2009-11-23 18 瀏覽
個日同個朋友仔黎野,,我地叫左勁多野食,,,叫左d野食多到飛起.IROIRO D野食真係唔差.值得再去食多次.價錢都算合理GE.下次我會再黎GA""
2009-11-16
$190 (宵夜)
叫左起多好好味ge野食
呢個一流,,唔食唔得lo~ 超正"
呢個一般般" but 都ok ge"
  • 牛肉火鍋
  • 燒蠔
  • 燒三文魚頭
2009-10-25
人生日一行人在別人的推介下去了這間iro iro推介的人說這間店的東西不錯晚上加一後約$190一個人 入座起計吃兩個小時可點的東西款式還滿少的 總數就是下面這四張紙 (壽司、刺身、炸物、鍋物、飲品、甜品......) 先說他的魚生 外表看上去還不錯 可是三文魚吃下去完全沒有味道 @.@相後元貝算是鮮甜 之後友人還有點赤貝甚麼的 但一律麻麻壽司方面 燒三文腩不錯 比起刺身的三文魚好多了 但是三文魚切得很薄 導致食得不滿足~~甜蝦粉仔沒有試所以不知道 芒果加州卷不過不失 芒果味滿香的後來有再叫鰻魚壽司 可是因為太醜樣粉仔連拍照也懶 鰻魚又冷又腥 完全不行泰式冬蔭公 --- 哈哈~ 意想不到的正常 味道很"冬蔭公" 不過沒有海鮮的冬蔭公 反而是有豬軟骨三文魚麵豉湯鍋 --- 粉仔很喜歡津白+三文魚 所以這個鍋很合粉仔口味 津白很甜 麵豉湯底不會很鹹 不錯~ 相反之後有叫一個牛肉鍋 湯底過甜 牛肉很"蘇"芝麻雞翼--- 新鮮炸起的雞翼 肉質滿嫩滑 不難討好 (不過只order了一round的我們 後來waiter 不斷上雞翼給我們~_~ 說了十多次沒有order還是一碟接一碟)天婦羅蝦----
人生日一行人在別人的推介下去了這間iro iro

推介的人說這間店的東西不錯

晚上加一後約$190一個人 入座起計吃兩個小時

可點的東西款式還滿少的 總數就是下面這四張紙 (壽司刺身、炸物、鍋物、飲品、甜品......)

相後元貝算是鮮甜 之後友人還有點赤貝甚麼的 但一律麻麻

甜蝦粉仔沒有試所以不知道 芒果加州卷不過不失 芒果味滿香的

天婦羅蝦---- 他們天婦羅中最好吃的一樣 可是第一次order買隻 只上一隻 @@

其他燒物及炸物都很一般 東西偏乾

蔬菜類跟其他東西也很一般

炒什菜青椒很多 所以椒味很濃 不合粉仔口味

汁燒魷魚則充斥著洋蔥味 完全吃不到魷魚味

芝士魚丸 哈哈~ 跟打邊爐一樣~~~

哇~這個芝士煙肉焗生蠔 真的不得不提~~

那個蠔殼size很正常 可是裡面的蠔........

像蠔豉一樣!!!! 只有一丁點!!!! 吃下去除了那層芝士cream外 也不確定自己有吃到蠔嗎?

最後粉仔跟友人們還點了雪糕吃 想不到他的雪糕反倒是不錯 起碼不會得個甜字 豆腐有豆腐味 芝麻有芝麻味 綠色味也很香濃emotion

整理來說這間店粉仔真的不會再去第二次了 雖然服務還算ok 可是食物本身可選的款式已經很少 而食物質素更是......... $190一位 真的不太化算.......

