2021-02-08 159 瀏覽
呢間小店位於觀塘工廈,餐廳唔算好大,有售賣其他凍肉等等;但係估唔到佢食物嘅味道相當唔錯,如果環境好啲就更加Perfect!星期六都有午餐供應,揀咗:▶️ 美國安格斯牛配飯$108安格斯牛幾香,而且味道相當唔錯。鍾意佢配上醬汁,更加Juicy 🎈牛揀咗5成,我覺得煎唔錯。有翠玉瓜、紅蘿蔔等配菜。▶️ 龍蝦汁大蝦扁意粉$86意粉汁幾香,充滿龍蝦味;而且意粉軟硬度適中,蝦都尚算唔錯。最驚喜嘅係餐飲咖啡☕️幾好飲,平時呢個質素其他餐廳應該要加錢。疫情期間餐廳仲有抗疫優惠,熟食包或凍肉都非常抵食。

星期六都有午餐供應,揀咗:

▶️ 美國安格斯牛配飯$108

▶️ 龍蝦汁大蝦扁意粉$86
意粉汁幾香,充滿龍蝦味;而且意粉軟硬度適中,蝦都尚算唔錯。

疫情期間餐廳仲有抗疫優惠,熟食包或凍肉都非常抵食。
2021-01-21 152 瀏覽
黎觀塘行outlet有樣好,就係行完係隔離就有一大堆餐廳,唔洗又行餐懞先搵到食今日我就黎左呢間位於觀塘區既小店搵食裝修都幾舒服,仲有陣陣文青氣息店內有海報介紹牛肉既唔同部位我仲見佢有做肉類海鮮既訂購,睇黎係牛肉專家黎喎brunch menu唔算太貴,見佢推薦漢堡同牛排,就叫呢兩樣美國安格斯牛肉竹炭漢堡漢堡好厚實,而且牛味都幾濃同熱溶左既芝士好夾配上輕輕炒過酸酸甜甜既蕃茄味道唔錯竹炭包烘到好香脆美國安格斯牛排配飯呢塊牛排煎得唔會過火令佢保持到佢既肉汁,仲食到牛肉既原味翠玉瓜略略翻炒過,幾爽口多汁而飯量都幾足,食完呢個餐都幾飽飲品可選是日特飲或其他飲品我就揀左特飲同一杯柚子蜜今日特飲係呢個檸檬梳打,酸酸地幾開胃,柚子蜜飲完暖笠笠另外再甜左個甜品,杯咖啡味道幾香又唔澀,倒落雪糕到食又可以有另一番風味,唔錯
今日我就黎左呢間位於觀塘區既小店搵食

裝修都幾舒服,仲有陣陣文青氣息

店內有海報介紹牛肉既唔同部位

我仲見佢有做肉類海鮮既訂購,睇黎係牛肉專家黎喎

美國安格斯牛肉竹炭漢堡

漢堡好厚實,而且牛味都幾濃
同熱溶左既芝士好夾
配上輕輕炒過酸酸甜甜既蕃茄
味道唔錯
竹炭包烘到好香脆

美國安格斯牛排配飯

呢塊牛排煎得唔會過火
令佢保持到佢既肉汁,仲食到牛肉既原味

翠玉瓜略略翻炒過,幾爽口多汁
而飯量都幾足,食完呢個餐都幾飽

飲品可選是日特飲或其他飲品
我就揀左特飲同一杯柚子蜜
今日特飲係呢個檸檬梳打,酸酸地幾開胃,柚子蜜飲完暖笠笠

2021-01-20 94 瀏覽
觀塘工業大廈不嬲都好多餐廳,入到去都唔知食邊間好 經一輪既篩選之後 簡咗呢一間西餐廳IJ kitchen 週末早午餐牌weekend brunch我哋嗌左兩個lunch set龍蝦湯好濃嘅蝦香味!完全唔水龍蝦汁大蝦扁意粉大大隻蝦,肉質彈牙醬汁不錯 意粉就屬於偏硬身美國安格斯牛扒意粉 (五成熟)粉嫩冇筋,好重牛味雖然厚切 但係都唔會話好難咬意粉都唔係齋咁上,係有做功夫值得一讚呀!!如果喺觀塘返工嘅朋友,值得去一試啊!

