基本上個人對食品要求不高,但都好少食到咁差既LUNCH...1.海南雞又實又"鞋",2. 個湯勁多味精,食完個口有D味精留左成日,好口乾!3. 雞絲檬粉得幾條雞絲..4. 個前菜勁辣,但MENU無寫係辣,有D人唔食得辣一定中招.5. 1點幾個WAITER就話有個魚LUNCH SET賣晒,之後食完飯我又見到其他人叫到個魚LUNCH SET,搞錯!!真係好差...真係唔會再去~!個AREA新開幾間食肆都唔多掂,得個貴字...
1.海南雞又實又"鞋",
2. 個湯勁多味精,食完個口有D味精留左成日,好口乾!
3. 雞絲檬粉得幾條雞絲..

真係好差...真係唔會再去~!
個AREA新開幾間食肆都唔多掂,得個貴字...
2007-11-20 18 瀏覽
是相當新派的名字, ipod的兄弟? 看來真的越來越多i字頭的東西, 但真係樣樣都這樣i嗎? 星期六的下午, 來這裡吃過午餐, 人也不少, 要等差不多十分鐘先入坐.先講張凳, 係好難坐的, 型狀係奇奇怪怪的, 不知店方為何會看中這款凳子?午市套餐係有九款選擇, 乜式都有, 最後揀了雞同牛尾.海南雞套餐$54: 4分, 係一分鐘即刻有得食, 真係一分鐘, 好快. 點解效率這樣高? 跟一客頭盤同例湯. 頭盤係辣的蘿蔔絲, 不吃了. 例湯係每個餐都係個款例湯, 吃海南雞也沒有菜乾湯了, 只有飲是日的紅蘿蔔湯, 一般. 飯好像沒有雞油的, 淡淡的, 無乜味道, 跟海南雞飯的名字扯不上關係. 一分鐘就上臺, 雞肉好像係翻叮過的, 老了, 不嫩滑, 死實實的. 加上一大條粗粗的菜心, 無論賣相, 味道同規格都係不合格的.越式燴牛尾意大利粉套餐$48: 5分, 越式的牛尾有甚麼不同? 一樣的頭盤同例湯. 牛尾不夠淋, 也不太入味, 跟意粉好像不太匹配.餐飲青檸梳打等了一大輪先來, 凍冰冰的, 收貨了.食物水準不高, 不太有吸引力令人再來.

午市套餐係有九款選擇, 乜式都有, 最後揀了雞同牛尾.

餐飲青檸梳打等了一大輪先來, 凍冰冰的, 收貨了.

食物水準不高, 不太有吸引力令人再來.
***青咖哩雞翼lunch set ((忘了,好像是$45-48))***tenny 點的~ 蠻豐富的呀,有小菜、有湯、有飯、有主菜、又有餐飲。***泰式香蔥蒜茸包$18*** 這是我的~~~ 我是包包包包包super fans 嘛。新鮮出爐,熱呼呼的,而且還脆卜卜的哩。要趁熱吃才更好吃~ 不過,即使放涼了,還是依然的脆硬。香蔥蒜茸汁香香的,不油膩,不錯。純純的味道吃,好吃;沾青咖哩來吃,更棒!!!***tenny 的餐飲*** 青檸梳打***我的紅豆冰$28***======================================環境不錯,靠著大玻璃窗坐,不但可以享受天然的明媚陽光,還有像置身草木如茵的花園的感覺~座位以棕色的木藤做成,散發自然美;加上棗紅色的cushion,卻又帶出modern 的感覺。視覺上的配搭,自然美觀;感覺上的配搭,木藤加cushion,怎會坐得不舒服呢?======================================歡迎來我的blog 看更多的pics 和comments:http://hk.myblog.yahoo.com/mei_c

***泰式香蔥蒜茸包$18***

這是我的~~~ 我是包包包包包super fans 嘛。

香蔥蒜茸汁香香的,不油膩,不錯。

純純的味道吃,好吃;沾青咖哩來吃,更棒!!!

