實說,High Tea 2人set的份量有點少,

不過勝在性、價、比高。

係假日有甘舒適既環境同閨密談下心,真係值得推介!

2016-03-26
花茶