p.s 倒是店內這張叫人不要浪費食物的poster 是不同的動物被咬了一口的樣子 很有趣呢^_^
呢幾樣算比較好
將POSTER幾得意~
呢幾樣算比較好
將POSTER幾得意~
2009-10-19 8 瀏覽
一行7人為一位友人慶祝食生日飯, 有人推介食Iro Iro 日式放題。$173 +10%, 任食任飲2個鐘。地點都總算易搵。同好多日式放題餐廳一樣, 會有漏單的情況, 不過唔算嚴重, 追吓都總算有。同樣地, 食呢類日式放題, 都係主打刺身&燒物, 其他就唔好有太大期望。不過呢度的刺身(除吞那魚、仿鮑片之外), 其他都好新鮮, 仲比其他日式放題餐廳多選擇, 起碼有赤貝、魷魚、帶子、好多貝類, 真係食刺身都抵番哂。食物我地好多都有試: 刺身、燒和牛(好味)、爆醬丸 (一般)、清酒蜆 (好味)、芝麻雞亦 (好味, 有汁, 夠熱)、青口(麻麻地)、海鮮粥 (ok)、粟米湯 (一般)、日式螺肉小食 (麻麻)、壽司 (麻麻)、炸蠔 (麻麻)、串燒雞肉 (硬柴柴)、天婦羅 (好味, 唔會太厚粉)、串燒雞軟骨 (ok)、雪糕 :有芝麻、豆腐、綠茶 (好味)。 而re-call就有:刺身 (4次)、清酒蜆 (2次)、芝麻雞亦 (3次)。最值得讚係我地叫咗4次刺身, 有2次都係用冰鎮住 (好似出面d日式餐廳叫果d 二、三百蚊的刺身併盤咁靚)。 侍應好有禮貌。不過嘢飲方面, 就得凍飲, 無熱飲, 好似唔夠全

、清酒蜆 (2次)
、芝麻雞亦 (3次)

。不過嘢飲方面, 就得凍飲, 無熱飲, 好似唔夠全面

燒和牛
天婦羅
芝麻雞亦
刺身 (round 1)
刺身 (round 2)
刺身 (round 3)
刺身 (round 4)
2009-10-17
慶祝紀念
生日
燒和牛
天婦羅
芝麻雞亦
刺身 (round 1)
刺身 (round 2)
刺身 (round 3)
刺身 (round 4)
  • 芝麻雞亦、刺身:三文魚、所有貝類、帶子
2009-10-06
差咗... 好耐之前食過, 覺得幾好, 今次唔得...漏單, 問幾次都話有落單, 不過無嚟, 埋單先話補一份...刺身, 又要等好耐先嚟...最差就係計多錢, 一入去已話兩大一小(8歲), 埋單收3大, 問佢時, 佢又扮問小朋友幾多歲, 小朋友答咗先去改單, 不知所謂...之前魚生飯好味, 今次唔得, 食物選擇又少咗, 以後唔去啦...
差咗... 好耐之前食過, 覺得幾好, 今次唔得...

刺身, 又要等好耐先嚟...

2009-10-05
2009-10-01 78 瀏覽
朋友搵到新工,梗要去慶祝下. 主角提議食日本放題,仲訂埋位,揀位於佐敦的Iro Iro Japanese Restaurant.聽就聽得多,日式放題我都係第一次食. 一人價錢$168任飲任食兩個鐘,到訪當日雖然只係平日,但都坐滿約八成,心諗應該唔錯呱...先講魚生和壽司,魚生都幾新鮮,尢其喜愛個帶子; 相對地壽司比較失色,舊壽司一挾就散,仲要散成一分為五那種...天婦羅都唔錯,尢其個蝦好掂,夠大隻之餘蝦肉又爽. 至於其他疏菜都幾好,唔會落過量炸粉.另外有碟炸物(因為唔係我點所以唔知有無名堂)... 炸蠔唔錯,夠大隻; 豬扒一般,雞翼太硬; 鹽燒青魚和多春魚都太鹹.仲有芝士煙肉燒蠔同燒牛舌, 味道唔錯,牛舌好厚; 牛肉鍋雞軟骨串都OK. 仲有勁大碗的豬骨湯拉麵,味道一般,而我都飽到食唔晒...以上仲未包括好多細細碟的食物,如枝豆,沙律等等等等... 好豐富的一餐.甜品有綠茶&芝麻雪糕選擇,唔執輸梗係人人兩球試晒啦... 可惜綠茶雪糕只有濃濃的奶味,乜茶味都無;芝麻則OK.雖然唔可以話勁好食,但我覺得都唔失禮,部份食物味道真係唔錯. 離開時睇到門口個牌原來九點半後入座每位$140; 如果可
雖然唔可以話勁好食,但我覺得都唔失禮,部份食物味道真係唔錯. 離開時睇到門口個牌原來九點半後入座每位$140; 如果可以係七點半前埋單可以更平(唔記得價錢,好似係一百蚊左右),不過注意任食係由六點開始.
一提,侍應無論態度笑容和禮貌個個都超好,算係個意外驚喜
2009-09-18 3 瀏覽
刺身真係藝術品一樣…是師傅心情好?我吃了差不多一百塊各種刺身, 每次上碟都放得十分好看雖然是放題店, 叫貨的刺身, 但十分新鮮的感覺, 鳥貝絕不會放到變質而本人十分喜歡牛肉鍋, 普通簡單的醬油湯底, 湯清味甜記得小時候到水車屋的牛肉鍋都是這種味道啊而環境十分清潔, BGM是很多日劇的歌結果是吃刺身太多, 回家的廁所很臭