***tenny 的餐飲*** 青檸梳打

***我的紅豆冰$28***

歡迎來我的blog 看更多的pics 和comments:
2007-10-30 6 瀏覽
跟好友相聚,book了晚上8時,原來平日晚上人真的不多(見到skakey's pizza依舊排長龍,十分可怕),二人獲安排坐最入面的四人圓桌,十分舒服。(九時後,入面就一直只剩我們一桌。)坐下才發現此餐廳又是King Parrot Group的,還有職員sell membership。點了:軟殼蟹沙律($68),配糯米飯($8):最滿意的菜式,一冷一熱的食法頗有新鮮感。沙律很fresh,帶點酸酸的,有很多我至愛的cherry tomato,又有很多蝦乾,不錯。軟殼蟹較多油,上菜時已放涼了,如果熱一點會更好吧。蟹肉炒粉絲($68):蟹肉很少,但炒得乾身,味道不錯。竹笙露荀雜菌($45):味道略鹹,份量太少。因為客人不多,上菜速度很快,侍應也有主動加水,服務不錯。離開時已十時多,餐廳員工已在收拾整理,準備關門,有點不好意思。會再來的。

點了:

軟殼蟹沙律($68),配糯米飯($8):

蟹肉炒粉絲($68):
蟹肉很少,但炒得乾身,味道不錯。

竹笙露荀雜菌($45):
味道略鹹,份量太少。

因為客人不多,上菜速度很快,侍應也有主動加水,服務不錯。

會再來的。
OK
2007-10-28 10 瀏覽
第1次黎呢間野食, 由於之前冇book位, 都要等位, 約等左半個幾鐘,但相比其他同層食肆, 佢等位算快。空間位算大, 我身後係一條長走廊,而且佢用白色同淺灰色為主題, 令到我好舒服,環境又寧靜呢~間野都幾大。但係d fd話冷氣好凍, 可能坐正風口位啦。我地叫左好似6樣野, 有尤魚鬚,軟殼蟹沙律,蠔餅,炒飯,矮瓜馬拉盞,另外一樣已經唔記得,味道都幾好, 餐飯食左$300幾, 4個人(由於我生日, 其他fd請)waiter又係成日倒水比客人,都算係咁, 因為有d食肆, 係你要叫佢先至倒水比你, 仲要waiter分分鐘唔記得你要水~~同埋一有野叫waiter, 佢地好快serve你上菜都幾快, 可能想你d人快d食完做第2輪掛~~總括黎講, 我會比3.75分(5分最高)

上菜都幾快, 可能想你d人快d食完做第2輪掛~~

總括黎講, 我會比3.75分(5分最高)
一次過期的生日飯與兩位中學好友幸於此店剛開業的時候到此一嚐當時還沒有大排長龍的景象點的東西都不是記得太清楚了印象中是很新派的泰國菜**酸辣蝦粉皮沙律原以為是冰冰的前菜豈料是熱熱剛炒起的酸與辣並列..是讓人停不了口的主因..蝦小小的卻是很新鮮至於粉皮..當然不是上海雞絲粉皮的那種..反而像腸粉捲捲的樣子...口感是越或蒸粉皮的那種口感…吸收了酸辣的味道….是讓人放不下雙筷的…**燒魚真的忘記了是甚麼的燒...燒甚麼的魚…但還是記得燒過的點點焦香味…魚肉實實的卻是滑滑的..**蘆筍炒雜菌是個平凡得不能再平凡的菜吧…**軟殼蟹米紙卷看到大大隻新鮮炸起的軟殼蟹已讓我卻步同坐的朋友當然是食指大動了又香又大件….她們都吃得開心…顯然是不錯了..環境亦算舒適漂亮至於服務...不知是因為忙還是生意太好的關係…侍應們補充水都很慢...而且頻頻催收碟…但還是與知己好友暢談了一晚過了一個讓人快樂的晚上..
一次過期的生日飯