週末早午餐牌weekend brunch

我哋嗌左兩個lunch set
好濃嘅蝦香味!完全唔水

龍蝦汁大蝦扁意粉
大大隻蝦,肉質彈牙
醬汁不錯 意粉就屬於偏硬身

美國安格斯牛扒意粉 (五成熟)
粉嫩冇筋,好重牛味
雖然厚切 但係都唔會話好難咬
意粉都唔係齋咁上,係有做功夫
值得一讚呀!!

如果喺觀塘返工嘅朋友,值得去一試啊!
2021-01-09
午餐
2020-12-21 135 瀏覽
餐廳個感覺都幾warm, 用咗地圖嘅背景牆, 彷彿去咗外國嘅感覺, 幾CHILL 喎DINNER MENU 有多款選擇, 成個set性價比都幾高, 大概百零二百蚊就有啦, 仲配埋龍蝦湯野飲同埋甜品㖭MENU 有我最鍾意食嘅蝦同埋牛扒, 就一於點晒佢地先先飲龍蝦湯, 熱辣辣嘅龍蝦湯, aftertaste強, 有不少嘅龍蝦肉係裏面, 真材實料美國ANGUS BEEF, 點選咗七成熟嘅牛扒, 切開之後先紅色嘅, 肉賣相當不錯, 咬落去好juicy, 又不失口感, 佢嘅配菜有翠玉瓜同蘿白. 炒得好香, 又爽口龍蝦汁大蝦扁意粉 , 橙黃色嘅扁意粉, 香噴噴, 未食已經非常之吸引, SAUCE包圍住每條扁意粉, 煙韌嘅口感再配搭住強烈嘅龍蝦汁, 十分滋味, 再加埋Q 彈嘅大蝦 , 令到成個意粉生色不少飯后再配埋CHOCOLATE BROWNIE, 甜在心頭, 大滿足

MENU 有我最鍾意食嘅蝦同埋牛扒, 就一於點晒佢地先

觀塘出咗名多嘢食,特別係工廈區,朋友同我講有間上樓既餐廳都幾抵食,有餐湯,主菜,飲品及甜品,仲要有質素👍🏻------1. 濃蝦汁大蝦意粉set $208食落去有好濃郁既蝦味,冇出邊餐廳食得咁鹹,淡淡地反而仲食得出蝦鮮味,配上意粉,真係不錯2. 美國安格斯牛扒飯set $218平凡外表之下,牛扒煮得相當出色,肉質鮮嫩多汁,同醬汁好夾,無論配飯定意粉都咁好味3. 朱古力蛋糕呢個甜品絕對係值得推薦🤤賣相好似好甜,但食落去完全冇飽滯感覺,中間嗰一層冰冰地,口感亦好似食雪糕咁,配上厚厚嘅朱古力醬,係一道非常好食嘅甜品,特登問老闆,先知道中間嗰層唔係雪糕,而係佢哋秘製嘅cream,仲話係餐廳招牌菜,嚟到一定要試吓