刺身真係藝術品一樣…是師傅心情好?
我吃了差不多一百塊各種刺身, 每次上碟都放得十分好看

而本人十分喜歡牛肉鍋, 普通簡單的醬油湯底, 湯清味甜
記得小時候到水車屋的牛肉鍋都是這種味道啊

而環境十分清潔, BGM是很多日劇的歌

結果是吃刺身太多, 回家的廁所很臭
應該是第六次要的刺身吧
  • 刺身
  • 牛肉鍋
  • 雀檸任飲
2009-09-11 10 瀏覽
滿心歡喜約了姊妹們到這餐廳來一個放題,失望而回..食物真的一般般..完全不覺得有什麼特別..雞翼硬的!壽司散的!綠茶雪糕只有奶味沒有綠茶味,,!!值得讚的是員工態度不錯~!!快手,NICE~~!
滿心歡喜約了姊妹們到這餐廳來一個放題,失望而回..

食物真的一般般..完全不覺得有什麼特別..
雞翼硬的!壽司散的!綠茶雪糕只有奶味沒有綠茶味,,!!
值得讚的是員工態度不錯~!!快手,NICE~~!
點菜紙內嘅Sushi、三文魚剌身、帶子剌身及鮑片剌身都OK;但北寄貝剌身則是淡而無味。小食 So Good!蟹子沙律無沙律醬嘅酸味,失色!!炒野菜很入味而薑汁豚肉只有薑的辣味。牛仔骨本人無吃但D Friends 話ok。天婦羅可以不吃,汽水任飲, Ice-cream So Good! 其實當晚並不是吃了很多款式。 門口帶位嗰位帶眼鏡嘅先生 D Services 一流!超好的 Manner and 親切的笑容,值得一讚!
2009-08-27
  • 三文魚剌身、帶子剌身及鮑片剌身
2009-08-28 3 瀏覽
但見幾個近期的回應還算正面,於是決定一行5人試一下這間IRO IRO,不試由自可,試左把幾火!不管是刺身還是熟食,均無一合格!先論刺身,外貌還可以,但入口卻是淡而無味。某些壽司的飯異常乾身,好像炒飯一樣,粒粒皆分明。其他熟食更是精彩絕倫,那個什麼牛舌和牛腱,像是陳年老火湯的湯渣,散而軟,其汁更是無味。西冷牛,無牛味之餘十分鹹,燒鯖魚更是又乾又硬…炸物的炸漿厚而不鬆,油膩的很。串燒不是用燒的,而是用炸的,也是油膩非常。最正常的可算是雪糕,有芝麻和綠茶味,由於它們應該不是自家製的,所以味道不錯。總括來說,以$180(平日正價時段)這個價錢,可以有更多更好的選擇,奉勸各位勿要浪費金錢於此。
但見幾個近期的回應還算正面,於是決定一行5人
試一下這間IRO IRO,不試由自可,試左把幾火!
不管是刺身還是熟食,均無一合格!
先論刺身,外貌還可以,但入口卻是淡而無味。
某些壽司的飯異常乾身,好像炒飯一樣,粒粒皆
分明。其他熟食更是精彩絕倫,那個什麼牛舌和
牛腱,像是陳年老火湯的湯渣,散而軟,其汁更
是無味。西冷牛,無牛味之餘十分鹹,燒鯖魚更
是又乾又硬…炸物的炸漿厚而不鬆,油膩的很。
串燒不是用燒的,而是用炸的,也是油膩非常。
最正常的可算是雪糕,有芝麻和綠茶味,由於它
們應該不是自家製的,所以味道不錯。
總括來說,以$180(平日正價時段)這個價錢,可
以有更多更好的選擇,奉勸各位勿要浪費金錢於
此。