印象中是很新派的泰國菜

**酸辣蝦粉皮沙律

原以為是冰冰的前菜
豈料是熱熱剛炒起的
酸與辣並列..是讓人停不了口的主因..
蝦小小的卻是很新鮮
至於粉皮..當然不是上海雞絲粉皮的那種..
反而像腸粉捲捲的樣子...口感是越或蒸粉皮的那種口感…
吸收了酸辣的味道….是讓人放不下雙筷的…

**燒魚

真的忘記了是甚麼的燒...燒甚麼的魚…
但還是記得燒過的點點焦香味…
魚肉實實的卻是滑滑的..

**蘆筍炒雜菌

是個平凡得不能再平凡的菜吧…

**軟殼蟹米紙卷

看到大大隻新鮮炸起的軟殼蟹已讓我卻步
同坐的朋友當然是食指大動了
又香又大件….她們都吃得開心…
顯然是不錯了..

環境亦算舒適漂亮
至於服務...不知是因為忙還是生意太好的關係…
侍應們補充水都很慢...而且頻頻催收碟…

但還是與知己好友暢談了一晚
過了一個讓人快樂的晚上..
2007-10-01 7 瀏覽
國慶日的dinner 1) 泰式炸蝦餅($60)嘩!咁大隻!蝦膠又幾爽,一碟有5件,都幾抵! 2) 泰式香葉辣椒海螺配酥炸通菜($62)好得意,我唔係好食得辣,所以覺得螺肉好辣,配埋炸通菜,唔錯!而且螺肉比想像中多。 3) 鐵板蠔仔煎餅($58)太多油,食完覺得好肥膩,嘛嘛! 4) 越南蟹肉炒粉絲($68)好大碟!味道冇咩特別,不過不失。King Parrot Group 繼香辣屋後,終於有新泰國餐廳。喱度地方都算大,而且裝修新潮,喱度係食新派泰菜,風格完全唔同香辣屋。雖然係咁,但喱度食又o.k.喎!而且份量好夠,味道都唔錯,由於我係會員,有85折,所以我覺得價錢o.k.。侍應服務態度都幾好,手腳算快,亦有禮貌。

國慶日的dinner

1) 泰式炸蝦餅($60)

嘩!咁大隻!蝦膠又幾爽,一碟有5件,都幾抵!

2) 泰式香葉辣椒海螺配酥炸通菜($62)

3) 鐵板蠔仔煎餅($58)

太多油,食完覺得好肥膩,嘛嘛!

4) 越南蟹肉炒粉絲($68)

好大碟!味道冇咩特別,不過不失。

侍應服務態度都幾好,手腳算快,亦有禮貌。
2007-09-20 6 瀏覽
尋晚我生日,屋企人同我BOOK左係沙田新城市廣場新開既THAI菜,我平時冇咩點食THAI FOOD~覺得OK啦,但係好似貴左D,賣相唔錯,但係出菜較慢~平均15MIN先到一個菜,個日食左...1~豬頸肉-好滑口,燒得唔錯2-CURRY南瓜羊架,羊肉OK~但南瓜凍了一點3-馬拉盞炒通菜-好好食~菜唔會煮得太熟4-軟殼蟹卷-有菠蘿汁點~酸酸地~好開胃,再加埋有點芒果肉~軟殼蟹又炸得脆~好正5-青木瓜沙律-估唔到咁SPICY,好在落單個陣WAITER問左我要唔要小D SPICY~算過得去6-咖哩炒蟹-好多汁,隻蟹好夠大~食落好多肉~D汁又可以撈飯~一定下次再食7-椰青海鮮飯-好正~好勁椰汁未~同埋唔同其他THAI菜~有D係好炒完放落椰青度就當焗飯~呢度見到椰汁濃左DD~岩岩好~一睇就知真係焗 食哂之後....有個好令仔既主任(個樣有點MIX)拎住個生日CAKE行埋黎同我講生日快樂...仲要唱埋歌~超攪笑~我屋企人都有唱~同幫我地影埋相~服務5粒星~WAITER個個都好NICE~又有禮貌,係第2間一定搵唔到~哈~下次再去搵個主任~^O^
1~豬頸肉-好滑口,燒得唔錯
2-CURRY南瓜羊架,羊肉OK~但南瓜凍了一點
3-馬拉盞炒通菜-好好食~菜唔會煮得太熟