------
1. 濃蝦汁大蝦意粉set $208

2. 美國安格斯牛扒飯set $218

3. 朱古力蛋糕
2020-12-07
2020-12-11 97 瀏覽
在觀塘工業大廈內,有許多有質素隱世餐廳,IJ Kitchen就是其中之一,位於成業工業大廈4樓。裝修有懷舊風格,以西餐為主,主打多國菜、扒餐,以及廚師客製西式私房菜。是日餐湯是用龍蝦頭熬成的龍蝦湯,鮮甜美味,蝦香味香醇可口。主餐美國安格斯牛扒飯:牛扒厚切,肉質粉嫩軟腍,孰度5成熟,剛好鎖住肉汁,口感一流。濃蝦汁大蝦意粉:蝦大大隻啖啖蝦肉,鮮甜彈牙,意麵軟硬度剛好,濃郁的蝦汁滲透到意麵,掛汁惹味,夠水準。給到我驚喜的餐後甜品:朱古力芝士蛋糕,濃郁的朱古力味與芝士混合在蛋糕里,凍凍的口感順滑豐富,好香好正,令我回味。
2020-12-10 73 瀏覽
觀塘係outlets買完野,順便來到工廈覓食。朋友想鋸扒,來到 IJ Kitchen.門面擺設好靚,餐廳內以歐洲壁畫如法國🇫🇷倫敦為題材,坐在餐廳感覺在旅行中。我地點左波爾多紅酒燴安格斯牛🥩配飯和 濃蝦汁大蝦意粉龍蝦🦞湯先上台,蝦味十足,熱烘烘,微帶甜,不帶調味料的湯最好喝。紅酒燴安格斯牛🥩配飯安格斯牛帶酒香,酒味令人陶醉,牛肉粒煮得夠琳,口感佳濃蝦汁大蝦意粉鮮蝦大大隻,已細心脫殼,鮮甜蝦汁已和意粉混和一起來,是最好天然調味料蝦肉彈牙有口感。最後甜品,正,係朱古力蛋糕,朱古力香濃,甜而唔膩。整體來說,食材新鮮,滋味,性價比高。
觀塘係outlets買完野,順便來到工廈覓食。
朋友想鋸扒,來到 IJ Kitchen.

我地點左波爾多紅酒燴安格斯牛🥩配飯和 濃蝦汁大蝦意粉

紅酒燴安格斯牛🥩配飯

安格斯牛帶酒香,酒味令人陶醉,牛肉粒煮得夠琳,口感佳

濃蝦汁大蝦意粉

最後甜品,正,係朱古力蛋糕,朱古力香濃,甜而唔膩。

整體來說,食材新鮮,滋味,性價比高。
2020-12-08 67 瀏覽
觀塘區舊工廈隱藏着好多特色食店。今日中午來到 IJKitchen , 係觀塘返工嘅同事推介, 星期六中午人流唔算太多 , 環境舒服寧靜😊 Weekend brunch 早午餐有6款選擇, 瞓晏咗就連接著早午餐一起吃吧~龍蝦汁大蝦扁意粉午餐$86賣相唔算好華麗, 但味道出眾, 濃郁嘅蝦味醬汁 包裹著每條意粉, 非常惹味,意粉較為腍身。大蝦已剝殼, 食起來較為方便 👍😉 細心的安排,唔錯~波爾多紅酒燴牛腹肉(配飯) 午餐$72紅酒燴牛腹肉淆製多時, 肉汁好香濃夾雜著香料嘅味道更加有層次, 牛肉軟淋腍夠曬入味, 配甘香米飯也是最適合不過, 假期時間也不怕飯氣攻心~😜午餐包括的是日飲品: 檸檬梳打。 酸酸地又夠氣, 精神為之一振!即磨咖啡, 甘香回味☕ 也是一個假期不可缺少的😍

觀塘區舊工廈隱藏着好多特色食店。

龍蝦汁大蝦扁意粉午餐$86
大蝦已剝殼, 食起來較為方便 👍😉 細心的安排,唔錯~

波爾多紅酒燴牛腹肉(配飯) 午餐$72

即磨咖啡, 甘香回味☕ 也是一個假期不可缺少的😍

2020-12-08 24 瀏覽
好耐冇去觀塘,難得今日經過就係呢頭食LUNCH問朋友附近有咩好食,佢地叫我去工廈行下咁岩搵到呢間工廈西餐就決定試下!位置離地鐵站好近,5分鐘路程當日中午我比較早到,所以唔算多人,坐得好舒服菜單有好多款式,意粉漢堡飯都有,一定滿足到你需要美國安格斯牛肉竹炭漢堡麵包有滿滿既芝麻,好香口,竹炭令麵包更有口感牛肉有肉汁,肉味濃郁好好味美國安格斯牛排配意粉牛排係5成熟,如我要求一樣證明廚師水準好高意粉亦炒過,好惹味呢間一廈西餐我捻我之後經過觀塘都會再食!
好耐冇去觀塘,難得今日經過就係呢頭食LUNCH
問朋友附近有咩好食,佢地叫我去工廈行下
咁岩搵到呢間工廈西餐就決定試下!