2009-08-27
前幾日,同左個朋友到此試一試d野食.去到D員工就帶左我地埋位坐,之後我同朋友就好快咁睇下食咩好..我地叫左炒蜆+芝士煙肉焗蠔+其他..等左一陣就有得食..我好like個芝士煙肉焗蠔,正正正d服務態度都ok 的,入面d人好有禮貌,有個女仔都幾nice,d人幾好, 我個朋友話有個男員工好nice+好好的態度,好似帶粗框眼鏡+頭髮有少許電曲. 我都覺得ok的.下次再o黎過食野.
前幾日,同左個朋友到此試一試d野食.

我地叫左炒蜆+芝士煙肉焗蠔+其他..

等左一陣就有得食..我好like個芝士煙肉焗蠔,正正正

d服務態度都ok 的,
好似帶粗框眼鏡+頭髮有少許電曲. 我都覺得ok的.

下次再o黎過食野.

2009-08-21
  • 炒蜆
  • 芝士煙肉焗蠔
2009-08-25 19 瀏覽
今次係我第一次食食評,因為我想借OPENRICE講幾點星期一約左幾個好耐冇見既朋友一行6個人,今次都係第1次去試,最後每個人試完都好可以。我地BOOK左6:30,但未夠鐘就已經到步,可能太早關係人客唔多,大概加埋得十幾人左右。地方都算OK但地方較細坐得唔太舒服。食物方面:刺身-我個人覺得放題有咁既水準都算唔錯壽司-壽司飯唔得同食白飯一樣串燒-有D串燒太乾...唔得炸物-同其他食家感覺一樣粉厚左D,同太油牛肉真係幾好我地叫左好幾次最後到雪糕:我本人成晚最LIKE就係雪糕。服務方面要改善一下LA見到有兩個女員工都係行行企企,叫都唔應但有個唔知係唔係經理既人唔錯問左好多問題都必答。全程90度總括黎講都算唔錯
今次係我第一次食食評,因為我想借OPENRICE講幾點

但地方較細坐得唔太舒服。
食物方面:
刺身-我個人覺得放題有咁既水準都算唔錯
壽司-壽司飯唔得同食白飯一樣

串燒-有D串燒太乾...唔得
炸物-同其他食家感覺一樣粉厚左D,同太油

牛肉真係幾好我地叫左好幾次

最後到雪糕:我本人成晚最LIKE就係雪糕。
服務方面要改善一下LA
見到有兩個女員工都係行行企企,叫都唔應

但有個唔知係唔係經理既人唔錯問左好多問題都必答。全程90度

總括黎講都算唔錯

唔錯既刺身
2009-08-23
唔錯既刺身
  • 牛肉
  • 刺身
第一次開account寫食評真係要多謝呢間餐廳!!前幾日同幾個同事ot完諗住開開心心過lai呢度食9:45後入座個日式放題, 點知食完真係一肚火!!!一去到個經理就話我地遲左5mins所以要再等! 有無搞錯, booking只hold 5min又唔係我book枱個時講聲!不過都算,等左15min左右就有位!咁我地一行人坐低之後就興高采烈咁點嘢食la, 點知Lai嘢飲個時, 個經理竟然倒潟左杯大大杯ge忌廉係我朋友個身同張枱, 我朋友即時心情勁down, 而我地request經理俾d濕紙巾我地, 但個經理話佢地無lor! 算, 朋友就好可憐咁就衝左入toilet整理一下. 但個經理抺我地張枱都無用任何ge布, 而係攬住卷平日放係廁所大大卷個d抺手紙lai抺! 下, 成枱成地下都係忌廉, 點解佢地可以一塊布都唔用?! 定係佢地餐廳又連抺布都無呢? 不過個經理都有say sorry同埋話俾個9折我地. 但係成晚個個心情都無晒la, 朋友返lai都話成身痴淋淋同個身好大陣忌廉味!到講食物方面, 除左刺身, 芝士焗蠔, 鯖魚同埋所謂ge澳洲和牛之外, 其他嘢食係完全唔得!! 所有炸物同天婦羅唔掂
第一次開account寫食評真係要多謝呢間餐廳!!