2007-09-16
新城巿開了新飲食區,間間都咁多人,日咁呢個快D有位便入去。佈置都幾特別,我們三人安排坐類似吧的座位,都OK,也有自己的空間。三個都係女人, 沒有食肉獸,點了:香葇特飲及其他飲品,以香茅特飲最特別某一個推介雜菜curry - 很好吃, curry不肥膩, 很有風味,配蒜容包或飯一流, 可惜他們沒有白飯, 叫飯好像只有六十多元的紅米xx的蒜容包$18 --- 夠多料足, 最後多叫了一份青木瓜沙津$48 (我個人很喜歡,雖然我的食神朋友說木瓜不夠爽)還叫了另外一樣(忘記了是甚麼)
新城巿開了新飲食區,間間都咁多人,日咁呢個快D有位便入去。

三個都係女人, 沒有食肉獸,點了:

香葇特飲及其他飲品,以香茅特飲最特別
蒜容包$18 --- 夠多料足, 最後多叫了一份
還叫了另外一樣(忘記了是甚麼)
2007-09-09 15 瀏覽
我和男友上星期到此餐廳吃下午茶我叫了個"炒金邊粉+雞絲米卷+紅豆冰" -- 好好好難食,個粉又唔熱,得小小暖暖地,個紅豆冰就淡茂茂.他叫了個"鴨胸河粉+雞翼+熱coffee" -- 個雞翼凍o既,個河粉尚可入口.呢餐下午茶合計$80+1 =$88食到好冇mood,因為覺得比人搵苯!!!!!!!!!!!!我打死都唔會再o黎!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
我和男友上星期到此餐廳吃下午茶

呢餐下午茶合計$80+1 =$88

食到好冇mood,因為覺得比人搵苯!!!!!!!!!!!!

2007-09-09 5 瀏覽
見新開就試試啦...最初坐個張枱, 太高, 好似d bar枱咁, 之後轉0左d矮d的枱, 就好d, 但張凳的靠背是三角形的滕, 一d都坐得唔舒服. d staff d制服唔係好掂特別係d male staff, 唔該條褲長d.好多staff太fresh, mug都唔知.今晚order0左牛油雞翼(熱辣辣, 但無牛油味), 燒墨魚沙律(ok啦, 不過好辣), Kiwi-green apple 沙冰(比較淡同埋有d冰粒太大粒), 炒金邊粉(甜0左d), 馬拉盞炒通菜瓜完全無馬拉盞味).座位太open啦, 有時出面d人又行過, 而且有點嘈.
座位太open啦, 有時出面d人又行過, 而且有點嘈.
2007-09-06 8 瀏覽
沙田區真係無好食又環境好既泰菜, 見佢新開所以昨晚同兩個friend 去, 訂左位所以唔使等,雖然昨晚係星期三, 但係都有成二十幾人等位, 入到去個位好舒服又唔嘈, waiter 服務very good, 換左兩次碟, 一舉手就即刻有人serve, 人手又多, 埋單又快, 一定會再去, 試下其他菜式咖哩炒蟹$180 (D汁好正, 蟹好新鮮,同XX珍無得比, 下次一定再叫)青木瓜沙津$48 (一般)燒尤魚鬚$48 (OK, 都幾林)馬拉戔通菜$48串燒雞,牛(半打) $48蒜容包$18lemon 特飲$28 x 3總共$540