位置離地鐵站好近,5分鐘路程
當日中午我比較早到,所以唔算多人,坐得好舒服

菜單有好多款式,意粉漢堡飯都有,一定滿足到你需要

美國安格斯牛肉竹炭漢堡
麵包有滿滿既芝麻,好香口,竹炭令麵包更有口感
牛肉有肉汁,肉味濃郁
好好味

美國安格斯牛排配意粉
牛排係5成熟,如我要求一樣
證明廚師水準好高
意粉亦炒過,好惹味

呢間一廈西餐我捻我之後經過觀塘都會再食!
2020-12-05
2020-12-06 794 瀏覽
臥虎藏龍既西餐店今日嚟到觀塘工廈新開嘅西餐呢度裝修雖然樸素 但野食幾高質食完會發現呢度既套餐其實物超所值 對得住個價錢$200左右就有龍蝦湯、餐飲同埋甜品我地叫左兩個set濃蝦汁大蝦意粉美國安格斯牛排🥩意粉首先個餐湯係龍蝦湯 食得出佢係用好多蝦頭熬製既 好濃既蝦香味 有時出面既龍蝦湯有苦味/甘味 呢度既唔會有 好好飲👍👍 如果有埋蒜蓉包就仲正講下個濃蝦意粉🍝個面鋪左勁多隻蝦同芝士粉重點係個d蝦肉唔梅 幾實👍意粉係扁意粉同幾彈牙 好掛汁 汁既調味岩岩好 個汁用左d洋蔥同蕃茄好香 幾推介呢個茶式安格斯牛扒真心正!好厚切落去入面係medium rare 粉嫩既 無筋 ,好重牛味 完全唔韌 外皮好香好夠火候 鎖哂d肉汁最中意佢係好厚好厚既一舊 唔係平時外面一大塊又韌又多筋果d個意粉都十分有驚喜 好好食!有牛面頰既肉碎,都撈左d汁 好好食😋所以呢兩個餐我都推介大家叫黎Share食😋😋甜品 🍮都有驚喜 食一杯expresso淋落去雪糕度食 都唔簡單 expresso好香好純 遠遠都聞到個咖啡香另外個朱古力cake 幾香濃🥰臥虎藏龍既西餐店
臥虎藏龍既西餐店

安格斯牛扒真心正!好厚
完全唔韌 外皮好香好夠火候 鎖哂d肉汁
最中意佢係好厚好厚既一舊
唔係平時外面一大塊又韌又多筋果d
個意粉都十分有驚喜 好好食!
有牛面頰既肉碎,都撈左d汁 好好食😋

所以呢兩個餐我都推介大家叫黎Share食😋😋
甜品 🍮
都有驚喜 食一杯expresso淋落去雪糕度食 都唔簡單
expresso好香好純 遠遠都聞到個咖啡香
另外個朱古力cake 幾香濃🥰臥虎藏龍既西餐店
  • 蟹肉西班牙紅蝦汁意粉
2020-12-03 50 瀏覽
尋晚屋企人懶得煮,就諗住喺觀塘附近搵美食~見到成業工業大廈4樓嘅一間西餐廳幾吸引🥰就嚟試吓~餐廳主打西餐,晚市Menu一個餐大概$100至$200不等~包餐湯,餐飲同甜品👍🏻龍蝦湯好濃郁嘅龍蝦味😋店員話係用龍蝦頭熬製嘅☺️飲得出佢嘅濃濃嘅香甜味🥰幾好飲👍🏻美國安格斯牛扒飯$218好厚身嘅牛扒😍大概七成熟,好嫩口☺️食落啲肉覺得好嫩滑👍🏻而且好Juicy🤣一咬啲肉汁就出晒嚟😋仲有蔬菜伴碟,有炒翠玉瓜,蘿蔔等等~同埋配白飯都好滋味💕龍蝦汁大蝦意粉$208有幾隻大蝦喺面😍食落啲蝦肉幾新鮮,幾易入口👍🏻幾鍾意龍蝦汁☺️酸酸甜甜😆意粉幾爽口🥰好好味😋朱古力蛋糕超級好味😋有好濃郁嘅朱古力味😍軟綿綿嘅感覺☺️夾心嘅朱古力cream凍凍地😆表面嘅朱古力皮幾脆口🥰成個蛋糕都好正💕店員同老細都好好人🥰對客人好好👍🏻服務態度一流☺️好值得一試💕