所有炸物同天婦羅唔掂, 層炸粉超厚同超油!! 由其係炸蠔, 炸雞
Sushi勁失望, d紫菜唔脆同d飯完全無醋味!!! 我地每人食左一件就頂唔順!!
日式薄餅同三文魚頭超乾同超硬!
炒蜆超咸
鍋物就不過不失

都唔係好記得仲食左d咩, 因為真係無樣嘢可以令人回味!

另外仲想講下服務方面我真係要俾0分, 因為我地男多過女, 食量有份咁上下, 到last order個陣我地咪照叫左好幾份鯖魚同和牛, 同埋見到我地成皚sushi無mug點郁過, 個個倒潟忌廉個經理就惡意反問我地食唔食晒, 仲話食唔晒要收返個charges!!!!!!!!!!!!! Wa!!!咁講仲唔係玩嘢咩, 無端端收咩charges 呀, 從來都無提過, 亦無notice話要收lor. 其實全程mostly都個呢個倒潟忌廉個經理serve我地, 而佢ge態度係keep左差! 我都唔明, 明明係佢自己唔arm在先, 點解反而係佢對我地態度唔好lor!!?

食完呢餐睇怕成個星期都唔使食嘢, 啖氣谷住晒都飽!

另外提醒各位, 如果你地去食記我唔好叫咁多sushi, 如果唔係佢地又話收你charges呀!!!
同埋倒潟忌廉,態度惡劣個男經理係帶白色粗框眼鏡, 個hair長長地&電到有少少 “luen” ge!!!
2009-07-27
個人其實唔係好鍾意食放題,今次純粹陪下男朋友試下呢間。食完返來睇openrice,發現原來間野頗多劣評,令我有點意外,因為我今日全程食得都幾ok喎。所以未試過寫食評的我都忍唔住打返篇。今日係星期日,我地6:30pm到去到,餐廳唔係好多人,只係坐左四分一的枱。到後來我地8:00pm走,都係坐左一半的枱。由於可能唔太多人,所以d service好好喎,我都幾impressed。e.g.-我地坐低點左d食物和飲品,而飲品隔幾分鐘就送到。之後d食物都好快上哂,我諗應該十至十五分鐘內囉。之後全程d食物都上得好快。-一食完就收野,又幫我地換碟,食左一個半小時,都好似換左三次碟。-我地食蛽,食食下又拎個碗俾我地放蛽瞉 (不過最好當然係一早拎左俾我地先會更好囉)。-成日幫我地斟茶-個經理好有禮貌,我地催個waiter跟下個熟蠔,之後個經理走過來都好有禮貌咁解釋,製作過程較需時,話我地7:29pm落單,咁大概7:50pm到會有得食(的確咁上下時間送上)。之後我地8:00pm到埋單,佢都再問我地個熟蠔係咪已送左上。可能因為今晚唔多人,所以service好好囉我覺得,好有效率同禮貌。至於食物,就不過不失啦,

-成日幫我地斟茶

可能因為今晚唔多人,所以service好好囉我覺得,好有效率同禮貌。至於食物,就不過不失啦,有讚有彈啦。
-食物款式選擇不多
-但飲品可以任飲都幾好
刺身較薄身,而且有d切得好細粒咁。不過都算新鮮,同埋用冰鎮住,算係有d"誠意"。
-其他食物如壽司和熱食都ok,可能因為我不嬲都唔太鍾意食放題d野食,所以在冇乜期望的情況下,今次覺得也不錯。