青木瓜沙津$48 (一般)
燒尤魚鬚$48 (OK, 都幾林)
馬拉戔通菜$48
串燒雞,牛(半打) $48
蒜容包$18
lemon 特飲$28 x 3
總共$540

2007-09-05
今天有機會6人來lunch,全部攻set lunch,每個set lunch都跟白飯,湯,前菜,叫咗:1) 三味魚柳餐X 3-湯: 淨水,唔知有咩料煲,味道只飲到鹹味,無咩特別-前菜:都幾辣吓,食唔到魷魚鬚的鮮味-魚柳都有6"舊",魚肉都軟滑,炸粉亦唔厚,不過唔夠挺,味道酸酸甜甜-配料有菠蘿粒,青椒粒..-味道唔錯,最"arm"送白飯2) 牛尾意粉餐-不過不失3) 雞絲檬粉餐-友人說可以4) 青咖喱雞翼餐-雞翼有3隻,望落去幾好樣-青咖喱聞說幾辣-整體上枱時都唔夠熱,味道看友人樣子唔多欣賞

1) 三味魚柳餐X 3
-湯: 淨水,唔知有咩料煲,味道只飲到鹹味,無咩特別
-前菜:都幾辣吓,食唔到魷魚鬚的鮮味
-配料有菠蘿粒,青椒粒..
-味道唔錯,最"arm"送白飯

2) 牛尾意粉餐
-不過不失

3) 雞絲檬粉餐
-友人說可以

4) 青咖喱雞翼餐
-雞翼有3隻,望落去幾好樣
-青咖喱聞說幾辣
-整體上枱時都唔夠熱,味道看友人樣子唔多欣賞
2007-09-05 5 瀏覽
一家四口上星期六係呢間新間的泰國菜食完,結果全部人食物中毒。或者新開張,d野唔乾淨啦。各位去食,小心~
或者新開張,d野唔乾淨啦。
各位去食,小心~
前言及澄清:禁食一個月,純粹是我們想體驗舊約時代以色列人的生活。新約裡,神並沒有頒佈任何食物為不潔淨。 禁食期開始,生日飯卻未完。相約友人到最近好多食肆開張的新城市廣場食飯,挑戰不是沒有,不過最終都可以守戒,而且吃得滿足!  幾間新食肆都是主打西餐,博多又劣評如潮,不如試試這間較少人注意的靚裝泰菜館。看真一點,原來又是鸚鵡集團旗下餐廳!園林的佈置隱約與舊店香辣屋有點似,不過就多一份Cyber feel,感覺較young。三個人,叫了以下食物: 三味魚柳($48)-用的不是鮮魚而是魚塊,然肉質夠嫩,微酸微辣的滋味不錯,加上少許蒜片更見可口,是很快清碟的第一道菜。 越式煮牛尾意粉($48)-看來與吃來不覺有何越式風味?不過牛尾煮得軟熟,滋味倒是不壞的;意粉就有點過稔了。 紅咖哩燴羊膝配南瓜蓉($82)-羊膝又香又嫩,配合香辣紅咖哩非常惹味,配合微甜的南瓜蓉,味道更加豐富。又食得又睇得,是整餐的焦點所在,唯一缺點是咖哩汁偏少。 蒜茸包($18)-原以為是打算伴咖哩,結果是淨食為多。由於新鮮出爐極之香脆,淨食亦很美味,清碟無難度~ 吃完香辣菜式,要了杯芒果菠蘿沙冰cool一cool,味道不錯,

吃完香辣菜式,要了杯芒果菠蘿沙冰cool一cool,味道不錯,但$35一杯似乎太貴。餐廳也有附送木瓜沙律,不過就難吃得很。另外,侍應們比較急和亂,大概新開未熟習,期望過一段時間會好轉。

無論如何,一餐可以吃到牛肉、羊肉、魚肉,已是非常難得及滿足。多謝朋友,希望下次再見,你會少點煩惱!