美國安格斯牛扒飯$218
美國安格斯牛扒飯

龍蝦汁大蝦意粉$208
龍蝦汁大蝦意粉

2020-12-02
美國安格斯牛扒飯
龍蝦汁大蝦意粉
2020-11-13 117 瀏覽
1. 睇圖覺得ok,咁食物都真係ok嘅,但逐個人嘅嘢食上,第一個食完第三個嗰碟都未到...2. 女侍應長期玩手機,問先識俾餐具,俾湯匙直接插入人地碗湯度...3. 廚師有時唔戴口罩行出行入4. 去廁所經過廚房,見到成地濕晒有水tum5. 餐飲個杯未飲,外面已污糟再好食都唔會再嚟,何況只係幾好食
3. 廚師有時唔戴口罩行出行入
4. 去廁所經過廚房,見到成地濕晒有水tum
5. 餐飲個杯未飲,外面已污糟

再好食都唔會再嚟,何況只係幾好食
2020-11-13
慶祝紀念
生日
2020-09-10 421 瀏覽
係OpenRice訂咗枱同一份二人餐當日去到全場得我地一枱首先,餐湯有色無味,超稀跟餐嘅蒜蓉包燶哂,超級硬主菜牛扒調味一般,份量好少伴碟得甘荀,亦係冇乜味嘅跟餐嘢飲叫咗熱飲,味道同茶餐廳一樣總括黎講,二人餐嚟講份量係完全唔夠,我地食完仲要再去食嘢😂⋯⋯味道亦都好一般👌🏻
係OpenRice訂咗枱同一份二人餐
當日去到全場得我地一枱
首先,餐湯有色無味,超稀
跟餐嘅蒜蓉包燶哂,超級硬
主菜牛扒調味一般,份量好少
伴碟得甘荀,亦係冇乜味嘅
跟餐嘢飲叫咗熱飲,味道同茶餐廳一樣
2020-04-05
2020-07-04 341 瀏覽
3/5牡丹蝦手臂咁長,蝦肉鮮甜非常,但係有少許未完全解凍。生蠔法國gillardeau 四季都合吃,這隻厚肉又咸鮮。牛扒同行的朋友都說這個脆皮很利害,但是中心聽說有點過冷。豬扒味道還好,口感偏實在。蝦頭意粉味道不錯,但意粉有點偏軟身。The peony shrimp arm is long and the shrimp meat is very sweet, but there are a few of them that are not completely thawed. The oyster French gillardeau is eaten all seasons, this thick meat is salty. Friends who traveled with steak said that this crispy skin is very beneficial, but the center heard that it was a bit too cold. The pork chop tastes okay and the taste is real. The
3/5
牡丹蝦手臂咁長,蝦肉鮮甜非常,但係有少許未完全解凍。

生蠔法國gillardeau 四季都合吃,這隻厚肉又咸鮮。

牛扒同行的朋友都說這個脆皮很利害,但是中心聽說有點過冷。

The pork chop tastes okay and the taste is real. The shrimp head spaghetti tastes good, but the spaghetti is a bit soft.

#queenbeoly_middine #foodblogger #foodporn #food #foodie #foodphotography #instafood #foodstagram #foodlover #foodgasm #yummy #delicious #QueenBeoly
2020-06-17 306 瀏覽
跟app book,點知上到去個價錢牌同app唔同,貴咗幾十蚊,佢就話自己無update,但都係收返貴嗰個價。一上到去睇menu,全部係寫幾重就幾錢,原來係佢喺冰箱拎舊肉出嚟即刻磅俾你,我哋又唔識睇,佢又係咁話得呢幾舊,無話一碟swt好咗幾錢,感覺好伏,俾人呃咁...塊牛扒煎得唔好。同佢講要七成無血,點知出面就勁濃,入面就勁生,個汁都好普通。另外食咗魚,都還好,唔係好難食,但唔值呢個價.

塊牛扒煎得唔好。

另外食咗魚,都還好,唔係好難食,但唔值呢個價.