印象中我食過三間放題,如要排名,我都應該會首選呢間,後接荃灣五月花(佢lunch OK的,但放題一般),而旺角間青葉就一定一定唔會再去,俾錢我去食都唔會。果間野實在太嘈,嘈到我食到後期要掩著耳仔,同埋出去toilet到抖一陣。(講開又講,呢間iro iro d音樂聲同冷氣校細一些會較好囉。)
2009-07-26
2009-07-21 9 瀏覽
晚上9點45分後去食,睇過呢度既食評都有晒心理準備,去到好多吉位,拿拿聲點野食啦1.刺身普普通通,比較瘦,2.我個人推介芝士焗蠔,(有d似焗薯既味道,幾開胃)3.壽司普通,每次揀幾款,硬係俾少1,2件...4.燒魚頭同鯖魚可以唔食,太乾好彩係細細件,大件少少都食唔落..5.和牛扒唔錯,幾好味,份量亦唔多,唔會滯6.日式東波肉幾好味,但肥左d,1件已經好大舊..7.雪糕幾好味,而且飲品亦不錯,又有啤酒任飲可能這晚唔多人,所以漏單情況很少,而服務都過得去啦~值得一提既係,我們點左個雜錦魚生飯,點知勁大碗!!!!好似人地食lunch果種份量,唔知佢係落錯野定落得太多..離遠已經聞到碗飯超重麻油味,一食落口超油立立,勁難食..所以擺埋左一邊唔食d侍應每行近都啤一啤碗野,另外東波肉d肥膏亦冇食,但侍應卻點都唔收左個碗,真係無奈臨last order前,再點了刺身,但見壽司吧接單後竟丟野應該係佢地執好野卻又有單來,但當時仲未last order的,唔洗咁急收工吧..幸好結帳時戴眼鏡的男經理頗有禮貌,總括而言,食物質素一般,款式較少,服務ok~所以算係合格啦但我諗唔會再去呢間食野了~
晚上9點45分後去食,睇過呢度既食評都有晒心理準備,
去到好多吉位,拿拿聲點野食啦

1.刺身普普通通,比較瘦,
2.我個人推介芝士焗蠔,
(有d似焗薯既味道,幾開胃)

3.壽司普通,每次揀幾款,硬係俾少1,2件...
4.燒魚頭同鯖魚可以唔食,太乾
好彩係細細件,大件少少都食唔落..
5.和牛扒唔錯,幾好味,份量亦唔多,唔會滯
6.日式東波肉幾好味,但肥左d,1件已經好大舊..
7.雪糕幾好味,而且飲品亦不錯,又有啤酒任飲

可能這晚唔多人,所以漏單情況很少,
而服務都過得去啦~
值得一提既係,我們點左個雜錦魚生飯,
點知勁大碗!!!!好似人地食lunch果種份量,
唔知佢係落錯野定落得太多..離遠已經聞到碗飯超重麻油味,
一食落口超油立立,勁難食..
所以擺埋左一邊唔食
d侍應每行近都啤一啤碗野,

另外東波肉d肥膏亦冇食,但侍應卻點都唔收左個碗,真係無奈

應該係佢地執好野卻又有單來,
但當時仲未last order的,唔洗咁急收工吧..

幸好結帳時戴眼鏡的男經理頗有禮貌,

總括而言,食物質素一般,款式較少,服務ok~所以算係合格啦
但我諗唔會再去呢間食野了~
2009-07-20
$135.5 (晚餐)
  • 和牛扒
  • 焗蠔
2009-07-19 12 瀏覽
我係第一次要係OPEN RICE 投訴一間餐廳, 今次真係忍唔住..... 今日一行四人到左IRO IRO 食晚飯, 點知叫大部份野食都唔好食, 可以用難食來形容, 例如: 魚生唔新鮮, 魷魚同吉列帶子好軔, 炒金茹有D怪味..... 基本上店內有70%野食都唔好食, 真係好失望!

2009-07-19